Pa nisu. Nije Krim uvijek bio ruski. Valjda su ga oteli ratom... a onda završili posao protjeravanjem nakon drugog pa tek onda poklonili. Ako ćemo stvarno pravo onda bi valjda Tatarima trebalo dati da imaju ono što su im drugi uzeli.NajdraziVodjaa wrote:Ko god da su bili su u sastavu Rusije.Arminovski wrote:A ko su onda oni krimski Tatari što ih Rusi protjeraše da bi Krim napravili efektivno ruskim? Nije to bilo davno.NajdraziVodjaa wrote: Krim je uvijek bio Rusija onda su ga poklonili i bio je jedno vrijeme Ukrajina a sada je opet Rusija
Sjeverna Koreja vs. USA
- Arminovski
#876 Re: Sjeverna Koreja vs. USA
- NajdraziVodjaa
#877 Re: Sjeverna Koreja vs. USA
A ako cemo tako onda bi i Ameriku trebali vratiti Indijancima jel tako?
Krim je jos u srednjem vijeku bio dio Kijevske Rusije a prije toga tu su bili oformljeni grcki polisi, poslije Kijevske Rusije isti osvjaaju Mongoli pa raspadom Mongola Tatari osnivaju drzavu koja pod pada pod Osmanlije od kojih Krim kasnije otima Rusko carstvo. E sada dolazimo do blize historije Krima i razloga zasto Krim nije tatarski. Oktobarskom revolucijom osniva se Sovjetski savez predvodjen Lenjinom i komunistima koji su bili veoma naklonjeni Tatarima kojima daju autonomiju i sve je bilo ok do pocetka drugog svjetskog rata u kojem Tatari blisko saradjuju sa nacistima koji uz njihovu pomoc zauzimaju Krim, a nakon poraza nacista slijedi Staljinova odmazda prema Tatarima koje masovno deportuje na istok...
Ne znam gledajuci istoriju po cemu su to tatari zasluzili da Krim bude njihov, objasni mi? mozda zato sto su muslimani?
Krim je jos u srednjem vijeku bio dio Kijevske Rusije a prije toga tu su bili oformljeni grcki polisi, poslije Kijevske Rusije isti osvjaaju Mongoli pa raspadom Mongola Tatari osnivaju drzavu koja pod pada pod Osmanlije od kojih Krim kasnije otima Rusko carstvo. E sada dolazimo do blize historije Krima i razloga zasto Krim nije tatarski. Oktobarskom revolucijom osniva se Sovjetski savez predvodjen Lenjinom i komunistima koji su bili veoma naklonjeni Tatarima kojima daju autonomiju i sve je bilo ok do pocetka drugog svjetskog rata u kojem Tatari blisko saradjuju sa nacistima koji uz njihovu pomoc zauzimaju Krim, a nakon poraza nacista slijedi Staljinova odmazda prema Tatarima koje masovno deportuje na istok...
Ne znam gledajuci istoriju po cemu su to tatari zasluzili da Krim bude njihov, objasni mi? mozda zato sto su muslimani?
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#878 Re: Sjeverna Koreja vs. USA
kakav strucnjak
kijevska rus(ija) nema veze sa rusijom(moskovijom)
moskovija(rusija) polaze pravo na kjievsku rus samo po pravu sile i oruzja, kao sto su i druge drzave i imperije osvajale teritorije i tako se sirile
kijevska rus(ija) nema veze sa rusijom(moskovijom)
moskovija(rusija) polaze pravo na kjievsku rus samo po pravu sile i oruzja, kao sto su i druge drzave i imperije osvajale teritorije i tako se sirile
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#879 Re: Sjeverna Koreja vs. USA
nisu srbi nego manji dio srbijanacajeza u ledja wrote:Rusi su okupirali dio susjedne zemlje i pripojili sebi. To su isto Srbi htjeli (i hoce) uraditi u BiH. Ti to podrzavas. Tacka.
ali vecina srba iz bih je to zeljela
a rusija nas je odmah priznala i hvala im
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#880 Re: Sjeverna Koreja vs. USA
neke više boli krim
nego srbijance kosovo
nego srbijance kosovo
- NajdraziVodjaa
#881 Re: Sjeverna Koreja vs. USA
Turska?The 51st State wrote:tatarske imperije, turske, rusije, sovjetskog saveza i ukrajine, znaci rusija ima slicno pravo kao turci na taj teritorij.
Pa dobro dje su ti Turci na Krimu? Ko im je branio da izglasaju nezavisnost i pripoje se Turskoj?
japin
To da li imaju veze je rapsrava za historijski pdf ja sam samo nabrajao pod cijom vlasti je bio Krim jer Arminovski iz nekog razloga smatra da tatari polazu ekskluzivna prava na Krim. Doduse mozda bi i bili bitniji faktor da nisu sa nacistima saradjivali u drugom svjetskom ratu i tako naljutili druga Staljina koji ih je za odmazdu deportovao.
- Point.
#882 Re: Sjeverna Koreja vs. USA
Znaci od svih naroda i bivsih velesila koji su bili na Krimu i Tatara, starosjedioca, ipak Rusi imaju najveca prava na Krim. Sunce ti jebem kakva retorika, ni Sloba se nebi postidio.
- NajdraziVodjaa
#883 Re: Sjeverna Koreja vs. USA
Da, bas cudno sto vecinski narod koji je kroz historiju najvise kontrolisao Krim polaze najveca prava na Krimu, trebali bi ipak Tatari ili jos bolje Turci da polazu prava na Krim jel tako?Point. wrote:Znaci od svih naroda i bivsih velesila koji su bili na Krimu i Tatara, starosjedioca, ipak Rusi imaju najveca prava na Krim. Sunce ti jebem kakva retorika, ni Sloba se nebi postidio.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#884 Re: Sjeverna Koreja vs. USA
Noup. Samo sam se referisao da se ne mozes pozivati na ustav Ukrajine u ovom slucaju, a u drugom ne.Point. wrote: Smatras li da je ok to sto jedna drzava udje sa svojim vojnicima na dio teritorija druge suverene drzave i to pripoji sebi?
- jeza u ledja
#885 Re: Sjeverna Koreja vs. USA
Mozda bi bilo vrijeme da se vratimo na temu. 
-
The 51st State
#886 Re: Sjeverna Koreja vs. USA
Neznalico, duplo vise tatara je poginulo u redovima.crvene armije nego sto ih je uopste bilo mobilisano kod nijemaca, ali to nije sprijecilo zlocin mad cjelolupnim narodom u vidu kolektivne odmazde.NajdraziVodjaa wrote:Turska?The 51st State wrote:tatarske imperije, turske, rusije, sovjetskog saveza i ukrajine, znaci rusija ima slicno pravo kao turci na taj teritorij.![]()
Pa dobro dje su ti Turci na Krimu? Ko im je branio da izglasaju nezavisnost i pripoje se Turskoj?
japin
To da li imaju veze je rapsrava za historijski pdf ja sam samo nabrajao pod cijom vlasti je bio Krim jer Arminovski iz nekog razloga smatra da tatari polazu ekskluzivna prava na Krim. Doduse mozda bi i bili bitniji faktor da nisu sa nacistima saradjivali u drugom svjetskom ratu i tako naljutili druga Staljina koji ih je za odmazdu deportovao.
Doduse s obzirom da si iz pravoslavne talibanije zvana rs I ovdje zadovoljavas potrebu za stalnim provociranjem I ne iznenadjuje.
- listopad
#887 Re: Sjeverna Koreja vs. USA
Kojih Tatara? U Rusiji danas zivi preko pet milijuna Tatara koji pripadaju raznim grupama i u koje ne ubrajam Krimtatare. Imas Tatare i u Bjelorusiji, Poljskoj i Litvaniji. Odmazda se tice Krimtatara koji cine samo jednu grupu.The 51st State wrote:Neznalico, duplo vise tatara je poginulo u redovima.crvene armije nego sto ih je uopste bilo mobilisano kod nijemaca, ali to nije sprijecilo zlocin mad cjelolupnim narodom u vidu kolektivne odmazde.NajdraziVodjaa wrote:Turska?The 51st State wrote:tatarske imperije, turske, rusije, sovjetskog saveza i ukrajine, znaci rusija ima slicno pravo kao turci na taj teritorij.![]()
japin
Doduse s obzirom da si iz pravoslavne talibanije zvana rs I ovdje zadovoljavas potrebu za stalnim provociranjem I ne iznenadjuje.
- NajdraziVodjaa
#888 Re: Sjeverna Koreja vs. USA
Tatari sa Krima su saradjivali i pomagali nacistima, prije toga su uzivali simpatije Komunisticke partije koji su im i dali autonomiju nakon sto su srusili cara. Svabe im obecale vise kad poraze Sovjetski savez ovi pristali, svabe izgubile rat a tatari najebali od Staljina. Ko im je kriv sami pali sami se ubili.The 51st State wrote:Neznalico, duplo vise tatara je poginulo u redovima.crvene armije nego sto ih je uopste bilo mobilisano kod nijemaca, ali to nije sprijecilo zlocin mad cjelolupnim narodom u vidu kolektivne odmazde.NajdraziVodjaa wrote:Turska?The 51st State wrote:tatarske imperije, turske, rusije, sovjetskog saveza i ukrajine, znaci rusija ima slicno pravo kao turci na taj teritorij.![]()
japin
- jeza u ledja
#889 Re: Sjeverna Koreja vs. USA
Rusi su nasilno izmjestili, pobili, pozatvarali, desetine raznih naroda i grupa po Rusiji i SSSRu. Cijele regije su bile izmjestane, razne etnicke manjine potpuno sistematski unistene, politicki teritoriji izmjestani, brisani, premjestani, precrtavani. Krimski Tatari su samo dio te price. Ono sto je pak zajednicko u svim tim regijama gdje se desavalo etnicko ciscenje je da su danas Rusi u njima zastupljeni u drasticno vecem procentu nego prije 100-150 godina i postali vecina.
-
breuer
#890 Re: Sjeverna Koreja vs. USA
majke mi, ko da opisa nastajanje i razvoj US and A, samo imena zamijeniti...jeza u ledja wrote:Rusi su nasilno izmjestili, pobili, pozatvarali, desetine raznih naroda i grupa po Rusiji i SSSRu. Cijele regije su bile izmjestane, razne etnicke manjine potpuno sistematski unistene, politicki teritoriji izmjestani, brisani, premjestani, precrtavani. Krimski Tatari su samo dio te price. Ono sto je pak zajednicko u svim tim regijama gdje se desavalo etnicko ciscenje je da su danas Rusi u njima zastupljeni u drasticno vecem procentu nego prije 100-150 godina i postali vecina.
- jeza u ledja
#891 Re: Sjeverna Koreja vs. USA
Da. Namjerno sam zato tako i napisao.breuer wrote:majke mi, ko da opisa nastajanje i razvoj US and A, samo imena zamijeniti...jeza u ledja wrote:Rusi su nasilno izmjestili, pobili, pozatvarali, desetine raznih naroda i grupa po Rusiji i SSSRu. Cijele regije su bile izmjestane, razne etnicke manjine potpuno sistematski unistene, politicki teritoriji izmjestani, brisani, premjestani, precrtavani. Krimski Tatari su samo dio te price. Ono sto je pak zajednicko u svim tim regijama gdje se desavalo etnicko ciscenje je da su danas Rusi u njima zastupljeni u drasticno vecem procentu nego prije 100-150 godina i postali vecina.
-
breuer
#892 Re: Sjeverna Koreja vs. USA
Izvrstan opisjeza u ledja wrote:Da. Namjerno sam zato tako i napisao.breuer wrote:majke mi, ko da opisa nastajanje i razvoj US and A, samo imena zamijeniti...jeza u ledja wrote:Rusi su nasilno izmjestili, pobili, pozatvarali, desetine raznih naroda i grupa po Rusiji i SSSRu. Cijele regije su bile izmjestane, razne etnicke manjine potpuno sistematski unistene, politicki teritoriji izmjestani, brisani, premjestani, precrtavani. Krimski Tatari su samo dio te price. Ono sto je pak zajednicko u svim tim regijama gdje se desavalo etnicko ciscenje je da su danas Rusi u njima zastupljeni u drasticno vecem procentu nego prije 100-150 godina i postali vecina.
Sila boga ne moli, a Sjevernu Koreju upozorava.
-
The 51st State
#893 Re: Sjeverna Koreja vs. USA
Sto se amerima zamjera, na to rusi imaju pravo.
I da krimski tatari su vecinom ginuli po crvenoj armiji ali ni to ih nije spasilo kolektivne odmazde.
I da krimski tatari su vecinom ginuli po crvenoj armiji ali ni to ih nije spasilo kolektivne odmazde.
- jeza u ledja
#894 Re: Sjeverna Koreja vs. USA
Bravo.The 51st State wrote:Sto se amerima zamjera, na to rusi imaju pravo.
Upravo sam to htio objasniti svojim postom.
-
The 51st State
#895 Re: Sjeverna Koreja vs. USA
Ma hegemoni jedni I drugi ali ovdje djikani I pseudo antiglobalisti prodaju muda pod burege u vidu neke uzvisene uloge ruskog naroda I drzave.jeza u ledja wrote:Bravo.The 51st State wrote:Sto se amerima zamjera, na to rusi imaju pravo.
Upravo sam to htio objasniti svojim postom.
Od amera barem ako pleses po njihovim notama I dobijes neki prosperitet dok od rusa mozes ocekivati da ti uzmu I ono sto imas.
I da, uz kinu najvise su odgovorni sto je onaj psiho na poluostrvu u prilici da divlja I pucketa dugmicima.
- NajdraziVodjaa
#896 Re: Sjeverna Koreja vs. USA
Naravno da ih je bilo u crvenoj armiji ali ovo im je dohakalo...The 51st State wrote:Sto se amerima zamjera, na to rusi imaju pravo.
the existence of the Tatar Legion in the Nazi army and the collaboration of Crimean Tatar religious and political leaders with Hitler during the German occupation of Crimea provided the Soviet leadership with justification for accusing the entire Crimean Tatar population of being Nazi...
Glupo je ocekivati da lik poput Visarionovica ovo oprosti, naravno da je odmazda nepravedna i stroga ali njihove vodje su valjda trebale znati skim imaju posla i sta bi moglo da im se desi ako nacisti izgube.
Smijesna vam je prica sto se amerima zamjera rusi mogu a vi ste ti koji ste poceli po historiji da kopate ruska protjerivanja dakle vi ste ti koji rusima zamjerate...
- Point.
#897 Re: Sjeverna Koreja vs. USA
Ne znam za skidanje predsjednika, nije ni prvi ni zadnji koji je svrgnut od svog sopstvenog naroda, ali gotovo sigurno mogu tvrditi da ustav Ukrajine, ili bilo koje druge drzave, ne dopusta olako cijepanje sopstvene teritorije._BataZiv_0809 wrote:Noup. Samo sam se referisao da se ne mozes pozivati na ustav Ukrajine u ovom slucaju, a u drugom ne.Point. wrote: Smatras li da je ok to sto jedna drzava udje sa svojim vojnicima na dio teritorija druge suverene drzave i to pripoji sebi?
- Point.
#898 Re: Sjeverna Koreja vs. USA
I Turska je kroz istoriju najduze kontrolisala Srbiju, znaci li to da Turska ima najveca prava na nju?NajdraziVodjaa wrote:Da, bas cudno sto vecinski narod koji je kroz historiju najvise kontrolisao Krim polaze najveca prava na Krimu, trebali bi ipak Tatari ili jos bolje Turci da polazu prava na Krim jel tako?Point. wrote:Znaci od svih naroda i bivsih velesila koji su bili na Krimu i Tatara, starosjedioca, ipak Rusi imaju najveca prava na Krim. Sunce ti jebem kakva retorika, ni Sloba se nebi postidio.
- Challenger__
#899 Re: Sjeverna Koreja vs. USA
Ne samo da si skorojević i neznalica, nego si i patološki lažov. Tipujem na kompleks istočnog fronta.jeza u ledja wrote:Rusi su nasilno izmjestili, pobili, pozatvarali, desetine raznih naroda i grupa po Rusiji i SSSRu. Cijele regije su bile izmjestane, razne etnicke manjine potpuno sistematski unistene, politicki teritoriji izmjestani, brisani, premjestani, precrtavani. Krimski Tatari su samo dio te price. Ono sto je pak zajednicko u svim tim regijama gdje se desavalo etnicko ciscenje je da su danas Rusi u njima zastupljeni u drasticno vecem procentu nego prije 100-150 godina i postali vecina.
_________
Nije Ruska Federacija USA koja je izvršila genocid na starosjediocima a preživjele strpala u rezrvate već država sa 160 različitih naroda, 100 aktivnih, zakonima zaštićenih manjinskih jezika i 4 ustavom posebno zaštićene tradicionalne religije. Tatari su druga najbrojnija zajednica odmah iza Rusa. Što se tiče boljševičkog divljanja, divljali su prema svim narodima a na prvom mjestu prema Rusima, njihovoj eliti: njihovom caru, crkvi, inteligenciji itd.
- jeza u ledja
#900 Re: Sjeverna Koreja vs. USA
Uh uh, teske rijeci. Jesi li podesio naocale i stisnuo pesnicu kad si to pisao?
Dirnulo mu u majcicu Rusiju. Mora se stati na cyberspace branik otadzbine!
Evo jedan aplauz od publike.
Dirnulo mu u majcicu Rusiju. Mora se stati na cyberspace branik otadzbine!
Evo jedan aplauz od publike.