Mister Yes wrote:
Dakle rješenje nije da se omladinu više gura u religiju. Upravo suprotno. Trebamo što više odgajati mlade u duhu ateizma pa ako treba i nekih istočnjačkih duhovnosti. Sve samo ne islam. Ubjedljivo najopasnija religija na planeti zemlji jer je najbolje napisana i ko god se ozbiljno uhvati islama ima velike šanse da bude izmanipulisan tom strašno dobro napisanom religijom.
Omladinu treba obrazovati što više i što šire, a moje je mišljenje da religija ne treba biti dio državnog obrazovnog sistema. To treba ostati u sferi privatnog i tu nije mjesto države da propagira bilo koju ideologiju ili religiju. Tu bih čak ubrojao i gluposti sa takmičenjima iz demokratije i sl, ali društvene nauke su uvijek bile u funkciji propagiranja vladajuće ideologije. That being said, ja sam musliman i ovo etiketiranje islama kao najopasnije religije je uvreda, i gledaj da to preformulišeš.
Terorizam (a i razni drugi zločini koji se provode pod krinkom religije) se trebaju najoštrije krivično goniti i sankcionirati, i tu ne može biti kompromisa niti popuštanja. Problem nastaje kada se pokušava sankcionirati misao i stvara bauk od religije, a došlo je da se u pojedinim državama uvodi i verbalni delikt. Mi smo malo društvo i nema velikih konsekvenci što mi uradimo, ali je očito se mogu kažnjavati samo djela, a ideologije nije moguće zabraniti.
edit:
Što je očito to trend u zapadnoj Evropi:
http://www.independent.co.uk/news/uk/po ... 46517.html
Britain is too “passively tolerant” and should not leave people to live their lives as they please just because they obey the law, David Cameron has said.
At the National Security Council today Mr Cameron unveiled a series of measures that he said would crack down on people holding minority “extremist” views that differed from Britain’s consensus.
“For too long, we have been a passively tolerant society, saying to our citizens 'as long as you obey the law, we will leave you alone',” he said.