Svijet bez religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked

Kako bi svijet bio bolje mjesto?

Da nema nikako religija (Agnosticizam, Apateizam, Ateizam, ... )
117
65%
Da ima samo jedna religija
22
12%
Da su svi Deisti
12
7%
Svijet je dobar kakav jeste
30
17%

Total votes: 181

Smrcak15

#876 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

zagortenej wrote:navodi se u predajama da je šejtan bio najbolji, najvjerniji Allahov rob, koji mu je najviše robovao, najviše ibadeta obavljao i sl. kada je Allah stvorio Adema, šejtan mu se nije htjeo pokloniti jer je smatrao da je bolji od njega, jer k'o biva on najviše robuje Allahu. i Allah ga prokleo zbog toga.
tako i ovi "pravovjerni" teže tom putu, pa nek zbroje 2 i 2, da znaju gdje su :-D
kako? pojasni
S4mpion

#877 Re: Svijet bez religija

Post by S4mpion »

aurora313 wrote: A ovdje dolazi do podjele na one koji shvataju i one koji ne. :D
Upravo tako.
Tabhana

#878 Re: Svijet bez religija

Post by Tabhana »

našao bi se čovjek raspravljati za nešto drugo, ako ne religije na klixu
aurora313

#879 Re: Svijet bez religija

Post by aurora313 »

Smrcak15 wrote:Djavola je najlakse dokazati naspram dokazivanje andjela i Boga i drugog svijeta
Dovoljno je prisustvovati rukji/exorcizmu pa ces da vidis ima li djavola ili nema, a jos upecatljivije je ako je rukja/exorcizam nad tobom izvrsen, pa bih te onda lijepo pitao, Gospodjo, ima li sad djavola ili nema :D
Eh jesi nekakav mračnjak... Nego ti pažljivo sa eksorcizmom da ti šejtan ne uzme dušu. :D
Challenger__

#880 Re: Svijet bez religija

Post by Challenger__ »

Smrcak15 wrote:Dovoljno je prisustvovati rukji/exorcizmu pa ces da vidis ima li djavola ili nema, a jos upecatljivije je ako je rukja/exorcizam nad tobom izvrsen, pa bih te onda lijepo pitao, Gospodjo, ima li sad djavola ili nema :D
Ništa je snimak koji si postavio. Ništa. Pogledaj ovo:

Ili ovo:

nasa

#881 Re: Svijet bez religija

Post by nasa »

Bilo je niz tema o dzinima, duhovima i tim pooojaavama :D i nekako uvijek okrenemo na sprdacinu jer fakat ljudi nekad pisu gluposti ali bilo bi interesantno da i o tome prodiskutujemo nekad.
Mislim, ko se bar nekad u zivotu nije osjetio kao da nije sam :zoka:
Nemam neko misljenje o tome osim sto drzim svjetlo upaljeno bar negdje ako sam sama u kuci, ponekad mi nesto suska i tako :lol:
kerima1

#882 Re: Svijet bez religija

Post by kerima1 »

nasa wrote:Bilo je niz tema o dzinima, duhovima i tim pooojaavama :D i nekako uvijek okrenemo na sprdacinu jer fakat ljudi nekad pisu gluposti ali bilo bi interesantno da i o tome prodiskutujemo nekad.
Nemam neko misljenje o tome osim sto drzim svjetlo upaljeno bar negdje ako sam sama u kuci, ponekad mi nesto suska i tako :lol:
Rove ti Naso dzini po regalu ili ormaru :lol:
NIN

#883 Re: Svijet bez religija

Post by NIN »

nasa wrote:Bilo je niz tema o dzinima, duhovima i tim pooojaavama :D i nekako uvijek okrenemo na sprdacinu jer fakat ljudi nekad pisu gluposti ali bilo bi interesantno da i o tome prodiskutujemo nekad.
Suska, suska, al u glavi :D
Towelie

#884 Re: Svijet bez religija

Post by Towelie »

NIN wrote:
Suska, suska, al u glavi :D
Verovatno. :-D Dzini ne manifestuju svoje prisustvo suskanjem, to je vise uticaj holivudskih losih horora. :P
zagortenej

#885 Re: Svijet bez religija

Post by zagortenej »

Image
animals

#886 Re: Svijet bez religija

Post by animals »

Strah je jebena stvar..
Towelie

#887 Re: Svijet bez religija

Post by Towelie »

zagortenej wrote:Image
:lol: :lol: :lol:
dustaban

#888 Re: Svijet bez religija

Post by dustaban »

Najbolji dokaz da religiji dolazi kraj jeste ovo sve cesce najavljivanje kraja dunjaluku.
To je normalno - onaj ko se blizi vlastitom kraju pozeli da je kraj svemu.
:wink:
ABH017

#889 Re: Svijet bez religija

Post by ABH017 »

Opa.. Znači priča se preselila na vatrena bića (što je neke odmah podsjetilo na vatrenu vodicu :D ).
Nema potrebe plašiti se džina. Vjernik pogotovo.
Znam jednu priču, gdje se džinkinja (kako drugačije nazvati džina u ženskom rodu?) zaljubila u insana, pa mu svako veče dolazila u san i radila s njim, neuzubillah, one stvari. Priča kaže da se i on ludo zaljubio u nju, i da mu je ni jedna žena nije mogla zamijeniti. Na kraju ga je skrenula sa pameti.
Ne znam koliko je priča istinita, a koliko su ljudi opterećeni saznanjem o prisustvu džina, pa im pripisuju i ono što treba i što ne treba. Mislim da se naši svjetovi susreću mnogo manje nego se o tome priča. Iz svog nekog iskustva, primjetio sam da najviše "posla" sa džinima imaju upravo oni, koji o njima najviše i pričaju.

Inače, naši preci su bili mnogo mudri ljudi.
Narodna poslovica "što je babi milo, to joj se snilo", kako vidim, jednako opisuje nadanja i strahove, i vjernika i nevjernika, religioznih i nereligioznih.. :D
Što nas, opet, je li, dovodi do zaključka da smo od jednog postali, i da smo u stvari jednaki, samo imamo drugačije predodžbe i polazna stajališta.
animals

#890 Re: Svijet bez religija

Post by animals »

ABH017 wrote:Opa.. Znači priča se preselila na vatrena bića (što je neke odmah podsjetilo na vatrenu vodicu :D ).
Znam jednu priču, gdje se džinkinja (kako drugačije nazvati džina u ženskom rodu?) zaljubila u insana, pa mu svako veče dolazila u san i radila s njim, neuzubillah, one stvari. Priča kaže da se i on ludo zaljubio u nju, i da mu je ni jedna žena nije mogla zamijeniti. Na kraju ga je skrenula sa pameti.
Ne znam koliko je priča istinita, a koliko su ljudi opterećeni saznanjem o prisustvu džina, pa im pripisuju i ono što treba i što ne treba. Mislim da se naši svjetovi susreću mnogo manje nego se o tome priča. Iz svog nekog iskustva, primjetio sam da najviše "posla" sa džinima imaju upravo oni, koji o njima najviše i pričaju.

Narodna poslovica "što je babi milo, to joj se snilo", kako vidim, jednako opisuje nadanja i strahove, i vjernika i nevjernika, religioznih i nereligioznih.. :D
Što nas, opet, je li, dovodi do zaključka da smo od jednog postali, i da smo u stvari jednaki, samo imamo drugačije predodžbe i polazna stajališta.
Ja bi to drugacije nazvao..
tanka je linija izmedju razuma i sizofrenije..
Smrcak15

#891 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

aurora313 wrote:
Smrcak15 wrote:Djavola je najlakse dokazati naspram dokazivanje andjela i Boga i drugog svijeta
Dovoljno je prisustvovati rukji/exorcizmu pa ces da vidis ima li djavola ili nema, a jos upecatljivije je ako je rukja/exorcizam nad tobom izvrsen, pa bih te onda lijepo pitao, Gospodjo, ima li sad djavola ili nema :D
Eh jesi nekakav mračnjak... Nego ti pažljivo sa eksorcizmom da ti šejtan ne uzme dušu. :D
Mracnjak interesanta rijec, nikad cuo prije ali mi ipak zvuci interesantno haha

A sejtan ne uzima dusu nego moze da udje u tijelo pa da prouzroukje probleme covjeku a i nemora nista da prouzrokuje, inace se samo konektuje na mozak i filuje ga raznim idejama kako bi covjek odveo na stranputicu. A ti na njega mozes da utices kroz misli tako sto ces razmisljati o stajanju pred kabom, da goris, ostre predmete koji sijeku jer ih je strah ostrih predmeta, sudnji dan itd
A kad mu se uci kur'an tokom rukje pocne bjezati po tijelu jer ga przi pa se javljaju razne reakcije na tijelu onoga kome se uci.
ABH017

#892 Re: Svijet bez religija

Post by ABH017 »

animals wrote:
ABH017 wrote:Opa.. Znači priča se preselila na vatrena bića (što je neke odmah podsjetilo na vatrenu vodicu :D ).

Zovi kako hoćeš.
Smrcak15

#893 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

animals wrote:

Kako to da jedna srpkinja beogradjanka vjeruje u postojanje dzinna nakon sto je probala islamski exorcizam rukju??

animals

#894 Re: Svijet bez religija

Post by animals »

Ti su dzini nesto kao i mora..
mora vam je za neupucene, zena koja doji mlade muskarce..ono za sise.
tako su prije ljudi djeci objasnjavali pubertetske promjene..
kad muski pocnu pitati zasto im otvrdnu sise..
najlaksi odgovor je bio mora te doji..
animals

#895 Re: Svijet bez religija

Post by animals »

Smrcak15 wrote:
Kako to da jedna srpkinja beogradjanka vjeruje u postojanje dzinna nakon sto je probala islamski exorcizam rukju??

I tebi je potvrda tvoji tvrdnji jedna Srpkinja iz Beograda..
ko ti kaze, da je ona sva svoja :-)
ABH017

#896 Re: Svijet bez religija

Post by ABH017 »

animals wrote:Ti su dzini nesto kao i mora..
mora vam je za neupucene, zena koja doji mlade muskarce..ono za sise.
tako su prije ljudi djeci objasnjavali pubertetske promjene..
kad muski pocnu pitati zasto im otvrdnu sise..
najlaksi odgovor je bio mora te doji..
Šta kad otvrdnu sise 40-ogodišnjaku? Jel i tad pubertet u pitanju?

Inače, ne slažem se da je tanka linija između razuma i šizofrenije. Golema je tu razlika.
Mada to, opet, nema neke dokučive veze s onim što sam prije napisao.
animals

#897 Re: Svijet bez religija

Post by animals »

[quote="ABH017"]

Šta kad otvrdnu sise 40-ogodišnjaku? Jel i tad pubertet u pitanju?

Ne znam..trebalo bi doktora pitati..
vjerovatno poremecaj neki..
ABH017

#898 Re: Svijet bez religija

Post by ABH017 »

Vjerovatno..
aurora313

#899 Re: Svijet bez religija

Post by aurora313 »

Smrcak15 wrote:A sejtan ne uzima dusu nego moze da udje u tijelo pa da prouzroukje probleme covjeku ...
A kad mu se uci kur'an tokom rukje pocne bjezati po tijelu jer ga przi pa se javljaju razne reakcije na tijelu onoga kome se uci.
Ja znam zasigurno da đavo bježi od krsta, ali nisam čuo to sa Kuranom. Jedva čekam da probam. :D
Smrcak15

#900 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

dustaban wrote:Najbolji dokaz da religiji dolazi kraj jeste ovo sve cesce najavljivanje kraja dunjaluku.
To je normalno - onaj ko se blizi vlastitom kraju pozeli da je kraj svemu.
:wink:
nebih ja bas rekao da to ima veze sa krajem religije

dunjaluk ce propasti bilo nebilo religije, bili svi vjernici ili bili svi nevjernici kako god propast ce, jer mu se sudjeno da propadne i bude unisten, pa da se iznova novi svijet stvori daleko ljepsi (dzennet) i daleko gori (dzehennem)
Locked