VW opoziv 11 mil. vozila

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Seawolf

#876 Re: VW opoziv 11 mil. vozila

Post by Seawolf »

mali_milojica wrote:
Seawolf wrote:
mali_milojica wrote:Ma naravno da ne mogu biti ovolike razlike. Ja sam ocekivao ovakve rezultate za Fiat. Zasto? Mislim da je konstrukcijski najstariji motor ovdje,cak iz 2008 i stvarno nisam ni ocekivao da u realnim uslovima ispuni normu. Meni samo nije logicno zasto nisu uzeli motore istih i sl ccm. U 500x ima i 2.0 motor.
Razocarao me Opel sa svojim novim 1.6 cdti motorom.
I motor u Mercedes-Benz C 250 d T, zapremine 2.143 ccm i najveće snage od 150 kW, je konstrukcijski, također iz 2008-e. Od slijedeće godine dobija nasljednika zapremine 1.950 ccm i najveće snage 170 kW, koji bi trebao imati još bolji rezultat.
Jeste,ali ima AdBlue i SCR,plus dvije turbine. Nista od toga nema 1.6 u 500X. Vjerovatno su i oni uz tretiranje izduvnih gasova kao Mercedes to dotjerati.
Ti si napisao konstrukcijski najstariji, a SCR tehnologija je kompletna izvan motora, tako da njeno dodavanje 2014-e, ne spada pod ovo konstrukcijski. A dvije turbine je imao i 2008-e.

Niti jedno vozilo klase Fiata 500X, ne koristi SCR tehnologiju za postizanje EURO 6 norme. Niti Mercedes-Benz A/B/CLA/GLA 220 d EURO 6, sa konstrukcijski istim motorom kao C 250 d EURO 6, ne koriste SCR tehnologiju, nego LNT.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#877 Re: VW opoziv 11 mil. vozila

Post by mali_milojica »

Seawolf wrote: Ti si napisao konstrukcijski najstariji, a SCR tehnologija je kompletna izvan motora, tako da njeno dodavanje 2014-e, ne spada pod ovo konstrukcijski. A dvije turbine je imao i 2008-e.

Niti jedno vozilo klase Fiata 500X, ne koristi SCR tehnologiju za postizanje EURO 6 norme. Niti Mercedes-Benz A/B/CLA/GLA 220 d EURO 6, sa konstrukcijski istim motorom kao C 250 d EURO 6, ne koriste SCR tehnologiju, nego LNT.
Greska u koracima :thumbup:
530i

#878 Re: VW opoziv 11 mil. vozila

Post by 530i »

Seawolf wrote:
direstraits0078 wrote:
Prema testiranjima automotorundsporta, to je mozda bitno za pomenuti.
Sve dok nema rezultata nečijeg drugog testiranja, koje obuhvata ista vozila, a koji su drugačiji od ovih, nije obavezno pomenuti. U odnosu na sadržaj rečenice koju sam napisao, to bi bilo dupliranje informacija.
Nijemci su kroz svoj auto klub - ADAC - u više navrata navodili lažne rezultate različitih testiranja. Ima možda i deset godina kako su prevrnuli tada novu Daciu Logan na nekom testu tvrdeći da je auto nesigurno. Kasnije su priznali da su namjerno ispuhali jednu prednju gumu da bi se to desilo. Sve u paničnom strahu od konkurencije. Isti ADAC je uhvaćen kako je lažirao kamaru anketa kasnije. VW je uhvaćen kako godinama koristi software za prikazivanje lažnih rezultata zagađenja auta. Pri tome automotorundsport objavljuje ovaj test koji je klasičan marketinški potez - niti se radi o istom vw motoru, niti se radi o tome da je bilo ko prekršio bilo kakav zakon - sva auta prolaze potrebne testove, na kojima se još ne sprovode ovakva testiranja. I pri svemu tome očekuju da im vjerujemo (taj ljudski faktor koji je vozio ta auta na testu, koji je prikupio i prikazao te podatke), da su oni pošteni, a eto ti drugi nisu i oni varaju. Smiješno.
Seawolf

#879 Re: VW opoziv 11 mil. vozila

Post by Seawolf »

530i wrote:
Seawolf wrote:
direstraits0078 wrote:
Prema testiranjima automotorundsporta, to je mozda bitno za pomenuti.
Sve dok nema rezultata nečijeg drugog testiranja, koje obuhvata ista vozila, a koji su drugačiji od ovih, nije obavezno pomenuti. U odnosu na sadržaj rečenice koju sam napisao, to bi bilo dupliranje informacija.
Nijemci su kroz svoj auto klub - ADAC - u više navrata navodili lažne rezultate različitih testiranja. Ima možda i deset godina kako su prevrnuli tada novu Daciu Logan na nekom testu tvrdeći da je auto nesigurno. Kasnije su priznali da su namjerno ispuhali jednu prednju gumu da bi se to desilo. Sve u paničnom strahu od konkurencije. Isti ADAC je uhvaćen kako je lažirao kamaru anketa kasnije. VW je uhvaćen kako godinama koristi software za prikazivanje lažnih rezultata zagađenja auta. Pri tome automotorundsport objavljuje ovaj test koji je klasičan marketinški potez - niti se radi o istom vw motoru, niti se radi o tome da je bilo ko prekršio bilo kakav zakon - sva auta prolaze potrebne testove, na kojima se još ne sprovode ovakva testiranja. I pri svemu tome očekuju da im vjerujemo (taj ljudski faktor koji je vozio ta auta na testu, koji je prikupio i prikazao te podatke), da su oni pošteni, a eto ti drugi nisu i oni varaju. Smiješno.
Svi novi modeli putničkih automobila u EU, od 2018-e moraju zadovoljavati propis koji kaže da prosječna količina emitovanih izduvnih gasova tokom mjerenja u uslovima praktičnog voženja (pod bilo kojim realnim uslovima), ne smije biti više od 2,1 (dva zarez jedan) puta veća od graničnih vrijednosti propisanih trenutno važećom normom EURO 6c.

Dakle ovo što je uradio A.M-u-S, nije nikakav i ničiji marketinški potez, nego pokazatelj ko od proizvođača u trenutnoj motornoj ponudi ima motore spremne za taj nadolazeći propis, a ko nema. I sve ovo nema veze sa VW-ovim EURO 5 dizel motorima, jer to je nešto što se već desilo i VW koncern će platiti zbog tog varanja, bez obzira na rezultate ovakvih testiranja.
mali_milojica

#880 Re: VW opoziv 11 mil. vozila

Post by mali_milojica »

Tajming je cudan,priznat ces.
I zasto nesto testirati u 2015 sto na snagu dolazi tek u 2018. Da su ovo uradili tada,onda ok. Ali zasto bas sad?
Indikativno da se cijela masinerija ukljucila u testove,koje vecinom vidimo u ADAC,AMS,Auto Bildu i testiranja rade "neovisne" kompanije.
Seawolf

#881 Re: VW opoziv 11 mil. vozila

Post by Seawolf »

mali_milojica wrote:Tajming je cudan,priznat ces.
I zasto nesto testirati u 2015 sto na snagu dolazi tek u 2018. Da su ovo uradili tada,onda ok. Ali zasto bas sad?
Indikativno da se cijela masinerija ukljucila u testove,koje vecinom vidimo u ADAC,AMS,Auto Bildu i testiranja rade "neovisne" kompanije.
Tajming je upravo savršen, jer je to ono što trenutno najviše intrigira čitaoce i što će najbolje prodati magazin.

Ovakav test raditi 2018-e, kada ovaj propis već bude na snazi, bilo bi podjednako besmisleno kao da sada naprave testiranje u magazinu da provjere koji automobil na testiranju NEFZ testnim ciklusom, zadovoljava EURO 6 normu.
530i

#882 Re: VW opoziv 11 mil. vozila

Post by 530i »

Kao što i rekoh - auti su mjereni po normama koje će važiti tek nekad u budućnosti, tj. za dvije godine. 2018. će to svi ispunjavati, na ovaj ili onaj način. Neko sa sasvim novim motorima, neko će postojeće motore doraditi...

Klasično spinovanje javnosti da bi se oprao Volkswagen i njihova prevarantska igra. Mora da im se ne piše dobro pa pokušavaju na sve načine da se operu...
Seawolf

#883 Re: VW opoziv 11 mil. vozila

Post by Seawolf »

530i wrote:Kao što i rekoh - auti su mjereni po normama koje će važiti tek nekad u budućnosti, tj. za dvije godine. 2018. će to svi ispunjavati, na ovaj ili onaj način. Neko sa sasvim novim motorima, neko će postojeće motore doraditi...
... a neko će pokušati uraditi ono što je VW uradio 2007-e.

Pritisak koji uvođenje ovoga propisa (o dopuštenim vrijednostima prosječne emisije izduvnih gasova, prilikom testiranja u realnim uslovima voženja) imaju proizvođači vozila sa dizel motorima, veći je od pritiska prilikom prelaska sa EURO 4 na EURO 5 normu, ili prilikom prelaska sa EURO 5 na EURO 6 normu. Zato će neki proizvođači morati pribjeći "alternativnim" metodama, ili jednostavno odustati od ugradnje dizel motora veće snage.
530i

#884 Re: VW opoziv 11 mil. vozila

Post by 530i »

Ali, za razliku od već dokazanih činjenica o Volkswagenu i njihovoj marketing mašineriji, to je još uvijek domen teorije.
Seawolf

#885 Re: VW opoziv 11 mil. vozila

Post by Seawolf »

530i wrote:Ali, za razliku od već dokazanih činjenica o Volkswagenu i njihovoj marketing mašineriji, to je još uvijek domen teorije.
Ono što sam naveo u prvom paragrafu mog posta, jeste samo teorija.

Ono što sam napisao u drugom paragrafu, nije.
mali_milojica

#886 Re: VW opoziv 11 mil. vozila

Post by mali_milojica »

Da li testirani Golf koristi SCR i AdBlue tecnost?
Koji od testiranih auta imaju to rijesenje?
Seawolf

#887 Re: VW opoziv 11 mil. vozila

Post by Seawolf »

mali_milojica wrote:Da li testirani Golf koristi SCR i AdBlue tecnost?
Koji od testiranih auta imaju to rijesenje?
Ne koristi. Napisao sam već nekoliko puta da niti jedan automobil kompaktne klase, za postizanje EURO 6 normi, ne koristi SCR tehnologiju.
Za postizanje U.S. Tier 2/Bin 5, koristi se SCR tehnologija i kod Golfa VII.

Sa testiranim automobilima, situacija je slijedeća:

VolksWagen Golf 2.0 TDI Variant 110 kW - LNT

Mercedes-Benz C 250 d T 150 kW - SCR

Mazda CX-3 Skyactiv-D 77 kW - samo mjere unutar motora

BMW X5 sDrive 25d 170 kW - SCR i LNT

Opel Mokka 1.6 CDTI 100 kW - LNT

Volvo XC90 D5 165 kW - LNT

Fiat 500X 1.6 Multijet 88 kW - LNT
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#888 Re: VW opoziv 11 mil. vozila

Post by konektovan »

Taj golf je mogao postici te rezultate, jedino ako je bio parkiran, i to pod uslovom, da mu je motor ugasen. :wink: :mrgreen:

Ja ne znam, pored svih podvala od strane germanskih strucnjaka u proslosti, i ovih svjezih kvazitestiranja, moze li neko vjerovati i 1 % od onog sto objave?! Ja da izvinete, ne mogu. :wink:
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#889 Re: VW opoziv 11 mil. vozila

Post by mk ultra »

530i wrote:Ali, za razliku od već dokazanih činjenica o Volkswagenu i njihovoj marketing mašineriji, to je još uvijek domen teorije.
priča o VW marketingu bi stajala kad niko drugi ne bi smio da se reklamira i potplaćuje novinare osim VW
direstraits0078

#890 Re: VW opoziv 11 mil. vozila

Post by direstraits0078 »

mk ultra wrote:
priča o VW marketingu bi stajala kad niko drugi ne bi smio da se reklamira i potplaćuje novinare osim VW
U njemackim listovima? :lol: Ajde molim te...
amar1994

#891 Re: VW opoziv 11 mil. vozila

Post by amar1994 »

konektovan wrote:Taj golf je mogao postici te rezultate, jedino ako je bio parkiran, i to pod uslovom, da mu je motor ugasen. :wink: :mrgreen:

Ja ne znam, pored svih podvala od strane germanskih strucnjaka u proslosti, i ovih svjezih kvazitestiranja, moze li neko vjerovati i 1 % od onog sto objave?! Ja da izvinete, ne mogu. :wink:
:thumbup: :lol: :lol:
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#892 Re: VW opoziv 11 mil. vozila

Post by mk ultra »

direstraits0078 wrote: U njemackim listovima? :lol: Ajde molim te...
ne govorim za njemačke testove nego generalno
neka francuzi sad naprave isti test gdje će Renault ili Citroen pobijediti prema emisijama gasova, ako ovaj test nije dobar

niko u tom menadžersko/prodajnom svijetu nije pošten... rijetki su novinarski testovi koji nisu prilagođeni nekome
mislim da je nemoguće tvrditi da je VW jedini koji ima pravo da se reklamira
direstraits0078

#893 Re: VW opoziv 11 mil. vozila

Post by direstraits0078 »

mk ultra wrote:
direstraits0078 wrote: U njemackim listovima? :lol: Ajde molim te...
ne govorim za njemačke testove nego generalno
neka francuzi sad naprave isti test gdje će Renault ili Citroen pobijediti prema emisijama gasova, ako ovaj test nije dobar

niko u tom menadžersko/prodajnom svijetu nije pošten... rijetki su novinarski testovi koji nisu prilagođeni nekome
mislim da je nemoguće tvrditi da je VW jedini koji ima pravo da se reklamira
Slabo poznajes njemacku ljubav prema vlastitom gov*etu. Za razliku od bosanskog mentalnog sklopa, kojem je i tudje gov*o bolje i ljepse mirise od vlastitog, ako se to moze reci za jedno gov*o. Jednostavno niko nema tako usadjenu ljubav prema vlastitom i zelju za samoodrzanjem od njih. Pogledaj malo gdje su bili nakon ww2, a gdje su sada. Dok su oni koji su ih drzali za 00 sad u vecim gov*ima od njih. Ogromna je to masinerija, ne treba ih podcjenjivati, a ni u zvijezde ukivati, dovoljno je sto sami sebe u zvijezde ukivaju. ;)
mali_milojica

#894 Re: VW opoziv 11 mil. vozila

Post by mali_milojica »

Meni je prosto nevjerovatno koliko u drugim zemljama Auto Bild ima sestrinskih casopisa i koji doslovno prenose testove iz onog glavnog i u evropi je skoro pa doslo do jednoumlja.
Koliko toliko "realno" testove jos urade francuzi i eventualno talijani. Tu se i ponekad desi da u nekom testu ne pobjedi njemacki auto,dok je kod Auto Bilda i vezanih za njega pobjeda nekog drugog osim svabe na nivou statisticke greske.
Ne znam kako je u ostalim zemljama,ali ovdje vidim kod nas da sve manje ljudi cita to sranje od casopisa.
Seawolf

#895 Re: VW opoziv 11 mil. vozila

Post by Seawolf »

Pošto ja nisam neki vozač, zamolio bih nekoga od stručnijih vozača da mi objasni kako se to treba u praksi voziti automobil, pa da izbaci manje NOx-a u izduvnim gasovima, od nekog drugog automobila.
mali_milojica

#896 Re: VW opoziv 11 mil. vozila

Post by mali_milojica »

Manje po guzvama i miluj gas :D
530i

#897 Re: VW opoziv 11 mil. vozila

Post by 530i »

mali_milojica wrote:Meni je prosto nevjerovatno koliko u drugim zemljama Auto Bild ima sestrinskih casopisa i koji doslovno prenose testove iz onog glavnog i u evropi je skoro pa doslo do jednoumlja.
Koliko toliko "realno" testove jos urade francuzi i eventualno talijani. Tu se i ponekad desi da u nekom testu ne pobjedi njemacki auto,dok je kod Auto Bilda i vezanih za njega pobjeda nekog drugog osim svabe na nivou statisticke greske.
Ne znam kako je u ostalim zemljama,ali ovdje vidim kod nas da sve manje ljudi cita to sranje od casopisa.
Marketing mašinerija Švabama je bolji izum od svih tehničkih izuma....para koje se uštedili troše na reklame i podmićivanje novinara, autoklubova i sl.
Seawolf

#898 Re: VW opoziv 11 mil. vozila

Post by Seawolf »

mali_milojica wrote:Manje po guzvama i miluj gas :D
Jesi li baš siguran da je tako? To što si preporučio, svakako smanjuje potrošnju goriva i, poslijedično, količinu emitovanog CO2.

No, ostaje moje pitanje: kako se načinom voženja u praksi, može utjecati na količinu emitovanog NOx-a, i na taj način subjektivno utjecati na rezultat testiranja u realnim uslovima?
Seawolf

#899 Re: VW opoziv 11 mil. vozila

Post by Seawolf »

530i wrote:
mali_milojica wrote:Meni je prosto nevjerovatno koliko u drugim zemljama Auto Bild ima sestrinskih casopisa i koji doslovno prenose testove iz onog glavnog i u evropi je skoro pa doslo do jednoumlja.
Marketing mašinerija Švabama je bolji izum od svih tehničkih izuma....para koje se uštedili troše na reklame i podmićivanje novinara, autoklubova i sl.
Da nije bilo "švaba" poput Rudolfa Diesela i Nikolausa Otta, postoji vjerovatnoća da bismo i dan danas vozili automobile pogonjene parnim strojem, a njih dvojica nemaju veze sa marketing mašinerijom.

Neprihvatljivo je nešto što je uradila grupa ljudi zaposlena u upravi i rukovodstvu Volkswagen koncerna, spočitavati svim "švabama" koji su angažovani u auto industriji.
530i

#900 Re: VW opoziv 11 mil. vozila

Post by 530i »

Moja greška - mislio sam na VW samo. Od početka su sa njima (VW) razne priče, što potrvđene, što nepotvrđene, o krađama ideja i projekata i drugim marifetlucima...
Post Reply