Kako nastadosmo? Iz nicega, bog, vanzemaljci, ili...?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Dozer

#876 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by Dozer »

sizifinho wrote:Pričam ti priču :-) hajd ti nastavi lijepiti avione, to je tvoj domen, ostavi ove velike i ozbiljne stvari za ljude koji su se tome posvetili. Nije to za tebe.

čuj teorija evolucije samo teorija, čovjek nastao od majmuna, šta sve neću pročitati.

Drago mi je da ti razmišljaš izvan knjiga, siguran sam da si uspješan u životu, ako ikad slete alieni ti ćeš im biti potparol :evil:
Konacno nesto tacno - pricas mi pricu :roll: Vec ti dokazah da izvrces sve sto napisem, vadis iz konteksta, pa onda predstavljas kao nesto sto sam ja rekao da su cinjenice, itd. Sega na kvadrat, ali - samo pokazuje da jos uvijek nemas dovoljno godina da bi znao dobro citati izmedju redova. Komunikacija ti se, takodjer, svodi na dokazivanje da si pametniji od nekoga i da bolje znas, a u stvari to sto "znas" su veicnom pretpostavke i teorije, uz vrlo malu kolicinu stvarnih i realnih dokaza.

E pa, da mi se ti ne bi morao naprezati u pokusajima razumijevanja onoga sta ja napisem, ja cu tebi fino sve to sad posloziti bukvalno onako kako i mislim, i kaoo ti jedino shvatas. Onda ostaje da vidim na koji nacin ces to sve izvrnuti :D
Dakle, evolucija - cinjenicno stanje samo po sebi, tj. evolucija je dokazana u tom smislu da je postojala i postoji, kao i neke nase genetske veze s nekim predacima. Ono sto se tice teoretskog dijela su jos uvijek nepoznate rupe u nekim evolucionim periodima.
Majmuni - ne znam za tebe, ali ja sigurno nisam nastao/evoluirao od njih. Isto mislim i za ostatak covjecanstva, tj. ljudi, tj. Homo sapiensa. Ostaje pitanje na koje ja ne znam odgovor, ali posto si ti genijalni naucnik i sve to znas, nadam se da ces mi odgovoriti od cega smo tacno mi evoluirali u ovo danas. Naravno, odgovor mora biti hronoloski i sa preciznim dokazima.
Karikatura vanzemaljca - dobra karikatura na temu nekih teorija da smo nastali od majmuna bez necije pomoci.
Dinosauri - sta reci, a da ti opet ne shvatis krivo.... Sve sto si ti napisao o stanju na planeti nakon asteroida znam i ja. Gledali smo iste dokumentarce.
Anatomija - nisam sisguran u cemu si me ispravljao po ovom pitanju, pa ako moze podsjecanje...?
Fiziologija - ista stvar...?
Biohemija - takodjer
Fizika - osim brzine svjetlosti, gdje me uopste nisi ispravio, nego samo rekao da ono sto sam inicijalno napisoa nije tacno, a ja se onda ispravio, sta jos oko fizike...?

Na kraju, posto si ti strucnjak za fiziku, da li bi mi mogao brzinski rijesiti jedan balisticki problemcic....?
belfy wrote:dozeru, tema je komedija i na dosta mjesta navlaci smijeh na lice. samo de dinatiiimana ispravi ovu starost svemira. ona me nesto bode u oko. :D
Mozda jeste tema komedija, i slazem se da ima sege metar :D
A koju starost svemira zelis - minimalnu, koju sam vec naveo, ili onu maksimalnu pretpostavljenu od 15 milijardi, ili onu NASA-inu koja je nesto manja?
Ovdje se zaista moze samo nasmijati jer - svaka starost koju navedemo je i dalje samo pretpostavka, ne cinjenica.
sizifinho

#877 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by sizifinho »

Dozer, ziva enciklopedija, sta vise reci, koju posluku porati. Kaze da iznedju covjeka i majmuna ima jedna karika, pa kasnije tvrdi poznaje evoluciju
lolololol
smijurija, a tema je.komedija samo zbog tebe, stari moj. Pa niko haman s podlogom se ne javlja ovdje, jedina ja budala, bolan bolan, a samo s tobom je tema mrtva. Na prvih deset stranica si ispucao sve svoje kvazi klipovr i sad ih ponavljas.

Odoh u stalu, bolje mi je ovce cuvat, dobit cu smislenije i konkretnije odgovore ^^ dzaba ti sad sve pises to, stoje zapisano tvoje provale

a sto se tice znanja, ono je visefaktorijelno. Tvoj problem lezi u dvije stavke: 1. neces da dohavizas da nisi potkovan cinjenicama
2. neces da priznas da nisi upravu

vidis, razlika tebe i mene je u sljedecem
ti si stariji covjek koji bi htio da zna nesto sto je veliko, sto drugi ne znaju, ali ne ide to tako. Ne mozes ti preko noci skupit znanje dozeru, ali napredujes. Mislio si da je covjek evoluirao od majmuna
sad vec si naucio da nije tako. Svaka cast. Uci covjek dok je ziv. Znas i brzinu svjetlosti do u frakciju, mislim kopirao si je od nekud, ali opet, ucis a to je bitno.
Ali ti nisi svjestan da ucis, i to da ucis od mene...mora da ti je ponizenje kad ti neko mlad, nezreo, pokusa pamet posolit...osjecas se uvrijedjeno. Ali to je uredu. To ucis a to je bitno.

A koja je sustinska.razlika?
Po mojem misljenju
ti smatras da sve znas
po tvom misljenju
ti smatras da ja smatram da sve znam

ali ti si star a ja sam mlad. Ja cu naucit sa nista ne znam, a ti ces zauvijek ostat uvjeren da znas nesto o cem pojma nemas.

Dobri. Stari. Dozer.

Ipak smo mi haveri koji ovu temu drze zivom. Bez mene ti nema teme, vjerujem sa si svjestan tog <3¸

ok. malo smo se ispeckali, mir mir mir, niko nije kriv, hajmo sad dalje u pohode, ja Dozeru ništa ne zamjeram
Dozer

#878 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by Dozer »

:lol: :lol: :lol: :lol:
Koji si ti demagog, moj sizifihno :D
A pri tome uopste ne kontas da sarkasticno-ironicne postove kopiras i citiras, i povrh svega autora takvih postova pokusavas ubijediti da ti bolje od njega znas sta je on htio reci :lol: :lol: :lol: :lol:

Dakle, to je vec vrhunac mladalacke nadobudnosti koja se, u sustini, naziva - mudroseranje :lol:
A mudroseranje je daleko od ucenja nekoga necemu. Sine dragi, ti dok jos ni u jajima ocevim nisi bio, ja sam citao enciklopedije iz fizike, prirode i biologije, tehnike i tehnologije.... Jeste, davno je to bilo, a zivot odveo na drugu stranu, pa se ne podsjecam tih stvari cesto i normalno je da se neki specificni podaci zaborave. Ali, zato imam tebe da me "poducis" kako se ironija pretvara u cinjenice :D

A, nisi mi jos odgovorio na ona 2 pitanja, a ta pitanja ce odmah razjasniti stosta...
1. Sta je tvoja profesija?
2. Mogu li ti postaviti, ovako iz ove glupe stare glave, jedan balisticki zadatak, da mi ga rijesis u svom stilu, onako fizicki, iz rukava?
Nece biti pretezak, za tebe vrsnog fizicara, a rjesavanje traje max 2 min. :D
To je tvoja struka, koliko sam shvatio sva silna samohvaljenja na ovoj temi. Ili ne...?
sizifinho

#879 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by sizifinho »

moja struka je mnogostruka haha
drugi put, sad imam goste :( mlade dame itd
belfy

#880 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by belfy »

Dozer wrote:
belfy wrote:dozeru, tema je komedija i na dosta mjesta navlaci smijeh na lice. samo de dinatiiimana ispravi ovu starost svemira. ona me nesto bode u oko. :D
Mozda jeste tema komedija, i slazem se da ima sege metar :D
A koju starost svemira zelis - minimalnu, koju sam vec naveo, ili onu maksimalnu pretpostavljenu od 15 milijardi, ili onu NASA-inu koja je nesto manja?
Ovdje se zaista moze samo nasmijati jer - svaka starost koju navedemo je i dalje samo pretpostavka, ne cinjenica.
ma daj onu od 13.7 milijardi godina makar se svemir raspao. ta mi je nekako najvise srcu prirasla. :D nemoj samo da moram u diskusiju ulaziti. :D
Dozer

#881 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by Dozer »

sizifinho wrote:moja struka je mnogostruka haha
drugi put, sad imam goste :( mlade dame itd
:lol: :lol: :lol: :lol:
I pretpostavio sam da si visestruki expert, od biohemije, preko astrofizike, sve do anatomije :lol: :lol:
A nisam ni mislio da cu dobiti odgovore, ne zahmeti se :wink:

@belfy
Ma nemamo o cemu raspravljati ba, jer svaka od tih pretpostavki se bazira na brzini sirenja svemira, na osnovu cega se izracunava vrijeme BigBang-a. A on je - teorija :D
piupiu

#882 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by piupiu »

sizifinho wrote: Image
Dakle, ova evolucija sa vanzemaljcima je jedna višemilenijska homoseksualna orgija ... ni'dje žene ... :roll: :D :lol:
sizifinho

#883 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by sizifinho »

:lol: piupiu, izgleda da je tako...

Dozeru, rekao sam ti, drži se papirologije i ko-biva-IT-a, pusti nauku velikim ljudima. Kao što si i sam rekao, naučnicima. Nije to tvoj hatar i baš zbog tog neću da se spuštam do te mjere da mi ti postavljaš pitanja. Ja sam samo učenik koji aspirira za nečim i težim tome, djelima. Ti si svoj proces učenja prošao davno. Da si mojih godina, mogli bi se mjeriti. Ovako smo nemjerljivi. Meni vrhunac dokazivanja nije forum. A ti? Pokazao si svoje znanje već, kao i "moć dijaloga" i mogućnost da priznaš da nisi upravu. I forum je jedino mjesto gdje ćeš moći prosipat svoje "znanje".
A da se namećem čiji je veći s starim čikicom, ne pada mi na pamet. Imam čitavu mladost ispred sebe
fortaleza

#884 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by fortaleza »

Diskreditacija sugovornika na osnovu vanjskih i drugih faktora nije relevantna niti u bilo kakvoj korelaciji s postavljenom temom.

Mada generalno gledano, više se tolerirate i pokušavate biti ontrack s temom bez adhominema nego glavnina foruma.
sizifinho

#885 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by sizifinho »

eno razmišljaju o nuklearci na marsu, da bi se formirao efekat staklenika i zadržala atmosfera... Što bi značilo- teraformiranje marsa za pola stoljeća. Mogli bismo na ljetni i godišnji na planinske vijence Marsa.
tututuuuu

#886 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by tututuuuu »

Allah nas je stvorio. The end. :D

Sad ozbiljno... :D

Nastali smo kao i sve drugo na ovoj planeti, pa tako i u svemiru od jedne male izrazito guste tockice energije koja je stvorila prostor (dakle, nije eksplodirala u nesto, vec je od nje nastalo nesto - nastao prostor ispunjen energijom, i vrijeme jer se vrijeme veze za materiju, energiju).

Ta energija smo i mi, kao i sva ziva bica, tako i sama planet Zemlja. Jer, kako Einstain rece da su energija i materija u biti jedna te ista stvar. Danas mnogi znanstvenici misle da zapravo svemir nije jedan, vec ih ima na milijarde, mozda bezbroj. Nastaju gdje god dodje do izboja te energije iz tako reci neke pozadine, a svemiri su kao baloni koji nastaju od te energije.

Ono sto je zapravo najveca nepoznanica jest od kud ta energija. Ona je u nasem svemiru uvijek ista, ne mijenja se, ne mozes energiju stvoriti, ne mozes je ni unistiti, mozes je samo prebacivati iz oblika u oblik. I tu dolazimo do veceg problema, te uzrocno posljedicne veze, jer nama nasa logika kaze da sve mora nastati iz necega, da nista ne moze biti vjecno, "oduvijek", i tako u krug, jer sve je nastalo nekad, sve je nastalo od neceg, a opet energija je izgleda bila uvijek. :D To je tezi mind fucking, ali svijet kvantne fizike koji se time bavi je upravo takav i pokazuje da "zdrav razum", ili ljudska logika cesto jednostavno nemaju veze sa tim kako stvari uistinu funkcioniraju.

Covjek je nastao evolucijom. Nije covjek nista posebno, samo malo pametniji sisavac, sto ne znaci da ni druga ziva bica nemaju odredjeni stupanj inteligencije. Mnoga komuniciraju, kao i ljudi, mnoga imaju osjecaje, razmisljaju, sanjaju, svi dijelimo DNA (ili RNA), mitohindrije u stanicama koji nam daju tu energiju (misli se da su oni nekad davno bili samostalna bica, a poslije su usli u simbiozu sa stanicom kojoj su oni davali energiju, a ona njima zastitu, te se poceli dijeliti i tako je nastao kompleksan zivot)... To se zna danas. Ono sto je vece pitanje je kako je uopce zivot na Zemlji krenuo. I tu postoje teorije, al mislim da danas u labaratoriju iz nekih osnovnih elemenata (vodik, metan, amonijak i vodena para, mislim, ceg je tad bilo u izobilju na Zemlji) i el. energiju (koja predstavlja munje) uspiju stvoriti neke temeljne gradjevinske blokove zivota.
Dozer

#887 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by Dozer »

sizifinho wrote::lol: piupiu, izgleda da je tako...

Dozeru, rekao sam ti, drži se papirologije i ko-biva-IT-a, pusti nauku velikim ljudima. Kao što si i sam rekao, naučnicima. Nije to tvoj hatar i baš zbog tog neću da se spuštam do te mjere da mi ti postavljaš pitanja. Ja sam samo učenik koji aspirira za nečim i težim tome, djelima. Ti si svoj proces učenja prošao davno. Da si mojih godina, mogli bi se mjeriti. Ovako smo nemjerljivi. Meni vrhunac dokazivanja nije forum. A ti? Pokazao si svoje znanje već, kao i "moć dijaloga" i mogućnost da priznaš da nisi upravu. I forum je jedino mjesto gdje ćeš moći prosipat svoje "znanje".
A da se namećem čiji je veći s starim čikicom, ne pada mi na pamet. Imam čitavu mladost ispred sebe
Dijete drago.... Davno sam ja shvatio da si ti mladjahan jer ti je nivo komunikacije upravo takav - ucenicki, tj. streberski. Sva prica ti se svodi na "sta ti znas, ja znam bolje", a komunikacijske vjestine i kontanje poente necega napisanoga su ti upravo srazmjerne uzrastu. 0.
A, u pravu si - jesmo nemjerljivi, i to debelo, samo sto ti to kontas na totalno pogresan nacin i smatras da si daleko znad mene po necemu, valjda nekakvom znanju, a pri tme nisi u stanju to i dokazati cak ni na "svom" polju nauke, tj. fizici :-)
Ili je bila biohemija....? Ili astrofizika...? Ili....mozda anatomija?! WOW! (Ne onaj "wow" :D )
Opet ti kazem - nisam ni ocekiivao, jer znam da ne znas :D
Forum, mozda, nekima i sluzi za dokazivanje, a ti prodji kroz ovu temu i skontaj kome, tebi ili meni :D

Kako s godinama dolazi i iskustvo, tako ces i ti u jednom momentu zivota shvatiti da nije sve crno-bjelo i bas onako kako pise u knjigama, nego da je sve zapravo sivo, i to u vise nijansi.

P.S. Iz pravopisa sam odavno shvatio da si mladuljak. Jedna mala pravopisna ispravka koja ti moze koristiti u zivotu, cisto da te ljudi oko tebe ne smatraju polupismenim i pored svog silnog mnogostrukog znanja - "s starim cikicom" se ne pise ovako jer "s" i "sa" su prijedlozi koji se koriste na specifican nacin, odnosno ako se nalaze ispred rijeci koje pocinju sa "s, š, z, ž, ks, ps, pš", kao i zamjenskog oblika "mnom", tada prijedlog "s" prelazi u "sa". Ovo su standardne greske onih koji su skole zavrsavali u ratu ili nakon njega, jer ovi danasnji hajvani koji se vode kao jezikoslovci nemaju blage veze, pa to onda prenose i na svoje ucenike :lol:
belfy

#888 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by belfy »

Dozer wrote: ...
Kako s godinama dolazi i iskustvo, tako ces i ti u jednom momentu zivota shvatiti da nije sve crno-bjelo i bas onako kako pise u knjigama, nego da je sve zapravo sivo, i to u vise nijansi.
...
sad si me ponovo zaintrigirao. evo nedavno dokazase da to na Zemlji ide u 50 nijansi. da li je moguce da su negdje van Zemlje napravili nesto kao "85 nijansi" ili neki drugi broj? daj ba Dozeru, pa svi smo svjesni da je tesko da postoji ista nakon "50 nijansi Sivog".

ako mi poljuljas ovo morat cu porazmisliti ponovo o vjeri. mozda kod njih bude manje nijansi ako preuvecas broj. pazi na me. :D
Dozer

#889 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by Dozer »

:lol: :lol: :lol:
sizifinho

#890 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by sizifinho »

Idalje nisi pogodio moju profesiju. Jadno, od čovjeka tvog znanja da ne shvati šta sam i ko sam. A o tvom rezonu mogu samo reći ovo:
http://www.logicallyfallacious.com/inde ... t-from-age

nauči nešto.
Dozer wrote: P.S. Iz pravopisa sam odavno shvatio da si mladuljak. Jedna mala pravopisna ispravka koja ti moze koristiti u zivotu, cisto da te ljudi oko tebe ne smatraju polupismenim i pored svog silnog mnogostrukog znanja - "s starim cikicom" se ne pise ovako jer "s" i "sa" su prijedlozi koji se koriste na specifican nacin, odnosno ako se nalaze ispred rijeci koje pocinju sa "s, š, z, ž, ks, ps, pš", kao i zamjenskog oblika "mnom", tada prijedlog "s" prelazi u "sa". Ovo su standardne greske onih koji su skole zavrsavali u ratu ili nakon njega, jer ovi danasnji hajvani koji se vode kao jezikoslovci nemaju blage veze, pa to onda prenose i na svoje ucenike :lol:
evo ti još jedna lekcija. Zove se: "hvala ti što si mi obrazložio, nisam znao, sada znam"
Veličina čovjeka se ne ogleda u onom što zna, već onom što ne zna. Kad ti prihvatiš da ovaj maleni momčić ima više znanja od tebe u prirodnim naukama, možda i prestaneš biti uskogrudan.

što se mene tiče, završavam s ovim offtopicom.
Dozeru, živi život, nemoj biti ograničen. Vidiš da te ismijavaju kad ko stigne.
fortaleza

#891 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by fortaleza »

belfy wrote:
Dozer wrote: ...
...
sad si me ponovo zaintrigirao. evo nedavno dokazase da to na Zemlji ide u 50 nijansi. da li je moguce da su negdje van Zemlje napravili nesto kao "85 nijansi" ili neki drugi broj? daj ba Dozeru, pa svi smo svjesni da je tesko da postoji ista nakon "50 nijansi Sivog".

ako mi poljuljas ovo morat cu porazmisliti ponovo o vjeri. mozda kod njih bude manje nijansi ako preuvecas broj. pazi na me. :D
Postoji. :D Siva ima oko 250 nijansi pa su izbacili prvu znamenku zbog zvučnosti. Uglavnom 50 nijansi sive se odnosi na znanost te standarne dogme i teorije, kao što se ovdje spominje evolucija recimo, a onih 200 iza rezervirano je za alternativu.

Golim okom se primjećuje manje i od tih 50 nijansi. :D
Dozer

#892 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by Dozer »

sizifinho wrote:Idalje nisi pogodio moju profesiju. Jadno, od čovjeka tvog znanja da ne shvati šta sam i ko sam. A o tvom rezonu mogu samo reći ovo:
http://www.logicallyfallacious.com/inde ... t-from-age

nauči nešto.
Dozer wrote: P.S. Iz pravopisa sam odavno shvatio da si mladuljak. Jedna mala pravopisna ispravka koja ti moze koristiti u zivotu, cisto da te ljudi oko tebe ne smatraju polupismenim i pored svog silnog mnogostrukog znanja - "s starim cikicom" se ne pise ovako jer "s" i "sa" su prijedlozi koji se koriste na specifican nacin, odnosno ako se nalaze ispred rijeci koje pocinju sa "s, š, z, ž, ks, ps, pš", kao i zamjenskog oblika "mnom", tada prijedlog "s" prelazi u "sa". Ovo su standardne greske onih koji su skole zavrsavali u ratu ili nakon njega, jer ovi danasnji hajvani koji se vode kao jezikoslovci nemaju blage veze, pa to onda prenose i na svoje ucenike :lol:
evo ti još jedna lekcija. Zove se: "hvala ti što si mi obrazložio, nisam znao, sada znam"
Veličina čovjeka se ne ogleda u onom što zna, već onom što ne zna. Kad ti prihvatiš da ovaj maleni momčić ima više znanja od tebe u prirodnim naukama, možda i prestaneš biti uskogrudan.

što se mene tiče, završavam s ovim offtopicom.
Dozeru, živi život, nemoj biti ograničen. Vidiš da te ismijavaju kad ko stigne.
Meni se cini da ovdje, ipak, ti stosta ne kontas...al' hajd', nek ti bude.
Jos jedna sitnica - osim fake videa, ali i svega ostalog sto je za tebe fake, koju si mi to stvar jos "obrazlozio"...? Na primjeru iz pravopisa si vidio kako se stvari obrazlazu, pa eto...mozemo iz pocetka, pa da mi naucno obrazlozis sve ono sto si uredno ispreskakao, nesto i po 5 puta :D
A, na kraju - mene savrseno i ne zanima sta si i ko si, vjerovao ili ne.

Samo ti nastavi uciti i citati, ali se pri tome potrudi da malo i zivis, i "pohvatas" razne zivotne nacine komunikacije. Ne valja biti samo science freak, trust me. I, moras znati da nauka postoji da bi proucavala i potvrdjivala stvari koje se pretpostavljaju, kao i iznosila nove pretpostavke. A pretpostavka i sumnja su majka znanja :wink:

P.S. Mislio sam da si davno otisao s ove teme i prestao dokazivati pamet. Prevarih se....
Dozer

#894 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by Dozer »

Tako i treba :wink: :thumbup:
sizifinho

#895 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by sizifinho »

Samo primjer kako je zapravo lagano napraviti fotomontazu:
https://reddit.com/r/UFOs/comments/3k91 ... ufo_image/

evo, da ne bude da je video montaza nesto teza:
kerima1

#896 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by kerima1 »

sizifinho wrote:Samo primjer kako je zapravo lagano napraviti fotomontazu:
https://reddit.com/r/UFOs/comments/3k91 ... ufo_image/

evo, da ne bude da je video montaza nesto teza:
:thumbup:
Dozer

#897 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by Dozer »

Pa naravno da je lako. Ja cu ti napraviti sta hoces ovakvo u AAE, pa cak i u Flashu. Ovo gore je jedan od boljih uradaka, samo je izrada oko dalekovoda. Poznat mi je taj "snimak" :wink:

Ali, imas ti stvari i pitanja na koja nema odgovora, a nisu ni CGI. :wink:
Sta cemo s tim?

P.S. Zar si jos ovdje!? :D
sizifinho

#898 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by sizifinho »

kerima1 - drago mi je da ima forumasa kao sto si ti, koji zele znati i nije im problem kad im mladic poput mene "soli" pamet.
Evo mali osvrt na prisustvo malih zelenih, ali sa naucnog nivoa, a ne nekakvih nebuloza.
Cinjenica je da zivot, kompleksan kakav jeste, nije uvijek bio takav. Da li su organske molekule na Zemlji nastale procesom panspermije ili u laboratoriju majke prirode, ne znamo.
Da li ce vanzemaljci biti organskog porijekla, na bazi ugljika i vode?
Ne mora znaciti.
ali cinjenica je da je karbon idealan kostur zivota.
Drzite, malo vise za one otvorenog uma. Knjiga je interesantna, ja sam procitao samo neke dijelove zbog manjka vremena, ali budem citavu.
-o mogucim rastvaracima moguceg vanzemaljskog zivota:
http://books.nap.edu/openbook.php?recor ... 19&page=74

Traziti zivot kao takav je poprilicno nemoguce. Puno je varijabli tu, mozda smo mi jedini visokointeligentni organizmi, mozda su oni daleko inteligentniji pa ne zele doci, mozda nisu uopste fizicka forma, itd itd.
Stoga, umjesto sto trazimo leseve nekih covjekolikih kvazivanzemaljaca po Sibiru, meni puno vise znace ovakva otkrica:
http://news.nationalgeographic.com/news ... ence-life/
DNK i RNK su nosioci zivota i otkrice ovih molekula bi bio definitivan pokazatelj postojanja zivota u mrakači gore. No gliceraldehid i slicne strukture, koje ulaze u sastav ove dvije nukleinske kiseline, su pronadjene u oblacima zvjezdane prasine oko, vjerovali ili ne, zvijezde :P
Ovo nije direktan pokazatelj zivota, ali ako tako moze plutati u vakumu, moze onda da se nadje i na nekom planetu.
Panspermija nije ono sto mnogi laici smatraju. Nije to proces gdje asteroid padne noseci bebe ili spermije. Ako je to nas metod nastanka, onda je asteroid nosio glicin, alanin itd... molekule. Znamo da u centru mlijecnog puta postoje klasteri zvjezdane prasine, znamo da su prisutni sirom univerzima. A evo i znamo da u tim klasterima plutaju tako nasumicno gliceraldehidi i slicnie molekula neophodne za zivot. One u vakumu ne vrijede pisljivog pasulja, ali recimo asteroid koji tuda prodje, pa pokupi tako malo sastojaka koje onda ispusti na neki planet... e to je jedna paklena supa. Jer ti sastojci bas na planetu mogu indukovat zivot. A otkrice gliceraldehida doprinosi vjerovatnoci da postoje vanzemaljci. Jer ako je moglo na Zemlji, sto da ne i tamo negdje.

2005. NASA-ini naucnici su objavili da su mozda otkrili prisustvo fosila nanobakterija na jednom asteroidu sa marsa. Malo kasnije, NASA se ogradila od ove objave, a potom i naucnici, tvrdeci da su pogresno protumacili rezultate. I dan danas, postoje kontroverze oko.ovog.

Ne znaci nista, ali je svakako zanimljivo. Toliko dugo traziti zivot, a on mozda tu pored nas.
http://www.space.com/801-exclusive-nasa ... -mars.html

https://en.m.wikipedia.org/wiki/ALH84001
Dozer

#899 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by Dozer »

Baby Sizife....
A po cemu se sve ovo sustinski razlikuje od onoga sta ja cijelo vrijeme govorim....?

Ja uporno i govorim da je vjerovatnoca postojanaja zivota u svemiru daleko veca od nepostojanja, ali i da vjerovatno postoje daleko naprednije vrste od nas. Takodjer, sigurno postoje i primitivnije.
Ti si se zalijepio za neke gluposti koje su postirane, i na njima cijelo vrijeme pokusavas dokazati nekakvu svoju pamet, a istovremeno izbjegavas komentarisati prave stvari.

Mislim, ne kontam te....prilicno si konfuzan u onome sta pokusavas reci....

Ja cijelo vrijeme govorim da mi nemamo pojma i da smo krcati pretpostavkama. Ne znaci to da ne znamo nista, ali smo daleko od bilo kakvih cvrstih dokaza i potvrda. I ti onda ispalis ovo gore, sto samo potvrdi sve ono sto ja cijelo vrijeme govorim, a ti ne kontas da upravo to i govorim...
Davno ti rekoh da mi pricamo o istom, samo na razlicite nacine, ali ni to ti nisi upratio :roll:
Valjda od silne zaslijepljenosti zeljom da dokazes da si pametniji....
joint union

#900 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by joint union »

Iskreno, posmatrajuci sa strane vas dvojicu, kao da gledam istog covjeka odjednom, u dva razlicita starosna doba. Jedino sto vas razlikuje je ocito vece zivotno iskustvo koje jedan od vas dvojice posjeduje. Dozeru, da si ti u svoje vijeme imao ovo sokocalo zvano internet, isti bi bio sizifinjo. Opet, uzitak mi vas je obojicu citati. Sto neko mudar rece, uprkos nedvojbenih ad hominem napada, postoji civilizirana i medjusobno-postivajuca rasprava-dijalog. razlog tome je ocito ova tema, koju, iznenadjujuce, ne posjecuju ljudi "uskog uma". zanimljiv je izostanak kreacionista.
Post Reply