pa naravno da zene jos uvijek nemaju jednaka prava poput msukaraca,iako doticna prava nisu muska,vec jednsotavno prava svih da budu respektovaniSaraFina wrote:Sve ono oko čega se vrti novac ima često nesreću da se iskorištava u negativne svrhe. I da, moralno je neopravdano i iritantno.
No ako sagledaš pozitivne stvari tokom prošlosti i sumiraš, te odbiješ negativnosti ženski rod će biti ipak u plusu.
Nisam ja pristalica nekog maltretiranja muškaraca i tih nekih nakaradnih nuspojava koje i pripadnicama ženskog roda znaju udariti u glavu.
No smatram da žene još uvijek nisu ravnopravne u odnosu na muški rod i upravo zbog toga sam ZA, da se zdravi temelji koncepta iskorištavaju i nadogradjuju..
Ne vodim se onom " jači treba da tlači" nebitno radilo se o fizičkom ili psihičkom preimućstvu.
Danasnji "feminizam"
- Connaisseur Karlin
#876 Re: Danasnji "feminizam"
-
kudrilo
#877 Re: Danasnji "feminizam"
"Zene mogu oduvijek oploditi same,ali ne razumijem kakve to veze ima feminizmom,jer nijedna zena nece dobrovoljno odluciti da ima dijete bez partnera."
Slušajući neke deklarisane feministkinje, te općenito, koliko sam puta čuo ono "Hvala Bogu, napredovala medicina, ne trebaju nam ni za to", ne bih se mogao zakleti za to da "nijedna žena neće dobrovoljno odlučiti da ima dijete bez partnera"... Većina ne, vjerujem, ali zaista ima čvaka.
Za zaštitu i sigurnost se djelimično slažem, samo bih ja to više nazvao međusobnim povjerenjem, kad spomenem zaštitu i sigurnost pomislim na nešto drugo.
Ne kažem da nema muškaraca koji su zatucani i sa ženama imaju odnos "Šta će ona meni pričat...", ali današnji feminizam ne podržavam jer gubi granicu, kontrolu i ide u pravce koji nisu borba za jednaka prava. To nema veze sa strahom od pametnih žena, ja npr ne bih ni mogao biti sa glupom, a izuzetno mi je drago što i moja djevojka ide na fakultet, školuje se, sposobna je i sama osigurava svoju budućnost. Krivo bi mi bilo da nije tako.
Slušajući neke deklarisane feministkinje, te općenito, koliko sam puta čuo ono "Hvala Bogu, napredovala medicina, ne trebaju nam ni za to", ne bih se mogao zakleti za to da "nijedna žena neće dobrovoljno odlučiti da ima dijete bez partnera"... Većina ne, vjerujem, ali zaista ima čvaka.
Za zaštitu i sigurnost se djelimično slažem, samo bih ja to više nazvao međusobnim povjerenjem, kad spomenem zaštitu i sigurnost pomislim na nešto drugo.
Ne kažem da nema muškaraca koji su zatucani i sa ženama imaju odnos "Šta će ona meni pričat...", ali današnji feminizam ne podržavam jer gubi granicu, kontrolu i ide u pravce koji nisu borba za jednaka prava. To nema veze sa strahom od pametnih žena, ja npr ne bih ni mogao biti sa glupom, a izuzetno mi je drago što i moja djevojka ide na fakultet, školuje se, sposobna je i sama osigurava svoju budućnost. Krivo bi mi bilo da nije tako.
- Connaisseur Karlin
#878 Re: Danasnji "feminizam"
feministkinjekoje kazu da im ne trbea musko su defitivno lezbjekekudrilo wrote:"Zene mogu oduvijek oploditi same,ali ne razumijem kakve to veze ima feminizmom,jer nijedna zena nece dobrovoljno odluciti da ima dijete bez partnera."
pa nij svaki feministicki pokret protiv msukaraca,ali je danas previse tzv. feministickih organizacija koje ne slijede koncpet feminizma
-
kudrilo
#879 Re: Danasnji "feminizam"
Pošto vidim da si korektna u odgovorima, a mislim da sam i ja poprilično, možeš li mi objasniti nešto
Otkud tolika želja ženama da zadrže prezime pri vjenčanju, dakle da bude sa crticom ili da potpuno zadrže?
Ovo mi ne možeš objasniti, ali zašto je 90 % takvih koje sam upoznao i sa kojima sam imao bar neki kontakt ufurane, drske i, izvinjavam se na izrazu, odvratne?
Otkud tolika želja ženama da zadrže prezime pri vjenčanju, dakle da bude sa crticom ili da potpuno zadrže?
Ovo mi ne možeš objasniti, ali zašto je 90 % takvih koje sam upoznao i sa kojima sam imao bar neki kontakt ufurane, drske i, izvinjavam se na izrazu, odvratne?
- SaraFina
#880 Re: Danasnji "feminizam"
A što bi tebi smetalo prezime? Ako se žena uda ne prelazi mužu u vlasništvo poništavajući predhodni identitet.
Nije Auto.
Nije Auto.
-
kudrilo
#881 Re: Danasnji "feminizam"
Ne bih rekao da mi smeta, već bih to objasnio na ovaj način: meni bi bila velika čast da moja izabranica, žena s kojom treba da stupim u brak, uzme moje prezime. Drugo, ne mislim da je kupujem ko auto, te da postaje moje vlasništvo. Jednostavno, muškarcu je čast da ženi "da prezime".
Eh sad, pošto se ne pitam ja samo, pitam zašto postoji tolika želja da se zadrži prezime? Nekako mi prvo u glavu dolazi da imaju osjećaj da tako gube lični identitet, iako mislim da promjenom prezimena ne gube lični identitet, ali to je malo šira tema.
Eh sad, pošto se ne pitam ja samo, pitam zašto postoji tolika želja da se zadrži prezime? Nekako mi prvo u glavu dolazi da imaju osjećaj da tako gube lični identitet, iako mislim da promjenom prezimena ne gube lični identitet, ali to je malo šira tema.
- Connaisseur Karlin
#882 Re: Danasnji "feminizam"
Meni je prezime dio vlastitog identiteta,nesto sto nosis jako dugo,i ja kad se udam planiram zadrzati iz doticnog razloga,ali cu uzeti prezime muzakudrilo wrote:Pošto vidim da si korektna u odgovorima, a mislim da sam i ja poprilično, možeš li mi objasniti nešto![]()
Mnoge zene cak ne uzimaju ni prezime muza,al' kad dodje djete,najcsce promjene,jer trebaju konstanto papirologijom dokazivati da su majke djeteta.
Razvod opet utice na skidanje prezimena muza,opet mjenjaju papire.
Najbolje i najrakticnije je imati istovremeno muzeveljevo i svoje prezime na vjencanom listu,listu rodnog lista djeteta ,i naravno imovina,pasos.
- Connaisseur Karlin
#883 Re: Danasnji "feminizam"
Pa da li bi se ti odrekao svog prezimena ?kudrilo wrote:Ne bih rekao da mi smeta, već bih to objasnio na ovaj način: meni bi bila velika čast da moja izabranica, žena s kojom treba da stupim u brak, uzme moje prezime. Drugo, ne mislim da je kupujem ko auto, te da postaje moje vlasništvo. Jednostavno, muškarcu je čast da ženi "da prezime".
- jao_situacije
#884 Re: Danasnji "feminizam"
ne znam ja, ja sam fino odgojenSaraFina wrote:Grickao ti ili ne, jao - bao. ... žene su i u sredjenim demokratskim državama vrlo često žrtve obiteljskog zlostavljanja ( psihičkog i fizičkog ), diskriminirane su na radnom mjestu, ucjenjivane pa i visokoobrazovane kako seksualno tako i zbog prirode ( majčinstvo )jao_situacije wrote:
Iz BiH perspektive je desetak puta i gore. Da ne nabrajam slučajeve po nerazvijenim zemljama Afrike ili Arabiji.
- annoy
#885 Re: Danasnji "feminizam"
Mislim da je (ne)mijenjanje prezimena nešto što je osobno, osobni izbor žene i ne znam zašto bi ona trebala nekome taj svoj izbor objašnjavati ili opravdavati
- jao_situacije
#886 Re: Danasnji "feminizam"
a dijete, oba prezimena, ili jedno, ili nijedno
kako to sad urediti

kako to sad urediti
- annoy
#887 Re: Danasnji "feminizam"
Kad naraste nek izabere 
- jao_situacije
#888 Re: Danasnji "feminizam"
najbolje je kad odluče da se vjenčaju, da fino odluče i da uzmu novo prezime, kod nas bar to nije teško, evo primjer: hadži(random ime)kadić, ili nađeš neku begovsku porodicu koja je izumrla i uzmeš begovsko prezime, i kurčiš se okolo 
-
kudrilo
#889 Re: Danasnji "feminizam"
@Connaisseur Karlin
Ženi se društveno "ne zamjera" promjena prezimena, dok muškarac to da uradi, vjerovatno bi bio na kraju natjeran na samoubistvo
To je tradicija.
Pošto sam pristalica određenih tradicija u kojim ne vidim ništa loše, ne bih promijenio kao muško (ako misliš prilikom vjenčanja).
Da naglasim, poštujem pravo žena da zadrže, samo ne znam odakle tolika želja za tim.
Usput, prezime nije jedino što obilježava nečiji identitet.
Ženi se društveno "ne zamjera" promjena prezimena, dok muškarac to da uradi, vjerovatno bi bio na kraju natjeran na samoubistvo
Pošto sam pristalica određenih tradicija u kojim ne vidim ništa loše, ne bih promijenio kao muško (ako misliš prilikom vjenčanja).
Da naglasim, poštujem pravo žena da zadrže, samo ne znam odakle tolika želja za tim.
- Connaisseur Karlin
#890 Re: Danasnji "feminizam"
Ali ista tradicija upravo nije ravnopravnakudrilo wrote:@Connaisseur Karlin
Ženi se društveno "ne zamjera" promjena prezimena, dok muškarac to da uradi, vjerovatno bi bio na kraju natjeran na samoubistvoTo je tradicija.
- KB9
#891 Re: Danasnji "feminizam"
feminizam je, u danasnji vakat, zenama izgovor za neznanje i lijenost
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#892 Re: Danasnji "feminizam"
najbolje je da dijete kad odraste izabere i roditelje 
do tada nek ga odgaja ulica ili država
do tada nek ga odgaja ulica ili država
- annoy
#893 Re: Danasnji "feminizam"
Mozes li ovo malo pojasnitiKB9 wrote:feminizam je, u danasnji vakat, zenama izgovor za neznanje i lijenost
- KB9
#895 Re: Danasnji "feminizam"
daj nam sminke, smartfona i nadogradjenih noktiju da budemo ravnopravne zeneannoy wrote:Mozes li ovo malo pojasnitiKB9 wrote:feminizam je, u danasnji vakat, zenama izgovor za neznanje i lijenost
-
L u c i f e r
#896 Re: Danasnji "feminizam"
Nemam nista protiv zadrzavanja razlicitih prezimena, ako i ona nema nista protiv zadrzavanja odvojenih bankovnih racuna.
- otherside
#897 Re: Danasnji "feminizam"
fakat ljudi zele zajednicki racun?
najezim se od same pomisli
bez zezanja, u braku dijelimo troskove naravno ali zasto bi se spajali bankovni racuni?
btw, zadrzala sam svoje prezime
najezim se od same pomisli
btw, zadrzala sam svoje prezime
- wewa
#898 Re: Danasnji "feminizam"
brak je, nije legura 
- annoy
#899 Re: Danasnji "feminizam"
Daj, mozes bolje od togaKB9 wrote:[
daj nam sminke, smartfona i nadogradjenih noktiju da budemo ravnopravne zene
- annoy
#900 Re: Danasnji "feminizam"
Zar netko zeli zajednicki racunL u c i f e r wrote:Nemam nista protiv zadrzavanja razlicitih prezimena, ako i ona nema nista protiv zadrzavanja odvojenih bankovnih racuna.