Kontrolori zracnog saobracaja-posao

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
dallia

#876 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao

Post by dallia »

Al' cekajte...ako postoji dobna granica za FEAST, zasto onda zovu starije na testiranje? Imaju nase prijave, pise koje smo godiste, uostalom, na konkursu nije pisalo koja dob se trazi...Ja mislim da se ovdje iznosi previse dezinformacija, i ubjedjena sam da mnogi od vas namjerno plasirate lazi i izmisljotine, pocevsi od toga da je neko pozvan na testiranje tad i tad (a nije), pa onda kao imate vi pouzdane informacije o necemu (a zapravo imate burnu mastu), pa dobro sam uradio/la engleski, nisam pozvan/a (to vi mislite da ste dobro uradili)...smijesno...
dvajespetipo

#877 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao

Post by dvajespetipo »

polisofisa wrote:I da... Prema eurocontrolu, gornja granica starosti je 24 bez izuzetaka i da stariji ne mogu pristupiti FEAST-u. Jest nekulturno, ali kakvi ste vi s godinama? Ja imam 26 u dupetu. :)
normalno da je nekulturno.
sta nekog briga sta ti imas u dupetu i koliko je dugo
desperate housewife

#878 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao

Post by desperate housewife »

polisofisa wrote:I da... Prema eurocontrolu, gornja granica starosti je 24 bez izuzetaka i da stariji ne mogu pristupiti FEAST-u. Jest nekulturno, ali kakvi ste vi s godinama? Ja imam 26 u dupetu. :)
Upravo po preporuci eurocontrol-a, ukinuta je ta starosna granica. Nekada je bila 25 godine, ne 24.

Al' ovo je eklatantan primjer shupanluka kod nas.

"Sve smo kao legalisti, kao mi nesto postujemo, mi smo kao pravedni pa ne zelimo da dozvolimo da se nesto pise o tome.. "

Ma da treba nekoga za*ebat, to bi uradili prije nego sto treba...

Ja da sam radila test, istog momenta bi pisala.

I ovo nesto sto kao EC kaznjava i zabranjuje oko testa, ma jel to znaci da neko od vas bratu/sestri rekao nebi a zna kako izgleda test?
perfect_guy

#879 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao

Post by perfect_guy »

isti sam, a i dosta ljudi koji su se potrefili u mojoj grupi
damsel

#880 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao

Post by damsel »

Ne govorimo od čega se sastoji test jer i da kažemo činjenica je da se ovaj test ne moze naučiti, niti možemo da ti kažemo tacne odgovore jer sigurno ko god od nas da je izašao vec na testiranje ne zna kako je uradio i da li su odgovori tačni... Navježbati se ne moze dovoljno nikako za prolaza. Ako nekim slučajem i uspiješ da navježbas i prodjes, mislis da te nece skontati somewhere down the line da nisi sposoban u stvari za ovakav tip posla?

po mom mišljenju test je zabavan, sve je objašnjeno prije svakog zadatka kako se radi, cak ti daju i examples i par zadataka da uradis da vježbaš, prije no sto dodjes do zadataka koji se boduju. Generalno, testira se pamćenje, engleski, reasoning, pažnja... Sve bi se moglo lahko i bolje uraditi da se ima vise vremena, i cak i da vježbaš prije sve ovo, kad izadjes na test tu se radi o sekundama. Nemaš vremena da ponavljaš, da se preispitujes, dvoumis i razmišljaš puno.
tinki_vinki007

#881 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao

Post by tinki_vinki007 »

damsel wrote:Ne govorimo od čega se sastoji test jer i da kažemo činjenica je da se ovaj test ne moze naučiti, niti možemo da ti kažemo tacne odgovore jer sigurno ko god od nas da je izašao vec na testiranje ne zna kako je uradio i da li su odgovori tačni... Navježbati se ne moze dovoljno nikako za prolaza. Ako nekim slučajem i uspiješ da navježbas i prodjes, mislis da te nece skontati somewhere down the line da nisi sposoban u stvari za ovakav tip posla?

po mom mišljenju test je zabavan, sve je objašnjeno prije svakog zadatka kako se radi, cak ti daju i examples i par zadataka da uradis da vježbaš, prije no sto dodjes do zadataka koji se boduju. Generalno, testira se pamćenje, engleski, reasoning, pažnja... Sve bi se moglo lahko i bolje uraditi da se ima vise vremena, i cak i da vježbaš prije sve ovo, kad izadjes na test tu se radi o sekundama. Nemaš vremena da ponavljaš, da se preispitujes, dvoumis i razmišljaš puno.
:thumbup:

takav ti je i poso kontrolora... nemas tu vremena da sjedis i da razmisljas satima... avioni lete 1000 na sat... nema koči, stani da ja razmislim gdje ćeš da te pošaljem...

pričate sada o samom testiranju, a prolaznost na samoj obuci je nesto vise od 50%.... sretno vam u svakom slučaju... nema boljeg posla na planeti :-)
omgitsme

#882 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao

Post by omgitsme »

Neko je pitao za prenociste. Najjeftinije cete proci u studentskom domu Nedzarici. Mislim da je noc oko 10 KM, ali prije svega kontaktirajte SD.
Sljedeća jeftinija varijanta je neki obliznji hotel, cca 40 KM
drndalo

#883 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao

Post by drndalo »

Eurocontrol mozda u svom direktnom odabiru moze birati ljude < 25 god. ako takvih a sposobnih moze nafatati iz svih zemalja npr. 1000, a treba mu 600 ljudi... Oni koji imaju problem s brojem raspolozivih moraju uzimati i starije koji to mogu raditi.

Drugi problem s time je sto je kao sto je pisano, ogranicavanje kandidata na <25 diskriminacija po EU pravilima, i to je moralo biti promijenjeno, barem u zemljama koje same sebi biraju kontrolore, a ne Eurokontrol... A takvih je vecina, ako ne i sve jos uvijek... U Hrvatskoj je bio taj limit mislim do prosle godine, a onda ga moradose ukinuti, da ne ugrozavaju ljudska prava... Sta bi bio sljedeci korak? Sami lijepi ljudi mogu ? Samo muski ? Samo zenske ? Samo heteroseksualci ? Samo metroseksulaci ? Samo Sejdic-Finci ? Samo bijelci ? Samo Jehovini svjedoci ?

Da pravo kazem "ocajnoj kucanici", ne znam sta bih ni sestri rekao da nju ceka test osim da se pokusa odmoriti i forusirati, sto nakon 2 1/2 sata blejajanja u ekran nije moguce bez pada koncentracije... I sta god da ti kazem moze biti samo moje misljenje jer sad ne znam dal je to trebalo tako rjesavati... Za sve ti u principu fali vremena, i to je vjerovatno samo po sebi dio testa... Boje, oblici, daljine, uglovi, rotacije, impregnacije, engleski, sve je takvo da sumnjas dal' si fulio ili ne... I ne mozes biti siguran u >40-50% odgovora da si pita...

Dakle, dzaba kmecis o pravnoj drzavi i pridrzavanju, ne moze ti niko pomoci vise nego sto vec znas otprilike na sta ce to liciti... Siguran sam ni da na 2 kompjutera koja su jedan do drugoga nisu bila ista pitanja istim redosljedom... Toliko ih ima, da se kompjuter izvlacenjem slucajnih uzoraka moze igrati s ljudima kako hoce... I igra se...

Plus ono sto sam ti vec napisao ranije:"Dal' zaista ocekujes da neko ko ga je vec radio bez pomoci prije testa, pomogne tebi (i kada bi mogao) koja ides kasnije, i time mozda sebi sjece granu, jer bi na taj nacin ti npr. mogla imati 78%, a on koji ti je pomogao savjetima ostane <70%, a npr. prolaz >75%...???
Bezstelni

#884 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao

Post by Bezstelni »

.
Last edited by Bezstelni on 11/12/2014 22:28, edited 1 time in total.
Bezstelni

#885 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao

Post by Bezstelni »

.
Last edited by Bezstelni on 11/12/2014 22:28, edited 1 time in total.
Bezstelni

#886 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao

Post by Bezstelni »

.
Last edited by Bezstelni on 11/12/2014 22:29, edited 1 time in total.
dvajespetipo

#887 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao

Post by dvajespetipo »

bezstelni ti nisi pak i znam da ces pomoci raji barem malo.haj reci jel bilo zadataka na ovu foru:
A jet is descending toward its destination.The jet left 35000 feet at 15:24 pm and passed 12500 feet at 15:33..........................................When will the jet reach 5000 feet?
venicesum

#888 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao

Post by venicesum »

Ima li itko termin 13.11?
haki-cool

#889 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao

Post by haki-cool »

Mene interesira samo jedna stvar, da li se instrukcije, odnosno pitanja, jasno čuju. Ovo pitam iz razloga što sam na Eurocontrol-u našao neki test engl. jezika za kontrolore u kojem ti traži da odgovoriš na pitanja tako što ćeš odgovore izvući iz komunikacije pilota i kontr. tornja. Naravno, tu su dali različite kompanije a samim tim i različite naglaske(izgovore) njihovih pilota. Pojedini piloti govore takvim engleskim jezikom da ih ni "brits" ne bi razumjeli. Hvala svima koji odgovore.
polisofisa

#890 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao

Post by polisofisa »

Jao, smirite se ljudi. Nije dezinformacija, članica smo Euricontrola i evo vam sa njihove stranice pod FAQ.

"Are there exceptions to the age limitation?
At present there are no exceptions to the age limitation.

The established age limitation is mainly based on the fact that in our experience, younger trainees have the best chance of success. In addition, we would like to be able to offer those who choose to spend their whole career in ATC operations and who are obliged to retire at age 55, a reasonable period of service on which their retirement pension will be based"

I meni je jednako čudno zašto na konkursu ništa nije pisalo o tom, ali moja je pretpostavka je da su nas zvali sve da vide s čim raspolažu, pa će vjerovatno mlađi imati prednost, ako ih dovoljno ispunjava uslove. Ponavljam, moja pretpostavka.

I molim bez ruralnih "fazona".
drndalo

#891 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao

Post by drndalo »

Clanica Eurokontrola koja kontrolise svoje nebo, i eurokontrolova "kontrola" neba nije ni blizu... Da bi mogli o tome preciznije pricati, morali bismo znati sta Eurocontrol projekt u totalu podrazumjeva... A to je Single European Sky, tj. jedna kontrola letenja za Evropu, sa "jednog" mjesta, iz Belgije... A to je malo dalek cilj, pitanje dal' i ostvariv uopste... Vecina velikih i normalnih zemalja jos nisu ni blizu pomisli da se to sve prepusti "nekome anamo", i nastavljaju sa svojim kontrolama... A oni primaju kako hoce/mogu/moraju... Bilo je godina u HR kada se manje ljudi prijavljivalo sve skupa na konkurs, nego sto im treba ljudi, pa jos dok otpadnu nesposobni, falilo ljudi... Zadnjih par godina od dolaska krize, privlacnost sigurnijeg posla tog tipa na "drzavnoj sisi" je porasla, pa imaju viask...
mate is mate

#892 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao

Post by mate is mate »

Bola sta mlatis gluposti,kakav visak.prije 2mjeseca su raspisali novi natjecaj za 18 kontrolora.
damsel

#893 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao

Post by damsel »

haki-cool wrote:Mene interesira samo jedna stvar, da li se instrukcije, odnosno pitanja, jasno čuju. Ovo pitam iz razloga što sam na Eurocontrol-u našao neki test engl. jezika za kontrolore u kojem ti traži da odgovoriš na pitanja tako što ćeš odgovore izvući iz komunikacije pilota i kontr. tornja. Naravno, tu su dali različite kompanije a samim tim i različite naglaske(izgovore) njihovih pilota. Pojedini piloti govore takvim engleskim jezikom da ih ni "brits" ne bi razumjeli. Hvala svima koji odgovore.
Nije taj test. To o cemu ti pišeš je ELPAC test, nema veze sa engleskom u sklopu feast-a.
I da, instrukcije se čuju jasno i glasno i pišu na ekranu također.
polisofisa

#894 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao

Post by polisofisa »

drndalo wrote:Clanica Eurokontrola koja kontrolise svoje nebo, i eurokontrolova "kontrola" neba nije ni blizu... Da bi mogli o tome preciznije pricati, morali bismo znati sta Eurocontrol projekt u totalu podrazumjeva... A to je Single European Sky, tj. jedna kontrola letenja za Evropu, sa "jednog" mjesta, iz Belgije... A to je malo dalek cilj, pitanje dal' i ostvariv uopste... Vecina velikih i normalnih zemalja jos nisu ni blizu pomisli da se to sve prepusti "nekome anamo", i nastavljaju sa svojim kontrolama... A oni primaju kako hoce/mogu/moraju... Bilo je godina u HR kada se manje ljudi prijavljivalo sve skupa na konkurs, nego sto im treba ljudi, pa jos dok otpadnu nesposobni, falilo ljudi... Zadnjih par godina od dolaska krize, privlacnost sigurnijeg posla tog tipa na "drzavnoj sisi" je porasla, pa imaju viask...
Pa da, možemo samo nagađati. Htio sam samo započeti diskusiju o toj dobnoj granici, međutim, prisjetih se zašto se ne krećem po bosanskim forumima, gdje ljude što god napišeš potsjeća na spolni odnos ili reproduktivni organ i gdje im to neće nikad prestati biti smiješno. Vozdrica.
Bezstelni

#895 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao

Post by Bezstelni »

.
Bezstelni

#896 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao

Post by Bezstelni »

.
Bezstelni

#897 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao

Post by Bezstelni »

.
Bezstelni

#898 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao

Post by Bezstelni »

.
harph

#899 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao

Post by harph »

Bezstelni wrote:
dvajespetipo wrote:bezstelni ti nisi pak i znam da ces pomoci raji barem malo.haj reci jel bilo zadataka na ovu foru:
A jet is descending toward its destination.The jet left 35000 feet at 15:24 pm and passed 12500 feet at 15:33..........................................When will the jet reach 5000 feet?
Ej, bilo je svega, obavezno preradite one testove sa google playa - slično je većina. One dužine, veličine, kockice, ta pitanja kad će gdje stići, onaj kompas izvježbajte. Malo slušalice nabacite na uši i slušajte sa mobitela muziku na slušalicama, da malo sluh izoštrite, to su vam moje preporuke. Ne guglajte ne tražite gluposti. Malo koji film pregledajte bez prevoda, čisto da se stekne rutina da vam lakše bude kad dodjete.

Znači preradite pitanja na aplikaciji, ima dosta sličnog.
Eto, a sada kafu mi dodjete... :thumbup:
ima li gdje aplikacija da se skine? ili se mora kupiti?
drndalo

#900 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao

Post by drndalo »

drndalo wrote:Bilo je godina u HR kada se manje ljudi prijavljivalo sve skupa na konkurs, nego sto im treba ljudi, pa jos dok otpadnu nesposobni, falilo ljudi... Zadnjih par godina od dolaska krize, privlacnost sigurnijeg posla tog tipa na "drzavnoj sisi" je porasla, pa imaju visak...
mate is mate wrote:Bola sta mlatis gluposti,kakav visak.prije 2mjeseca su raspisali novi natjecaj za 18 kontrolora.
Da si procitao cijelu recenicu sa razumijevanjem, a ne samo crveno, shvatio bi da se "visak" o kojem pisem odnosi na broj prijavljenih na konkurs u odnosu na broj onih koji to mugu raditi te na kraju broj primljenih na skolovanje... Npr. 100 prijavljenih, 20 njih koji su sposobni to raditi, 18 primljenih na obuku... Dok je u slucaju koji sam naveo u recenici prije te bio da se sve skupa znalo prijaviti 12 ljudi, od toga je 6 bilo sposobno, i primali su tih 6, a trebalo im je za tu godinu da skoluju 18 ljudi... Sad malo jasnije ? Ili ti trebaju dodatni casovi iz osnovne sintagme B/C/S jezika ?
polisofisa wrote:Pa da, možemo samo nagađati. Htio sam samo započeti diskusiju o toj dobnoj granici, međutim, prisjetih se zašto se ne krećem po bosanskim forumima, gdje ljude što god napišeš potsjeća na spolni odnos ili reproduktivni organ i gdje im to neće nikad prestati biti smiješno. Vozdrica.
Malo si kontradiktoran, mozes (mozemo) samo nagadjati, ali bismo istovremeno trebali diskutovati...? O cemu ? Dal' tebi vise odgovara <25 god., a meni >25 god...? Sta mozemo promijeniti u tome ? Neko je pisao pravila, mi tu ne mozemo nista... Osim raspravljati, samo imamo problem jer ne znamo o tacno o cemu... Ne znam o kakvom reproduktivnom zdravlju govoris, ali ja ti napisah da se u tome nema nista "istrazivati" jer je prije par godina u takvim oglasima jasno pisalo <25 god. , a sada ne pise... Zasto ? Zbog jeftinijeg oglasa u novinama...? Ne, nego zbog dobne diskriminacije kandidata, tacka. Ali to ne znaci da ti ne mozes napisati ovdje svoje misljenje, stav, cak i peticiju pokrenuti...
Post Reply