Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
O'zone
Globalni moderator

#876 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by O'zone »

dzemaludin007 wrote:Ne poznajem taj dio. Ali vidim traka za lijevo skretanje (od skenderije), najednom zaustavna traka i tu se sve zavrsava, nigdje nema da se skrene ili ja ne vidim na slici (bijela ograda)
Skreće se tamo gdje ode ovaj zeleni -golf

Image
supercali

#877 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by supercali »

odmah na kraju ograde ide ulica prema "gore" znaci oko ohr-a i udjes u ljubljansku
dzemaludin007

#878 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by dzemaludin007 »

Aha sad vidim. Fino su sredili ovo, zadnji put kad sam prolazio bili su radovi skoro zapoceti. :) Da su Bog d'o sve ulice ovakve, nego sve usko i nepregledno.
homega

#879 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by homega »

dzemaludin007 wrote:Aha sad vidim. Fino su sredili ovo, zadnji put kad sam prolazio bili su radovi skoro zapoceti. :) Da su Bog d'o sve ulice ovakve, nego sve usko i nepregledno.
Ne možeš "brzu cestu" smjestiti ljudima pod prozore, ne možeš graditi cestu - ne ulicu, u najnaseljenijem dijelu grada, 15 m široku, znajući da se lokalno stanovništvo decenijama kreće preko ulice na putu u školu, s posla, iz trgovine, uidući u šetnje... Samo IDIOT može osmisliti ovakvu "pistu" za skorojevićke Sarajlije :-)
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#880 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by mk ultra »

homega wrote:
dzemaludin007 wrote:Aha sad vidim. Fino su sredili ovo, zadnji put kad sam prolazio bili su radovi skoro zapoceti. :) Da su Bog d'o sve ulice ovakve, nego sve usko i nepregledno.
Ne možeš "brzu cestu" smjestiti ljudima pod prozore, ne možeš graditi cestu - ne ulicu, u najnaseljenijem dijelu grada, 15 m široku, znajući da se lokalno stanovništvo decenijama kreće preko ulice na putu u školu, s posla, iz trgovine, uidući u šetnje... Samo IDIOT može osmisliti ovakvu "pistu" za skorojevićke Sarajlije :-)
a kamere?
tec

#881 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by tec »

homega wrote:
:-) :lol:

Dobro je da si ti došao sa sela da nam pametuješ kao 'uber' starosjedilac. Nemaš ni pojma kada je projektirana cesta, ni započeta izgradnja, ni koja joj je svrha. Naravno niti znaš šta je gradska cesta a šta brza cesta.
Hajvan

#882 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Hajvan »

homega wrote:
….
dakle, odgovor napisah i onda sve pobrisah…..
nepotrebno

jedino ovo- :lol:

jadni brdsko-planinski tipovi koji su navikli na stazice između nabijenih nedovršenih kuća… njima i uličica od 3 metra širine dođe ko avenija…

kažem ja, odavlen treba bježat.
ovaj mentalni sklop je za sjest-plakat
homega

#883 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by homega »

tec wrote:
homega wrote:

Dobro je da si ti došao sa sela da nam pametuješ kao 'uber' starosjedilac. Nemaš ni pojma kada je projektirana cesta, ni započeta izgradnja, ni koja joj je svrha. Naravno niti znaš šta je gradska cesta a šta brza cesta.
Nebitno je porijeklo, nije tema, osim za iskompleksirane skorojeviće, koje "takne" svaka priča o primitivizmu.

Mladiću, nije svako inženjer urbanizma ko dobije diplomu, nije urbanizam nametanje društvu i prirodi svojih vizija i teorija, urbanizam zahtijeva prilagođavanje postojećem... Zbog uzdignutih kita, umišljenih u svoj mali prizemni svijet, i imamo situaciju sa tranzicijskom "urbanizacijom" grada.

Što napisa jedan "anamon" - metropola :D
kakaljin

#884 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by kakaljin »

homega wrote:
Mogu se samo nasmijati na ovo, da je ovo prije zavrseno i da je napravljena do kraja dokle treba i sve ceste u gradu gdje god moze da se napravi. Ovo ce koliko toliko rasteretiti saobracaj, a svakako postoje pjesacki prelazi i semafori gdje pjesaci mogu preci tako da imaju gdje preci cestu. A vidim da je tebi normalno kretanje po cesti gdje pjesaku nije dozvoljeno.
homega

#885 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by homega »

Hajvan wrote:
homega wrote:
….
dakle, odgovor napisah i onda sve pobrisah…..
nepotrebno

jedino ovo- :lol:

jadni brdsko-planinski tipovi koji su navikli na stazice između nabijenih nedovršenih kuća… njima i uličica od 3 metra širine dođe ko avenija…

kažem ja, odavlen treba bježat.
ovaj mentalni sklop je za sjest-plakat
Sličnu urbanizaciju postigli su "inženjeri" asfaltiranjem ranije kaldrmisanih ulica po Vratniku :D Sad bar makar malo Vratnik liči Londonu, Beču, Parizu i ostalim svjetskim metropolama :lol:
tec

#886 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by tec »

homega wrote:
tec wrote:
homega wrote:

Nebitno je porijeklo, nije tema, osim za iskompleksirane skorojeviće, koje "takne" svaka priča o primitivizmu.

Mladiću, nije svako inženjer urbanizma ko dobije diplomu, nije urbanizam nametanje društvu i prirodi svojih vizija i teorija, urbanizam zahtijeva prilagođavanje postojećem... Zbog uzdignutih kita, umišljenih u svoj mali prizemni svijet, i imamo situaciju sa tranzicijskom "urbanizacijom" grada.

Što napisa jedan "anamon" - metropola :D
:lol:

Sa tvojim neznanjem si odgovori na pitanje. Dečko ti o gradu veze nemaš pa hajde fino nazad u tvoje selo gdje te neće plašiti tako široke ulice.
:D
krusko1975

#887 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by krusko1975 »

Hm, ja nakon 15 mjeseci torture ziveci na gradilistu pored zagrebacke ulice, nakon svega istu ne mogu koristiti za odlazak u grad, nego moram kruziti 2 km oko pofalica ili vrbanje. Pa mi grad dodze dalje nego nekom iz hrasnog. Imam otvorenu opciju preko duple linije koju mislim dozivotno da koristim, jer ovaj idiotluk ne zelim da prihvatim. Osim toga imam fol gdje to da radim a da me nikada ne uhvate. Mislim da je u zagrebackoj za ovih 48 sati od otvaranja bez pretjerivanja napravljeno 1 milion KM u kaznama, i mislim da je ovo za ginisovu knjigu. O ljubljanskoj da ne govorim sve je receno.
karanana

#888 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by karanana »

moze li mi neko objasniti razlog sto su promijenili ovo sa ulazom i izlazom u i iz ljubljanske i zasto su zabranili ovo sto prije nije bilo zabranjeno.
O'zone
Globalni moderator

#889 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by O'zone »

krusko1975 wrote:Hm, ja nakon 15 mjeseci torture ziveci na gradilistu pored zagrebacke ulice, nakon svega istu ne mogu koristiti za odlazak u grad, nego moram kruziti 2 km oko pofalica ili vrbanje. Pa mi grad dodze dalje nego nekom iz hrasnog. Imam otvorenu opciju preko duple linije koju mislim dozivotno da koristim, jer ovaj idiotluk ne zelim da prihvatim. Osim toga imam fol gdje to da radim a da me nikada ne uhvate. Mislim da je u zagrebackoj za ovih 48 sati od otvaranja bez pretjerivanja napravljeno 1 milion KM u kaznama, i mislim da je ovo za ginisovu knjigu. O ljubljanskoj da ne govorim sve je receno.

Ovako :mrgreen:

O'zone
Globalni moderator

#890 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by O'zone »

karanana wrote:moze li mi neko objasniti razlog sto su promijenili ovo sa ulazom i izlazom u i iz ljubljanske i zasto su zabranili ovo sto prije nije bilo zabranjeno.
Prvi razlog koliko sam ja upratio je pravljenje lijeve isključne trake prema Mostu Suade i Olge tako da sad imaju tri trake na tom dijelu ispod benzinske pumpe umjesto dvije.

Drugi razlog je smanjenje gužve na "starom" ulasku u Ljubljansku ulicu gdje su se stvarale strašne gužve jer vozači iz smjera Grbavice nisu propuštale ove koji skreću lijevo. Mada taj problem nije riješen ni sada jer je u isto vrijeme upaljeno zeleno ovima iz smjera Grbavice i ovima na skretanju u "novi" pravac Emerika Bluma ali je zato izlazna traka veća i može primiti više vozila a ostaju dvije trake slobodne prema Grbavici.

Ideja kad se na kraju sagleda je dobra ali realizacija je zakazala.

Mjesto duple iscrtane linje trebala je fizička barijera.
Kad su već uplanili da nova ruta ide ispod oko OHR trebali su i srediti onu malu cestu kao i prilagoditi izlaz od OHR-a prema LJubljanskoj ulici gdje postoji zid koji ograničava preglednost.
Najbitnije trebali su obavjestiti javnost.
krusko1975

#891 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by krusko1975 »

O'zone wrote:
krusko1975 wrote:Hm, ja nakon 15 mjeseci torture ziveci na gradilistu pored zagrebacke ulice, nakon svega istu ne mogu koristiti za odlazak u grad, nego moram kruziti 2 km oko pofalica ili vrbanje. Pa mi grad dodze dalje nego nekom iz hrasnog. Imam otvorenu opciju preko duple linije koju mislim dozivotno da koristim, jer ovaj idiotluk ne zelim da prihvatim. Osim toga imam fol gdje to da radim a da me nikada ne uhvate. Mislim da je u zagrebackoj za ovih 48 sati od otvaranja bez pretjerivanja napravljeno 1 milion KM u kaznama, i mislim da je ovo za ginisovu knjigu. O ljubljanskoj da ne govorim sve je receno.

Ovako :mrgreen:

:D
Malo diskretnije i 300m zapadnije. Kad hoces od ambulante na zg, ima jedna paralelna mala prema pijaci, i onda preko duple svintas u pravcu grada. Na istom mjestu od pravca pijace skrenes pa ne moras kruziti oko grbavicke. Tu nema stanica ni prosirenja jedino mi kamerom mogu dohakat :lol:
mayab

#892 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by mayab »

Nova rjesenja su dobra,i pozitivno ce uticati na prijasnje problematicne tacke na toj dionici, samo se papcima valja naviknuti na njih!
Bolje rečeno, papci se moraju naučiti da su (generalno) dužni poštivati saobraćajne propise!I gotova priča!
I, naravno, opet se javlja problem da policija ne radi svoj posao, a o tome već ima tema , čini mi se!
krusko1975

#893 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by krusko1975 »

mayab wrote:Nova rjesenja su dobra,i pozitivno ce uticati na prijasnje problematicne tacke na toj dionici, samo se papcima valja naviknuti na njih!
Bolje rečeno, papci se moraju naučiti da su (generalno) dužni poštivati saobraćajne propise!I gotova priča!
I, naravno, opet se javlja problem da policija ne radi svoj posao, a o tome već ima tema , čini mi se!
Nova rjesanja su glupa. Trebala nam je samo jos jedna traka kod ohr-a. Meni idioti iz povincije preko stele zaposleni u kojekakvim direkcijama za ceste nece odredzivati kojim cu putem do grada. Ako me to cini papkom onda bi trebalo mjenjti definiciju izraza. Osim toga ljudi vec 60godina koriste rute koje su prekjuce preko noci drasticno korigovane.
Hajlac

#894 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Hajlac »

bach wrote:Tema je pokrenuta 18.04.

Nije loše podsjetiti se šta je stajalo u u uvodu teme?
Inače na ovoj očajnoj video - simulaciji, treba obratiti pažnju na trenutak na 1.38. Zgrada ( a la Parkuša ) na spajanju Zvorničke, Grbavičke i H. Čemerlića. Saobraćaj će prolaziti manje od pola metra od ćoška zgrade. Nestat će parkinzi i drvoredi u Zagrebačkoj, a teški dani nastaju za stanovnike Zvorničke. Između njihovih zgrada u Južne longitudinale, neće niti ni centimetra nekog zelenog pojasa. Samo ispušni plonovi i buka, po principu: 24 / 7 / 30 / 365.

Posebno me zanima šta stanovnici Grbavice ( oni koji će ostati bez stanova, parkinga, igrališta i drvoreda) o ovome?

LP

Bach
Šta očekivati od Bubice, Adema Zolja i njihovog pratećeg benda diletanata?
Ja na ovo ukazah danas ali odmah osuše paljbu, kao šta se žališ - sve je super, skakućimo od sreće :-)
OldMayor

#895 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by OldMayor »

krusko1975 wrote:
mayab wrote:Nova rjesenja su dobra,i pozitivno ce uticati na prijasnje problematicne tacke na toj dionici, samo se papcima valja naviknuti na njih!
Nova rjesanja su glupa. Trebala nam je samo jos jedna traka kod ohr-a. Meni idioti iz povincije preko stele zaposleni u kojekakvim direkcijama za ceste nece odredzivati kojim cu putem do grada. Ako me to cini papkom onda bi trebalo mjenjti definiciju izraza. Osim toga ljudi vec 60godina koriste rute koje su prekjuce preko noci drasticno korigovane.
U ovome je problem. Ne mozes TOTALNO promjeniti rute i ocekivati da ljudi sad odjednom gledaju znakove, a NIGDJE, NIKO, nije spomenuo da se ovo promjenilo.

Pa ja prvi na standardnim rutama ne gledam vise znakove. Ono, znam gdje jednosmjerna, dvosmjerna napamet. A da ne govorimo o tome da ovdje prvi dan nije ni bilo znakova, pa su u toku dana postavili nekakve improvizirane.

Malo su pogrijesili sto su odmah kod pumpe ucrtali ovo skretanje ulijevo u izlivnu traku u Emerika Bluma, ali nekako su to sve nabili, pa sada ispada da je to skretanje nacrtano da se moze skrenuti kao i prije.

Image

Plus znak za zabranu skretanja je skroz desno, pa ga raja ocito i ne vidi.

Ja idem kroz Trnovsku, tamo je sve isto ostalo, ali vidim da je kod OHR-a haos. Od 10 auta njih 5 i dalje vozi kako je naviklo.

Ne znam, morat ce policija ondje intervenisat dok nije doslo do sranja. Jer samo je pitanje kad ce doci do sudara, auta bukvalno normala ulaze u jednosmjerne ulice.
kakaljin

#896 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by kakaljin »

ovo treba staviti na mjesto duple pune

Image
O'zone
Globalni moderator

#897 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by O'zone »

Jutros nema gužve :thumbup:

Policija stoji na standardnoj čeki sa desne strane prema Skenderiji a lole i dalje skreću preko duple pune u Ljubljansku ovi blijedo gledaju :roll:
bach

#898 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by bach »

kakaljin wrote:ovo treba staviti na mjesto duple pune

Image
Ovo treba staviti

Image
Cholina_Lokica

#899 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Cholina_Lokica »

Jel' ljudi ovdje ozbiljno tvrde da ne mogu pratiti znakove?! Da prostite, Hebo vas onda onaj ko vam dade vozacke... Promjenilo se, pa sta, zaista je van pameti koliko ljudi ne podnose ni najmanju promjenu
Hajlac

#900 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Hajlac »

Cholina_Lokica wrote:Jel' ljudi ovdje ozbiljno tvrde da ne mogu pratiti znakove?! Da prostite, Hebo vas onda onaj ko vam dade vozacke... Promjenilo se, pa sta, zaista je van pameti koliko ljudi ne podnose ni najmanju promjenu
Neko je već spomenuo famozni primjer halabuke oko kružnog toka na Dobrinji :-)
Nisi ih mogao razuvjeriti u vezi zglobnog trolejbusa na onoj temi da si bog - zaguljeno i tačka.
Post Reply