Položaj žene u islamu

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply

da li islamske šerijatske propise prema ženama, treba potpuno izbaciti iz naše tradicije?

da
72
55%
ne
59
45%

Total votes: 131

arzuhal

#876 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by arzuhal »

harač wrote:
ah, jedan od onih obicaja ovog islama-s-ljudskim-likom :lol: ubilo se za neke socioloske studije
Ne sumnjam da ćeš dati veliki doprinos znanstvenoj zajednici :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#877 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Bloo »

Žene su izvor sveg grijeha.
:novine1:
Bloo
Globalna šefica

#878 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Bloo »

arzuhal wrote:
harač wrote:
ah, jedan od onih obicaja ovog islama-s-ljudskim-likom :lol: ubilo se za neke socioloske studije
Napetost, skoro seksualna, je opipljiva između vas dvojice.

How about you two get a topic on your own :D?
insomnia78

#879 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by insomnia78 »

:lol:
Jbg kad je zena zabranjeno voce...
harač

#880 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by harač »

Bloo wrote:
arzuhal wrote:
harač wrote:
Napetost, skoro seksualna, je opipljiva između vas dvojice.

How about you two get a topic on your own :D?
pazi na te enklitike :oops:

* grammar Nazi intensifies *
Connaisseur Karlin

#881 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Connaisseur Karlin »

irac300 wrote:
Euridika wrote:
irac300 wrote:
Ne pratiš. :D Pričamo ako bi Karlinka postala moderator. :D
Pa čak i u tom slučaju, možda bi te oženila. Da joj budeš submisivni. :D
Otvorio bih temu ''Da li je muškarac ispod Karlin ponižen''. :D
sposban i pametan muksarac je na ravnopravnoj razini sa Karlin , a nisma ja kriva ako se pored mene osjecate inferiorno, jer vam u lice kazem da pravite greske :D
irac300

#882 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by irac300 »

Connaisseur Karlin wrote: sposban i pametan muksarac je na ravnopravnoj razini sa Karlin , a nisma ja kriva ako se pored mene osjecate inferiorno, jer vam u lice kazem da pravite greske :D
Nisi ti ništa kriva, ti samo živiš u svom svijetu, u kojem si najbolja, najljepša, najpametnija, naj, naj... Daj i meni tih boba. :D
HAVANA

#883 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by HAVANA »

Kuku karlin jel pms,sta je..? Ja dje god kliknem nake govore drzis i rasprave,zene vako,zene nako... :cry:
insomnia78

#884 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by insomnia78 »

Da nije nejebica
harač

#885 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by harač »

:lol: :run:
Connaisseur Karlin

#886 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Gojeni H wrote: Islam ima veoma mali uticaj u BiH drustvu.

Na status zene u BiH drustvu imaju veci uticaj zaostala percepcija o "slabijem spolu" i nedostatak demokratske tradicije uopste.
Uvrijezena percepcija, u kojoj na zalost uziva i ne tako mali broj nasih sugradjanki, da zeni "treba pomoci", pogorsava status zene.
Zenama nikada nista nije dato, kao ni muslimanima, ni Bosnjacima, i sl. Zene su svoje pravo uzimale.
Vjerovati da smo mi muskarci tako dobri "uznapredovali" i da je "progres" donio neka prava zenama je ubitacno zavaravanje.
Zene danas imaju prava zato sto su se neke zene, tamo neke godine, za ta prava izborile.

Doklegod vi zene nama ne kazete da odhebemo sa povisenim glasom, tersom, oreolom ratnika koji donosi kuci divljac da se porodica prehrani, mi cemo i dalje zahebavati, ali i fizicki tuci, pravit' djecu a onda tjerati vas da abortirate bez obzira da li je to dobro za vase zdravlje ...
Cini se da svo ono zlo koje cinimo vama malo ima veze sa islamom, a mnogo vise sa slavensko-komunisticko-plemenskim stanjem svijesti, a za koje nam mnogima ne pada na pamet da promijenimo.
Elem, borite se.

Na pozitivnoj strani, ono sto zovu "progresom" jeste donio neizbjezne promjene i natjerao na "prilagodjavanje".
Tesko da najrigidnija interpretiranja islama, ili bilo koje druge religije, mogu tu nesto drasticno promijeniti.
Mogu se samo prilagoditi.
Islam, serijat su postojali u BiH , i tad muslimanka nije bila u istom polozaju kao danas u BiH . Drustvo je nekoliko stoljeca tako tratiralo muslimanke , a nakon ukidanja serijata, upravo u muslimanskim porodicama , dijelu muslimanskog drustva je bilo teze uklopiti se sa novim moderinijim normama i zahtjevima drustva, zato je na Balkanu zena zantno duze losije tretirana , od sredina u kojim je zena imala bolji status u drustvu.
Connaisseur Karlin

#887 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Gojeni H wrote: Islam ima veoma mali uticaj u BiH drustvu.

Na status zene u BiH drustvu imaju veci uticaj zaostala percepcija o "slabijem spolu" i nedostatak demokratske tradicije uopste.
Uvrijezena percepcija, u kojoj na zalost uziva i ne tako mali broj nasih sugradjanki, da zeni "treba pomoci", pogorsava status zene.
Zenama nikada nista nije dato, kao ni muslimanima, ni Bosnjacima, i sl. Zene su svoje pravo uzimale.
Vjerovati da smo mi muskarci tako dobri "uznapredovali" i da je "progres" donio neka prava zenama je ubitacno zavaravanje.
Zene danas imaju prava zato sto su se neke zene, tamo neke godine, za ta prava izborile.

Doklegod vi zene nama ne kazete da odhebemo sa povisenim glasom, tersom, oreolom ratnika koji donosi kuci divljac da se porodica prehrani, mi cemo i dalje zahebavati, ali i fizicki tuci, pravit' djecu a onda tjerati vas da abortirate bez obzira da li je to dobro za vase zdravlje ...
Cini se da svo ono zlo koje cinimo vama malo ima veze sa islamom, a mnogo vise sa slavensko-komunisticko-plemenskim stanjem svijesti, a za koje nam mnogima ne pada na pamet da promijenimo.
Elem, borite se.

Na pozitivnoj strani, ono sto zovu "progresom" jeste donio neizbjezne promjene i natjerao na "prilagodjavanje".
Tesko da najrigidnija interpretiranja islama, ili bilo koje druge religije, mogu tu nesto drasticno promijeniti.
Mogu se samo prilagoditi.
Islam, serijat su postojali u BiH , i tad muslimanka nije bila u istom polozaju kao danas u BiH . Drustvo je nekoliko stoljeca tako tratiralo muslimanke , a nakon ukidanja serijata, upravo u muslimanskim porodicama , dijelu muslimanskog drustva je bilo teze uklopiti se sa novim moderinijim normama i zahtjevima drustva, zato je na Balkanu zena zantno duze losije tretirana , od sredina u kojim je zena imala bolji status u drustvu.
Bloo
Globalna šefica

#888 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Bloo »

harač wrote:

hebo te Wackernagel :mrgreen:

Freestyle all the way!
Teško jeste, kad razmišljam na drugom jeziku.
sekerbay

#889 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by sekerbay »

Bloo wrote:Koji sam ja moron kad opet samu sebe zajebem misleci da ce mi neko direktno i elaborirano odgovoriti na upit koji postavim bez zadnjih misli :lol:

Servus!
Pa jbt šta očekuješ kad postaviš najgluplje pitanje koje sam ikad pročito a vezano je za islam.
I samo mojne one šuplje da ne postoje glupa pitanja.
Čuj, traži dokaz...
Šta treba, ići od kuće do kuće i gledati da li se raja pridržava propisa koji su određeni kur'anom i hadisima :-)
Kur'an kaže da su jednaki osim u nagradi i to pod uslovom da on rinta, izdržava, izdvaja zekat i daje sadaku. Tek tad ima stepen više... U nagradi.
Ali avaj, ako hamša zatrudni, namah prestige.
A ako već hoćeš dokaz osim obilaska kuća i traženja lučom, pogledaj hadz.
Pred Allahom u jednom safu, jedno pored drugog.

Muslimanima i muslimankama, i vjernicima i vjernicama, i poslušnim muškarcima i poslušnim ženama, i iskrenim muškarcima i iskrenim ženama, i strpljivim muškarcima i strpljivim ženama, i poniznim muškarcima i poniznim ženama, i muškarcima koji dijele zekat i ženama koje dijele zekat, i muškarcima koji poste i ženama koje poste, i muškarcima koji o svojim stidnim mjestima vode brigu i ženama koje o svojim stidnim mjestima vode brigu, i muškarcima koji često spominju Allaha i ženama koje često spominju Allaha – Allah je, doista, za sve njih oprost i veliku nagradu pripremio.
Connaisseur Karlin

#890 Re: da li je žena u islamu ponižena?

HAVANA wrote:Kuku karlin jel pms,sta je..? Ja dje god kliknem nake govore drzis i rasprave,zene vako,zene nako... :cry:
vi to radite konstatno, zato ne primjetite :D :lol:
HAVANA

#891 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by HAVANA »

Kolko se na forumu spominje svi cemo u dzenet.
HAVANA

#892 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by HAVANA »

Connaisseur Karlin wrote:
HAVANA wrote:Kuku karlin jel pms,sta je..? Ja dje god kliknem nake govore drzis i rasprave,zene vako,zene nako... :cry:
Da malo prosirimo pricu.Zene ko zene.Lude. :D
HAVANA

#893 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by HAVANA »

Al sta bi mi bez vas.Ovo da smirim situaciju.
arzuhal

#894 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by arzuhal »

Kod nas muslimana postoji još jedan ružan običaj kojeg neki mogu s pravom smatrati određenim oblikom ponižavanja: pođahkad ignorišemo neke žene :mrgreen:
Zejnep

#895 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Zejnep »

HAVANA wrote:

Mrš :diva:
HAVANA

#896 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by HAVANA »

Zejnep wrote:
HAVANA wrote:

Ti se ne znas ni posvadjat.Moras mi predavanje odrzat. :mastakazes:
arzuhal

#897 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by arzuhal »

Zejnep wrote:
HAVANA wrote: Da malo prosirimo pricu.Zene ko zene.Lude. :D

Štocemgaba...Zaslužio je i da ga Ljubinka svojom najvećom metlom ispraši :thumbup:
Zejnep

#898 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Zejnep »

HAVANA wrote: Ti se ne znas ni posvadjat.Moras mi predavanje odrzat. :mastakazes:

Na koju temu? :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#899 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Bloo »

sekerbay wrote:
Bloo wrote:Koji sam ja moron kad opet samu sebe zajebem misleci da ce mi neko direktno i elaborirano odgovoriti na upit koji postavim bez zadnjih misli :lol:

Servus!
Pa jbt šta očekuješ kad postaviš najgluplje pitanje koje sam ikad pročito a vezano je za islam.
I samo mojne one šuplje da ne postoje glupa pitanja.
Čuj, traži dokaz...
Šta treba, ići od kuće do kuće i gledati da li se raja pridržava propisa koji su određeni kur'anom i hadisima :-)
Kur'an kaže da su jednaki osim u nagradi i to pod uslovom da on rinta, izdržava, izdvaja zekat i daje sadaku. Tek tad ima stepen više... U nagradi.
Ali avaj, ako hamša zatrudni, namah prestige.
A ako već hoćeš dokaz osim obilaska kuća i traženja lučom, pogledaj hadz.
Pred Allahom u jednom safu, jedno pored drugog.
Odoh upaliti lampu u potrazi za ....nekim ko zna čitati.
Da li si uopšte pročitao šta sam pitala? Ako nisi razumio mogu opet ponoviti u najboljoj namjeri. Lijepo sam pitala jer očito nisam imala prilike da se susretnem sa tim irl, da li stvari koje npr. Smrcak ovdje postira imaju primjenu u stvarnom životu, odnosno da li se STVARNO prakticiraju - 2 žene kao jedan validan svjedok etc.
Zašto si ofanzivan?
harač

#900 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by harač »

Bloo wrote:
harač wrote:

hebo te Wackernagel :mrgreen:

Freestyle all the way!
Teško jeste, kad razmišljam na drugom jeziku.
udaram na ad hominem :D ocito pali

p.s. cemu opsesija sa praksom? naravno da se primjenjuje
Post Reply