Zašto je potrebna religija?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
šatirana_ljubičica

#876 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by šatirana_ljubičica »

Leo_alfa wrote:@satirana_ljubicica

Pa to sam i ja napisao:
Leo_alfa wrote:Kazem vjerovatno bih bio vjernik, jer opet ne mogu to tvrditi sa apsolutnom sigurnoscu. Mislim da iako bih mozda bio vjernik, da ne bih bio sujevjeran. Bez obzira sto bih "popusio" pricu o bogu, ne bih "popusio" svaku "carala-barala" pricu o crnim mackama, horoskopima i sl. I dalje bih ostao skeptik, jer sam to ja.

:D izvini, nekad isuviše brzo čitam

edit: a to kako si ti naveo, kakav bi bio, skeptik tj. to je ispravan vid vjerovanja.
Dozer

#877 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Dozer »

@satirana ljubicica
Kako sa današnjeg intelektualnog nivoa objašnjavaš razmaknuće mora kada je Musa, tj.Mojsije prešao sa svojim ljudima?
A ako je ateizam ''napredni oblik svijesti ili intelektualizma'' otkud tada ateisti?
Prvo, nemoj mi trpati nesto sto nisam napisao, jer ja nigdje nisam rekao da je ateizam to sto mi ti spocitavas ;)

Drugo, i "razdvajanjem mora" se bavi nauka, i vec je ponudila veoma razumno i dokazivo rjesenje tog "cuda", a vezano je za jak potres na morskom dnu koji je uzrokovao povlacenje mora iz plicih dijelova. Kako se zna, takvi dogadjaji uzrokuju cunamije, a cunamiji nastaju negdje u dubinama i prilikom prilaska obali povlace vodu iz plicih priobalnih dijelova.
Ovo povlacenje moze trajati minut i biti vrlo malo, pa cak i neprimjetno, a moze trajati i 15 minuta i biti veliko do te mjere da potpuno isusi desetine metara plicaka. Sve zavisi od velicine cunamija, dubine obale, itd., dakle od dosta faktora.
Imas to na internetu pa pretrkeljaj malo. Nemoj samo slijepo vjerovati ;)

Btw, da li je Dynamo bog, ili mozda novi poslanik? Covjek radi cuda, zar ne? Hoda po rijeci, lebdi, probacuje predmete kroz cvrste stvari, itd. itd.
vatrogasac

#878 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by vatrogasac »

Šta je ovo jutros? Udarili finu priču, ne mogu da vas poznam. Sačekat ću ja @fatu i @kikija.... :mrgreen:
šatirana_ljubičica

#879 Re: Zašto je potrebna religija?

Dozer wrote:@satirana ljubicica
Kako sa današnjeg intelektualnog nivoa objašnjavaš razmaknuće mora kada je Musa, tj.Mojsije prešao sa svojim ljudima?
A ako je ateizam ''napredni oblik svijesti ili intelektualizma'' otkud tada ateisti?
Prvo, nemoj mi trpati nesto sto nisam napisao, jer ja nigdje nisam rekao da je ateizam to sto mi ti spocitavas ;)

Drugo, i "razdvajanjem mora" se bavi nauka, i vec je ponudila veoma razumno i dokazivo rjesenje tog "cuda", a vezano je za jak potres na morskom dnu koji je uzrokovao povlacenje mora iz plicih dijelova. Kako se zna, takvi dogadjaji uzrokuju cunamije, a cunamiji nastaju negdje u dubinama i prilikom prilaska obali povlace vodu iz plicih priobalnih dijelova.
Ovo povlacenje moze trajati minut i biti vrlo malo, pa cak i neprimjetno, a moze trajati i 15 minuta i biti veliko do te mjere da potpuno isusi desetine metara plicaka. Sve zavisi od velicine cunamija, dubine obale, itd., dakle od dosta faktora.
Imas to na internetu pa pretrkeljaj malo. Nemoj samo slijepo vjerovati ;)

Btw, da li je Dynamo bog, ili mozda novi poslanik? Covjek radi cuda, zar ne? Hoda po rijeci, lebdi, probacuje predmete kroz cvrste stvari, itd. itd.

Nisi rekao bukvalno, ali je tako zvučalo.No, dobro.
Znači, Mojsije bježao sa ljudima od bezbožnika koji su ih progonili i htjeli ubiti i BAŠ u tom trenutku se desio CUNAMI.Ok, cunami je bio.Ali baš u tom trenutku..ili je Mojsije vidio da se sprema cunami pa rekao: hajmo sad kroz more, eto cunamija, ( a kao nećeš stradati ako mu kreneš u susret)....Malo bezveze zar ne ?
šatirana_ljubičica

#880 Re: Zašto je potrebna religija?

vatrogasac wrote:Šta je ovo jutros? Udarili finu priču, ne mogu da vas poznam. Sačekat ću ja @fatu i @kikija.... :mrgreen:

Inače je ovdje fina priča, nemoj tako.
vatrogasac

#881 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by vatrogasac »

šatirana_ljubičica wrote:
vatrogasac wrote:Šta je ovo jutros? Udarili finu priču, ne mogu da vas poznam. Sačekat ću ja @fatu i @kikija.... :mrgreen:

Ne velim, nego nema trenutno adrenalina forumskog. :wink: Ali evo izgleda zakuhavaaaaa. :mrgreen:
Leo_alfa

#882 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Leo_alfa »

Evo sad pitanje za vjernike.

Da li biste vi licno nesto promijenili u religiji kojoj pripadate? Da li smatrate da je vasa religija savrsen sistem? Ako ne, zasto?
cLo

#883 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by cLo »

Jedan interesantan video ...Kaaba i zlatni rez :)

Bujrum majstore

#884 Zašto je potrebna religija?

Post by Bujrum majstore »

šatirana_ljubičica wrote:Ateisti, da ste rođeni u periodu bilo kojeg Poslanika... i da imate mogućnost da svojim očima vidite njihova čuda, kako biste to objasnili sebi u skladu sa svojim ateističkim stavom?Da li biste tad uopšte bili ateisti?
Pitanje ti je za 10!
Da sam rodjen u njihovo vrijeme 99% bi bio vjernik, ono 1% ostavih cisto reda radi jer i tada je bilo ljudi koji su trazili extra dokaze i pokusavali shvatiti stvari drugacije.
U vezu "cuda", kolega je ranije objasnio, zavisi kakve fore su u pitanju i kakvo je moje znanje u tom vremenu al garant bih i tada 99% povjerovao, sve i da nisam vidio svojim ocima nego samo cuo od naroda da se prica o tome. :)

Sent from my iPhone using Tapatalk
Last edited by Bujrum majstore on 29/08/2014 11:33, edited 1 time in total.
vatrogasac

#885 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by vatrogasac »

Leo_alfa wrote:Evo sad pitanje za vjernike.

Da li biste vi licno nesto promijenili u religiji kojoj pripadate? Da li smatrate da je vasa religija savrsen sistem? Ako ne, zasto?
Ovo je dobro pitanje, ali ne bih ja da odgovor vulgarizujem sa par svojih rečenica. Morao bih početi od Gazalija do današnje uleme. Otprilike slično Durakovićevom intervjuu od neki dan.
šatirana_ljubičica

#886 Re: Zašto je potrebna religija?

vatrogasac wrote:
šatirana_ljubičica wrote:

Ne velim, nego nema trenutno adrenalina forumskog. :wink: Ali evo izgleda zakuhavaaaaa. :mrgreen:

Bolje ovako.
šatirana_ljubičica

#887 Re: Zašto je potrebna religija?

Ne bih ništa mijenjala.
Bujrum majstore

#888 Re: Zašto je potrebna religija?

Lopov-eliminator wrote:Zašto je potrebna religija?

Religija je potrebna čovjeku prije svega da bi pokrio vlastite slabosti i smirio svoje strahove. Zbog toga, za određene ljude je realno bolje da budu vjernici nego ateisti jer ne bi znali funkcionirati kad bi bili ovo drugo, tako da bi im bivanje ateistom nanijelo puno više štete nego koristi.

Čovjku je religija potrebna da bi mentalno izdržao sve ono što život baci na njega, da sebe ubijedi da će njegov problem za koji nema rješenja ipak biti riješen određenim preokretom u situaciji, a presudilac u korist određenog pozitivnog rješenja je ono što naziva Bogom. Ovakva koncepcija Boga potrebna mu je jer mu to ostaje jedino šta može uraditi u nerješivoj situaciji (molitvom), da ubijedi sebe da može utjecati na neku silu koja može promijeniti sve, i da će ga ta ista sila pogurati ako zapne. Na čovjeka to ima dobar utjecaj, svakome je lakše kad ima podršku nekog jakog, a kud ćeš jačeg od Boga, kad pogledaš koje atribute ima.

Da li je religija i dalje potrebna? Nekim ljudima i dalje jeste, ne može svako u svim životnim nedaćama biti stalno tvrd, malo ko je sposoban da preživi i ostane mentalno jak oslanjajući se isključivo na sebe. Da se pred nekim stvarima ne bi mentalno srušio, potrebno mu je nešto da ga drži da se ne sruši, da li je to nešto racionalno ili neracionalno, opravdano ili neopravdano, nije ni bitno jer su u pitanju emocije koje čovjek tada osjeća.

Također, neko nije dovoljno mentalno jak da bude imun na određene negativnosti poput poroka, npr. ako je neko teški narkoman, za takve religija može biti spas. Isto otprilike vrijedi i za odgoj, nisu svi ljudi svojoj djeci sposobni objasniti zašto nešto valja ili ne valja, pa im zato treba pomoć neke od religija.

Eh sad, da li je ta religija prava ili ne, nije zapravo ni bitno, jer je spašen nečiji život od propadanja.
Jesi lopov al pametno zboris. :D
+1

Leo_alfa

#889 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Leo_alfa »

cLo wrote:Jedan interesantan video ...Kaaba i zlatni rez :)

Kad bi se napravio sablon po kojem se dobije, kao u ovom video, kako je Meka u tom nekom centru Zemlje prema Zlatnom omjeru i taj isti sablon preslikao kao odraz u ogledalu dobili bi bar jos jednu tacku na planeti, koja predstavlja jos jedan takav centar. Nikakvo cudo.
Leo_alfa

#890 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Leo_alfa »

vatrogasac wrote:

Ovo je dobro pitanje, ali ne bih ja da odgovor vulgarizujem sa par svojih rečenica. Morao bih početi od Gazalija do današnje uleme. Otprilike slično Durakovićevom intervjuu od neki dan.
Ne pitam za "Markove konake", nego cisto za par pojedinosti. Ali ok, vidim da imas odredjenu kritiku, svakako pozitivna stvar.
Bujrum majstore

#891 Re: Zašto je potrebna religija?

Leo_alfa wrote:
šatirana_ljubičica wrote:Ateisti, da ste rođeni u periodu bilo kojeg Poslanika... i da imate mogućnost da svojim očima vidite njihova čuda, kako biste to objasnili sebi u skladu sa svojim ateističkim stavom?Da li biste tad uopšte bili ateisti?
S obzirom da su ti ljudi zivjeli u vremenu kada se za dosta stvari nije znalo (bar siroj javnosti nisu bile poznate stvari koje su se otkrivale), a koje se danas uce u skolama, vjerovatno bih i sam bio vjernik. Religije su objasnjavale apsolutno sve, dok nisu polako pocele prepustati tu ulogu nauci. Ako bih jos mogao svjedociti nekom "cudu" bozijih ljudi, ja mislim da bih se molio svaki dan :mrgreen:. Opet u zavisnosti od toga koliko bi to "cudo" bilo fascinirajuce i u zavisnosti od toga koliko bih sam mogao "provaliti" kako je nesto izveo. Kao i madjionicari danas, pa vidis neke jeftine trikove koji te ne zadive, ali i neke jako dobro smisljene koji te bas impresioniraju. Razlika je u tome sto danas shvatamo da ne postoji nista magicno i carobno, pa znamo da je svaki trik, koliko god nevjerovatno djelovao, upravo to, samo trik.
Kazem vjerovatno bih bio vjernik, jer opet ne mogu to tvrditi sa apsolutnom sigurnoscu. Mislim da iako bih mozda bio vjernik, da ne bih bio sujevjeran. Bez obzira sto bih "popusio" pricu o bogu, ne bih "popusio" svaku "carala-barala" pricu o crnim mackama, horoskopima i sl. I dalje bih ostao skeptik, jer sam to ja.
To se tebi samo mescini, mozda bi i hadise pisao da si bio tamo tad. :D

cLo

#892 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by cLo »

Leo_alfa wrote:

Kad bi se napravio sablon po kojem se dobije, kao u ovom video, kako je Meka u tom nekom centru Zemlje prema Zlatnom omjeru i taj isti sablon preslikao kao odraz u ogledalu dobili bi bar jos jednu tacku na planeti, koja predstavlja jos jedan takav centar. Nikakvo cudo.
:D ništa ne sugerišem, moji se stavovi znaju, ali mi je video interesantan, pa et' da pogledate svi, kako vjernici tako i ateisti :wink:
šatirana_ljubičica

#893 Re: Zašto je potrebna religija?

Hvala Clo.
cLo

#894 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by cLo »

šatirana_ljubičica wrote:Hvala Clo.
ma nema na čemu :)
Leo_alfa

#895 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Leo_alfa »

@Bujrum majstore

Mozda, ako bi bio pismen uopste...
Bujrum majstore

#896 Re: Zašto je potrebna religija?

Leo_alfa wrote:@Bujrum majstore

Mozda, ako bi bio pismen uopste...
Posteno.

Maxxtro

#897 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Maxxtro »

cLo wrote:
Leo_alfa wrote:

:D ništa ne sugerišem, moji se stavovi znaju, ali mi je video interesantan, pa et' da pogledate svi, kako vjernici tako i ateisti :wink:
Zao mi je, ali je ovo matematicki neispravno, pa moze biti interesantno jedino u domenu naucne fantatstike.
cLo

#898 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by cLo »

Maxxtro wrote: Zao mi je, ali je ovo matematicki neispravno, pa moze biti interesantno jedino u domenu naucne fantatstike.
Hajde mi objasni zbog čega je neispravno, ako ti nije mrsko...zanima me :)
Chagalj

#899 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

Leo_alfa wrote:

ovo sam licno provjeravao i zaista je tako, vidimo da zlatni rez je kao neki stembilj od Boga u prirodi jer se moze svukuda naci, pa vidimo isto tako da je pozicija Kabe u odnosu na sjeverni pol i juzni pol tacno na zlatnom rezu

dokaz izvadjeno direktno iz Google earth
Image
Image
12348,32 / 7631,68 = 1,618.......

isto tako pozicija jedine rijeci Mekka u Kuranu u ajetu jeste upravo na zlatnom rezu ako brojim slova od pocetka do rijeci Mekka, pa od rijeci mekka do kraja ajeta
Image

47 / 1.618 = 29.048 approx 29

i ne samo to nego cak imamo zlatni rez u pozicijama brojeva ajeta i sura

dokaz
Image
Image
Image

ponavljajuce cifre iz tabele
Image

neponavljajuce cifre iz tabele
Image

kad podijelimo Ponavljajuce cifre / Neponavljajuce cifre = 1.618 dobijemo zlatni rez, sami mozete da vidite to
Image

a ako hcoete da testirate to svojim rukama da se uvjerite evo vam excel tabela gdje mozete da mijenjate i dodavati brojeve ajeta i sura
http://manyprophetsonemessage.files.wor ... -table.xls

zlatni rez na ljudskom licu

zlatni rez u prirodi
Dozer

#900 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Dozer »

Super.
A kako objasnjavate stara vikinska naselja u Norveskoj, koja su gradjena na tacno odredjenim i identicnim razdaljinama, okruzena zemljanim nasipima u savrsenom krugu koji i danas traju, i koja imaju po 4 ulaza postavljena milimetarskom preciznoscu u odnosu na strane svijeta, kao i do 100 puta jace magnetno zracenje od okoline?

Ili, vrlo slicne stvari po pitanju piramida u Egiptu?

Islam, koliko je meni poznato, kao ni Kur'an, tada nisu postojali. A ove stvari se tu i ne spominju...

Da li se u Kur'anu igdje spominju Uskrsnja ostrva, Stonehedge, Maui, Naska i ostale slicne stvari koje takodjer imaju i te kakve poveznice sa vikinskim naseljima i piramidama?

Kako vi to objasnjavate, a ovo su sve naucno dokazane stvari?
Locked