Dzuma petkom

Post Reply
Edin H.

#876 Re: Dzuma petkom

Post by Edin H. »

kakavdanakneiskustvu wrote:
mayab wrote:
Gost emisije Pressing na televiziji N1 bio je premijer Elmedin Konaković.

Konaković je poručio:" - U tom periodu džume treba da se studenti oslobode nastave. Dakle, podržavam predsjednika SPUS-a, Harisa Zahiragića u njegovom zahtjevu. I ja svoje radno mjesto svaki put napustim za vrijeme džume i onda to naradim.
:skoljka:

koliko vas vjeruje da konaković petkom ostane sat i po duze na radnom mjestu,da ko fol to nadoknadi?
Vrijednica :P

Ne znam samo kako ce student naraditi ako fuli predavanje. :)
insomnia78

#877 Re: Dzuma petkom

Post by insomnia78 »

Bitan je nijet
Edin H.

#878 Re: Dzuma petkom

Post by Edin H. »

insomnia78 wrote:Bitan je nijet
I to je tacno.
kritichar

#879 Re: Dzuma petkom

Post by kritichar »

Ovo "osvestavanje" može ali da neko ode na dzumu ne!

Image

A da malo odete u RS govoriti o sekularizmu?
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#880 Re: Dzuma petkom

Post by japin_mutapi »

ne moraju o sekularizmu, malo o osnovnim ljudskim pravima npr. na jezik
Edin H.

#881 Re: Dzuma petkom

Post by Edin H. »

kritichar wrote:Ovo "osvestavanje" može ali da neko ode na dzumu ne!

Image

A ko je tvrdio da je RS bastion ljudskih pava pojedinca? :-)
kritichar

#882 Re: Dzuma petkom

Post by kritichar »

Edin H. wrote:

Image

A ko je se nesto pobunio protiv toga?
Jel musliman zine, svi mediji bruje, ovdje se otvaraju teme
idite malo Dodiku zujite, ili to nije Bosna, samo vas zanima ovih par kvadrata oko Sarajeva?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#883 Re: Dzuma petkom

Post by _BataZiv_0809 »

salik79 wrote:I jos da napomenem da je Europski sud za ljudska prava 2011. donio presudu u kojoj potvrdjuje da su raspela u skolskim ucionicama opravdana, te da ne ugrozavaju osnovna ljudska prava:
http://www.zeit.de/gesellschaft/2011-03 ... grundrecht
I nasi strucnjaci za ustavno pravo, koji su se obrazovali na njemackom govornom podrucju (Edin Sarcevic, Nedim Ademovic) cesto navode ovaj slucaj kao vazan sudski presedan.

Naime simbolicka moc koju ima raspelo ne tumaci se isto u veciniski katolickoj Italiji i u multikonfesionalnoj sredini sa napetim interkonfesionalnim odnosima i istorijom sukoba.

Zato ti to nije bas primjenjivo na BiH.
deer_hunter

#884 Re: Dzuma petkom

Post by deer_hunter »

mayab wrote:
Gost emisije Pressing na televiziji N1 bio je premijer Elmedin Konaković.

Konaković je poručio:" - U tom periodu džume treba da se studenti oslobode nastave. Dakle, podržavam predsjednika SPUS-a, Harisa Zahiragića u njegovom zahtjevu. I ja svoje radno mjesto svaki put napustim za vrijeme džume i onda to naradim.
:skoljka:

koliko vas vjeruje da konaković petkom ostane sat i po duze na radnom mjestu,da ko fol to nadoknadi?
ja vjerujem da naradi to vrijeme... na sekretarici 8-)
salik79

#885 Re: Dzuma petkom

Post by salik79 »

_BataZiv_0809 wrote:
salik79 wrote:I jos da napomenem da je Europski sud za ljudska prava 2011. donio presudu u kojoj potvrdjuje da su raspela u skolskim ucionicama opravdana, te da ne ugrozavaju osnovna ljudska prava:
http://www.zeit.de/gesellschaft/2011-03 ... grundrecht
I nasi strucnjaci za ustavno pravo, koji su se obrazovali na njemackom govornom podrucju (Edin Sarcevic, Nedim Ademovic) cesto navode ovaj slucaj kao vazan sudski presedan.

Naime simbolicka moc koju ima raspelo ne tumaci se isto u veciniski katolickoj Italiji i u multikonfesionalnoj sredini sa napetim interkonfesionalnim odnosima i istorijom sukoba.

Zato ti to nije bas primjenjivo na BiH.
Ko to navodi, gdje i na osnovu cega donosi takve zakljucke? Presude Suda za ljudska prava se smatraju univerzalnim, a ne presedanskim. Dakle, po pitanju sudske prakse, ovakva bi odluka bila donesena za bilo koju drzavu EU i Europe (zemlje potpisnice), osim ukoliko presuda ne bi bila revidirana.

Btw., po tvojoj logici, bi BiH trebala biti posmatrana kao vecinski muslimanska zemlja...

(I jos nesto, slika kriza u sudnici je iz njemacke savezne drzave Saarland.)
¤ jelena ¤

#886 Re: Dzuma petkom

Post by ¤ jelena ¤ »

kritichar wrote: A ko je se nesto pobunio protiv toga?
Ja se bunim protiv oveštavanja svega i svačega, kađenja po ulicama kako se kome prohtje i...šta s tim...?

Da je neko drugi, a ne ti i ne neki musliman, stavio u istu ravan to okupljanje i tvoju svetu obavezu...namaz, još bi se i uvrijedio. :-)
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#887 Re: Dzuma petkom

Post by _BataZiv_0809 »

salik79 wrote:
Ko to navodi, gdje i na osnovu cega donosi takve zakljucke? Presude Suda za ljudska prava se smatraju univerzalnim, a ne presedanskim. Dakle, po pitanju sudske prakse, ovakva bi odluka bila donesena za bilo koju drzavu EU i Europe (zemlje potpisnice), osim ukoliko presuda ne bi bila revidirana.

Btw., po tvojoj logici, bi BiH trebala biti posmatrana kao vecinski muslimanska zemlja...

Navedoh vec poimenice dva strucnjaka za ustavno pravo.

Nije to moja logika, nego logika sa kojom sam uglavnom saglasan, mada kao sekularista imam primjedbe.
salik79

#888 Re: Dzuma petkom

Post by salik79 »

_BataZiv_0809 wrote:
salik79 wrote:

Navedoh vec poimenice dva strucnjaka za ustavno pravo.

Nije to moja logika, nego logika sa kojom sam uglavnom saglasan, mada kao sekularista imam primjedbe.
Mozes li navesti barem izvor, da vidimo na osnovu cega oni donose te zakljucke. Ja navedoh princip na kojem "fercera" Sud za ljudska prava u Strazburu, a ako to njima nije poznato, onda se upitam cime zasluzise epitet "strucnjaka"!? :roll:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#889 Re: Dzuma petkom

Post by _BataZiv_0809 »

salik79 wrote:
Mozes li navesti barem izvor, da vidimo na osnovu cega oni donose te zakljucke. Ja navedoh princip na kojem "fercera" Sud za ljudska prava u Strazburu, a ako to njima nije poznato, onda se upitam cime zasluzise epitet "strucnjaka"!? :roll:
Ti rece da presude ESLJP nemaju snagu presedana?
salik79

#890 Re: Dzuma petkom

Post by salik79 »

_BataZiv_0809 wrote:
salik79 wrote:
Ti rece da presude ESLJP nemaju snagu presedana?
Na sta smijeras?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#891 Re: Dzuma petkom

Post by _BataZiv_0809 »

salik79 wrote: Na sta smijeras?
Da vidim jesmo li "on the same page" sto se tice tematike.

Posto sad nemam vremena, mogu reci da sam letimicnim pogledom na svoje biljeske sa predavanja navedenih strucnjaka za ustavno pravo, utvrdio da se radilo se o "margini diskrecije" koju ima svaka drzava u ovom pogledu.

Slucaj Latusi vs Italija je tad bio pred Ustavnim sudom Italije i koliko se sjecam, tuzba je kasnije odbijena zbog nenadleznosti, a Administrativni sud je u svojoj presudi naveo da su kriz/raspelo neodvojivi dio identiteta italijanske drzave i naroda, te da nisu iskljucivo religijski simbol.
skupljac_zeljeza

#892 Re: Dzuma petkom

Post by skupljac_zeljeza »

kritichar wrote: Jel musliman zine, svi mediji bruje, ovdje se otvaraju teme
idite malo Dodiku zujite, ili to nije Bosna, samo vas zanima ovih par kvadrata oko Sarajeva?
Ma ima toga na sve strane, ali se pravimo blesavi. Srbijanka digla jednu ruku sa tri prsta, ali "Bosanki" malo jedna nego sa obje predstavlja i mene.

Image
kritichar

#893 Re: Dzuma petkom

Post by kritichar »

¤ jelena ¤ wrote:
Ja se bunim protiv oveštavanja svega i svačega, kađenja po ulicama kako se kome prohtje i...šta s tim...?

Da je neko drugi, a ne ti i ne neki musliman, stavio u istu ravan to okupljanje i tvoju svetu obavezu...namaz, još bi se i uvrijedio. :-)
Vidim kako se bunite, čak se i Naša Stranka tek danas oglasila, a kad je bilo pitanje džume, sve se diglo, ovdje se otvorile najmanje dvije teme

ne bi se uvrijedio, ovo što Srbi rade je puno ozbiljnije, nije to nikakvo okupljanje
kritichar

#894 Re: Dzuma petkom

Post by kritichar »

skupljac_zeljeza wrote:
Ma ima toga na sve strane, ali se pravimo blesavi. Srbijanka digla jednu ruku sa tri prsta, ali "Bosanki" malo jedna nego sa obje predstavlja i mene.

Image
ovo je manje važno, misice su nebitne osobe, veći uticaj ima grand od ovog izbora
spreca

#895 Re: Dzuma petkom

Post by spreca »

skupljac_zeljeza wrote:

Image
Koje ova pichka?
¤ jelena ¤

#896 Re: Dzuma petkom

Post by ¤ jelena ¤ »

kritichar wrote:
¤ jelena ¤ wrote:

Vidim kako se bunite, čak se i Naša Stranka tek danas oglasila, a kad je bilo pitanje džume, sve se diglo, ovdje se otvorile najmanje dvije teme

ne bi se uvrijedio, ovo što Srbi rade je puno ozbiljnije, nije to nikakvo okupljanje
Rekoh: buniM se ja, ne nekakvi mi, vi, oni - reakcije drugih me ne zanimaju, pogotovo ne reakcije političara.

OK, ako te ne vrijeđa stavljanje u istu ravan, super...u tom slučaju sve je jasno: kao što ne može ni ono osveštavanje, ne može ni džuma za vrijeme radnog vremena.

Postoji pauza na dnevnoj bazi i sloboda da se ta pauza iskoristi kako god ko hoće, postoji godišnji, bolovanje, slobodni dani, pa izvolite se organizovati tako da posao ne trpi.

A postoje i kolege drugih konfesija pa se potpomažite međusobno....vi radite i svoj i njihov posao za vrijeme mise i liturgije, a oni nek rade i svoj i vaš posao za vrijeme džume - i svi srećni, zadovoljni, Bogu dragi i poslodavcu produktivni. Je li tako? Jest kako nije...ne dao nam Bog da vam ovo ''potpomaganje'' i ovakvu međusobnu potporu neko zakonom naredi....istrijebili bi se do prvog narednog vjerskog praznika, koji god bio...
kakavdanakneiskustvu

#897 Re: Dzuma petkom

Post by kakavdanakneiskustvu »

kritichar wrote:
Edin H. wrote:

Image

ugledali se na izetbegovića
ABH017

#898 Re: Dzuma petkom

Post by ABH017 »

kritichar wrote:
Edin H. wrote:

ugledali se na izetbegovića
Ali im ne smeta da kritikuju baš tu istu njegovuu karakteristiku.
Edin H.

#899 Re: Dzuma petkom

Post by Edin H. »

ABH017 wrote:
Ali im ne smeta da kritikuju baš tu istu njegovuu karakteristiku.
Ko ba kritikuje Baketa, ne ocekujete valjda od njega da se zamara po nekim vukojebinama, te isprlja odjelo, a mozda cak i automobil. :shock:

Premda istina, mogao bi kadkada skoknuti helikopterom poput britanske kraljevske obitelji, cisto da pruzi plebsu sansu da ga poljubi u ruku. :wink:
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#900 Re: Dzuma petkom

Post by japin_mutapi »

petak treba da bude neradni dan, i subotu spojiti sa nedeljom pa da imamo tri dana vikenda ... ili da se radi do džume, a radne dane produžiti za jedan sat da se namiri fond sati i ljepota
Post Reply