Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Smrcak15

#876 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:
Smrcak15 wrote: mozemo nagadjati

dlake Bog stvorio da stite pojedine dijelove tijela od UV zracenja, da bude ukras na musku i zensku ako su na pravm mjestima, i da bude nacin diferenciranja muska od zenska, ima li jos , vjerovatno da ima ali to je ono sto mi prodje kroz glavu sad.
Nije valjda da ti nesto nagadjas? :shock:
Ali, ne Smrle, ne. Necemo nagadjati jer se to vrlo dobro zna. Na tvoju zalost, bog ti to nije spomenuo u knjigama, i zato moras nagadjati, ali ni slucajno neces zraknuti sta nauka i dokazi o tome kazu :D
zato sto smo stvoreni od istog materijala.

to sto se koristi isti materijal neznaci da je jedno iz drugo nastalo, nego smao da je koristen slican ili isti materijal.

recimo ja napravim kod, sa neki program, pa sad pravim neki drugim program, ali pojedine dielove tog programa kopiram i ubacim u novi program, pa kad sporedimo, vidimo iste dijelove,

Program1
123,789,313233

Program 2
-6-5-4,789, 654

to sto kopira iz programa1 789 i ubacim u program2, 789, neznaci da je program 2 evolvirao iz programa 1 nego samo je koristeno vec nesto sto je potrebno za rad programa 2.

dok vi te gledate na ovaj nacin, aha, 789 u obadva mora onda da je program 2 evolvirao od programa 1
Lijep pokusaj, ali neprimjenjiv na ovo o cemu pricamo :D
izgledali savrseno
A to "savrseno" podrazumijeva - sta tacno?
taj incest medju njihovom djecom se dogodio kroz neka pravila ukrstavanja u tom vremenu,

prvi par
blizanac Xzensko i Ymusko

drugi par
blizanac Xzensko i Ymusko

Ymusko iz prvog para se pario sa Xzenskom iz drugog para

Ymusko iz drugo para se pario sa Xzenskom iz prvog para.

znaci bila su neka pravila, dok se nisu namnozili i onda dosla zabrana stupanja u odnos izmedju krvnih srodnika.
:-D
Cool. I sve se to desavalo tu negdje na tom arapskom poluotoku? Pretpostavljam da je onda bog za neke od tih potomaka rekao "budi", i oni odjednom postadose zuti Kinezi, crveni Indijanci, crni Afrikanci...? OK.
Imas li bar neki okvirni vremenski period kada se to desilo, tj. prije koliko godina?
Naravno, nisi mi odgovorio ni na ono prethodno, ultimativno pitanje - zasto je svemocnom i sveznajucem bogu potrebno da nekakva mikro vrsta, nastanjenja na jednom svemirskom zrncu pijeska, vjeruje u njegovo postojanje? Sta je poenta?
nije mu potrebno, moze on i bez toga.

ali je to potrebno za nas, jer smo pod testom.

Poenta je test, ko vjeruje na svoju korist vjeruje ko nevjeruje na svoju stetu nevjeruje.
Da...ovo ima logike... Necije...
vidim kako im ide, sto im ti ne pomognes :D mozda sa tvojim nagadjanjima i dospiju donekle

kazes 100% arguemntovano :lol: nisi u toku, argumenti im nisu valjani, a izgleda zbog tvog nepoznavanja matematike tebi se cine kao 100% valjani :lol:

ako su 100% valjani argumenti, de nam ti onda objasni kako je 5500m sredina od 10 km :D ako je jos ostalo 4500m metara
E, vidis, to je ta tvoja logika, prosta i vizuelna. :D
Naravno, s obzirom na nju, kao i na sve prethodne tvoje "logike", totalno je besmisleno uopste i raspravljati s tobom o tome.

Cinjenicno, do sada si na ovih par tema nepobitno dokazao sljedece:
- Da nemas blage veze s logikom
- Da nemas blage veze s pishologijom
- Da nemas blage veze s bilo kojom naukom
- Da nemas blage veze ni s matematikom
- Da ti je pismenost slicna Muhammedovoj

Ukratko, izgledas kao tipicni zaludjenik koji ne vidi dalje od svog nosa, pri cemu mislis da je taj nos savrsen.
Nije valjda da ti nesto nagadjas? :shock:
Ali, ne Smrle, ne. Necemo nagadjati jer se to vrlo dobro zna. Na tvoju zalost, bog ti to nije spomenuo u knjigama, i zato moras nagadjati, ali ni slucajno neces zraknuti sta nauka i dokazi o tome kazu :D
nagadjam na osnovu empirijskih dokaza

nauncno dokazao da recimo brada stiti od UV zracenja lica, na musku recimo brada i kosa, cine ga muzevnim, zene isto tako kada imaju dugu kosu, cini zenstvenim.

i sta je tu nagadjanje?
A to "savrseno" podrazumijeva - sta tacno?
savrsenih proporcija tijela, lijepog izgleda.

Pretpostavljam da je onda bog za neke od tih potomaka rekao "budi", i oni odjednom postadose zuti Kinezi, crveni Indijanci, crni Afrikanci...? OK.
ne , dovljno je samo da uprogrmira da se aktivira neki gen nakon nekog izvjesnog vremena koji ce raditi diferenciju medju ljudima
Imas li bar neki okvirni vremenski period kada se to desilo, tj. prije koliko godina?
mogu samo nagadjati, pretpostavljam prije stotine hiljada godina

E, vidis, to je ta tvoja logika, prosta i vizuelna. :D
Naravno, s obzirom na nju, kao i na sve prethodne tvoje "logike", totalno je besmisleno uopste i raspravljati s tobom o tome.

Cinjenicno, do sada si na ovih par tema nepobitno dokazao sljedece:
- Da nemas blage veze s logikom
- Da nemas blage veze s pishologijom
- Da nemas blage veze s bilo kojom naukom
- Da nemas blage veze ni s matematikom
- Da ti je pismenost slicna Muhammedovoj

Ukratko, izgledas kao tipicni zaludjenik koji ne vidi dalje od svog nosa, pri cemu mislis da je taj nos savrsen.

dobro moj premili i predragi dozeru :) cim te u corsokak sabijem odmah ad hominem ti ovakav onakav... :-)
shbc

#877 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by shbc »

Smrcak15 wrote:
shbc wrote:Kada pricas o trci onda raspon vise nije od 1 do 10 vec od 0 do 10 (sto je 11 clanova distribucije, a ne 10). Jer ti trku ne pocinjes sa prvog kilometra nego od starta, odnosno od 0. Kad si vec navalio.
Ja i sta sad??
Nista osim sto koristis drugaciji raspon da "dokazes" svoju retardiranu tvrdnju da 5.5 nije sredina u rasponu od 1 do 10.
Smrcak15

#878 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

shbc wrote:
Smrcak15 wrote:
shbc wrote:Kada pricas o trci onda raspon vise nije od 1 do 10 vec od 0 do 10 (sto je 11 clanova distribucije, a ne 10). Jer ti trku ne pocinjes sa prvog kilometra nego od starta, odnosno od 0. Kad si vec navalio.
Ja i sta sad??
Nista osim sto koristis drugaciji raspon da "dokazes" svoju retardiranu tvrdnju da 5.5 nije sredina u rasponu od 1 do 10.
kako drugaciji raspon

1.
0-1

2.
1-2

3.
2-3

4.
3-4

5.
4-5

6.
(5---5.5---6)<----------------hoces na silu ovdje da uguras sredinu, 5.5

7.
6-7

8.
7-8

9.
8-9

10
9-10
Dozer

#879 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Dozer »

Smrcak15 wrote:
:lol: :lol: :lol: :lol:
Ovu izjavu treba uokviriti i staviti u anale Klix foruma :thumbup:
nauncno dokazao da recimo brada stiti od UV zracenja lica, na musku recimo brada i kosa, cine ga muzevnim, zene isto tako kada imaju dugu kosu, cini zenstvenim.

i sta je tu nagadjanje?
A ovaj nastavka staviti kao anex prethodne izjave :lol: :lol: :lol:
Dakle, muzevni su samo oni muskarci s bradama i kosom, dok obrijani i celavi nisu muzevni? (oplakah, mile mi majke :D )
Zene su zenstvene samo kada imaju dugu kosu? Cool. A, sto je onda, po islamu, moraju pokrivati? :D
Pretpostavljam da je to savrsenstvo vezano za zlatni rez? :D
Usput, "lijepo" je poprilicno individualna dimenzija. Meni je, mozda, tvor lijep, a tebi nije. Mozda je meni lijepa neka plavusa kratke kose, grudi No.3 i zelenih ociju, dok je tebi ona odbojna i ljepsa ti je neka crnka, pokrivena, i ociju nepoznate boje.
"Stotine hiljada godina" moze biti x10, x1000, x100.000...
Ali, da ne nagadjas, jer ti to nije svojstveno - nauka je na to dala poprilicno precizne odgovore. Homo Sapiens, tj. mi kakvi smo danas, postojimo tek oko 250.000 godina. Naravno, ti ovo ne priznajes, kao sto ne priznajes ni nase razne i direktne Homo X predake, a cija starost ide i do preko 4 miliona godina unazad.
To je otkriveno pomocu DNK, za koju ti mislis da je "programirana".
I, gle cuda - neki od tih nasih davnih predaka su bili poprilicno dlakavi, samo sto im te dlake nisu sluzile ni za muzevnost ni za zastitu od UV zracenja, nego su prevashodno sluzile za zagrijavanje tijela. :D
dobro moj premili i predragi dozeru :) cim te u corsokak sabijem odmah ad hominem ti ovakav onakav... :-)
Dragi moj Smrle... Ko je ovdje u corsokaku - vidljivo je svakome, osim tebi :D
Connaisseur Karlin

#880 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Connaisseur Karlin »

ernestalic wrote: U Boga se može vjerovati, ali dokazivati nemoguće. Svi dokazi su davno pobijeni kao skup besmislica.
:thumbup:
Connaisseur Karlin

#881 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Smrcko,pitanje:

sto Kuran kaze o cirkuliranju oksigena kroz vene?
Smrcak15

#882 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Connaisseur Karlin wrote:Smrcko,pitanje:

ima nesto i o tome

slova za rijec hemoglobin se nalaze do slova "Fe" oznaka za zeljezo, samo na jednom mjestu i nigdje vise

Hemoglobin ima funkciju da prenosi kisik kroz vene , hemoglobin sadrzi zeljezo.
Image
Connaisseur Karlin

#883 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Smrcak15 wrote:
Connaisseur Karlin wrote:Smrcko,pitanje:

ima nesto i o tome

slova za rijec hemoglobin se nalaze do slova "Fe" oznaka za zeljezo, samo na jednom mjestu i nigdje vise

Hemoglobin ima funkciju da prenosi kisik kroz vene , hemoglobin sadrzi zeljezo.
Image

hvala, pitala sam za oksigen, ne za protein, a vidi ovo :

Through his experiments Galen is able to overturn many long-held beliefs, such as the theory (first proposed by the Hippocratic school in about 400 BC, and maintained even by the physicians of Alexandria) that the arteries contain air - carrying it to all parts of the body from the heart and the lungs

kako je Galen znao da oksigen cirkulia kroz krv bez naorcitih laboratorijskih istrazivnja :D

zahvaljujuci Galenovoj genijalnoj izjavi, u 17 stoljecu njegova naucna , bolje reci, naucena izjava je rpvi put testirna , i tako je "otkiven" protein hemoglobin ;-)
shbc

#884 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by shbc »

Smrcak15 wrote:
kako drugaciji raspon

1.
0-1

2.
1-2

3.
2-3

4.
3-4

5.
4-5

6.

7.
6-7

8.
7-8

9.
8-9

10
9-10
Sta bolan ti ovdje brojis? Sta je s tobom?

0 (start) 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 (kraj)

1 (start) 2 3 4 5 5.5 6 7 8 9 10 (kraj)
Smrcak15

#885 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

shbc wrote:
Smrcak15 wrote:
kako drugaciji raspon

1.
0-1

2.
1-2

3.
2-3

4.
3-4

5.
4-5

6.

7.
6-7

8.
7-8

9.
8-9

10
9-10

ne kontas, ako krenes od 1, ti fakticki startujes nakon jednog kilometra, dok onaj 0 (start startuje od pocetka, pa on se natrci 1 kilometar dok ti pocnes trcati.

druga stvar

ti izgleda jos nisi skontao da je 5.5 prosjek a ne sredina niti srednji broj u serijskoj sekvenci brojeva

ja mislim da ti uopste nisi svjestan sta ti postiras ovdje, ne povezujes realnost sa matematikom, dok ja kad radim proracune pokusavam to povezati sa realnim svijetom.

ti kad brojis, za Tebe je to samo cifra na papiru, ne kontas kako to funkcionise u realnom svijetu, dok ja pokusavam to spojiti sa realnim svijetom.

sta ovo znaci u realnom svijetu

covjek broj jedan ima 1 jabuku, covjek broj dva ima dvije jabuke, covjek broj 3 ima 3 jabuke u ruci itd

prosjek se radi ovdje da izracunamo koliko nam treba ukupno jabuka da to raspodijelimo ranopravno po svakoj glavi covjeka.

pa dobijemo 55 jabuka ukupno, jer nije realno da covjek 10 ima 10 jabuka, a prvi covjek ima samo jednu jabuku.

pa podijelimo ukupni broj jabuka sa 10 ljudi, i dobijemo 5.5, znaci svaki covjek ce dobiti 5.5 jabuka.

nema ovo nista veze sa sredinom koju ti upurno guras, pobrkao si totalno loncice jarane, ali nikako da shvatis.
SmokingMan

#886 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by SmokingMan »

Brzo ćete vi dogurati do kvatne mehanike,siguran sam. :D
shbc

#887 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by shbc »

Smrcak15 wrote:
shbc wrote:
Smrcak15 wrote:
kako drugaciji raspon

1.
0-1

2.
1-2

3.
2-3

4.
3-4

5.
4-5

6.

7.
6-7

8.
7-8

9.
8-9

10
9-10

ne kontas, ako krenes od 1, ti fakticki startujes nakon jednog kilometra, dok onaj 0 (start startuje od pocetka, pa on se natrci 1 kilometar dok ti pocnes trcati.

druga stvar

ti izgleda jos nisi skontao da je 5.5 prosjek a ne sredina niti srednji broj u serijskoj sekvenci brojeva

ja mislim da ti uopste nisi svjestan sta ti postiras ovdje, ne povezujes realnost sa matematikom, dok ja kad radim proracune pokusavam to povezati sa realnim svijetom.

ti kad brojis, za Tebe je to samo cifra na papiru, ne kontas kako to funkcionise u realnom svijetu, dok ja pokusavam to spojiti sa realnim svijetom.

sta ovo znaci u realnom svijetu

covjek broj jedan ima 1 jabuku, covjek broj dva ima dvije jabuke, covjek broj 3 ima 3 jabuke u ruci itd

prosjek se radi ovdje da izracunamo koliko nam treba ukupno jabuka da to raspodijelimo ranopravno po svakoj glavi covjeka.

pa dobijemo 55 jabuka ukupno, jer nije realno da covjek 10 ima 10 jabuka, a prvi covjek ima samo jednu jabuku.

pa podijelimo ukupni broj jabuka sa 10 ljudi, i dobijemo 5.5, znaci svaki covjek ce dobiti 5.5 jabuka.

nema ovo nista veze sa sredinom koju ti upurno guras, pobrkao si totalno loncice jarane, ali nikako da shvatis.
U principu ja, moj profesor statistike (koji mi zadatak na ispitu sa medijanom ocijeni tacnim) i kompletan svijet nemamo pojma, samo si ti upravu.
r_faruk

#888 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by r_faruk »

crtica predstavljas kraj prvog dijela a pocetak drugog,
onda ti je sredina crtica, a ne 5000
Smrcak15

#889 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

shbc wrote: U principu ja, moj profesor statistike (koji mi zadatak na ispitu sa medijanom ocijeni tacnim) i kompletan svijet nemamo pojma, samo si ti upravu.
da, ocijeni tacnim kada racunas median , ali mi median ne trazimo ovdje , nas ne interesuje median nego sredina ukupnog broja.

u serijskim brojevima median se jos i ponasa kao prosjek, dok taj median u neserijskim brojevima koje ti racunas je median koji ti trazis a mi ne trazimo ovdje.

median srednji broj se trazi u neserijskim brojevima covjce, kada imas razlicitecifre, pa ih pored od najmanje do najvece, i onda uzmes srednju cifru to je median, ali to nije sredina koju mi trazimo.

sjedi malo sam sa sobom, i razmisli, jeli tebi sredina 5500m od 10000 metara? i jos ti ostalo 4500m do cilja da prohodas, pretrcis, prepuzes, da te nose ko mrtvaca, ma sta god ba....ali ostalo je jos 4500m nakon sto si presao 5500m, i to nikad ni u najludjim snovima nemoze biti sredina i to je tebi jasno, samo sto te median malo zanio pa pucas u pogresnom smjeru.
Smrcak15

#890 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

r_faruk wrote:
crtica predstavljas kraj prvog dijela a pocetak drugog,
onda ti je sredina crtica, a ne 5000
pa moj vrli i dobri rukfash, crtica oznacava kraj 5000, cuj crtica a ne 5000, a crtica je dio kraja 5000 metra :-) moj faruce druze...

jeli vi primjetiti da ce te vi cak ici i protiv sebe i logike samo da bi meni kaso nesto kontrirali :-) ovdje nismo da kotriramo ocite stvari , nego da spoznamo nove stvari, diskutujemo itd

nemozes ti sad protiv mene ako ja tvrdim 2+2=4 da te nesto spuca u mozak i kazes, sad cu ja njemu reci, nije 2+2=4 nego 5, ides protiv sebe ides protiv razuma...samo sebi stetis nikom drugom.
r_faruk

#891 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by r_faruk »

vec smo ti objasnili da je 5 polovina od 10. 10 nema sredinu, ne postoji broj, osim medijane, koji oznacava sredinu od 10 (taj broj dijeli broj 10 na dvije polovine, gornju i donju). broj 5 ne dijeli broj deset na dvije polovine..... ti si izmislio da je to broj 5 jer ti tako odgovara. priznaj da nisi ni znao za medianu do ove rasprave!!!
Smrcak15

#892 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:
Smrcak15 wrote:

i sta je tu nagadjanje?
A ovaj nastavka staviti kao anex prethodne izjave :lol: :lol: :lol:
Dakle, muzevni su samo oni muskarci s bradama i kosom, dok obrijani i celavi nisu muzevni? (oplakah, mile mi majke :D )
Zene su zenstvene samo kada imaju dugu kosu? Cool. A, sto je onda, po islamu, moraju pokrivati? :D
Usput, "lijepo" je poprilicno individualna dimenzija. Meni je, mozda, tvor lijep, a tebi nije. Mozda je meni lijepa neka plavusa kratke kose, grudi No.3 i zelenih ociju, dok je tebi ona odbojna i ljepsa ti je neka crnka, pokrivena, i ociju nepoznate boje.
Ali, da ne nagadjas, jer ti to nije svojstveno - nauka je na to dala poprilicno precizne odgovore. Homo Sapiens, tj. mi kakvi smo danas, postojimo tek oko 250.000 godina. Naravno, ti ovo ne priznajes, kao sto ne priznajes ni nase razne i direktne Homo X predake, a cija starost ide i do preko 4 miliona godina unazad.
I, gle cuda - neki od tih nasih davnih predaka su bili poprilicno dlakavi, samo sto im te dlake nisu sluzile ni za muzevnost ni za zastitu od UV zracenja, nego su prevashodno sluzile za zagrijavanje tijela. :D
Dragi moj Smrle... Ko je ovdje u corsokaku - vidljivo je svakome, osim tebi :D

jos da si ti razumio sta sam htio reci, onda bi je itekako trebao uokviriti.

kada kazem nagadjam na osnovu empirijskih dokaza stoji iza toga a evo i zasto

Nama Bog nije rekao zasto je stvorio neke stvari, ali mi uvidjamo njihove funkcije i svrhe pomocu emprijski experimenata, uocavanja, testoranja itd

pa kad vidim da nauka kaze reci da brada stiti od raka lica , ja na osnovu toga kaze Bog je izmedju ostalog stvorio lake na covjekovom tijelu da sluzae kao odbrana od uv zracenja, znaci ovo je samo jedan dio mnogostrukih funkcija dlaka na covjeku.

Pa zato nagadjam jer ja kad nagadjam ja nagadjam logicki vidim nneke dokaze pa mna osnovu tih dokaza pretpostavke radim, dok kod Tebe je nelogicko nagadjanje uzelo maha da ti mozda cak sam sa sobom nagadjas, pa u sebi govoris, a mozda ja nisam ja, ili mozda ja nisam ovdje mozda se samo meni cini itd itd

ko je to rekao, niko, nego kosa pojacava muzevnost i zenstvenost, dok i celavi mogu itekako biti muzevni, jer imaju takve crte lica i tijela.

moguce

svakome je to estetski lijepo, smao sto je stvar ukusa ako te ta ljepota privlaci ili ne, svi se mi mozemo sloziti da je to lijepo, ali neki od nas ne privlacime ta osoba.

I, gle cuda - neki od tih nasih davnih predaka su bili poprilicno dlakavi, samo sto im te dlake nisu sluzile ni za muzevnost ni za zastitu od UV zracenja, nego su prevashodno sluzile za zagrijavanje tijela
nije , do sad su pronasli ljudske lobanje 300 000 Godina stare
Naravno, ti ovo ne priznajes,
jok ti

to sto su oni nasli 300 000 stare kosti covjeka neznaci da covjek mozda nije nastao prije 400 ili 500 hiljada godi
Smrcak15

#893 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

r_faruk wrote:vec smo ti objasnili da je 5 polovina od 10. 10 nema sredinu, ne postoji broj, osim medijane, koji oznacava sredinu od 10 (taj broj dijeli broj 10 na dvije polovine, gornju i donju). broj 5 ne dijeli broj deset na dvije polovine..... ti si izmislio da je to broj 5 jer ti tako odgovara. priznaj da nisi ni znao za medianu do ove rasprave!!!
10 zato sto je parni broj nema klasicni srednji broj kao neparan broj, ali je sredina 5 jer je ta crtica oznacava kraj 5 a pocetak 6, i zato je to sredina, zato se moze 5 uzeti kao sredina.

problem sa vama je sto vi kroz median

23 6 89 median 6 ovdje , median koji je izvadjen iz neparnog broja cifri, hocete da primjenite ne serijski redosljed brojeva

ti vidis gore 2 cifre sa lijeve i 2 sa desne ona 6 u sredini , da to je median, srednji broj

ali ove cifre 2 3 6 8 9

nemaju veze sa onim sto mi trazimo gdje su cifre u uzlaznoj putanji serijski, 123456...itd

jer se te serijske cifre ponasaju kao kilometraza, dok tvoje neserijske cifre se ne ponasaju kao kilometraza nego kao vrijednosti u vremenskim intervalima, svako sahat recimo vrijednost dionice, prvi sahat je 2 km, drugi sahat je 3, treci sahat kosta 6 km, cetvrti 8km peti 9 km

znaci totalno ne kompatibilno jedno sa drugim, jednostavno nemozes to dvoje sporediti, i vi hocete na silu ovu srednji broj iz neserijskog broja cifri da tako isto izvucete iz serijskog broja cifri koji se ponasaju kao kilometraze

problem sa vama ne gledate na matematiku , kako to funkcionise u realnom svijetu, dok ja to pokusavam da povezem cifru sa realnim svijetom materijom itd, dok za vas izgleda jos uvijek ono pocetno kad smo svi krenuli u skolu, samo vidis cifre i skrabotine a uopste ne povezujes to sa realnim svijetom...i dok onako racunas pitas se sta ce meni ovo, sta ja imam koristi u stvarnom svijetu od ovoga.
r_faruk

#894 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by r_faruk »

ne mozes ti odredjivati sta ce biti sredina od 10. postoji pravilo i njega se trebas drzati. ako ti imas drugu naucnu teoriju izvoli napisi rad i objavi, pa neka se to promijeni. mi ti konstantno govorimo o metodologiji i pravilima, a onda ti hladno izvalis da "nije logicno ovo, nije logicno ono". logicno je, pravilo je, koristi se u statistici, matematici, profesori na fakultetima i skolama objasnjavaju upravo na ovaj nacin na koji smo mi tebi objasnili. ti si definisao da je 5 sredina od 10. ovo nije tacno i gotova rasprava. ako ti treba polovina od 10, onda je to 5. ovdje prica zavrsava. dakle, ako si koristio neku metodologiju, onda napisi da si potpuno suprotno vazecim zakonima uzeo pretpostavku da je 5 sredina od deset i da si na osnovu toga definisao neko "cudo". o tome se radi. svi smo mi svjesni i znamo o cemu ti pricas, ali matematika (koju ti navodno volis) se ne slaze s tobom. niti jedna osoba, a ponajmanje matematicar, ti nece reci da je 5 sredina od 10.
Smrcak15

#895 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

r_faruk wrote:ne mozes ti odredjivati sta ce biti sredina od 10. postoji pravilo i njega se trebas drzati. ako ti imas drugu naucnu teoriju izvoli napisi rad i objavi, pa neka se to promijeni. mi ti konstantno govorimo o metodologiji i pravilima, a onda ti hladno izvalis da "nije logicno ovo, nije logicno ono". logicno je, pravilo je, koristi se u statistici, matematici, profesori na fakultetima i skolama objasnjavaju upravo na ovaj nacin na koji smo mi tebi objasnili. ti si definisao da je 5 sredina od 10. ovo nije tacno i gotova rasprava. ako ti treba polovina od 10, onda je to 5. ovdje prica zavrsava. dakle, ako si koristio neku metodologiju, onda napisi da si potpuno suprotno vazecim zakonima uzeo pretpostavku da je 5 sredina od deset i da si na osnovu toga definisao neko "cudo". o tome se radi. svi smo mi svjesni i znamo o cemu ti pricas, ali matematika (koju ti navodno volis) se ne slaze s tobom. niti jedna osoba, a ponajmanje matematicar, ti nece reci da je 5 sredina od 10.
ti si definisao da je 5 sredina od 10. ovo nije tacno i gotova rasprava
ne razumijes me, to kontas Ovako

od 4 do 5 na linijaru to pretstavlja 5, ako kazemo 4.5, to znaci 4 cijela cm i pola centimetra od 5, znaci zagacio si na peticu.

ja ne tvrdim da je to sredina podrucje izmedju 4 i 5 na linjaru ako je totalno 10 brojeva, nego je sredina na samom kraju 5.

znaci ako kazemo da cemo povuci liniju na samoj sredini od 10 000 m, onda cemo povuci liniju na samom kraju 5000m

Ako se ne slazes sa ovim, onda nam ti fino objasni gdje je sredina od 10 000 metara?

da nije mozda na 5500m? :D
zforumas

#896 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by zforumas »

Ma hajte molim vas. Ukljucite malo dio mozga za apstrakciju, povezite matematiku sa realnim svijetom, vrecama brasna, sibicama, kilometrima.
Last edited by zforumas on 09/11/2017 09:52, edited 1 time in total.
Smrcak15

#897 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

i jos nesto da dodam

Nije isto sredina i srednji broj, nemojte to brkati

Ako kazemo srednji broj, to znaci to znaci cijelo podrucje izmedju , naprijer 5

je izmedju 4 i 5 na linijaru

Ako kazemo sredina, sredinu mozemo definisati samo sa jednom linijom, nije potrebno uzimati cijelo jedno podrcuje koje broj prestvalja
dovljno je liniju da povucemo na zemlji da bi to prestavljalo sredinu a li ne i srednji broj.
Last edited by Smrcak15 on 09/11/2017 09:49, edited 1 time in total.
Smrcak15

#898 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

zforumas wrote:Ma hajte molim vas. Ukljucite malo dio mozda za apstrakciju, povezite matematiku sa realnim svijetom, vrecama brasna, sibicama, kilometrima.

da da, upravo tako :thumbup:
Smrcak15

#899 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

zamisli te Faruuka, shbca, i ostale istomisljenike u vojnoj akciji

general im kaze vojnici, imamo 10km da dodjemo do cilja, odmorit cemo nakon 5km pjesacenja

a faruka i shbc se protive, i kazu, druze generale, to je nemoguca misija, znas da 10km nema sredine, ali da pjesacimo 11 kilometara, onda bi bila sredina, na 6km, ovako kad je samo 10km u pitanju, mi ne mozemo odmarati na sredini jer je nema :lol:
r_faruk

#900 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by r_faruk »

Ako kazemo srednji broj, to znaci to znaci cijelo podrucje izmedju , naprijer 5
ako kazemo srednji broj, onda je to broj

ne mozes svoja pravila postavljati, mislim mozes, ali onda napisi da su to tvoja pravila koja si izmislio i koja nisu nigdje definisana kao takva....

znamo da je pet polovina. ako hoces po brasnu.... od 10 kila brasina 5 je polovina. sredina od deset kila brasna :-) kada budes kupovao 5 kila brasna iz pakovanja koje ima 10 kila, reci "daj mi sredinu od tih deset kila"
Locked