Teniser wrote:Dali će ovim zakonom radnici imati pravo biranja penzionog fonda ili drugog osiguravajućeg društva te dali će svoj novac ako to žele moći povući iz tih fondova,zatim,dali je vlada ovim zakonom predvidjela po meni najbitniju tjesnu suradnju s sindikatom,dali će isti sinidikat moći adekvatno zastupati radnička prava pred sudom a da u tom periodu radnik ne bude bez primanja,mislim da nije i neće.
Idiotski odogovr zašto je tzv agenda bila praktično skrivena pokazuje i skrivene namjere.U ovoj agendi i ovom zakonu se jasno vidi namjera vlade,pretvoriti radnika u roba a kroz agendu i dublje,prodati sve što ima bilo kakvu vrijednost u državi zatim dati tajkunima aposlutnu moć,sljedeći korak će recimo biti,fakultewti isključivo samo za bogatašku djecu itd...
ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
-
Novak20
#876 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
-
bosna boy
#877 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
A zar ti ne mislis da upravo oni imaju nerealno visoke plate i da ih ima prekobrojnih realno nepotrebnihdale cooper wrote: Pa otprilike tako. Došlo je vrijeme da se rasproda ono što je preostalo vrijedno u BiH. To su EP, Telekom i eventualno komunalna
preduzeća. Da bi se to lakše uradilo potrebno je prvo oboriti kolektivne ugovore. Jer sa visinom plaća koje su trenutno u
ovim preduzećima to predstavlja pomalo pokrupan zalogaj za eventualnog kupca. Potrebno je te plate minimalno prepoloviti
da bi se moglo kupiti, a korak nakon toga je otpuštanje dijela radnika.
-
Buendija
#878 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
Ne, zato što to uopšte nije bilo ni predmet tretiranja ovog zakona. O tome će se govoriti kada se budu rješavali doprinosi, no ne vjerujem da će doći do usvajanja takvog prijedloga.Teniser wrote:Dali će ovim zakonom radnici imati pravo biranja penzionog fonda ili drugog osiguravajućeg društva te dali će svoj novac ako to žele moći povući iz tih fondova,
Realno sindikatima niko ni starim ni novim zakonom ne brani da se brinu za radnika(zastupaju prava, daju advokata i sl). Mada to što ti govoriš za djelovanje naših sindikata se čini kao bajka jer ti se ne interesuju ni za kolektivna prava, a kamoli za radnika kao pojedinca.Teniser wrote: zatim,dali je vlada ovim zakonom predvidjela po meni najbitniju tjesnu suradnju s sindikatom,dali će isti sinidikat moći adekvatno zastupati radnička prava pred sudom a da u tom periodu radnik ne bude bez primanja,mislim da nije i neće.
Agenda ne predstavlja nikakav dokument izvršne važnosti. Postaje vise i smijesno koliko je ovi iz vlasti spominju i hvale, a pojedinci kukaju da je to kraj svega bla bla. To nije nikakav zakon već plan akcije i ništa što je tu definisano nije zagarantovano da će se i desiti. Ljudi nisu za priv JP već za njihovo daljnje propadanje, neka slobodno protestvuju i spriječe eventualne pozitivne/negativne produkte tih mjeraTeniser wrote: Idiotski odogovr zašto je tzv agenda bila praktično skrivena pokazuje i skrivene namjere.U ovoj agendi i ovom zakonu se jasno vidi namjera vlade,pretvoriti radnika u roba a kroz agendu i dublje,prodati sve što ima bilo kakvu vrijednost u državi zatim dati tajkunima aposlutnu moć,sljedeći korak će recimo biti,fakultewti isključivo samo za bogatašku djecu itd...
- dale cooper
#879 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
One jesu nerealno visoke za naše standarde, ali ovaj sektor bilo gdje u svijetu ima ogromne plate.bosna boy wrote:A zar ti ne mislis da upravo oni imaju nerealno visoke plate i da ih ima prekobrojnih realno nepotrebnihdale cooper wrote:Pa otprilike tako. Došlo je vrijeme da se rasproda ono što je preostalo vrijedno u BiH. To su EP, Telekom i eventualno komunalnaTeniser wrote:Dali će ovim zakonom radnici imati pravo biranja penzionog fonda ili drugog osiguravajućeg društva te dali će svoj novac ako to žele moći povući iz tih fondova,zatim,dali je vlada ovim zakonom predvidjela po meni najbitniju tjesnu suradnju s sindikatom,dali će isti sinidikat moći adekvatno zastupati radnička prava pred sudom a da u tom periodu radnik ne bude bez primanja,mislim da nije i neće.
Idiotski odogovr zašto je tzv agenda bila praktično skrivena pokazuje i skrivene namjere.U ovoj agendi i ovom zakonu se jasno vidi namjera vlade,pretvoriti radnika u roba a kroz agendu i dublje,prodati sve što ima bilo kakvu vrijednost u državi zatim dati tajkunima aposlutnu moć,sljedeći korak će recimo biti,fakultewti isključivo samo za bogatašku djecu itd...
preduzeća. Da bi se to lakše uradilo potrebno je prvo oboriti kolektivne ugovore. Jer sa visinom plaća koje su trenutno u
ovim preduzećima to predstavlja pomalo pokrupan zalogaj za eventualnog kupca. Potrebno je te plate minimalno prepoloviti
da bi se moglo kupiti, a korak nakon toga je otpuštanje dijela radnika.
Slažem se da imaju kamaru ovih drugih benificija i povlastica koje su pretjerane i nepotrebne.
Za ovo drugo se mogu složiti, posebno za ove uhljebljene preko političkih linija.
Ali nemam apsolutno ništa protiv da jedan sposoban i marljiv elektro inženjer energetičar u EP ima platu od 2500-3000.
Takvi ljudi bi i privatnom sektoru trebalo biti isto toliko plaćeni ako ne i više. Samo znaš kakvi su naši "poduzetnici".
-
walk_M-A-N
#880 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
"Dodatna nezaposlenost", nažalost najizglednija opcija, tako je @Dale, koju šupljim teorijama trebaju zamaskirati ovakvi kao ovaj Bot Buendija registrovan 06/07/2015, i koji meni naravno ide na Ignore.Novak20 wrote:Zašto bi vladari objašnjavali bilo šta kad imaju svoje podrepne muhe da posljedice Zakona prikriju borbom protiv parazita i sindikalaca.dale cooper wrote:
Pa u tome i jeste problem, iz EU nam poturaju ovaj zakon, ali ne spominjući njegove moguće posljedice
za radnike i amortizaciju dodatne nezaposlenosti koja bi mogla proizići uz njega. Svi oni vrlo dobro znaju
da u zemljama EU postoje jako dobri socijalni programi i programi za privremeno zbrinjavanje i ponovno zaposlenje
nezaposlenih osoba. O tome Novalić niti bilo ko drugi iz vlade nije spomenuo ni riječi.
Nije me impresionirao svojim strelicama, ali naći će se već neki glupani da povjeruju u takve uzročno-posljedične veze.
I evo teksta http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/229 ... granu.html. Čega se obrazli stidi, da ništa uradio nije nego uzeo što su drugi napisali, i održao par presica, i otišao na nekoliko konferencija, bezobrazli se hvale da su samo to uradili http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/229 ... _rada.html.
- alphonse kauders
#881 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
Ok, a šta ćemo sa provedbom zakona (kakav god da se donese)?
Pa svi znaju kakav je položaj radnika u trgovinskim lancima (npr, znam da u Amku imaju cijelih 10 dana godišnjeg i da imaju jedan dan slobodan svake druge sedmice). Gdje su tu inspekcije da intervenišu? (O Robotu da ne pričam). A, sve pošteni privatnici - kapitalisti.
Šta ćemo sa praksom da ti isplate 5 KM toplog obroka, a ti potpišeš da si primio 16 KM inače noga? (ovo ima čak i u poznatim firmama).
Šta ćemo s tim da nema nikakvih sankcija po revizorskim izvještajima budžetskih institucija (čemu služe koji k...c revizori onda??)?
Šta ćemo s time da se radniku daje ugovor na određeno na 2 godine pa mu se isti prekine 15 dana pred istek, čisto da ne bi nikad dobio ugovor na neodređeno?
Kontroliše li iko širne ćevapdžinice za fiskalne račune (ko baci računicu, vidjeće su im godišnji prometi milionski? Ko smije ući u popularne sarajevske kafiće i napraviti raciju subotom navečer da provjeri izdavanje fiskalnih računa??
Mislim, kod nas ni sami zakoni nisu problem, ali sve dok se podobnima gleda kroz prste, a handre se neki nesrećnici "bez štele" nema nas nigdje. To što će bez posla ostati još nekoliko desetina hiljada ljudi neće nimalo poboljšati problem.
Pa svi znaju kakav je položaj radnika u trgovinskim lancima (npr, znam da u Amku imaju cijelih 10 dana godišnjeg i da imaju jedan dan slobodan svake druge sedmice). Gdje su tu inspekcije da intervenišu? (O Robotu da ne pričam). A, sve pošteni privatnici - kapitalisti.
Šta ćemo sa praksom da ti isplate 5 KM toplog obroka, a ti potpišeš da si primio 16 KM inače noga? (ovo ima čak i u poznatim firmama).
Šta ćemo s tim da nema nikakvih sankcija po revizorskim izvještajima budžetskih institucija (čemu služe koji k...c revizori onda??)?
Šta ćemo s time da se radniku daje ugovor na određeno na 2 godine pa mu se isti prekine 15 dana pred istek, čisto da ne bi nikad dobio ugovor na neodređeno?
Kontroliše li iko širne ćevapdžinice za fiskalne račune (ko baci računicu, vidjeće su im godišnji prometi milionski? Ko smije ući u popularne sarajevske kafiće i napraviti raciju subotom navečer da provjeri izdavanje fiskalnih računa??
Mislim, kod nas ni sami zakoni nisu problem, ali sve dok se podobnima gleda kroz prste, a handre se neki nesrećnici "bez štele" nema nas nigdje. To što će bez posla ostati još nekoliko desetina hiljada ljudi neće nimalo poboljšati problem.
-
bosna boy
#882 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
U privatnom sektoru ako su spoabni nek imaju 100 puta vecu platu znam da su se vlastitim teudom i radom izborili, uglavnomdale cooper wrote:
One jesu nerealno visoke za naše standarde, ali ovaj sektor bilo gdje u svijetu ima ogromne plate.
Slažem se da imaju kamaru ovih drugih benificija i povlastica koje su pretjerane i nepotrebne.
Za ovo drugo se mogu složiti, posebno za ove uhljebljene preko političkih linija.
Ali nemam apsolutno ništa protiv da jedan sposoban i marljiv elektro inženjer energetičar u EP ima platu od 2500-3000.
Takvi ljudi bi i privatnom sektoru trebalo biti isto toliko plaćeni ako ne i više. Samo znaš kakvi su naši "poduzetnici".
Ali monopolaki državni uhljupi koji ničim niau zavrijedili vji status jer nista niau sami od sebe bili sposobni osim sto im je drzava dala monoplski polozaj.... O... Itekako imam protiv da su im plate 3-4 puta vece os prosječnih
Znaš li ti da jedan sss i kv u TE Tuzla ima 2500 KM platu a inženjer oko 4000-5000
Pa ima li to igdje u svijetu
-
obuzdan
#883 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
Ljudi, morate rayjasniti cije plate su 3-4x vece od prosjecnih? Nemojte lupati i valajti gluposti.bosna boy wrote:U privatnom sektoru ako su spoabni nek imaju 100 puta vecu platu znam da su se vlastitim teudom i radom izborili, uglavnomdale cooper wrote:
One jesu nerealno visoke za naše standarde, ali ovaj sektor bilo gdje u svijetu ima ogromne plate.
Ali monopolaki državni uhljupi koji ničim niau zavrijedili vji status jer nista niau sami od sebe bili sposobni osim sto im je drzava dala monoplski polozaj.... O... Itekako imam protiv da su im plate 3-4 puta vece os prosječnih
Znaš li ti da jedan sss i kv u TE Tuzla ima 2500 KM platu a inženjer oko 4000-5000
A sto se tice inzinjera(za SSS ne znam), njihove plate u EU su daleko iznad toga, samo sto ti ne znas pa pricas glupsoti...
-
channel10
#884 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
Koji si ti killerbosna boy wrote:U privatnom sektoru ako su spoabni nek imaju 100 puta vecu platu znam da su se vlastitim teudom i radom izborili, uglavnomdale cooper wrote:
Da li je tebi jasna razlika izmedju firme koja nesto stvara i firme koja zoba ovo sto je ova prva stvorila???
-
Novak20
#885 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
bosna boy wrote:U privatnom sektoru ako su spoabni nek imaju 100 puta vecu platu znam da su se vlastitim teudom i radom izborili, uglavnomdale cooper wrote:
Evo tebi 100 000 KM pa pokreni turbinu bloka koji svaki dan proizvodnje zaradi državi 1.500 000 do 2.000 000. A dan neproizvodnje je ošteti za isto toliko.
- General War
#886 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
alphonse kauders wrote:Ok, a šta ćemo sa provedbom zakona (kakav god da se donese)?
Papir svasta trpi...
- All Apologies
#887 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
Koliko vidim ugovori na neodredjeno se ne ukidaju, je li tako ili ne vidim dobro?
-
StupskaBitanga
#888 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
alphonse kauders wrote:Ok, a šta ćemo sa provedbom zakona (kakav god da se donese)?
-
k1ks
#889 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
Koliko smo napaceni i podijeljeni izmedju sebe vidi se tek sad sa ovim zakonom !!
Po komentarima se vidi koliko nezaposleni (medju kojima sam i ja) mrzimo dio ljudi koji rade u telekomu,elektroprivredi itd...
Sam zakon nije dobar jer krsi prava radnika i nametnut je od strane EU,ali et draze nam ga prihvatit kao takvog ako cemo unistit one koji su na korumpiran nacin dosli do posla i uzivali u ne/radu sve ove godine......
Bajramovic koji je na celu sindikata doveo je do toga da ga vecina gradjana mrzi jer nije reagovao kada su unistene mnoge firme i kada su se krsila prava radnika .... Istina je to da sada kada su ugrozeni oni koji su ga placali da bude tu gdje jeste,on se bori kao za pravdu a kriminalac je kao i oni na vlasti...
Poenta je da ovaj zakon je los,da je vlast korumpirana kao i sindikat i da nema napretka bez sistemskih reformi na svim nivoima....
Po komentarima se vidi koliko nezaposleni (medju kojima sam i ja) mrzimo dio ljudi koji rade u telekomu,elektroprivredi itd...
Sam zakon nije dobar jer krsi prava radnika i nametnut je od strane EU,ali et draze nam ga prihvatit kao takvog ako cemo unistit one koji su na korumpiran nacin dosli do posla i uzivali u ne/radu sve ove godine......
Bajramovic koji je na celu sindikata doveo je do toga da ga vecina gradjana mrzi jer nije reagovao kada su unistene mnoge firme i kada su se krsila prava radnika .... Istina je to da sada kada su ugrozeni oni koji su ga placali da bude tu gdje jeste,on se bori kao za pravdu a kriminalac je kao i oni na vlasti...
Poenta je da ovaj zakon je los,da je vlast korumpirana kao i sindikat i da nema napretka bez sistemskih reformi na svim nivoima....
- dale cooper
#890 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
Bravo!k1ks wrote:Koliko smo napaceni i podijeljeni izmedju sebe vidi se tek sad sa ovim zakonom !!
i svi ostali koji žele da oni i njihova djeca imaju budućnost u ovoj zemlji.
-
mmaar
#891 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
Ovaj zakon nicim ne potice zaposljavanje, a i onaj ko bude imao srecu pa dobije neki posao, ima da pisa krv i trpi najgora izivljavanja poslodavaca, neki i za 360 maraka pa na nesto vise, jer se njime i drugim stvarima koje su naumili drasticno obara cijena rada svima, a najvise onima koji su u raljama privatnika.k1ks wrote:Koliko smo napaceni i podijeljeni izmedju sebe vidi se tek sad sa ovim zakonom !!
-
mmaar
#892 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
Ovaj spin "budzetlije" vs. radnici u "realnom sektoru" zapoceo je s februarom prosle godine i cilj mu je baciti kosku izmedju naroda oko koje ce se glodjati, dok ce tajkuni i drugi kriminalci i dalje ubirati kajmak.dale cooper wrote:Bravo!k1ks wrote:Koliko smo napaceni i podijeljeni izmedju sebe vidi se tek sad sa ovim zakonom !!
Poenta je da ovaj zakon je los,da je vlast korumpirana kao i sindikat i da nema napretka bez sistemskih reformi na svim nivoima....A to bi trebalo da shvate svi, zaposleni u privatnom i državnom sektoru, nezaposleni, penzioneri
i svi ostali koji žele da oni i njihova djeca imaju budućnost u ovoj zemlji.
-
k1ks
#893 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
O tome i govorim izgubila se poenta zakona o radu i pretvorilo se u obracun obicnog naroda i zaposlenih a nije dobro ni za koga..,mmaar wrote:Ovaj zakon nicim ne potice zaposljavanje, a i onaj ko bude imao srecu pa dobije neki posao, ima da pisa krv i trpi najgora izivljavanja poslodavaca, neki i za 360 maraka pa na nesto vise, jer se njime i drugim stvarima koje su naumili drasticno obara cijena rada svima, a najvise onima koji su u raljama privatnika.k1ks wrote:Koliko smo napaceni i podijeljeni izmedju sebe vidi se tek sad sa ovim zakonom !!
To je ona balkanska "nek komsiji crkne krava".. zalosno je sto nama nema spasa jer smo podijeljeni u svakom segmentu zivota...
-
mmaar
#894 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
U stvarnom zivotu to nije tako izrazeno kao na forumu, bar ne kod onih koji imalo misle svojom glavom. Ovdje imas trolove koji po zadatku bacaju kosku, a eno tamo na temi o Nvalicu, jedan poziva i na ubijanje radnika koji izadju na proteste bojevom municijom i pri tome se krije iza radnika u "realnom sektoru".k1ks wrote:O tome i govorim izgubila se poenta zakona o radu i pretvorilo se u obracun obicnog naroda i zaposlenih a nije dobro ni za koga..,mmaar wrote:Ovaj zakon nicim ne potice zaposljavanje, a i onaj ko bude imao srecu pa dobije neki posao, ima da pisa krv i trpi najgora izivljavanja poslodavaca, neki i za 360 maraka pa na nesto vise, jer se njime i drugim stvarima koje su naumili drasticno obara cijena rada svima, a najvise onima koji su u raljama privatnika.k1ks wrote:Koliko smo napaceni i podijeljeni izmedju sebe vidi se tek sad sa ovim zakonom !!
To je ona balkanska "nek komsiji crkne krava".. zalosno je sto nama nema spasa jer smo podijeljeni u svakom segmentu zivota...
Ovo drustvo je definitivno zestoko ogrezlo u fasizam i samo je pitanje sta nas sutra ceka, a fasizam se ovim zakonom legalizuje. Nesto slicno su uvodili tridesetih Hitler u Njemackoj i Musolini u Italiji, a znamo kako je zavrsilo i iz historije opcenito nismo nista naucili.
- MMM1977
#895 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
Nista ovaj qrac od prijedloga zakona ne mijenja za budzetlije nego samo za radnike u realnom sektoru. Ponovo mazemo oci MMFu umjesto da se uhvatimo ukostac sa previsokom javnom potrosnjom a koja se odnosi na plate drzavnog aparata i njihov broj.
- Freamon Lester
#896 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
Nema tu sukoba izmedju naroda. Imamo dvije kategorije naroda. Siromasna, obespravljena i izgubljena vecina, a nasuport njima je povlastena kasta rodbinsko-rodjacka koja hara budzete i vodi ovu drzavu u propast vec dvije decenije.
Vec sam ranije pisao. Nema nikakve ekonomske logike u poslovanju javnih preduzeca i preduzeca u drzavnom vlasnistvu. To su masinerije za zaposljavanje rodbine koje iskoristavaju monopolisticki polozaj na trzistu i preplacuju svoje usluge istom tom narodu koji je ustvari i vlasnik tih preduzeca, a onda ih isti ti povlasteni sludjuju da je u interesu obicnog naroda da oni postoje jer ako ih se sreze onda ce svima biti gore.
Kada dodje minimalna konkurencija ta preduzeca se urusavaju kao kula od karata kao i njihova pozicija na trzistu.
U interesu ovog naroda jest da se ta preduzeca razvijaju, ali i da posluju efikasno i produktivno. Jer svaki fening koji vi potrosite na uhljebljavanje (a uhljebljavanje jednog radnika je trosak od 1 000 000 za njegov radni vijek) uzmete iz dzepa obicnog naroda. E pa ako bi narod imao taj fening u svom dzepu onda bi ga potrosio u realnom sektoru pa bi se tu razvijala radna mjesta (Iako znamo da bi vecina privatnika taj fening sebi turila u dzep).
O uhljebima iz drzavne sluzbe suvisno je i govoriti jer tu nema nikakve logike, a smanjenje od 20% u narednih 5 godina je pod moranje ili ce svejedno doci do kasnjenja plata, toplih obroka, a regresi ce biti samo lijepo sjecanje na prosla vremena.
Jedno od rjesenja je uvodjenje fiksnog odnosa troska plata i budzeta odredjenog nivoa. Pa se vi uhljebljujte kolko vas je volja ali djelite jedan odredjen procenat koji se mi svi dogovorimo da je ispravan. A po meni je ispravan samo onaj koji je izjednacen sa prosjecnim primanjima u realnom sektoru. Pa ako realni sekor ima u ovoj godini regres onda ce biti i u drzavnoj sluzbi, jp, preduzecima u vlasnistvu drzave i sl.
Zako je komicno napisan ali ocigledno mu je svrha metla u drzavnom sektoru i to je ocigledno. Koliko ce budzetlije uspjeti da mobilisu ostali narod zavisi i usvajanje ovog zakona.
Vec sam ranije pisao. Nema nikakve ekonomske logike u poslovanju javnih preduzeca i preduzeca u drzavnom vlasnistvu. To su masinerije za zaposljavanje rodbine koje iskoristavaju monopolisticki polozaj na trzistu i preplacuju svoje usluge istom tom narodu koji je ustvari i vlasnik tih preduzeca, a onda ih isti ti povlasteni sludjuju da je u interesu obicnog naroda da oni postoje jer ako ih se sreze onda ce svima biti gore.
U interesu ovog naroda jest da se ta preduzeca razvijaju, ali i da posluju efikasno i produktivno. Jer svaki fening koji vi potrosite na uhljebljavanje (a uhljebljavanje jednog radnika je trosak od 1 000 000 za njegov radni vijek) uzmete iz dzepa obicnog naroda. E pa ako bi narod imao taj fening u svom dzepu onda bi ga potrosio u realnom sektoru pa bi se tu razvijala radna mjesta (Iako znamo da bi vecina privatnika taj fening sebi turila u dzep).
O uhljebima iz drzavne sluzbe suvisno je i govoriti jer tu nema nikakve logike, a smanjenje od 20% u narednih 5 godina je pod moranje ili ce svejedno doci do kasnjenja plata, toplih obroka, a regresi ce biti samo lijepo sjecanje na prosla vremena.
Jedno od rjesenja je uvodjenje fiksnog odnosa troska plata i budzeta odredjenog nivoa. Pa se vi uhljebljujte kolko vas je volja ali djelite jedan odredjen procenat koji se mi svi dogovorimo da je ispravan. A po meni je ispravan samo onaj koji je izjednacen sa prosjecnim primanjima u realnom sektoru. Pa ako realni sekor ima u ovoj godini regres onda ce biti i u drzavnoj sluzbi, jp, preduzecima u vlasnistvu drzave i sl.
Zako je komicno napisan ali ocigledno mu je svrha metla u drzavnom sektoru i to je ocigledno. Koliko ce budzetlije uspjeti da mobilisu ostali narod zavisi i usvajanje ovog zakona.
- dobojlija81
#897 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
htjedoh nesto slicno napisati,ne znam cemu likovanje ovih privatnog sektora naspram budzetlija,nidje vezeMMM1977 wrote:Nista ovaj qrac od prijedloga zakona ne mijenja za budzetlije nego samo za radnike u realnom sektoru. Ponovo mazemo oci MMFu umjesto da se uhvatimo ukostac sa previsokom javnom potrosnjom a koja se odnosi na plate drzavnog aparata i njihov broj.
zna se ko ce najebati
-
Novak20
#898 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
Ako se smanji plata, budžetlije će samo podići cijenu usluga........
I riješen problem.
- Matzan
#899 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
Svaka dosad bombastično najavljivana akcija "uvođenja reda u državi" završila je tako što su privilegovani zadržali ili čak povećeli svoj položaj i primanja, a sirotinja popišana ostala.
- Reforma javne uprave - kako to samo lijepo zvuči. Pomisli čovjek da će već sutra biti uklonjeno jedno 10-ak hiljada uhljebljenih i onih što čestito ne znaju ni opis poslova a kamoli da nešto korisno urade i bar dio enormno visokih plata zarade, kad ono na početku svakog mandata nove vlasti saznamo da je prethodna vlast zaposlila 1.000 novih uhljupa. Uhljupa koje po važećim zakonama NE MOŽEŠ I NE SMIJEŠ otpustiti. Makar isti ti pljuvali po državi koja ih bogato nagrađuje za nerad.
- Revizija RVI - isto tako svaki put bombastično najavljivana. "Ova revizija će konačno izvesti iz prava sve lažne invalide" urlaju po medijima ministri u gotovo svakom sazivu vlade, da bi od '95 na ovamo bio gotovo udvostručen broj novih invalida i korisnika raznih prinadležnosti (demobilisani borci, etc.). Samo trpaj, naš budžet to može podnijeti....
Da ne širim više, naveo sam samo dva očita primjera kako je rađeno proteklih 20 godina.
Nisam optimista da će se, nakon svih dosadašnjih iskustava, išta nabolje promijeniti za radnike i one koji zaista trebaju zaštitu i skrb države. Samo nagore.
Živi bili pa vidjeli.
- Reforma javne uprave - kako to samo lijepo zvuči. Pomisli čovjek da će već sutra biti uklonjeno jedno 10-ak hiljada uhljebljenih i onih što čestito ne znaju ni opis poslova a kamoli da nešto korisno urade i bar dio enormno visokih plata zarade, kad ono na početku svakog mandata nove vlasti saznamo da je prethodna vlast zaposlila 1.000 novih uhljupa. Uhljupa koje po važećim zakonama NE MOŽEŠ I NE SMIJEŠ otpustiti. Makar isti ti pljuvali po državi koja ih bogato nagrađuje za nerad.
- Revizija RVI - isto tako svaki put bombastično najavljivana. "Ova revizija će konačno izvesti iz prava sve lažne invalide" urlaju po medijima ministri u gotovo svakom sazivu vlade, da bi od '95 na ovamo bio gotovo udvostručen broj novih invalida i korisnika raznih prinadležnosti (demobilisani borci, etc.). Samo trpaj, naš budžet to može podnijeti....
Da ne širim više, naveo sam samo dva očita primjera kako je rađeno proteklih 20 godina.
Nisam optimista da će se, nakon svih dosadašnjih iskustava, išta nabolje promijeniti za radnike i one koji zaista trebaju zaštitu i skrb države. Samo nagore.
Živi bili pa vidjeli.
- Teniser
#900 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU
Predlažem da kako je Novalić rekao mnimalna plata će biti oko 500km ili čak manje ali evo 500km,da unese u zakon o radu odredbu koja kaže da parlamentarci nemogu imati više od tri minimalne plate,postiće uštedu fantastičnih razmjera,ovako će kako čitam s pravom dobiti pitanje svakog prosječnog čovjeka,ako se usvoji taj zakon(sramotni) ko i kako će ga sprovoditi,sudovi i tužilaštva neće,sindikat teško da hoće i može,inspekcije ni pod razno,radniku ostaje da eventualno tuži poslodavca i čeka otprilike po pravnoj proceduri i sudskoj praksi oko 10god da se riješi spor.
Istina je da postoji firma koja praktično javno samo u gradu Sarajevu krade na hiljade penzija,inspekcije se prave ćorave iz vlasti neko uzima tal,po čaršiji se prića i ko i svima dobro osim recimo PIO-MIO fondu i penzionerima.
Agenda je kako čitam a i znam plan reformi u skladu s EU,kojije je Novaliću plan expresni za riješavanje socijalnog statusa ojađenih građana,radnika,penzionera,studenata itd,čuj sakrivena agenda,zašto,jeli to strogo pov.pa da se servira narodu tobože kao spas,spas je da siđete s vlasti i da sljedeći koji sjednu bar upola manje kradu ovaj narod.
Istina je da postoji firma koja praktično javno samo u gradu Sarajevu krade na hiljade penzija,inspekcije se prave ćorave iz vlasti neko uzima tal,po čaršiji se prića i ko i svima dobro osim recimo PIO-MIO fondu i penzionerima.
Agenda je kako čitam a i znam plan reformi u skladu s EU,kojije je Novaliću plan expresni za riješavanje socijalnog statusa ojađenih građana,radnika,penzionera,studenata itd,čuj sakrivena agenda,zašto,jeli to strogo pov.pa da se servira narodu tobože kao spas,spas je da siđete s vlasti i da sljedeći koji sjednu bar upola manje kradu ovaj narod.