UnscarD wrote:Neke stvari je tesko shvatiti jer za njihovo razumijevanje je potrebna promjena paradigme. Neki ne mogu takve koncepte ni da zamisle a kamoli da razmisjaju kreativno unutar istih a neki ne razumiju uopste sta znaci promjena paradigme.
Pod 1. Ljudska priroda ne postoji. Genetika moze da odredi boju ociju ili visinu i da UTICE na razvoj nekih nasljednih bolesti ali VRIJEDNOSTI su ono cime se rukovodimo a vrijednosti su naucene unutar drustva. Ukoiko je neko super inteligentan i odrasta u nacistickoj Njemackoj, brze i bolje ce nauciti da mrzi Jevreje.
Naravno da ljudska priroda postoji. Djaba drustvene vrijednosti, djaba moral, djaba grandiozne vizije, djaba religija, djaba, ako ti nemas dovoljno. A covjek je zeljan da ima vise. Dokazano kroz cijelu historiju. Iza svih sukoba, iza svakog napretka, iza svakog politickog procesa, iza svih ratova, mijenjanja granica, ubijanja, porobljavanja, ali i mira, sklapanja alijansi, tehnoloskih dostignuca, iza svih propalih ideja...iza svega toga stoji profit, bilo licni, bilo kolektivni. (I naravno, prirodna okolina.)
Ako i pokusas napraviti neko drustvo ili ideju koja nije zasnovana na tome, cim to postane nesto kolektivno, imaces ljude koji tu ideju nece shvatati isto kao ti. Zasto bih ja bio isti kao ti? Zasto bih ja imao isto kao ti? Zasto bi neko radio za nekog treceg, ucio, skolovao se, da ne kazem mislio? I da imamo sve isto, neko bi htio da ima vise od tebe. Ne moze tebe drustvo nauciti necemu drugom kad ti znas da si od nekoga bolji.
Ti bi da mijenjas paradigmu? Meni to zvuci kao da bi ti meni nesto da oduzimas. Ako ne zvuci meni, zvucace nekom drugom. Ako ti to nije namjera, bit ce onom prvom do tebe koji se kao s tobom slaze.
Ljudska priroda itekako postoji i tvoj je problem sto je ne shvatas. U stvari, neko bi rekao da je i to sto ti trazis mijenjanje paradigme dio te ljudske prirode.
I samim time, ovo posljedicno pod 2 ne postoji.
Ja npr sam i prije rata vidio pohlepne ljude, a naucio svu supljinu znacenja kolektivnog dobra. Davno su ljudi u Jugoslaviji skontali temeljnu falicnost socijalizma. Pa bila je izreka kako ono "sto je svacije nije nicije"
Posljedicno pod 2. Promjenom eksternih okolnosti (odnosno igre kako to neko gore rece) nastupa promjena vrijednosti i ljudskog ponasanja u skladu sa novim eksternim okolnostima. Ovo bi bas mi ovde trebali lako da shvatimo buduci da su neki od nas prosli kroz rat ali i kroz drugi socijalno/ekonomski sitem bivse Yu i trebalo da bude lako uociti promjene u ponasanju ljudi u ova 3 perioda. Kada mi neko kaze da mu nije jasno zasto zalim za Yu kada licno ja danas imam puno vise i zivim puno bolje, ne moze da shvati da meni najvise iz tog perioda nedostaju ti ljudi. Njih vise nema. Sve sto imam danas bih odmah sutra mjenjao za tadasnje vrijednosti. Ovi stariji bi morali znati na sta mislim.
Pod 3. Kapitalizam je zastario. U formi u kojoj je osmisljen, u vrijeme kada je osmisljen pa dobrim dijelom i danas, on je itekako imao smisla. Buducnost ce neminovno traziti da se promjeni. Nije moguce imati rast u beskonacno na konacnoj planeti. Nije moguce odrzavati nivo tzv. planirane zastare (sema, procitaj nesto o ovome, to ti je razlog zasto svakih par mjeseci imamo toliko novih mobilinih telefona koji sustinski ne nude nista novo) a da se to ne odrazi na planetu. Nije moguce zanemariti tehnolosku nezaposlenost koja ce kreirati sve vecu nezaposlenost ljudi. Koncepti koji nude redefiniciju ekonomskog modela postoje i kako se kriza (ekonomska, ekoloska, moralna) bude produbljivala sve vise ce biti govora o njima. Bilo kakva promjena, uvijek je nailazila i uvijek ce nailaziti na otpor u razlicitim formama. Od pasivnog do vrlo aktivnog.
Ukratko, promjenit cemo se kao drustvo sigurno. Ne sutra i ne za 5 godina ali promjenit cemo trenutni sistem kad tad. Ukoliko ga ne promjenimo, svakako nece biti nikoga da o tome svjedoci.[/quote]
Sva sreca pa drustvo napreduje. Ne bi valjalo da nije tako. Samo da nam nije kojekakvih revolucionara koji bi da mijenjaju drustva pod laznom parolom humanih ideja gdje bi danas bili.
Promjeni ti sistem na sta god hoces, ali ljudska priroda ostaje ista.