RTV taksa

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
Tomahawk11
Globalni moderator

#876 Re: RTV taksa

Post by Tomahawk11 »

edo_79 wrote:
Plaćam je ali JEDNOM ... jel ti razumiješ u čemu je fol??
I ovako je plaćaš jednom.
Nađi mi gdje je još plaćaš, ja ću ti je plaćati.
Nego se lakše praviti Englez.
Da ne govorim kako žmiriš na ovo da je taksa nezakonita.
edo_79

#877 Re: RTV taksa

Post by edo_79 »

Tomahawk11 wrote:
edo_79 wrote:
Plaćam je ali JEDNOM ... jel ti razumiješ u čemu je fol??
I ovako je plaćaš jednom.
Nađi mi gdje je još plaćaš, ja ću ti je plaćati.
Nego se lakše praviti Englez.
Da ne govorim kako žmiriš na ovo da je taksa nezakonita.
Nemam ja tebi šta tražiti.. NEĆU DA PLATIM I GOTOVO .... ko hoće bujrum njegova dobra volja .... Jel ti misliš da nije ta taksa uračunata u onih 36KM koje svaki mjesec plaćam BH Telekomu??
Tomahawk11
Globalni moderator

#878 Re: RTV taksa

Post by Tomahawk11 »

edo_79 wrote:
Nemam ja tebi šta tražiti.. NEĆU DA PLATIM I GOTOVO .... ko hoće bujrum njegova dobra volja .... Jel ti misliš da nije ta taksa uračunata u onih 36KM koje svaki mjesec plaćam BH Telekomu??
I nemoj. Plaćaj ovu koja nema zakonsko uporište, jer MORAŠ, kurko ćeš registrovati auto, ali nemoj ovu koja je zakonski propisana, jer NE MORAŠ 8)
Samo trebamo jasno reći kako stvari stoje, jesam u pravu?!
edo_79

#879 Re: RTV taksa

Post by edo_79 »

Tomahawk11 wrote:
edo_79 wrote:
I nemoj. Plaćaj ovu koja nema zakonsko uporište, jer MORAŠ, kurko ćeš registrovati auto, ali nemoj ovu koja je zakonski propisana, jer NE MORAŠ 8)
Samo trebamo jasno reći kako stvari stoje, jesam u pravu?!
Ne moram jer mi oni ne isporučuju signal ....
Henry Chinaski

#880 Re: RTV taksa

Post by Henry Chinaski »

Plaćam i nadam se da će se nekad uspostaviti pravo i red u ovoj zemlji.
Svi koji ne poštuju zakon nemaju nikakvo pravo da seru drugima koji ga ne poštuju pa ni političarima. Zaslužili su da žive u septičkoj jami jer sami stvaraju takvo okruženje.
Tomahawk11
Globalni moderator

#881 Re: RTV taksa

Post by Tomahawk11 »

Henry Chinaski wrote:Plaćam i nadam se da će se nekad uspostaviti pravo i red u ovoj zemlji.
Svi koji ne poštuju zakon nemaju nikakvo pravo da seru drugima koji ga ne poštuju pa ni političarima. Zaslužili su da žive u septičkoj jami jer sami stvaraju takvo okruženje.
Pa evo, ne zna niko što plaća neku taksu koja nije zakonski regulisana, ali zna što ne plaća zakonski propisanu.
Meni je jasno, ali igramo se gluhih telefona.
Euridika
Globalna šefica

#882 Re: RTV taksa

Post by Euridika »

Ne mogu da vjerujem da je ovdje tema skrenula na zakonska "opravdanja" kome se isporučuje RTV signal. Pokušavam, ali ne uspijevam razumjeti da li se ljudi ovdje šale kad da kažu da im JS ne isporučuje signal ili stvarno ne razumiju šta znači isporuka signala.
Pod isporukom signala se misli na pokrivenost područja signalom koji se emitira putem zemaljske radio-televizijske mreže i misli se prevashodno na zračni, analogni signal. BiH još uvijek nije prešla na digitalni zračni signal.
Skoro svako naseljeno mjesto u BiH je pokriveno zemaljskim RTV signalom, izuzetak su samo neke općine i mjesta koja se nalaze na nepristupačnim terenima, na visokim kotama na planinama i sl., te dijelovi nekih općina na kojima mrežna infrastruktura nije u dovoljnom kapacitetu instalirana (manjak repetitora). Da li iko od vas ima kod kuće sobnu ili vanjsku antenu za prijem zemaljskog signala je nebitno, poenta je da je to područje gdje živite pokriveno signalom i da se isti može 'uhvatiti' i da je dovoljno jak da se mogu nesmetano pratiti programi. I vadione na ovaj fazon 'ja ne primam zemaljski signal, već kablovski ili putem telekom operatera' ne pije vodu. Apsolutno je nebitna ta činjenica, bitno je to da je vama, tj. svima nama, omogućen prijem RTV signala zemaljskom mrežom, a hoćemo li mi to koristiti ili ne je naša stvar. Ista stvar je sa odabirom programa kojeg ćete gledati, to što ne gledate BHT ili FTV vas ne oslobađa od zakonske obaveze da platite RTV taksu.

Prema tome, ako ćete već tražiti neka zakonska uporišta za odbijanje plaćanja RTV takse, onda se makar pobrinite da nađete prava uporišta, a ne ovako lupati. A hoćete li plaćati ili ne, do vas je.
edo_79

#883 Re: RTV taksa

Post by edo_79 »

Euridika wrote:Ne mogu da vjerujem da je ovdje tema skrenula na zakonska "opravdanja" kome se isporučuje RTV signal. Pokušavam, ali ne uspijevam razumjeti da li se ljudi ovdje šale kad da kažu da im JS ne isporučuje signal ili stvarno ne razumiju šta znači isporuka signala.
Pod isporukom signala se misli na pokrivenost područja signalom koji se emitira putem zemaljske radio-televizijske mreže i misli se prevashodno na zračni, analogni signal. BiH još uvijek nije prešla na digitalni zračni signal.
Skoro svako naseljeno mjesto u BiH je pokriveno zemaljskim RTV signalom, izuzetak su samo neke općine i mjesta koja se nalaze na nepristupačnim terenima, na visokim kotama na planinama i sl., te dijelovi nekih općina na kojima mrežna infrastruktura nije u dovoljnom kapacitetu instalirana (manjak repetitora). Da li iko od vas ima kod kuće sobnu ili vanjsku antenu za prijem zemaljskog signala je nebitno, poenta je da je to područje gdje živite pokriveno signalom i da se isti može 'uhvatiti' i da je dovoljno jak da se mogu nesmetano pratiti programi. I vadione na ovaj fazon 'ja ne primam zemaljski signal, već kablovski ili putem telekom operatera' ne pije vodu. Apsolutno je nebitna ta činjenica, bitno je to da je vama, tj. svima nama, omogućen prijem RTV signala zemaljskom mrežom, a hoćemo li mi to koristiti ili ne je naša stvar. Ista stvar je sa odabirom programa kojeg ćete gledati, to što ne gledate BHT ili FTV vas ne oslobađa od zakonske obaveze da platite RTV taksu.

Prema tome, ako ćete već tražiti neka zakonska uporišta za odbijanje plaćanja RTV takse, onda se makar pobrinite da nađete prava uporišta, a ne ovako lupati. A hoćete li plaćati ili ne, do vas je.
Itekako je bitno ..... hoćeš li preko Internet kabla hvatati zemaljski signal? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Tomahawk11
Globalni moderator

#884 Re: RTV taksa

Post by Tomahawk11 »

Euridika wrote: Prema tome, ako ćete već tražiti neka zakonska uporišta za odbijanje plaćanja RTV takse, onda se makar pobrinite da nađete prava uporišta, a ne ovako lupati. A hoćete li plaćati ili ne, do vas je.
Neće ljudi da plaćaju DVA PUTA. Samo niko ne zna koji je to PRVI PUT. Gdje još ima ta RTV taksa? Gledam svoj račun od Telemacha, nema RTV takse.
edo_79

#885 Re: RTV taksa

Post by edo_79 »

Tomahawk11 wrote:
Euridika wrote: Prema tome, ako ćete već tražiti neka zakonska uporišta za odbijanje plaćanja RTV takse, onda se makar pobrinite da nađete prava uporišta, a ne ovako lupati. A hoćete li plaćati ili ne, do vas je.
Neće ljudi da plaćaju DVA PUTA. Samo niko ne zna koji je to PRVI PUT. Gdje još ima ta RTV taksa? Gledam svoj račun od Telemacha, nema RTV takse.
Plaćaj ti slobodno ;-) :thumbup:
Tomahawk11
Globalni moderator

#886 Re: RTV taksa

Post by Tomahawk11 »

edo, nije uopšte poenta da li ti plaćaš ili ne plaćaš, kao ni ja.
Poenta je da se licemjerno, da se navode razlozi neplaćanja koji nemaju veze s vezom i da niko ne zna odgovoriti što plaća nezakonitu ekološku taksu kod registracije vozila.
Odgovori su jasni: plaćaš jer moraš i ne plaćaš jer ne moraš.
Sutra nek nađu načina da moraš plaćati RTV taksu, pitao bih te koju bi priču pričao.
edo_79

#887 Re: RTV taksa

Post by edo_79 »

Tomahawk11 wrote:edo, nije uopšte poenta da li ti plaćaš ili ne plaćaš, kao ni ja.
Poenta je da se licemjerno, da se navode razlozi neplaćanja koji nemaju veze s vezom i da niko ne zna odgovoriti što plaća nezakonitu ekološku taksu kod registracije vozila.
Sutra nek nađu načina da moraš plaćati RTV taksu, pitao bih te koju bi priču pričao.
Neću je plaćati ba .... prodam TV i šta onda? NA osnovu čega će naplatiti ..... Sve se može ako misliš svojom glavom. Pusti to mora se
Tomahawk11
Globalni moderator

#888 Re: RTV taksa

Post by Tomahawk11 »

edo_79 wrote:
Tomahawk11 wrote:edo, nije uopšte poenta da li ti plaćaš ili ne plaćaš, kao ni ja.
Neću je plaćati ba .... prodam TV i šta onda? NA osnovu čega će naplatiti ..... Sve se može ako misliš svojom glavom. Pusti to mora se
Ama nemoj. Bolan, nisam ja ni inkasant ni sudski izvršioc ni Bog otac.
Ja diskutujem na temu, a hoće li ko plaćati ili neće - zaboli me.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#889 Re: RTV taksa

Post by un1ted »

Kako jednom, kad placas svake godine? Da registrujes auto svaki mjesec isto bi je placao. Vec dvije godine placas eko taksu koja je neustavna.

Mozes ti i taksu platiti JEDNOM GODISNJE. Ne kontam kako ne shvatas poveznicu? Zalis se i pozivas na zakon u vezi takse, a ne zalis se za DONESENU PRESUDU koja je USTAVNO NELEGALNA.

Ne kontam?
Henry Chinaski

#890 Re: RTV taksa

Post by Henry Chinaski »

edo_79 wrote:
Ja nisam pretjerano rječit ali ima jedan koji uvijek sve dobro objasni:
http://www.6yka.com/novost/17638/dezulo ... ga-covika-
Last edited by Henry Chinaski on 04/10/2017 10:58, edited 1 time in total.
Euridika
Globalna šefica

#891 Re: RTV taksa

Post by Euridika »

edo_79 wrote:
Euridika wrote:Ne mogu da vjerujem da je ovdje tema skrenula na zakonska "opravdanja" kome se isporučuje RTV signal. Pokušavam, ali ne uspijevam razumjeti da li se ljudi ovdje šale kad da kažu da im JS ne isporučuje signal ili stvarno ne razumiju šta znači isporuka signala.

Itekako je bitno ..... hoćeš li preko Internet kabla hvatati zemaljski signal? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Ma nije bitno na šta ćeš ga ti hvatati, kako ne kontaš. Poenta je da si u kući pokriven zemaljskim signalom, a to se lako utvrdi - dođu ovi s FTV, ponesu svoje štapne, ručne antene, prođu ti kroz stan, izmjene jačinu signala i ako je jačina izmjerenog signala u radnom opsegu, ti potpadaš pod kategoriju onih koji su obavezni plaćati RTV taksu. A sad je dalje na tebi hoćeš li plaćati ili ne.
edo_79

#892 Re: RTV taksa

Post by edo_79 »

Euridika wrote:Itekako je bitno ..... hoćeš li preko Internet kabla hvatati zemaljski signal? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Ma nije bitno na šta ćeš ga ti hvatati, kako ne kontaš. Poenta je da si u kući pokriven zemaljskim signalom, a to se lako utvrdi - dođu ovi s FTV, ponesu svoje štapne, ručne antene, prođu ti kroz stan, izmjene jačinu signala i ako je jačina izmjerenog signala u radnom opsegu, ti potpadaš pod kategoriju onih koji su obavezni plaćati RTV taksu. A sad je dalje na tebi hoćeš li plaćati ili ne.[/quote]

Itekako je bitno .... I NE NEĆU ;-)
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#893 Re: RTV taksa

Post by Romeo 80 »

Je li se meni čini ili ovdje Edo_79 sam sebe citira?! :D
Maraschino

#894 Re: RTV taksa

Post by Maraschino »

Euridika wrote:

Ma nije bitno na šta ćeš ga ti hvatati, kako ne kontaš. Poenta je da si u kući pokriven zemaljskim signalom, a to se lako utvrdi - dođu ovi s FTV, ponesu svoje štapne, ručne antene, prođu ti kroz stan, izmjene jačinu signala i ako je jačina izmjerenog signala u radnom opsegu, ti potpadaš pod kategoriju onih koji su obavezni plaćati RTV taksu. A sad je dalje na tebi hoćeš li plaćati ili ne.
Cekaj, zar se jos uvijek signal fata na one ''riblja kost'' antene? :D
mayab

#895 Re: RTV taksa

Post by mayab »

Nećeš vjerovati, ali i DIGITALNI signal se fata na te iste antene , dakle, ne postoji DIGITALNA ANTENA :pisnuo:
eeeeeee

#896 Re: RTV taksa

Post by eeeeeee »

mali_milojica wrote:Ovdje raja pojma nema o cemu pricaju,a vode raspravu.
Nista neobicno za BiH. Pored 4mil selektora,trenera,strucnjaka za porez,struju,autoceste itd imamo i 4mil strucnjaka za rtv taksu :lol:
Naplata u RS je preko 80%
Od tih 80% Srbi daju 25% FTV i 50% BHT.
RTRS ide 25%

Tako je na papiru, ali je u praksi skroz drugačije

Dug RTRS-a prema BHT je cca 12 miliona maraka nikad ni feninga nisu uplatili
Dug FTV-a prema BHT je cca 18 miliona maraka nikad ni feninga nisu uplatili

Glavno je pitanje zasto se pretprata svela samo na EPBiH??? i zasto godinama niko ne odgovara u Hercegovini jer ne plaćaju pretplatu.

Odgovor je jasan očigledno je da svi trebaju prestati jer sankcija nema pa oni koji plaćaju jos budale ispadaju.

Djeca nam se smiju moj Reufe
https://www.youtube.com/watch?v=pgFJtJSGDdc
orinoco

#897 Re: RTV taksa

Post by orinoco »

Najefikasniji način naplate RTV takse u BiH bio bi posredstvom kablovskih operatera. Država treba te firme zadužiti za taksu, a ovi neka se brinu o naplati. A mogu postići i skoro 100% naplatu, jer ko god ima TV, ima i kablovsku... Evidencija postoji, samo je treba realizirati u naplatu.
edo_79

#898 Re: RTV taksa

Post by edo_79 »

orinoco wrote:Najefikasniji način naplate RTV takse u BiH bio bi posredstvom kablovskih operatera. Država treba te firme zadužiti za taksu, a ovi neka se brinu o naplati. A mogu postići i skoro 100% naplatu, jer ko god ima TV, ima i kablovsku... Evidencija postoji, samo je treba realizirati u naplatu.
Kratko i jasno :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Euridika
Globalna šefica

#899 Re: RTV taksa

Post by Euridika »

Maraschino wrote:
Euridika wrote:

Cekaj, zar se jos uvijek signal fata na one ''riblja kost'' antene? :D
Evo odgovorio ti je mayab. Da, signal se hvata klasičnim antenama, a ako je pritom i digitalni, onda se dekodira putem digitalnog risivera. I kablovski operateri hvataju signal putem antena (što zemaljskih, što satelitskih), pa ga onda ubacuju u svoj kablovski sistem (slično vrijedi za telekom operatere).
Euridika
Globalna šefica

#900 Re: RTV taksa

Post by Euridika »

edo_79 wrote:
orinoco wrote:Najefikasniji način naplate RTV takse u BiH bio bi posredstvom kablovskih operatera. Država treba te firme zadužiti za taksu, a ovi neka se brinu o naplati. A mogu postići i skoro 100% naplatu, jer ko god ima TV, ima i kablovsku... Evidencija postoji, samo je treba realizirati u naplatu.
Kratko i jasno :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Ipak nemaju svi kablovsku televiziju, odnosno Moja TV ili neki sličan paket. Ljudi u manjim sredinama, posebno stari, koriste klasični prijem signala putem antena.

Mada, generalno se slažem za ideju, da se naplata RTV takse uključi u račune za kablovsku/Moja TV za sve korisnike koji istu koriste. Samo dabogda da do tog dođe, jer neće niko praviti više modela naplate, preskupo je i neefikasno. A osim toga, kablovski operateri su privatne kompanije, slabo su regulirani zakonom (nadzire njih RAK, ali nije to ni približno striktno kao javne emitere).
Post Reply