EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#876 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by konektovan »

drndalo wrote: 17/12/2020 23:07
konektovan wrote: 17/12/2020 14:59 Ima li gdje kakav realan test el. automobila u zimskim uslovima, da se vidi koliko mu traje baterija u tim uslovims. Kazu onaj golf e iz elektroprivrede stalno na punjacu... :skoljka:
Bio je tekst iskustva IT novinara iz BUGa mislim, iz ZG, na internetu. Sam kaze kupio KIA Ceed elektro, nov, za kuce kao jedini auto... Priznaje da ga je kupio samo zato sto je ovisnik o tehnoloskim zajebancijama, i da iskoristi poticaj od drzave.

Pa opisuje iskustva sa punjenjem na komercijalnim punionicama u SLO, tj. nepunjenje. Pa zima, hladno, autoput, a struja opada da nije siguran hoce li dobaciti do kuce, a dijete 7 autu.

Pa vozi na autoputu 90 iza kamiona u zavjetrini da smanji potrosnju, a mrak pao... Na kraju ga kcerka pitala, tata a jesmo li morali kupiti bas ovaj elektro auto...? :lol:
Cini mi se da je to pravo stanje kod svih proizvodjaca, ili mozda grijesim?! :mrgreen:
Rockefeller

#877 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Rockefeller »

Nek' se ubije.

Maloprije citam, Taxi kompanija iz Amsterdama tuzi Teslu i trazi odstetu od 1,3 milona ojro.
B6Redhell

#878 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by B6Redhell »

Trebal’ kome dijelova

Image
Image

Komšija, inace serviser u nisanu i veliki sakupljac sekundarnih sirovina donese ovaj stator od motora i pita kako da skine bakar 🤦‍♂️🤦‍♂️ :run:
Gledam komore za antifriz, puno zajebancija na malom prostoru..
problemnatravunu

#879 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by problemnatravunu »

drndalo wrote: 17/12/2020 23:07
konektovan wrote: 17/12/2020 14:59 Ima li gdje kakav realan test el. automobila u zimskim uslovima, da se vidi koliko mu traje baterija u tim uslovims. Kazu onaj golf e iz elektroprivrede stalno na punjacu... :skoljka:
Bio je tekst iskustva IT novinara iz BUGa mislim, iz ZG, na internetu. Sam kaze kupio KIA Ceed elektro, nov, za kuce kao jedini auto... Priznaje da ga je kupio samo zato sto je ovisnik o tehnoloskim zajebancijama, i da iskoristi poticaj od drzave.

Pa opisuje iskustva sa punjenjem na komercijalnim punionicama u SLO, tj. nepunjenje. Pa zima, hladno, autoput, a struja opada da nije siguran hoce li dobaciti do kuce, a dijete 7 autu.

Pa vozi na autoputu 90 iza kamiona u zavjetrini da smanji potrosnju, a mrak pao... Na kraju ga kcerka pitala, tata a jesmo li morali kupiti bas ovaj elektro auto...? :lol:
Ja užasa... :lol: :lol: :lol:

Staneš na auto cesti, i nema ti ko donijeti struje u kanisteru :zoka: :lol:
dragi hibrid
Zakalwe
Grijem se na: struju

#880 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Zakalwe »

Ja vozim elektricno ovde na trulom zapadu. Trenutno je optimalno, kako od kuce radim i slabo se vozimo. Punim kod kuce i placam oko 10 centi po kilovat satu. Dodje me maltene dzabe. A i porez je mali.

Ali nije za sve. Oni koji zive u zgradama nemaju gdje da pune. Takdjer, zimi mi padne domet 30% ili jos vise ako "navijem" grijanje preko 25 stepeni.
Haris.ba

#881 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Haris.ba »

Vjerovatno ce proci godine dok kapacitet baterije dodje na nekih ugodnih dva rezervoara, recimo 1000 km. Sta ce prosjecnom covjeku vise?

Trenutno racunaju sa tim nekim prosjekom od 50 -100km za dnevnu upotrebu.
madner

#882 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by madner »

Trebalo bi oko 250 kW baterija da bude oko 70 litara dizela.

Da je ljudima 50 km dosta, rezervar bi bio 5l, uz rezervu od jedne flase. :D
Zakalwe
Grijem se na: struju

#883 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Zakalwe »

madner wrote: 18/12/2020 12:08 Trebalo bi oko 250 kW baterija da bude oko 70 litara dizela.

Meni je 95% voznje ispod 50km, tako da bi bilo vrlo skupo (i blesavo) vozati 1 tonu baterija samo da mogu dobaciti 700km u cugu jednom godisnje. Na svu srecu Bosnjo nit se pita nit kupuje baterijske aute.
citroen xm

#884 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by citroen xm »

Jedno od rješenja, koje sam već negdje vidio kao studiju, jesu lako izmjenjive baterije. Dođeš na "pumpu" on išteka tvoju bateriju, ušteka novu punu. Sačekaš 5 minuta za zamjenu, platiš i vozi. Tek ako tako nešto bude bilo prisutno na svakih bar 50 km, kada baterije budu univerzalne i imale domet bar 300 km u najgorim uslovima, tek tada el. auta mogu imati pravu upotrebnu vrijednost.
drndalo

#885 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by drndalo »

Struja pravu korisnu primjenu moze imati samo kod gradsko/prigradskih dostavnjaka, kombija i kamiona, jer sa svojih puno gradskih kilometara puno zagadjuju. Putnicka vozila su idiotski hajp...
Haris.ba

#886 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Haris.ba »

citroen xm wrote: 18/12/2020 18:19 Jedno od rješenja, koje sam već negdje vidio kao studiju, jesu lako izmjenjive baterije. Dođeš na "pumpu" on išteka tvoju bateriju, ušteka novu punu. Sačekaš 5 minuta za zamjenu, platiš i vozi. Tek ako tako nešto bude bilo prisutno na svakih bar 50 km, kada baterije budu univerzalne i imale domet bar 300 km u najgorim uslovima, tek tada el. auta mogu imati pravu upotrebnu vrijednost.
Komsinica koristi plinsku bocu. I insistira da puni svoju. Kaze, nece tudje zahrdjale.

To bi moglo mozda ako proizvodjac preuzme vlasnistvo nad baterijama. Onda bi to ucinilo i primjerak za prodaju jeftinijim.

Volio bih vidjeti ko bi se tim bavio.

Eno EU pokrenula proceduru da uvede standardni, jedan prikljicak za mobitele. Uveli usb3. A Apple hoce svoj. I sta onda? Apple uvede bezicno punjenje. Neces ga natjerati da stavi prikljucak.

I to otvara jos jednu drugu pricu. Kako natjerati proizvodjace da odustanu od proizvodnje baterija (jer standardizacijom baterija bi ih mogao svako proizvoditi)?
Preveliku moc imaju da bi prepustili drugima da zarade lovu na baterijama (citaj Kinezi), a da oni samo skoljku i pogon rade.
Sumnjam da bi i Kinezi sami to odradili sa nekim vlastitim markama.
madner

#887 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by madner »

Zakalwe wrote: 18/12/2020 15:51
madner wrote: 18/12/2020 12:08 Trebalo bi oko 250 kW baterija da bude oko 70 litara dizela.

Meni je 95% voznje ispod 50km, tako da bi bilo vrlo skupo (i blesavo) vozati 1 tonu baterija samo da mogu dobaciti 700km u cugu jednom godisnje. Na svu srecu Bosnjo nit se pita nit kupuje baterijske aute.
Naravno da je to glupo sa EV, zato je SUS > EV u vakumu, bolje je pakovanje energije. Ali zato imate politiku da zabrani konkurenciju. Idemo sa 1000 km dometa na 300, to je napredak.
citroen xm

#888 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by citroen xm »

Haris.ba wrote: 19/12/2020 18:07
Komsinica koristi plinsku bocu. I insistira da puni svoju. Kaze, nece tudje zahrdjale.

To bi moglo mozda ako proizvodjac preuzme vlasnistvo nad baterijama. Onda bi to ucinilo i primjerak za prodaju jeftinijim.

Volio bih vidjeti ko bi se tim bavio.

Eno EU pokrenula proceduru da uvede standardni, jedan prikljicak za mobitele. Uveli usb3. A Apple hoce svoj. I sta onda? Apple uvede bezicno punjenje. Neces ga natjerati da stavi prikljucak.

I to otvara jos jednu drugu pricu. Kako natjerati proizvodjace da odustanu od proizvodnje baterija (jer standardizacijom baterija bi ih mogao svako proizvoditi)?
Preveliku moc imaju da bi prepustili drugima da zarade lovu na baterijama (citaj Kinezi), a da oni samo skoljku i pogon rade.
Sumnjam da bi i Kinezi sami to odradili sa nekim vlastitim markama.

To što komšinica neće tuđu bocu možda u neku ruku jeste opravdano, ali sa druge strane krši zakon jer koliko ja znam točenje boca za kućnu upotrebu na punionicama nije dozvoljeno.

Šta onda ostaje kao najbolje rješenje za baterije? Instalacija brzih punjača na svakoj pumpi? Koliko njih? Hajde da uzmemo u obzir da recimo za pola sata napuniš pola kapaciteta. Koliko punjača treba. Zamisli na prometnoj cesti kolone auta koje daju desni žmigavac da skrenu na pola sata punjenja i kače ih 5, a ostali čekaju da se ovi napune. Haos.
Haris.ba

#889 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Haris.ba »

citroen xm wrote: 19/12/2020 19:28 Šta onda ostaje kao najbolje rješenje za baterije? Instalacija brzih punjača na svakoj pumpi? Koliko njih? Hajde da uzmemo u obzir da recimo za pola sata napuniš pola kapaciteta. Koliko punjača treba. Zamisli na prometnoj cesti kolone auta koje daju desni žmigavac da skrenu na pola sata punjenja i kače ih 5, a ostali čekaju da se ovi napune. Haos.
Bice raznih rjesenja. Ali, otprilike se ide na to da se poveca kapacitet baterije da bi se doslo na neki dnevni prosjek upotrebe gdje ce dovoljno biti nocno punjenje na parkingu.

To podrazumjeva elektrifikaciju parking mjesta. Od javnih parking mjesta do onih u trznim centrima.
Gdje mozes da parkiras, tu mozes i da punis.
Odes u trzni centar da kupis nesta, tu se puni auto. Odes na posao, gdje parkiras tu i punis auto.
Milenkov buraz

#890 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Milenkov buraz »

Toyota radi na novom tipu baterija za vozila, tzv. solid state baterije koje ne trebaju hlađenje i obećavaju autonomiju od 1000 km. 2025. godine predviđaju ove baterije u komercijalnoj upotrebi.

ado-nekad-sampion

#891 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by ado-nekad-sampion »

Kakva izmjena baterija ljudi ne budalite, baterija je teska 200 kila, pa nije to smartfon. :-) Ono sto moze biti jedno od rjesenja i o cemu se fakat razmislja je indukciono punjenje u pokretu.

Tesla S je kad je izasao (prije 8 godina) imao max range 426 km, danas ima 647 km, znaci vise od 50% veci. Danas brzi punjac napuni takvu bateriju na 80% za 20 minuta. Tehnologija ide naprijed. Niko ne ocekuje da el. auta zazive ukoliko sutra. U krugu od cca 1 km od mjesta gdje zivim, ima cca 10ak javnih mjesta za punjenje, jako rijeko su sva zauzeta, a najcesce se pune hibridi. Dakle, el. auta su i tu rijetkost, unatoc poreznim olaksicama. Cak i hibrida ima relativno malo. Ne razumijem otkud poimanje da neko forsira da el. auta zazive sutra.

Sto se tice price o 50 km, neko gore spomenu da mu je to dovoljno, ja vjerujem da ima puno ljudi koji voze od kuce do posla kojim je dovoljno, zapravo vecina onih koji zive u gradu. Ja sam u prethodnoj firmi imao 11 km, sad imam malo vise, ali 50 me moze pokriti i da odem i da se vratim, znaci s vecinom danasnjih PHEV bi bio ok cisto na elektricni pogon. Za full elektricna da ne govorim. Znam ljude koji imaju 80 km do posla a voze PHEV, covjek puni u firmi dzaba, znaci od posla do kuce sve na struju, u povratku trosak za gorivo nula. :D

Licno mislim da plug-in hibridi danas imaju pravo dobar appeal ko zivi i radi oko velikih gradova (na Zapadu) jer imas dobar el. range za svaki dan, a kad zatreba imas sasvim obicno auto. Isplatilo bi se i ko zivi i radi u gradu, kad bi pravili nesto slabije i povoljnije verzije ali s kad je za cijenu glavni parametar kombinovana snaga, to tesko da je moguce nazalost.
citroen xm

#892 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by citroen xm »

Zašto ne izmjena baterija, ako bi sve bilo standardizovano jer je jedino u tom slučaju i primjenjivo. Šta ima veze što je 200 kg teška, nećeš je krkače nosati. Ako bi došlo do toga, najlakša stvar je napraviti automat za izmjenu baterija. Nego sve su to još eksperimentisanja...
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#893 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by sime_cipol »

madner

#894 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by madner »

Ima logike, samo nema racunice. Ako bi se baterija mjenjala, sto bi ikad kupio drugo auto? To je ekvilent promjeni motora i mjenjaca na obicnom automobilu.

Doduse mozda vise necemo kupovati auta, to mi rjesilo dosta stvari za ovu zelenu gamad.
Nike af1 white

#895 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Nike af1 white »

ado-nekad-sampion wrote: 21/12/2020 11:01 Kakva izmjena baterija ljudi ne budalite, baterija je teska 200 kila, pa nije to smartfon. :-) Ono sto moze biti jedno od rjesenja i o cemu se fakat razmislja je indukciono punjenje u pokretu.

Tesla S je kad je izasao (prije 8 godina) imao max range 426 km, danas ima 647 km, znaci vise od 50% veci. Danas brzi punjac napuni takvu bateriju na 80% za 20 minuta. Tehnologija ide naprijed. Niko ne ocekuje da el. auta zazive ukoliko sutra. U krugu od cca 1 km od mjesta gdje zivim, ima cca 10ak javnih mjesta za punjenje, jako rijeko su sva zauzeta, a najcesce se pune hibridi. Dakle, el. auta su i tu rijetkost, unatoc poreznim olaksicama. Cak i hibrida ima relativno malo. Ne razumijem otkud poimanje da neko forsira da el. auta zazive sutra.

Sto se tice price o 50 km, neko gore spomenu da mu je to dovoljno, ja vjerujem da ima puno ljudi koji voze od kuce do posla kojim je dovoljno, zapravo vecina onih koji zive u gradu. Ja sam u prethodnoj firmi imao 11 km, sad imam malo vise, ali 50 me moze pokriti i da odem i da se vratim, znaci s vecinom danasnjih PHEV bi bio ok cisto na elektricni pogon. Za full elektricna da ne govorim. Znam ljude koji imaju 80 km do posla a voze PHEV, covjek puni u firmi dzaba, znaci od posla do kuce sve na struju, u povratku trosak za gorivo nula. :D

Licno mislim da plug-in hibridi danas imaju pravo dobar appeal ko zivi i radi oko velikih gradova (na Zapadu) jer imas dobar el. range za svaki dan, a kad zatreba imas sasvim obicno auto. Isplatilo bi se i ko zivi i radi u gradu, kad bi pravili nesto slabije i povoljnije verzije ali s kad je za cijenu glavni parametar kombinovana snaga, to tesko da je moguce nazalost.
https://youtu.be/hTsrDpsYHrw

pogledaj ovo vec imaju auta sa zamjenjivim baterijama i to u roku od tri minute :thumbup: :thumbup:
kinezi na ovome polju ubijaju posebno neo auto kompanija
pa i polestar je njihov
Evolution_IV
Vozim: 3 Leša

#896 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Evolution_IV »

jbmti kineza :D ,ne bi njihovo kupio makar isao pjeske :run:
ado-nekad-sampion

#897 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Ma ima logike da demonstraciju i marketing. :D

Elon je odustao od ovoga par godina nakon sto je ovo demonstrirano, zasto?

Kinezi rade, ali Kinezi su Kinezi. Kinezi su pokrali tehnologiju za vozove i sad imaju najbrze vozove na svijetu. Uzeli su Maglev tehnologiju koju su Svabe odbacile kao nesigurnu i preskupu i koriste je, kako samo oni znaju. Koliko ima nesreca nece nikad izaci u javnost. Samo par primjera. Hocu da kazem da ako to rade Kinezi ne znaci da se automatski moze primijeniti na Zapadu, pogotovo u Evropi.

Baterija je integralni dio auta. Ti sutra hoces da prodas, ali si jucer bio na "punjenju", tj. zamjeni i uzeo si bateriju koja ima 20% manji kapacitet od "tvoje" (jer ti vise ne znas uopste koja je tvoja), sta ciniti? :D Opet kazem nije to iPhone pa da kazes nema veze baterija je 50 eura, evo 50 eura nize. To je samo jedan problem.
Elon demonstrira primjer 2 auta s 2 baterije gdje drugo auto uzima bateriju od prvog. Sta ako je ta baterija prazna, sta ako u redu za baterije ceka jos 10 auta? Odakle izlaze te baterije? Opet kazem, baterija je 200 kila, nece je neko izvuci iz guzice. :D I na ovom klipu iz Kine kaze naredna baterija je dostupna za sat vremena. :-) Dakle zamijeni se za 3 minute, AKO ima, ako nema cekas sat vremena. Demonstracija je jedno, realnost je nesto sasvim drugo.

Kinezi ubijaju, ne budite smijesni ljudi, ubijaju ono sto pokradu od drugih. :-)
BiBi911

#898 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by BiBi911 »

Ado

Mislis da ispod nema 1000 baterija. Koje cekaju da se ukanu u necije auto.

Procitaj opet o meglevu kako je i zasto bas u kini testiran i pusten u rad.

Musk je objasnio zasto... njemu je bolje da ti proda novu bateriju.

Navoj se osteti ako guras saraf svakih 6 sati.
ado-nekad-sampion

#899 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

A to sve nije znao kad je demonstrirao zamjenu baterije, nego mu trebalo 2 godine za nadodje? :-)

Elon Musk je najbolji prodavac magle na svijetu. Kad to shvatimo mozemo pricati koliko to sto on govori i radi moze biti ozbiljno. Covjek ima dobre ideje, ali implementacija tih ideja je upitna. Danas obeca stvar, 10 godina posle jos uvijek ne ispunjava obecano.
madner

#900 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by madner »

Musk je vizionar, da ljudima ne slaze sa projekcijama, ne bi ga bilo na mapi.

Ali uspio je, sa tehnologijom koja je realno karina je promjenio svijet.
Post Reply