jeza u ledja wrote:Trudio si se vise puta dokazati da su MB proamericki, odnosno proizraelski igraci, tj. da su instalirani od strane istih. Takodje, trudio si se dokazati da su KSA i cionisti u nekoj vrsti saradnje. Znaci, KSA, SAD, Izrael, mudzahedini, MB, sve si stavljao u isti kos.
Posto znam da ces reci da nisi, eto recimo da sam te pogresno shvatio, pa cu onda jasno postaviti pitanje - da li Americi i Izraelu odgovara vise Mursi ili Sisi? Da li se interesi Izraela, Amerike, i KSA u Egiptu podudaraju? Dakle ako ne, zasto, i obrnuto?
I molim te, bez retorickih odgovora tipa "Amerika je pod kontrolom XY". Recimo zarad klarifikacije, da su Amerika i Izrael ti X i Y.
PS: Egipatska armija je placena americkim dolarima. Tvrditi da oni rade suprotno americkim interesima je u najmanju ruku nelogicno.
Naravno da neću reći. Otkud ti to? Ja znam šta "pričam", a pišem samo o onom što dobro znam: u osnovi oni čine jedan geopolitički blok, što ne znači da ne postoje brojne i bitne razlike među njima kao što nova geopolitička dinamika (uzrokovana prije svega uzdizanjem Kremlja i Pekinga) otvara nove mogućnosti na sceni.Posto znam da ces reci da nisi
- pozicija Katara je sasvim drugačija od pozicije KSA. Katar i nije država, nego podfirma BG Group, čiji većinski osnivački kapital vodi do finansijskog mogula EU;

- Taj i takav Katar je glavni finansijer i medijski promoter MB, nad kojim je, takođe, imao presudan uticaj kada su 1994 (opet famozne, unipolarne 90-e) revidirali pozicije osnivača Bratstva;
- Takav Katar, pseudodržava, je nešto sasvim drugo od KSA ili Emirata i među njima je bilo i ostalo evidentno rivalstvo, još preciznije - jedva prikriveni animozitet - iako su i jedni (Katar prema GB) i drugi (KSA prema SAD) bili organski vezani za zapad (GB i SAD, samim tim i za interese Izraela);
- SAD su u Bratstvu imale glavnu snagu za iznošenje tereta takozvanog "arapskog proljeća", a američki diplomat iz Egipta je nagrađen promocijom u sami vrh vanjskopolitičkog odjeljenja Bijele kuće za Bliski istok;
- Odnos prema Mursiju nije sasvim isti u Obaminoj i Natanjahuovoj administraciji; Bibi je teško mogao da svari Mursija, ali se pomirio sa tom činjenicom.
________
Nakon ovog krokiranja nekih zanimljivih, poznatih i manje poznatih detalja, da odgovorim na tvoje pitanje:
da li Americi i Izraelu odgovara vise Mursi ili Sisi? Da li se interesi Izraela, Amerike, i KSA u Egiptu podudaraju? Dakle ako ne, zasto, i obrnuto?
- SAD-u i Izraelu (bez obzira na Natanjahuov odium spram Mursija) više odgovara Mursi, ali, izgleda da je i Bijela kuća zapanjena njegovom/njihovom antologijskom nekompetencijom.
- Interesi SAD-a i Izraela su mahom identični, dok je pozicija KSA drugačija. Za njih su ihvanije (MB) od početka bile neprihvatljive te je to mjesto na kome se pozicija SAD i KSA sasvim razilazi.