Posebno bosanski katolici, a još posebnije oni iz srednje Bosne i Bosanske posavine. Također, to je bio slučaj i kod bosanskohercegovačkih pravoslavaca, doduše, više kod bosanskih.cyprus wrote:Meni se čini da nikad do 1990-tih bosanskohercegovački pravoslavci i rimokatolici nisu bili protivnici ili negatori Bosne, niti im je Bosna bila nešto što je trn u oku... Također, isto mi se čini da bosanskohercegovački muslimani svoj identitet prije 1990-tih i nisu primarno vezali uz Bosnu...pemanapemani wrote:Recimo, meni kao Bosancu sa katoličkim backgroundom nije jasno kako Srbe i Hrvate nije stid spominjati bilo šta vezano za srednjovjekovnu Bosnu, jer 20 i kusur godina podržavaju politiku koja negira povjesnu/istorijsku postojanost te iste srednjovjekovne Bosne?
Opet, vratio bih se na bosanske katolike. Ti ljudi su bili najveći čuvari historijske utemeljenosti BiH, a tako su se blasfemično prešaltali na hrvatstvo da je to gotovo nevjerovatno i zahtijeva opsežno sociološko-psihološko istraživanje.
Opredjeljenost bosanskohercegovačkih muslimana za BiH identitet je nekako bila podrazumijevajuća. Jedini narod (pored nas ostalih) kojem je jedina država BiH.
Referendum za nezavisnost BiH je to najbolje pokazao.
Ne mislim da je to bio odraz nekog tzv. stoljetnog ugnjetavanja. BiH muslimani, za razliku od BiH ktolika i pravoslavaca su znali gdje pripadaju. Jugoslavija je bila ok dok je svi narodi podržavaju. Ruku na srce, današnji Bošnjaci, a tadašnji Muslimani, su bili najracionalniji. Bili su zadnji koji su dali crveni karton Jugoslaviji.
Znači, ok, ne želite Jugoslaviju, onda ćemo se mi uhvatiti onoga šta nam je prioritet i šta nam garantuje opstojnost, a to je BiH.