Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
dustaban

#876 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by dustaban »

Ponosan wrote:Definitivno je prioritet dionica Konjic-Mostar, jako zahtjevnu dionicu su optimizirali na svega 35 km, i ta dionica se moze uraditi za 2-3 godine,ukoliko postoje pare naravno. Zenica-Sarajevo-Mostar, bi bili fakticki spojeni, i sve do mora...hm do jucer je to bilo nezamislivo! Po meni ,nakon sto se zavrsi dionica Konjic-Mostar, (iako su mnogi skepciti mislili da ce to ici zadnje,nekad za 50 godina), to ce pokazati svu ozbiljnost kako AC kao preduzeca, tako i vlade fbih kao njenog osnivaca!
Mnogi su se sprdali s tim da ce Sarajevo-Mostar ikada biti povezano Ac, a vrijeme ce pokazati ko je bio upravu!
Definitivno treba napraviti neku reviziju plana izgradnje Autoputa. Ociti nema sredstava da se cijela trasa napadne, treba praviti kompromise. I s tim u vezi je definitivno pravac Konjic-Mostar (kroz Prenj) prioritet svih prioriteta.
A recimo ne vidim nijednog razloga da se sad trose pare na zaobilaznicu oko Zenice, trenutna cesta Zenica sjever - Zenica jug je sasvim OK. To je par kilometara dobrog pravca, zaobilaznica je po meni lose i projektovana (dizu je na brdo, pa spustaju, nekoliko skupih mostova itd.)

Dakle - busiti Prenj! To je prioritet svih prioriteta. Kad se primaknu Sarajevo i Mostar na po sata, sve ce u ovoj zemlji biti drukcije!
madner

#877 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by madner »

Ko je ovog pustio na temu, najskuplji dio sa najmanje plusa bi on prvo.
Ci-Nick

#878 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by Ci-Nick »

Prioritet bi trebao biti Sarajevo - Svilaj ili Sarajevo B. Gradiška.
Nema smisla graditi dionicu Sarajevo-Konjic ako nije povezano na sjeveru sa mrežom autoputeva.
statixx

#879 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by statixx »

prog321 wrote:Mogla je federacija i pokriti tih 350 miliona da nisu dobili ugovor sa MMFom, dok bi pc bila sjebana do bola. Oni ne bi znali gdje se pokriti kad duva sa svih strana.
Uostalom deficit federacije je skoro najmanji u regiji. Deficit Srbije se mjeri u milijardama eura dok deficit Hrvatske oko 2.5 milijarde eura.
Mjesas kruske i jabuke, ako vec zelis praviti poredjenja entiteta moras pronaci konsolidirane prihode, a obicno se iskazuju pojedinacno za entitete, kantone, opstine, vanbduzetske fondove itd. Konsolidirani prihodi na nivou BiH trebali bi biti oko 12 milijardi, tako da su Federacije oko 7 a RS-a 4 milijarde, ostatak su BD i institucije BiH.

Veci deficit RS-a ne moze biti razlog za odbijanje MMF-a i zaduzivanje Federacije kod komercijalnih banaka po troduplo vecim kamatama. Duvalo bi i tebi za 2-3 godine. :D

Odosmo u off...
prog321

#880 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by prog321 »

Kako god okrenes Pc ima skoro polovinu manje prihoda i duplo više duga.
:-D

Ja nisam za zaduživanje da bi se financirala guzovača. Ni kod MMFa, ni EU razvojne banke, ni kod koga. A zaduživanje kod komercijalnih banki je nužno zlo da bi se ovaj projekat koji je najvažniji za citavu državu pravilno završio.
Zategni kod državne vlade, zategni kod entiteta i imao bi balansiran budzet.
A ozbiljno se zadužiti kod komerc b za gradnju infrastrukture.
To je pravilan koncept.
dustaban

#881 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by dustaban »

Ja imam prijedlog kako skupiti pare za autoput, konkretnije za ovu dionicu kroz Prenj.

Dakle spreman sam dati zajam pod uslovom da mi se vrati preko ovog TAG uredjaja na principu marka zajma = 2 marke putarine (1:2). Ali da se odredi neki minimum zajma, recimo tisucu KM.
Odmah bih recimo uplatio milju da mi se u TAG upisu dvije milje. Ja mislim da je to vise nego posteno.
Moja je procjena da bi se ovako moglo skupiti min 100 miliona.

Sta velite ?
neki

#882 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by neki »

velim da je drzavi povoljnije zaduziti se kod komercijalnih banaka nego to uraditi
jao_situacije

#883 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by jao_situacije »

ukrali bi te pare, i to odmah.
ja sam išao tom logikom jer u bankama ima para da se pravi još jedan ap, ali ja prvi ne bih dao pare
dustaban

#884 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by dustaban »

Maloprije na Nationag Geograficu gledam kako su pravili prugu na Tibetu. Ovaj Prenj je pitchkin dym .
Thorgerson

#885 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by Thorgerson »

dustaban wrote:Ja imam prijedlog kako skupiti pare za autoput, konkretnije za ovu dionicu kroz Prenj.

Dakle spreman sam dati zajam pod uslovom da mi se vrati preko ovog TAG uredjaja na principu marka zajma = 2 marke putarine (1:2). Ali da se odredi neki minimum zajma, recimo tisucu KM.
Odmah bih recimo uplatio milju da mi se u TAG upisu dvije milje. Ja mislim da je to vise nego posteno.
Moja je procjena da bi se ovako moglo skupiti min 100 miliona.

Sta velite ?
Ovo sto ti predlazes je bajka.

Ova dionica kroz Prenj (optimizirana) kosta cca. 600 mil KM.

Evo uzmimo da ljudi daju po milju, to znaci da bi 600.000 ljudi moralo dati te pare.

Buduci da ove u RS-u boli lijeva noga za ovu dionicu, oni u tome ne bi ni ucestvovali. Dakle, ostaje ti nekih 2 mil ljudi, od kojih bi 600k njih moralo dati min 1000 KM!

I ajd eto i da se ostvari ova bajka, sta sa ostatkom autoputa?

Ne moze, jednostavno ne ide.

Moje misljenje je da treba prodati telekom i spucati ovu trasu. Pare ostaju u zemlji, investirao si ih, donijet ce kakav-takav povrat. Trenutna dobit koju telekom donosi, nije dovoljna ni zasta. Obzriom na trend poslovanja
Telekoma, ne vidim mu svijetlu buducnost. Ako ga sad ne prodamo, za pet godina kad ga prodas nece bit dovoljno da izgradis ni 10% ove trase.

Kredit za ovo nam nece niko dat, a nemamo sami pare da to finansiramo, dakle odnekle ih moras namaknut.
Thorgerson

#886 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by Thorgerson »

Inace, da smo od 2000-te pa na ovamo gradili 20-ak km godisnje, koliko oni sad planiraju da rade godisnje, danas bi imali zavrsen autoput.

A mogli smo, 20 km godisnje je nista.

al eto...bolje ikad nego nikad, samo steta vremena bacenog...
walk_M-A-N

#887 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by walk_M-A-N »

Kada bi se birale najgluplje ideje decenije, tu bi upala ova "prodaj telekom kojem se smanuje dobit od 100 miliona, buši tunel koji ne može isplatiti ni svoje održavanje".

A ZNE SE kome su takve ideje isplatne i ko nam to vodi, ko projektuje a ko ekonomiše: http://nap.ba/new/vijest.php?id=22094
Vlada FBiH danas je imenovanjem direktora Đenana Salčina koji je prijedlog Saveza za bolju budućnost kompletirala Upravu JP Autoceste FBiH, piše bh. novinska agencija Patria.
Salčin je rođen 1979. godine u Mostaru i po struci je diplomirani ekonomista je po struci. Radio je za kompanije P&G i ORBICO, te kao menadžer razvoja, strategije nastupa, pozicioniranja na tržištu i prodaje kompanije Niking d.o.o. Dodira sa izgradnjom cesta dosad nije imao..

Ostali članovi Uprave također u većoj mjeri nemaju veze sa građevinskom strukom, pa je tako Marin Jelčić, izvršni direktor za projektovanje i građenje (HDZ BiH) radio u Croatia osiguranju i ranije nije imao rukovodećeg iskustva.
Ivica Ćurić, izvršni direktor za ekonomsko-finansijske poslove (HDZ BiH) je prema pisanju medija „propali tajkun iz Žepča", a obavljao je i funkciju ministra za rad, socijalnu politiku i izbjeglice u Vladi Zeničko-dobojskog kantona, a njegova firma „NBI Ćurić“ duguje više od 6,6 miliona KM poreza državi.

Adisa Hadžić, izvršni direktor za opće, kadrovske i pravne poslove (SDA) radila je kao stručni saradnik za krivični postupak u Zavodu za pravnu pomoć ZDK.
Adem Zolj, izvršni direktor za upravljanje i održavanje (SDA) bio je na čelu Direkcije za puteve KS ali nije se proslavio nekim značajnijim projektima u Kantonu Sarajevo.
Jedino je nekorektno od Patrije reći da se Zolj nije proslavio nekim značajnijim projektima a čovjek baš iz struke i završio Stupsku petlju!? Pogledajte ovu Hadžić iz iste stranke i iskustva joj, da se smiješ..To je ta podjela po interesima i kantonima.
tec

#888 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by tec »

walk_M-A-N wrote:Kada bi se birale najgluplje ideje decenije, tu bi upala ova "prodaj telekom kojem se smanuje dobit od 100 miliona, buši tunel koji ne može isplatiti ni svoje održavanje".
Konkretno sta znači "buši tunel koji ne može isplatiti ni svoje održavanje"?
Thorgerson

#889 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by Thorgerson »

Sto se mene tice bolje je prodati telekom, nego za 10 godina da ovdje imamo 1000 ljudi sa neuvezanim stazom, propalu firmu itd.

Jer to ce se sigurno desiti sa istim. Mada prodaja telekoma je neminovnost. Da li sada ili za pet godina.

Bolje sada, jer prate trendove ko moja daidzinica. Profit im rapidno opada.

Zar nije logicnije prodati to dok jos ima nesta se prodati. I iskoristiti taj novac za tunel.

Kako mislis tunel ne moze isplatiti odrzavanje? O cemu pricas? Naplacivat ce se tunelarina...

Dugorocno gledano taj tunel ce se kad tad isplatiti...dok za telekom ja ne vidim svijetlu buducnost.
Drinski

#890 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by Drinski »

Ova Adisa kao str.saradnik davala pr.pomoc penzionerima, romima itd., a ima ljudi doktorirali na koncesijama pa tu ne mogu da rade.
Drinski

#891 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by Drinski »

Thorgerson wrote:Sto se mene tice bolje je prodati telekom, nego za 10 godina da ovdje imamo 1000 ljudi sa neuvezanim stazom, propalu firmu itd.

Jer to ce se sigurno desiti sa istim. Mada prodaja telekoma je neminovnost. Da li sada ili za pet godina.

Bolje sada, jer prate trendove ko moja daidzinica. Profit im rapidno opada.

Zar nije logicnije prodati to dok jos ima nesta se prodati. I iskoristiti taj novac za tunel.

Kako mislis tunel ne moze isplatiti odrzavanje? O cemu pricas? Naplacivat ce se tunelarina...

Dugorocno gledano taj tunel ce se kad tad isplatiti...dok za telekom ja ne vidim svijetlu buducnost.
Pa mislim da treba mijenjati uprave telekoma i cesta. Tako se telekom ne bi prodavao a inace nema niti razloga (jer ne vidim zasto da nekome dajemo da zaradjuje na tome) a i ceste bi bile bolje.
spacek

#892 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by spacek »

...
Last edited by spacek on 22/04/2016 23:20, edited 1 time in total.
Thorgerson

#893 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by Thorgerson »

@spacek, a ko se to ugradio na dosadasnjoj izgradnji autoputa?

Je li shvatas da su gradjeni putem kredita medjunarodnih kreditora? Da se raspise medjunarodni tender? Da novac kreditor isplacuje izvodjacu? A ne donese ih u torbi nekom Sakibu iz Autocesta pa ih on odnese kod izvodjaca?

To je isto da ti hoces da kupis stan putem hipotekarnog kredita, pa zeznes banku i klepis pare? Naravno, vjerovatnoca da to mozes uraditi je ravna nuli, ustvari ispod nule.

Nas autoput je jednostavno takav - skup. Puno tunela, vijadukti, sastav tla nikakav...a autoput C5 koji je medjunarodni koridor mora zadovoljavati standarde, pa se nekome jebe sastav naseg tla. Standard je standard.

Ali eto jos jednom, opisi nam kako se to krade ako se sve radi po gore opisanoj proceduri?

Jedino u cemu se mogu sloziti jeste to sto gubimo vrijeme (a samim tim i novac) u ovim smjenama direktora, vodecih ljudi. Jedni se uhodaju, dodju drugi, dok opet to krene izgubi se po pola godine, godina.
spacek

#894 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by spacek »

...
Last edited by spacek on 22/04/2016 23:19, edited 1 time in total.
tec

#895 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by tec »

Na forumu blesavih izjava mislim da sada imamo novog šampiona. spacek :thumbup: :zid:
Better Man

#896 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by Better Man »

spacek wrote:
Thorgerson wrote:@spacek, a ko se to ugradio na dosadasnjoj izgradnji autoputa?

Je li shvatas da su gradjeni putem kredita medjunarodnih kreditora? Da se raspise medjunarodni tender? Da novac kreditor isplacuje izvodjacu? A ne donese ih u torbi nekom Sakibu iz Autocesta pa ih on odnese kod izvodjaca?

To je isto da ti hoces da kupis stan putem hipotekarnog kredita, pa zeznes banku i klepis pare? Naravno, vjerovatnoca da to mozes uraditi je ravna nuli, ustvari ispod nule.

Nas autoput je jednostavno takav - skup. Puno tunela, vijadukti, sastav tla nikakav...a autoput C5 koji je medjunarodni koridor mora zadovoljavati standarde, pa se nekome jebe sastav naseg tla. Standard je standard.

Ali eto jos jednom, opisi nam kako se to krade ako se sve radi po gore opisanoj proceduri?

Jedino u cemu se mogu sloziti jeste to sto gubimo vrijeme (a samim tim i novac) u ovim smjenama direktora, vodecih ljudi. Jedni se uhodaju, dodju drugi, dok opet to krene izgubi se po pola godine, godina.

odlicno si to rekao!

ovo za stan putem hipotekarnog kredita je odlican primjer. mozes kupiti stan na periferiji od 50m2 za 60.000KM ili stan u centru od 120m2 za 400.000KM - za obje stvari ce ti banka dati novac, zar ne? e tako ce ti lovu dati medjunarodni kreditori, zar ne?

itekako se moze zavrnuti na dionicama. strane kreditore apsolutno boli briga hoce li 1km ceste kostati 5mln ili ce kostati 45mln. njima su bitne garancije da li ces taj novac vratiti ;-)

dionice su se mogle izvoditi drugacije i raditi optimizacija. autoput 5c vec nezadovoljava uslove na dionici sarajevo - visoko (jer su mostovi bez zaustavnih traka) i tu je smanjen profil, a na pojedinim mjestima brzina se spusta ispod 110km/h i cak 80km/h kod kaknja. sad postavljam pitanje, zasto dionica sarajevo - mostar ne bude komplet tako uradjena (optimizirana)?

sa brzinama od 110km/h se apsolutno mjenja geometrija puta za razliku od projektovane brzine 130km/h (od nagiba, preko radijusa do razdjelnih pojasa itd itd). izracunaj sam sirinu (bankina+zaustavna+spora+brza+razdjelna+brza+spora+zaustavna+bankina) i uporedi sa profilom (bankin+spora+brza+suzeni razdjelni+brza+spora+bankina sa povremenim prosirenjima za zaustavljanje vozila i sos telefon) i vidjeces ustede na profilu ceste. nije uopste uradjena studija isplativosti i izvodivosti pojedinih dionica, nego se krenulo na ho-ruk sistem izgradnje (kreni pa dokle stignes sa novcem).
Ovo sa spuštanjem brzina i kamera na autoputu je izgleda namjerno urađeno da love vozače za prekoračenje brzine. Dionica Jošanica - Visoko je zrela za novog asfalta.
prog321

#897 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by prog321 »

Kakve kamere??
Jučer sam prošišao 220 km/h kod Visokog :-D
spacek

#898 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by spacek »

...
Last edited by spacek on 22/04/2016 23:19, edited 1 time in total.
tec

#899 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by tec »

spacek wrote:
tec wrote:Na forumu blesavih izjava mislim da sada imamo novog šampiona. spacek :thumbup: :zid:
razumljiv stav osobe koja radi u autocestama i kojoj je vrhunac opaliti ovaku glupost i vjerovati da je diskreditovao forumasa.
:lol:

Ti pišeš gluposti koje nemaju ni minimuma istine, nego je samo lupetanje polu pismenih čaršiskih eksperta. Nikakav stav samo istina, to vidim i ja koji živim u dijaspori.
Last edited by tec on 09/03/2016 13:07, edited 1 time in total.
Haris.ba

#900 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by Haris.ba »

Pošto će se "princip četrnaest traka" primjeniti izgleda i na autoputeve, da priupitam kako misle spajati Srbiju i Bosnu?
Znam, daleka je to budućnost. Ali, od plana se kreće.
DENIS ZVIZDIĆ
Želimo autoputem Srbiju preko Goražda povezati sa Sarajevom i ostatkom BiH
http://www.vecernji.ba/zelimo-autoputem ... ih-1048294

Gledam ovu mapu autoputeva u Srbiji. Šta misle sa Šapca na Biljeljinu, te Čačak- Užice-Višegrad-Goražde-Sarajevo?

Image

Jedino što je "izgledno" planirano je u planovima Cesta Federacije da ide brza cesta Sarajevo-Goražde. Gledao sam jedno rješenje - i malo je reći da je naučna fantastika. Spoj te brze ceste bi išao negdje između Blažuja i Binježeva. Nisam uspio skontati kuda tačno. I dizao bi se na ratnu trasu sredinom Igmana (tzv. Igmanski put). Valjda da se iskoristi tzv. "zapadni ulaz u grad" i Mostarsko raskšće, te spoj na A1.

Valjda će se neko javiti sa idejom ala Prenj. Pukni tunel 15 km do pred Trnovo. :D
Post Reply