AUTENTIČNOST vs DOGMA, (islam, Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Quaresma

#876 Re: RE: Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Quaresma »

hajib wrote:" ubijajte mnogobošce gdje god ih nađete, zarobljavajte ih, opsjedajte i na svakome prolazu dočekujte! "
ovde vidimo da islam uopste nije religija mira kako muslimani govore
Trebao si ovako citirati

Sent from my E6653 using Tapatalk
Diwan

#877 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Diwan »

Demontiranje, demoliranje, razvaljivane .. 'uleme' i njihove lafine. Aferim, ko god da je pisao.
DA LI JE HADIS OBJAVLJEN POSLANIKU A.S.?

U skladu sa mišljenjem azharske uleme i Islamske zajednice u BiH hadis se smatra Objavom Poslaniku a.s. Ovaj stav i / ili mišljenje se može naći u udžbeniku Hadisa za treći razred medrese koji je autorsko djelo Dževada Hrvačića, predgovor za udžbenik je napisao bivši reis-ul-ulema dr. Mustafa ef. Cerić, dok su recezenti dr. Fuad Sefić i dr. Zuhdija Hasanović.

Kao potvrdu tome autor je naveo sljedeće kur'anske ajete i hadise:
„On ne govori po hiru svome, to je samo objava koja mu se obznanjuje“ (En- Nedžm 3.i 4.)
„...a tebi objavljujemo Kur'an da bi objasnio ljudima ono što im se objavljuje i da
bi oni razmislili.“ (En-Nahl 44.)
„Mi smo dužni da ga saberemo da bi ga ti čitao, a kada ga čitamo ti prati čitanje njegovo, a poslije, Mi smo dužni da ga objasnimo.“ (Al-Kijama, I7.- I9.)

U prvom ajetu autor ističe da je hadis objavljen, dok za druga dva ajeta kaže da je Poslanik a.s. dužan da hadisom pojasni Kur'an.
I kroz sljedeće hadise autor, također, pokušava argumentovati da je hadis Objava:

Ebu Mes'ud el Ensari bilježi kako je melek Džibril došao Poslaniku a.s. i klanjao pred njim, pa je zatim klanjao Poslanik a.s., Džibril je to ponovio pet puta a onda mu rekao: „Ovo ti je naređeno“. (Malik u Muvettau)

Iz ovog hadisa vidimo kako je melek Džibril, Allahov izaslanik, taj koji je Poslaniku
a.s. prenio način obavljanja pet dnevnih namaza i da to nije rezultat
Poslanikovog a.s. promišljanja nego Objava.

Ebu Davud bilježi da je Poslanik a.s. rekao: „Dat mi je Kur'an i nešto slično njemu“.

Ovaj hadis upućuje da je Poslaniku a.s. pored Kur'an-a dat i hadis, aludirajući na
to da je i hadis neka vrsta Objave.

Hadis u kojem se kaže kako je Poslanik a.s. jednoga dana skinuo prsten i rekao
da ga više neće nositi. Taj postupak je obrazložio riječima: „Došao mi je Džibril i
saopćio da je Allah zabranio muškarcima da nose zlato.“ (Buhari)

Iz ove predaje možemo zaključiti kako je Džibril Muhamedu a.s. prema potrebi saopćavao hadis.

Ove tvrdnje su navedene u pomenutom udžbeniku hadisa za treći razred medrese na 26 i 27. strani.

Cilj ovog teksta nije ulazak u raspravu da li su ispravno tumačeni gore navedeni ajeti i hadisi i desetine drugih ajeta koje autor ne zna ili ih nije spomenuo. Uz pretpostavku da su (a) navedeni ajeti ispravno tumačeni i da je (b) hadis zaista Objava, volio bih da autor ili neka druga kompetentna osoba ponudi odgovore na sljedeća pitanja:

1. Zašto onaj koji je rekao u Kur'anu : „Mi smo spustili Kur'an (Objavu) i mi ćemo njega čuvati“, nije garantovao čuvanje hadisa (tzv. druge Objave)?

2. Zašto je Poslanik a.s. u vjerodostojnim hadisima zabranio ashabima da pišu njegov govor? (Npr. hadis: „Nemojte pisati od mene ništa osim Kur'an-a, i ko je od vas napisao nešto drugo neka ga briše.)

3. Zašto Poslanik a.s. nije naredio ashabima da hadis uče napamet ako on već ima važnost Objave? Nemojte uzimati za ozbiljno mišljenje onih koji kažu da je Poslanik a.s. zabranio pisanje hadisa da se ne bi miješao sa kur'anskim tekstom, pošto je Kur'an poseban i njegova karakteristika mudžize ga odvaja od bilo kojeg drugog teksta. Štaviše, ako je hadis Objava kako oni tvrde, onda ne bi bio problem ako bi se miješale dvije Objave.

4. Ukoliko hadis ima stepen važnosti kao Objava, zašto ashabi nisu imali bilo kakvo organizovano sabiranje i pisanje hadisa? Zašto je ummet morao čekati dvije stotine godina do objave prve zbirke hadisa?

5. Pošto je Poslanik a.s. Objavu primao dvadeset tri godine, jesu li zbirke hadisa koje obuhvataju 50.000 hadisa od kojih je 5.000 sahih, u smislu tumačenja Kur'ana, obuhvatile čitavu Objavu ili jedan njen dio?

6. S obzirom da je preneseno svega nekoliko hadisa iz trinaestogodišnjeg boravka Poslanika a.s. u Mekki, postavlja se pitanje gdje je mekanski dio Objave? Većina hadisa su iz medinskog perioda i ti hadisi se dobrim dijelom odnose na životne sitnice kao što su kako treba obavljati nuždu, kako spavati i obavljati druge fiziološke potrebe. Gdje su hadisi Poslanikovih a.s. hutbi kojih je bilo preko pet stotina od kojih je nama prenešeno svega dvije ili tri? Ko je odgovoran za nestanak ovih hadisa (Objave)?

7. Ako je svrha hadisa tumačenje i pojašnjenje Kur'ana, gdje je zbirka tumačenja Kur'ana od Poslanika a.s.?

8. Zašto su pojedini ashabi pisali Kur'an, (npr hz. Osmanovo sakupljanje), da bi ga čuvali od izmjena (mada Allah dž.š. jasno garantuje da će ga čuvati), a nisu isto tako pisali i sabirali hadise (drugu Objavu) kako bi je podijelili ljudima?

9. A kakva je ovo Objava u kojoj ima podjela na sahih - vjerodostojan, hasen -
dobar, daif - slab, mevdua - lažni, itd?

10. Da li može da se prenese govor čovjeka dvije stotine godina nakon što je izrečen, a da taj govor ostane apsolutno autentičan i neizmijenjen, tj. da se neke riječi ne dodaju ili ne oduzmu tom govoru?

11. Da li sadašnje zbirke hadisa obuhvataju sve govore Poslanika a.s. u toku dvadeset tri godine poslanstva, ili je propušten jedan veliki dio „druge objave“?

12. Ukoliko kritičari hadisa koji pripadaju istom mezhebu za određen hadis imaju drugačiju kvalifikaciju na način da jedni misle da je sahih a drugi slab, da li bi se onda takav hadis mogao smatrati objavom uprkos činjenici da ni pripadnici istog mezheba nemaju konsenzus po pitanju njegove vjerodostojnosti?

13. Ako svaka sekta ima svoje zbirke hadisa koje odlikuju njima specifični prenosioci i kritičari, i imajući u vidu činjenicu nepriznavanja hadisa među sektama na način da sunijska ulema ne priznaje šiitske hadise, šiitska ulema ne priznaje sunitske, sufije odbacuju neke selefijske predaje i obratno, selefije odbacuju mnoge sunitske predaje – da li to znači da hadis (druga objava) ima svoje podobjave ili se dijeli na različite vrste objava? Ili se može reći da svaka sekta ima svoju privatnu objavu koja ujedno poriče tuđe objave? Ili se ipak može reći da svaka sekta vjeruje u jedan dio objave koji se često kosi sa drugim dijelovima objave? Ili je, možda, bolje reći da svaka sekta kroji sebi objavu kako njoj odgovara?

14. Da li činjenica da su prvaci islama, ljudi najbliži Poslaniku a.s., prenosili mali broj hadisa, dok najmlađi ashabi koji su u kasnijem periodu primili islam su ujedno prenijeli najveći broj hadisa (Ebu Hurejre, Ibn Abbas, Enes Ibn Malik), može voditi ka zaključku da prvaci među ashabima nisu bili svjesni važnosti hadisa kao „druge objave“? Da li su prvaci islama zapostavili „drugu objavu“ na način da nisu vodili brigu o sakupljanju, pisanju i prenošenju hadisa kao što su to radili oni koji su primili islam skoro u posljednjim godinama života Božijeg Poslanika a.s.?

15. Ako je hadis, zaista, druga objava – zašto su muhadisi dopustili mogućnost prenošenja hadisa u njegovom značenju umjesto preciznim riječima koje je izgovorio Božiji Poslanik a.s.? Ukoliko je to dozvoljeno, da li se onda može i Kur'an prenijeti samo u njegovom značenju i da li bismo ga mogli zvati Kur'an- om ako bi bio prenešen samo u značenju, a ne precizno i doslovno?

16. Da li je do usavršenja i upotpunjenja vjere došlo nakon objavljivanja trećeg ajeta iz sure Trpeza: „Danas sam vam vjeru vašu usavršio i blagodat svoju prema vama upotpunio i zadovoljan sam da vam islam bude vjera“? Je li moguće da je ovo neispravan ili derogiran ajet, ili je do usavršenja i upotpunjenja vjere došlo tek nakon zadnjeg hadisa koji je Poslanik a.s. izrekao prije svoje smrti: „Odlazim u blizinu Najuzvišenijeg prijatelja“?

17. Allah dž.š. je u Kur'anu opisao svoju Objavu ajetom iz sure An-Nisa: „A zašto ne razmisle o Kur'anu, a da je od nekog drugog mimo Allaha, sigurno bi našli proturiječnost mnogu.“ (An-Nisa, 82.)

Zašto u Kur'anu ne možemo naći proturiječnosti, a često je nalazimo u hadisu? Npr. Kur'an govori na više mjesta da „nijedan grješnik neće tuđe grijehe nositi“, dok hadis govori da će mrtva osoba biti kažnjena zbog plača bliske osobe nad njim. Također, Kur'an kaže: „I nevjernici još govore: 'Vi samo začarana čovjeka slijedite.'“. Sa druge strane, u hadisu se prenosi da je židov opsihrio Poslanika a.s. i da je taj događaj povod za objavu sura Felek i Nas koje su lijek za tu bolest. Također, postoje i hadisi u Buharijinoj zbirci hadisa koji tvrde da sure Felek i Nas nisu uopće iz Kur'an-a.

Ovo navodi služe samo kao primjer, dok bi se o proturječnosti mogli napisati tomovi knjiga.

18. Ako je hadis, zaista, druga objava – zašto onda mnogu učenjaci i fakihi ne prihvataju ahad hadise kao dokaze u vjeri? Ukoliko je od Boga, kako smiju da odbiju objavu?

19. Ukoliko je hadis objava, zašto je Ebu Hanife odbacio mnogo hadisa koji se kose sa logikom i analogijom? Da li je on smatrao da su logika i analogija preči od „druge objave“?

Imam Malik također nije prihvatio mnoge hadise koji su bili u suprotnosti sa praksom stanovnika Medine. Da li ga zbog toga treba smatrati nevjernikom, s obzirom da je dao prednost praksi stanovnika Medine nad „drugom objavom“ (hadisom)?

20. Ako je hadis druga objava, zašto se onda kaže „Poslanik a.s. je rekao“ a ne „Allah dž.š. je rekao“? Naravno, površni ljudi će reći da je značenje od Boga a riječi su od Poslanika a.s., međutim upravu tu se ogleda njihova površnost jer su zaboravili da su prenosioci hadisa često prenosili značenje hadisa a ne doslovno precizne riječi Poslanika a.s.. Također će zaboraviti da oni sami tvrde da su hadisi-kudsije objava od Boga a riječi od Poslanika a.s., ali bez obzira na to oni se prenose sa „Allah je rekao“. Ovo je problematično, tako da će površna ulema morati da se odluči da li hadisi-kudsije pripisati Kur'an-u ili ih svrstati u obične hadise.

21. Zašto se sa većim prolaskom vremena od smrti Božijeg Poslanika a.s. broj hadisa znatno povećava? Konkretno, kada gledamo koliko hadisa prenosi Enu Hanife u odnosu na npr. Imama Malika i Ahmeda ibn Hanbela koji su kasnije živjeli, vidi se da zbirke hadisa postaju sve veće.

22. Da li svaki hadis, tj. govor Božijeg Poslanika a.s. važi samo za konkretan slučaj
ili situaciju u kojoj je izgovoren, ili važi za sve takve slučajeve i situacije?

23. Da li svaki hadis , odnosno govor Božijeg Poslanika a.s. upućen jednoj osobi važi za sve ljude?

24. Koliko je bitan period nastanka hadisa i na koji period se može primijeniti? Ukoliko je hadis iz perioda Meke ili Medine, da li njegova poruka važi za taj određen period ili za sva vremena? Ukoliko se zna period nastanka hadisa može se znati da li on derogira nešto što je ranije rečeno. Međutim, ako se ne zna iz kojeg je perioda hadis, kako ćemo znati da Poslanik a.s. nije rekao nešto što bi poništilo taj hadis ili on mijenja nešto iz ranijeg perioda?

25. Allah dž.š. kaže da postoje jasni i manje jasni ajeti u Kur'an-u. Ako je hadis objava i treba da ljudima pojasni Kur'an, kako tumačiti Božiji govor koji dalje u ajetu izlaže da tumačenje manje jasnih ajeta zna samo Allah i oni razumom obdareni?
Također, da li je potreban hadis kao objava da pojasni ajete o kojima Gospodat kaže da su već jasni?

26. Zašto su tumači Kur'ana tumačili mnoge ajete po svom mišljenu, bez obzira na brojne hadise (objave) koji tumače iste ajete?

Na kraju se pitam, kako Allah dž.š. opisuje Kur'an sljedećim opisima:
“A mi smo Kur'an učinili dostupnim za pouku pa ima li ikog ko bi pouku primio?“ (Kamer I7.).
„A Mi ovu knjigu objavljujemo, koju smo kako Mi znamo objasnili“ (Earaf 52.).
„Knjiga čiji su ajeti jasno izloženi, Kur'an na arapskom jeziku, za ljude koji znaju" (Fussilet 3.)

Vidimo da je Allah dž.š. opisao ajete jasno izloženim, potanko objašnjenim, a Kur'an opisao kao jasnu knjigu. Pa kako bi druga objava trebala ovoj Objavi, koja je jasna i potanko objašnjena?

P.S.
Shodno tome da će ovaj članak doprijeti do različite čitalačke populacije, želim uputiti poruku posebnoj grupi čitalaca, tzv. ljudi sačuvani od grijeha - čija je glavna karakteristika da su kritičari svega i svakoga. Ta poruka jeste da svako ko na osnovu ovog članka njegovog autora proglasi Kur'anitom (onaj koji negira sunnet) nema nikakvo pravo na to, ali ja imam pravo da tvrdim da je takva osoba neuka i neobrazovana jer je osnovna hipoteza ovog članka da hadis nije druga objava i da hadis nema status druge objave.

Ja ne poričem da je hadis kao historijska predaja postajao i postoji ali ne gledano u svjetlu druge objave.

Uz pretpostavku da će određena čitalačka grupa pokušati da navede određene ajete iz Kur'an-a i određene hadise kao potvrdu da je hadis druga objava, želim naglasiti da su mi ti dokazi poznati pa da se oni ne bi zamarali navođenjem ajeta koji govore o poslušnosti Poslaniku a.s. ili ajet koji govore da Poslanik a.s. treba da nam pojasni Kur'an ja ću navesti sljedeća dva ajeta koje bi pojedinci iskoristili kao dokaz da je hadis objava, s tim da su mi poznati i svi drugi ajeti koji o tome govore.

Prvi ajet je 59 ajet sure An Nisa:
„O vjernici, pokoravajte se Allahu i pokoravajte se Poslaniku i predstavnicima vašim. A ako se u nečemu ne slažete, obratiti se Allahu i Poslaniku, ako vjerujete u Allaha i u onaj svijet; to vam je bolje i za vas rješenje ljepše.“

Drugi ajet - dio 7. ajeta 59. sure Al – Hashr:
„..ono što Vam Poslanik kao nagradu da – to uzmite, a ono što vam zabrani –
ostavite.“

Kao i svi ajeti u kojima je spomenuta riječ „hikmet“ koja znači mudrost a neki tumači Kur'an-a to tumače da se odnosi na sunnet, tj. hadis. Mnogi ovo tumačenje koriste kao dokaz da je hadis druga objava i na taj način tjeraju na prihvatanje jednog specifičnog tumačenja i odbijanja svih drugih tumačenja koja se kose sa njihovim uvjerenjem. Također ne želim spomenuti hadise koji se navode kao dokazi da je hadis objava kao što je hadis „držite se mog sunneta“, ili sve hadise u kojima je spomenuta riječ „sunnet“. Kod velikog broja učenjaka i lingvista (poznavaoca arapskog jezika) termin „sunnet“ se u osnovi ne odnosi na hadis.

Također ne želim spomenuti hadise slične tematike u ovom članku, ali možda jednog dana objavim ili odštampam već pripremljen esej o kritici dokaza da je hadis objava.

Na kraju se želim obratiti svim čitaocima ovog članka, naročito onima iz redova IZ, da ovaj članak ne shvate u svjetlu napada ili kritike (negativne) na plan i program učenja u medresama postavljen od strane IZ. Iako imam ubjeđenje da taj plan i program rada ne ide u skladu sa duhom vremena u kome živimo i može dovesti do izgradnje netolerantne osobe koja ne prihvata druga mišljenja u okviru svog mezheba i svoje vjere, a kamoli prihvatanja druge vjere.
Ovaj članak je samo vid savjetovanja i ukazivanja na greške prisutne u svakodnevnom životu nas nesavršenih ljudi. A što se tiče onih koji misle da su savršeni i sačuvani od grijeha neka im je Allah na pomoći.

I poruka za sve one koji će se prepoznati (islamski predavači i pisci koji su moje prethodne teme uzimali bez izuna i pripisivali ih sebi kao rezultat njihovog istraživanja i truda i potom ih koristili kao teme svojih predavanja,seminara i knjiga ) da i ovu temu uzmu slobodno kao svoju. Moj cilj je da se širi istina i znanje o Allahovoj vjeri i Poslaniku saws.

izvor: Internet
arzuhal

#878 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by arzuhal »

:lol:
Diwan

#879 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Diwan »

arzuhal wrote:
Znam da pucas od muke, ali ne mogu ti pomoci :lol:
Gojeni H

#880 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Gojeni H »

hajib wrote:šta to ne vidim?
Ima li nesto prije tih ajeta, o cemu se govori, neko nekog uznemiravao, napadao?
Gojeni H

#881 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Gojeni H »

Diwan wrote:
arzuhal wrote:
Znam da pucas od muke, ali ne mogu ti pomoci :lol:
:lol: :lol:

Legenda! Ako pdf Politika moze imati Chellija, moze i pdf Religija Diwana ... ha, ja.
hajib

#882 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by hajib »

pre tih ajeta ima mnogo drugih koji se uopste ne slazu sa ovim prvim.uzmi kur an pa procitaj videces da je to vrlo jednostavna,ali vrlo opasna knjiga.tebi,ili vama ne vredi govoriti istinu,jer vi zivite u lazi.na sve moje postavljene cak i odgovore vi nista niste znali da napisete,da pobijete ili potvrdite ono sto sam napisao.piscima kur ana uopste nije stalo da se otkrije istina,jer tako mogu da manipulisu ljudima.sta ti nije jasno?
Tebe, Allaha, Gospodara svjetova, hvalimo,

Milostivog, Samilosnog,

Vladara Dana sudnjeg,

Tebi se klanjamo i od Tebe pomoć tražimo!

Uputi nas na Pravi put,

na Put onih kojima si milost Svoju darovao,

a ne onih koji su protiv sebe srdžbu izazvali, niti onih koji su zalutali!
hajib

#883 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by hajib »

Allahovo je da ukaže na Pravi put, a ima ih i krivih; a da On hoće, sve bi vas uputio. :shock:
zasto allah ne uputi sve ljude na pravi put?svet bi bio mnogo srecniji,ovako :izet:
hajib

#884 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by hajib »

"On vam zabranjuje jedino strv, i krv, i svinjsko meso, i onu stoku koja je zaklana u nečije drugo, a ne u Allahovo ime. A onome ko bude primoran, ali ne iz želje, samo toliko da utoli glad - pa, Gospodar tvoj će, zaista, oprostiti i samilostan biti. "
a u bosni se jede svinjetina na sve strane
hajib

#885 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by hajib »

"Knjiga čiji su ajeti jasno izloženi, Kur’an na arapskom jeziku za ljude koji znaju,* "
kur an je objavljen samo arapima,to se na destine puta ponavlja u kur an u
hajib

#886 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by hajib »

„I ne recite za one koji su na Allahovu putu poginuli: "Mrtvi su!" Ne, oni su živi, ali vi to ne znate“!
kakva uvreda za covekov razum,a narocito za bosnjacke zrtve tokom agresije
Idemedosumom

#887 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Idemedosumom »

Igraci Dote bi rekli "rampage" 8)
arzuhal

#888 mod-comment

Post by arzuhal »

hajib wrote:„I ne recite za one koji su na Allahovu putu poginuli: "Mrtvi su!" Ne, oni su živi, ali vi to ne znate“!
kakva uvreda za covekov razum,a narocito za bosnjacke zrtve tokom agresije

@хајибе, настави с овим тролањем и идеш на бановићке пашњаке да тролаш Великом духу...

:sax:
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#889 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Nurudin »

Imaš na Preporod portalu raspravu (koju ja nisam još ni pročitao :D , samo sam primjetio ovaj dio)

Kritika učenjaka na račun Buharije i Muslima

Kroz debatu oko mog članka u Preporodu, uvidio sam kako neki smatraju Buhariju i Muslima apsolutno nepogriješivim instancama, jer za vjerodostojnost svih njihovih hadisa postoji konsenzus učenjaka i oni ne smiju biti podloženi kritici. Posmatrajući razvoj hadiske nauke kroz povijest i objektivno i naučno analizirajući pristup učenjaka ehli-sunneta prema Buhariji i Muslimu, doći ćemo do zaključka da su oni itekako bili podloženi kritici i da ne postoji idžma'a – konsenzus, po pitanju autentičnosti svih hadisa, iako su neki učenjaci poput Ibn Es-Salaha (643/1245) to tvrdili.

Što bi nam kazalo da nije baš to takva agenda ni isključivost kako ti @diwan ka'eš .

http://preporod.com/index.php/sve-vijes ... atusa-zene
Diwan

#890 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Diwan »

Nurudin wrote:Imaš na Preporod portalu raspravu (koju ja nisam još ni pročitao :D , samo sam primjetio ovaj dio)

Kritika učenjaka na račun Buharije i Muslima

Kroz debatu oko mog članka u Preporodu, uvidio sam kako neki smatraju Buhariju i Muslima apsolutno nepogriješivim instancama, jer za vjerodostojnost svih njihovih hadisa postoji konsenzus učenjaka i oni ne smiju biti podloženi kritici. Posmatrajući razvoj hadiske nauke kroz povijest i objektivno i naučno analizirajući pristup učenjaka ehli-sunneta prema Buhariji i Muslimu, doći ćemo do zaključka da su oni itekako bili podloženi kritici i da ne postoji idžma'a – konsenzus, po pitanju autentičnosti svih hadisa, iako su neki učenjaci poput Ibn Es-Salaha (643/1245) to tvrdili.

Što bi nam kazalo da nije baš to takva agenda ni isključivost kako ti @diwan ka'eš .

http://preporod.com/index.php/sve-vijes ... atusa-zene
To su sve zanemarljivi, od strane večine i onih na vlasti - onih koji provode agendu, primeri i pojedinci, mada ne sumnjam da i nisu bili malobrojni. Ali glas takvih ljudi se ne čuje, jer se naravno broji samo politika onih na vlasti i tzv. večine. Ulema i vlast su uvijek bili jedno.

Tek se sa pojavom interneta i širenjem informacija i znanja počela stvari dešavati u mnogo večem obimu a posebice brzini deašavanja. Nevjerovatna dostupnost i protok informacija i znanja koju je omogučio internet je doprinjela da se jednim klikom dode do informacija koje mozda pojedinac ne bi mogao da spozna za cijelog svog zivota – što zbog ograničenosti kretanja, što zbog dostupnosti materijala, novac, vrijeme itd.
Da, radi se upravo o agendi, i nemoj nikada sumnjati u to, jer kako objasniti tu magiju slijepog vjerovanja u takvo nešto i pored mnogih dokaza, nelogičnosti itd., jer branjenjem 'svetosti' Buharije i Muslima, koji su neki branik cijele te agende, brani se i Ebu Bekr, Omer i mnogi drugi koji slave u islamu kao heroji, a u istini to nisu, več sasvim suprotno, koje li ironije.
To je isto kao kad tebi kao recimo bošnjaku ne ide u glavu veličanje recimo Karadžica od strane srba.

Isprani su nam mozgovi kroz vijekove, ma koliko to izgledalo nama kao 'wau', ali je tako.

Rušenjem Buharije i Muslima ruši se cijeli taj tzv. Islamski nauk, ruši se temelj na kojem počiva sve to, i kao da će to netko dozvoliti pored svih dokaza i svega drugoga da se to desi. Da je tim ljudima stalo do istine, ne bi bili tu gdje jesu. Ali progres širenja istine ide vrtoglavom brzinom i već se o mnogim stvari koje su do juče bila taboo diskutuje širom islamskog svijeta i pitanje je samo vremena kada će i hodže početi pričati o nekim stvarima sa mimbera, ne iz ljubavi prema istini, nego očuvanja vlastitih pozicija na šta će ih ponukati lavina neoborivih i neobranjivih dokaza. To će biti situacija kada se mjenjaju uniforme radi vlastite opstojnosti i koristi.

Ko je omogučio da se sada na zapadu šprdaju sa našim Poslanikom a.s. nazivajući ga pogrdnim imenima optužujući ya pedofiliju, da Allah sačuva od toga,? Hadis.

Ko je omogučio da se Ebu Bekr promoviše u supermena, dajući mu zasluge i epitete koje mu ne pripadaju? Hadis.

Ko je omogučio da silovatelj, poput Halida Ibn Velida, bude junak i vitez? Hadis.

Rušenjem hadisa ruši se sve, ruši se cijela kuća sazdana na lafini.

Ljudi poput ove budaletine, koja ima pristup džematima, medijima, ljudima, sigurno će istrajavati do kraja na 'svetosti' Buharije i Muslima po svaku cijenu jer su plačenici i žive od toga.
Šefik Kurdić:
Svi hadisi u Buharijinoj i Muslimovoj zbirci su vjerodostojni! Samo izuzeci od učenih ljudi su smatrali drugačije! A zar izuzetak ne potvrđuje pravilo!? Dakle, ko god čita Buhariju i Muslima, sve je provjereno i sve perfektno štima, džaba što oponenata na facebook-u ima!
Možete provjeriti na njegovoj Fb stranici
RNG_25

#891 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by RNG_25 »

Ništa.
RNG_25

#892 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by RNG_25 »

hajib wrote:muhamed je imao 40 godina kada mu je navodno stigla objava.pre toga on je bio trgovac i mnogi arapi,trgovci,su se cudili kad je on poceo da ih izbegava i povlaci se u brda.tamo je navodno cuo glasove u glavi,jedan moj prijatelj dr. mi je rekao da su to shizofrene osobe koje cuju glasove.kroz citav Kur an muhamed se obraca samo
Svako pametan bi izbjegavao debile poput Mekanskih politeista. Što se tiče šizofrenije... pa, bitno je šta neko kaže, a ne ko kaže. Ja poznajem (preko interneta) jednog šizofreničara, koji ima više znanja, i višu inteligenciju od skoro bilo koga drugog koga sam čitao, uključujući sebe (napomena: nisam šizofreničar).
njegova navodna objava steci toliku popularnost. :izet:
O "navodna", ova je dobra. Navodno je i taj perzijski car to rekao, a ne usrao se od straha pred Muhammedom i ponizno uz obilje materijalnih poklona ispratio Muhammeda. Naravno, ti pokloni nisu bili interesantni Muhammedu, šteta jel'...
RNG_25

#893 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by RNG_25 »

Diwan wrote:Demontiranje, demoliranje, razvaljivane .. 'uleme' i njihove lafine. Aferim, ko god da je pisao.
Odlično, u potpunosti to podržavam... pod uvjetom da se koristi Istina, te po mogućnosti alatom Logike.

Kad smo kod Istine i Logike... jedna stvar uvijek mi "zapara" oči.
Zašto je Poslanik a.s. u vjerodostojnim hadisima zabranio ashabima da pišu njegov govor? (Npr. hadis: „Nemojte pisati od mene ništa osim Kur'an-a, i ko je od vas napisao nešto drugo neka ga briše.)
1. Ili nešto jeste, ili (nešto) nije.
2. Poslanik je ili zabranio pisanje hadisa, ili nije zabranio.
3. Ako nije, ništa sporno u tome što imamo hadise.
4. Ako jeste, zašto imamo taj jedan navodni "vjerodostojni" hadis (ili čak više njih)?
5. Slijedi: neko nije poslušao Poslanika, pa imamo taj 1 hadis, ili više njih. Ili ga jeste poslušao, pa imamo hadis, opet.
6. Slijedi: tvrdnja da je Poslanik zabranio pisanje hadisa je netačna. Jer: imamo 1 hadis. Ili više njih. Ili nije sigurna, jer neko nije poslušao Poslanika, pa zašto vjerovati nekome poput toga?
7. Slijedi: tvrdnja 3. je tačna. Ili nepoznata, ali kako su stvari "u osnovi dozvoljene", nema problema pisanju.

Ko je to piskaralo koje se drznulo neposlušati Poslanika (prilično opasna stvar) pa odlučilo zapisati hadis o zabrani pisanja... hadisa?

Naravno, sad imamo i problem "vjerodostojnosti" samog tog hadisa, gdje se isti nalazi?
mousstapha

#894 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by mousstapha »

Hehe rekurzija u samom hadisu. :-) Pitanje na mjestu.
hajib

#895 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by hajib »

ne umem da koristim citiranje zato ovako pisem

"Ne ubijajte djecu svoju od straha od neimaštine, i njih i vas Mi hranimo, jer je ubijati njih doista veliki grijeh. "
sta reci za ovo?ovde se konkretno misli na muslimane,tj savjetuju se da ne ubijaju svoju decu.ko iole normalan moze da pomisli tako nesto?roditelj sam i glavu bi da za svoje dijete.muslimani ne zele da priznaju da je njihova knjiga opasna i luda.

"A da ne šaljemo čuda, zadržava nas samo to što drevni narodi nisu u njih povjerovali; Semudu smo kao vidljivo čudo kamilu dali, ali oni u nju nisu povjerovali. A čuda šaljemo samo da zastrašimo. "
cilj muslimana je da zastrase druge ,sto u kur an u i pise,cilj muslimana da islamiziraju druge i da ih koriste za svije bolesne ideje.dolaskom turaka na balkan poceo je jedan veliki projekat islamiziranja slovenskog stanovnistva.necuveni zlocini u ranoj vladavini turaka primorali su hriscansko stanovnistvo da ,kaovoljno,u stvari silom prihvate tursku vjeru.
I reci: "Došla je istina, a nestalo je laži; laž, zaista, nestaje!"* muslimani su ti koji najvise lazu,u to budi uveren

Reci: "Ako Allaha volite, mene slijedite, i vas će Allah voljeti i grijehe vam oprostiti!" - A Allah prašta i samilostan je. ovde muhamed poziva arape da ga slede,ali u prethodnim ajetima preti im ne;uvenim patnjama,koje su radili njegovi sljedbenici i tako arape prisile da ga slede u njegovim suludim i mahnitim projektima

"I kada Allah reče: "O Isa, dušu će ti uzeti i k Sebi te uzdignuti i spasiću te od nevjernika i učiniću da tvoji sljedbenici budu iznad nevjernika sve do Smaka svijeta. Meni ćete se, poslije, svi povratiti i Ja ću vam o onome u čemu se niste slagali presuditi: "ovde se misli na isusa,koga muslimani vrlo vesto zovu isaa a.s.
hajib

#896 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by hajib »

I Musa reče: "O faraone, ja sam poslanik Gospodara svjetova!

Dužnost mi je da o Allahu samo istinu kažem. Donio sam vam jasan dokaz od Gospodara vašeg, zato pusti da idu sa mnom sinovi Israilovi!"

"Ako si donio kakav dokaz" - reče - "pokaži ga, ako istinu govoriš.”

I on baci svoj štap - kad on prava zmijurina;

i izvadi ruku svoju - ona za prisutne postade bijela.

Glavešine naroda faraonova povikaše: "Ovaj je, doista, vješt čarobnjak,

on hoće da vas izvede iz zemlje vaše, pa šta predlažete?"

"Zadrži njega i brata njegova”, rekoše, "a pošalji u gradove one koji će sakupljati,

preda te će sve vješte čarobnjake dovesti."

mislim, carabnjaci? sta reci na ovu budalastinu
Nero Histrion

#897 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Nero Histrion »

RNG_25 wrote:
Ništa.
RNG_25 :thumbup: :lol:
Nero Histrion

#898 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Nero Histrion »

hajib wrote:"Knjiga čiji su ajeti jasno izloženi, Kur’an na arapskom jeziku za ljude koji znaju,* "
de ba malo vise oladi, jarane ... :lol: evo se zagrcnuh kafom
mad_max_ba

#899 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by mad_max_ba »

Nero Histrion wrote:
hajib wrote:"Knjiga čiji su ajeti jasno izloženi, Kur’an na arapskom jeziku za ljude koji znaju,* "
de ba malo vise oladi, jarane ... :lol: evo se zagrcnuh kafom
neka ga ba, lijepo je ovo pročitati i usporediti
đe onaj video kad su Bibliju stavili u korice Kur"ana, pa čitali ljudima po ulici.......
RNG_25

#900 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by RNG_25 »

hajib wrote:Allahovo je da ukaže na Pravi put, a ima ih i krivih; a da On hoće, sve bi vas uputio. :shock:
zasto allah ne uputi sve ljude na pravi put?svet bi bio mnogo srecniji,ovako :izet:
Pretpostavka: Neće da krši slobodu izbora i volje čovjeka, čovjeka koji svojim izborom i voljom odlučuje da ne želi biti upućen.

Svakako zanimljivo za neku veću temu...

No, ono što nije pretpostavka, je sljedeće:

1. Čovjek ili ima slobodu izbora, ili nema.
2. Ako ima, onda može izabrati da ne bude upućen.
3. Allah/Bog ili ima slobodu izbora, ili nema.
4. Ako ima, onda može izabrati da nekoga uputi.
5. Ali ako izabere da uputi nekoga ko ne želi biti upućen -> slijedi da krši slobodu izbora toga nekoga.
6. Slijedi: javlja se kontradikcija.
7. Slijedi: čovjek ne bi imao stvarnu slobodu izbora, u tom slučaju.
8. Slijedi: kompletan Kur'an, zapravo religija/vjera bilo koje vrste, bi bila prožeta kontradikcijama u vezi sa slobodom izbora i odgovornosti koju čovjek ima za svoj izbor. A ne može biti odgovoran onaj koji izbora nema.

Sada, je li sloboda izbora apsolutna (potpuna)? Ili je djelimična? I da li odsustvo "apsolutne slobode izbora" podrazumijeva i odsustvo "slobode izbora"? Ne bih rekao. Jer, to što nešto nije apsolutno/potpuno, ne znači da toga nečega nema, baš kao što i činjenica da nečega ima "samo malo" ne znači da ga ima potpuno.

Možda se mi varamo kada "slobodu izbora" posmatramo samo kao kvalitativnu osobinu (ili je ima, ili je nema). Možda je, zapravo, riječ o kvantitativnoj osobini (ima je više, ili manje)...
Post Reply