Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
- Connaisseur Karlin
- piupiu
#877 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
oridjidji wrote:
Ma kod mene je 2- problemi s pritiskom, prejeo se na pauzi![]()
Kafu, kafu!!!! To pomaže!
Jesi i ti bio u Zavidovićima?Maramu i zene da mi ne diraju u sudu.
A, sad ozbiljno. Ovo niko ne može tvrditi sa sigurnošću, najozbiljnije. Sve što je dio našeg ideološkog oblikovanja djeluje manje-više na razini podsvijesti i teško mu se oteti. Što još uvijek nema nikakve veze sa nošenjem marame na sudu. Ta ideološka matrica postoji u našoj glavi sa i bez obilježja, tako da ... sve to zajedno nema puno veze - osim sa percepcijama.Nisu pristrasne, vjerski motiviranog opstruiranja postupaka nejma.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#878 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Dobra emisija. Realno, onaj Bojan, kako se vec lik zove, ih je zatukao govnjivom motkom. Narocito kad je publika krenula postavljati pitanja iz kojih se vidi totalna neupucenost i brkanje pojmova.
A ova reziserka bi mi bila cak i simpaticna, da nije svo vrijeme furala tu samoviktimizacijsku paradigmu. Uhvatila se na tezu da za sekularizam mora biti podnesena zrtva i svo vrijeme se poistovjecivala sa tim
A ova reziserka bi mi bila cak i simpaticna, da nije svo vrijeme furala tu samoviktimizacijsku paradigmu. Uhvatila se na tezu da za sekularizam mora biti podnesena zrtva i svo vrijeme se poistovjecivala sa tim
- cyprus
#879 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Ja samo mogu još jednom reći da je VSTV napravilo glupost, zbog koje se javnost sad već sedmicama zamlaćuje pored daleko bitnijih stvari... Naravno, mogu ja razumijet i razloge koje su ih naveli da donesu takvu odluku, ali to je jednostavno bilo čačkanje u osjetljivu stvar, za koju je svako sa gram mozga morao znati da će proizvesti veliku buru... A sve bez neke prijeke potrebe i suštinske svrhe...
-
Zgoljo
#880 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Capsicum wrote:Stvarno mi je zabavno citati kako ateisti uce muslimane o IslamuPogotovo kad ti postave ultimatum "ili ces se pridrzavati svih propisa ili"
. Ono sebi daje za pravo da nekome naredjuje kako da razmislja, u sta da vjeruje i kako da se ponasa. I to se jos poziva na zapad
Jest ako nam je Sjeverna Koreja zapad
A pogotovo ovaj dio,ako ces slijediti propise islama onda se odmakni,kao takva nemas pravo biti nista u sekularnoj drzavi,ni sudija,ni profesor,ni premijer....
Ili ovaj jedan,pazi,dozvoljava nosenje hidzaba,kao on vec drzi bavlu sa dozvolama i on/oni ima da odluce sta je kome dozvoljeno a sta ne.Kao, eto neka vam bude ali ipak pazite,tanka je linija izmedju hidzaba i Maoce
Ma ovi nasi proleteri su cudo bozije,da ih nema tacno bi ih trebalo izmisliti.
-
statixx
#881 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Emile, ili O odgoju...piupiu wrote:
Da, to stvarno jeste diskutabilno, ono, kao kad političari ljube bebe u preidizbornoj kampanji ... da je manipulacija - jeste. Više od toga je indoktrinacija za koju je ipak ljepša riječ interpelacija, kako god ... Ali nije neobično, a kamo li neuobičajeno. Nego malo smiješno - sumnjam da klinceze mogu tu riječ i izgovoriti bez zaplitanja jezika.Najzanimljivija stvar u svemu tome je što je identitet (psihološki gledano) marker individualnosti i mentalna slika koju neko ima o sebi ... i, da ne širim, ovo mu ga dodje kao pandan Titovom pioniru ... identitet 'vamo, identitet tamo ... ogledalce, ogledalce ...
-
oridjidji
#882 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Ne pomaze kafa kad tako me pritisne.piupiu wrote:oridjidji wrote:
Ma kod mene je 2- problemi s pritiskom, prejeo se na pauzi![]()
![]()
Kafu, kafu!!!! To pomaže!
Jesi i ti bio u Zavidovićima?Maramu i zene da mi ne diraju u sudu.![]()
![]()
![]()
A, sad ozbiljno. Ovo niko ne može tvrditi sa sigurnošću, najozbiljnije. Sve što je dio našeg ideološkog oblikovanja djeluje manje-više na razini podsvijesti i teško mu se oteti. Što još uvijek nema nikakve veze sa nošenjem marame na sudu. Ta ideološka matrica postoji u našoj glavi sa i bez obilježja, tako da ... sve to zajedno nema puno veze - osim sa percepcijama.Nisu pristrasne, vjerski motiviranog opstruiranja postupaka nejma.
Kroz Zavidovice dvaput prosao u zivotu kolima bez zaustavljanja.
Pa pricamo o Sarajevu, Sarajevo je pokazalo, pa i FBiH pokazalo nezavisnije uslove pravosudja u odnosu na RS i manju pristrastnost pri donosenju odluka. Vjerovatno postoji politicki motiviranih ometanja postupaka, pa i vjerskih, ali nismo imali neki ocit slucaj krsenja prava pojedinca zbog politicko-vjerskih razloga poput recimo slucaja Fate Orlovic. Recimo svi znamo slucaj dzamije sa Bradine koja je sagradjena bila na zemlji Hrvata ili Srbina, od koje je ostao samo minaret jer je bespravno bila sagradjena na tudjoj zemlji. Minaret je ostao jer je sagradjen na zemlji koja nije pripadala pomenutom.
Cijenjeni Reis je prosle godine govorio o problematici na relaciji drzave i IZBIH, te o sporazumu saradnje izmedju njih, koji se opstruira jer drzava zeli ograniciti prava muslimana i muslimanki u BiH, sto je na Zapadu normalno kao kolijevci demokratije kao vjersko pravo, ovdje se namjerno opstruira. Ko ima volje, nek poslusa sta je on prije godinu dana govorio. Nisu problemi ove zajednice problemi od juce. Oni traju jer u nasem drustvu postoji hronicno ometanje ljudskih prava i svaki narod ima svoje probleme u BiH, tamo gdje oni nisu vecina, sad je pitanje samo ko je tu gori, a ko bolji, u sustini vece ili manje zlo.
http://www.youtube.com/watch?v=ZgcuiYDh ... e=youtu.be
-
oridjidji
#883 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Taj je odavno postao intelektukac.Hakiz wrote:Pročitao sam Nikšićev post i u startu je pogriješio:
..."Poznato je da je Musolini prezirao srednju građansku klasu tj. buržoaziju te ju je zbog njenih ideja o sekularnoj republici i slobodnom građanskom društvu smatrao ideološkim i klasnim neprijateljem. Poznato je i to da se Nacizam između ostalog bazirao i na sloganu o "jednom Bogu -jednoj vjeri - jednom narodu"...
Nacizam se bazirao na: Ein volk, ein fuhrer, ein reich a to znači jedan narod, jedan vođa, jedna država. Religije, boga, nema ni u primisli. Štaviše, Njemačka pod nacizmom nije blagonaklono gledala na religiju.
Čudi me da Nikšić to ne zna.
-
oridjidji
#884 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Ni svjesna nisi koliko grijesis pisajuci ovakve komentare.Connaisseur Karlin wrote:Piše: Prof. dr. Esad DURAKOVIĆ;izor: avaz.baMeđutim, kardinalno je pogrešno smatrati mahramu na glavi muslimanke vjerskim simbolom, ili nekim takvim „rekvizitom“, jer je to, prema njenom razumijevanju vjere, strogi vjerski nalog bez koga je njena vjera nepotpuna, čak se poništava. Nijedna sudska ili politička instanca nema pravo govoriti bilo kojem vjerniku šta jest a šta nije njegova vjera jer se time direktno uzurpiraju Božije prerogative.
Zene muslimanke bez marame , prema misljenju profesora E.D., IZ i mnogih forumasha sa teme,ne zadovoljavaju kriterijume i norme koje su napisali muskarci u ime islamske religije! Doticnim sluzbenim stavom oduzimaju pravo zenama mulimankama bez marame njihovo licno vjerovanje u Boga! Nevjerovatno!!!
- Connaisseur Karlin
#885 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Ti si ranije,na temi,napisao,da zene muslimanke ,koje ne nose maramu, ne mogu biti dobre vjernice,jer njihovo nosenje marame je Bozija obaveza!oridjidji wrote:Ni svjesna nisi koliko grijesis pisajuci ovakve komentare.Connaisseur Karlin wrote:Piše: Prof. dr. Esad DURAKOVIĆ;izor: avaz.baMeđutim, kardinalno je pogrešno smatrati mahramu na glavi muslimanke vjerskim simbolom, ili nekim takvim „rekvizitom“, jer je to, prema njenom razumijevanju vjere, strogi vjerski nalog bez koga je njena vjera nepotpuna, čak se poništava. Nijedna sudska ili politička instanca nema pravo govoriti bilo kojem vjerniku šta jest a šta nije njegova vjera jer se time direktno uzurpiraju Božije prerogative.
Zene muslimanke bez marame , prema misljenju profesora E.D., IZ i mnogih forumasha sa teme,ne zadovoljavaju kriterijume i norme koje su napisali muskarci u ime islamske religije! Doticnim sluzbenim stavom oduzimaju pravo zenama mulimankama bez marame njihovo licno vjerovanje u Boga! Nevjerovatno!!!
-
oridjidji
#886 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Nigdje nije receno da one ne mogu biti dobre vjernice jer vjeru ne cini samo nosenje marame. Islam nije samo marama, Islam je puno vise od toga. Nosenje marame je propis koji je farz, strogo obavezujuci za svaku muslimanku, njegovo propustanje istini za volju za zene muslimanke je grijeh, njegovo negiranje kao obavezujuceg propisa izvodi iz vjere one koji poznaju taj propis i svijesno ga negiraju.Connaisseur Karlin wrote:Ti si ranije,na temi,napisao,da zene muslimanke ,koje ne nose maramu, ne mogu biti dobre vjernice,jer njihovo nosenje marame je Bozija obaveza!oridjidji wrote:
Ni svjesna nisi koliko grijesis pisajuci ovakve komentare.
Moja sestra zivi vjeru, a nije pokrivena, vjera joj nije na jeziku, klanja, posti, daje zekat, drzi do onoga sto je dozvoljeno, kloni se zabranjenog, ali njena nespremnost u pogledu pokrivanja nju ne tjera da negira taj propis kao obavezujuci i smatra grijehom to sto se nije pokrila.
- animals
#887 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Sve razumijem,ali sto djecu pokrivaju
i jel se pokrivaju zbog Boga,ili zbog muskaraca..
- GeeTnT
#888 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Eto ti zivis u Austriji i predpostavljam da svaki dan mozes vidjeti djevojke, djevojccice koje su poprilicno otkrivene (stomak i ledja) zimi ili ljeti svejedno...pirsing na pupku, tatoo na ledjima...ramenima...itd..animals wrote:Sve razumijem,ali sto djecu pokrivaju![]()
Sta mislis jeli to rade zbog Boga ili zbog muskaraca....ili pak zbog sebe?
- animals
#889 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Da budu primjecene..GeeTnT wrote:Eto ti zivis u Austriji i predpostavljam da svaki dan mozes vidjeti djevojke, djevojccice koje su poprilicno otkrivene (stomak i ledja) zimi ili ljeti svejedno...pirsing na pupku, tatoo na ledjima...ramenima...itd..animals wrote:Sve razumijem,ali sto djecu pokrivaju![]()
- GeeTnT
#890 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
..koliko truda, para, boli, vremena...odricanja...i tesko im uspijeva, a vidi cuda "obicna" marama (cca 5€) i odmah je svi vide...lolanimals wrote:Da budu primjecene..GeeTnT wrote:Eto ti zivis u Austriji i predpostavljam da svaki dan mozes vidjeti djevojke, djevojccice koje su poprilicno otkrivene (stomak i ledja) zimi ili ljeti svejedno...pirsing na pupku, tatoo na ledjima...ramenima...itd..animals wrote:Sve razumijem,ali sto djecu pokrivaju![]()
Bitna razlika u svemu tome je da ona djevojcica uvijek moze skinuti maramu i nista ne kosta, dok tetovaza, silikon i napumpane usne se tesko mogu vratiti u normalu...a i kosta.
Da budemo jasni, nisam ja za maramu i pokrivanje ljepote, ali ako bi birao radije bi kupio maramu, nego dao 250€ za malu slicicu na listu ili ledjima koja se ne skida...
- vaučer
#891 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Ako se radi o pokrivanju kose - dok se lice može vidjeti i osoba može prepoznati - ne vidim razloga za zabranu. To mi je na razini zabrane dreadlocksa rastafarijancima ili štagod slično. Ljudi nalaze neki svoj stil u tom, to im je bitno, nikog tim ne ugrožavaju - nek se zabavljaju. Pokrivanje lica bih strogo zabranio unutar bilo kakvih državnih ustanova - bilo kao posjetitelj ili kao djelatnik.
- animals
#892 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Ma ne smetaju meni marame..GeeTnT wrote:
..koliko truda, para, boli, vremena...odricanja...i tesko im uspijeva, a vidi cuda "obicna" marama (cca 5€) i odmah je svi vide...lol
Bitna razlika u svemu tome je da ona djevojcica uvijek moze skinuti maramu i nista ne kosta, dok tetovaza, silikon i napumpane usne se tesko mogu vratiti u normalu...a i kosta.
Da budemo jasni, nisam ja za maramu i pokrivanje ljepote, ali ako bi birao radije bi kupio maramu, nego dao 250€ za malu slicicu na listu ili ledjima koja se ne skida...
smeta mi sto je tanka linije izmedju ti marama i diskriminacije zene..
primjer, Saudijske Arabije..
ne smije voziti auto, nema ih na vodecim funkcijama nigdje,ni u vjeri, ni u politici,
jednostavno nigdje..rob muskarcima..
e o tome ti ja govorim..
marama je najmanji problem..
problem je sta je pozadina ti marama..
sjeti se samo Afganistana, Irana...gdje zene nisu bile pokrivene..
a danas..
je li zene muslimanke u Bosni, samostalno idu tim putem, ili pod necijim uputstvom, to je pitanje..
-
Fudo387
#893 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Ja ba, mic po mic i eto dzamahirije...u islamskoj zemlji, kazu, svima ce vam rezat' cunu.animals wrote:Ma ne smetaju meni marame..smeta mi sto je tanka linije izmedju ti marama i diskriminacije zene..primjer, Saudijske Arabije..ne smije voziti auto, nema ih na vodecim funkcijama nigdje,ni u vjeri, ni u politici, jednostavno nigdje..rob muskarcima..e o tome ti ja govorim..marama je najmanji problem..problem je sta je pozadina ti marama..sjeti se samo Afganistana, Irana...gdje zene nisu bile pokrivene..a danas.. je li zene muslimanke u Bosni, samostalno idu tim putem, ili pod necijim uputstvom, to je pitanje..
- House
#894 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
a kad to žene u bosni nisu bile pokrivine?animals wrote:Ma ne smetaju meni marame..GeeTnT wrote:
..koliko truda, para, boli, vremena...odricanja...i tesko im uspijeva, a vidi cuda "obicna" marama (cca 5€) i odmah je svi vide...lol
ne smije voziti auto, nema ih na vodecim funkcijama nigdje,ni u vjeri, ni u politici,
e o tome ti ja govorim..
a danas..
je li zene muslimanke u Bosni, samostalno idu tim putem, ili pod necijim uputstvom, to je pitanje..
- GeeTnT
#895 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Zasto pravis paralelu izmedju UAE i BiH....Afganistana i BiH... Irana i BiH....zasto? Ko kaze da zene u BiH idu tim putem? Ko kaze da je zena rob muskarcu iu BiH..ko ima pravo da generalizuje stanje?animals wrote:Ma ne smetaju meni marame..GeeTnT wrote:
e o tome ti ja govorim..
a danas..
Znas ko...samo oni koji bi to stanje zapravo i zeljeli da vide!
Pogledaj malo nocni zivot u BiH...pogotovo u Sarajevu, pa bolan sve isto ko u bilo kom gradu EU.
Za svaku, kako ti kazes "pokrivenu zenu" u BiH nabrojacu ti bar 50 nepokrivenih, a kao sto rekoh, razlog ovolikoj hajki daju znacaj samo glupi i neobrazovani...
- House
#896 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
pravi paralelu zato što je maskirani fan mile budaka
dabogda mu izgradili džamiju na par metara od stana i svaki dan puštao ezan na max.
dabogda mu izgradili džamiju na par metara od stana i svaki dan puštao ezan na max.
- zagortenej
#897 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

ortodox jewish woman
- Grean
#899 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Ja neki dan napisah, on i @ali kemal, dva Hrvata najzabrinutiji za prava zena, pogotovo ako su muslimanski obicaji u pitanju.House wrote:pravi paralelu zato što je maskirani fan mile budaka
A nece se prevariti da otvore temu i pobune se zbog onog sto se desava u Hrvatskoj, gdje fundamentalisti svim silama guraju zabranu abortusa a veliki broj doktora odbija da rade iste i sve zasnovano na njihovom religijskom pravu.
To pravo zene im je nekako neinteresatno jer se ugrozava medju njihovim i od njihovih mada je to stvarno ugrozavanje prava za razliku od marame, koja je stvar licnog izbora. Oni valjda smatraju da zena ne treba da ima izbor, ni za maramu ni abortus i da se tako brane njihova prava.
- Connaisseur Karlin
#900 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Upravo si ponovo pisemno potvrdio da zena muslimanka bez marame nije jednako dobra vijernica kao zena sa maramom!Zena koja je vjeenica,muslimanka,a ne nosi maramu se moze osjecati diksriminirano upravo zahvaljujuci takvom nacinu razmisljanja ostalih clanova muslimanske zajedniceoridjidji wrote:Nigdje nije receno da one ne mogu biti dobre vjernice jer vjeru ne cini samo nosenje marame. Islam nije samo marama, Islam je puno vise od toga. Nosenje marame je propis koji je farz, strogo obavezujuci za svaku muslimanku, njegovo propustanje istini za volju za zene muslimanke je grijeh, njegovo negiranje kao obavezujuceg propisa izvodi iz vjere one koji poznaju taj propis i svijesno ga negiraju.Connaisseur Karlin wrote:Ti si ranije,na temi,napisao,da zene muslimanke ,koje ne nose maramu, ne mogu biti dobre vjernice,jer njihovo nosenje marame je Bozija obaveza!oridjidji wrote:
Ni svjesna nisi koliko grijesis pisajuci ovakve komentare.
Moja sestra zivi vjeru, a nije pokrivena, vjera joj nije na jeziku, klanja, posti, daje zekat, drzi do onoga sto je dozvoljeno, kloni se zabranjenog, ali njena nespremnost u pogledu pokrivanja nju ne tjera da negira taj propis kao obavezujuci i smatra grijehom to sto se nije pokrila.