BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Gojeni H

#876 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by Gojeni H »

detroit-mercy wrote: Dobrota jedne drzave mjeri se u tome da li ti daje fer mogucnosti za uspijeh ili ne.
Pa tako, sin jednog emigranta iz Kenije zavrsi Harvard i postane predsjednik najmocnije drzave. A to ces vidjeti u Svedskoj ili Norveskoj ili Njemackoj ali u kurcu.
Opet, bio zivio na oba kontineta i ne moze se porediti.
Pise so o iseljenistvu, a cio tok price ide o tome kolika je socijala gdje. Je li se ljudi iseljavaju da bi isli na socijalu ili da sebi stvore neku drugu realnost koju nisu bili ustanju stvoriti u svojoj zemlji.
Po tom stvaranju nove realnosti, USA je za tri koplja ispred svih ostalih zemalja.
Nasa raja veoma cesto glorifikuje to neku socijalu, kao da im je to jedini smisao bivstvovanja na Zapadu. I o toj famoznoj socijali, svi koje ja znam a koji su bili u Njemackoj na socijali bili su te neke prve dvije-tri godine, malo socijala malo rad na crno dok se financijski ne ustabile. Ali 98% njih je gledalo da se sto prije rijesi te socijale i da si nadje nesto kako treba jer kad si na socijali zna se gdje pripadas i kolike su ti mogucnosti.
Nema nikakve sumnje da je Chemerika daleko ispred evropskih zemalja po pitanju asimiliranja imigranata, te mogucnosti koje pruza novopridoslim (osim ako ne dobijes kakvu gadnu bolju, ali ovo nije slucaj samo sa imigrantima u SAD).
Isti je slucaj u svim bivsim britanskim kolonijama, anglo-saksonskim zemljama, koje su nastale onako kako su nastale.
Bodkin

#877 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by Bodkin »

detroit-mercy wrote: Dobrota jedne drzave mjeri se u tome da li ti daje fer mogucnosti za uspijeh ili ne.
Pa tako, sin jednog emigranta iz Kenije zavrsi Harvard i postane predsjednik najmocnije drzave. A to ces vidjeti u Svedskoj ili Norveskoj ili Njemackoj ali u kurcu.
Pise so o iseljenistvu, a cio tok price ide o tome kolika je socijala gdje. Je li se ljudi iseljavaju da bi isli na socijalu ili da sebi stvore neku drugu realnost koju nisu bili ustanju stvoriti u svojoj zemlji.
Po tom stvaranju nove realnosti, USA je za tri koplja ispred svih ostalih zemalja.
Nasa raja veoma cesto glorifikuje to neku socijalu, kao da im je to jedini smisao bivstvovanja na Zapadu. I o toj famoznoj socijali, svi koje ja znam a koji su bili u Njemackoj na socijali bili su te neke prve dvije-tri godine, malo socijala malo rad na crno dok se financijski ne ustabile. Ali 98% njih je gledalo da se sto prije rijesi te socijale i da si nadje nesto kako treba jer kad si na socijali zna se gdje pripadas i kolike su ti mogucnosti.
Slazem se sa ovim o integraciji.
Ne slazem da se jedino tako mjeri dobrota. Socijala nije samo kad sjedis kuci jer neces da radis.
Socijala je i kak ne moras na ulicu jer si ostao brz posla. Kad svi mogu kod doktora iako nemaju posao ili imaju slabiji. Kad svi mogu na faks i ne moraju dici kredit od 100k da ga plate.
Evropa je odlicna za prosjek i mnogi su zadovoljni sa tim.
detroit-mercy

#878 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by detroit-mercy »

Bodkin wrote:
Slazem se sa ovim o integraciji.
Ne slazem da se jedino tako mjeri dobrota. Socijala nije samo kad sjedis kuci jer neces da radis.
Socijala je i kak ne moras na ulicu jer si ostao brz posla. Kad svi mogu kod doktora iako nemaju posao ili imaju slabiji. Kad svi mogu na faks i ne moraju dici kredit od 100k da ga plate.
Evropa je odlicna za prosjek i mnogi su zadovoljni sa tim.
Veoma interesantan podatak je da procentualno vise djece iz sirmoasnih familija zavrsava fakultete u USA nego u Njemackoj. I to je podatak koji su Nijemci izbacili. Ako je to skolovanje tako besplatno kako da se procenti razlikuju.
I sam znas da novac u Americi nikada nije nikome bio prepreka da zavrsi fax, drzava placa skolovanje svakom onome ko je ispod odredjenog minimuma. Na kraju pogledaj procente ljudi sa diplomom visoke skole i uporedi.
O famoznoj ulici i bolnicama, izgleda da dosta ljudi zivi u Americi a ne zna kako funkcionise taj sistem. Na ulici ces ostati onda kada kupis kucetinu koju ne mozes da placas ionako jer ti se je guzica rasirila previse a i tada neces ostati na ulici nego ce ti drzava platiti aprtman kao sto placa i masi drugih. Ponekad kad citam postove od nekih ljudi imam osjecaj da ne zivimo u istoj drzavi, jebote pa ovdje ljudi masovno umiru na ulicama, starci se raspadaju jer ne mogu da rade do svoje 99e i sl.
Sad o tvome prosjeku, opet da se zadovoljimo prosjekom znaci, prosjek je dobar sto bi vise trazili jer nije za nas. To je za Svabu, Danca, Holandjanina.
Ono sto Ameriku cini drugom i drugacijom, sam ti napisao gore. Sin emigranta iz Kenije postane presjednik, body builder iz Austrije :mrgreen: guverner najmocnije savezne drzave.
Znaci za moju djecu u ovoj drzavi samo je nego granica, je li tako u Evropskim zemljama?
Od momenta kada udjes u ovu zemlju ti imas osjecaj da nisi nista gori, niti to ko namece taj osjecaj, je li tako u Evropskim zemljama ili te jebe prezime na ic.
O poslovima, radio za americke i evropske kompanije, koliko stranaca imas na visokim pozicijama u americkim koliko u evropskim kompanijama. Sin od sestre zivi u Njemackoj, zavrsio fax tamo, mentalitet Svabe i on sam kaze, sve ide faks, pocnes da radis i onda kada se krene dalje, vidis da diskriminacija egzistira.
Interesantan experiment je vrsen u Njemackoj (vjerujem da je tako u i Danskoj i Svedskoj ili bilo gdje), slali su rezimee firmama, potpuno iste samo na jednom njemacko ime na drugom strano (nase, tursko), ovaj sa njemackim imenom dobije 10 poziva ovaj sa stranim 1 :mrgreen: . Je li i to spada u kvalitet zivota.
Samnom u firmi radi tip, Turcin rodjen u Njemackoj, preselio se u ranim dvadesetim, covjek kaze nikada se ne bih vratio. Tip kaze, ovdje mi se nikada nije desilo da me neko vrati sa ulaza u npr. klub u Njemackoj redovna pojava koja mi se desavala. Lik prije dvije godine bio na treningu 3 mjeseca u Minhenu. Posli u klub navece, sa njim Iranacn i Turcin (oba tipa inzinjeri) na ulazu tip im trazi IDs, tip kaze mene puste ova dvojica ne mogu zbog imena. Je li to spada u kvalitet zivota.
Lik isto otvoreno kaze, moja djeca sa ovim imenima i prezimenima nikada nece imati iste mogucnosti tamo gdje je rodjen i ovdje gdje je imigrirao.
Juce na rucku sjedim sa Nijemcem, supruga mu Koreanka, i tako bezveze razgovaramo i ovaj jedan ga pita da li ostaje duze (vec je dobio green card) i on kaze da. Ja ga opet pitam jer li razlog ona, odgovor da. Ne zeli da njegovo dijete niko cudno gleda :mrgreen: :D je li i to spada u kvalitet zivota.
O firmama da ne govorimo, kad sam radio za americku firmu radio tip za nas bio jedan od VPs za Siemens i onda presao kod nas. Pitam ga kako je bilo raditi za Siemens, znas kako na sastanku svi VPs Nijemci, pocnes da pricas o necemu vidis da te jednostavno ne jebu ni dva posto niti te uzimaju za ozbiljno. Valjda je i to kvalitet zivota.
O mogucnostima posla, prosperiteta, otvaranja businessa da ne govorimo. Kad vidim za koje sve kompanije nasi rade i koje vec pozicije imaju i onda malo procackas po evropskim kompanijama, nesto ne stima. Valjda je i to kvalitet zivota.
Na kraju dodjemo i do famozne love i zivotnog standarda. Bolje pare, bolji standard sta se tu ima dodati ili oduzeti.
Na kraju, ono sto onoj sto skakuce po vozovima nikako nije jasno. Kvalitet se svugdje placa, skijanje se placa i u Njemackoj ili Ausrtiji kao i u US. Hoces da gledas filharmoniju iskesiraj 200 ojra za kartu pa ces gledati i u Becu i u Detroitu, samo je pitanje gdje je lakse doci do 200 ojra.
Na kraju uporedi gdje su stigli nasi ljudi u USA za nekih 15 godina a gdje nasi ljudi u Euro zemljama za 50 i nesto.
MyTao

#879 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by MyTao »

Ma USA je daleko ispred Europe po tom pitanju... ovdje jednostavno nisi stranac jer svi su stranci :) Naravno imas vukojebina i u SAD-u koje se prema "drugacijim" ponasaju kao nacisti u Njemackoj ali to je rijetkost... Amerika je model kakav svijet treba da bude a to je melting pot... Zbog toga i jeste toliko uspjesna.

Ali postoje stvari u kojim je Europa daleko ispred... to je historija, kultura itd itd... pitanje je samo koliko u tome moze uzivati jedan obicni covjek sa prosjecnim primanjem? Ne znam.
peepeep

#880 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by peepeep »

MyTao wrote:Zbog toga i jeste toliko uspjesna.
Image

Nego, oće ko da učimo finski i da idemo slušat metal do groba /bez da nas čudno gledaju/?
MyTao

#881 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by MyTao »

Dobro hajd' nije... :roll:
detroit-mercy

#882 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by detroit-mercy »

MyTao wrote:Ma USA je daleko ispred Europe po tom pitanju... ovdje jednostavno nisi stranac jer svi su stranci :) Naravno imas vukojebina i u SAD-u koje se prema "drugacijim" ponasaju kao nacisti u Njemackoj ali to je rijetkost... Amerika je model kakav svijet treba da bude a to je melting pot... Zbog toga i jeste toliko uspjesna.

Ali postoje stvari u kojim je Europa daleko ispred... to je historija, kultura itd itd... pitanje je samo koliko u tome moze uzivati jedan obicni covjek sa prosjecnim primanjem? Ne znam.
Pitaj animala koji zivi u Becu. Covjek prica da nema sanse da dodje do kuce ili stana u Becu. Sta ti vrijede sva svjetla Beca ako si to ne mozes priustiti. Mozes skakutati po ulicama i tu se sva prica zavrsava. Kad citam neke ljude imam dojam da je tamo sve dzabe :-) .
peepeep

#883 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by peepeep »

detroit-mercy wrote:
MyTao wrote:Ma USA je daleko ispred Europe po tom pitanju... ovdje jednostavno nisi stranac jer svi su stranci :) Naravno imas vukojebina i u SAD-u koje se prema "drugacijim" ponasaju kao nacisti u Njemackoj ali to je rijetkost... Amerika je model kakav svijet treba da bude a to je melting pot... Zbog toga i jeste toliko uspjesna.

Pitaj animala koji zivi u Becu. Covjek prica da nema sanse da dodje do kuce ili stana u Becu. Sta ti vrijede sva svjetla Beca ako si to ne mozes priustiti. Mozes skakutati po ulicama i tu se sva prica zavrsava. Kad citam neke ljude imam dojam da je tamo sve dzabe :-) .
A koji su to načini da dođeš do kuće/stana u Sarajevu osim ako isti ne naslijediš ili ne budeš u situaciji da imaš dovoljno visoku platu za naše prilike da možeš da priuštiš neki basnoslovni kredit na nekoliko decenija?
peepeep

#884 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by peepeep »

MyTao wrote:Dobro hajd' nije... :roll:
You're fucked,

Image
detroit-mercy

#885 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by detroit-mercy »

peepeep wrote:
detroit-mercy wrote:

A koji su to načini da dođeš do kuće/stana u Sarajevu osim ako isti ne naslijediš ili ne budeš u situaciji da imaš dovoljno visoku platu za naše prilike da možeš da priuštiš neki basnoslovni kredit na nekoliko decenija?
Zato se tema i zove BiH Zemlja Iseljenika. Sam si dao odgovor na temu.
jeza u ledja

#886 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by jeza u ledja »

Ma dobro hajde, svako ima svoje prioritete, afinitete. Sve zemlje imaju i svojih prednosti i mana.
Zapadna Evropa je ipak mnogo slicnija BiH nego sto je SAD. Razlika ogromna, udaljenost veca, mentalitet potpuno stran, sistem potpuno stran....Mozda se cak moze reci da ako si prosao taj neki pocetni period u SAD da ti je tu bolje nego sto bi ti bilo u EU nakon 5-6 godina. Tih 5-6 godina je zato steep learning curve, sto bi rekli, i mozda je razumljivo da neko u tom periodu grohne i kaze jebo ti ovo.
Takodje je vjerovatno razlika ako si u SAD dosao direkt iz BiH ili nakon sto si zivio negdje u EU u medjuvremenu, pa malo navikao na neke zajednicke zapadnjacke osobine, manire i sistem.

Tako da, svakom svoje...Ljudi vam ovdje navode prednosti i mane sistema kojeg poznaju, na ovoj i na mnogim slicnim prethodnim temama. Ko je pametan moze sam razaznati da li bi to njemu odgovaralo, i takodje, sta je, jel, bullshit. :wink:
MyTao

#887 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by MyTao »

detroit-mercy wrote:

Pa ne mogu ni ja priustiti stan u Manhattan-u ali mogu uzivati u u njemu, doci za vikend, posjetiti muzej, malo central park zajebancije, vecera, neki klub... lijepo se provesti sve za pola plate. Tako da imati stan u nekom od Europskih metropola nije toliko vazno, ako bar svaki drugi/treci vikend mogu posjetiti neke od njih i lijepo se provesti kao sto to mogu u NYC recimo...

Opet je do ukusa... nije isto vikend provesti u nekom od Americkih gradova i u Parizu ili Rimu recimo... Samo je pitanje dali prosjecan radnik moze priustiti da tako putuje Europom i uziva u njoj jer fakat ona pruza daleko vise nego SAD.
peepeep

#888 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by peepeep »

MyTao wrote:Pa ne mogu ni ja priustiti stan u Manhattan-u ali mogu uzivati u u njemu, doci za vikend, posjetiti muzej, malo central park zajebancije, vecera, neki klub... lijepo se provesti sve za pola plate. Tako da imati stan u nekom od Europskih metropola nije toliko vazno, ako bar svaki drugi/treci vikend mogu posjetiti neke od njih i lijepo se provesti kao sto to mogu u NYC recimo...

Opet je do ukusa... nije isto vikend provesti u nekom od Americkih gradova i u Parizu ili Rimu recimo... Samo je pitanje dali prosjecan radnik moze priustiti da tako putuje Europom i uziva u njoj jer fakat ona pruza daleko vise nego SAD.
Tom logikom mogu i ja ići. Ne moram živjeti u Berlinu, Minhenu, Londonu ali u iste mogu za relativno niske novce (čak manje nego što bi tebi trebalo iz USA) otići i provesti vikend, obići znamenosti, 'odletiti' do H&M-a da se obučem k'o svaki Ojropljanin i nazad u domovinu da radim i gruntam od 8 do 4-5-6-7-8 i da kukam.
Problem je što kod nas ljudi rijetko kada žele da rade i da se trude u Bosni i Hercegovini koliko se trude u tuđini. Znam ih hejbet što su otišli put Njemačke, neki su tek sa fakulteta a neki su bogme i poprilično stari, čak i sa djecom. Odu gore, rade poslove koje nativci neće i ne žale se kako im je teško nego "uživaju jer eto, gore je bolje". A to što od plate imaju mnogo manje % nego što bi ovde imali, to što neće nikada uštediti za svoj dom, stan ili barem eto vikendicu, to ih ne brine.
U Bosni se može sasvim pristojno živjeti ko se potrudi i ko pokuša da uradi nešto. A od pristojnog života u Bosni i Hercegovini se može imati mnogo više nego što bi imao od "pristojnog" života u inostranstvu jer, opet kažem: manje je više.
jeza u ledja

#889 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by jeza u ledja »

Hm hm. Pa nije bas tako.
SJJ je jedan od najskupljih i najslabije povezanih aerodroma u Evropi. Otici u Berlin, London, Pariz, Rim, ja u stvari ne znam da ima uopste direktan let i za jednu ovu destinaciju? O cestama i zeljeznici da ne govorim. Zivis u Evropi, a ko da zivis negdje mnogo dalje.
Nije problem samo da li ti imas para, problem je sto drustvo nema para. Uostalom, nije samo do novca. Sistem u kojem zivis, mogucnosti, hocel te neko zajebat, koliko mozes postici? Sve cak i da je to sve na nekom mnogo visem standardu, opet je BiH mala zemlja, a Sarajevo mali grad. U Evropi, a da ne govorimo u Americi, je sasvim normalno ici negdje drugo u potrazi za boljom karijerom ili jednostavno boljim mjestom za zivjeti. Ljudi su mobilniji. Kod nas, cim maknes negdje ti si vec u drugoj zemlji. To ti odmah stvara mentalnu blokadu, jer nisi vise u svom, na svom, pogotovo u situaciji kad nisi dio Sengena.
O hobijima, rekreaciji, da ne govorimo.
Uostalom vecina stvari su u sustini mnogo skuplje nego na Zapadu, osim onih osnovnih.

Mislim, voljeli bi svi mi da nije tako. Bosna je fizicki ljepsa i raznovrsnija od vecine svijeta, na tako malom prostoru, ali jebiga obicno posao i prirodne ljepote ne idu zajedno. Tamo gdje idu, tamo je zivot izuzetno skup, cak i za nas.

Al dobro, ovo se opet svodi na ubjedjivanje drugih sa vlastitih pozicija. Svakom njegovo. :thumbup:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#890 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by _BataZiv_0809 »

Pa da, zadnja recenica pogadja srz ove teme. I ne samo ove.
peepeep

#891 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by peepeep »

jeza u ledja wrote:Hm hm. Pa nije bas tako.
SJJ je jedan od najskupljih i najslabije povezanih aerodroma u Evropi. Otici u Berlin, London, Pariz, Rim, ja u stvari ne znam da ima uopste direktan let i za jednu ovu destinaciju? O cestama i zeljeznici da ne govorim. Zivis u Evropi, a ko da zivis negdje mnogo dalje.
Nije problem samo da li ti imas para, problem je sto drustvo nema para. Uostalom, nije samo do novca. Sistem u kojem zivis, mogucnosti, hocel te neko zajebat, koliko mozes postici? Sve cak i da je to sve na nekom mnogo visem standardu, opet je BiH mala zemlja, a Sarajevo mali grad. U Evropi, a da ne govorimo u Americi, je sasvim normalno ici negdje drugo u potrazi za boljom karijerom ili jednostavno boljim mjestom za zivjeti. Ljudi su mobilniji. Kod nas, cim maknes negdje ti si vec u drugoj zemlji. To ti odmah stvara mentalnu blokadu, jer nisi vise u svom, na svom, pogotovo u situaciji kad nisi dio Sengena.
O hobijima, rekreaciji, da ne govorimo.
Uostalom vecina stvari su u sustini mnogo skuplje nego na Zapadu, osim onih osnovnih.

Mislim, voljeli bi svi mi da nije tako. Bosna je fizicki ljepsa i raznovrsnija od vecine svijeta, na tako malom prostoru, ali jebiga obicno posao i prirodne ljepote ne idu zajedno. Tamo gdje idu, tamo je zivot izuzetno skup, cak i za nas.

Al dobro, ovo se opet svodi na ubjedjivanje drugih sa vlastitih pozicija. Svakom njegovo. :thumbup:
Image

Tuzla nije preko svijeta a odatle ti je svijet otvoren i to za male pare. Planira se uskoro pokušati dovesti ovih niskotarifnih kompanija i u Sarajevo i u Mostar što znači samo jedno: bolje cijene jer neće biti dominacije jedne firme na tržištu.
Karabaja

#892 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by Karabaja »

Kada već poredite USA i Evropu, molio bih stanovnike USA da odgovore na slijedeće pitanje: Koliko slobodnih dana u godini imate? Koliko od toga je plaćeni odmor, a šta je ostatak?

Za usporedbu: Živim u Njemačkoj, imam 30 radnih dana plaćenog odmora, 13 praznika i bolovanja onoliko koliko doktor odluči.
MyTao

#893 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by MyTao »

Karabaja wrote:Kada već poredite USA i Evropu, molio bih stanovnike USA da odgovore na slijedeće pitanje: Koliko slobodnih dana u godini imate? Koliko od toga je plaćeni odmor, a šta je ostatak?

Za usporedbu: Živim u Njemačkoj, imam 30 radnih dana plaćenog odmora, 13 praznika i bolovanja onoliko koliko doktor odluči.

11 praznika, s tim da Thanksgiving pada u cetvrtak, pa je petak isto tako Slobodan... to vazi i za sve ostale praznike (ako padnu pred kraj ili pocetak sedmize to se uveze sa vikendom i dobije se puno vise slobodnih dana.

3 sedmice odmora (jer sam tek 3 godine u firmi) sve placeno... Bolovanje se podrazumjeva... nece te niko bolesnog natjerati da radis... a insurance placa za to.

To sve zavisi od firme do firme, tako da ti pitanje nema smisla.
detroit-mercy

#894 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by detroit-mercy »

Karabaja wrote:Kada već poredite USA i Evropu, molio bih stanovnike USA da odgovore na slijedeće pitanje: Koliko slobodnih dana u godini imate? Koliko od toga je plaćeni odmor, a šta je ostatak?

4 sedmice, 13 dana praznika (uvijek su radni dan), 5 personalnih dana. Ako si bolestan naravno ne radis, robovlasnistvo je davno proslo :mrgreen:
Karabaja

#895 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by Karabaja »

Pitanje ima smisla, raspravlja se između ostalog o pravima radnika u USA i u Evropi.

U Njemačkoj je minimalni zakonski propisan odmor 24 dana, meni firma daje na to još 6 dana. Vidim da u USA ne postoji zakonom propisano trajanje odmora, nego dobiješ ono što firma odredi.

Zato me zanima koliko odmora u USA prosječno ljudi imaju i da li se može porediti sa Njemačkom. Koliko do sada vidim, ne može. To je za mene jedan od razloga zbog kojih ne bih iz Njemačke otišao u USA da živim. Neka je veća plata, više volim koju sedmicu više odmora.
MyTao

#896 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by MyTao »

Karabaja wrote:Pitanje ima smisla, raspravlja se između ostalog o pravima radnika u USA i u Evropi.

U Njemačkoj je minimalni zakonski propisan odmor 24 dana, meni firma daje na to još 6 dana. Vidim da u USA ne postoji zakonom propisano trajanje odmora, nego dobiješ ono što firma odredi.

Zato me zanima koliko odmora u USA prosječno ljudi imaju i da li se može porediti sa Njemačkom. Koliko do sada vidim, ne može. To je za mene jedan od razloga zbog kojih ne bih iz Njemačke otišao u USA da živim. Neka je veća plata, više volim koju sedmicu više odmora.
aa... pa sjedi, odmori care. Ja cu za godinu imati vise odmora od tebe bas sto nema tog zakona i odmor se dijeli na osnovu staza sto je logicno.

Neces mi vjerovati ali prosle godine nisam ni iskoristio sav odmor, uzeo sedmicu na kraju godine samo da nebi izgubio to vrijeme... nisam mogao zbog drugih stvari ici nigdje na odmor tako da mi se nije ni uzimalo jer ja uzivam u onom sto radim.

Ako mi je do lezanja i do odmora mogu ima mogucnost da radim od kuce nekoliko dana...
Karabaja

#897 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by Karabaja »

MyTao wrote:
Karabaja wrote:Pitanje ima smisla, raspravlja se između ostalog o pravima radnika u USA i u Evropi.

aa... pa sjedi, odmori care. Ja cu za godinu imati vise odmora od tebe bas sto nema tog zakona i odmor se dijeli na osnovu staza sto je logicno.

Neces mi vjerovati ali prosle godine nisam ni iskoristio sav odmor, uzeo sedmicu na kraju godine samo da nebi izgubio to vrijeme... nisam mogao zbog drugih stvari ici nigdje na odmor tako da mi se nije ni uzimalo jer ja uzivam u onom sto radim.

Ako mi je do lezanja i do odmora mogu ima mogucnost da radim od kuce nekoliko dana...
Kojom logikom ćeš sa 3 sedmice odmora za godinu dana skočiti na preko 6 (toliko ti treba da imaš više od mene)? Na stranu to što i meni sa stažom raste odmor.

I neka si spomenuo home-office, to sam zaboravio. Moja firma omogućuje uposlenicima u prosjeku jednom sedmično rad od kuće pa se to može kombinovati u dogovoru s nadređenim.

A to što uživaš što radiš, na tome ti zavidim. Ja sam uvijek više uživao na odmoru nego na poslu. :-?
doboj71

#898 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by doboj71 »

Pa ako si frajer ,otvoris firmu ,pa ljudi rade za tebe ,a ti budi stalno na odmoru .
Sve je kako se ko snadje .
Ja imam 3 sedmice odmora,5 licnih dana ,6 dana ako sam bolestan,i 15 dana placenih praznika .A za bozic se koledz zatvori ,pa sastavimo extra dvije sedmice (green days).Tako da se ima dovoljno.
Karabaja

#899 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by Karabaja »

Nisam toliki frajer. :) A i naradio bih se dok bi firma toliko stala na noge da ja mogu biti većinu vremena na odmoru. Do tad će mi biti vrijeme za penziju, tako da ništa od tog plana. :D

Ali hvala vam na inputu, od danas sam malo pametniji. 8-)
jeza u ledja

#900 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by jeza u ledja »

@ Karabaja nema sumnje da Evropa u prosjeku daje vise dana odmora.

U Americi je prosjek dvije sedmice kad pocnes, 4 sedmice nakon vise godina radnog staza. Nakon deset godina i vise mozes u nekim firmama nabesat i 6 sedmica. Naravno to je sve od firme do firme.
Post Reply