Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
- Banksy
#876 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Moraš biti jako plitak ili zadrt da ne shvatiš da vehabije, ili kako već žele da ih se zove, najveću štetu nanose upravo Bošnjacima, muslimanima, a vodu navode na mlin svima koji ne žele jedinstvenu, demokratsku, multietničku Bosnu i Hercegovinu.
To što su Alija, Delić, reis Cerić svojevremeno bili glupi, plitki ili zlonamjerni ne mora značiti da i sadašnja, aktuelna vlast treba biti takva. Da, agresivni vehabizam je veliki problem i s njim se treba uhvatiti u koštac što prije i što odlučnije, dok je još moguće savladati ga.
Iz rata smo izašli s kreditom žrtve, mučenika, posljednje evropske istinske oaze multinacionalne multikulture koja je spremna položiti živote desetina hiljada svojih ljudi da bi spasila taj multi prefiks. Danas, mi smo oaza i rasadnik terorističkih snaga zbog čega nas svi zaobilaze i stavljaju na crnu listu, uvode nam pojačani Šengen i proglašavaju opasnom zonom.
Koliko glup moraš biti da ne vidiš da smo uludo potrošili kredite i od globalnih idola s prijateljski naklonjenim cijelim svijetom postali prezreni ološ koje svi izbjegavaju.
Put kojim ide bošnjačka vrhuška, put minimiziranja i igroriranja, nije dobar put, i takav, nema šanse da nam se ne razbije o glavu, vrlo brzo.
To što su Alija, Delić, reis Cerić svojevremeno bili glupi, plitki ili zlonamjerni ne mora značiti da i sadašnja, aktuelna vlast treba biti takva. Da, agresivni vehabizam je veliki problem i s njim se treba uhvatiti u koštac što prije i što odlučnije, dok je još moguće savladati ga.
Iz rata smo izašli s kreditom žrtve, mučenika, posljednje evropske istinske oaze multinacionalne multikulture koja je spremna položiti živote desetina hiljada svojih ljudi da bi spasila taj multi prefiks. Danas, mi smo oaza i rasadnik terorističkih snaga zbog čega nas svi zaobilaze i stavljaju na crnu listu, uvode nam pojačani Šengen i proglašavaju opasnom zonom.
Koliko glup moraš biti da ne vidiš da smo uludo potrošili kredite i od globalnih idola s prijateljski naklonjenim cijelim svijetom postali prezreni ološ koje svi izbjegavaju.
Put kojim ide bošnjačka vrhuška, put minimiziranja i igroriranja, nije dobar put, i takav, nema šanse da nam se ne razbije o glavu, vrlo brzo.
- Sezam
#877 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Osim konstantnog trolanja, uopste ne doprinosis diskusiji.Hafis wrote:Rasprava velikog broja sudionka može se prikazati jednostavnom jednažbom:
Lahko ćemo mi za vehabije, nego šta ćemo s četnicima = Mirno spavajte, rata neće biti.
Pitaj bracu u Vukovaru jesu li im cetnici na nivou KUD-a.
-
Vipsilon
#878 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Važi, hapsimo Četnike i Ustaše jer ih ima najviše i poučen ne tako davnom historijom oni zaista predstavljaju prijetnju za bošnjački narod.insomnia78 wrote:A cuj kako se boriti
Sve one koji na bilo koji nacin koketiraju sa terorizmom, sve one koji sire govor mrznje, propagiraju, organizuju i finansiraju odlazak na strana ratista, sve one koji paralelno sa drzavnom vlascu uvode neku svoju vlast, sve one koji krse zakone ove zemlje pohapsiti, procesuirati i skladno tezini KD ekspresno osuditi
Staviti ih pod pojacan nadzor kao potencijalnu prijetnju ustavnom poretku, "cesljati" internet i drustvene mreze, presjeci tokove novca
Istovremeno u svim dzamijama IZ-e dati instrukcije da se hodze na svim hutbama jasno, glasno i nedvosmisleno u ime IZ-e ograde od takvih djela kao neislamskih i ponavljati to svakodnevno
U skolama, na casovima vjeronauke, dzematima, zatvorima
Itd...
Mene niti jedan selefija nije granatirao niti ranio moga oca.
- JThomas
#879 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
jabuka ne pada daleko od stabla.Banksy wrote:
To što su Alija, Delić, reis Cerić svojevremeno bili glupi, plitki ili zlonamjerni ne mora značiti da i sadašnja, aktuelna vlast treba biti takva.
- Banksy
#880 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
JThomas wrote:jabuka ne pada daleko od stabla.Banksy wrote:
To što su Alija, Delić, reis Cerić svojevremeno bili glupi, plitki ili zlonamjerni ne mora značiti da i sadašnja, aktuelna vlast treba biti takva.
Dok je bilo stablo i dok je bila agresija, moguće je bilo napraviti greške, pogrešne procjene, teška vremena, teške odluke.
U najmanju ruku i najblaže rečeno, nije Alija bio vizionar i nije bio dorastao funkciji koju je obavljao, rahmet mu duši.
Ali danas, kad su stvari tako brutalno jasne, kad je globalna slika tako čista i kad slijep vidi kuda nas to koketiranje s agresivnim vehabizmom može odvesti, i ta jabuka bi morala imati svijesti i pameti da shvati da nas taj put može odvesti samo u ponor.
- JThomas
#881 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
ovaj je veći kloc.
-
Hafis
#882 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Ono nije trolanje već čista realanost...način razmišljanja ljudi u jednom dijelu ove zemlje koji će se kad tad njima razbiti o glavu.Sezam wrote:Osim konstantnog trolanja, uopste ne doprinosis diskusiji.Hafis wrote:Rasprava velikog broja sudionka može se prikazati jednostavnom jednažbom:
Lahko ćemo mi za vehabije, nego šta ćemo s četnicima = Mirno spavajte, rata neće biti.
Što se tiče Vukovara, primjer ti nema veze s ovom pričom.
Hrvatska država će lako riješiti sve svoje ''nesporazume'' oko Vukovara, za razliku od ovog narastajućeg domaćeg ''nesporazuma'' koji se svjesno gura pod tepih.
-
Bodkin
#883 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Naravno. Kao sto se nesrbi ne trebaju mijesati u temu o cetnicima ili nehrvati o ustasamaStjui wrote:zato sam ja i pisao da se inovjernici i nebošnjaci ne trebaju miješati u ovu temu.Bodkin wrote: Nebitni nebitni. Treba im jos pomoc, dati koju marku
- insomnia78
#884 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Dobro neko napisa, zakon o zabrani fasistickih organizacija i deri redomVipsilon wrote:Važi, hapsimo Četnike i Ustaše jer ih ima najviše i poučen ne tako davnom historijom oni zaista predstavljaju prijetnju za bošnjački narod.insomnia78 wrote:A cuj kako se boriti
Sve one koji na bilo koji nacin koketiraju sa terorizmom, sve one koji sire govor mrznje, propagiraju, organizuju i finansiraju odlazak na strana ratista, sve one koji paralelno sa drzavnom vlascu uvode neku svoju vlast, sve one koji krse zakone ove zemlje pohapsiti, procesuirati i skladno tezini KD ekspresno osuditi
Staviti ih pod pojacan nadzor kao potencijalnu prijetnju ustavnom poretku, "cesljati" internet i drustvene mreze, presjeci tokove novca
Istovremeno u svim dzamijama IZ-e dati instrukcije da se hodze na svim hutbama jasno, glasno i nedvosmisleno u ime IZ-e ograde od takvih djela kao neislamskih i ponavljati to svakodnevno
U skolama, na casovima vjeronauke, dzematima, zatvorima
Itd...
Mene niti jedan selefija nije granatirao niti ranio moga oca.
Al to nikad nece proci tako da...
- Stjui
#885 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
srbi se evo ne miješaju.još da nas puste na miru ovi poput @hafisa i @cherry,jer svako njihovo javljanje prouzrokuje samo kontra efekat.ne da niko da mu ovakvi sole pamet:Bodkin wrote: Naravno. Kao sto se nesrbi ne trebaju mijesati u temu o cetnicima ili nehrvati o ustasama

- Cherry-Cherry
#886 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Ovaj Stjui, Zgembomaratonac, Semir iz svemira, Havatar, Truepath i slični su najveća prijetnja bošnjacima, jer ih odvlače na dno, u mulj i kaljužu i trenutno su veća opasnost od četnika. Mnogo veća.
-
VjecitiStudent
#887 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Dok god stižu saudijske pare, koketiranje će se nastaviti, u skladu sa dosadašnjim strateškim tokovima bošnjačke politike.Banksy wrote:JThomas wrote:jabuka ne pada daleko od stabla.Banksy wrote:
Dok je bilo stablo i dok je bila agresija, moguće je bilo napraviti greške, pogrešne procjene, teška vremena, teške odluke.
U najmanju ruku i najblaže rečeno, nije Alija bio vizionar i nije bio dorastao funkciji koju je obavljao, rahmet mu duši.
Ali danas, kad su stvari tako brutalno jasne, kad je globalna slika tako čista i kad slijep vidi kuda nas to koketiranje s agresivnim vehabizmom može odvesti, i ta jabuka bi morala imati svijesti i pameti da shvati da nas taj put može odvesti samo u ponor.
-
Hafis
#888 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Što ću ti ja kad si nabrijan malo više od normale.Stjui wrote:
Pitanje o gradnji te vrste vjerskog objekta u Neumu i nije zasluživalo pametan odgovor.
To bi isto bilo kao kad bih ja pitao: Jeste li za otvaranje farme za uzgoj svinja u Maoči.
Uostalom, problem vehabizma tiče se svih građana a ne samo Bošnjaka.
Kada se on na taj način ''internacionalizira'' lakše će doći do njegovog rješavanja.
Uostalom, ja se neću gurati za vize.
- Banksy
#889 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Što je najgore, mislim da čak više i ne stižu, bar ne u takvoj mjeri ...VjecitiStudent wrote:Dok god stižu saudijske pare, koketiranje će se nastaviti, u skladu sa dosadašnjim strateškim tokovima bošnjačke politike.Banksy wrote:JThomas wrote:
jabuka ne pada daleko od stabla.
- Sezam
#890 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Vukovar itekako ima veze. Pitaj ljude tamo hoce li vise ikad posmatrati cetnike na nivou KUD. Naravno da nece. Cetnici nisu bili cak ni na nivou KUD-a u sedamdesetim, pa smo svi vidjeli na sta se to izrodilo u devedesetim. Moja poenta je da se opasnost od velikosrpske ideologije vise nikad ne bi trebala "gurati pod tepih", bez obzira na trenutnu situaciju.Hafis wrote:Ono nije trolanje već čista realanost...način razmišljanja ljudi u jednom dijelu ove zemlje koji će se kad tad njima razbiti o glavu.Sezam wrote:Osim konstantnog trolanja, uopste ne doprinosis diskusiji.Hafis wrote:Rasprava velikog broja sudionka može se prikazati jednostavnom jednažbom:
Što se tiče Vukovara, primjer ti nema veze s ovom pričom.
Hrvatska država će lako riješiti sve svoje ''nesporazume'' oko Vukovara, za razliku od ovog narastajućeg domaćeg ''nesporazuma'' koji se svjesno gura pod tepih.
A o trenutnoj situaciji sam se priilicno koncizno izjasnio. Ideoloski, jako je tesko uociti ikakvu razliku izmedju jednih i drugih. Sve ostalo je pitanje trenutne geopoliticke situacije u svijetu.
- Gojeni H
#891 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Ili otvaranje crkve u Gorazdu?Hafis wrote:Što ću ti ja kad si nabrijan malo više od normale.Stjui wrote:
Pitanje o gradnji te vrste vjerskog objekta u Neumu i nije zasluživalo pametan odgovor.
To bi isto bilo kao kad bih ja pitao: Jeste li za otvaranje farme za uzgoj svinja u Maoči...
- Gojeni H
#892 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Ja isto ne vjerujem da tu ima nekih para. u Becu ima, mozda se sta dobaci i do ovog hairlije Bosnica, ali sta su zadnji dometi?Banksy wrote:Što je najgore, mislim da čak više i ne stižu, bar ne u takvoj mjeri ...VjecitiStudent wrote: Dok god stižu saudijske pare, koketiranje će se nastaviti, u skladu sa dosadašnjim strateškim tokovima bošnjačke politike.
Sijelo na obali Prokoskog jezera?
- Chisum
#893 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Od tih sitnih piljara, a uzimajuci u obzir milje iz kojeg su izmigoljili na povrsinu (dovedeni na vlast), nije se ni moglo ocekivati mnogo - davali su upravo onoliko koliko se od njih i trazilo kada ih se dovodilo na vlast... njihove "vizije" zavrsavale su avlijskom kapijom, tamo gdje zavrsavaju vizije nasljednika im.Banksy wrote:Moraš biti jako plitak ili zadrt da ne shvatiš da vehabije, ili kako već žele da ih se zove, najveću štetu nanose upravo Bošnjacima, muslimanima, a vodu navode na mlin svima koji ne žele jedinstvenu, demokratsku, multietničku Bosnu i Hercegovinu.
... ALI! Sreca u krvavoj nesreci, pa je rat je poceo 92. godine, a ne juce, pa ova zemlja jos uvijek nije bila repa bez korijena, jos uvijek su u njoj zivjeli oni koji ne sanjaju tek do prvog coska i avlijske im kapije, te je ipak ostalo nesto, nesto za cim i danas posegnemo kad pozelimo, makar i u nekom suludom zanosu, poceti pricu o Bosni.
Pomalo mi je smijesno uopste razgovarati na ovu temu s ovom obezglavljenom balavurdijom, kojoj istorija pocinje kojih desetak-petnaest godina unazad, i koja bi, da se nju pita, davno stavila potpis na fildzan drzavu i sve ono o cemu su ustase i cetnici decenijama sanjali... Odavno ovaj jadi i bijeda, kojoj su vec zaboravljeni heroji ostavljali ovu zemlju u amanet - ne znajuci kakvom je jadu ostavljaju - odavno je ta bijeda prestala da sanja Bosnu kakvu smo mi sanjali te 92. godine, i prihvatila igru bjelocarapasa iz kamenjara i brace im vashljive, s krtsom i cetiri ocila, i Drazom na majici...
Ovi ulojeni vehabijski babuni, koji se dice tim sto su "prerasli" pricu o ovoj zemlji, njene zastave, zakone, a prosjecan im je Bosnjak "tagut" (ili kako ih to ovi majmuni vole da nazovu), a brat je neki nepismeni mandov iz Islamabada - oni su najbolji pokazatelj ovoga o cemu govorim.
Zamisli zemlju kojoj je, nazalost, ekstremni nacionalizam odavno stvarnost i sudbina, pa s jedne strane imas imas one koji sanjaju Velike Srbije i Hrvatske, a s druge, majmune koji pred kamerama spaljuju bosanske pasose i porucuju da je Kalifat sudbina, a za Bosnu ih, kao Bosnu, zivo zaboli ... I kome su onda takvi prijetnja, osim I JEDINO Bosnjacima.
- Kaćunak
#894 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Cherry-Cherry wrote:Ovaj Stjui, Zgembomaratonac, Semir iz svemira, Havatar, Truepath i slični su najveća prijetnja bošnjacima, jer ih odvlače na dno, u mulj i kaljužu i trenutno su veća opasnost od četnika. Mnogo veća.
Ih srbi ko vas ne zna.
- Drvosjeca iz Dejcica
#895 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Chisum wrote:Od tih sitnih piljara, a uzimajuci u obzir milje iz kojeg su izmigoljili na povrsinu (dovedeni na vlast), nije se ni moglo ocekivati mnogo - davali su upravo onoliko koliko se od njih i trazilo kada ih se dovodilo na vlast... njihove "vizije" zavrsavale su avlijskom kapijom, tamo gdje zavrsavaju vizije nasljednika im.Banksy wrote:Moraš biti jako plitak ili zadrt da ne shvatiš da vehabije, ili kako već žele da ih se zove, najveću štetu nanose upravo Bošnjacima, muslimanima, a vodu navode na mlin svima koji ne žele jedinstvenu, demokratsku, multietničku Bosnu i Hercegovinu.
... ALI! Sreca u krvavoj nesreci, pa je rat je poceo 92. godine, a ne juce, pa ova zemlja jos uvijek nije bila repa bez korijena, jos uvijek su u njoj zivjeli oni koji ne sanjaju tek do prvog coska i avlijske im kapije, te je ipak ostalo nesto, nesto za cim i danas posegnemo kad pozelimo, makar i u nekom suludom zanosu, poceti pricu o Bosni.
Pomalo mi je smijesno uopste razgovarati na ovu temu s ovom obezglavljenom balavurdijom, kojoj istorija pocinje kojih desetak-petnaest godina unazad, i koja bi, da se nju pita, davno stavila potpis na fildzan drzavu i sve ono o cemu su ustase i cetnici decenijama sanjali... Odavno ovaj jadi i bijeda, kojoj su vec zaboravljeni heroji ostavljali ovu zemlju u amanet - ne znajuci kakvom je jadu ostavljaju - odavno je ta bijeda prestala da sanja Bosnu kakvu smo mi sanjali te 92. godine, i prihvatila igru bjelocarapasa iz kamenjara i brace im vashljive, s krtsom i cetiri ocila, i Drazom na majici...
Ovi ulojeni vehabijski babuni, koji se dice tim sto su "prerasli" pricu o ovoj zemlji, njene zastave, zakone, a prosjecan im je Bosnjak "tagut" (ili kako ih to ovi majmuni vole da nazovu), a brat je neki nepismeni mandov iz Islamabada - oni su najbolji pokazatelj ovoga o cemu govorim.
Zamisli zemlju kojoj je, nazalost, ekstremni nacionalizam odavno stvarnost i sudbina, pa s jedne strane imas imas one koji sanjaju Velike Srbije i Hrvatske, a s druge, majmune koji pred kamerama spaljuju bosanske pasose i porucuju da je Kalifat sudbina, a za Bosnu ih, kao Bosnu, zivo zaboli ... I kome su onda takvi prijetnja, osim I JEDINO Bosnjacima.
Poenta cijele priče.
-
Hafis
#896 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Upravo tako.Gojeni H wrote:Ili otvaranje crkve u Gorazdu?Hafis wrote:Što ću ti ja kad si nabrijan malo više od normale.Stjui wrote:
To bi isto bilo kao kad bih ja pitao: Jeste li za otvaranje farme za uzgoj svinja u Maoči...
Ima tema o nekakvim kršćanskim misionarima u Goraždu, i samo još nije predložen nadzor sigurnosnih službi nad njima.
Da skratim: po meni treba uvesti desetogodišnji moratorij na gradnju svih vjerskih objekata.
Svugdje u normalnom svijetu bilježi se trend pada interesa za vjersko (s posebnim naglaskom na ''normalnom'') i koji je obično u negativnoj korelaciji sa standardom - veći standard, manji upliv religije u društvu.
Samo u ovom umirućem šupku od zemlje raspravljamo o temama: trebaju nam vehabije ili ne, je li to dobro ili loše za nas, i kako će to korelirati s ''četnicima'', običnim i bobanovim.
Dobro je još ovdje, koliko su nam ljudi pametni i upućeni.
- Gojeni H
#897 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Po 100-ti put se ne slazem. Amerikanci su izuzetno religiozni ljudi. Najjaci su industrijski i vojno.Hafis wrote: Svugdje u normalnom svijetu bilježi se trend pada interesa za vjersko (s posebnim naglaskom na ''normalnom'') i koji je obično u negativnoj korelaciji sa standardom - veći standard, manji upliv religije u društvu.
A kakve oni vehabije imaju
- Banksy
#898 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Sve je tako i sve je tačno.Chisum wrote:
Od tih sitnih piljara, a uzimajuci u obzir milje iz kojeg su izmigoljili na povrsinu (dovedeni na vlast), nije se ni moglo ocekivati mnogo - davali su upravo onoliko koliko se od njih i trazilo kada ih se dovodilo na vlast... njihove "vizije" zavrsavale su avlijskom kapijom, tamo gdje zavrsavaju vizije nasljednika im.
Na koncu ostaje samo žal za onima koji su '92. - '95. ni za što i ni za koga i bukvalno ostali bez glave i za njihovim familijama koje ih i danas oplakuju, žal za nama i našom mladošću koja u tom trenutku nije znala prepoznati da smo prodati i prije nego je počelo i da su naše žrtve od početka uzaludne, od starta osuđene na propast, žal što smo brutalno iskorišteni drugima poslužili kao štit i argument za halapljivo bogaćenje, žal što nismo pažljivije čitali Krležu i slične koji su ono što smo prošli nekidan još davno opisali i prepričali, sve predviđajući u detalj ono što će nam se zbiti i kako će završiti, žal što smo bili beznadežno glupi i naivni, žal jer ovo kako ide danas, ne može i neće izaći na dobro, a mi smo kratkovido svoje egzistencije i sudbine vezali za ovo, samo žal i ništa drugo ...
- Banksy
#899 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Par stoja mjesečno da ne moraš ništa raditi, da ti pokrpi osnovno, a da ne moraš mrdnuti prstom, i da još pritom budeš važan i po mogućnosti da te se još boje. Šta glava poput te može više zamisliti?Gojeni H wrote:Ja isto ne vjerujem da tu ima nekih para. u Becu ima, mozda se sta dobaci i do ovog hairlije Bosnica, ali sta su zadnji dometi?Banksy wrote:Što je najgore, mislim da čak više i ne stižu, bar ne u takvoj mjeri ...VjecitiStudent wrote: Dok god stižu saudijske pare, koketiranje će se nastaviti, u skladu sa dosadašnjim strateškim tokovima bošnjačke politike.
Sijelo na obali Prokoskog jezera?
-
Hafis
#900 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Ma daj. Jesu ali u filmovima.Gojeni H wrote:Po 100-ti put se ne slazem. Amerikanci su izuzetno religiozni ljudi. Najjaci su industrijski i vojno.Hafis wrote: Svugdje u normalnom svijetu bilježi se trend pada interesa za vjersko (s posebnim naglaskom na ''normalnom'') i koji je obično u negativnoj korelaciji sa standardom - veći standard, manji upliv religije u društvu.
A kakve oni vehabije imaju... kaze frajer: "Katolici nisu krscani!" - cista obraza k'o da ga je Angelina uzela pod ruku.
Vjera se u većine svodi na božićnu kupovinu i farbanje jaja. U crkvu jednom godišnje ili još rjeđe, i bog te veselio.
Doduše, imigranti su zajebaniji, poglavito ako se okupljaju u zajednice (latino ameri, afro i azijski muslimani). Ali i u drugom koljenu i to nestane.
Uostalom, po broju novosagrađenih bogomolja na broj stanovnika u zadnjih deset godina, BiH je svjetska velesila.
Uveo bih ja zakon - hoćeš lokaciju za bogomolju i urbanističku suglasnost? Može, kako da ne. Usput ćeš uz nju morati napraviti i jedan solidan parkić s pratećim sadržajem, a može i malo igralište za basket i sl. - I još ćeš ga ti održavati usput.