Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
- Better Man
#876 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Treba zabraniti ložiti svakav otpad. A posebno bi trebalo sve neplanski napravljene zgrade, koje su zatvorile prirodni dotok zraka srušiti, a investitore natjerati da zajedno sa onima koji su im dali dozvolu da ih grade obeštete stanare.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#877 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
polako benjo sa zabranama i rusenjem ,jos nisi rijesio semafor kod americke ambasade...
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#878 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Jebiga Betr men tebi sta se god ne svidja ti bi rusio i zabranjivao 
- nagibSA
#879 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ne mozes bijedi ovde nametati evropske standardne, sta bi trebalo, em nema para, em nema kulture i tradicije, nema obrazovanja, svijesti za okolinom, zdravljem itd.
Ko god moze, a zeljan je neke setnje ili ima djecu, ode na vecu nadmorsku visinu, kao i vazda sto se radilo, samo je 'bijeda' ostajala u gradu...

Ko god moze, a zeljan je neke setnje ili ima djecu, ode na vecu nadmorsku visinu, kao i vazda sto se radilo, samo je 'bijeda' ostajala u gradu...
- Edin H.
#880 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ionako se furaju na Zapad, zato ih zapadnom fintom opalis po dzepu, pa da vidis kako raste svijest za zastitom zivotne okoline.nagibSA wrote:Ne mozes bijedi ovde nametati evropske standardne, sta bi trebalo, em nema para, em nema kulture i tradicije, nema obrazovanja, svijesti za okolinom, zdravljem itd.![]()
![]()
Ko god moze, a zeljan je neke setnje ili ima djecu, ode na vecu nadmorsku visinu, kao i vazda sto se radilo, samo je 'bijeda' ostajala u gradu...![]()
-
Melbourne_Australia
#881 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Better Man wrote:Treba zabraniti ložiti svakav otpad. A posebno bi trebalo sve neplanski napravljene zgrade, koje su zatvorile prirodni dotok zraka srušiti, a investitore natjerati da zajedno sa onima koji su im dali dozvolu da ih grade obeštete stanare.
-
golman
#882 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Jutros sam vozio iz Sarajeva prema jugu..i čim sam izašao iz Sarajeva kao da sam ušao u drugu galaksiju.Sunce,nebo....
strašno...
strašno...
- House
#883 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
kako smrdi na balkonu
šta ložite jbt?!
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#884 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
komšo stara srpska domicilna famelija kuća od 600 kvadara ali se vidi da je stara loži laminat
-
mishic
#885 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Komšija cijelo ljeto dežura nad kontejnerima i sve što goriti može lageruje u podrum pa zimi nema potrebe za nabavkom ogrijeva.
Dakle ima gore i od ćumura. Čitav komšiluk ovih dana dobija novu "boju" od fasade preko crijepa, stolarije i svega drugog.
Plin peskup a ova vrsta ogrijeva besplatna. Samo malo truda tokom ljeta i eto gume, plastike, obuče, odjeće... jer ove nove peći "vare" sve...
Pa ko izdrži...
Dakle ima gore i od ćumura. Čitav komšiluk ovih dana dobija novu "boju" od fasade preko crijepa, stolarije i svega drugog.
Plin peskup a ova vrsta ogrijeva besplatna. Samo malo truda tokom ljeta i eto gume, plastike, obuče, odjeće... jer ove nove peći "vare" sve...
Pa ko izdrži...
- ultima_palabra
#886 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Pa imaš studiju koja kaže da 9% zagađenja u Sarajevu dolazi od auta, a oko 50% od loženja svega i svačega.BadBoy wrote:Neka, treba što više auta koristiti na što jeftinijem dizelu, a onda kući paliti gume i kinesku plastiku.
Ipak, u Sarajevu mislim da su veći problem auta.
- Muhamed Đakmić
#887 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
A od čega je zagađenje u Milanu ili Torinu, tamo se ne loži sve i svašta?ultima_palabra wrote:Pa imaš studiju koja kaže da 9% zagađenja u Sarajevu dolazi od auta, a oko 50% od loženja svega i svačega.BadBoy wrote:Neka, treba što više auta koristiti na što jeftinijem dizelu, a onda kući paliti gume i kinesku plastiku.
- triconja
#888 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Hocemo da se zabrani saobracaj sve osim trajvana i da je karta 5 maraka da gras izvucemo, dvije muhe jednim udarcemultima_palabra wrote:Pa imaš studiju koja kaže da 9% zagađenja u Sarajevu dolazi od auta, a oko 50% od loženja svega i svačega.BadBoy wrote:Neka, treba što više auta koristiti na što jeftinijem dizelu, a onda kući paliti gume i kinesku plastiku.
- ultima_palabra
#889 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ne znam, ja samo čitam vijestiMuhamed Đakmić wrote:A od čega je zagađenje u Milanu ili Torinu, tamo se ne loži sve i svašta?ultima_palabra wrote:Pa imaš studiju koja kaže da 9% zagađenja u Sarajevu dolazi od auta, a oko 50% od loženja svega i svačega.BadBoy wrote:Neka, treba što više auta koristiti na što jeftinijem dizelu, a onda kući paliti gume i kinesku plastiku.
- stakasa
#890 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
mishic wrote:Komšija cijelo ljeto dežura nad kontejnerima i sve što goriti može lageruje u podrum pa zimi nema potrebe za nabavkom ogrijeva.
Pa ko izdrži...
- triconja
#891 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
A da zive na selu zivotna investicija bi bila motorka i udri po sumistakasa wrote:mishic wrote:Komšija cijelo ljeto dežura nad kontejnerima i sve što goriti može lageruje u podrum pa zimi nema potrebe za nabavkom ogrijeva.
Pa ko izdrži...![]()
![]()
- Matzan
#892 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Svake zime ista priča.
Što se tiče zagađenja zraka u Sa:
1. Loženje uglja, počesto i guma i smeća koje nikako ne bi smjelo biti korišteno u te scrhe;
2. Kotlina i nepovoljni meteo uslovi;
3. Povećan broj motornih vozila.
Iako vozila zagađuju nekih 9%, obično se javnost usmjeri kao ovom trećem.
Par dana vika-dreka i onda kad malo zapuše vjetar i rastjera smog opet po starom.
1. Loženje uglja, počesto i guma i smeća koje nikako ne bi smjelo biti korišteno u te scrhe;
Par dana vika-dreka i onda kad malo zapuše vjetar i rastjera smog opet po starom.
- Muhamed Đakmić
#893 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ma igrom slučaja znam da su imali slične probleme kao i mi devedesetih, da su pojačali kontrolu toga šta se koristi za ogrev i da opet imaju iste probleme. I oni tvrde da su najzagađeniji u Evropiultima_palabra wrote: Ne znam, ja samo čitam vijesti
- triconja
#894 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Zaboravljas da neki loze cumur najgoreg kvaliteta, mora hajcat svako pola sataMatzan wrote:Svake zime ista priča.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#895 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
još jedan dokaz da bogatima, kao i siromašnima zakon ništa ne može na balkanu tojest u bosni
samo kontrolira srednju klasu
bogati gaze ulicama uništavaju firme i prirodu zbog tvornica
siromašni uništavaju zrak te prirodu svojim smećem
samo kontrolira srednju klasu
bogati gaze ulicama uništavaju firme i prirodu zbog tvornica
siromašni uništavaju zrak te prirodu svojim smećem
-
BadBoy
#896 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ima li se negdje pročitati ta studija?ultima_palabra wrote:Pa imaš studiju koja kaže da 9% zagađenja u Sarajevu dolazi od auta, a oko 50% od loženja svega i svačega.BadBoy wrote:Neka, treba što više auta koristiti na što jeftinijem dizelu, a onda kući paliti gume i kinesku plastiku.
- Streptokok
#897 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
sad kad te čuje....triconja wrote:Hocemo da se zabrani saobracaj sve osim trajvana i da je karta 5 maraka da gras izvucemo, dvije muhe jednim udarcemultima_palabra wrote:Pa imaš studiju koja kaže da 9% zagađenja u Sarajevu dolazi od auta, a oko 50% od loženja svega i svačega.BadBoy wrote:Neka, treba što više auta koristiti na što jeftinijem dizelu, a onda kući paliti gume i kinesku plastiku.
Ipak, u Sarajevu mislim da su veći problem auta.![]()
- Streptokok
#898 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
elementarno neznanje vlade u pogledu trošenja uglja. nije toliko problem ugalj koliko je neispravno izvedeno ložište. da pojednostavim, švabe po svojim standardima lože čvrsta goriva u kotlovima e6 ( i ne može se drugačije dobiti dozvola za puštanje u pogon), a mi u golf2 (jebo dozvolu).Muhamed Đakmić wrote:Ma igrom slučaja znam da su imali slične probleme kao i mi devedesetih, da su pojačali kontrolu toga šta se koristi za ogrev i da opet imaju iste probleme. I oni tvrde da su najzagađeniji u Evropiultima_palabra wrote: Ne znam, ja samo čitam vijesti
- insaneinthebrain
#899 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ko god je radio i objavio tu studiju nema veze s mozgom.BadBoy wrote:Ima li se negdje pročitati ta studija?ultima_palabra wrote:Pa imaš studiju koja kaže da 9% zagađenja u Sarajevu dolazi od auta, a oko 50% od loženja svega i svačega.BadBoy wrote:Neka, treba što više auta koristiti na što jeftinijem dizelu, a onda kući paliti gume i kinesku plastiku.
- Thorgerson
#900 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Pa sta imas citati studiju, jesi li pogledao zagadjenost po dijelovima grada?BadBoy wrote:Ima li se negdje pročitati ta studija?ultima_palabra wrote:Pa imaš studiju koja kaže da 9% zagađenja u Sarajevu dolazi od auta, a oko 50% od loženja svega i svačega.BadBoy wrote:Neka, treba što više auta koristiti na što jeftinijem dizelu, a onda kući paliti gume i kinesku plastiku.
Evo ti trenutni podaci, najzagađeniji dio grada - Ilidža. Slijedi ga Otoka. Pa eto, sam se zapitaj zasto. Ako toliko automobili zagađuju, pa valjda bio Centar grada bio najzagađeniji - jer je najgusci i najsporiji saobracaj tu - a to nije slucaj.
Index kvalitete zraka
mobilna (Ilidža) 282 Vrlo nezdrav
Otoka 214 Vrlo nezdrav
Sta to na Ilidži može zagaditi toliko zrak?
Meni ovo govori samo jedno. Mjesta gdje se najvise lozi jesu upravo ova dva dijela grada. Ilidza - Osjek, Kasindolska, Hrasnica (nemaju uopste nikaakv sistem centralnog grijanja) ovamo dio Stupa gdje su kuce. Dovoljno ti je da prodjes tim putem sve ce ti se samo kazati.
I naravno ovamo Otoka, imas Buca potok, Boljakov.
Pod hitno se mora zabraniti lozenje uglja, sirovog drveta. Pod hitno! Izvoli grij se nas struju ili plin. Dakle, mi budale placamo grijanje duplo skuplje.
SDA bagra je unistila ovaj grad. Unistila!
Last edited by Thorgerson on 08/12/2017 15:34, edited 1 time in total.