Jesamhrasno38 wrote:i tuneli "lice" na tunele...jelda...da ne ulazimo u dublju raspravu jesi li ti bio u Viskom reci iskreno.insomnia78 wrote:Dobro si, "liči"
U tunele, doduse nisam ulazio jer su bili poplavljeni
Jesamhrasno38 wrote:i tuneli "lice" na tunele...jelda...da ne ulazimo u dublju raspravu jesi li ti bio u Viskom reci iskreno.insomnia78 wrote:Dobro si, "liči"
Vidio sam tunele u pecini, podrucje Kamenica u Zavidovicima, uredjeniji i pravilniji od onog sto je Semir prokopao gore. Samo za razliku od ovog idiota, ja necu ubjedjivati ljude da je gore bila civilizacija prije 15 hiljada godina.hrasno38 wrote:i tuneli "lice" na tunele...jelda...insomnia78 wrote:Dobro si, "liči"
Pa koja to onda postojeca BH arheologija moze da nesto ospori oko ovoga u Visokom hahahahah arheologija se bavi istrazivanjem a ne pisanjem knjiga....knjige se pisu nakon istrazivanja.....kurac bi iko ista otkrio u Egiptu da su uzeli i pisali knjige na osnovu misljenja "strucnjaka" koji nemaju blage veze sa tim.....kantica i lopatica to je arheologija a ne filozofiranje. Opet ponvaljam ni ja ne tvrdim niti sam ikada tvrdio da je to piramida ali da vrijedi ono sto Semir radi sasvim sigurno vrijedi i podrzavam 100% iz nekih bruku razloga o kjima sam ovdje pisao. Sta god je na tom i u tom brdu nije 1.000.000 % djelo prirode nego ljudskih ruku a koliko su te ruke stare e to nemam pojma jer to nije moj fah.VjecitiStudent wrote:Mnoge stvari nismo vidjeli svojim očima, niti smo stručni da to ocjenjujemo, no ipak debelo, s pravom vjerujemo da one postoje, jer su ljudi sa dokazanim kredibilitetom nešto pokazali i dokazali.hrasno38 wrote:kako onda ti mozes osporavati neciji rad u tom domenu koji je na osnovu toga sve moguce titule i reci ovaj arheolog je pravi a ovaj je krivi????? i kako mozes nesto tvrditi da ima ili da nema kao nisi vidio vlastitim ocima???VjecitiStudent wrote:Nisam, a ti?
Postoji procedura kako se u današnjem svijetu dokazuju naučna otkrića. Napiše se prvo naučni rad, pa se taj rad onda pošalje u priznati žurnal u odgovarajućoj oblasti, gdje ti ga onda, ako prođe recenziju, objave. I onda te često, tek nakon objavljivanja, čeka istinsko sito i rešeto.
Tek nakon toga, "nešto" postaje naučno otkriće.
Gdje i kada je Semir objavio svoj rad na temu piramida u Visokom?
I koje su to sve moguće "relevantne titule" i reference za ovakav posao koje Semir ima?
To što je, ko turista putovao malo po Južnoj Americi. Ili što je doktorirao kod "čuvenog arheologa" Hidajeta Repovca na nepostojećoj arheologiji sarajevskog FPN-a?
Što je najgore i kada vam se podastru dokazi za koje ne treba nikakva ni titula ni struka pa da se zaključi da je lik najobičnija varalica, već obična zdrava pamet i malo znanja engleskog, koji su dovoljni da se uporede dvije izjave i vi i dalje po svome.
i sta tvoje je misljenje isto tako da je ono sve sto si vidio stvorila priroda????insomnia78 wrote:Jesamhrasno38 wrote:i tuneli "lice" na tunele...jelda...da ne ulazimo u dublju raspravu jesi li ti bio u Viskom reci iskreno.insomnia78 wrote:Dobro si, "liči"
U tunele, doduse nisam ulazio jer su bili poplavljeni
jesi li ti arheolog po struci??? ili istoricar????jasko_ba wrote:Vidio sam tunele u pecini, podrucje Kamenica u Zavidovicima, uredjeniji i pravilniji od onog sto je Semir prokopao gore. Samo za razliku od ovog idiota, ja necu ubjedjivati ljude da je gore bila civilizacija prije 15 hiljada godina.hrasno38 wrote:i tuneli "lice" na tunele...jelda...insomnia78 wrote:Dobro si, "liči"

[/quote]Srećom, ima čiji je fah,hrasno38 wrote:
Sta god je na tom i u tom brdu nije 1.000.000 % djelo prirode nego ljudskih ruku a koliko su te ruke stare e to nemam pojma jer to nije moj fah.
Stari grad Visoki je bio poznati srednjovjekovni grad i tvrđava koji je nastao tokom 14. vijeka na brdu Visočici. U njegovom podnožju, te ujedno podnožju Visočice se danas nalazi grad Visoko.
Prvo spominjanje Starog grada Visokog se desilo 1. septembra 1355. godine, u povelji mladog bana Tvrtka I. Kotromanića pod nazivom "in castro nosto Visoka vocatum", što znači da je u vrijeme vladavine njegovog prethodnika bana Stjepana II Kotromanića, u prvoj polovini 14. vijeka, ili sagrađen ili je već postojao. Služio je i kao sjedište visokog feudalca sa titulom velikog kneza bosanskog.
Osmanlijskim osvajanjem Bosne grad biva napušten prije 1503. godine jer se ne navodi u tursko-ugarskom ugovoru iz spomenute godine. Godine 1626. Đorđić spominje Visoki među napuštenim gradovima.Danas je Stari grad Visoki nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.
Iako napušten odavno, dokazi i na kojima se temelji historija starog grada Visoki i ostalih mjesta u visočkoj dolini su pronađeni tokom 1950-tih, 1970-tih i 1980-tih godina sa arheološkim iskopavanjima i nalazima koje su uglavnom javnosti predstavljali Pavao Anđelić, Hamdija Kreševljaković, Đoko Mazalić, Desanka Kovačević-Kojić a najstarija sačuvana literatura je ona od Đorđa Stratimirovića iz 1891. godine.
Mazalić je bio prvi, već 1953. godine, koji je dao detaljniji opis ruševina koji je do danas nezamjenjljiv izvor kada se spominje stari grad Visoki.
Na dubini od 1,15 m nađeni su fragmenti arhitektonske plastike, 6 dijelova gotičkog portala i 2 fragmenta dovratnika od kojih je na jednom urezan prikaz konjanika, gdje je ostatak natpisa pisan bosanskom ćirlicom, dok je na drugom dovratniku plitko ugraviran natpis
Na drugom stupu kamenih vrata, onom koji izvorno nedostaje, je ubačen motiv sa poveljom Kulina Bana koja simbolično predstavlja vrata Bosne. U gornjem desnom uglu se nalazi heraldički znak dinastije Kotromanić.
A da uključiš Google Earth i pogledaš malo i ostale strane?maraccana wrote:Dozer wrote:Na sta ovo lici...?

Takodjer, slike koje se postavljaju, da li te formacije imaju takodjer ostre ivice i ravne stranice kao ova gore, ili su samo nepravilne kupaste formacije, za koje se vrlo dobr o zna kako nastaju? Dakle, snimke iz zraka, zamolicu.[/quote]Dozer wrote:Ja bih zaista zamolio strucnjake na ovoj temi da mi pojasne kako se jedna ovakva formacija izdigla ovdje gdje jeste, a sve ostale formacije u okolini ni priblizno ne lice na nju. Hvala.
Bio sam ja vise puta gore, sa ljudima koji su itekako relevantni za te stvari. Ne bih dzaba pricao o svemu tome.hrasno38 wrote:jesi li ti arheolog po struci??? ili istoricar????jasko_ba wrote:Vidio sam tunele u pecini, podrucje Kamenica u Zavidovicima, uredjeniji i pravilniji od onog sto je Semir prokopao gore. Samo za razliku od ovog idiota, ja necu ubjedjivati ljude da je gore bila civilizacija prije 15 hiljada godina.

Sad kad si ovo postavio, još sam uvjerniji da ovo nije prirodna struktura.VjecitiStudent wrote:
A da uključiš Google Earth i pogledaš malo i ostale strane?
Iskreno, na osnovu čega ste vi donijeli svoje zaključke?hrasno38 wrote: Dzaba prica druze ...ljudi koji nisu ni ublizu sa strukom koja se bavi ovim poslom jednostavno nesto tvrde na osnovu ne toga sto su tamo bili nego na osnovu toga sto su negdje nesto procitali i sto im je negdje neko rekao. I onda bi ih trebalo smatrati relavantnim sugovornicima. Nikad robom Mirko I Slavko!!!!

Sve je u redu i pravi stručnjaci u ovoj oblasti često naprave istu grešku.julisiz es grant wrote: Sad kad si ovo postavio, još sam uvjerniji da ovo nije prirodna struktura.
Hvala!
Even so it takes practice to train the eye to distinguish between what might be a lost city and what might be a big disappointment.
“In the first season that we used the photographs, we went twice or three times, quite a distance to something that looked like a really big pyramid,” he recalled. “It turned out to be just a natural hill.”
http://www.theguardian.com/world/2014/o ... van-sprajc
Dobro je, do jednog smo doprli ...Dozer wrote:Dobro, tu je prije 600-700 godina postojao grad, to se zna...ali, kakve to veze ima s ovim datiranjima od oko 30.000 godina...?
Idemo dalje.
Stari grad Visoki je bio poznati srednjovjekovni grad i tvrđava koji je nastao u 14. vijeku na brdu Visočici. U njegovom podnožju, te ujedno podnožju Visočice se danas nalazi grad Visoko.
1. septembra 1355. godine, u povelji mladog bana Tvrtka I Kotromanića pod nazivom "in castro nosto Visoka vocatum" desilo se prvo spominjanje Starog grada Visokog. Služio je i kao sjedište visokog feudalca sa titulom velikog kneza bosanskog.
U drugoj polovini 11. vijeka se spominje bosanska biskupija i njeno sjedište Civitas Bosna, a sjedište bosanske biskupije je bilo upravo u Visočkoj dolini i njegovim stolnim mjestima, gdje su starješine crkvene hijerarhije, kao i visoki dostojanstvenici bosanske crkve stolovali.
Stari grad Visoki je smješten na vrhu 213 metara visokog brda Visočica na visini od 766,5 m, i oko 300 m iznad doline gdje se razvio sam grad Visoko. Smješten je na istaknutom mjestu sa izvrsnim pregledom na čitavu okolinu. Prilaz se nalazi na jugozapadnoj strani, sa ravni koja je 60 metara niže, a podgrađe tvrđave i grada se zvalo Podvisoki. Iako historijski važan, stari grad Visoki nije bio velikih dimenzija, dužine oko 60 m i širine oko 25 m imao je dvije kule koje su ga štitile po cijeloj dužini. Unutar samog grada postoji nekoliko tragova zgrada. Debljina zida je oko 2 m, a uglavnom je građen od pločastog vapnenca lokalnog porijekla koji su grubo otesani, dok je jamski pijesak za mješavinu nejednake čvrstine i dosta grub. Oko cijelog grada je iskopan jarak dubine oko 4 metra, a širine oko 8 do 10 metara.
Primarna funkcija starog grada Visoki je bila ona odbrambena, ali također je bilo mjesto odakle su bosanski vladari pisali mnoge povelje i dokumente, a zadnja napisana je bila ona iz 1436. kada je knez Tvrtko Borovinić izdao isprave na Visokom. Iako napušten odavno, dokazi i na kojima se temelji historija starog grada Visoki i ostalih mjesta u visočkoj dolini su pronađeni tokom 1950-tih, 1970-tih i 1980-tih godina sa arheološkim iskopavanjima i nalazima.
Najstarija sačuvana literatura je ona od Đorđa Stratimirovića iz 1891. godine. Dokazi na kojima se temelji historija starog grada Visoki i ostalih mjesta u visočkoj dolini su pronađeni tokom 1950-tih, 1970-tih i 1980-tih godina sa arheološkim iskopavanjima i nalazima koje su uglavnom javnosti predstavljali Pavao Anđelić, Hamdija Kreševljaković, Đoko Mazalić, Desanka Kovačević-Kojić. Đoko Mazalić je 1953. godine dao detaljan opis ruševina koji je do danas nezamjenjljiv izvor kada se spominje stari grad Visoki. Osmanlijskim osvajanjem Bosne grad biva napušten prije 1503. Godine 1626. Đorđić spominje Visoki među napuštenim gradovima.
Danas je Stari grad Visoki nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.

http://www.prweb.com/releases/2013/4/prweb10657023.htmBanksy wrote: O kakvim ''datiranjima od oko 30.000 godina'' govoriš, ko, gdje, šta?
Facts that have been verified by scientific analytic testing include:
The Sun pyramid stands over 722 feet (220 m) high one third taller than the Great Pyramid of Giza
Radio carbon klix shows the pyramid to be at least 24,800 years old
Material Analysis shows that the structure is from man-made concrete
There is an 8.000 kg ceramic block under the pyramid in the underground labyrinth
An energy beam, electromagnetic in nature with a radius of 4.5 meters and a frequency of 28 kHz,has been detected and measured coming from the top of the Sun pyramid
An ultrasound beam with a radius of 10 meters and frequency of 28-33 kHz has been measured on the top of the pyramid, as well
The pyramids are aligned with the earth’s cardinal points and oriented to stellar North
VjecitiStudent wrote: To što je, ko turista putovao malo po Južnoj Americi. Ili što je doktorirao kod "čuvenog arheologa" Hidajeta Repovca na nepostojećoj arheologiji sarajevskog FPN-a?
Ajde sto nesto negiras ali sto ne citas sta pisem. Gdje sam ja to decidno kao sto ti negiras rekao da je ovo piramida????NIGDJE!!!! I uvijek kad napisem piramida ispred ide tzv ali za razliku od tebe ja sam obisao kompletan komlex i svojim ocima vidio sto sam vidio a to je da tamo vrijedi i te kako kopati i da to nema sanse da je dijelo prirode. Sasvim sigurno pomocu istorisjkih fakata znamo da je tu bio stari grad Visoki koji je nastao prije oprilike 600-650 godina a da su se recimo prve Nubijske piramide pocele graditi 300 godina p.n.e. Dakle tko ima pravo da tvrdi da se i na nasim prostorima tada nisu gradile piramide???? To bi bilo isto kad bi tvrdio da na nasim prostorima u to vrijeme nije bilo zivota. Sta je sa kineskim piramidama....sto su se to piramide mogle graditi u Kini a ne nasim prostorima??? Sta cemo sa ovim:VjecitiStudent wrote:Iskreno, na osnovu čega ste vi donijeli svoje zaključke?hrasno38 wrote: Dzaba prica druze ...ljudi koji nisu ni ublizu sa strukom koja se bavi ovim poslom jednostavno nesto tvrde na osnovu ne toga sto su tamo bili nego na osnovu toga sto su negdje nesto procitali i sto im je negdje neko rekao. I onda bi ih trebalo smatrati relavantnim sugovornicima. Nikad robom Mirko I Slavko!!!!
A na dnu ovog gore opet ti pišeDozer wrote: ...http://www.prweb.com/releases/2013/4/prweb10657023.htmBanksy wrote: O kakvim ''datiranjima od oko 30.000 godina'' govoriš, ko, gdje, šta?Facts that have been verified by scientific analytic testing include:
The Sun pyramid stands over 722 feet (220 m) high one third taller than the Great Pyramid of Giza
Radio carbon klix shows the pyramid to be at least 24,800 years old
Material Analysis shows that the structure is from man-made concrete
There is an 8.000 kg ceramic block under the pyramid in the underground labyrinth
An energy beam, electromagnetic in nature with a radius of 4.5 meters and a frequency of 28 kHz,has been detected and measured coming from the top of the Sun pyramid
An ultrasound beam with a radius of 10 meters and frequency of 28-33 kHz has been measured on the top of the pyramid, as well
The pyramids are aligned with the earth’s cardinal points and oriented to stellar North
De bolan Dozeru, da dokažeš Semira, opet nam citiraš Semira.For more information on the Bosnian Pyramid Archeological site go to:
http://www.piramidasunca.ba/eng/home-en ... w=featured
Osnovno, teret dokazivanja je UVIJEK na onome ko tvrdi da je nešto pronašao, ne obratno.hrasno38 wrote:Ajde sto nesto negiras ali sto ne citas sta pisem. Gdje sam ja to decidno kao sto ti negiras rekao da je ovo piramida????NIGDJE!!!! I uvijek kad napisem piramida ispred ide tzv ali za razliku od tebe ja sam obisao kompletan komlex i svojim ocima vidio sto sam vidio a to je da tamo vrijedi i te kako kopati i da to nema sanse da je dijelo prirode. Sasvim sigurno pomocu istorisjkih fakata znamo da je tu bio stari grad Visoki koji je nastao prije oprilike 600-650 godina a da su se recimo prve Nubijske piramide pocele graditi 300 godina p.n.e. Dakle tko ima pravo da tvrdi da se i na nasim prostorima tada nisu gradile piramide???? To bi bilo isto kad bi tvrdio da na nasim prostorima u to vrijeme nije bilo zivota. Sta je sa kineskim piramidama....sto su se to piramide mogle graditi u Kini a ne nasim prostorima??? Sta cemo sa ovim:VjecitiStudent wrote:Iskreno, na osnovu čega ste vi donijeli svoje zaključke?hrasno38 wrote: Dzaba prica druze ...ljudi koji nisu ni ublizu sa strukom koja se bavi ovim poslom jednostavno nesto tvrde na osnovu ne toga sto su tamo bili nego na osnovu toga sto su negdje nesto procitali i sto im je negdje neko rekao. I onda bi ih trebalo smatrati relavantnim sugovornicima. Nikad robom Mirko I Slavko!!!!
"U Grčkoj je pronađeno 16 manjih piramida, a navodno je najstarija piramida Hellenikon, izgrađena od vapnenca u 4. stoljeću prije nove ere. Ostaci piramide Hellenikon su blizu Argosa na Peleponezu."
Opet isto pitanje ako su gradjene u Grckoj sto slicne gradjevine nisu mogle i u BiH itd itd. Cinjenica je da su piramide pronadjene u svim dijelovima svijeta osim na Antarktici i onda da ja sad kao covjek koji se ne bavi tim faktima tvrdim da nesto jeste ili nije piramida ma ne pada mi na pamet.
...
Ti si puk'o k'o livada haveru...VjecitiStudent wrote:
A na dnu ovog gore opet ti piše
De bolan Dozeru, da dokažeš Semira, opet nam citiraš Semira.For more information on the Bosnian Pyramid Archeological site go to:
http://www.piramidasunca.ba/eng/home-en ... w=featured
Do kad ova dječija posla?
Facts that have been verified by scientific analytic testing include:[/size]