Dežulović Fan Club

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Post Reply
Bloo
Globalna šefica

#876 Re: Dežulović Fan Club

Post by Bloo »

choxnox wrote:
Jadno i primitivno.
Oi!
Nisam ti zabranila da odeš na svoju stranu, zar ne? Da sam većina, mogla bih ..možda :mrgreen:

Tanka je linija između satiričnoga, komičnoga, parodijskoga, uvredljivog i farzesnog...neki to imaju problem da uvide.
choxnox

#877 Re: Dežulović Fan Club

Post by choxnox »

Hakiz wrote: Daje nam pravo. I islam i hrišćanstvo su, između ostalog, i moralni putokaz.

Zašto nisu ukinuli te prakse u narodima koji su te religije prihvatili? Da li je tradicija ubistva iz časti u Turskoj, obrezivanja žena po Africi, posipanja kiselinom po Pakistanu itd jače od religije i moralnih učenja te religije?
Samo mi navedi gdje je ista od ovog navedenog dozvoljeno u Islamu.
Hakiz wrote: Eto, treba kritikovati religiju zbog njene slabosti i nesposobnosti da "popravi" te ljude.

A biće prije da religiju treba kritikovati zato što u stvari i ne želi da "popravi" te ljude.
Ma pusti se ti mlacenja prazne slame. Hocemo onda i nasumicno hapsiti ljude po ulici jer su potencijalne ubice? Mislim, samo pokazujes da ne razmijes religiju. Islam je prije svega borba sa nefsom - svojom dusom odnosno sa samim sobom. To ti u principu znaci da neko cijeli zivot provede u Islamu, a na kraju opet umre kao nevjernik - ne zato sto je Islam los nego sto nije Islam primjenio u svom zivotu odnosno nije shvatio poentu Islama.
choxnox

#878 Re: Dežulović Fan Club

Post by choxnox »

Bloo wrote:
choxnox wrote:
Jadno i primitivno.
Oi!
Nisam ti zabranila da odeš na svoju stranu, zar ne? Da sam većina, mogla bih ..možda :mrgreen:

Tanka je linija između satiričnoga, komičnoga, parodijskoga, uvredljivog i farzesnog...neki to imaju problem da uvide.
Ma ostaj ti meni zivo i zdravo. Dovoljno si rekla i pokazala :thumbup:
Connaisseur Karlin

#879 Re: Dežulović Fan Club

Post by Connaisseur Karlin »

lik sad moze otvoriti Blogg, i bloggingom moze prihvatiti apsolutnu odgovornost za svoje pisanje, jer je u svim doticnim prethodnim novinarskim agencijama bio sluzbeno zasticen :)
Hakiz

#880 Re: Dežulović Fan Club

Post by Hakiz »

choxnox wrote:
Ma pusti se ti mlacenja prazne slame. Hocemo onda i nasumicno hapsiti ljude po ulici jer su potencijalne ubice? Mislim, samo pokazujes da ne razmijes religiju. Islam je prije svega borba sa nefsom - svojom dusom odnosno sa samim sobom. To ti u principu znaci da neko cijeli zivot provede u Islamu, a na kraju opet umre kao nevjernik - ne zato sto je Islam los nego sto nije Islam primjenio u svom zivotu odnosno nije shvatio poentu Islama.
Povjerovao bih ti da se religije, pa i islam, drže samo u ličnom odnosu svakog pojedinca sa bogom. Ali kako to nije tako, kako se religije miješaju u društvene pa i pravne poslove nekog društva, države itd, ne vjerujem ti.
Bloo
Globalna šefica

#881 Re: Dežulović Fan Club

Post by Bloo »

choxnox wrote:
Ma ostaj ti meni zivo i zdravo. Dovoljno si rekla i pokazala :thumbup:
:thumbup:
Samo ostro, principijelno i vjernicki.
Biljezim se sa slicnim zeljama.
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#882 Re: Dežulović Fan Club

Post by Nurudin »

Hakiz wrote:
ultima_palabra wrote:Pa jel vrijedjanje ako Bakir kaze da je Erdogana Bog poslao, ili je vrijedjanje ako Boris iz toga zakljuci da je Erdogan poslanik? Ili je mozda oboje? Ili nijedno?
Zavisi od ugla gledanja...
Uvuci se nekome u supak isto zahtjeva odredjeni ugao "gledanja" , a Vildana je trenutno u toj poziciji .
Oslobodjenje lose stoji finansijski vec dugo vremena,
prognoziram joj masovni zakup reklamnog prostora i ramazansko bajramskih cestitki.
Ako to tako bude, trazim da me se prizna kao bozijeg poslanika ili barem proroka.
omar little

#883 Re: Dežulović Fan Club

Post by omar little »

ko o cemu, bosnjo o uvrijedjenosti. drustvena infantilnost n-te kategorije. dokle vise, bokte, dokle...makar cenat jedan da se makne naprijed i prevazidju te neke osnovne stvari da se ne mora svaki put jedno te isto verglati.
kakavdanakneiskustvu

#884 Re: Dežulović Fan Club

Post by kakavdanakneiskustvu »

choxnox wrote:
Hakiz wrote:Šta sa nama koji smo ateisti, koji smo imali nesreću da nismo poginuli nego samo postali invalidi u borbi za ovaj grad i to u borbi između ostalog i takvoj da Sarajevo i BiH postanu grad i država u kojima ko hoće može biti ponosan vjernik ali isto tako ko hoće može biti gej, ko hoće može religije i poslanike kritikovati pa i ismijavati itd?

Naime, nisu se svi u Armiji BiH borili na liniji SDA i IZ-a. Neki od nas su iz drugih razloga uzeli pušku u ruke.

Šta ćeš, trn u oku. Trpi.
Budi sta hoces i vjeruj u sta hoces sve dok ne diras druge. Pod ovim "dirati druge" ubraja se i javno ismijavanje sa necim sto je nekome drugom sveto. Recimo da neko javno ismijava ili vrijedja licno clanove tvoje uze porodice. Da li bi ti bilo svejedno i to pravdao slobodom govora ili bi poduzeo nesto konkretno da to sprijecis? Hoces da ismijavas? Slobodno, medju svoja cetiri zida ili u svom drustvu. U javnom prostoru - ne. Hajde onda da oni koji zele okolo hodati potpuno goli to mogu uraditi bilo gdje i bilo kada, na javnim povrsinama, u sredstvima javnog prevoza, pred skolama, vrticima, na pijaci, na sudovima itd. Gdje cemo povuci granicu sta se moze raditi i pricati u javnom prostoru?

Naravno, ismijavanje sa religijama ima dublju pozadinu, a u principu zasnovano je na pogresno postavljenim temeljima. Naime, biti danas ateista ne znaci samo nevjerovati u neku bozansku visu silu nego znaci i prepotentnost i napredak u odnosu na one koji su se okrenuli "zaostalim, staromodnim" religijama odnosno oni koji, po njima, "nikada nisu intelektualno evoluirali". Tako danasnji ateisti, odnosno da budemo precizniji, oni medju njima koji javno ismijavaju religije, religiozne grupe ili pojedince sebe smatraju naprednijom, visom vrstom pa tako sebi daju za pravo da vrijedjaju i da se ismijavaju sa onim drugim, nizim bicima. Zbog cega ta potreba za ismijavanjem, izrugivanjem i vrijedjanjem? Uvijek su se "pametni" ismijavali sa "glupim" jer po prirodi stvari "pametni" sebe smatraju razvijenijim i naprednijim od onih koji su "glupi". Eto, o tome se radi, a ne o demokratiji i slobodi govora koji je samo sredstvo za iskazivanje svoje oholosti.

ljudi imaju pravo npr. napisati da je smijesno da neko vjeruje da je isus krist rođen bezgresnim zacecem,jer to jeste smijesno,to vrijedja svaciji um,nekog to vrijedja?,jbg,njegov problem,je li vrijedja nekog kad neko napise da je mojsije nekad bio ono sto su danas michael bay ,jerry bruckheimer,ljiudi razdvajali mora i tako te igrice,ako vrijedja,do njih je,kad vjeruju u te budalastine
kakavdanakneiskustvu

#885 Re: Dežulović Fan Club

Bloo wrote:
Hakiz wrote: Ne mogu ti dovoljno naznačiti koliko si pogriješio u temeljima razumijevanja mog posta.
Dakle, ako neko u sekularnoj državi uzme sebi pravo da jednoj grupi onemogući legalne aktivnosti (slučaj queer festivala za vrijeme ramazana 2008) onda tog nekoga se ima pravo ismijavati. Sam je sebe doveo u tu situaciju.
Ako neko pretenduje da ti određuje način života, sisteme vrijednosti ili ti ih nameće, da od tebe traži da svoja prava malo smanjiš jer njegova dolaze od "više sile" tada tog nekoga, tu "višu silu", to traženje da on ima veće pravo smiješ i ismijavati.

Ne diraj me - ne diram te.

Da ne idemo u ateizam vs. religija, postoje teme za to.
Umjesto ismijavati, možda satirično se baviti s tim je bolji izraz? Ali, načelno se slažem s tobom.
S tim da se problem javlja što korištenje satire na sistem vrijednosti u pitanju rezultira harangom "uvrijeđenih" koji ne mogu da razumiju zašto u građanskoj državi neko ne želi da se povinuje njihovom svjetonazoru, koji je validiran od strane Boga, te stime "bolji" i "istinitiji" od bilo kakvog drugog.

Ne samo ne diraj me, nego se odmakni na dužinu pendreka specijalca koji osigurava ulaz u Likovnu akademiju na izložbu fotografija koja je bila dio programa festivala.
:thumbup:
kakavdanakneiskustvu

#886 Re: Dežulović Fan Club

mousstapha wrote:Meni je FK Sarajevo svetinja, molicu da se ne ismijava nigdje, a posebno na tribinama,

Poyy

e jbg jos i ti i takvi,sad i na vas covjek treba paziti sta ce reci
kakavdanakneiskustvu

#887 Re: Dežulović Fan Club

choxnox wrote:
Hakiz wrote: Ne mogu ti dovoljno naznačiti koliko si pogriješio u temeljima razumijevanja mog posta.

Dakle, ako neko u sekularnoj državi uzme sebi pravo da jednoj grupi onemogući legalne aktivnosti (slučaj queer festivala za vrijeme ramazana 2008) onda tog nekoga se ima pravo ismijavati. Sam je sebe doveo u tu situaciju.

Ako neko pretenduje da ti određuje način života, sisteme vrijednosti ili ti ih nameće, da od tebe traži da svoja prava malo smanjiš jer njegova dolaze od "više sile" tada tog nekoga, tu "višu silu", to traženje da on ima veće pravo smiješ i ismijavati.
Pa i samo organizovanje pederske parade u Ramazanu u drzavi gdje se demokratska vecina ljudi izjasnjava kao pripadnici islamske vjeroispovjesti (50,7% prema popisu iz 2013. godine) i cija se vjerska osjecanja direktno i na vrlo grub nacin vrijedjaju ovom organizacijom je i vise nego provokacija. Hocemo sad krenuti sa pricom ko je poceo prvi?

Inace to "sekularna" mozes da okacis macku o rep. Drzava u kojoj svaka skola na 49% teritorije iznad skolske table ima sliku nekog svetog i pri tome se maloljetnicima na vrlo lukav nacin inputira ili potcrtava religija je sve samo ne sekularna drzava.
Hakiz wrote:Ne diraj me - ne diram te.
Apsolutno, zasto je onda ovo samo na papiru / monitoru?
nije bila parada pedera nego festival,niko nigdje nije paradirao,jbg nemoj za ramazan,nemoj za bajramj,edan,drugi,nemoj za božić jedan,drugi,nemoj za uskrs,vaskts,mogu se naci uvrijedjeni,kako se ne uvrijedimo kad dodik dodje u sarajevo pa govori kako nije bilo genocida iu srebrenici?

kako te koji su napali ljude na festivalu ne smeta svakodnevni kriminal politicara,cak i u mjesecu ramazanu,sto njih ne napadnu?
kakavdanakneiskustvu

#888 Re: Dežulović Fan Club

omar little wrote:jel dala vildana izjavu igdje po ovom pitanju?

zna li ko?
insomnia78

#889 Re: Dežulović Fan Club

Post by insomnia78 »

kakavdanakneiskustvu wrote:
omar little wrote:jel dala vildana izjavu igdje po ovom pitanju?

zna li ko?
Direktorica i glavna i odgovorna urednica sarajevskog „Oslobođenja“ Vildana Selimbegović potvrdila je za „Media Daily“, regionalni portal sa sjedištem u Zagrebu koji izvještava o medijima u Jugoistočnoj Evropi, da ugledni hrvatski novinar i pisac Boris Dežulović, poslije više od sedam godina, neće više objavljivati u tom listu s najdužom tradicijom u Bosni i Hercegovini.

„Istina je, Boris Dežulović više neće pisati za „Oslobođenje“ i meni je, zaista, žao što je tako jer spadam u one koji su imali privilegiju da čak i prije naših čitatelja uživam u njegovim kolumnama napisanim za naš list“, kazala je Selimbegović za "Media Daily".

Selimbegović je objasnila i zašto je došlo do prekida saradnje.

„Kao glavna i odgovorna urednica, naravno, da sam stajala iza svih njegovih tekstova što se u proteklih sedam i više godina moglo i vidjeti i pročitati, no odbila sam objaviti kolumnu koja je - po mom uredničkom sudu - bila ne naročito uspješna satira, čiji glavni likovi nisu bili živući političari već Poslanik Muhammed. Duboko vjerujem u novinarske slobode, ali mislim da imamo i odgovornost i obavezu da poštujemo pravo svakog čovjeka da vjeruje i da svoju vjeru iskazuje u skladu sa njezinim običajima. Nemam uopće dilema: ramazan nije mjesec za viceve o Poslaniku“, navela je Selimbegović.
choxnox

#890 Re: Dežulović Fan Club

Post by choxnox »

Hakiz wrote:
choxnox wrote:
Povjerovao bih ti da se religije, pa i islam, drže samo u ličnom odnosu svakog pojedinca sa bogom. Ali kako to nije tako, kako se religije miješaju u društvene pa i pravne poslove nekog društva, države itd, ne vjerujem ti.
Ne znam sta da radim vise, moj zivot je sada izgubio smisao.

/sarcasm
medvjed23

#891 Re: Dežulović Fan Club

Post by medvjed23 »

mousstapha wrote:Meni je FK Sarajevo svetinja, molicu da se ne ismijava nigdje, a posebno na tribinama,

Poyy

ovo se može uzeti i bez ironije.. nekim ljudima fudbalski klub jeste svetinja, sto ljudi, sto svetinja.. sljedstveno, šta god i kako god kažeš, rizikuješ da nekog uvrijediš, te je izdvajanje uvrede iz slobode govora besmisleno..
Connaisseur Karlin

#892 Re: Dežulović Fan Club

insomnia78 wrote: Direktorica i glavna i odgovorna urednica sarajevskog „Oslobođenja“ Vildana Selimbegović potvrdila je za „Media Daily“, regionalni portal sa sjedištem u Zagrebu koji izvještava o medijima u Jugoistočnoj Evropi, da ugledni hrvatski novinar i pisac Boris Dežulović, poslije više od sedam godina, neće više objavljivati u tom listu s najdužom tradicijom u Bosni i Hercegovini.

„Istina je, Boris Dežulović više neće pisati za „Oslobođenje“ i meni je, zaista, žao što je tako jer spadam u one koji su imali privilegiju da čak i prije naših čitatelja uživam u njegovim kolumnama napisanim za naš list“, kazala je Selimbegović za "Media Daily".

„Kao glavna i odgovorna urednica, naravno, da sam stajala iza svih njegovih tekstova što se u proteklih sedam i više godina moglo i vidjeti i pročitati, no odbila sam objaviti kolumnu koja je - po mom uredničkom sudu - bila ne naročito uspješna satira, čiji glavni likovi nisu bili živući političari već Poslanik Muhammed. Duboko vjerujem u novinarske slobode, ali mislim da imamo i odgovornost i obavezu da poštujemo pravo svakog čovjeka da vjeruje i da svoju vjeru iskazuje u skladu sa njezinim običajima. Nemam uopće dilema: ramazan nije mjesec za viceve o Poslaniku“, navela je Selimbegović.
hvala insomnia , pa mogli su se dogvoriti da stave nakon Ramaznaa i Bajrama, kako nisu razmisljali o doticnoj opciji !?
insomnia78

#893 Re: Dežulović Fan Club

Post by insomnia78 »

Connaisseur Karlin wrote:
insomnia78 wrote: Direktorica i glavna i odgovorna urednica sarajevskog „Oslobođenja“ Vildana Selimbegović potvrdila je za „Media Daily“, regionalni portal sa sjedištem u Zagrebu koji izvještava o medijima u Jugoistočnoj Evropi, da ugledni hrvatski novinar i pisac Boris Dežulović, poslije više od sedam godina, neće više objavljivati u tom listu s najdužom tradicijom u Bosni i Hercegovini.

hvala insomnia , pa mogli su se dogvoriti da stave nakon Ramaznaa i Bajrama, kako nisu razmisljali o doticnoj opciji !?
Pa zato sto ne moze ni tako. Poslanik se na taj nacin ne uzima u usta
Connaisseur Karlin

#894 Re: Dežulović Fan Club

insomnia78 wrote:
Connaisseur Karlin wrote:

Pa zato sto ne moze ni tako. Poslanik se na taj nacin ne uzima u usta
pa nije jedini Poslanik koji bi se "pojavio " u satiri !?
insomnia78

#895 Re: Dežulović Fan Club

Post by insomnia78 »

To cemo sad zmiriti na dosadasnja desavanja oko prikazivanja Muhameda?
Connaisseur Karlin

#896 Re: Dežulović Fan Club

insomnia78 wrote:To cemo sad zmiriti na dosadasnja desavanja oko prikazivanja Muhameda?
ne razumijem ,pitanje , jer, vec , postoji napisan opis izgleda Muhameda, a opisali su ga muslimani u haidsima

znaci, Muhamed je tekstulanim nacinom prikazan upravo od njegovih sljedbenika
omar little

#897 Re: Dežulović Fan Club

Post by omar little »

Image
kakavdanakneiskustvu

#898 Re: Dežulović Fan Club

medvjed23 wrote:

Poyy

ovo se može uzeti i bez ironije.. nekim ljudima fudbalski klub jeste svetinja, sto ljudi, sto svetinja.. sljedstveno, šta god i kako god kažeš, rizikuješ da nekog uvrijediš, te je izdvajanje uvrede iz slobode govora besmisleno..

kakva ironija,daleko od toga,meni su npr. manu ginobili i toni kukoc bitni i dragi kao sto su nekome vjerovatno taj isus i taj muhamed,osjecam se izuzetno uvrijedjen kad neko napise joj vidi ga jest mrsav za kukoca i vidi ga jest nosat za ginobilija,jbg takav sam kad su oni u pitanju,plaho osjetljiv
insomnia78

#899 Re: Dežulović Fan Club

Post by insomnia78 »

Pa kad izrafalas i prikoljes jedno sedmoricu radi toga cenim da ce osmi dobro razmisliti o vrijedjanju tvojih osjecanja. Do tada imas forum
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#900 Re: Dežulović Fan Club

Post by Velkoski »

insomnia78 wrote:Pa kad izrafalas i prikoljes jedno sedmoricu radi toga cenim da ce osmi dobro razmisliti o vrijedjanju tvojih osjecanja. Do tada imas forum
Eee, da su forumaši Vildana oni bi objavili :mrgreen:
Post Reply