Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Najjadnije mjesto u BiH

Skender Vakuf
36
5%
Vareš
187
27%
Ilijaš
31
4%
Donji Vakuf
20
3%
Kladanj
33
5%
Olovo
50
7%
Bos. Gradiška
21
3%
Bos Grahovo
167
24%
Novi Travnik
24
3%
Zenica
133
19%

Total votes: 702

Prolaznick

#876 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Prolaznick »

Mnogo je ojađenih i jadnih mjesta u BiH. Promjenimo to !
--------

Image

..
bach

#877 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by bach »

Busovača

Vukohebina u koje ja život stao 1996 ili 1991.

Sušta suprotnost biznis - narodu Viteza ili Kiseljaka... U Busovači nema tržnih centara, veleprodaja, auto salona, ogromnih skladišta... Mrtav grad... Neka vrsta Skender Vakufa u dolini....

i ima Dario Kordić

Edit

Hvala Crni Labude...
Last edited by bach on 24/06/2014 22:08, edited 1 time in total.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#878 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Truba »

izbriši s iz linka :D
animals

#879 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by animals »

bach wrote:Busovača

Sušta suprotnost biznis - narodu Viteza ili Kiseljaka... U Busovači nema tržnih centara, veleprodaja, auto salona, ogromnih skladišta... Mrtav grad... Neka vrsta Skender Vakufa u dolini....

i ima Dario Kordić

https://www.youtube.com/watch?v=6ioW89l3P58

Neka neko postavi ovo kako treba ....
Oni su uvijek bili nerazvijeni..nikakvi tvornica, bila je ciglana, i kasnije Medjapan..dok je Vitez i prije rata imao jaku industriju..
omega369

#880 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by omega369 »

a sta reci za ovo

protivgradna raketa zavrsila u zgradi mlijekoprodukta u Bosanskoj dubici

Jedna od šest protivgradnih raketa koje su ispaljene u ponedjeljak, u vremeskom intervalu od 16 do 16 i 30 sati, probila je limeni krov zgrada "Mlijeko produkta" u Bosanskoj Dubici i zaustavila se na betonskoj ploči pogona.

Slučaj je policiji, kako saznajemo u CJB Prijedor, prijavilo odgovorno lice kompanije. Šteta je neznatna, a u prilično nesvakidašnjem slučaju nije bilo povrijeđenih. Policija je obavila uviđaj i za sad je nepoznato s koje je lansirne stanice ispaljena baš ova raketa.

:lol: :lol: :lol:
Zatamnjena stakla

#881 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Zatamnjena stakla »

animals wrote:

i ima Dario Kordić

https://www.youtube.com/watch?v=6ioW89l3P58

Ubi ih nacionalizam a koga to nije ubio :mrgreen:

Neka neko postavi ovo kako treba ....
Oni su uvijek bili nerazvijeni..nikakvi tvornica, bila je ciglana, i kasnije Medjapan..dok je Vitez i prije rata imao jaku industriju..
gagy06

#882 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by gagy06 »

Hajvan wrote:
gagy06 wrote:A sta kaze Spiderman kad dodje u Kupres?
Kakva je ovo zajebancija !!"
Inace Kakanj je nekada bil lijep "rudarski "grad.
boldirano je suvišno.
Kakanj je i sad fičukast gradić…
Ništa pretjerano, ali ipak uredan i održavan-- no, možda je ova konstatacija ipak samo do mene- imao sam predubjeđenje da je Kakanj još gore rasulo od recimo Ilijaša, pa kad sam ga napokon posjetio prošlog ljeta fino sam se i pozitivno iznenadio :)
Pa vidis da je naglasak na rudarski. Meni je bilo kul sto je bio bas autentican-ono ćiro ti prolazi kroz centar grada, pazi kad prelazis ulicu/prugu, zapinjaje o sine, blato po trotoarima, sivi krovovi od cementare....wild, wild west-uzivo.
riko-ga

#883 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by riko-ga »

El_comadante wrote: dakle u naslovu topika je i opština a ja sam upravo mislio na općinu Konjic ne na grad. općina Konjic graniči sa Kalinovikom, Nevesinjem, KS itd. eto kakav kalinovik. npr Ljuta je bila u opštini kalinovik prije rata sada je u Konjicu dok su Gapići bili Nevesinje sada isto općina Konjic. asfaltni put ima Konjic-B. jezero-Glavatičevo-Bjelmiči dalje nema a taj put je počet prije rata i zbog ratnih dejstava nikada nije završen a planiran je do Kalinovika. iz Bjemića nema asfaltnog puta do KS i Kalinovika več samo makadam a prije B. Jezera ima skretanje za Nevesinje do kojeg se dolazi također sa makadamskim putem. mnoga sela nisu povezana sa asfaltom kao npr. Ljuta a neka ni sa makadmskim putem kao npr. Gapići ili Ljubuča a sada se pokušava probiti makdamski put. mnoga sela imaju ogromnih problema sa pitkom vodom. pa onda u cijelim bjelmičima ima samo jedan gran i kafana a u mnogim selima okola nema pa moraju tu preko makadam doći da se namire. recimo ko gore oma rodibine ili vikendicu Sarajevo - Konjic - Bjelmići dakle asfaltom je preko 100 km, preko Kalnovika je 60ak km ali od toga 20 makadama a preko Visoćice dakle direktno Sarajevo - Bjelmići manje od 50 km ali i 20ak km vrlo lošeg makadama. ako je to razvijena opština onda kod nas nema nreazvijene. sve para što imaju potroše u gradu da nešto završe i odrade a gore ništa. i mnogo ima pustih sela. toliko o tome da neznam ja...

Samo mala ispravka.Gapici su do 92 bili u opstini Kalinovik ne Nevesinje :izet:
kucniljubimac

#884 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by kucniljubimac »

Zasto vares ovako lose kotira? :D
bach

#885 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by bach »

kucniljubimac wrote:Zasto vares ovako lose kotira? :D

Image

Image

Image

Vareš je "dođeš -vidiš -pobjegneš"
kucniljubimac

#886 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by kucniljubimac »

zdrav i ziv bio na slikama, ja do sad' gledo samo sume oko tog mjesta a vidim dernek pravi
palermo

#887 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by palermo »

i ima Dario Kordić

Edit

Hvala Crni Labude...
Istina živa, i baš je nekako kontrast naspram Viteza ili Kiseljaka...
Ridjobrki

#888 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Ridjobrki »

nOrMaLaC wrote:Rudo, Čajniče, Istočno Goražde(RS), Drinić, Pelagićevo, Krupa na Uni, Oštra Luka, Kneževo, Bosanska Kostajnica, Osmaci, Sapna....
Ne znam za ostale sa liste ali Driniću nije mjesto ovdje. Tamo nema nezaposlenih i krše šumu momački. Malo naroda a resursi se harče, pati se samo ko neće da radi. Čak i dosta srpskih povratnika u Bosanski Petrovac putuje na posao u Drinić koji pripada RS. Mjesto je jadno po tome što je tu jedno obično selo i slijepo crijevo mimo prometnice ali je funkcionalno i ekonomski živo.

Kome je do opere i pozorišta fakat nema šta tražiti u Driniću ali lakše je tamo naći posao nego u Banjoj Luci ili Bihaću.
AstorH

#890 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by AstorH »

Ma B.Grahovo je haos zesci ba. Ovo ostalo su metrlopole za njega.
kakavdanakneiskustvu

#891 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by kakavdanakneiskustvu »

AstorH wrote:Ma B.Grahovo je haos zesci ba. Ovo ostalo su metrlopole za njega.

ne znam kakvo je grahovo,samo prođem pored grahova,ali drvar je pust
Rizvan

#892 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Rizvan »

Anketa je niđe veze i previše je subjektivna. U većini ovih gradova iz ankete se može sasvim pristojno živjeti za BiH uslove. Od navedenih gradova jedino Bosanskom Grahovu je zaista mjesto u top 10 najjadnijih. Svi ostali se nalaze na nekim značajnijim saobračajnicama, ili su povezani sa velikim gradovima, ili sami poput Zenice pružaju svojim građanima mnoštvo usluga za BiH uslove. Kada se oni usporede sa jednim Drvarom, Kalinovikom, Čajničem, Rudom, Ljubinjem,koji su praktički odsječeni od svijeta, ne pripada im nikako mjesto u top 10 najjadnijih.
Rizvan

#893 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Rizvan »

Zato što je većna raje koja ovdje piše iz Sarajeva i okoline, i glasaju za ono što poznaju. A po meni ta blizina Sarajeva i jeste ono što izdiže Vareš od ostalih "jadnih" gradića u državi. Ja bih recimo, kada bih morao birati, prije izabrao život u Varešu, nego u jednom Livnu koje je kantonalno središte. Zato što bih sa životom u Varešu u neposrednoj blizini imao KS i tržište rada od 125 000 radnih mjesta, a tu je i Visoko kao manji privredni centar. Kada živiš u Livnu, to ti je dead end, sve ti je daleko za svakodnevno vozarenje, osim Duvna. :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#894 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Truba »

ljudi meni je hrasnica onako truba... sivilo drva ispred zgrada loša cesta ljudi namrgođeni
kad nastaviš prema grlci vojkovićima i krupcu barem su uvijek pjani ili žderu nešto s ražnja :D pjevaju svako večer

kriza
dječak sa šibicama

#895 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by dječak sa šibicama »

Da samo sto Duvno i Livno imaju brojnu dijasporu koja salje pare, Split pred nosom, i daleko su od siromasnih i jadnih mjesta.

Vares ima dijasporu, ali od nje nikakve koristi.

Grad je propao, nema nikakve industrije maltene, nesto sitno kamenolom, kradja sume standardna, zeljezara propala, rudnik propao, propalo sve.

U normalnoj drzavi, islo bi se na prekvalifikaciju na zimski turizam, kao sto su Englezi uradili sa svojim propalim rudarskim mjestima, cak su na gomilama rudarskog otpada pravili umjetna skijalista... ili kao sto su Ameri od nekad zeljezarskog giganta Pitsburga, nakon propasti te industrije, od istog grada napravili svojevrsni medicinski centar USA... kod nas ne postoji nikakav plan na tom polju, ni lokalno ni entitetski ni drzavno. Jedini plan je kako opljackati sumska bogatstva planine Zvijezde.
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#896 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Zviz »

dječak sa šibicama wrote:Da samo sto Duvno i Livno imaju brojnu dijasporu koja salje pare, Split pred nosom, i daleko su od siromasnih i jadnih mjesta.

Vares ima dijasporu, ali od nje nikakve koristi.

Grad je propao, nema nikakve industrije maltene, nesto sitno kamenolom, kradja sume standardna, zeljezara propala, rudnik propao, propalo sve.

U normalnoj drzavi, islo bi se na prekvalifikaciju na zimski turizam, kao sto su Englezi uradili sa svojim propalim rudarskim mjestima, cak su na gomilama rudarskog otpada pravili umjetna skijalista... ili kao sto su Ameri od nekad zeljezarskog giganta Pitsburga, nakon propasti te industrije, od istog grada napravili svojevrsni medicinski centar USA... kod nas ne postoji nikakav plan na tom polju, ni lokalno ni entitetski ni drzavno. Jedini plan je kako opljackati sumska bogatstva planine Zvijezde.
Drug, jeb' ti to ako ce "dijaspora" da zida BiH. To je iluzija, te nadam se da ljudi to samo tako salom pisu odnosno razmisljaju, jer to ti je isto ocekivati da maznes Jack Pot na lutriji! "Dijaspora" je obnovila svoje kuce ili su ih prodali te okrenuli ledja, a da ce njihova djeca koja su zbrisala sa tih prostora sa jedno 10tak godina starosti nesto vise uciniti sumljam, a djeca te djece zasigurno nece, a njihova djeca opet 1000% nece vise na BiH ni gledati kao nesto da imaju neku povezanost. Vecina dijaspore masta o jahtama, vilama, mercedesima i putovanjima. Mozda ce poneko otvoriti kakvu gostionu kojih i vec danas ima na pasija preskakala, ali nece je otvoriti da bi ona bila rentabilna nego da sa svojim drustvom imaje gdje u ambijentu da locu, zderu i suplje valjaju, te da se moze reci eto ja imam ovaj restorancicn u samoj lamperiji uz ovaj potok.
kakavdanakneiskustvu

#897 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by kakavdanakneiskustvu »

Rizvan wrote:
Zato što je većna raje koja ovdje piše iz Sarajeva i okoline, i glasaju za ono što poznaju. A po meni ta blizina Sarajeva i jeste ono što izdiže Vareš od ostalih "jadnih" gradića u državi. Ja bih recimo, kada bih morao birati, prije izabrao život u Varešu, nego u jednom Livnu koje je kantonalno središte. Zato što bih sa životom u Varešu u neposrednoj blizini imao KS i tržište rada od 125 000 radnih mjesta, a tu je i Visoko kao manji privredni centar. Kada živiš u Livnu, to ti je dead end, sve ti je daleko za svakodnevno vozarenje, osim Duvna. :D

a ni tomislavgrad nije baš blizu
DrWeiss

#898 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by DrWeiss »

So What! wrote:Opština Petrovo bi se komotno mogla preimenovati u Opštian Ozren jer skoro u potpunosti obuhvata ovu planinu, a doslovno je sinonim za Vukojebinu. Sjedište je selo Petrovo koje je do 1991. godine nosilo naziv Bosansko Petrovo Selo. Opština je postojala nekad tokom 60ih i 70ih, ali kao što se sjećamo tada su ukidane mnogobrojne opštine kako bi administracija uštedila pa je Šeher pripojen Maglaju, Kozarac, Prijedoru itd...

Opštinu sačinjavaju nekadašnji dijelovi opština Doboj, Gračanica i Lukavac. To je džep RS-a koji je duboko se usjekao u teritoriju Federacije kojom je okružen i ofanzivom na Vozuću, ABiH je i zauzela malko tog teritorija, ipak kada se crtala nova BiH u Daytonu, Petrovo je ušlo kompletu sastav RS-a. Od privred tu je fabrika kreveta.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Prije rata u Bosanskom Petrovu Selu je postojao rudnik azbesta koji je zapošljavao veliki broj ljudi ovog kraja, kao i pilana, fabrika motažnih građevinskih dijelova, ciglana. Sada od toga nema ništa. Ti privredni subjekti su uništeni i opljačkani u toku ili poslije rata. Danas postoje firme koje su uglavnom privatne a zapošljavaju do 1000 ljudi. S obzirom da opština broji oko 7000 stanovnika to nije zanemariv broj. Postoje dvije fabrike namještaja (NAPCO, EcoLine), dva pogona za eksploataciju prirodnog gasa (Messer, Tehnogas), fabrika obuće, dvije fabrike plastične ambalaže, Limex... Jedino što je problem što su plate prilično niske u ovim firmama (oko 500 KM). Sve te firme vrše izvoz u inostranstvo. Nema se nešto novca, ali za koru hljeba svako može zaraditi. Petrovo se nalazi na pola puta između Doboja i Tuzle (udaljenost po 30 km) , Gračanica 10 km, Lukavac 8 km. Tuzlanski kanton je industrijski najjači u BiH tako da određen broj ljudi radi i tamo. U suštini nije toliko izolovano mjesto jer postoji povezanost željeznicom, kao i magistralni put Doboj - Tuzla. Izvlači ih dobar geografski položaj i relativna blizina Tuzle, Doboja kao regionalnih centara. Ne može se ni porediti sa nekim Kalinovikom do kojeg ne možeš doći helikopterom, ili recimo Rudo, Čajniče, Bosansko Grahovo, Dobretići ili ne znam šta još, koja su izolovana od ostatka svijeta jer se nalaze na nekim planinama ili kršu i kamenu. Ozren kao planina većim dijelom pripada Doboju a veliki dio je 95. pao pa sada je podijeljen između Lukavca, Maglaja i Banovića. Petrovo zauzima možda 20-30% Ozrena ne više.
tyrdh

#899 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by tyrdh »

Vogošća najbolja, Han Đijesak, Vlasenica, Milovanovići (ili Miletici???) najgori!
Kinaski

#900 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Kinaski »

Hahha e cuj Vogocsa najbolja :D kakv si ti troll
Post Reply