Brexit

Post Reply
Edin H.

#876 Re: Brexit

Post by Edin H. »

tututuuuu wrote:
dale cooper wrote:Ovo samo pokazuje u globali koliko ljudi izlaze na glasališta neinformisani i nespremni. I onda se dese ovakve stvari. :-?
Mislim da bi za izlazak na referendum i opcenito izobre treba biti prvo neki mini IQ test koji trebas proci da bi mogao glasati.

Nakon rezultata prvih visepartijskih izbora u BiH jasno je da plebsu treba zabraniti da se bilo sta pita.

Ovaj referendum je samo jos jedna potvrda.
155_mm

#877 Re: Brexit

Post by 155_mm »

General War wrote:
radostan dan wrote:Hocemo li im halalit, braćo...
Vidi to sa efendijom :mrgreen:
kacavendom?
Gojeni H

#878 Re: Brexit

Post by Gojeni H »

hAZNADAR wrote:
Gojeni H wrote:
madner wrote:Skotska nece otici.
Naravno da nece.
Ekonomski razlozi su prevagnuli na proslom referendumu,.. a tu je clanstvo EU bilo presudno.

Imam Skota na poslu koji je promijenio misljenje i koji za ovo okrivljuje engleske nacionaliste koje inace ne moze ocima smislit. :D

Skotski izlazak iz Britanije bi bio mnogo bezbolniji i laksi negoli britansko napustanje EU.
Jos uvijek je vise britanskih lojalista u Skotskoj. A unionisti sad imaju vremena da se bolje organizuju za eventualni referendum u Skotskoj.
Uglavnom, nista od toga.
Edin H.

#879 Re: Brexit

Post by Edin H. »

Hafis wrote:Eno Englezi najavili novi referendum o izlasku iz EU.
Pali na popravni. :D
Gojeni H

#880 Re: Brexit

Post by Gojeni H »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
iskreno nisam očekivao da će ljudima tako brzo doći iz guzice u glavu. Smije li se ko kladiti da će ovaj izlazak VB iz EU biti blokiran i/ili osporen? 8-)
Smijem ja.
Gojeni H

#881 Re: Brexit

Post by Gojeni H »

Bodkin wrote:
Gojeni H wrote:
Matirali bi oni da su imali cime ... valjda je toliko jasno?
High stakes poker gdje su ti drugi procitali blef. Vidjecemo ko ce pokupiti pot :D moje misljenje da je to dugorocno EU
Ja ne mislim tako, a kako bih volio da nisam u pravu ...
Edin H.

#882 Re: Brexit

Post by Edin H. »

Gojeni H wrote:
iskreno nisam očekivao da će ljudima tako brzo doći iz guzice u glavu. Smije li se ko kladiti da će ovaj izlazak VB iz EU biti blokiran i/ili osporen? 8-)
Smijem ja.
A ko ce ga blokirati ili osporiti?
Gojeni H

#883 Re: Brexit

Post by Gojeni H »

Edin H. wrote:
Gojeni H wrote:
Smijem ja.
I ja se pitam.
hAZNADAR

#884 Re: Brexit

Post by hAZNADAR »

tututuuuu wrote:
dale cooper wrote:Ovo samo pokazuje u globali koliko ljudi izlaze na glasališta neinformisani i nespremni. I onda se dese ovakve stvari. :-?
Mislim da bi za izlazak na referendum i opcenito izobre treba biti prvo neki mini IQ test koji trebas proci da bi mogao glasati.
Medjutim, imamo iskustva i sa narodima zadojenim ideologijim koja negira druge i prisvaja tudze, mitomanijom kao drustvenim standardom,... gdje i glupi i pametni i visoki i niski IQ isto misle. A u susjedsvu najvisa intelektualna institucija negira bosanski jezik pored svih fakti i historijskih cinjenica, i pored osnovnih nacela ljudskih prava,.... sto je naravno prije rezultat ideologije, jasnog politickog cilja, tradicije,.. a ne smanjenog IQ.

Tacno je da su tradicionalni glasaci desnice manje pametni i manje obrazovani, tacno je takodjer i da fleksibilni dio javnog mijenja koji ponekad glasa desno takodjer to radi u trenutku odsustva pameti i padanja na fore,...
Ali u nekim slucajevima se radi o tradiciji koja je zajednicka svim slojevima drustva. Negdje je to tradicionalni politicki kurs, negdje tradicionalna politicka konfrontacija sa nekim, negdje islamofobija, negdje veci uticaj vojske ili monarhije, negdje jednostavno demokratija ali sa granicama koje se ne prelaze,..

U britanskom slucaju se radi o tradiciji. Nikada Britanija(posebno Engleska) nije bila bas skroz dio EU, sjecam se i cjepidlacenja oko imena(smetalo im Federacija), lokalni politicari su najvise trosili vremena da ubijede narod da ne gube autonomiju, da se oni pitaju i imaju zadnju rijec,... a i u samoj EU su imali uvijek neka popustanja i privilegije,... - cuveni ostrvski mentalitet o kojem su knjige napisane i studije uradjene. Englezi i jednim dijelom Velsani su uvijek bili podozrivi prema ostatku Evrope i ubijedjeni da su posebniji od ostalih. Taj mentalitet su iskoristili desnicari sa jeftinom pricom o "boljem dijelu", kako nece da budu krava muzara i da im je bolje samostalno.
Drvosjeca iz Dejcica

#885 Re: Brexit

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Edin H. wrote:
Gojeni H wrote:
Smijem ja.
Mislim da će na kraju naći neki kompromis, no ostavljam mogućnost da griješim.
Naime, prema istraživanju uglednog britanskog lista, prvenstvenu razliku i određivanje glasa nosilo je obrazovanje birača. Sa izuzetkom Škotske, najveći broj građana sa steknutim zvanjem izabralo je glasanje za ostanak UK u Evropskoj uniji. S druge strane, većina osoba bez višeg ili visokog obrazovanja glasalo je za izlazak iz EU.

Također, Guardian piše kako je obrazac primjetan i u primanjima i plati. Što su primanja veća, osobe vu vjerovatnije glasale za ostanak u EU dok su oni sa manjim platama i penzijama glasali za izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU.

Vjerovatniji glas za ostanak u EU davali su naturalizovani građani Ujedinjenog Kraljevstva, mada je u ovom parametru razlika malo mutnija, odnosno nije oštra kao u prethodnim specifikacijama obrazovanja i finansijskog stanja.
Koliko bi bilo pošteno da manje od milion ljudi odluči da li su za ostanak u EU ili izlazak?
Gojeni H

#886 Re: Brexit

Post by Gojeni H »

Opetja033 wrote:
Kikibombona wrote:Amerika, Britanija i Francuska, ta osovina zla
O jbt :lol: :lol: :lol: :lol:

Btw:
1) Sjeverna Irska i Republika Irska nikada, u doglednoj buducnosti, nece biti jedna drzava. Prije bi Sjeverna Irska mogla biti samostalna drzava (a nece ni to).

2) Ujedinjenje Velsa i Engleske :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Velsani jedva docekali da, poput Skotske, imaju svoj parlament a ti pricas o ujedinjavanju :lol:

Drzi se ti Kurda...
Ti fakat imas zivce ... :D
omar little

#887 Re: Brexit

Post by omar little »

ako bude idemo-dodjemo, uk moze zaboraviti na uspjehe o dogovaranju specijalnih statusa i dilova tipa ovih koje trenutno imaju. ne moraju ni micati iz londona, brisel posalje, oni potpisu i to je to. prijetnja odlaskom prdac u rosu. :D
bh.tornjak

#888 Re: Brexit

Post by bh.tornjak »

House wrote:
Pakao za britanske turiste u Grčkoj: Ne mogu razmijeniti funte

počelo je :)
I nastavalja se... :lol:
EU: Želimo da Velika Britanija što je prije moguće izađe iz našeg bloka
Ljudi razjebaše onakvu državu za 24h. :cry: Oni sada mislili guslati jedno 2-5 godina još da zajebaju EU k'o hirovita mlada. :oops:
V.Britanija je samo danas "izgubila" 100 milijardi (nisam skonto cega Funti ili Eura)
probudili se s 10% slabijom valutom...
Neke Japanske firme "popusile" dobru lovu na berzi...nece bit cudo da se firme pozatvaraju ako se trend nastavi....
Britanci su napravili veliki zajeb...

sad EU hoce da Britanci razgule sto prije.....sto u prevodu znaci "noga u dupe"
vade_mecum

#889 Re: Brexit

Post by vade_mecum »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Koliko bi bilo pošteno da manje od milion ljudi odluči da li su za ostanak u EU ili izlazak?
demokracija drug moj. da je jedan, a ne milion.

na HRT-u tematska emisija o EU, na BHT-u pice nest o Euru. uglavnom, kazu hrvatski EU parlamentarci da od njemacko-britanske inicijative za BIH vjerovatno vise nece biti nista. pa et, ko misli da brexit nema veze sa nama neka ponovo razmisli.
insomnia78

#890 Re: Brexit

Post by insomnia78 »

The EU now has 1 GB of free space :)
:lol:
Krokodajl

#891 Re: Brexit

Post by Krokodajl »

Nisam očekivao da će Britanci imati damu da ovo urade i nisam očekivao da će referendum proći ali mi je iskreno drago što su Britanci ovako odlučili, ne zbog njih nego zbog EU.
Britanija nikad nije ni bila dio EU, više cimer kojem se udovoljavalo, ovo je prilika za EU da neke stvari sagleda sa mnog oozbiljnije tačke gledišta ili da zauvijek propane, sa druge strane Britanci su otvorili pandorinu kutiju ovim referendumom.
Ekonomski ovo je šok i za jedne i za druge ali dugotrajno veći šok za Britance nego za EU, mislim da će posljedice najviše osjetiti Sjeverna Irska pa potom Britansko selo i naravno Gibraltar.
Ovaj referendum je pokazao da postoji ogroman jaz u Britanskom društvu i da Britansko društvo ne postoji, zanimljivo je vidjeti kartu rezultata i vidljivo iscrtane jasne konture Škotske, Londona i Katoličkog dijela Ulstera kako strše u odnosu na ostatak Britanije (uz izuzetke naravno).
Škotska je jasno rekla DA ostanku, bez ijednog izbornog okruga koji je rekao NE, pa čak i oni "najmanje Škotski" konzervatniji i više pro unionistički dio Škotske onaj uz granicu sa Engleskom je rekao NE, i tamo je procenat 55% u korist ostanka u EU, sa druge strane odmah preko brda u Engleskoj u prvim provincijama rezultati glasanja 30 - 70 u korist izlaska.
Slična stvar je i sa S. Irskom gdje rezultati variraju od 30-70 do 70-30.
Referendum ko referendum, rezultati ostaju posljedice će se osjetiti ali jaz koji je proizašao iz ovih rezultata će Britansko društvo tek da osjeti na budućim odlukama koje budu donošene, bit će zanimljivo vidjeti reakciju Laburističke stranke koja je bezrezevno stala na stranu ostanka, sa druge strane mislim da je SNP kupio još jednu uvjerljivu pobjedu u Škotskoj i po nekom mom mišljenju njima je ovaj uslovno rečeno poraz zapravo pobjeda, jer je ovo baza na kojoj mogu lansirati daljnju politiku razilaženja Škotske i Engleske, a ovaj rezultat je još samo jedan pokazatelj i dodatna voda na mlin SNP-a.
hAZNADAR

#892 Re: Brexit

Post by hAZNADAR »

Gojeni H wrote:

Jos uvijek je vise britanskih lojalista u Skotskoj. A unionisti sad imaju vremena da se bolje organizuju za eventualni referendum u Skotskoj.
Uglavnom, nista od toga.
Bojim se da su unionisti izgubili glavni svoj argument. Clanstvo u EU je ipak za Skote primamljivije negoli clanstvo autonomnog ostrva. Ionako imaju autonomiju skoro pa nezavisna drzava, nastupaju na sportskim takmicenjima samostalno, imaju vladu, parlament,.. i njihov izlazak iz Britanije bi bio puno laksi negoli Brexit.

U samoj sjevernoj Irskoj koja je glasala protiv Brexita,. je jasna podjela u rezultatu izmedju katolika i protestanata gdje su protestanti odnosno unionisti glasali kao i Englezi - za izlazak. Tu unionisti nece nikada prestati biti unionisti jer su veze sa Englezima dublje i tradicionalnije.

Ali skotski unionisti sada nemaju nikakav argument, barem ne valjan - jer su sa Englezima uglavnom samo ekonomske veze ali ne i kulturoloske, tradicionalne,...

Uostalom, ja vjerujem vise aktuelnim vijestima danas. Gdje je Skotska i pitanje Skotske jedna od glavnih vijesti i slusam izjave najvisih zvanicnika Skotske. To je jace od bilo cije ovdje privatne logike.
GeeTnT

#893 Re: Brexit

Post by GeeTnT »

Image

..kome ba ti za 3000 godina?
bh.tornjak

#894 Re: Brexit

Post by bh.tornjak »

EU je danas dobila 1 GB ........ Random-Access Memory :lol: :lol: :lol:
Gojeni H

#895 Re: Brexit

Post by Gojeni H »

hAZNADAR wrote:
Gojeni H wrote:

Uglavnom, nista od toga.
Bojim se da su unionisti izgubili glavni svoj argument. Clanstvo u EU je ipak za Skote primamljivije negoli clanstvo autonomnog ostrva. Ionako imaju autonomiju skoro pa nezavisna drzava, nastupaju na sportskim takmicenjima samostalno, imaju vladu, parlament,.. i njihov izlazak iz Britanije bi bio puno laksi negoli Brexit.

U samoj sjevernoj Irskoj koja je glasala protiv Brexita,. je jasna podjela u rezultatu izmedju katolika i protestanata gdje su protestanti odnosno unionisti glasali kao i Englezi - za izlazak. Tu unionisti nece nikada prestati biti unionisti jer su veze sa Englezima dublje i tradicionalnije.

Ali skotski unionisti sada nemaju nikakav argument, barem ne valjan - jer su sa Englezima uglavnom samo ekonomske veze ali ne i kulturoloske, tradicionalne,...

Uostalom, ja vjerujem vise aktuelnim vijestima danas. Gdje je Skotska i pitanje Skotske jedna od glavnih vijesti i slusam izjave najvisih zvanicnika Skotske. To je jace od bilo cije ovdje privatne logike.
Vise para ide iz ostatka UK u Skotsku nego iz Skotske u ostale dijelove Unije. A naftna idustrija u problemima do guse.

I bez toga od odvajanja Skotske nema nista.

Ovo da Skoti nemaju kulturoloske i tradicionalne veze s Englezima ti nije trebalo.
Last edited by Gojeni H on 24/06/2016 21:05, edited 1 time in total.
Juliuscezar

#896 Re: Brexit

Post by Juliuscezar »

bh.tornjak wrote:EU je danas dobila 1 GB ........ Random-Access Memory :lol: :lol: :lol:
Moze li se nas kako ugurat nece nas ni osjetit :D
Jack Be Nimble

#897 Re: Brexit

Post by Jack Be Nimble »

vade_mecum wrote:
tututuuuu wrote: Upravo jedan od glavnih razloga (ako ne i glavni) sto su Skoti ostali u UK je bio taj sto im je iz EU-a jasno receno da ako izadju iz UK izaci ce i iz EU te ce morati sve pregovore s EU voditi ponovo i samostalno. I sta se sad dogodilo... Ja itekako mislim da bi mogli otici i zatraziti clanstvo u EU, kao Skotska.
nemojmo zaboraviti i sjevernu irsku koja je vecinski glasala za ostanak
A sada EU govori Skotskoj ako napuste Uniju da ce i dalje biti dio EU bez ikakvih pregovora, glasanja, razmatranja itd. A S Irska ima opciju da se pripoji Irskoj.

Mislim da bi bilo najbolje da pricekaju i vide kako ce se ovo sve zavrsiti.
GeeTnT

#898 Re: Brexit

Post by GeeTnT »

bhnapoleon1 wrote:
bh.tornjak wrote:EU je danas dobila 1 GB ........ Random-Access Memory :lol: :lol: :lol:
Moze li se nas kako ugurat nece nas ni osjetit :D
,,tesko...mozda preko proxy-a..
Gojeni H

#899 Re: Brexit

Post by Gojeni H »

Narod Ujedinjenog Kraljevstva je iskoristio svoje demokratsko pravo i izglasao odvajanje od Evropske unije. Pobjeda demokratije.
Takodje treba cestitati taboru "za odlazak" ne fantasticno odradjenoj kampanji.

Referendum nema nikakvog ili vrlo malo direktnog uticaja na BiH, ali ima na EU, a samim, preko EU "pregrupisanja", ce imati i na Bosnu.
Gojeni H

#900 Re: Brexit

Post by Gojeni H »

Obama kaze da "bez obzira na odluku o odlasku specijalne veze izmedju SAD i UK se nece prekinuti".

Naravno da nece.
Post Reply