Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Connaisseur Karlin

#876 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Connaisseur Karlin »

SaraFina wrote:Sve ono oko čega se vrti novac ima često nesreću da se iskorištava u negativne svrhe. I da, moralno je neopravdano i iritantno.
No ako sagledaš pozitivne stvari tokom prošlosti i sumiraš, te odbiješ negativnosti ženski rod će biti ipak u plusu.
Nisam ja pristalica nekog maltretiranja muškaraca i tih nekih nakaradnih nuspojava koje i pripadnicama ženskog roda znaju udariti u glavu.
No smatram da žene još uvijek nisu ravnopravne u odnosu na muški rod i upravo zbog toga sam ZA, da se zdravi temelji koncepta iskorištavaju i nadogradjuju..

Ne vodim se onom " jači treba da tlači" nebitno radilo se o fizičkom ili psihičkom preimućstvu.
pa naravno da zene jos uvijek nemaju jednaka prava poput msukaraca,iako doticna prava nisu muska,vec jednsotavno prava svih da budu respektovani
kudrilo

#877 Re: Danasnji "feminizam"

Post by kudrilo »

"Zene mogu oduvijek oploditi same,ali ne razumijem kakve to veze ima feminizmom,jer nijedna zena nece dobrovoljno odluciti da ima dijete bez partnera."

Slušajući neke deklarisane feministkinje, te općenito, koliko sam puta čuo ono "Hvala Bogu, napredovala medicina, ne trebaju nam ni za to", ne bih se mogao zakleti za to da "nijedna žena neće dobrovoljno odlučiti da ima dijete bez partnera"... Većina ne, vjerujem, ali zaista ima čvaka.

Za zaštitu i sigurnost se djelimično slažem, samo bih ja to više nazvao međusobnim povjerenjem, kad spomenem zaštitu i sigurnost pomislim na nešto drugo.

Ne kažem da nema muškaraca koji su zatucani i sa ženama imaju odnos "Šta će ona meni pričat...", ali današnji feminizam ne podržavam jer gubi granicu, kontrolu i ide u pravce koji nisu borba za jednaka prava. To nema veze sa strahom od pametnih žena, ja npr ne bih ni mogao biti sa glupom, a izuzetno mi je drago što i moja djevojka ide na fakultet, školuje se, sposobna je i sama osigurava svoju budućnost. Krivo bi mi bilo da nije tako.
Connaisseur Karlin

#878 Re: Danasnji "feminizam"

kudrilo wrote:"Zene mogu oduvijek oploditi same,ali ne razumijem kakve to veze ima feminizmom,jer nijedna zena nece dobrovoljno odluciti da ima dijete bez partnera."

Slušajući neke deklarisane feministkinje, te općenito, koliko sam puta čuo ono "Hvala Bogu, napredovala medicina, ne trebaju nam ni za to", ne bih se mogao zakleti za to da "nijedna žena neće dobrovoljno odlučiti da ima dijete bez partnera"... Većina ne, vjerujem, ali zaista ima čvaka.

Za zaštitu i sigurnost se djelimično slažem, samo bih ja to više nazvao međusobnim povjerenjem, kad spomenem zaštitu i sigurnost pomislim na nešto drugo.

Ne kažem da nema muškaraca koji su zatucani i sa ženama imaju odnos "Šta će ona meni pričat...", ali današnji feminizam ne podržavam jer gubi granicu, kontrolu i ide u pravce koji nisu borba za jednaka prava. To nema veze sa strahom od pametnih žena, ja npr ne bih ni mogao biti sa glupom, a izuzetno mi je drago što i moja djevojka ide na fakultet, školuje se, sposobna je i sama osigurava svoju budućnost. Krivo bi mi bilo da nije tako.
feministkinjekoje kazu da im ne trbea musko su defitivno lezbjeke :D pricaju gluposti :lol:

pa nij svaki feministicki pokret protiv msukaraca,ali je danas previse tzv. feministickih organizacija koje ne slijede koncpet feminizma :)
kudrilo

#879 Re: Danasnji "feminizam"

Post by kudrilo »

Pošto vidim da si korektna u odgovorima, a mislim da sam i ja poprilično, možeš li mi objasniti nešto :D

Otkud tolika želja ženama da zadrže prezime pri vjenčanju, dakle da bude sa crticom ili da potpuno zadrže?

Ovo mi ne možeš objasniti, ali zašto je 90 % takvih koje sam upoznao i sa kojima sam imao bar neki kontakt ufurane, drske i, izvinjavam se na izrazu, odvratne? :D
SaraFina

#880 Re: Danasnji "feminizam"

Post by SaraFina »

A što bi tebi smetalo prezime? Ako se žena uda ne prelazi mužu u vlasništvo poništavajući predhodni identitet.
Nije Auto.
kudrilo

#881 Re: Danasnji "feminizam"

Post by kudrilo »

Ne bih rekao da mi smeta, već bih to objasnio na ovaj način: meni bi bila velika čast da moja izabranica, žena s kojom treba da stupim u brak, uzme moje prezime. Drugo, ne mislim da je kupujem ko auto, te da postaje moje vlasništvo. Jednostavno, muškarcu je čast da ženi "da prezime".

Eh sad, pošto se ne pitam ja samo, pitam zašto postoji tolika želja da se zadrži prezime? Nekako mi prvo u glavu dolazi da imaju osjećaj da tako gube lični identitet, iako mislim da promjenom prezimena ne gube lični identitet, ali to je malo šira tema.
Connaisseur Karlin

#882 Re: Danasnji "feminizam"

kudrilo wrote:Pošto vidim da si korektna u odgovorima, a mislim da sam i ja poprilično, možeš li mi objasniti nešto :D

Otkud tolika želja ženama da zadrže prezime pri vjenčanju, dakle da bude sa crticom ili da potpuno zadrže?

Ovo mi ne možeš objasniti, ali zašto je 90 % takvih koje sam upoznao i sa kojima sam imao bar neki kontakt ufurane, drske i, izvinjavam se na izrazu, odvratne? :D
Meni je prezime dio vlastitog identiteta,nesto sto nosis jako dugo,i ja kad se udam planiram zadrzati iz doticnog razloga,ali cu uzeti prezime muza
:-D

Mnoge zene cak ne uzimaju ni prezime muza,al' kad dodje djete,najcsce promjene,jer trebaju konstanto papirologijom dokazivati da su majke djeteta.
Razvod opet utice na skidanje prezimena muza,opet mjenjaju papire.
Najbolje i najrakticnije je imati istovremeno muzeveljevo i svoje prezime na vjencanom listu,listu rodnog lista djeteta ,i naravno imovina,pasos.
Connaisseur Karlin

#883 Re: Danasnji "feminizam"

kudrilo wrote:Ne bih rekao da mi smeta, već bih to objasnio na ovaj način: meni bi bila velika čast da moja izabranica, žena s kojom treba da stupim u brak, uzme moje prezime. Drugo, ne mislim da je kupujem ko auto, te da postaje moje vlasništvo. Jednostavno, muškarcu je čast da ženi "da prezime".

Eh sad, pošto se ne pitam ja samo, pitam zašto postoji tolika želja da se zadrži prezime? Nekako mi prvo u glavu dolazi da imaju osjećaj da tako gube lični identitet, iako mislim da promjenom prezimena ne gube lični identitet, ali to je malo šira tema.
Pa da li bi se ti odrekao svog prezimena ?
jao_situacije

#884 Re: Danasnji "feminizam"

Post by jao_situacije »

SaraFina wrote:
jao_situacije wrote::meza1:
Grickao ti ili ne, jao - bao. ... žene su i u sredjenim demokratskim državama vrlo često žrtve obiteljskog zlostavljanja ( psihičkog i fizičkog ), diskriminirane su na radnom mjestu, ucjenjivane pa i visokoobrazovane kako seksualno tako i zbog prirode ( majčinstvo )

Iz BiH perspektive je desetak puta i gore. Da ne nabrajam slučajeve po nerazvijenim zemljama Afrike ili Arabiji.
ne znam ja, ja sam fino odgojen :mrgreen:
annoy

#885 Re: Danasnji "feminizam"

Post by annoy »

Mislim da je (ne)mijenjanje prezimena nešto što je osobno, osobni izbor žene i ne znam zašto bi ona trebala nekome taj svoj izbor objašnjavati ili opravdavati
jao_situacije

#886 Re: Danasnji "feminizam"

Post by jao_situacije »

a dijete, oba prezimena, ili jedno, ili nijedno
kako to sad urediti

:mrgreen:
annoy

#887 Re: Danasnji "feminizam"

Post by annoy »

Kad naraste nek izabere :D
jao_situacije

#888 Re: Danasnji "feminizam"

Post by jao_situacije »

najbolje je kad odluče da se vjenčaju, da fino odluče i da uzmu novo prezime, kod nas bar to nije teško, evo primjer: hadži(random ime)kadić, ili nađeš neku begovsku porodicu koja je izumrla i uzmeš begovsko prezime, i kurčiš se okolo :bih:
kudrilo

#889 Re: Danasnji "feminizam"

Post by kudrilo »

@Connaisseur Karlin

Ženi se društveno "ne zamjera" promjena prezimena, dok muškarac to da uradi, vjerovatno bi bio na kraju natjeran na samoubistvo :D To je tradicija.
Pošto sam pristalica određenih tradicija u kojim ne vidim ništa loše, ne bih promijenio kao muško (ako misliš prilikom vjenčanja).

Da naglasim, poštujem pravo žena da zadrže, samo ne znam odakle tolika želja za tim.

Usput, prezime nije jedino što obilježava nečiji identitet.
Connaisseur Karlin

#890 Re: Danasnji "feminizam"

kudrilo wrote:@Connaisseur Karlin

Ženi se društveno "ne zamjera" promjena prezimena, dok muškarac to da uradi, vjerovatno bi bio na kraju natjeran na samoubistvo :D To je tradicija.
Pošto sam pristalica određenih tradicija u kojim ne vidim ništa loše, ne bih promijenio kao muško (ako misliš prilikom vjenčanja).

Da naglasim, poštujem pravo žena da zadrže, samo ne znam odakle tolika želja za tim.

Usput, prezime nije jedino što obilježava nečiji identitet.
Ali ista tradicija upravo nije ravnopravna :) u mogim drustvima je tradicija da zena zadrzi svoje i uzme muzevo prezime ,i mislim da nijedna tradicija ne bi trebala praviti pritisak na zenu da se odrekne prezimena; Prezime obiljezava jedan od identetea svake osobe,i naravno da ja nikad ne bih insistirala da se neko odrekne vlasitog prezimena ulaskom u brak. :) Muskarci nisu svjesni toga,jer nisu nikad ni bili u situaciju da se odkrenu vlastitog prezimena. Zasto je vjerovatno tesko razumjeti,ali opet,nekako je nelogicno da mnogi nisu u stanju da razumiju. :)
KB9

#891 Re: Danasnji "feminizam"

Post by KB9 »

feminizam je, u danasnji vakat, zenama izgovor za neznanje i lijenost
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#892 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Truba »

najbolje je da dijete kad odraste izabere i roditelje :D
do tada nek ga odgaja ulica ili država :D
annoy

#893 Re: Danasnji "feminizam"

Post by annoy »

KB9 wrote:feminizam je, u danasnji vakat, zenama izgovor za neznanje i lijenost
Mozes li ovo malo pojasniti
jasko_ba

#894 Re: Danasnji "feminizam"

Post by jasko_ba »

Image
KB9

#895 Re: Danasnji "feminizam"

Post by KB9 »

annoy wrote:
KB9 wrote:feminizam je, u danasnji vakat, zenama izgovor za neznanje i lijenost
Mozes li ovo malo pojasniti
daj nam sminke, smartfona i nadogradjenih noktiju da budemo ravnopravne zene
L u c i f e r

#896 Re: Danasnji "feminizam"

Post by L u c i f e r »

Nemam nista protiv zadrzavanja razlicitih prezimena, ako i ona nema nista protiv zadrzavanja odvojenih bankovnih racuna.
otherside

#897 Re: Danasnji "feminizam"

Post by otherside »

fakat ljudi zele zajednicki racun?
najezim se od same pomisli :D bez zezanja, u braku dijelimo troskove naravno ali zasto bi se spajali bankovni racuni?
btw, zadrzala sam svoje prezime :pipi:
wewa

#898 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

brak je, nije legura :zoka:
annoy

#899 Re: Danasnji "feminizam"

Post by annoy »

KB9 wrote:[

daj nam sminke, smartfona i nadogradjenih noktiju da budemo ravnopravne zene
Daj, mozes bolje od toga
annoy

#900 Re: Danasnji "feminizam"

Post by annoy »

L u c i f e r wrote:Nemam nista protiv zadrzavanja razlicitih prezimena, ako i ona nema nista protiv zadrzavanja odvojenih bankovnih racuna.
Zar netko zeli zajednicki racun :-)
Post Reply