Medjunarodno pravo ga daje, tako da ne moze nikako biti "omoguceno". Kako mozes omoguciti nesto sto vec imas?tnnt wrote:pa pristup je omogućen, šta tebi nije jasno?Red Wolf wrote: Bezveze ti prica,HR MORA omoguciti BiH nesmetan pristup medjunarodnim vodama,neznam sta tu nije jasno
Peljeski most zele graditi!
- hevi metalac
#876 Re: Peljeski most zele graditi!
- dalmatinka
#877 Re: Peljeski most zele graditi!
Ljudi zamarate me u ovu uru s "quote" nesposobnošću. 
- and
#878 Re: Peljeski most zele graditi!
u ovom tekstu u globusu se spominje da bi se neki stubovi gradili na bih teritoriju?tnnt wrote:pa pristup je omogućen, šta tebi nije jasno?Red Wolf wrote: Bezveze ti prica,HR MORA omoguciti BiH nesmetan pristup medjunarodnim vodama,neznam sta tu nije jasno
-
swanfilter
#879 Re: Peljeski most zele graditi!
tnnt wrote:i te kako ima, vi bi luku a la Amsterdam a ni pomorske karte nemate a bogme ni mornarice
i na osnovu tih fantazija pokušavate spriječiti nas u gradnji prijeko potrebnog mosta
Nikada se ne zna .. Ne moze i jare na magare. Dosta su nas komsije, jedni i drugi, okretali oko prsta. Ulozite koju KN vise i problem rijesen.
- hevi metalac
#880 Re: Peljeski most zele graditi!
ne moze nikako bit rijesen sa "kojom Kn vise"swanfilter wrote:tnnt wrote:i te kako ima, vi bi luku a la Amsterdam a ni pomorske karte nemate a bogme ni mornarice
i na osnovu tih fantazija pokušavate spriječiti nas u gradnji prijeko potrebnog mosta
Nikada se ne zna .. Ne moze i jare na magare. Dosta su nas komsije, jedni i drugi, okretali oko prsta. Ulozite koju KN vise i problem rijesen.
Pristup medj. vodama je bazicni interes BiH. Sustinska, krucijalna stvar.
-
tnnt
#881 Re: Peljeski most zele graditi!
bogme i ja odustajem, hoće pristupdalmatinka wrote:Ljudi zamarate me u ovu uru s "quote" nesposobnošću.
kažemo imaju ga
a opet nešto drobe, umoriše i mene
- Red Wolf
#882 Re: Peljeski most zele graditi!
Evo ga proradi quote,da nesmaramo bezveze,vi necete nikada moci dobiti dozvolu za gradnju bilo cega dok ne ispunite te uslove,pa ti sad trazi kartu,brodove,kapetane duge plovidbe...nije to hir to je medjunarodno pravilodalmatinka wrote:Ljudi zamarate me u ovu uru s "quote" nesposobnošću.
- dalmatinka
#883 Re: Peljeski most zele graditi!
Kako ti kažeš!Red Wolf wrote:Evo ga proradi quote,da nesmaramo bezveze,vi necete nikada moci dobiti dozvolu za gradnju bilo cega dok ne ispunite te uslove,pa ti sad trazi kartu,brodove,kapetane duge plovidbe...nije to hir to je medjunarodno pravilodalmatinka wrote:Ljudi zamarate me u ovu uru s "quote" nesposobnošću.
-
tnnt
#884 Re: Peljeski most zele graditi!
kakva dozvola?Red Wolf wrote: Evo ga proradi quote,da nesmaramo bezveze,vi necete nikada moci dobiti dozvolu za gradnju bilo cega dok ne ispunite te uslove,pa ti sad trazi kartu,brodove,kapetane duge plovidbe...nije to hir to je medjunarodno pravilo
most se počeo graditi i samo je nedostatak novaca i kriza spriječila da već nije gotov

- Red Wolf
#885 Re: Peljeski most zele graditi!
Jasta je,tnnt wrote:kakva dozvola?Red Wolf wrote: Evo ga proradi quote,da nesmaramo bezveze,vi necete nikada moci dobiti dozvolu za gradnju bilo cega dok ne ispunite te uslove,pa ti sad trazi kartu,brodove,kapetane duge plovidbe...nije to hir to je medjunarodno pravilo
most se počeo graditi i samo je nedostatak novaca i kriza spriječila da već nije gotov![]()
-
tnnt
- hevi metalac
#887 Re: Peljeski most zele graditi!
Nema mosta, ali kaze covjek da se pocelo. Pa siguran sam da se niko nece pocesati po g...ci ako recimo udjete molom ili kakvim vezom par metara u more i to proglasite pocetkom gradnje.....
Nemojte sipove pobijati i/ili betonirati na sredini prolaza, tada ce gradnja biti tretirana drugacije u pravnom smislu.
Nemojte sipove pobijati i/ili betonirati na sredini prolaza, tada ce gradnja biti tretirana drugacije u pravnom smislu.
-
tnnt
#888 Re: Peljeski most zele graditi!
pa naravno da ga nema, počelo se graditi 2008hevi metalac wrote:Nema mosta, ali kaze covjek da se pocelo. Pa siguran sam da se niko nece pocesati po g...ci ako recimo udjete molom ili kakvim vezom par metara u more i to proglasite pocetkom gradnje.....
valjda znaš da je nastala kriza 2009, inaće bi kao što rekoh već bio gotov
- hevi metalac
#889 Re: Peljeski most zele graditi!
ja bih se do sad, na tvom mjestu inaće, zapitao da li je gorespomenuta kriza permanentna po prirodi nesta mi je tu sumljivotnnt wrote:pa naravno da ga nema, počelo se graditi 2008hevi metalac wrote:Nema mosta, ali kaze covjek da se pocelo. Pa siguran sam da se niko nece pocesati po g...ci ako recimo udjete molom ili kakvim vezom par metara u more i to proglasite pocetkom gradnje.....
valjda znaš da je nastala kriza 2009, inaće bi kao što rekoh već bio gotov
-
tnnt
#890 Re: Peljeski most zele graditi!
mnogo si pametan dečko, nebi se reklo po dosadašnjem shvačanju tematike i problematike mostahevi metalac wrote: ja bih se do sad, na tvom mjestu inaće, zapitao da li je gorespomenuta kriza permanentna po prirodi nesta mi je tu sumljivo
- hevi metalac
#891 Re: Peljeski most zele graditi!
bas me osokoli. ako nista ostace mi osjecaj superiornosti.tnnt wrote:mnogo si pametan dečko, nebi se reklo po dosadašnjem shvačanju tematike i problematike mostahevi metalac wrote: ja bih se do sad, na tvom mjestu inaće, zapitao da li je gorespomenuta kriza permanentna po prirodi nesta mi je tu sumljivo
Doduse, ti si usao u problematiku, ali s pogresne strane. Nikako ne objasni kako pravo BiH na pristup medj. vodama pravno moze biti negirano
-
jiji
#892 Re: Peljeski most zele graditi!
Nitko BiH ne negira pravo neskodljivog prolaza, imat ce ga i ako izgradimo most, a koja ce bit visina reci ce studije koje ce utvrdit cinjenice o visini brodova koji ulaze u Neum i izglede BiH da izgradi luku,a to ce se opet temeljit na cinjenicama, a ne na fantaziji i onom sta bi bilo kad bi bilo. I sta ce se gradit i kolko visoko reci ce strucnjaci i studije, a ne ti il ja. Zasad je najizglednija opcija most jer su joj studije koje je narucila EU dale ogromnu prednost.
To sto ti ispravljas druge u pravopisu ne znaci da si superioran vec da vjerovatno to sad ucis u skoli pa vise pazis od drugih, dok vecina nas imamo uzurbani ritam zivota i svoje poslove , pa postove pisemo nabrzinu.
To sto ti ispravljas druge u pravopisu ne znaci da si superioran vec da vjerovatno to sad ucis u skoli pa vise pazis od drugih, dok vecina nas imamo uzurbani ritam zivota i svoje poslove , pa postove pisemo nabrzinu.
-
sredoje
#893 Re: Peljeski most zele graditi!
hevi metalac wrote:bas me osokoli. ako nista ostace mi osjecaj superiornosti.tnnt wrote:mnogo si pametan dečko, nebi se reklo po dosadašnjem shvačanju tematike i problematike mostahevi metalac wrote: ja bih se do sad, na tvom mjestu inaće, zapitao da li je gorespomenuta kriza permanentna po prirodi nesta mi je tu sumljivo![]()
Doduse, ti si usao u problematiku, ali s pogresne strane. Nikako ne objasni kako pravo BiH na pristup medj. vodama pravno moze biti negirano
Osim obaveze povlacenja polazne crte unutarnjih voda da ne zatvara terit, more druge drzave, u stvarnosti UNCLOS nigdje nema definirano smije li se objektima poput mostova na vlastitom terit. moru zatvoriti dostup terit. mora druge drzave do med. voda.
Radi se o nesumnjivo hrv. terit. moru (dakle puni suverenitet), UNCLOS ne brani gradnju na svom terit. moru pod nekim uvjetima - tehnicki gledano, HR ne krsi UNCLOS gradnjom.
-
gost iz ZG
#894 Re: Peljeski most zele graditi!
36 stranica, gotovo-malo manje od 1000 postova ...
a, o mostu, tunelu ..."teleportiranju", odlučit će Europska Unija - koja sve to plaća
Kraj priče za sve "kvazi-političare" i članove tzv. "pomorskih društava"
pametnom dosta
a, o mostu, tunelu ..."teleportiranju", odlučit će Europska Unija - koja sve to plaća
pametnom dosta
-
daddy-kool
#895 Re: Peljeski most zele graditi!
Nije EU magična riječ koja otvara sva vrata i rješava sve probleme, i meni je smiješno što su uopšte spominje. Neće EU rješavati vaše sporove, niti se ovo može preko koljena prelomiti. Ako BiH ocijeni da gradnja mosta ugrožava njene interese podignuće tužbu, pa pred međunarodnim sudom će se riješiti. Već sam navodio neke pravne presedane koji su manje zadirali u prava od ovog što je planirano (mostovi visine 65m).gost iz ZG wrote:36 stranica, gotovo-malo manje od 1000 postova ...
pametnom dosta
-
jiji
#896 Re: Peljeski most zele graditi!
Nije ni to sa tuzbom tako jednostavno,makar bi to i bilo najpametnije.Tesko da BiH moze dokazati da joj taj most ugrozava neskodljiv prolaz,nemozes temeljit tuzbu na fantaziji o luci za koju nepostoje ni planovi,ni novac ,nit moze bit isplativ pored tolkih luka na jadranu koje imaju infrastrukturu,prometnu povezanost i dalje il gomilaju dugove il posluju na rubu isplativosti. Imas primjer sta je Slo radila Hr, Hr je mogla tuzit Slo radi morske granice i dobila bi spor po medunarodnom pravu, al Slo su otezali, blokirali nam pregovore,u isto vrijeme se pozivali na sobrosusjetse odnose,pa da ima jos opcija osim tuzbe i nismo mogli nista,dok pod pritiskom nisu pristali na arbitrazu,a i tu su postavili neke svoje uvjete.Nije samo tako ,micemo tuzit.Malo ti je to sve zaj....a stvar,ne vele bezveze politika je k...a,a i dokazat nesto sto se temelji na ideji koja pitanje dal je izvediva i isplatila...daddy-kool wrote:Nije EU magična riječ koja otvara sva vrata i rješava sve probleme, i meni je smiješno što su uopšte spominje. Neće EU rješavati vaše sporove, niti se ovo može preko koljena prelomiti. Ako BiH ocijeni da gradnja mosta ugrožava njene interese podignuće tužbu, pa pred međunarodnim sudom će se riješiti. Već sam navodio neke pravne presedane koji su manje zadirali u prava od ovog što je planirano (mostovi visine 65m).gost iz ZG wrote:36 stranica, gotovo-malo manje od 1000 postova ...
pametnom dosta
-
daddy-kool
#897 Re: Peljeski most zele graditi!
Moguće - ako je to u pitanju i to treba korigovati, međutim i da prave most 100 km od granice, a koji bi ograničavao 'non-suspendable innocent passage' do Neuma, ostaju svi dosada nabrojani argumenti i opet bi BiH reagovala sa pravom.and wrote:u ovom tekstu u globusu se spominje da bi se neki stubovi gradili na bih teritoriju?tnnt wrote:pa pristup je omogućen, šta tebi nije jasno?Red Wolf wrote: Bezveze ti prica,HR MORA omoguciti BiH nesmetan pristup medjunarodnim vodama,neznam sta tu nije jasno
Last edited by daddy-kool on 13/05/2013 09:47, edited 1 time in total.
-
daddy-kool
#898 Re: Peljeski most zele graditi!
Da li bi se isplatila luka u Neumu - najvjerovatnije da ne bi. Moj prvi post na ovoj temi je da od luke nema ništa, međutim, Neum je jedini izlaz BiH na more i ovdje se osigurava mogućnost za 50-100 godina po potrebi nešto i može biti.jiji wrote:Nije ni to sa tuzbom tako jednostavno,makar bi to i bilo najpametnije.Tesko da BiH moze dokazati da joj taj most ugrozava neskodljiv prolaz,nemozes temeljit tuzbu na fantaziji o luci za koju nepostoje ni planovi,ni novac ,nit moze bit isplativ pored tolkih luka na jadranu koje imaju infrastrukturu,prometnu povezanost i dalje il gomilaju dugove il posluju na rubu isplativosti. Imas primjer sta je Slo radila Hr, Hr je mogla tuzit Slo radi morske granice i dobila bi spor po medunarodnom pravu, al Slo su otezali, blokirali nam pregovore,u isto vrijeme se pozivali na sobrosusjetse odnose,pa da ima jos opcija osim tuzbe i nismo mogli nista,dok pod pritiskom nisu pristali na arbitrazu,a i tu su postavili neke svoje uvjete.Nije samo tako ,micemo tuzit.Malo ti je to sve zaj....a stvar,ne vele bezveze politika je k...a,a i dokazat nesto sto se temelji na ideji koja pitanje dal je izvediva i isplatila...daddy-kool wrote:Nije EU magična riječ koja otvara sva vrata i rješava sve probleme, i meni je smiješno što su uopšte spominje. Neće EU rješavati vaše sporove, niti se ovo može preko koljena prelomiti. Ako BiH ocijeni da gradnja mosta ugrožava njene interese podignuće tužbu, pa pred međunarodnim sudom će se riješiti. Već sam navodio neke pravne presedane koji su manje zadirali u prava od ovog što je planirano (mostovi visine 65m).gost iz ZG wrote:36 stranica, gotovo-malo manje od 1000 postova ...
pametnom dosta
-
jiji
#899 Re: Peljeski most zele graditi!
Vidis u tome je problem mozes onda reci da ce za 100 godina brodivi mozda bit visoki 150 m i da most mora bit bar 200 m visok. Onda bi ja naprimjer mogao ubit susjedu konja jer postoji opasnost da mi jednog dana ubije djet,a trenutno ni nemam djecu , nit zenu, al imam ideju da cu za jedno 20 god.imat djete i da ce ono otic do susjedovog konja i da ce ga taj konj ubit. Ako ti nesto smeta i ides tuzit trebas imat argumente. Vjerujem da ce se BiH i Hr dogovorit i da ce most bit neke normalne visine,al sigurno nece bit najvisi most na planetu radi ideje koja je samo ideja. A sta se tice tuzbe to ti je vise stete nego koristi.
-
daddy-kool
#900 Re: Peljeski most zele graditi!
Ako vam šta znači, može BiH i sada iznajmiti nešto gabaritno pa provozati malo. Mi ne govorimo o budućem kršenju prava, nego o zaštiti sadašnjih. Recimo da imaš pristupni put do kuće, a komšija hoće da pomjeri ogradu prema sredini puta i postavi kapiju sa krovom, takvu da kamion ne može proći. Argument nije: pa nije kamion ni do sada dolazio ovim putem.jiji wrote:Vidis u tome je problem mozes onda reci da ce za 100 godina brodivi mozda bit visoki 150 m i da most mora bit bar 200 m visok. Onda bi ja naprimjer mogao ubit susjedu konja jer postoji opasnost da mi jednog dana ubije djet,a trenutno ni nemam djecu , nit zenu, al imam ideju da cu za jedno 20 god.imat djete i da ce ono otic do susjedovog konja i da ce ga taj konj ubit. Ako ti nesto smeta i ides tuzit trebas imat argumente. Vjerujem da ce se BiH i Hr dogovorit i da ce most bit neke normalne visine,al sigurno nece bit najvisi most na planetu radi ideje koja je samo ideja. A sta se tice tuzbe to ti je vise stete nego koristi.