Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
JThomas

#876 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by JThomas »

svi se zadužuju, i amerika i njemačka. ali stepen zaduženosti prema drugim ekonomskim parametrima je neuporediv. jugoslavija je po svim parametrima bila manje zadužena od njenih članica danas, i apsolutno i relativno, a i one su sve neuporedivo manje zadužene od grčke.
mudrac2

#877 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by mudrac2 »

JThomas wrote:svi se zadužuju, i amerika i njemačka. ali stepen zaduženosti prema drugim ekonomskim parametrima je neuporediv. jugoslavija je po svim parametrima bila manje zadužena od njenih članica danas, i apsolutno i relativno, a i one su sve neuporedivo manje zadužene od grčke.
ovo je jedna od ubleha koja se dobro udomaćila.

čuj njemačka zadužena. Jes ali samo i isključivo fiktivno. Od tog njemačkog "duga" oduzmi sredstva koja njemačka potražuje od drugih država po osnovu plasiranih kredita pa ćeš skontati da su jedini stvarni dužnici male i siromašne države.
Gojeni H

#878 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Gojeni H »

JThomas wrote:svi se zadužuju, i amerika i njemačka. ali stepen zaduženosti prema drugim ekonomskim parametrima je neuporediv. jugoslavija je po svim parametrima bila manje zadužena od njenih članica danas, i apsolutno i relativno, a i one su sve neuporedivo manje zadužene od grčke.
To je cinjenica. Ali,

Jel' zivjela od guzovace? -Jeste.
Je li moglo potrajati? - Da je moglo, potrajalo bi.

Najveci uspjeh Jugoslavije je to sto je oslobodila zemlju. Mi nismo uspjeli, i imamo ovo sto je danas.
madner

#879 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by madner »

Krediti nisu guzovaca.

Da je moglo potrajati, naravno da je moglo. Naravno uz nuzne reforme. Da Slobodan nije odlucio da zeli raspad, Markoviceve reforme bi bile uspjesne. Cisto ekonomski, nema parametra po kojem je sistem bio neodrziv.
JThomas

#880 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by JThomas »

Gojeni H wrote:
To je cinjenica. Ali,

Najveci uspjeh Jugoslavije je to sto je oslobodila zemlju. Mi nismo uspjeli, i imamo ovo sto je danas.
po tom je kriteriju je puno više guzovače danas nego tad. stopa zaduženosti je veća, manje se zarađuje, ne vraća se nikako, a troši se gotovo isključivo na plate.
Gojeni H

#881 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Gojeni H »

JThomas wrote:
Gojeni H wrote:
To je cinjenica. Ali,

po tom je kriteriju je puno više guzovače danas nego tad. stopa zaduženosti je veća, manje se zarađuje, ne vraća se nikako, a troši se gotovo isključivo na plate.
Naravno da je tako.
Niemand

#882 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Niemand »

Gojeni H wrote:
Znam da ovo neces shvatiti, ali do mene je da pokusam.

Ovakva vrsta neuspjelog podjebavanja covjeka s kojim se ne slazem u potpunosti, ali koji je postavio neka zaista dobra pitanja i iskustva iz ruralne sredine, a ustvari ponizavanja "seljaka" s onim "eno mu livada", je karakteristicna SAMO za post-komunisticke zemlje.
NIGDJE na Zapadu, a bio sam u par tih zemalja, nisam cuo da se neko osiono i podjebavacki ponasa prema nekome zato sto je iz ruralne sredine, ili zato sto je rudar.
Raditi je dobro, biti zaposlen znaci ne biti lijen (ovo je malo k'o iz Alan Ford-a :D ), nema posla kojeg se treba sramiti, mjesto rodjenja i boravka te ne cini boljim/gorim, su parole i vrijednosti svijeta kojem tezimo.

Pokusaj shvatiti da je komunizam, naucen od Sovjeta, seljaka vidio kao kulaka i neprijatelja.
Sve moguce je uradjeno da se selo unisti i seljaci dovedu u gradove. U SFRJ im je to poslo za rukom. Bitno je bilo omrznuti selo kao prljavo, retrogradno, gadljivo.
Averzija prema nekim drugim zanimanjima je nastala kasnije preseljavanjem seljaka u gradove, gdje su neki pozeljeli da su "gradskiji" od drugih, pa je i nastao trend trazenja posla gdje se nista ne radi.

Na kraju, svijet kojem tezimo zivi u prigradskim sredinama jer zeli da zivi u cistoj i mirnoj sredini. S izuzetkom od sacice metropola, u gradovima zive ghetto boys.
:thumbup:

Mescini da smo ostali u toj jugoslaviji da bi vremenom onda postali vegeterijanci :lol:
skupljac_zeljeza

#883 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by skupljac_zeljeza »

piupiu wrote: Šta si se ti uhvatio studentskih demonstracija i Zilnika? :lol:

Hajde, ako cemo nastaviti u tom pravcu:

1. Zasto su se desile demonstracija 68? Kako su uopšte počele?
2. Imas li nekoga u porodici ko je ucestvovao u njima kao svjedoka?
3. Zasto je znacajan Zelimir Zilnik?
4. Kakva je bila uloga crnog vala u jugoslovenskoj kinematografiji?

... pa, ćemo onda nastaviti razgovor o fotografijama i youtube videima i impresijama iz daleke budućnosti. Ovo me zanima da vidim da li vladamo osnovama materije na nekom zajedničkom nivou. :wink: :kiss:

Usput, da oprostiš, onako kao generalna opaska, malo je uvrediljivo kada nekome ko je živio u Jugoslaviji kreneš citirati Wikipediau da mu objasniš kako je živio. Ljudi ti kažu 'meni je bilo tako', a ti njima citat sa Wikipediae. :lol: To je, ipak, prilično neozbiljno ako ništa, a ono kao istraživačka metoda. To ti je kao kad neki mladi Subotičanin, recimo, krene nekom Sarajliji pričati o tome kako mu je bilo pod opsadom i kaže: "Pa, čitao sam na Wikipediji." :wink:
To je dokument ili nije? :) I to crno na bijelo. :mrgreen: Pažljivim praćenjem svih sekvenci uočit ćeš niz detalja koji upućuju na to da je Kazazova kolumna o kojoj se ovdje priča vrlo diskutabilna. Ako pogledaš parole koje su bile te '68. i godinu prije i par poslije uz one:"Živio Tito", "Živio socijalizam i komunizam" što je naučeno još iz čitanki imaš i one "Dole kneževi socijalizma" ili "Hoćemo posao", "Štampa laže", "Dole policija" zbog čega je narodna milicija odvaljivala curama materice i momcima bubrege isto kao i '81. u Prištini. O uspjesima kojima se u priči daje akcenat, slijedi period krize i citat sa wikipedije objašnjava Kučanov komentar koji je bio u vrhu tog sistema. Ako Kučan laže, neka to vidi Kazaz sa njim. :wink:
Što se tiče da li sam imao nekoga ko je učestvovao u demonstracijama '68. i to jesam i čak su mi pokazivali tavane na Studentskom trgu iznad Beogradske filharmonije gdje su se krili od milicije koji su još osamdesetih pretvoreni u mansarde.

Image
sinuhe

#884 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by sinuhe »

Nije bilo nikakvih protesta. Cijela stvar je preuvelicana.
skupljac_zeljeza

#885 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

sinuhe wrote:Nije bilo nikakvih protesta. Cijela stvar je preuvelicana.
Sve se montiralo, i procesi i protesti i... :D Lijepo to Orwell objasni.
sinuhe

#886 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by sinuhe »

Ma Tito diplomatski rekao da su studenti u pravu i to je bio kraj te pricice koja je bitna samo tim "ucesnicima".
Ommadawn

#887 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ommadawn »

Narodna milicija nas je čuvala. U plavim fićama, tristaćima, stojadinima i golfovima. U plavim mantilima, šapkama i razdrljenim košuljama. S gumenim pendrecima gonila pravdu i onima što su skrivili i onima što nisu. Da ne skrive. U ime socijalizma i naroda bojili mokraću u crveno telefonskim katalozima i čarapama punjenim sitnim pijeskom.
skupljac_zeljeza

#888 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Ommadawn wrote:Narodna milicija nas je čuvala. U plavim fićama, tristaćima, stojadinima i golfovima. U plavim mantilima, šapkama i razdrljenim košuljama. S gumenim pendrecima gonila pravdu i onima što su skrivili i onima što nisu. Da ne skrive. U ime socijalizma i naroda bojili mokraću u crveno telefonskim katalozima i čarapama punjenim sitnim pijeskom.
:mrgreen:

Fudo Bosna

#889 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo Bosna »

Glupo je uopće upoređivati život u ex Yu i danas u BiH, R.Hrvatskoj, Srbiji itd... Najsmješnije je što mnogi, koji tada nisu rođeni od foruma pa od razgovora uživo, pametuju i kritikuju zemlju u kojoj život nisu ni okusili?

Naravno i Jugoslavija je imala mana, pogotovu manji , po broju narodi nisu imali puno prava, Bošnjaci kojima i sam pripadam ponajmanje, npr, zastupljenost pisaca u osnovnim , srednjim školama i na fakultetima, vjera koja nije bila zabranjena ali su vjenici bili na margini itd itd...

Ovdje negi spominju proteste, gole otoke, političke progone i to stoji, mana je bilo, ali pošto nas ima poprilično koji smo dovoljno stari da smo proživili u onoj državi ali i dovoljno "mladi" da smo osjetili svu "blagodat" današnje demokratije, napraviću malu analizu. Prvo, ovi koji kažu što se raspala, a koja se država neće raspasti, pa mnogima , prije svega, onoj tzv . nepriznatoj ili nepriznatim "Vladama iz sjene", ta je Yuga itekako smetala, jer ko bi poharao, Energoinveste, Famose. INE, Hidrogradnje, Soko-Mostar, naravno nisu ih uništili direktno ni Jugoslaviju direktno ali su svjesno dopustili krizu, nisu sprijelčili rat , a mogli su, pa ko bi pored domačih jakih i stabilnih banaka uveo današnje zelenaške: Raiffeisen, Sparkasse, Sberbank i ine, ko bi nam , da nam nisu obečali "bolju budućnost" i demokraciju, mogao rasturiti svu privredu, i da nas, sasvim legalno, učiniti ovisnicima lopovske EU birokracije, koja nam kroji zakone, određuje hočemo li do 70 godine raditi ili je vjerovatno bolje, da radimo do 75 godin e jer nam poslije neče ni trebati penzija, kada odemo na Bare, Mirogoj i slične destin acije? Uostalom , mnoge močnije države i carstva su u prošlosti propala i svaka če propasti, nema ni jednog carstva ili države u povijesti da je trajala vječno i to je nepobitna činjenica.

E sada iz perspektive osobe koja nije bila član one partije na vlasti ni ja ni večina moje familije, a mnogi u familiji dobili stan ili napravili kuću toj i takvoj "lošoj " državi, kada će danas npr napraviti kuću , ili kupiti stan ili će čitav život biti postanar, sadašnji, mladi bračni parovi. Od čega, od posla koji nije nikada siguran i ako ga dobiješ dobiješ ga u kasnim 20-tim godinama, ili u 30-tim godinama, i ako ti zelenaška ino banka odobri kredit, dobro će ti rebnuti kamatu i zavaliče te , do bola, je li ovo fakat ili ne?

Kažu nije bilo demokratije, nije bilo dovoljno to je fakat ali pogledajmo, danas imamo "modernu" policiju u BiH, u lijepim novijim golfovima, onda smo imali miliciju u golfu I, ranije u još lošijim automobilima, i za današnje uslove, u demode uniformama? Da li je onda bilo čestih i brutalnih razbojništava koje imamao danas širom BiH, da bilo je ponekad, ali Bogami puuuuno punooo, manje i kada te ta nedemokratska murija ufati, vjerovatno je to zadnja pljačka koja če ti naumpasti.

Da li je tada , barem u kasnijem periodu bilo nacionalizma, da bilo je toga , npr na stadionima, ali da li si mogao da furaš šovinizam onako javno, e Bogami nisi i čak ako si bio tamo gdje si večina , npr u Hrvatskoj a napadaš Srbina po nacionalnoj osnovi, ili u Srbiji vrijeđaš nekog drugog po nacionalnoj i vjerskoj osnovi a on manjina u toj republici i prijavi te, ne bi se baš "sjajno " proveo. Ne zato što u tadašnjem sudstvu ili policiji nije bilo nikako nacionalista več zato što si imao sistem, jaku državu, koja te je štitila, naravno imao si uskraćena mnoga nacionalna prava, ali zato nisi mogao ni biti vrijeđan po bacionalnoj osnovi, ni po vjerskoj, niti si mogao biti orobljen ili opljačkan u banci ili marketu i to usred bijela dana, kao danas, mogao si ali vrlooo rijetko.

Kažu nije bilo dovoljno sportskih terena , više izgrađeno sad itd? Ali pobogu , pa jedna Vogošća opčina u Sarajevu je imala više industrije i to vrlo uspješne nego cijela Bosna danas, pa ljudi nisu bili fukare? Šta danas imaš od teniskog terena ako večina radnosposobnog stanovništva određene općine ne radi?

I evo da vidimo gdje jedanas ono, što se našoj predhodnoj Domovini najviše spočitava , demokratija?
Prije si nisi baš hvalio ako te roditelji šalju u mekteb ili ako ideš u džamiju ili u crkvu, ali nisio morao brinuti da te neko pred ulazom u određeni vjerski objekat prebije, da ti vjerski objekat išara, ako se, po nesreći, taj vjerski objekat nalazi tamo , gdje je tvoja nacija u manjini? Nisi, eto priznajem i sam sam toga sudionik i vjernik i bio aktivan vjernik i prije rata i ja i skoro sva familija, mogao baš javno ispoljavati vjeru, recimo mevlud, nije baš bilo pametno da efendija odvrne razglase u džamiji itd, tačno , slažem se, a ni u raji npr sa faksa nisi bio baš in , ni među muslimanima, ni ateistima , ni pravoslavnim ako im recimo prije predavanja umjesto netom završenog derbija Želje i Sarajeva pričaš i hvališ se kao ideš svaku noć u džamiju ili crkvu npr?

A kakvo je stanje danas, upiši fax u npr.jugozapadnoj Hercegovini, npr u Z.Mostaru, pa traži na faksu vjerska prava npr. kao musliman, i pohvali se studentima, da si vjernik? Ili u Banja Luci da si katolik ili musliman? Otiđi u džamiju tamo u BiH gdje nisi večina, ali ne u vrijeme kada dolazi BiH dijaspora, pa može jer ima poprilično Bošnjaka, več kada u određenom gradu nije sezona i nema dijaspore, ne mislim da bi to bio baš pametan potez? Naravno, da ne govorim samo o svojoj naciji ili religiji, slično pitanje mogu postaviti i Hrvatu katoliku u Banja Luci, ili Srbinu pravoslavnom u Visokom, mada mislim da je , ipak, tamo gdje su Bošnjaci u večini taj prag tolerancije, objektivno, najviši !

Pasoš Jugoslavije i pasoš svih današnjih republika su neuporedivi? Bila je čast imati ga i putovati sa njim , Jugoslavija je bila brend koji je poštovao cijeli svijet...

Mnogi poltičari koji nam dolaze iz bivših zemalja istočnog lagera , i sada su nam kao "savjetnici",a znaju da su te zemlje i njihovi turisti npr u Yu bili za nas, Jugoslovene obične "fukare". Armija one države, bez obzira u šta se pred raspad zemlje pretvorila, je bila brend, imala je snagu, bio je ponos biti vojnikom te zemlje, a sada imamo male Armijice, koje su ili će biti dio NATA, a nisu ni n-te po snazi ili ugledu u tom savezu, a Armija Jugoslavije se respektovala...

Znači, manimo se teoretisanja, manimo se wikipedia i on line copy paste analiza, imamo žive svjedoke, ljude rođene 70-tih ili 60 -tih godina, pa eto pitajte i starije generacije, da dobilo se na mostu ali pooodobro izgubilo na Ćupriji. Imamo suverenost koja je lažna jer svaki trečerazredni političar iz EU, može političaru, najvišeg ranga: iz Srbije, C. Gore ili BiH, lupiti šakom od sto, a da ovaj ne smije ni zucnuti, naprotiv , mora mu se smiješiti i izvinjavati se, da ne kažem "nag..."

Imamo vjerska i nacionalna prava, ali ne na teritoriji gdje nismo večlina, jer ako zađeš u općinu gdje si manjina, bilje ti je da "ne iskušavaš" kolika je demokracija, pa ni koliko je BiH suverenau toj opčini...Naravno ne hvali se plaho ni Bošnjaštvom ni Srpstvom ni Hrvatstvom na teritoriji gdje su ti narodi u manjini, imamo svježa iskustva , pa nažalost i u mom rodnom Sarajevu?

Čak šta više , ni legalnu zastavu svoje države u pojedinim dijelovima BiH , ne možeš istaknuti, ili možda "griješim"?

Radnici , barem dok nas ne sustigne još pokoji "demokratski" EU zakon mogu protestovati, ali kome, čemu i šta mogu postići. Na radno mjesto koje je kupio privatnik, protiv poslodavca koji je vlasnik i radnika i posla koji obavlja, na vlast koja je korumpirana i ne smije ni pisnuti bez znanja i odobrenja EU, (jer njih EU kao "šamara" a ništa im ne uzima od plaća i prava, jer i EU sabornici imaju dooobre plače i benefikte , a vrana vrani...) A ovi iz EU eto oni su, "pravo naklonjeni" našim osiromašrnim radnicima i forsiraju naša prava, pa njihovi su građani kupili te iste naše radnike, njih če štititi logično je, ili penzionerima, ili socijalnim slučajevima , pa ljud i čitajte ove "reformske " agende od tzv "demokratske" Europe.., pa malo i između redova čitajte, gdje se tamo krešu prava i primanja političarima,nigdje, sve im ostaje, a gdje se tamno daje i minimum , eto iz pristupnih grantova EU, npr penzinerima, socija slučajevima, studentima, da ne pokrepaju da imaju minimum časti u životu, naravno nigdje i nikad ?

Onda je, u ex Yu, bio radnik/gospodin, a sada gospodiin /uposlenik, (čitaj fukara, koja nema nikakva prava, ne može otiči na trudničko, ne smije se razboliti i niko ga nikada neće zaštiti, ako uopšte , nekada i dobije posao...) !!!
5 0 5

#890 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 5 0 5 »

Gojeni H wrote: Znam da ovo neces shvatiti, ali do mene je da pokusam.
nisam pisao o seljacima, nego sam pisao jednom seljaku. mozda ga nisam uspio pribliziti svojem misljenju zbog svoje arogancije, ali bih volio vidjeti tvoj pokusaj. ako sam ga podcijenio izvinjavam se, ali od svih picki, kuraca, jebanja i odjebavanja s kojim je pocastio moje misljenje, pretpostavio sam da je to nivo koji on razumije. znaci, najprostiji, ali ne prostacki.

sam njegov stav je legitiman, ali nacin na koji ga je ispoljio je meni dovoljan dokaz zasto je vazno ovo sto pokusavam ovdje odbraniti.
Gojeni H

#891 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Gojeni H »

skupljac_zeljeza wrote:
sinuhe wrote:Nije bilo nikakvih protesta. Cijela stvar je preuvelicana.
Sve se montiralo, i procesi i protesti i... :D Lijepo to Orwell objasni.
Sve je to doublespeak. :D
tzipiripi

#892 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by tzipiripi »

Leons wrote:
tzipiripi wrote:
Otkud uopšte ideja da su Deen, Rizo Ruža... i slični likovi umjetnici?!? Nisu nikad bili i nikad neće ni bit koliko god oni to ponavljali. Danas svaki balvan koji uzme mikrofon, gitaru ... za sebe tvrdi da je umjetnik.
Ali zato Predrag Stanković dobija 4,5 marke po času. Čovjek iz čije je škole izašlo nekoliko svjetskih imena u umjetnosti. Koliko mladih danas zna ko su Denis Azabagić, Alen Garagić, Dejan Ivanović ili Sanel Redžić?
Ali zato znaju ko je koga na estradi naguzio, čija je sisa ispala pred kamerama ... Kad čuješ da cijeli bus klinaca osnovne škole na školskom izletu pjeva džigeru, ona stara da "na mladima svijet ostaje" dobije drugi smisao.
Ne moze drzava odredjivati ko ce i sta ce se slusati. Jos manje pare uzimati od nekoga da to finansira. Mozda mene ili nekoga drugog uopste ne interesuje nikakva umjetnost. Neka se ljudi dobrovoljno prijave da ih drzava oporezuje. Neka osnuju fondacije i finansiraju buduce zvijezde i nobelovce. U cemu je problem?

Problem je u totalitarnom mentalnom sklopu koji ne zna za drugacije, daj drzavu omnipotentnu da svakom naredi i podredi da misli i radi ko sto ja mislim da bi trebalo.

Boli mene qratz za Sanela Redzica i njegovu gitaru.
Zato one koji su dali posao svim našim pobrojanim pravim umjetnicima ne boli. Svaka pametna država ulaže u svoju umjetnost i kulturu, svaka. Zna se i zašto. A zna se i zašto neko ne ulaže.
kakonako

#893 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by kakonako »

Ja sam bio ucesnik demonstracija u Sarajevu 1968.Raji to vise bila zajebancija,bili ispitni rokovi pa da se malo produzi...osim nekoliko pogubljenih stiklica i tasnica uz Dzidzikovac ne znam da je bilo vecih problema.Malo plavi dezurali oko fakulteta bojali se da im ne srusimo drzavu...poneki clan SK izletio i to je to.
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#894 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Zviz »

:D
piupiu

#895 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

Leons wrote:@piupiu

Totalitarni mentalni sklop je insistiranje na tome da SVI MORAJU finansirati umjetnost jer neko misli da tako treba. Ko misli da treba, hoce da ima Andrice za buduca pokoljenja, bolji bezvremenski DNK neka sam finansira na nacine koje sam vec opisao. To je posteno.
A, hoćemo li svi finansirati sport? Zdravstvo? Obrazovanje? Policiju? Sud? Mislim, ono ... primjer, ja sam anarhista, meni ne treba ni sudija, ni sud, ni policija ... što bi ja to plaćala za druge? Boli me očna jabučica za zajednicu i zajedničko dobro ... ja to neću da plaćam. Je l' pošteno? Mislim, postoje neke osnovne funkcije države koje čine društvo onim što jeste ... Hoćemo li narod, naciju, društvo, državu - ili svako za se? Gdje ćemo povući crtu?
Drinski

#896 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Drinski »

piupiu wrote:

Totalitarni mentalni sklop je insistiranje na tome da SVI MORAJU finansirati umjetnost jer neko misli da tako treba. Ko misli da treba, hoce da ima Andrice za buduca pokoljenja, bolji bezvremenski DNK neka sam finansira na nacine koje sam vec opisao. To je posteno.
A, hoćemo li svi finansirati sport? Zdravstvo? Obrazovanje? Policiju? Sud? Mislim, ono ... primjer, ja sam anarhista, meni ne treba ni sudija, ni sud, ni policija ... što bi ja to plaćala za druge? Boli me očna jabučica za zajednicu i zajedničko dobro ... ja to neću da plaćam. Je l' pošteno? Mislim, postoje neke osnovne funkcije države koje čine društvo onim što jeste ... Hoćemo li narod, naciju, društvo, državu - ili svako za se? Gdje ćemo povući crtu?
pa sud trebaju da finansiraju oni koji se tamo parniče, a ne da ih sud oslobađa plaćanja troškova postupka.
piupiu

#897 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

Drinski wrote: pa sud trebaju da finansiraju oni koji se tamo parniče, a ne da ih sud oslobađa plaćanja troškova postupka.
Ja, ali ti plaćaš sudiju i infrastrukturu.
Drinski

#898 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Drinski »

piupiu wrote:
Drinski wrote: pa sud trebaju da finansiraju oni koji se tamo parniče, a ne da ih sud oslobađa plaćanja troškova postupka.
Ja, ali ti plaćaš sudiju i infrastrukturu.
ma jok, to skoro sve treba prebaciti na ove sto se sude.
Leons

#899 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Leons »

piupiu wrote:

Ejh, sad ti ode nasiroko.
Jedno je Deen a drugo je vojnik. Nece vladavinu prava pjesma donijeti niti Sanel Redzic gitarom ustavni poredak braniti.

U poredjenu sa svime osim sporta sto si nabrojala, umjetnost i djela umjetnika su luksuz i stvar licnih preferencija i zivotnog stila. Nema smisla da citavo drustvo placa za nesto sto konzumira grupa ljudi.

Sad se sjetih onog "umjetnika" sto je urinirao u teglu pa u nju stavio figuricu Isusa Krista. Koji krscanin bi finansirao njega radi zajednickog dobra, kulture, umjetnosti?
Niti jedan ako ima pravo na slobodan izbor.
Ali Kemal

#900 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ali Kemal »

stranacc wrote:Zar vi ne vidite nista lose u ovome da nekoga posaljemo negdje sa necijih ledja?
Radi, zaradi i idi gdje hoces. Tacka.
Pa tako je i bilo, radilo se, zaradilo se, odvojile se pare za odmaralista i islo na more.
Sta tu ne valja?
stranacc wrote:U ameriku u moje selo i sport se razvija kroz skolu i naravno ako hoces sta dalje razvijati plati pa se razvijaj.
Ili ako neko vidi interes u tebi on te i pogura. Drzava Zerooo.
Drzava nije zeroooo, prvo zato sto finansira sport u skolama, kao i sto finansira sport u koledzima, a koledz sport u Americi je na nivou drzavnih prvenstava u Evropi.
Poslije toga najbolji nastavljaju karijeru u profesionalnim ligama NBA, NFL, NHL i MLB, kao i sada ovaj novi MLS.
Ostali sportovi kao plivanje, atletika, veslanje, macevanje i svi ostale nekomercijalni sportovi su oslonjeni na raznorazne fondove, pojedini sportisti potpisu neke ugovore za reklamiranje, ali samo oni ekstra, ekstra, ostali su poslani kako ti kazes sa necijih ledja :izet:
Tako rade sve prave drzave, jer nece da se brukaju.
stranacc wrote:I ko ce odluciti ima li neko talent?
Forum?
Kazaz?
Savezno izvrsno vijece?
Sk kpj?
Strucni ljudi odredjuju ko ima talenat, prosta stvar. :oops:
Post Reply