V.Britanija priprema rezoluciju o Srebrenici

Post Reply
mO k3

#876 Re: V.Britanija priprema rezoluciju o Srebrenici

Post by mO k3 »

Opetja033 wrote:Bitno je da prodje dio o genocidu u Srebrenici. To je sustinsko i ne vjerujem da ce Britanci oko toga praviti kompromise. Osudjivanje onih koji negiraju genocid i poziv drzavama clanicama UN da genocid u Srebrenici stave u skolske udzbenike je jackpot.
Prijedlog rezolucije u kojoj se spominje genocid u Srebrenici ce ili biti usvojen ili pasti, nema sanse da to Britanci izbace.
Samo da se u rezoluciji "promjenjenoj" ne stavi nesto na teret bosnjama...
asurbanipal

#877 Re: V.Britanija priprema rezoluciju o Srebrenici

Post by asurbanipal »

Povjerljivi dokumenti CIA-e: Clinton i Chirac o Srebrenici

S povjerljivih dokumenata koji se nalaze u biblioteci bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona, te Ujedinjenih nacija skinuta je oznaka tajnosti. N1 je došla u posjed svih dokumenata. Izdvajamo vam telefonski razgovor između bivšeg predsjednika SAD Billa Clintona i francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca.

TELEFONSKI RAZGOVOR

Predsjednik Clinton: Zdravo Jacques.

Predsjednik Chirac: Zdravo Bill. Kako si? Govorit ću na francuskom. Zabrinut sam za Bosnu i ima stvari koje želim da znaš. Prije svega, čestitam na snažnoj izjavi u kojoj ste objavili da ukoliko ne možemo vratiti UN misiju, onda su dani UNPROFOR-a odbrojani. Naša analiza je ista. Pad Srebrenice i vrlo vjerovatno sutrašnji pad Žepe, te ozbiljna prijetnja Goraždu predstavlja veliki promašaj UN-a, NATO-a, kao i svih demokratija. Mi trenutno gledamo na televiziji kako Srbi odvajaju muškarce od žena, šaljući žene na silovanje i ubijajući muškarce koji su vojno sposobni. Prema mom mišljenju, mi više ne možemo stajati i gledati sve ovo. Prema tome, moramo okrenuti situaciju onako kako je bilo garantovano UN-om.
Francuska je spremna da prepusti sve svoje jedinice u misiju. Ja još uvijek ne znam šta Britanci žele. Pitam se da li je njihova namjera samo da napuste Goražde kao što su Holanđani napustili Srebrenicu. Ne želim da Francuska bude kriva za ovu situaciju. Sve ovisi da li će SAD biti spremna da sarađuje u sprečavanju etničkog čišćenja ili ćemo samo sjediti skrštenih ruku, pustiti ljude da se ubijaju, a mi otići kući. Ne možemo dozvoliti sebi da budemo saučesnici.

Predsjednik Clinton: Želim da razmislite o nekoliko stvari. Goražde je mnogo važnije nego Žepa i Srebrenica. U smislu svoje veličine. Bosanska vlada ima 9.000 trupa u Goraždu koje su očigledno spremne da se bore. U Srebrenici trenutno ima 3.000 bosanskih trupa, ali kao što znate, oni su otišli pod pritiskom granatiranja. Otišli su bez suprostavljanja i borbe iako mislim da su to mogli uraditi. Britanci imaju 300 svojih jedinica u Goraždu, tako da mislim da će oni biti više spremni ostati tamo. Mi svi znamo da ukoliko se nešto desi Goraždu, vojska bosanskih Srba će osjećati da ima slobodan put prema Sarajevu. Još jedna stvar koju bih želio reći, u kojoj smo razgovarali u Halifaxu tokom vaše posjete i potrebno je znati koja će biti pravila angažmana ukoliko odlučite uzeti inicijativu u Srbrenici, Žepi i Goraždu. Prije nego što osiguramo zračni udar, morate znati da će on nanijeti velike gubitke Srbima u određenim područjima. Posavjetovat ću se sa vojnim savjetnicima, ali oni su vrlo skeptični sa uvođenjem helikopterskih snaga, pogotovo ako Bošnjaci neće pružati otpor. Razgovarat ću s njima I javim ti se ponovo. Želim još dvije stvari naglasiti. Prvo, tvoja namjera da otvoriš put prema planini Igman je veoma važna s kritičkog aspekta. Drugo, trebamo da general Shalikashvili razgovara sa admiralom Lanxade.
sumirprimus

#878 Re: V.Britanija priprema rezoluciju o Srebrenici

Post by sumirprimus »

sta nam znaci ta rezolucija?
nista.
bitan je mir u regiji.bito je da se narodi pomire,a sad ko je koga i kolko,nije vazno.
a sta je bitan taj datum 12.07.1992 god za bratunac?ako neko moze.
DoZeN

#879 Re: V.Britanija priprema rezoluciju o Srebrenici

Post by DoZeN »

sumirprimus wrote:sta nam znaci ta rezolucija?
nista.
bitan je mir u regiji.bito je da se narodi pomire,a sad ko je koga i kolko,nije vazno.
Rezolucija je donjela samo nemir u BIH, uz hapsenje Orica itd, to je cak potvdio i Emir Suljagic
mO k3

#880 Re: V.Britanija priprema rezoluciju o Srebrenici

Post by mO k3 »

asurbanipal wrote:
Povjerljivi dokumenti CIA-e: Clinton i Chirac o Srebrenici

S povjerljivih dokumenata koji se nalaze u biblioteci bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona, te Ujedinjenih nacija skinuta je oznaka tajnosti. N1 je došla u posjed svih dokumenata. Izdvajamo vam telefonski razgovor između bivšeg predsjednika SAD Billa Clintona i francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca.

TELEFONSKI RAZGOVOR

Predsjednik Clinton: Zdravo Jacques.

Predsjednik Chirac: Zdravo Bill. Kako si? Govorit ću na francuskom. Zabrinut sam za Bosnu i ima stvari koje želim da znaš. Prije svega, čestitam na snažnoj izjavi u kojoj ste objavili da ukoliko ne možemo vratiti UN misiju, onda su dani UNPROFOR-a odbrojani. Naša analiza je ista. Pad Srebrenice i vrlo vjerovatno sutrašnji pad Žepe, te ozbiljna prijetnja Goraždu predstavlja veliki promašaj UN-a, NATO-a, kao i svih demokratija. Mi trenutno gledamo na televiziji kako Srbi odvajaju muškarce od žena, šaljući žene na silovanje i ubijajući muškarce koji su vojno sposobni. Prema mom mišljenju, mi više ne možemo stajati i gledati sve ovo. Prema tome, moramo okrenuti situaciju onako kako je bilo garantovano UN-om.
Francuska je spremna da prepusti sve svoje jedinice u misiju. Ja još uvijek ne znam šta Britanci žele. Pitam se da li je njihova namjera samo da napuste Goražde kao što su Holanđani napustili Srebrenicu. Ne želim da Francuska bude kriva za ovu situaciju. Sve ovisi da li će SAD biti spremna da sarađuje u sprečavanju etničkog čišćenja ili ćemo samo sjediti skrštenih ruku, pustiti ljude da se ubijaju, a mi otići kući. Ne možemo dozvoliti sebi da budemo saučesnici.

Predsjednik Clinton: Želim da razmislite o nekoliko stvari. Goražde je mnogo važnije nego Žepa i Srebrenica. U smislu svoje veličine. Bosanska vlada ima 9.000 trupa u Goraždu koje su očigledno spremne da se bore. U Srebrenici trenutno ima 3.000 bosanskih trupa, ali kao što znate, oni su otišli pod pritiskom granatiranja. Otišli su bez suprostavljanja i borbe iako mislim da su to mogli uraditi. Britanci imaju 300 svojih jedinica u Goraždu, tako da mislim da će oni biti više spremni ostati tamo. Mi svi znamo da ukoliko se nešto desi Goraždu, vojska bosanskih Srba će osjećati da ima slobodan put prema Sarajevu. Još jedna stvar koju bih želio reći, u kojoj smo razgovarali u Halifaxu tokom vaše posjete i potrebno je znati koja će biti pravila angažmana ukoliko odlučite uzeti inicijativu u Srbrenici, Žepi i Goraždu. Prije nego što osiguramo zračni udar, morate znati da će on nanijeti velike gubitke Srbima u određenim područjima. Posavjetovat ću se sa vojnim savjetnicima, ali oni su vrlo skeptični sa uvođenjem helikopterskih snaga, pogotovo ako Bošnjaci neće pružati otpor. Razgovarat ću s njima I javim ti se ponovo. Želim još dvije stvari naglasiti. Prvo, tvoja namjera da otvoriš put prema planini Igman je veoma važna s kritičkog aspekta. Drugo, trebamo da general Shalikashvili razgovara sa admiralom Lanxade.
Iskreno jebem ja njima majku i klintonu u chiracu .... Francuzi su se protivili dizanju embarga na oruzje ABiH i zato danas imamo sta imam bue baruta na balkanu .
sumirprimus

#881 Re: V.Britanija priprema rezoluciju o Srebrenici

Post by sumirprimus »

Gotovo u isto vreme predsednik SR Jugoslavije Dobrica Ćosić i jugoslovenska vlada dostavljaju Generalnoj Skupštini OUN i Savetu bezbednosti "Memorandum o ratnim zločinima i zločinima genocida u Istočnoj Bosni (opštine Bratunac, Skelani i Srebrenica) počinjene protiv srpskog naroda od aprila 1992. do aprila 1993. godine"
koji zlocini?
misle mozda na zalazje 12.07.1992,kako zovu taj dan?najcrnji dan u istoriji bratunacke BRIGADE!
ne ne ajmo jos malo o pomirenju i boljem razumijevanju.
moze? mozeee
koja ba rezolucija?kome cemu?
Drinski

#882 Re: V.Britanija priprema rezoluciju o Srebrenici

Post by Drinski »

DoZeN wrote:
nista.
Rezolucija je donjela samo nemir u BIH, uz hapsenje Orica itd, to je cak potvdio i Emir Suljagic
Da.
To je dovelo do ponovnog buđenja fasistickih snaga u BIH.
DoZeN

#883 Re: V.Britanija priprema rezoluciju o Srebrenici

Post by DoZeN »

Drinski wrote:
DoZeN wrote:
nista.
Da.
To je dovelo do ponovnog buđenja fasistickih snaga u BIH.
ni blizu Drinski,
sumirprimus

#884 Re: V.Britanija priprema rezoluciju o Srebrenici

Post by sumirprimus »

DoZeN wrote:
nista.
a na taj nemir mislis?
il svi su krivi svi su cinili zlocine?
ko recimo 29.maja 1992?na raskrsnic kod konjevic polja,koj poginuo,civili,policajci?koji?ha
i ja sam za mir.
sumirprimus

#885 Re: V.Britanija priprema rezoluciju o Srebrenici

Post by sumirprimus »

DoZeN wrote: ni blizu Drinski,
tacno ni blizu,il na causu u januaru 93ce?
koj tad poginuo?i koliko.nije ni slucajno i dukic nebojsa iz batajnice?
mislim jesmo svi za mir i pomirenje jel tako?
sumirprimus

#886 Re: V.Britanija priprema rezoluciju o Srebrenici

Post by sumirprimus »

bog te mazo kad bi cojvek nabrojo sve sta je bilo,trebalo bi par mjeseci.

ono sto se predstavlja ko pobijeni srpski civili,u vecini slucajeva su poginuli borci.za podrinje pricam.mada su premjestali i poginule iz sarajevskog okruga/hadzica na vojnicko groblje u bratuncu...
krater

#887 Re: V.Britanija priprema rezoluciju o Srebrenici

Post by krater »

sumirprimus wrote:bog te mazo kad bi cojvek nabrojo sve sta je bilo,trebalo bi par mjeseci.

ono sto se predstavlja ko pobijeni srpski civili,u vecini slucajeva su poginuli borci.za podrinje pricam.mada su premjestali i poginule iz sarajevskog okruga/hadzica na vojnicko groblje u bratuncu...
:thumbup:
SpecialOffer

#888 Re: V.Britanija priprema rezoluciju o Srebrenici

Post by SpecialOffer »

DoZeN wrote:
nista.
Ko nas bre zavadi? :oops:
Drinski

#889 Re: V.Britanija priprema rezoluciju o Srebrenici

Post by Drinski »

DoZeN wrote: ni blizu Drinski,
Ja mislim da jeste. Jos ne postoji volja kod Srbijanaca (sa obje strane Drine) da prihvate cinjenicu da se genocid desio i da su njihove vlasti to uradile.
Last edited by Drinski on 08/07/2015 09:32, edited 1 time in total.
sumirprimus

#890 Re: V.Britanija priprema rezoluciju o Srebrenici

Post by sumirprimus »

ma ja to onako usput,reko ako ridjobradji krene u tur d podrinje sa vucicem..reko da bar skrene na par lokacija...
a sve u cilju pomirenja i boljeg razumijevanja.
a i ove nake rezolucije.heh inace nas idu ove rezolucije i od pomoci su u picku materinu.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#891 Re: V.Britanija priprema rezoluciju o Srebrenici

Post by pici »

Image

draga mila kraljice, uslisite molbu umirecem robu vashem, da mi dusha ode medj kraljevstvo nebesko cista i puna od ispravljene nepravde.

zauvjek vash vojvoda tomo
Drinski

#892 Re: V.Britanija priprema rezoluciju o Srebrenici

Post by Drinski »

U BIH i SRbiji se i dalje negira genocid, jer nisu ludi da sami sebe okrive.
Drinski

#893 Re: V.Britanija priprema rezoluciju o Srebrenici

Post by Drinski »

Mislim da je dobro, sa vremena na vrijeme, da se dese ove stvari, da neprijatelj demaskira svoj položaj.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#894 Re: V.Britanija priprema rezoluciju o Srebrenici

Post by pici »

sHa mislite ko bi pobjedjivo na izborima u bosnja da nema negatora genocida i zapadnoercegovakijeh skutora... vanzemaljci il minderasi...
DoZeN

#895 Re: V.Britanija priprema rezoluciju o Srebrenici

Post by DoZeN »

SpecialOffer wrote:
Nema potrebe za cinizmom,i ja se grozim toga:Ko nas bre ili ba zavadi?
Samo kada sam u RS vidim u Kozluku ili Janji da Srbi i Bosnjaci zajedno sjede i piju, do neke rezolucije ili hapsenja Orica ili Divlaka, znam Srbe iz RS koji rade u Sarajevu ili one koji dodju na Bas Carsiju iz dijaspore i stave na Facebook.
To moze da pokvari rezolucija ili mozda ne?
sumirprimus

#896 Re: V.Britanija priprema rezoluciju o Srebrenici

Post by sumirprimus »

DoZeN wrote:
SpecialOffer wrote:
Samo kada sam u RS vidim u Kozluku ili Janji da Srbi i Bosnjaci zajedno sjede i piju, do neke rezolucije ili hapsenja Orica ili Divlaka, znam Srbe iz RS koji rade u Sarajevu ili one koji dodju na Bas Carsiju iz dijaspore i stave na Facebook.
a sto ne mogu orica?zbog njegovog posljeratnog opusa?
zbog njegovog vladnja srebrenicom?zbog broja poginulih?pa jest puno 600 i kusur samo u bratunackoj brigadi,dje ostali,plus dobrovoljci.. i sl..
mO k3

#897 Re: V.Britanija priprema rezoluciju o Srebrenici

Post by mO k3 »

DoZeN wrote:
SpecialOffer wrote:
Sta je sa dodikom i njegovim ispadima gdje IZ naziva "teroristckom organizacijom"??
To bas pridonosi pomirenju i suzivotu , Nisam bas nesto procitao ili cuo da je neko od srba osudio dodika za ovu izjavu??
Drinski

#898 Re: V.Britanija priprema rezoluciju o Srebrenici

Post by Drinski »

ne moze istina da spriječi pomirenje. pomirenje moze da sprijeci samo kada se krivac i dalje lakta.
SpecialOffer

#899 Re: V.Britanija priprema rezoluciju o Srebrenici

Post by SpecialOffer »

DoZeN wrote:
SpecialOffer wrote:
Reci ti meni kakvo je pomirenje negiranje GENOCIDA? Ima pravosnazna presuda za GENOCID i o tome niko normalan ne raspravlje. Citav svijet kaze da je bio GENOCID osim Srbije i RS-a. Oni negiraju GENOCID! A svako ko negira genocid je fasista i spreman ga je ponovoti.

Pa hajde reci Jevrejima, ej znate sta u svrhu pomirenja hajde da se mirimo a jebo ba HOLOKAUST nije to tako strasno. Ko nas bre zaavadi?

Sto se tebe tice kad sam te pitao je li bio GENOCID ti kazes ne znam. Znaci negiras ga i spreman si ga ponoviti.

Da te pitam, je li bio HOLOKAUST nad Jevrejima u WW2?
DoZeN

#900 Re: V.Britanija priprema rezoluciju o Srebrenici

Post by DoZeN »

mO k3 wrote: Sta je sa dodikom i njegovim ispadima gdje IZ naziva "teroristckom organizacijom"??
To bas pridonosi pomirenju i suzivotu , Nisam bas nesto procitao ili cuo da je neko od srba osudio dodika za ovu izjavu??
To ne doprinosi pomirenju i suzivotu, Dodik je manipulator, znas li ti da Dodik nije nacionalista? i to uopste nije nacionalista, njega je najbolje opisao Josip Pejakovic,on se bavi politikom,a politika je kurva
Post Reply