Kruzni tok

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Ramzess Veliki

#876 Re: Kruzni tok

Post by Ramzess Veliki »

... ali probaj, raznijece te Ilidzanac sa Passatom pijacarem ... :run:
Travnički Noćni Šetač

#877 Re: Kruzni tok

Post by Travnički Noćni Šetač »

Ramzess Veliki wrote:
Travnički Noćni Šetač wrote:
Ramzess Veliki wrote: Kad se ukljucis u kruzni tok, imas prednost pri napustanju kruznog toka ali se prethodno moras prestrojiti u izlaznu traku.
Očigledno da se u tom detalju niste razumjeli... to je tačno uz dodatak: da bi se prestrojio u izlaznu traku moraš propustiti sva vozila koja se već kreću tom trakom... o tome priča kolega Javier, pa i ja vidim da je kod vas dva samo nesporazum u pitanju...
To jeste problem ... vozila iz te trake bi morala da te propuste jer napustas kruzni tok. To je problem nasima objasniti. Sva sustina je da prednost ima onaj koji napusta kruzni tok.
Žao mi je ali ovdje griješiš... moraš pročitati u ZOBS-u obaveze vozača koji počinje da vrši radnju prestrojavanja...
...
mrgreen

#878 Re: Kruzni tok

Post by mrgreen »

...
Last edited by mrgreen on 10/01/2021 19:14, edited 1 time in total.
JavierBosnia

#879 Re: Kruzni tok

Post by JavierBosnia »

Ramzess Veliki wrote: Kad se ukljucis u kruzni tok, imas prednost pri napustanju kruznog toka ali se prethodno moras prestrojiti u izlaznu traku.
Očigledno da se u tom detalju niste razumjeli... to je tačno uz dodatak: da bi se prestrojio u izlaznu traku moraš propustiti sva vozila koja se već kreću tom trakom... o tome priča kolega Javier, pa i ja vidim da je kod vas dva samo nesporazum u pitanju...
Ma da.. znamo i on i ja pravila, samo sto tu ne pricamo o postivanju, odnosno ne postivanju istih vec o zakonu koji brani onog u vanjskoj traci pa sta god naprqvio i koliko god kruzio
r_faruk

#880 Re: Kruzni tok

Post by r_faruk »

Ramzess Veliki wrote: Aha ... ja sam projektant saobracajnica, sa strucnim ispitom, mr. gradjevine sa preko dvadeset godina radnog iskustva pa bih valjda trebao znati Zakon o saobracaju. Na kraju, mi inzinjeri smo i propisali te propise koji su propisani u cilju nesmetanog odvijanja saobracaja.

U kruznom toku, kad se ukljucujes, moras propustiti vozilo koje se nalazi u kruznom toku u krajnjoj traci da bi sto prije napustilo kruzni tok.
Kad se ukljucis u kruzni tok, imas prednost pri napustanju kruznog toka ali se prethodno moras prestrojiti u izlaznu traku.
Osnova propisa za voznju u kruznom toku je da sva vozila sto prije napuste kruzni tok bez zadrzavanja. Znaci pravilo desne strane u kruznom toku NE POSTOJI jer bi to pravilo znacilo da vozila u kruznom toku moraju cekati da vozila koja ulaze u kruzni tok imaju prednost ... to znaci da ce se sva vozila nabiti u kruznom toku bez sanse da ga napuste.

Ovdje vam je manual gif pa ga polako pregledajte. Nadam se da sam vam pomogao. :thumbup:
slazem se da je tako, na zalost u nasoj zemlji nije tako. svi mi raspravljamo o cinjenici da nasim zobsom to nije dovoljno dobro regulisano. tako da kada dodje do belaja, da prostis na*ebe onaj iz unutrasnje trake. kruzni tok se u nasoj zemlji poistovjecuje sa dvije trake u istom smijeru. kako kazu instruktori voznje, uzmes kruzni i ispravis. mozda nije ispravno ali je trenutno tako. sada kada sam polagao vozacki za motor ista je prica bila. pitao sam instruktora bas o ovim stvarima i dobio sam ovakav odgovor. mozes kruziti i vanjskom, vozis po zakonu, ne kako treba ali po zakonu. otkako imam vozacku vozim misleci da imam prednost pri iskljucivanju, ulazim u unutrasnju ako izlazim na 2 ili 3 izlazu, na kraju saznam da zbog toga mogu da na*ebem...
Ramzess Veliki

#881 Re: Kruzni tok

Post by Ramzess Veliki »

Travnički Noćni Šetač wrote: Žao mi je ali ovdje griješiš... moraš pročitati u ZOBS-u obaveze vozača koji počinje da vrši radnju prestrojavanja...
...
Da, ali bi se tok brze praznio da vozaci sa desne strane propuste one koji napustaju tok. Moram to provjeriti.
Ramzess Veliki

#882 Re: Kruzni tok

Post by Ramzess Veliki »

Evo video za svaku situaciju. :thumbup:

Travnički Noćni Šetač

#883 Re: Kruzni tok

Ramzess Veliki wrote:
Travnički Noćni Šetač wrote: Žao mi je ali ovdje griješiš... moraš pročitati u ZOBS-u obaveze vozača koji počinje da vrši radnju prestrojavanja...
...
Da, ali bi se tok brze praznio da vozaci sa desne strane propuste one koji napustaju tok. Moram to provjeriti.
..
Analize na kojima sam ja sa kolegama radio kod izrade izmjena ZOBS-a ne pokazuju takve rezultate... Između ostalog i to je bio jedan od razloga da se zadrže postojeće odredbe u ovom dijelu ZOBS-a ... Prestrojavanje je radnja opisana ZOBS-om koja se identično radi na svim cestama u BiH i takva rješenja gdje ista radnja uvijek ima isto pravilo su najjednostavnija i najefikasnija rješenja,... dva su osnovna problema zagušenja saobraćaja u kružnim tokovima: pogrešno projektovan kružni tok u odnosu na količinu ulivnog saobraćaja i nepoštivanje propisa od strane vozača...
Naslovnica

#884 Re: Kruzni tok

Post by Naslovnica »

Ramzess Veliki wrote:Evo video za svaku situaciju. :thumbup:

Meščini da u Sa ne postoji ovakav kružni tok
Travnički Noćni Šetač

#885 Re: Kruzni tok

r_faruk wrote:
slazem se da je tako, na zalost u nasoj zemlji nije tako. svi mi raspravljamo o cinjenici da nasim zobsom to nije dovoljno dobro regulisano. tako da kada dodje do belaja, da prostis na*ebe onaj iz unutrasnje trake. kruzni tok se u nasoj zemlji poistovjecuje sa dvije trake u istom smijeru. kako kazu instruktori voznje, uzmes kruzni i ispravis. mozda nije ispravno ali je trenutno tako. sada kada sam polagao vozacki za motor ista je prica bila. pitao sam instruktora bas o ovim stvarima i dobio sam ovakav odgovor. mozes kruziti i vanjskom, vozis po zakonu, ne kako treba ali po zakonu. otkako imam vozacku vozim misleci da imam prednost pri iskljucivanju, ulazim u unutrasnju ako izlazim na 2 ili 3 izlazu, na kraju saznam da zbog toga mogu da na*ebem...
Zbunjeni ste samo zato što poistovjećujete ulazak i izlazak iz kružnog toka sa vožnjom u kružnom toku... Prestrojavanje iz jedne saobraćajne trake u drugu je posebna radnja koja nije vezana samo za kružni tok, i sasvim jasno je opisana u ZOBS-u ...
amar1994

#886 Re: Kruzni tok

Post by amar1994 »

Here we go again :D :run:
Ramzess Veliki

#887 Re: Kruzni tok

Post by Ramzess Veliki »

Naslovnica wrote: Meščini da u Sa ne postoji ovakav kružni tok
Prvi ulaz na Dobrinju, prema aerodromu, identican.
Travnički Noćni Šetač

#888 Re: Kruzni tok

Ramzess Veliki wrote:Evo video za svaku situaciju. :thumbup:

Ako već koristiš demonstracije iz Kanade onda sam pogledaj:

Pogledaj na 01:00 ... kod izlaska krivac vozilo iz unutrašnje trake...
Pogledaj na 02:20 ... kod izlaska krivac vozilo iz unutrašnje trake...
...
Ramzess Veliki

#889 Re: Kruzni tok

Post by Ramzess Veliki »

Ramzess Veliki wrote:
...
..
Analize na kojima sam ja sa kolegama radio kod izrade izmjena ZOBS-a ne pokazuju takve rezultate... Između ostalog i to je bio jedan od razloga da se zadrže postojeće odredbe u ovom dijelu ZOBS-a ... Prestrojavanje je radnja opisana ZOBS-om koja se identično radi na svim cestama u BiH i takva rješenja gdje ista radnja uvijek ima isto pravilo su najjednostavnija i najefikasnija rješenja,... dva su osnovna problema zagušenja saobraćaja u kružnim tokovima: pogrešno projektovan kružni tok u odnosu na količinu ulivnog saobraćaja i nepoštivanje propisa od strane vozača...
Saobracajni propisi moiraju biti uskladjeni sa svjetskim standardima.

Ovdje je primjer o kojem se diskutuje, znaci vozilo koje izlazi ima prednost, a vozilo koje je u desnoj traci mora propustiti vozilo iz lijeve - unutrasnje trake. Ne zbunjujte ljude, nekad ce izaci u svijet gdje su roundabouti sa pet-sest traka radijusa stotinjak metara i sedam-osam ulaza. Ko je konkretno ucestvovao u toj analizi i od koga je trazena?

Image
Norm

#890 Re: Kruzni tok

Post by Norm »

...pustite ba pravila, nego jel se rekne kruzni tok jal kruzni tijek?
Laertes

#891 Re: Kruzni tok

Post by Laertes »

:meza:
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#892 Re: Kruzni tok

Post by sime_cipol »

Ramzess Veliki wrote: Saobracajni propisi moiraju biti uskladjeni sa svjetskim standardima.

Ovdje je primjer o kojem se diskutuje, znaci vozilo koje izlazi ima prednost, a vozilo koje je u desnoj traci mora propustiti vozilo iz lijeve - unutrasnje trake. Ne zbunjujte ljude, nekad ce izaci u svijet gdje su roundabouti sa pet-sest traka radijusa stotinjak metara i sedam-osam ulaza. Ko je konkretno ucestvovao u toj analizi i od koga je trazena?

Image
Govore ljudi za situaciju kad se dva vozila zajedno voze u Kruznom toku jedno pored drugog. I kada vozilo iz unutrašnje zeli izaci, a vozilo iz vanjske nastavlja svoje kretanje unutar kruznog.
Ne govore za situaciju prilikom uključenja u KT.
Thorgerson

#893 Re: Kruzni tok

Post by Thorgerson »

Svugdje u svijetu ljudi imali problem sa KT, pa zato skontali turbo kt i odvojili fizicki trake, da ne bi dolazilo do zabune i udesa.

Jbg. Mi cemo to tek raditi za 20-ak godina.

U Mostaru je npr KT na izlazu veoma dobro napravljen. Fizicki odvojene trake. Mogucnost udesa minimalna.
Ariel
Vozim: auto

#894 Re: Kruzni tok

Post by Ariel »

Ja u kruznom toku sa 2 trake se vozim vanjskom samo kad hocu na prvi izlaz da izadjem. Ukoliko zelim da izadjem na drugi ili treci izlaz onda koristim unutrasnju traku.
Travnički Noćni Šetač

#895 Re: Kruzni tok

Ramzess Veliki wrote:

Image
Ne diskutuje se o tome... ovo na slici je primjer da vozilo koje ULAZI u kružno tok mora propustiti vozilo u kružnom toku i to je sasvim jasno...
...
Diskutuje se o situaciji kada su OBA VOZILA UNUTAR kružnog toka, jedan u vanjskoj traci a drugi u unutrašnjoj... to je predmet diskusije i tu NEMA pravo prvenstva vozač iz unutrašnje trake U ODNOSU na vozača u VANJSKOJ traci, jer vozač iz UNUTRAŠNJE trake tu vršI radnju PRESTROJAVANJA i ne smije presjeći put vozaču iz VANJSKE trake koji NE MIJENJA smjer kretanja...
...
Pogledaj ispod slike... Piše fino: "Stay in your lane" ... ako napuštaš svoju saobraćajnu traku MORAŠ to učiniti na način da ne ometaš druge učesnike u saobraćaju...
...
Okanite se američkih shema, čitajte ZOBS...
...
Malo paziti kod davanja savjeta ovakvog tipa, ljudi u ovakvim situacijama ginu...
Travnički Noćni Šetač

#896 Re: Kruzni tok

NES994 wrote:Ja u kruznom toku sa 2 trake se vozim vanjskom samo kad hocu na prvi izlaz da izadjem. Ukoliko zelim da izadjem na drugi ili treci izlaz onda koristim unutrasnju traku.
Logično... a kada izlaziš onda paziš da li ima vozila u vanjskoj traci i ne presijecaš im put ?
Ariel
Vozim: auto

#897 Re: Kruzni tok

Post by Ariel »

NES994 wrote:Ja u kruznom toku sa 2 trake se vozim vanjskom samo kad hocu na prvi izlaz da izadjem. Ukoliko zelim da izadjem na drugi ili treci izlaz onda koristim unutrasnju traku.
Logično... a kada izlaziš onda paziš da li ima vozila u vanjskoj traci i ne presijecaš im put ?
Naravno da pazim ali ja imam prednost. Drugo sto ljudi ne znaju da koriste kruzni tok pa se samo vozaju vanjskom trakom.
Travnički Noćni Šetač

#898 Re: Kruzni tok

sime_cipol wrote: Govore ljudi za situaciju kad se dva vozila zajedno voze u Kruznom toku jedno pored drugog. I kada vozilo iz unutrašnje zeli izaci, a vozilo iz vanjske nastavlja svoje kretanje unutar kruznog.
Ne govore za situaciju prilikom uključenja u KT.
Da... :thumbup:
Travnički Noćni Šetač

#899 Re: Kruzni tok

NES994 wrote:
Naravno da pazim ali ja imam prednost. Drugo sto ljudi ne znaju da koriste kruzni tok pa se samo vozaju vanjskom trakom.
NE ...
...
EDIT: Ili ovako... Na osnovu kojeg člana ZOBS-a ti imaš prednost ?
Last edited by Travnički Noćni Šetač on 11/10/2019 11:24, edited 1 time in total.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#900 Re: Kruzni tok

Post by sime_cipol »

Kazem ja da se nisu razumjeli :D
Post Reply