Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post Reply
sumirprimus

#876 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by sumirprimus »

madner wrote:
sumirprimus wrote:
madner wrote:Trenutno je u fazi reorganizacije glavnog staba. :D
to nesto ko stanis barateon poslije diverzije???
Iz knjige, ne iz serije.

Stannis je levat u seriji. :D
ahaaa ok..
e kakva nam je strategija ja sam jos i dobar,pratim bar seriju :lol: :skoljka:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#877 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by Chmoljo »

Opetja033 wrote:Ako nista ovom trolu se mora priznati jedno. Poslo mu je za rukom da u jednoj diskusiji na jednu stranu stavi @Chisuma, @Madnera, @Asurbanipala, @Chellija, @Gojenog i mene. Likove sa dijametralno suprotnim stavovima na gotovo svim drugim temama i podforumima (dobro osim @Chisuma koji je moj stari Hordas i jedino se tu i slazemo). :mrgreen:

Kada tako saroliku ekipu u jednoj diskusiji okrenes protiv sebe, ne treba ti nikakav drugi dokaz o tome koliku kolicinu maloumnih nebuloza prosipas iz sebe. Realno. :mrgreen:
Mister yes, spona bosansko-bošnjačkog jedinstva :D

ovo nešto na tragu one Cerićeve da je više Radovan uradio na povratku muslimana u džamije nego bilo ko drugi. :D
Mister Yes

#878 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by Mister Yes »

A strategija zna se. Za hodžom
U našem slučaju, za Zagrebom :izet:
Opetja033

#879 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by Opetja033 »

Chmoljo wrote:
Opetja033 wrote:Ako nista ovom trolu se mora priznati jedno. Poslo mu je za rukom da u jednoj diskusiji na jednu stranu stavi @Chisuma, @Madnera, @Asurbanipala, @Chellija, @Gojenog i mene. Likove sa dijametralno suprotnim stavovima na gotovo svim drugim temama i podforumima (dobro osim @Chisuma koji je moj stari Hordas i jedino se tu i slazemo). :mrgreen:

Kada tako saroliku ekipu u jednoj diskusiji okrenes protiv sebe, ne treba ti nikakav drugi dokaz o tome koliku kolicinu maloumnih nebuloza prosipas iz sebe. Realno. :mrgreen:
Mister yes, spona bosansko-bošnjačkog jedinstva :D

ovo nešto na tragu one Cerićeve da je više Radovan uradio na povratku muslimana u džamije nego bilo ko drugi. :D
MY = Bozija Milost Bosnjacima/Bosancima pred nastupajuce mubarek dane. :mrgreen:
Mister Yes

#880 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by Mister Yes »

:kakoste:

Samo opušteno. Ja se ne slažem sa zvaničnom istorijom događaja od prije 20 godina a da se slažem sa zvaničnom istorijom događaja od prije 500 ili 1000 godina :lol:

Ponavljam po hiljaditi put. Ne zanimaju me zvanične verzije istoričara motivisanih ko zna kojim ciljevima. Razmišljam svojom glavom i samo ono što je meni logično za mene je istina :kakoste:
Opetja033

#881 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by Opetja033 »

Mister Yes wrote::kakoste:

Samo opušteno. Ja se ne slažem sa zvaničnom istorijom događaja od prije 20 godina a da se slažem sa zvaničnom istorijom događaja od prije 500 ili 1000 godina :lol:

Ponavljam po hiljaditi put. Ne zanimaju me zvanične verzije istoričara motivisanih ko zna kojim ciljevima. Razmišljam svojom glavom i samo ono što je meni logično za mene je istina :kakoste:
Ovo boldirano objasnjava mnogo toga. :lol: :lol: :lol:
Gojeni H

#882 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by Gojeni H »

Kitrona wrote: Gdje su te utvrde koje je ostavilo bosansko kraljevstvo u Dalmaciji?
Porusili ih vi.
Yug

#883 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by Yug »

Opetja033 wrote:
Yug wrote:Kako mislis "tu istu bosnu"...Djecko ne mozes birati izmedju Nemanjica i Kotromanica,sve je to dio srpske istorije tj.prostora gdje zive etnicki Srbi jos od 7 vijeka i ima tu jos istorije.Problem sa vasim svojatanjem srednjovjekovne bosne i Kotromanica je sto tu pokusavate naci opravdanje za sve sto danas radite pod vodjstvom nekih mladih muslimana uoblicenih u stolnu stranku bos. Muslimana zvanu SDA...Vece parodije covjecanstvo jos nije vidjelo.
Kakvih bolan srpskih Kotromanica i kakvi Srbi u Bosni od 7. stoljeca? Kotromanici su po zenskoj liniji bili povezani sa srpskom vlastelom ali to je sasvim normalna stvar i dan danas medju kraljevskim porodicama.
Pa po vasoj bolesnoj, sovinistickoj logici Crnogorci onda imaju pravo na talijansko prijestolje i Italiju jer im je princeza bila udata za talijanskog kralja.

Srba nema u Bosni u 7. stoljecu. Kao ni Hrvata. Navedite mi jednog jedinog modernog historicara (ne srpskog i ne hrvatskog) koji zastupa ove teze iz 19. stoljeca?

Kako na ovakvim temama brzo isplivaju prava lica. Brzo se prebace iz salonaca u cistokrvne ravnogorce.
Pa "bolan" Od 7 Vijeka imamo dva slovenska plemena koja dolaze na ove prostore Srbe i Hrvate,koji sa sobom donose i jezik kojim se i danas prica na prostoru EX Yu.Mozete ga zvati kako hocete ali to je jezik koji pripada skupini slovenskih jezika.Sva istrazivanja o porijeklu naroda preko genetike to jeste haplogrupa pokazuju da u danasnjoj BiH.CG,Srbiji i Hrvatskoj pa i u Sloveniji zivi srodna populacija i po tom kriterijumu a ne samo po jeziku.Dovoljno Ti je da se testiras na vise markera i da ti nadju srodnike u svim ex Yu republikama i u svim nacijama....

Prvi pisani pomen Srba na Balkanu, izašlo je iz pera franačkog ljetopisca Ajnharda, koji 822. spominje Srbe u vezi sa ustankom Ljudevita Posavskog, gdje kaže da se Ljudevit sklonio kod Srba: ” … Liudevitus Siscia civitate relicta, ad Sorabos, quae natio magnam Dalmatiae partem obtinere dicitur, fugiendo se contulit”. Ovo se odnosi na Srbe u dolini rijeke Une, u današnjoj Bosanskoj Krajini, što znači da sa prostora današnje Bosne i Hercegovine imamo prvi pisani pomen Srba na Balkanu. Nepisani tragovi Srba, još su stariji, i dolaze nam u vidu srpskih grobova (gromila), koji se nalaze razasuti od rijeke Kupe do Makedonije.
Kitrona

#884 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by Kitrona »

Yug wrote:Nepisani tragovi Srba, još su stariji, i dolaze nam u vidu srpskih grobova (gromila), koji se nalaze razasuti od rijeke Kupe do Makedonije.
Srpske gromile? :D
asurbanipal

#885 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by asurbanipal »

Kitrona wrote:
Yug wrote:Nepisani tragovi Srba, još su stariji, i dolaze nam u vidu srpskih grobova (gromila), koji se nalaze razasuti od rijeke Kupe do Makedonije.
Srpske gromile? :D

Cirkus živi... :lol: :lol: :lol:
breuer

#886 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by breuer »

Mister Yes wrote:Pavlovići vladaju teritorijom na kojoj kasnije imamo Srbe (interesantno zar ne). Okolina današnjeg Sarajeva, Romanija, Birač, Rudo i Čajniče, istočna Hercegovina. I tako, na popisu 91-ve tu i dalje većina Srbi :D (a recimo Srbi nisu nigdje većina gdje je bila kraljeva zemlja)

Kosače vladaju teritorijom na kojoj kasnije imamo Hrvate. Grb Kosača kombinacija crvene i bijele boje. Grb Herceg Bosne kombinacija crvene i bijele boje. Interesantno zar ne :D
Pavle Radenović je najvjerovatnje sahranjen ispod najvećeg stećka, lokacija zaravan Pavlovac pokraj Kasindola. Nije tema, al et nek se nađe ovdje ako ko odluči posjetiti, ja sam išao i pronašao isti, zaista je gromada :shock:

Herceg Stjepan Kosača je nosio titulu Hercega Sv. Save, odnosno zemlja kojom je vladao je bila Vojvodstvo Sv. Save - kakve to veze ima sa Hrvatima volio bih znati :D mada njima u političkom smislu nikada nije bilo problematično zatvarati oči i na najočitijim primjerima samo da ih mogu svojatati i krivotvoriti!
Kitrona

#887 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by Kitrona »

breuer wrote:Herceg Stjepan Kosača je nosio titulu Hercega Sv. Save, odnosno zemlja kojom je vladao je bila Vojvodstvo Sv. Save - kakve to veze ima sa Hrvatima volio bih znati :D mada njima u političkom smislu nikada nije bilo problematično zatvarati oči i na najočitijim primjerima samo da ih mogu svojatati i krivotvoriti!
I austrijski Kaiser se nazivao kraljem Hrvatske, Dalmacije i Slavonije. Engleska kraljica je i suveren Australije.

To što je netko podčinio neki teritorij pa se nametnuo kao vladar svojom titulom ne znači da je autohtoni izdanak naroda kojeg je podčinio/osvojio.
Opetja033

#888 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by Opetja033 »

Yug wrote:
Opetja033 wrote:
Yug wrote:Kako mislis "tu istu bosnu"...Djecko ne mozes birati izmedju Nemanjica i Kotromanica,sve je to dio srpske istorije tj.prostora gdje zive etnicki Srbi jos od 7 vijeka i ima tu jos istorije.Problem sa vasim svojatanjem srednjovjekovne bosne i Kotromanica je sto tu pokusavate naci opravdanje za sve sto danas radite pod vodjstvom nekih mladih muslimana uoblicenih u stolnu stranku bos. Muslimana zvanu SDA...Vece parodije covjecanstvo jos nije vidjelo.
Kakvih bolan srpskih Kotromanica i kakvi Srbi u Bosni od 7. stoljeca? Kotromanici su po zenskoj liniji bili povezani sa srpskom vlastelom ali to je sasvim normalna stvar i dan danas medju kraljevskim porodicama.
Pa po vasoj bolesnoj, sovinistickoj logici Crnogorci onda imaju pravo na talijansko prijestolje i Italiju jer im je princeza bila udata za talijanskog kralja.

Srba nema u Bosni u 7. stoljecu. Kao ni Hrvata. Navedite mi jednog jedinog modernog historicara (ne srpskog i ne hrvatskog) koji zastupa ove teze iz 19. stoljeca?

Kako na ovakvim temama brzo isplivaju prava lica. Brzo se prebace iz salonaca u cistokrvne ravnogorce.
Pa "bolan" Od 7 Vijeka imamo dva slovenska plemena koja dolaze na ove prostore Srbe i Hrvate,koji sa sobom donose i jezik kojim se i danas prica na prostoru EX Yu.Mozete ga zvati kako hocete ali to je jezik koji pripada skupini slovenskih jezika.Sva istrazivanja o porijeklu naroda preko genetike to jeste haplogrupa pokazuju da u danasnjoj BiH.CG,Srbiji i Hrvatskoj pa i u Sloveniji zivi srodna populacija i po tom kriterijumu a ne samo po jeziku.Dovoljno Ti je da se testiras na vise markera i da ti nadju srodnike u svim ex Yu republikama i u svim nacijama....

Prvi pisani pomen Srba na Balkanu, izašlo je iz pera franačkog ljetopisca Ajnharda, koji 822. spominje Srbe u vezi sa ustankom Ljudevita Posavskog, gdje kaže da se Ljudevit sklonio kod Srba: ” … Liudevitus Siscia civitate relicta, ad Sorabos, quae natio magnam Dalmatiae partem obtinere dicitur, fugiendo se contulit”. Ovo se odnosi na Srbe u dolini rijeke Une, u današnjoj Bosanskoj Krajini, što znači da sa prostora današnje Bosne i Hercegovine imamo prvi pisani pomen Srba na Balkanu. Nepisani tragovi Srba, još su stariji, i dolaze nam u vidu srpskih grobova (gromila), koji se nalaze razasuti od rijeke Kupe do Makedonije.
Apsolutno netacno. Srbi i Hrvati su samo dva spomenuta plemena koja su naselila Balkan. Spomenuta su u historiji jer su ih Bizantinci poslali. Oni su bili u moru slavenske mase koja se u valovima naseljavala na ova podrucja citava dva stoljeca. Slavenska plemena koja su naselila danasnji teritorij BiH su dosli u prvom slavenskom valu, Srbi i Hrvati u drugom. Cak i u slavenskom valu u kojem su dosli Srbi i Hrvati su bili manjina.
Ovu tezu u potpunosti podrzava moderna historijska nauka i imena historicara poput:
John VA Fine
Ivo Banac
Nada Klaić
Noel Malcolm
Robert J Donia
T.E. Gregory
Peter Heather
Radi se o renomiranim historicarima, vecina njih je predavala ili jos uvijek predaje na univerzitetima poput Harvarda, Oxforda, Yale, Stanford, Columbia, itd.

Dakle svi oni na jednu stranu a tvoja proizvoljna tumacenja oko toga gdje se nalazi teritorija "kod Srba" na drugu. Na jednu stranu sva ova respektabilna imena a na drugu stranu srpska mitologija a la Deratic.

I tebi kazem: navedi mi ime jednog jedinog respektabilnog, modernog historicara koji zastupa teoriju da su Srbi i Hrvati jedina slavenska plemena koja su naselila Balkan (ovo je tako smijesno i providno da ne moras biti profesor historije da bi uvidio koliko je nemoguca ta tvrdnja) i da su Srbi i Hrvati naselili teritorij danasnje BiH. Srpski historicari ne dolaze u obzir, nisam ni ja naveo nijednog bosnjackog.
breuer

#889 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by breuer »

Kitrona wrote:
breuer wrote:Herceg Stjepan Kosača je nosio titulu Hercega Sv. Save, odnosno zemlja kojom je vladao je bila Vojvodstvo Sv. Save - kakve to veze ima sa Hrvatima volio bih znati :D mada njima u političkom smislu nikada nije bilo problematično zatvarati oči i na najočitijim primjerima samo da ih mogu svojatati i krivotvoriti!
I austrijski Kaiser se nazivao kraljem Hrvatske, Dalmacije i Slavonije. Engleska kraljica je i suveren Australije.

To što je netko podčinio neki teritorij pa se nametnuo kao vladar svojom titulom ne znači da je autohtoni izdanak naroda kojeg je podčinio/osvojio.
Ma ja, ma ja :D u svakom slučaju je hrvatsko svojatanje vojvodstva S. Save u najmanju ruku smiješno :lol: kao što je i mnogo čega što je proisteklo iz njihove političke kujnje.
Opetja033

#890 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by Opetja033 »

breuer wrote:
Kitrona wrote:

Ma ja, ma ja :D u svakom slučaju je hrvatsko svojatanje vojvodstva S. Save u najmanju ruku smiješno :lol: kao što je i mnogo čega što je proisteklo iz njihove političke kujnje.
Hrvati imaju Banca, imali su Nadu Klaic, imaju moderne historicare koji preziru od nacionalne romantike 19. stoljeca i koji ne svojataju teritorij BiH kao historijsko hrvatski. Srbi to nemaju.
Treba pogledati samo onu seriju o hrvatskim kraljevima, svjetlosnim godinama su ispred srpske zvanicne historije. Po svemu. Srbi su taoci mitologije, vecina Hrvata nije (govorim o danasnjim historicarima).
breuer

#891 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by breuer »

Opetja033 wrote:Hrvati imaju Banca, imali su Nadu Klaic, imaju moderne historicare koji preziru od nacionalne romantike 19. stoljeca i koji ne svojataju teritorij BiH kao historijsko hrvatski.
Srbi to nemaju.
Srbi imaju takva imena u oblasti historije da se ostali mogu smatrati pukim poltornima u odnosu na njih, a od njih su mnogi rođeni u BiH, samo ću navesti Ćirkovića i Ćorovića. To što se zajedljivi ljudi fataju fenomena tipa Deretića i sl. samo govori o neozbiljnosti i nepoznavanju suštine od strane istih. Kao da mi nemamo Semire Osmanagiće i razne ostale Gotsko/Ilirske povjesničare i trice...
Kitrona

#892 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by Kitrona »

Opetja033 wrote: Apsolutno netacno. Srbi i Hrvati su samo dva spomenuta plemena koja su naselila Balkan. Spomenuta su u historiji jer su ih Bizantinci poslali. Oni su bili u moru slavenske mase koja se u valovima naseljavala na ova podrucja citava dva stoljeca. Slavenska plemena koja su naselila danasnji teritorij BiH su dosli u prvom slavenskom valu, Srbi i Hrvati u drugom. Cak i u slavenskom valu u kojem su dosli Srbi i Hrvati su bili manjina.
Ovu tezu u potpunosti podrzava moderna historijska nauka i imena historicara poput:
John VA Fine
Ivo Banac
Nada Klaić

Nada Klaić iznosi tezu da bi stanovnici Bosne mogli biti Avari (Obri) sa kojima su vezani Hrvati prema DAI.
Opetja033

#893 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by Opetja033 »

breuer wrote:
Opetja033 wrote:Hrvati imaju Banca, imali su Nadu Klaic, imaju moderne historicare koji preziru od nacionalne romantike 19. stoljeca i koji ne svojataju teritorij BiH kao historijsko hrvatski.
Srbi to nemaju.
Srbi imaju takva imena u oblasti historije da se ostali mogu smatrati pukim poltornima u odnosu na njih, a od njih su mnogi rođeni u BiH, samo ću navesti Ćirkovića i Ćorovića. To što se zajedljivi ljudi fataju fenomena tipa Deretića i sl. samo govori o neozbiljnosti i nepoznavanju suštine od strane istih. Kao da mi nemamo Semire Osmanagiće i razne ostale Gotsko/Ilirske povjesničare i trice...
Govorim o modernim historicarima i modernoj historiji. Ni jedan ni drugi ne mogu u potpunosti da se stave u taj kontekst, Corovic pogotovo. I jedan i drugi na Bosnu gledaju kao na srpsku zemlju sto je suludo i besmisleno.
Mister Yes

#894 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by Mister Yes »

Opetja033 wrote: Apsolutno netacno. Srbi i Hrvati su samo dva spomenuta plemena koja su naselila Balkan. Spomenuta su u historiji jer su ih Bizantinci poslali. Oni su bili u moru slavenske mase koja se u valovima naseljavala na ova podrucja citava dva stoljeca. Slavenska plemena koja su naselila danasnji teritorij BiH su dosli u prvom slavenskom valu, Srbi i Hrvati u drugom. Cak i u slavenskom valu u kojem su dosli Srbi i Hrvati su bili manjina.
Hahaha

Pa ja juče to isto tebi govorim a ti me ubijeđivao da su Hrvati od stoljeća sedmog svuda i da nije bilo kasnijeg pohrvaćivanja katolika :roll:

Dakle juče:
Mister Yes wrote:I mislio sam da ti je jasno da u 7. stoljeću nema ni Hrvata ni Srba osim kao 2 slavenska plemena od mogih koji su ovdje došli. Naime, kada su slaveni došli na ovo područje bilo je puno plemena. Srbi i Hrvati su samo 2 od tih plemena. Kasnije će ta 2 postati dominantna i asimilirati ostale.
Opetja033 wrote: Dakle ni u jednom od primjera ne mozes govoriti o hrvatizaciji katolickog stanovnistva pa samim tim onda kompletan tvoj jadni pokusaj od argumentacija nema nikakvu podlogu. Tacka.
Ludilo. Totalno :lol:
Mister Yes

#895 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by Mister Yes »

Ama nema dogovora oko ovih stvari. Hiljadu verzija i stotine stranica svađe na forumimam o ovim temama. Ali samo sam ja lud što razmišljam svojom glavom umjesto da slijepo sljedim jednu verziju :roll:
Opetja033

#896 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by Opetja033 »

Kitrona wrote:
John VA Fine
Ivo Banac
Nada Klaić

Nada Klaić iznosi tezu da bi stanovnici Bosne mogli biti Avari (Obri) sa kojima su vezani Hrvati prema DAI.
Ne, nego da je srednjovjekovna Bosna mogla nastati na temeljima avarske drzave i da je samim tim najstarija juznoslavenska drzava.
Opetja033

#897 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by Opetja033 »

Mister Yes wrote:
Hahaha

Pa ja juče to isto tebi govorim a ti me ubijeđivao da su Hrvati od stoljeća sedmog svuda i da nije bilo kasnijeg pohrvaćivanja katolika :roll:

Dakle juče:
Mister Yes wrote:I mislio sam da ti je jasno da u 7. stoljeću nema ni Hrvata ni Srba osim kao 2 slavenska plemena od mogih koji su ovdje došli. Naime, kada su slaveni došli na ovo područje bilo je puno plemena. Srbi i Hrvati su samo 2 od tih plemena. Kasnije će ta 2 postati dominantna i asimilirati ostale.
Opetja033 wrote: Dakle ni u jednom od primjera ne mozes govoriti o hrvatizaciji katolickog stanovnistva pa samim tim onda kompletan tvoj jadni pokusaj od argumentacija nema nikakvu podlogu. Tacka.
Ludilo. Totalno :lol:
Ti si govorio o kroatizaciji Hrvata. Dakle gdje je hrvatska drzava i hrvatstvo postojalo: primjer Slavonije i Dalmacije. Naravno dobar dio lokalnih stanovnika koji su se tada nazivali Hrvatima nisu pripadali hrvatskom plemenu koje je doselilo na ova podrucja vec su asimilirani. Ali ta asimilacija je u Dalmaciji i Slavoniji zavrsena jos u 8-9 stoljecu.
Ti si imao maloumnu teoriju da bi se iz nekog cuda i Bosnjani asimilirali u Hrvate kasnije da nije bilo Osmanlija. Dakle nekih 600 godina do milenija nakon toga.
Preskaces ogromne vremenske distance genije. Na kraju krajeva i jucer sam napisao maltene identicnu stvar koju si sada citirao.
Kitrona

#898 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by Kitrona »

Opetja033 wrote:
Kitrona wrote:
John VA Fine
Ivo Banac
Nada Klaić

Ne, nego da je srednjovjekovna Bosna mogla nastati na temeljima avarske drzave i da je samim tim najstarija juznoslavenska drzava.
Sve srednjovjekovne juznoslavenske drzave su nastale na temeljima avarske drzave. Uostalom DAI pise da su Hrvati nadjacali Avare i zauzeli to podrucje.
Mister Yes

#899 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by Mister Yes »

Opetja033 wrote:Ti si imao maloumnu teoriju da bi se iz nekog cuda i Bosnjani asimilirali u Hrvate kasnije da nije bilo Osmanlija. Dakle nekih 600 godina do milenija nakon toga.
Odkud Hrvati u Vojvodini? Odkud Hrvati u Srednjoj Bosni? Otkud Hrvati u Usori i Soli?

Zar nije očigledno da su svi katolici kasnije asimilirani u Hrvate? :?
Mister Yes

#900 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by Mister Yes »

Helem, moja je računica da su današnji Bošnjaci otprilike ovakvog porijekla:
50% nekadašnji Hrvati
25% nekadašnji Bošnjani (Crkva Bosanska/kraljeva zemlja itd)
25% nekadašnji Srbi
Post Reply