1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
MJAU - da

#876 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by MJAU - da »

Dr. Kuca wrote:Ljudi odu u inostranstvo kopaju, ciste guzice, metu ulice, rade neke lijeve poslove za 1500 - 2000 eura, ovdje nece da rade za 1000 KM malo im. U bosni se niko nije umorio radeci.
negdje pročitah još jedno slično izlaganje, dakle, svi koji su vani čiste guzice, rade neke lijeve poslove (šta su lijevi, a šta desni, nije mi jasno, ali eto), a ipak su vani i pisali oni romane, novele ili "srali" na taj život, nešto neće da se vrate i rade "dostojnije" desne poslove, tako da...
madner

#877 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by madner »

Pa kada bi se vratili ispalo bi da je do njih, a ne do sredine.

Imam dosta raje koja je tako propala vani. Imam i dosta raje koja je uspjela.

Ja sam skroman, meni dok je redovno oko 4000, mogu i ovdje fino ziviti.
MJAU - da

#878 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by MJAU - da »

ma vidi madner, neko ko unaprijed odredi cifru koliko mu treba da bi bio zadovoljan, a ne zna i ne raspolaže podacima, iskustvom i sl. meni je pomalo smiješan. Treba imati u vidu i druge stvari, malo pameti i statistike i nekakvog dugoročnijeg razmišljanja je dovoljno da padneš u depresiju kad živiš ovdje.
madner

#879 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by madner »

Pa ja iz licnog iskustva.

Problem sa statistikom je sto je dokazano da ljudi koji nesto zacrtaju ne odustaju od te ideje zbog cinjenica. Ako si ti zacrtala da bi htjela otic i da bi ti bilo bolje, naces razlog zasto je bolje u Somaliji itd...

Objektivno bi bilo kada mi mogla reci gdje i sa koliko $ ce ti biti bolje nego ovdje (opet od lokacije) sa X KM.
Ali Kemal

#880 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by Ali Kemal »

Postoji objektivno rangiranje država po kvaliteti života, a i migracije stanovništva iz cijelog svijeta idu ka Zapadnoj Evropi, Americi, Kanadi i Australiji.
Tu se živi normalno i kvalitetno, od materijalnog pa do ljudskih sloboda, generalno civilizacija je u tim državama otišla najdalje, sve ostalo je manje više go kurac.
Počevši od cijele Afrike, pa do većine Azije, Južne Amerike, Istočne i Jugoistočne Evrope. BiH je u tom kontestu na evropskom dnu, u mulju se koprca.
Ako uzmemo u obzir da objektivno za naših života nema šanse da se izadje iz tog mulja, normalno je da mladi traže sebi bolje mjesto za život.
prog321

#881 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by prog321 »

Kvaliteta života se onda ispoljava u jakoj valuti i jakoj socijali.

Sve ostalo je u par deka. :-D
Dr. Kuca

#882 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by Dr. Kuca »

Raja ode tamo i misli med i mlijeko i propadne. Raja ode tamo i zivi u skladu sa primanjima bez da se preserava, dok ovdje trose vise nego sto zarade i to je cinjenica neoboriva. Tamo renta neki stancic sobicak neki, ovdje bi zivio u trosobnom stanu, tamo ide pjeske na posao, ovdje bi i auto i garazu, i da petak i subotu visi u klubovima do zore, dok tamo sjedi kuci i gleda filmove vikendom. To je cinjenica.
KB9

#883 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by KB9 »

hiljada maraka u bosni > dvije hiljade eura u njemackoj

8)
KIseljak12

#884 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by KIseljak12 »

Zadnjih bar 10-15 godina postoji trend pogorsavanja kvalitete zivota u BiH, a povecanja iseljavanja. Da je vani tako lose, prestali bi ljudi ici valjda za tih 15 godina, ili bi se intenzitet iseljavanja smanjio. Takodjer, da se u tih 15 godina vidio neki napredak u BiH, trend rasta standarda i kvaltitete zivljenja, vise bi ljudi ostajalo. Posto buducnost ne izgleda bas sjajno, mnogi se odlucuju na odlazak, sto je normalno.

I nije kvaliteta zivljenja samo stan, auto i frizider, to je nesto puno vise od toga. To je, pored drugih stvari, sigurnost i mogucnost planiranja buducnosti sto u BiH za veliki broj ljudi ne postoji. Kvalitet zivljenja je da malo veca kisa ne napravi stetu kao monsun, da ne mogu lokalni krimosi diktirati rad policije. Sve to i jos milion nematerijalnih stvari, principa koji postoje u sistemu i ne zavise od tebe, to je kvalitet zivljenja.
broj dva

#885 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by broj dva »

Trebam te wrote:
Rockefeller wrote:Samo treba bjezati.

:run:

Vjeruj neces pobjeci ni od cega.

I da pobjegnes, evo ti analize kad ces zaista poceti stvarni zivot na zapadu:

Zavrsio si fax u 23 u Sarajevu. Odes u bilo koju zemlju evrope, treba ti najmanje 2 godine da naucis jezik (kako bi sa tim faxom i to u idealnim uslovima poceo nesto raditi), dok zaradis novac, kupis stan na kredit (uzet ce ti najmanje 10 godina i to da imas zenu i jos jednu slicnu platu i to da tesko stedis a neces moci ako dobijes dijete skola tamo amo) helem tebi je 45 godina. Pod kreditom si i skolujes djecu. Bices slomljen i umoran.

Drugi faktor da sve vise mladih evropljana nemaju posao, a ondje gdje ima posla je uzasno skup zivot jer svi hoce tu. Gdje si ti u svemu tome?

Objektivno receno prije ces srediti zivot u Bosni nego samo glavom bez obzira negdje drugo...

Moj savjet mladjim ljudima je, nadji dva jarana i pokreni neki mali biznis,...simpatican biznis!
--------
Ali zato tvoje djete nece morati da gleda Dodika i Ridjobradog i ostale gmazove, nece morati kod doktora sa pleckom i litrom viskija, nece mu zube popravljati neko ko je kupio diplomu za 1500 maraka..
Thorgerson

#886 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by Thorgerson »

Dr. Kuca wrote:Raja ode tamo i misli med i mlijeko i propadne. Raja ode tamo i zivi u skladu sa primanjima bez da se preserava, dok ovdje trose vise nego sto zarade i to je cinjenica neoboriva. Tamo renta neki stancic sobicak neki, ovdje bi zivio u trosobnom stanu, tamo ide pjeske na posao, ovdje bi i auto i garazu, i da petak i subotu visi u klubovima do zore, dok tamo sjedi kuci i gleda filmove vikendom. To je cinjenica.
Neki dan sam sjedio sa covjekom, mladicem koji je otisao u Njemacku.

Kaze da je otisao i ostat ce tamo zbog nekoliko stvari, prvo posla ima koliko hoces. Dakle, bitno je samo da hoces da radis. Drugo, sve je uredjeno i zna se sta se smije, sta ne. Infrastruktura vanzemaljska. Hrana smijesno jeftina.

Kad sve sabere, zaradi on vise tamo nego ovdje, ali nisu sad to neke cifre ono da padnes na guzicu. Ali jesu cifre koje ovdje ne bi mogao zaraditi i ustediti.

Znaci - posao. Ovdje ostanes bez posla, sanse da nadjes drugi su veoma male. Tamo nisu, jbg.

Da li se sad tamo skuplja i stedi, ne znam. Ali vozi bolji automobil nego sto je ovdje vozio, oblaci se bolje itd. Sto se tice izlazaka i toga, nije tamo to toliko skupo, pive i to, kad se pretvori plata njihova - nasa izadje na isto.

I inace kaze da je ocistio mozak od svega. Ne gleda nase vijesti. Ne cita nase novine, portale i ove gluposti kojima se trujemo. Kaze kad bi svi narodi ovdje to uradili, mi bi se kao nacija preporodili...
Dr. Kuca

#887 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by Dr. Kuca »

Thorgerson wrote:
Dr. Kuca wrote:Raja ode tamo i misli med i mlijeko i propadne. Raja ode tamo i zivi u skladu sa primanjima bez da se preserava, dok ovdje trose vise nego sto zarade i to je cinjenica neoboriva. Tamo renta neki stancic sobicak neki, ovdje bi zivio u trosobnom stanu, tamo ide pjeske na posao, ovdje bi i auto i garazu, i da petak i subotu visi u klubovima do zore, dok tamo sjedi kuci i gleda filmove vikendom. To je cinjenica.
Neki dan sam sjedio sa covjekom, mladicem koji je otisao u Njemacku.

Kaze da je otisao i ostat ce tamo zbog nekoliko stvari, prvo posla ima koliko hoces. Dakle, bitno je samo da hoces da radis. Drugo, sve je uredjeno i zna se sta se smije, sta ne. Infrastruktura vanzemaljska. Hrana smijesno jeftina.

Kad sve sabere, zaradi on vise tamo nego ovdje, ali nisu sad to neke cifre ono da padnes na guzicu. Ali jesu cifre koje ovdje ne bi mogao zaraditi i ustediti.

Znaci - posao. Ovdje ostanes bez posla, sanse da nadjes drugi su veoma male. Tamo nisu, jbg.

Da li se sad tamo skuplja i stedi, ne znam. Ali vozi bolji automobil nego sto je ovdje vozio, oblaci se bolje itd. Sto se tice izlazaka i toga, nije tamo to toliko skupo, pive i to, kad se pretvori plata njihova - nasa izadje na isto.

I inace kaze da je ocistio mozak od svega. Ne gleda nase vijesti. Ne cita nase novine, portale i ove gluposti kojima se trujemo. Kaze kad bi svi narodi ovdje to uradili, mi bi se kao nacija preporodili...

Opet se svodi na to da prezivljava ko i ovdje, al eto tamo mirise kad prdnes. Ne kazem ja ima ljudi koji su uspjeli ali ih je vise sto nisu. Ima i tamo siromasnih i bez posla. Nego raja idealizuje. Tamo on za 20 godina nece imati svog kvadrata ovdje to mozes sebi obezbjediti. Imam prijateljicu koja je diplomirala i magistrirala u becu ekonomiju radi u banci 12 godina zivi tamo ne moze sebi priustiti stan. radi 10-12 sati. Mada u biti svugdje ti je kako se snadjes. Ko ne zna sa parama on ce i sa 5 milja mjesecno vazda kokuz biti. jebiga.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#888 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by -LIBERO- »

Ne moze se porediti mirnoca i organizovanost zivota i sistema u vecini Evrope, i ova nesigurnost, tenzije i sve ostalo kod nas.

Nije sve ni u novcu, a ni u kvazi patriotizmu.

Naravno da nigdje nije bajno, ali ovo kod nas je... :run:
madner

#889 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by madner »

Generalno, sve se moze porediti i kvantificirati.

:D

Recimo prati guzicu u Njemackoj nije nuzno dobar posao, cak i ako je u Njemackoj. Dokaz teze je sto Njemci to ne zele raditi, dakle nije adekvatno placen. :D
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#890 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by pici »

kako dati nekom posao mladom obrazovnom čovjeku kada pojedinci iz vrha podjele medu sobom po šesnest funkcija u nadzornim, upravni, finansijskim itd odborima dje uzimaju naknade ponekad i veče nego tri prosječne plate... ako upravni odbor broji pet članova, troje mora biti nezavisno od stranki i naravno sa biroa dovest naj sposobnije kadrove sa največim prosjekom ocjena i najmanje jedan strani jezik te poznavanje rada na računaru itd... experti i savjetnici ne znaju upaliti komp a kamoli nešta napisat, največi domet im je lajkovanje na facebooku evenualno viber al da im neko instalira...
Dr. Kuca

#891 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by Dr. Kuca »

Ma i to je u 5 deka, vise je tamo cak ubistava, pedofilije, pederluka itd. ovdje je problem ovih nekreativnih i retardiranih medija koji se bave nebuloznim sranjima. Mi ovdje ne citamo njihove novine i ne gledamo njihove vijesti. Pa zapad je izmislio veliku bracu i ta sranja, samo oni to znaju upakovat fino. E sad je neuporedivo sto se tice zakona, procesuiranja, placanja poreza itd. Nije ni tamo bas da zavrsis fax i da odma dobijes posao iz snova, kancelariju auto, kuca sa bazenom bla bla. Svugdje imas lose placenih poslova.
mali_balon

#892 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by mali_balon »

Ljudi moji izbor je bitan, izbor...ovdje ostanes bez posla mos kurcom mahat i nista bez stele, ne mozes ni konobarisat, a na tom truhlom zapadu vazda imas izbora za poslove za koje ti ne treba stela pa mozes nekako raditi nesta, mozes se provlacit...ovdje mozes ili umrijet ili poceti otimat na ulici....
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#893 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by _BataZiv_0809 »

Svaki izbor ima svoju cijenu.
Dr. Kuca

#894 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by Dr. Kuca »

@malibalon pa nije bas tako.
mirsek

#895 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by mirsek »

KB9 wrote:hiljada maraka u bosni > dvije hiljade eura u njemackoj

8)
Mislim da nije. To je samo varka jer su ovdje izlasci i vecere po kaficima i restoranima jeftiniji plus tu je domaca raja.Troskovi su tu negdje kad sve kategorije saberes ili su malo veci vani ali su zato vani plate 3-4 puta vece u prosjeku pa je opet sveukupno gledajuci bolje vani.A i to bez da sam uzeo vece sanse za napredovanjem vani i uredjeniji sistem za ljepsi zivot.
prog321

#896 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by prog321 »

Pametno je otići vani. Bez obzira na sve trebali bi prvom prilikom razguliti.
Barem bi se diskusija svela na nešto normalno, a ne da čitam gluposti čim izgubiš posao drugi te čeka. :-D
almir90

#897 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by almir90 »

pici wrote:kako dati nekom posao mladom obrazovnom čovjeku kada pojedinci iz vrha podjele medu sobom po šesnest funkcija u nadzornim, upravni, finansijskim itd odborima dje uzimaju naknade ponekad i veče nego tri prosječne plate... ako upravni odbor broji pet članova, troje mora biti nezavisno od stranki i naravno sa biroa dovest naj sposobnije kadrove sa največim prosjekom ocjena i najmanje jedan strani jezik te poznavanje rada na računaru itd... experti i savjetnici ne znaju upaliti komp a kamoli nešta napisat, največi domet im je lajkovanje na facebooku evenualno viber al da im neko instalira...
Ma ja, s fakulteta odmah da se uhljebi, jer su oni, kao, obrazovali se. U narednim generacijama u politiku i državni rad treba da se uključuje samo onaj koji je u realnom sektoru proizveo i zaradio marku. I ovi današnji studenti, barem 90% njih samo nešto pametuju i sole pamet okolo, a ne znaju marke sami da zarade, mama i otac donose hljeb i plaćaju kafice.

I ovi što godinama trube kako treba otići, nema ovdje ništa, a nisu otišli, trebaju da pođu realno razmišljati, a to je da su sami, zapravo, nesposobni da stvore nešto u životu. Da su nesposobni i da nađu način da odu, o kojem stalno pametuju.

Oni koji samo sjede i čekaju da mi sve neko drugi obezbijedi u životu, i treba da odlaze. Narcisi i dječica koja žive u bajkama, oni koji ne shvaćaju ozbiljnost života i koliko se treba namučiti i treba da odu. Ako godinama sjediš i nešto čekaš, a nisi dočekao, treba da se zapitaš da li ima možda i do tebe šta.

I još samo jedna potvrda onoga što pišem, stranci su razočarani projektima i odzivu mladih za financiranje samozapošljavanja. Gdje su ti mladi, visoko-obraztovani, pametni, što sve znaju, sve ideje najbolje imaju, samo nema kapitala? Evo, donijeli ljudi pare, i šta bi na kraju? Ništa, pametni propali u zemlju, ili se na kaficama i u kladionicama bave "biznis planovima". I, ovo je jedna tužna istina o ogromnom broju mladih, koju svi drugi vide kada dođu ovdje, samo mi se pravimo ćoravi kod zdravih očiju. Da su davali pare za štele da se zaposle "pametni i visoko-obrazovani" na budžet, garant bi rat i pokolj izbio ko da prvi dođe na red.
MJAU - da

#898 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by MJAU - da »

madner wrote:Pa ja iz licnog iskustva.

Problem sa statistikom je sto je dokazano da ljudi koji nesto zacrtaju ne odustaju od te ideje zbog cinjenica. Ako si ti zacrtala da bi htjela otic i da bi ti bilo bolje, naces razlog zasto je bolje u Somaliji itd...

Objektivno bi bilo kada mi mogla reci gdje i sa koliko $ ce ti biti bolje nego ovdje (opet od lokacije) sa X KM.
Meni je osnovni motiv da se maknem iz ove sredine kao takve, koliko god se trudim da promijenim sebe i prihvatim stanje takvo kakvo jeste, ne uspijeva mi. A nisam od onih koji su sjedili na grbači roditelja, čekali nešto.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#899 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by _BataZiv_0809 »

almir90 wrote:
pici wrote:kako dati nekom posao mladom obrazovnom čovjeku kada pojedinci iz vrha podjele medu sobom po šesnest funkcija u nadzornim, upravni, finansijskim itd odborima dje uzimaju naknade ponekad i veče nego tri prosječne plate... ako upravni odbor broji pet članova, troje mora biti nezavisno od stranki i naravno sa biroa dovest naj sposobnije kadrove sa največim prosjekom ocjena i najmanje jedan strani jezik te poznavanje rada na računaru itd... experti i savjetnici ne znaju upaliti komp a kamoli nešta napisat, največi domet im je lajkovanje na facebooku evenualno viber al da im neko instalira...
Ma ja, s fakulteta odmah da se uhljebi, jer su oni, kao, obrazovali se. U narednim generacijama u politiku i državni rad treba da se uključuje samo onaj koji je u realnom sektoru proizveo i zaradio marku. I ovi današnji studenti, barem 90% njih samo nešto pametuju i sole pamet okolo, a ne znaju marke sami da zarade, mama i otac donose hljeb i plaćaju kafice.

I ovi što godinama trube kako treba otići, nema ovdje ništa, a nisu otišli, trebaju da pođu realno razmišljati, a to je da su sami, zapravo, nesposobni da stvore nešto u životu. Da su nesposobni i da nađu način da odu, o kojem stalno pametuju.

Oni koji samo sjede i čekaju da mi sve neko drugi obezbijedi u životu, i treba da odlaze. Narcisi i dječica koja žive u bajkama, oni koji ne shvaćaju ozbiljnost života i koliko se treba namučiti i treba da odu. Ako godinama sjediš i nešto čekaš, a nisi dočekao, treba da se zapitaš da li ima možda i do tebe šta.

I još samo jedna potvrda onoga što pišem, stranci su razočarani projektima i odzivu mladih za financiranje samozapošljavanja. Gdje su ti mladi, visoko-obraztovani, pametni, što sve znaju, sve ideje najbolje imaju, samo nema kapitala? Evo, donijeli ljudi pare, i šta bi na kraju? Ništa, pametni propali u zemlju, ili se na kaficama i u kladionicama bave "biznis planovima". I, ovo je jedna tužna istina o ogromnom broju mladih, koju svi drugi vide kada dođu ovdje, samo mi se pravimo ćoravi kod zdravih očiju. Da su davali pare za štele da se zaposle "pametni i visoko-obrazovani" na budžet, garant bi rat i pokolj izbio ko da prvi dođe na red.
A kad je napunit 9 velikih autobusa za studentski pohod u Rim, tu su neprikosnoveni.
MJAU - da

#900 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by MJAU - da »

almir90 wrote:

Mislim da si ovdje zamijenio teze. Nije teško doći do kapitala, koliko imati dobru ideju šta ovdje pokrenuti, da možeš od toga živjeti, a da nemaš političke konekcije, spreman na laganje, varanje, mislim, kriminal business.
Post Reply