channel10 wrote:Ma stoku samo treba direkt u glavu udarati. Iznenadio sam se da je onaj picic Izetbeg dao malo jaču izjavu.
Sto se tice referenduma, neće ni biti održan. Spriječit će to stranci jer i marva ide sa probnim i laganim izjavama i čekaju sta ce stranci uraditi.
Ma hoce. Svakako nema nikakvu zakonsku tezinu, vec je savjetodavnog karaktera.
Meni s formalne strane nije toliko problematican, ono zaboli me kurac, potrose budale nekoliko miliona maraka da "slave" dan koji im je svakako praznik (samo vjerski), kao uostalom i cijeli Sveti Januar.
Moj problem s ovim cirkusom je sto uziva podrsku svih stranaka u RS, i siguran sam ogromne vecine gradjana. Ok, referendum je o debilnom pitanju, ali princip nije nimalo bezazlen - jer predstavlja ociti udar na Ustav i drzavne institucije, demonstrira da je vecina stranaka i gradjana RS za rat, odnosno za jednostrani izlazak iz okvira Dejtona.
To sto oni ko fol misle da je to moguce napraviti bez krvoprolica je druga stvar (ili ne misle, vec se samo prave budale, dok svjesno idu u novi rat).
Bakir moze kakiti po pressicama do sutra, nece me impresionirati. Vise bi me impresionirao da pocne povlaciti konkretne poteze koji ce umanjiti sposobnost RS da provede nasilnu secesiju, prije svega pripremom na krah drzavnih institucija (barem onih koje nisu smjestene u Sarajevu). Dakle, treba poceti razmisljati kako u kratkom roku "zamijeniti" institucije koje ostanu s druge strane linije, poput UIO, Elektroprenosa itd. Pored toga, da zaista ima muda kao sto to raja govori nakon ove izjave, Bakir bi trebao naloziti nizim nivoima vlasti (kantonalnim, gdje ne moze biti opstrukcija), da se pocnu pripremati za vanredno stanje, pocev od robnih rezervi do naoruzanja i opreme za policiju, posto vojske vise nemamo.
Posto Bake nema muda, sve ce ostati na praznoj prici... E sad, pitanje je hoce li svi biti merhametli kao Bakir, ili ce neko samoinicijativno krenuti da organizuje ljude i institucije na lokalnom nivou. Ne znam da bi se mnogo ljudi bunilo kada bi policija KS, TK i ZDK malo podebljala rezervni sastav i nabavila jos jurisnih puskica, zlu ne trebalo. RS se ocito vec odlucila - a to bi bila samo nasa reakcija na prijetnju ratom, potpuno legalna i legitimna.