Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Smrcak15

#876 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Smrcak15 »

JoseMujica wrote:
irac300 wrote:
JoseMujica wrote:dakle ako se naše mišljenje razlikuje, odnosno ne sviđa ti se, ono je neljudsko i nenormalno :?

trebate se prvo naučiti komunicirati prije nego se dočepate moći da kudite i brišete.....ne znanje vazda pravi sranje ;-)
Na temi o ateizmu možeš onanisat koliko te volja, ovdje je svaki vid kontra mišljenja trolanje. Poželjno je ako si klero-desničar da se pojaviš na temi o ateizmu, da sereš po svakome ko nije vjernik, ili ako si polupismeni Smrčak, možeš lijepiti razne vrste budalaština koje nemaju vezu sa ateizmom, tipa mačka neće da gazi po kur'anu i sl. I da, bog je milostiv. (da se držim teme)

ili nije milostiv ili ne postoji......dok hodam ulicom ne vidim te milosti o kojoj trolate
kazes nevidis tu milost dok upravo gledas stvari sa njegovom milosti

oci koje ti je dao su milost od njega, a mogao je i slijepa uciniti

dok hodas kazes, noge koje ti je dao i snagu da mozes hodati je milost a kazes nevidis tu milost.

hadis poslanika Muhammeda
Na Sudnjem danu bit će doveden neki čovjek, pa će mu Uzvišeni kazati: “Uvedite ga milošću Mojom u Džennet!”, a ovaj će se pobuniti: “Zbog mojih djela, moj Gospodaru?!” Na te njegove riječi, Uzvišeni će narediti melekima: “Stavite na jedan tas vage djela Moga roba, a na drugi blagodat vida” – pa će pretegnuti blagodat vida, te mu neće preostati ništa dobrih djela kojima bi se odužio za druge Božije darove, i bit će naređeno da ga bace u džehennemsku vatru. Tada će rob zavapiti: “Da, milošću Tvojom, moj Gospodaru”, pa će Uzvišeni reći: “Uvedite Moga roba, milošću Mojom, u Džennet!”
Hakim, El-Mustedrek
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#877 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by JoseMujica »

o tome ja i govorim...da je sva rasprava najobičnija citatologija tipa ovaj reko ovo a onaj ono :roll:

de malo te milosti iz naše realnosti, ako je ima...pri tome na milost mislim, a ne na stvarnost

do sada jedino čudo je da je IZ priznala kamatu, a to je opet skup ljudi ne milost imaginarnog zajebanta s nebesa.

O tome Smrle kako sam ja nastao i moje oko s kojim vidim nema nikakvih dilema ni nepoznanica
zijancer

#878 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by zijancer »

mislim da govoris o zahvalnosti?, a ne milosti..
Smrcak15

#879 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Smrcak15 »

JoseMujica wrote:o tome ja i govorim...da je sva rasprava najobičnija citatologija tipa ovaj reko ovo a onaj ono :roll:

de malo te milosti iz naše realnosti, ako je ima...pri tome na milost mislim, a ne na stvarnost

do sada jedino čudo je da je IZ priznala kamatu, a to je opet skup ljudi ne milost imaginarnog zajebanta s nebesa.

O tome Smrle kako sam ja nastao i moje oko s kojim vidim nema nikakvih dilema ni nepoznanica
de ovo pojasni, sta je to ne milost?
Connaisseur Karlin

#880 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Connaisseur Karlin »

Milost Abrhamsgko Boga , tj. rijec milost je pogresno prevedna i doticno znacenje je nelogicno

teba se koristi rijec COMPASSION- to suffer together . (hebrejksi-rachamim, arapski-rahman) , istovrmeeno se kroristi doticni pojam a ako znaci mercy , prilicno pogresan prevod

ovo je znato logicnije obrazlozenje :)

u religisjkim skriptama/zapisima, ne postoji rijec EMOCIJA :)
Irsar

#881 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Irsar »

Hakiz wrote:
Irsar wrote:
Hakiz wrote:
Prva rečenica ti je školski primjer oholosti, ti ćeš reći da neko ne vidi ništa. Ako to nije oholost, ništa nije.

Onda tu svoju oholost pojačaš daljim izvalama po kojima ako neko nije vjernik onda ne može biti moralan.

A onda meni spočitavaš oholost.

Ne treba ti niko ništa reći da pokaže koliko se uvaljuješ. Sam to dovoljno dobro radiš.
Dakle, zaključak je kako tvoj odnos prema Religijama nema nikakvog smisla. Da se ponovi, to što se loš čovjek nada Raju i to što Bog ima diskreciono pravo oprosta kome hoće - a bez da se time pravda bilo kome - ni na koji način ne uskraćuje tvoje pravo da se nadaš niti uskraćuje mogućnost da tebi bude oprošteno, iz čega jednostavno slijedi kako se ti oholiš i spočitavaš Bogu što On čini (i može da čini) šta Ga je volja po pitanju oprosta.

Moja oholost, koju neću ovdje komentarisati, opet nema nikakve veze sa tobom, tvojom ohološću i mogućnošću tvog spasenja ili propasti.
Što si ti postao opsjednut mnome. Nemoj ovako javno, dušo, hajde privatno da ašikujemo.
Samo dajem komentare na tvoje izjave.
Ludzak

#882 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Ludzak »

Šta je milost po definiciji? Može li se to uopšte definisati, ili se definiše kako kome paše ?
Šta kažu religijske knjige za milost ?
Smrcak15

#883 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Smrcak15 »

Ludzak wrote:Šta je milost po definiciji? Može li se to uopšte definisati, ili se definiše kako kome paše ?
Šta kažu religijske knjige za milost ?
Milost je

1. Imas mogucnost da kaznis pa oprostis
2. Milost je kada imas sazaljenje sa nekim pa mu pomognes iz tog sazaljenja
Smrcak15

#884 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Smrcak15 »

Connaisseur Karlin wrote:Milost Abrhamsgko Boga , tj. rijec milost je pogresno prevedna i doticno znacenje je nelogicno

teba se koristi rijec COMPASSION- to suffer together . (hebrejksi-rachamim, arapski-rahman) , istovrmeeno se kroristi doticni pojam a ako znaci mercy , prilicno pogresan prevod

Milost je

a ne samo compassion, jer compassion nema nista sa miloscu kad zasluzis kaznu, pa ti oprosti iz svoje milosti.
Connaisseur Karlin

#885 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Smrcak15 wrote:
Connaisseur Karlin wrote:Milost Abrhamsgko Boga , tj. rijec milost je pogresno prevedna i doticno znacenje je nelogicno

Milost je

a ne samo compassion, jer compassion nema nista sa miloscu kad zasluzis kaznu, pa ti oprosti iz svoje milosti.

sherbett wrote:Milost je amnestija, ali iz ljubavi! Bitna razlika

a kako znate kako se Bog osjeca :) zelite reci da Bog ima emocije ?
arzuhal

#886 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by arzuhal »

Said Nursi je smatrao samilost većom od ljubavi i navodio argumente za to, šta ti misliš?
arzuhal

#887 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by arzuhal »

Connaisseur Karlin wrote: a kako znate kako se Bog osjeca :) zelite reci da Bog ima emocije ?
Šta ti znaš o Bogu? :)
Connaisseur Karlin

#888 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

arzuhal wrote:
Connaisseur Karlin wrote: a kako znate kako se Bog osjeca :) zelite reci da Bog ima emocije ?
Nista :) a, ti :)
arzuhal

#889 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by arzuhal »

Connaisseur Karlin wrote:
arzuhal wrote:
Pa šta onda pitaš bezveze :lol:
Connaisseur Karlin

#890 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

arzuhal wrote:
arzuhal wrote: Šta ti znaš o Bogu? :)
Pa šta onda pitaš bezveze :lol:
pa vidis da se pise i objasnajva o Bogu od strane derugih na temi, pa ih pitam kako su saznali :-D
arzuhal

#891 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by arzuhal »

pa vidis da se pise i objasnajva o Bogu od strane derugih na temi, pa ih pitam kako su saznali :-D
Al bezveze pitaš i ako ti se kaže odakle i kako su saznali kada ti nemaš o Bogu nikakvo znanje pa da to provjeriš :-D Možeš samo tvrditi kako to što oni govore nije Bog ili da On nije takav kako ljudi govore, ali to je bezze priča jer to tvrdiš samo na osnovu svog neznanja o Bogu, ne na osnovu znanja o Bogu :-D Kontaš u čemu je fol? :-D
Connaisseur Karlin

#892 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

arzuhal wrote:
Al bezveze pitaš i ako ti se kaže odakle i kako su saznali kada ti nemaš o Bogu nikakvo znanje pa da to provjeriš :-D Možeš samo tvrditi kako to što oni govore nije Bog ili da On nije takav kako ljudi govore, ali to je bezze priča jer to tvrdiš samo na osnovu svog neznanja o Bogu, ne na osnovu znanja o Bogu :-D Kontaš u čemu je fol? :-D
ovo sto vi pisete o Bogu je humnaiziranje Boga, a drugo, izvori o opisima Boga nisu dokazani kao Boziji , znaci, vi ste izabrali da vjerujete kakav je Bog u skladu sa opisima iz Svetih Knjiga :), najvazniji dio pitanja: da li ste upoznali Boga, da li pisete iz licnog iskustva :) da li ste vi njega dozivjeli kao milostivog iz licnog iskustva , sa ostlaim njegovimm osobinama?
Smrcak15

#893 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Smrcak15 »

Smrcak15 wrote:

Milost je

a kako znate kako se Bog osjeca :) zelite reci da Bog ima emocije ?

neznamo, ali znamo samo ono kako je on opisao svoje stanje, da se srdi, raduje, , voli ili ne voli nesto, mrzi itd

svojostveno njemu, a ne kao mi...
Connaisseur Karlin

#894 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Smrcak15 wrote:
neznamo, ali znamo samo ono kako je on opisao svoje stanje, da se srdi, raduje, , voli ili ne voli nesto, mrzi itd

a tema je otovrena upravo sa pitanjem: sto je Bozija milost i kako je dozivljena , i jos niko nije napisao odgovor, doslovno se jos niste udaljili pisanja o znacenja termina milost i Bozija milost :)
Connaisseur Karlin

#895 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

sherbett wrote:
Smrcak15 wrote:

a tema je otovrena upravo sa pitanjem: sto je Bozija milost i kako je dozivljena , i jos niko nije napisao odgovor, doslovno se jos niste udaljili pisanja o znacenja termina milost i Bozija milost :)
Bitno je da ti mislis o bogu cime priznajes njegovo postojanje :mrgreen:
ja nikad nisam negirala postojanje Boga, jer sam agnostik :kiss: ali ga ne poznajem :-D
Smrcak15

#896 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Smrcak15 »

Smrcak15 wrote:

Prenosi se da je Allahov Poslanik Musa a.s. , jedne prilike sa svojim narodom, kojeg je bilo 70 hiljada, u pustinji molio Uzvisenog Allaha za kisu, jer su bile velike suse. Medjutim, nebo tada posta jos cisce a Sunce ugrija jos jace. Musa a.s. se zacudi i upita svoga Gospodara za razlog tome. Allah swt mu objavi: " Medju vama je rob koji mi je nepokoran vec 40 godina ." Musa a.s. se obrati tom covjeku koji se nalazio u skupini naroda: " O ti nepokorni robe, koji grijesis prema Allahu dz.s. 40 godina, istupi iz nasih redova jer zbog tebe nam je uskracena kisa ."
Tada grjesni rob pogleda desno i lijevo i nevidje da iko istupi istupi, nakon cega shvati da je on ta trazena osoba, pa rece u sebi: " Ako istupim pred ovim ljudima, bicu osramocen, a ako ostanem medju njima, zbog mene ce im biti uskracena kisa ." Pa uvuce glavu u svoju odjecu, kajuci se za svoja djela, rekavsi: " Boze moj, grjesio sam prema tebi 40 godina, sada Ti dolazim pokoran, pa primi moje pokajanje." Poslije toga se proli obilna kisa. "
Boze moj, zbog cega nam spusti kisu, a niko od nas ne istupi ? rece Musa a.s. . A Allah swt mu objavi:" O Musa, dao sam vam kisu zbog onoga zbog kojeg Sam vam je zabranio. Musa a.s rece: " Boze moj, pokazi mi tog pokornog roba ." . "O Musa, Ja ga nisam osramotio kada Mi je bio nepokoran, pa zar da ga osramotim sada kada Mi je pokoran " -rece Allah dz.s. ."
arzuhal

#897 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by arzuhal »

arzuhal wrote: Al bezveze pitaš i ako ti se kaže odakle i kako su saznali kada ti nemaš o Bogu nikakvo znanje pa da to provjeriš :-D Možeš samo tvrditi kako to što oni govore nije Bog ili da On nije takav kako ljudi govore, ali to je bezze priča jer to tvrdiš samo na osnovu svog neznanja o Bogu, ne na osnovu znanja o Bogu :-D Kontaš u čemu je fol? :-D
ovo sto vi pisete o Bogu je humnaiziranje Boga, a drugo, izvori o opisima Boga nisu dokazani kao Boziji , znaci, vi ste izabrali da vjerujete kakav je Bog u skladu sa opisima iz Svetih Knjiga :), najvazniji dio pitanja: da li ste upoznali Boga, da li pisete iz licnog iskustva :) da li ste vi njega dozivjeli kao milostivog iz licnog iskustva , sa ostlaim njegovimm osobinama?
Ljudi vjeruju u Boga, recimo na osnovu svetih spisa za koje vjeruju da su direktno obajvljeni od Boga (Kur'an) ili su božanski nadahnuti tekstovi (jevanđelja) i to se zove vjerska istina jer je, naprimjer, vjerovanje u anđele ili Sudnji dan činjenica, činjenica je da ljudi vjeruju u to, iako to možda ne mogu dokazati na način kakav zahtijeva znanost kako bi to bili provjerljivo i time empirijski dokazano i potvrđeno kao objektivna istina, dakle to nije naučna činjenica, ali jeste činjenica vjere, vjerska istina.

Dakle ti ljudi koji nešto govore o Bogu smatraju istinom to u što vjeruju, ali ne mogu dokazati na znanstveno prihvatljiv način, nije znanstveno, objektivno znanje, ali jeste vjersko znanje, zato to i jeste vjera.

Ako to imamo na umu, šta to tebi uopće znači kada nemaš nikakvog znanja o Bogu? Samo bezveze gubiš vrijeme :-D
Connaisseur Karlin

#898 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Smrcak15 wrote:
Smrcak15 wrote: neznamo, ali znamo samo ono kako je on opisao svoje stanje, da se srdi, raduje, , voli ili ne voli nesto, mrzi itd

Prenosi se da je Allahov Poslanik Musa a.s. , jedne prilike sa svojim narodom, kojeg je bilo 70 hiljada, u pustinji molio Uzvisenog Allaha za kisu, jer su bile velike suse. Medjutim, nebo tada posta jos cisce a Sunce ugrija jos jace. Musa a.s. se zacudi i upita svoga Gospodara za razlog tome. Allah swt mu objavi: " Medju vama je rob koji mi je nepokoran vec 40 godina ." Musa a.s. se obrati tom covjeku koji se nalazio u skupini naroda: " O ti nepokorni robe, koji grijesis prema Allahu dz.s. 40 godina, istupi iz nasih redova jer zbog tebe nam je uskracena kisa ."
Tada grjesni rob pogleda desno i lijevo i nevidje da iko istupi istupi, nakon cega shvati da je on ta trazena osoba, pa rece u sebi: " Ako istupim pred ovim ljudima, bicu osramocen, a ako ostanem medju njima, zbog mene ce im biti uskracena kisa ." Pa uvuce glavu u svoju odjecu, kajuci se za svoja djela, rekavsi: " Boze moj, grjesio sam prema tebi 40 godina, sada Ti dolazim pokoran, pa primi moje pokajanje." Poslije toga se proli obilna kisa. "
Boze moj, zbog cega nam spusti kisu, a niko od nas ne istupi ? rece Musa a.s. . A Allah swt mu objavi:" O Musa, dao sam vam kisu zbog onoga zbog kojeg Sam vam je zabranio. Musa a.s rece: " Boze moj, pokazi mi tog pokornog roba ." . "O Musa, Ja ga nisam osramotio kada Mi je bio nepokoran, pa zar da ga osramotim sada kada Mi je pokoran " -rece Allah dz.s. ."
rituali i molitve za kisom su tad bili cesta praksa kod svih naroda na Zemlji

kisa je pala jer su se pojedinci pokajali u tako vrelim i suhim vrmenskim uslovima , inace, ljudi se najlkase pokaju kad su svijesni da ne mogu kontorlirati prirodu ili ljude :)

pokjanja i grijesi su u ovkavimmm priacama potpuno ubicajena pojava, tako je narod razmisljao

svi smo svjesni da ne mozemo u-potpunosti kontorlirati prirodu, ali danas se niko ne pokusava pokajati i moliti Boga za kisu
Connaisseur Karlin

#899 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

arzuhal wrote:
arzuhal wrote: Al bezveze pitaš i ako ti se kaže odakle i kako su saznali kada ti nemaš o Bogu nikakvo znanje pa da to provjeriš :-D Možeš samo tvrditi kako to što oni govore nije Bog ili da On nije takav kako ljudi govore, ali to je bezze priča jer to tvrdiš samo na osnovu svog neznanja o Bogu, ne na osnovu znanja o Bogu :-D Kontaš u čemu je fol? :-D
Ljudi vjeruju u Boga, recimo na osnovu svetih spisa za koje vjeruju da su direktno obajvljeni od Boga (Kur'an) ili su božanski nadahnuti tekstovi (jevanđelja) i to se zove vjerska istina jer je, naprimjer, vjerovanje u anđele ili Sudnji dan činjenica, činjenica je da ljudi vjeruju u to, iako to možda ne mogu dokazati na način kakav zahtijeva znanost kako bi to bili provjerljivo i time empirijski dokazano i potvrđeno kao objektivna istina, dakle to nije naučna činjenica, ali jeste činjenica vjere, vjerska istina.

Dakle ti ljudi koji nešto govore o Bogu smatraju istinom to u što vjeruju, ali ne mogu dokazati na znanstveno prihvatljiv način, nije znanstveno, objektivno znanje, ali jeste vjersko znanje, zato to i jeste vjera.

Ako to imamo na umu, šta to tebi uopće znači kada nemaš nikakvog znanja o Bogu? Samo bezveze gubiš vrijeme :-D
pojam pakla, raja, andzela su posudjeni iz ranijih relgija , zasto se takvi pojmovi vjeruju kao istina u abrhamskim religijama , a istovrmeeno se pprkaticira netolerancija prima drugim religijama :) jensotavno, takvo ponasanje nije logicno, vec je drsko i bezobrazno :) biranje svog Bog iz svojih zapisa je obicna selekcija napravjena ucenjem od faze djetinjstva, i kao odrasla osobe, svijesno biraju da je njihova religija bolja od druge :-)
arzuhal

#900 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by arzuhal »

sherbett wrote:
arzuhal wrote:
Said Nursi je smatrao samilost većom od ljubavi i navodio argumente za to, šta ti misliš?
Samilost je po nekoj jezickoj formi drugacija od milosti. Samislost je suosjecanje.. i more bit mnogo vece od same ljubavi. Mozda cak one koju mi ne znamo definirati. Ona je toliko bezuvjetna da ju ne mozemo pojmiti. Mozda jednim djelom mogu roditelji prema djeci ali i ona je nekad vodjena raciom.
Mene je iznenadilo objašnjenje Saida Nursija kada sam čitao o tome, naviknutog na priču o ljubavi kao tajni sveg postojanja, itd. i veoma m se svidjelo, blisko mi je, kao čovjeku...On argumentuje baš da je samilost (koja prostiče iz milosti, kao poseban vid milosti) veća od ljubavi jer mi nemamo ljubavi za svakoga, ali samilost možemo imati. Ili: čin samilosti se može veoma često pokazati baš prema onome koga i ne voliš, pa čak i prema onome koga mrziš ili ne voliš, i to tako da to bude sasvim i u cjelosti iskreno osjećanje i postupak, dok priča o ljubavi zna čovjeka odevesti u licemjerje...
Post Reply