Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
bake i sebi-ja nagradjuju svoje glasace,svaka cast
cuo sam da ce uskoro krenuti i nagradna igra za stanovnike opcine centar a neke od nagrada su:besplatna magnetna rezonanca do kraja zivota u terminu kada to pacijent zeli,operacija po zelji za sve clanove porodice uz biranje hirurga ,platinaste kartice sa kojima ce pacijent uvijek moci do doktora preko reda i još mnoge mnoge druge
Dozer wrote:To "cascenje" je jedan ogromni problem... Nazalost, ljudi uopte ne kontaju da to "cascenje", pa ma kakvo ono da je i u cemu da je, apsolutno ne znaci da ce doktori odraditi posao kako treba.
Vecina ce ih hladno uzeti "poklon", pri cemu vecina preferira da je to u kakvoj koverti, a neki se cak nece ni pomaci da odrade posao za koji su vec placeni ukoliko prije toga ne vide kovertu, ali sve to i dalje ne znaci da ce pacijent ozdraviti/prezivjeti/biti tretiran kako treba.
Ovdje su ljudi zadovoljni kada taj doktor pacijenta obilazi svaka 2h, jer je dobiro kovertu, i svi kazu - "pravo su mi ga/je pripazili cim je "legla" koverta", medjutim krajnji rezultat lijecenja uopste ne zavisi od koverte, jer ni jedan doktor nikome nece dati nesto cega nema (lijek).
Nasi doktori su, uz casne izuzetke, vec toliko oguglali na koverte, tj. toliko su im postale "prirodne" da se na njih vise uopste i ne obaziru. To je sada vec u toj fazi da se koverta podrazumijeva. Naravno, ukoliko se ne radi o nekome njegovom, ili nekome koga mu je poslao drugi doktor, pa se to onda "prebija" preko usluga.
Nazalost, ali ovdje je sistem, mentalni pogotovo, totalno izopacen i okrenut naglavacke...
Ljudi godisnje odvajaju hiljade KM na ime obaveznog zdravstvenog osiguranja, i mnogima (meni licno, npr.) se desava da godinama ne odu doktoru jer nemaju potrebe. A onda, nakon 5-7-10+ godina desi se da se mora otici doktoru, i tu se onda dodje u totalnu nebulozu - i pored svih tih ranije uplacenih hiljada KM, a cesto se tu radi o desetinama hiljada, opet se mora platiti nekakva participacija, pa se moraju otici kupiti lijekovi (jer ih bolnica, jel'te, nema...), uslovi u bolnici su vise nego katastrofalni (od prljave i poderane posteljine na krevetima iz '77, do totalno rasturenih i neuslovnih kupatila/WC-a). O pogresnim dijagnozama i cekanjima na neke nalaze suvisno je i pricati... Da ne spominjemo nemogucnost vadjenja nekih nalaza, ili primjene tretmana koji su vec u susjednim drzavama normala godinama...
Ali, ovo bi trebalo da su stvari kojima se bavi nekakav "generalni menadzer" ili ti direktor UKC-a, a ne da se brine o tome da li je osoblje ispusilo 3 ili 4 cigare, gdje idu clanarine ljekarske komore, kako sto prije smijeniti sve sefove klinika i odjela koji nisu SDA/SBB, itd.
Mah...svi mi koji imamo nekih 35-40+ godina, manje-vise znamo sve sta je i kako je. Pogotovo ako smo imali (ne)priliku iz nekog razloga boraviti na UKCS...
Sinoc gledam Zabranjeni forum....i naprosto nisam mogao vjerovati sta je ona Suljlicka napravila od sebe, a sve radi Sebije i SDA...ono je bilo degutantno gledati, a jos vise slusati...
Zena ja hladno, ne trepnuvsi i gledajuci ljude u oci, tako demagoski lagala i petljala, i pri tome pokusavala budalama napraviti ne samo sagovornike u studiju, nego i sve gledaoce/gradjane. Onakav spin odavno nisam vidio....
Po njoj:
- Sebija u UKC ne zavodi nikakvu dikaturu i ne "jase" uposlene gdje god i kako god stigne, a ovo je javna tajna vec mjesecima, koju i osoblje UKC svakodnevno potvrdjuje...
- Vojna bolnica nikada nije trebala biti zatvorena i notorna je glupost da su se gradjani tamo okupljali da bi to sprijecili, a sve na poziv ljekarske komore KS?! Pa...gdje sam onda ja bio tada... Ispred Binnga u Tuzli...?!
- Te pare od clanarina komori, a koje je Sebija prebacila na neki zasebni podracun - to se nije desilo. Kaze - pare su tu. Covjek je lijepo 10x pita - "pa gdje je to "tu"? Mozete li mi reci gdje su te moje pare koje sam uplatio?", a ona hladno prolaprda nesto deseto, i skrene s te teme. Za 2h emisije ni jednom jedinom rijecju nije ni pokusala odgovoriti zasto je uopste otvoren novi podracun, zasto su se te pare sklonile na njega i ko upravlja njima, ali je na sve vezano za ovo uredno odgovarala "da nista od toga nije tacno", uvijek direktno braneci Sebijine poteze.
Evo, ko zeli da pogleda, moze ovdje. A, vrijedi pogledati... Ako nista drugo, a ono jer se zorno vidi modus operandi SDA, koji se primjenjuje u svemu - slazi, skreni, spinuj, zamijeni teze, napadni nepostojecim "cinjenicama"... Odron odrona...
------
Jedna mi je stvar sinoc zapela za uho, i to ona o reformi zdravstvenog sistema koju spomenu onaj pedijatar, dr. Dragan Djokanovic cini mi se...
Mozda ce se neki sjetiti da sam ja upravo ono ovdje pisao u par navrata, i prije mozda i par godina, kao o jedinom ispravnom i funkcionalnom modelu koji bi ovdje sve doveo u red. A model se svodi na to da svi oni koji uplacuju cifre za zdravstveno osiguranje - moraju i nesto realno imati od toga.
Drugim rijecima, ono sto sam odavno govorio sastoji se iz 2 dijela reforme (boldiracu ovo, cisto da bude uocljivo).
Prvi dio tog modela bi se odnosio na uplacene finansije po osnovu ZO, pa:
- Ako neko mjesecno po sili zakona odvaja npr. 500 KM za tu namjenu, taj iznos MORA na neki nacin biti podijeljen tako da bar 50% (250 KM) ostaje na licnom racunu osiguranika, a ostatak da se dijeli za ostale potrebe (neosigurana lica, funkcionisanje zavoda, itd.). Tako bi se osiguralno da osiguranik ne dodje u situaciju da godinama bukvalno baca pare za ZO, a kada se razboli i kada mu treba ljekarska pomoc - za to nema sredstava, ili opet dodatno mora placati da bi se lijecio.
- Drugi dio tog modela bi podrazumijevao uvezivanje drzavne i privatne prakse, ali gdje jedan doktor ne moze raditi na obje strane, pri cemu se svi doktori boduju i ocjenjuju, i to direktno od strane pacijenata. Pacijent ima pravo, a i sredstva, da sam odabere kod koga ce ici da se lijeci. Tu bi se za godinu-dvije sve filtriralo toliko da bi mogli opstati samo oni zaista sposobni doktori, koji zaista lijece i pomazu pacijentima, dok bi jebivjetri s kupljenim diplomama, i znanjem o medicini onakvim kakvo ima i prosjecan auto limar, vrlo brzo ili nestali s medicinske scene, ili bi se zaista morali specijalizirati.
Ovakav model je recimo u Engleskoj. I funkcionise besprijekorno. Toliko da se doktori nadmecu ko ce biti bolji i kvalitetniji, i ko ce izlijeciti vise pacijenata, jer direktno od toga im zavisi profesionalni opstanak, ali i bonusi koje drzava daje iz sredstava prikupljenih po osnovu ostatka uplata za ZO, a nakon odbijanja dijela koji ostaje na osiguranikovom/pacijentovom racunu.
Naravno, s ovakvim vlastima, i ljudima koji sve to vode i odlucuju, prakticno je nadrealno ocekivati da jedan ovakav model zazivi u BiH.
Last edited by Dozer on 21/10/2016 14:06, edited 2 times in total.
saim_adka wrote:Evo jedan info:
FDS prodat firmi iz Beča sa 2 registrovana lica = trenutna lokacija Bakira i Sebije je Beč = završavanje papirologije = slučaj zaključen.
Ako je to tacno....prelazim na Ronhill
A nije van pameti - zato cika premijer ne zna kome je prodata FDS....ccc....ccc...bas naivan ciko
Dosta je sto ridjobradi kroji sudbinu, a teta sebi''ja djeli zdravlje..... jos da ih dodatno, direktno finansiram
Dozer wrote:Mah...svi mi koji imamo nekih 35-40+ godina, manje-vise znamo sve sta je i kako je. Pogotovo ako smo imali (ne)priliku iz nekog razloga boraviti na UKCS...
Sinoc gledam Zabranjeni forum....i naprosto nisam mogao vjerovati sta je ona Suljlicka napravila od sebe, a sve radi Sebije i SDA...ono je bilo degutantno gledati, a jos vise slusati...
Zena ja hladno, ne trepnuvsi i gledajuci ljude u oci, tako demagoski lagala i petljala, i pri tome pokusavala budalama napraviti ne samo sagovornike u studiju, nego i sve gledaoce/gradjane. Onakav spin odavno nisam vidio....
Po njoj:
- Sebija u UKC ne zavodi nikakvu dikaturu i ne "jase" uposlene gdje god i kako god stigne, a ovo je javna tajna vec mjesecima, koju i osoblje UKC svakodnevno potvrdjuje...
- Vojna bolnica nikada nije trebala biti zatvorena i notorna je glupost da su se gradjani tamo okupljali da bi to sprijecili, a sve na poziv ljekarske komore KS?! Pa...gdje sam onda ja bio tada... Ispred Binnga u Tuzli...?!
- Te pare od clanarina komori, a koje je Sebija prebacila na neki zasebni podracun - to se nije desilo. Kaze - pare su tu. Covjek je lijepo 10x pita - "pa gdje je to "tu"? Mozete li mi reci gdje su te moje pare koje sam uplatio?", a ona hladno prolaprda nesto deseto, i skrene s te teme. Za 2h emisije ni jednom jedinom rijecju nije ni pokusala odgovoriti zasto je uopste otvoren novi podracun, zasto su se te pare sklonile na njega i ko upravlja njima, ali je na sve vezano za ovo uredno odgovarala "da nista od toga nije tacno", uvijek direktno braneci Sebijine poteze.
Evo, ko zeli da pogleda, moze ovdje. A, vrijedi pogledati... Ako nista drugo, a ono jer se zorno vidi modus operandi SDA, koji se primjenjuje u svemu - slazi, skreni, spinuj, zamijeni teze, napadni nepostojecim "cinjenicama"... Odron odrona...
------
Jedna mi je stvar sinoc zapela za uho, i to ona o reformi zdravstvenog sistema koju spomenu onaj pedijatar, dr. Dragan Djokanovic cini mi se...
.
Bogami si me zainteresovao i pogledah, i nikako ne vidjeh ovo što ti opisa u tekstu.......al dobro, čovjek uvijek vidi ono što želi da vidi, zašto bi ti bio izuzetak
Da li je Sebijin portparol Suljicka dala konkretan odgovor na bilo koje pitanje? Nije.
Da li je predlozila bilo kakvo konkretno rjesenje za bilo sta? Nije.
Da li je i jednom jedinom rijecju potvrdila ista od svega sto vec svi znamo po pitanju trenutnog katastrofalnog stanja na UKC? Nije.
Da li je hladnokrvno rekla da se vojna bolnica nije trebala zatvoriti i da ljudi nisu protestovali pred njom da bi to sprijecili? Jeste.
Da li je na bilo koji nacin cak i pokusala odgovoriti na Draganova pitanja o novcu od clanarina i zasto je to prebaceno na novi racun? Nije.
Da li je cijelo vrijeme samo spinovala i mijenjala teze o svemu sto je receno? Jeste.
Da li je konstantno branila Sebiju i menadzment UKC, a bez da je navela i jednu pozitivnu funkcionalnu stvar za pacijente koju je Sebija uvela? Jeste.
Ako sam negdje pogrijesio, budi ljubazan i samo daj vrijeme u klipu u kojem se moze cuti i vidjeti suprotno od ovoga sto sam naveo.
Al nema veze, ova koza će uspjeti što opoziciji nije uspjelo
S tim da će sjebati i ovo malo jada od zdravstvene skrbi što smo imali. Ko preživi, pricace
Skupile se, sad već dokazano, nesposobno-poltronske balije i docepale se države ( ako se neko uvrijedio, nema veze, drago mi je ) Rezultate uživo gledamo i što je najgore, htjeli-nehtjeli, živimo ih
Dozer wrote:A sta si ti tacno vidio, ako nije tajna...?
Da li je Sebijin portparol Suljicka dala konkretan odgovor na bilo koje pitanje? Nije.
Da li je predlozila bilo kakvo konkretno rjesenje za bilo sta? Nije.
Da li je i jednom jedinom rijecju potvrdila ista od svega sto vec svi znamo po pitanju trenutnog katastrofalnog stanja na UKC? Nije.
Da li je hladnokrvno rekla da se vojna bolnica nije trebala zatvoriti i da ljudi nisu protestovali pred njom da bi to sprijecili? Jeste.
Da li je na bilo koji nacin cak i pokusala odgovoriti na Draganova pitanja o novcu od clanarina i zasto je to prebaceno na novi racun? Nije.
Da li je cijelo vrijeme samo spinovala i mijenjala teze o svemu sto je receno? Jeste.
Da li je konstantno branila Sebiju i menadzment UKC, a bez da je navela i jednu pozitivnu funkcionalnu stvar za pacijente koju je Sebija uvela? Jeste.
Ako sam negdje pogrijesio, budi ljubazan i samo daj vrijeme u klipu u kojem se moze cuti i vidjeti suprotno od ovoga sto sam naveo.
Nije samo to prebaceno. SVE sto je radilo u Vojnoj bolnici - vec je prebaceno na UKC. Ocigledno je da se Vojna bolnica na svaki moguci nacin pokusava sto vise srozati, sve kako bi se u jednom (novom) momentu prikazala kao potpuno nefunkcionalna i neperspektivna, i sto bi bilo opravdanje za njeno zatvaranje.
A zatvaranje ima neku svoju pozadinu, koja je vjerovatno u prodaji te zgrade nekome izvana, ali za domace pare (citaj: pranje pokradene love), nakon cega ce ta zgrada biti pretvorena u nesto deseto, vjerovatno neki hotel.
Princip svega ovoga je odavno jasan:
- Srozaj i obezvrijedi
- Proglasi bankrot i stecaj
- Otpusti dio radnika
- Prodaj za (relativno) male pare "najboljem" ponudjacu, sto je, po pravilu, za nekih 10-20% realne vrijednosti, uz "uslov" zadrzavanja preostalih radnika. Pri tome, najbolji ponudjac je uvijek neki strani investitor, dok se u stvari radi o domacim kleptomanima (po pravilu su to BHS matricari), koji na taj nacin izvuku vani i onda vrate pare koje su pokradene ovdje (pranje).
- Renoviraj objekat za minimalne pare (ukoliko je ipak perspektivan, iako je ranije receno da nije)
- Prodaj ga po realnoj vrijednosti i cijeni, ili cak i vecoj od inicijalno procijenjene realne.
- Izvuci pare vani
U slucaju zgrade vojne bolnice, ali i u svakom drugom slicnom slucaju, to matematicki izgleda nekako ovako (lupam cifre).
- Realna inicijalna vrijednost objekta: 15.000.000 KM
- Procijenjena vrijednost (njihovi procjenitelji, jasno): 8-9.000.000 KM
- Najbolja ponuda: 2.000.000 - 2.500.000 KM (i po ovoj cifri se i proda)
- Cijena renoviranja: 1.000.000 - 1.500.000
- Prodajna cijena: 20.000.000
- "Strani investitor" izvukao pare vani, radnici ostali na ledini
a za radna mjesta koja će biti u novootvorenom hotelsko-poslovno-stambenom kompleksu reci da su nova i da država postaje veliko gradilište i sve atraktivnija investitorima.
Logicno....
Isto kao sto ces uvesti da svako ko je ostvario prijavljenu zaradu od 300-injak KM godisnje vise ne moze biti na birou, a to onda prikazes kao smanjenje borja nezaposlenih, tj. povecanje zaposlenosti
Dozer wrote:Nije samo to prebaceno. SVE sto je radilo u Vojnoj bolnici - vec je prebaceno na UKC. Ocigledno je da se Vojna bolnica na svaki moguci nacin pokusava sto vise srozati, sve kako bi se u jednom (novom) momentu prikazala kao potpuno nefunkcionalna i neperspektivna, i sto bi bilo opravdanje za njeno zatvaranje.
A zatvaranje ima neku svoju pozadinu, koja je vjerovatno u prodaji te zgrade nekome izvana, ali za domace pare (citaj: pranje pokradene love), nakon cega ce ta zgrada biti pretvorena u nesto deseto, vjerovatno neki hotel.
Princip svega ovoga je odavno jasan:
- Srozaj i obezvrijedi
- Proglasi bankrot i stecaj
- Otpusti dio radnika
- Prodaj za (relativno) male pare "najboljem" ponudjacu, sto je, po pravilu, za nekih 10-20% realne vrijednosti, uz "uslov" zadrzavanja preostalih radnika. Pri tome, najbolji ponudjac je uvijek neki strani investitor, dok se u stvari radi o domacim kleptomanima (po pravilu su to BHS matricari), koji na taj nacin izvuku vani i onda vrate pare koje su pokradene ovdje (pranje).
- Renoviraj objekat za minimalne pare (ukoliko je ipak perspektivan, iako je ranije receno da nije)
- Prodaj ga po realnoj vrijednosti i cijeni, ili cak i vecoj od inicijalno procijenjene realne.
- Izvuci pare vani
U slucaju zgrade vojne bolnice, ali i u svakom drugom slicnom slucaju, to matematicki izgleda nekako ovako (lupam cifre).
- Realna inicijalna vrijednost objekta: 15.000.000 KM
- Procijenjena vrijednost (njihovi procjenitelji, jasno): 8-9.000.000 KM
- Najbolja ponuda: 2.000.000 - 2.500.000 KM (i po ovoj cifri se i proda)
- Cijena renoviranja: 1.000.000 - 1.500.000
- Prodajna cijena: 20.000.000
- "Strani investitor" izvukao pare vani, radnici ostali na ledini
Znaci to je nemoguce, ne moze se tableta prebaciti, koji crni aparati
Ovo što je rekla je vokabular 99% "šefova" ne samo nje vjerujte da sam prisustvovao i gorim "očitanjima bukvice" za opravdane ili ne stvari. I neopravdavajući ovakav nastup mislim da neke stvari u ovoj zemlji ako hoćeš da funkcionišu i rade kako treba, nažalost moraju se praviti uz rezove koji su bolni ali potrebni. Poslije pritisaka od ovog-onog nadređenog čovjek u ovom slučaju žena mora negdje istresti negativnu energiju pa to se kod nas, ali i u svijetu obično završava kao monolog šefa radniku u kojem mu govori ružne stvari (prijetnje, psovanja itd.) a radnik šuti, trpi dok i njemu nepukne ali nažalost to obično pukne u porodici i onda imamo punu crnu hroniku ovakvih slučajeva. Kod mene nije takav slučaj ja šefovima kažem pa nek ide dovraga sve. Što bi moje dijete ili žena trpili zbog mojih šefova koji su obično dupelisci svojim nadređenim jer završavajući škole po poznatim univerzitetskim centrima (Travnik,Orašje, Bijeljina) samo na taj način mogu uspjeti jer znanja nemaju.
mario001 wrote:
Znaci to je nemoguce, ne moze se tableta prebaciti, koji crni aparati
Pa naravno sto bi se aparati prebacivali kad istih ima neraspakovanih, da ne pominjemo kako i ko (ovo vec znaju i vrapci) "donira" aparate na klinickom i time si osigurava dugogodisnju opskrbu sa potrosnim materijalom i reagensima tih istih aparata, a sve "transparentno" kroz javne nabavke. Zato je "prva dama" u pravu i blokira sve tendere. Dupla korist, em ce se moci pohvaliti da su pozitivno poslovali u ovoj godini, em ce dobavljace dodatno ucijeniti. Naj...li samo pacijenti, ko im je kriv, sto ne idu u privatne klinike. Onaj jado sto je jedva prezivio prosle sedmice zbog nedostatka koagulanata je uracunata koleteralna steta, oni koji nisu i nece prezivjeti pogotovo.
Zaśto svi na Koševu šute? Zašto šute i oni koji su otiśli? Što ne pričaju šta im Seka radi? Ovako ispada da je sve OK, a zena pomete sve zivo, upropasti sve. Ako svi stupe u strajk, ne moze svimaa dati otkaz
Pokrenuta najsveobuhvatnija reforma zdravstva u KS ikada, pročitajte šta se sve mijenja
Skupština KS danas je razmatrala Plan restrukturiranja zdravstvene djelatnosti i reorganizacije zdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevo. Ovim planom izvršit će se najznačajnija reorganizacija zdravstvenog sektora u KS nakon rata.
Pokrenuta najsveobuhvatnija reforma zdravstva u KS ikada, pročitajte šta se sve mijenja
Skupština KS danas je razmatrala Plan restrukturiranja zdravstvene djelatnosti i reorganizacije zdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevo. Ovim planom izvršit će se najznačajnija reorganizacija zdravstvenog sektora u KS nakon rata.