Pelet u BiH - cijene i gdje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Sodom1

#876 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Sodom1 »

.
Danguba

#877 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Danguba »

Regular1985 wrote:Pozdrav za PELET ekipu :)

Ove godine početkom aprila samo kupio Stilmetal kotao/peć na pelet. Ovlašteni serviser je peć pustio u pogon i par dana u aprilu dok je bilo hladno sam grijao kuću i sve je bilo ok...

U međuvremenu sam ja skoro pa sve to zaboravio, a bliži se polako period sezone grijanja...

Čitao sam dosta ovu i još tema na forumu vezano za grijanje na pelet i vidim da ima dosta ljudi koji djeluje da se vrlo razumiju - rovac12, Mahalac.... Sve što sam ja uspio naučiti jeste ono što sam pročitao na internetu, i ono što mi je ovlašteni serviser rekao. Volio bih ovdje zamoliti nekoga ko zna dosta o svemu što se tiče grijanja na pelet da se putem PP dogovorimo eventualno o savjetodavnom sastanku, :)

Volio bih putem termostata podesiti vrijeme grijanja, temperaturu, što mi neće biti problem, ali vidim da se dosta piše o modusu rada peći, gorioniku, snazi sagorjevanja, temperaturi vode, "error-ima" itd, i nisam siguran da bih to znao sve sam na prvu odraditi.
Tebi je najbolje da pozoves servisera, das mu nesto na fuka i on dodje i sve ti iz pocetka objasni, ustima ponovo sve postavke, da ti odredjene upute...i sve ce ponovo profunkcionisati.
Ja nikada nisam cackao po onim postavkama(iako znam uci u njih) koje je serviser ostavio.
Banksy

#878 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Banksy »

Regular1985 wrote:
Preporučljivo je pozvati servisera početkom grijne sezone da sve pregleda i da ti upute. Pozoveš ga jednom godišnje, platiš uslugu i miran si.
shlauf

#879 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by shlauf »

Hajde sa preporukama gdje kupiti pelet i po kojoj cijeni. Prošle zime sam nagrabusio sa Kovanovim peletom jer sam ga kupio krajem maja mjeseca i na jednoj paleti sam naletio na vlažan tako da sam morao kotao da čisim svaka 3 dana. Nebih da mi se to ponovi ove grijne sezone.
proljece101

#880 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by proljece101 »

Mi smo lani kupovali bio energy, ovaj sto se prije spominje, i bio nam je dobar, ali neki dan zvali da narucimo i nemaju nista za nase trziste, sve izvoze za Italiju :sad: Kupili sad tonu nekoga iz Hadzica da probamo,ali jos plaho ne lozimo, ne mogu reci koliko je dobar. Samo izbjegavaj ferky, pun je svega, smrdi na petrolej dok gori, bar je nas tako zapalo, kotao sav ucadio kao od uglja i konstantno se gasio, mi mislili plamenik nam u defektu dok nismo uzeli bio energy, onda je radio bez problema,,
Danguba

#881 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Danguba »

Sta je sa onim peletom od ugljene prasine?
Neko probao?
Magarece_godine

#882 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Magarece_godine »

Danguba wrote:Sta je sa onim peletom od ugljene prasine?
Neko probao?
To ide u poseban kotao ....
Danguba

#883 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Danguba »

Magarece_godine wrote:
Danguba wrote:Sta je sa onim peletom od ugljene prasine?
Neko probao?
To ide u poseban kotao ....
...ili se samo gorionik zamijeni(pretpostavljam).
Je li ko probao?

Vjerujem da mu je kaloricnost puno veca od drvenog peleta.
zigzag

#884 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by zigzag »

Nazovite i pitajte.
http://www.euro-stil.ba/

Nema cijene na web stranici a valjda bi trebalo biti jeftinije.
Reglan

#885 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Reglan »

Pozdrav, kupio sam ovaj kamin na vikend house al nemam upustva, kako se uopste ovo cudo pokrece, ima li gdje kakvo upustvo online ili neko da posjeduje kamin pa a mi objasni, kako se pali, kako se gasi, kako se stima temperatura itd

http://thermoflux.ba/index.php?option=c ... 93&lang=hr
rovac13

#886 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

Napuni ju peletom i stisni dugme za paljenje i grij se :D :D :D
Filter

#887 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

Reglan wrote:Pozdrav, kupio sam ovaj kamin na vikend house al nemam upustva, kako se uopste ovo cudo pokrece, ima li gdje kakvo upustvo online ili neko da posjeduje kamin pa a mi objasni, kako se pali, kako se gasi, kako se stima temperatura itd

http://thermoflux.ba/index.php?option=c ... 93&lang=hr

najpametnije ti je pozvati servisera da ti ustima sporet i nek ti usput donese uputstvo. ili kontaktiraj thermoflux da ti posalju pdf
nekd je bilo na njihovoj stranici tih uputstava.
Filter

#888 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

rovac13 wrote:Napuni ju peletom i stisni dugme za paljenje i grij se :D :D :D
i nek vadi utikac iz zida kad mu je vruce :mrgreen: :mrgreen:
rovac13

#889 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

Filter wrote:
rovac13 wrote:Napuni ju peletom i stisni dugme za paljenje i grij se :D :D :D
i nek vadi utikac iz zida kad mu je vruce :mrgreen: :mrgreen:
:lol: :lol: :lol:

Polako nek prvo pokrene......pa onda ce podizat i spustat temperaturu......korak po korak :D
Reglan

#890 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Reglan »

Daj ne jebite me. :lol: :lol: :lol: :lol:
Zar se ne gasi ovo cudo samo kad dostigne odredjenu temperaturu?
I kakvi su ovo thermoflux kamini, ispalo mi jeftino pa kupio. :D
Filter

#891 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

Filter

#892 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

Reglan wrote:Daj ne jebite me. :lol: :lol: :lol: :lol:
Zar se ne gasi ovo cudo samo kad dostigne odredjenu temperaturu?
I kakvi su ovo thermoflux kamini, ispalo mi jeftino pa kupio. :D

dobar je thermoflux.
eto ti u postu iznad kako se barata sa peckom. od 15 stranice ti je ceprkanje po menijima...
Reglan

#893 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Reglan »

:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Regular1985

#894 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Regular1985 »

Imam sljedeći problem i molio bih za savjet i pomoć:
Imam Stil metal peć na pelet. Kada je upalim i na termostatu podesim temperaturu koju želim postoći, peć počne raditi, zagrijava se do određene temperature i onda temperatura počne da pada? Govorim o temperaturi vode koju pratim na display-u na peći. Prvo se zagrije do 40 stepeni, pa se spusti do 30 tak, zatim se zagrije do 50, pa se spusti do 40, zatim do 60 itd. U svemu tome peć zagrije i prostoriju, tj kada temperatura vode dodje do 60, pumpa počne raditi i voda ide u radijatore i zagrije se.
U svemu tome ipak nije mi jasno zašto se temeratura vode spušta, tj zašto odmah ne ide do 70 stepeni, do maksimuma i drzi se tu sve dok ne postigne zadatu temperaturu prostorije i onda se ugasi?

Pomoć?
Hvala.
Magarece_godine

#895 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Magarece_godine »

Ako sam skonto pumpa ti se pali pa promiješa vodu...tako da ona hladna voda iz radijatora ohladi onu u kotlu...
Danguba

#896 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Danguba »

Regular1985 wrote:Imam sljedeći problem i molio bih za savjet i pomoć:
Imam Stil metal peć na pelet. Kada je upalim i na termostatu podesim temperaturu koju želim postoći, peć počne raditi, zagrijava se do određene temperature i onda temperatura počne da pada? Govorim o temperaturi vode koju pratim na display-u na peći. Prvo se zagrije do 40 stepeni, pa se spusti do 30 tak, zatim se zagrije do 50, pa se spusti do 40, zatim do 60 itd. U svemu tome peć zagrije i prostoriju, tj kada temperatura vode dodje do 60, pumpa počne raditi i voda ide u radijatore i zagrije se.
U svemu tome ipak nije mi jasno zašto se temeratura vode spušta, tj zašto odmah ne ide do 70 stepeni, do maksimuma i drzi se tu sve dok ne postigne zadatu temperaturu prostorije i onda se ugasi?

Pomoć?
Hvala.
Meni se ovo jednom desilo pa sam morao uciti iznad kotla da proradi koliko sam se ibretio. :D

Sta se desilo? Kupio par vreca nekog ''novog'' peleta da probam. Onako na izgled mi izgledao fino ali mi izgledao malo duzi nego ostali pelet. Osluskujem motor koji unosi pelet u gorionik i fino radi. Bas u intervalima koje sam postavio. Cujem kako pelet pada i tu mi nesto zapne za uho. svrdlo radi odredjen period a malo peleta pada u gorionik. :shock:
Skontam da je pelet predugacak, svrdlo radi ali ga ne moze da hvata i ne ubacuje dovoljnu kolicinu peleta za gorenje i pocinje tem. da pada. Rekoh, neka potrosi ovo iz kosa pa cu na drugi pelet ALI do ujutro on je zaglavio i svrdlo nije moglo vise da radi i kotao otisao u error.
Kod mene je tako bilo. Los pelet.

Kada se pumpa ukljuci, logicno je da tem. padne jer u kotao dolazi hladna voda iz radijatora ali ako oscilira tem. prije pumpe onda je do loseg peleta.
Regular1985

#897 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Regular1985 »

Magarece_godine wrote:Ako sam skonto pumpa ti se pali pa promiješa vodu...tako da ona hladna voda iz radijatora ohladi onu u kotlu...
Da, pumpa se pali, ali na 60℃, medjutim i prije toga peć nekoliko puta gubi temperaturu, kad se upali tek, prvi put temp vode dodje do 37-38°, pa padne na 30, zatim se popne na 40-45℃, pa se spusti na 35, pa opet ide do 50tak itd, dakle u nekim "krugovim", intervalima, iz 4-5 puta dodje temp vode do 70℃, i onda sve skupa traje i vise od pola sata...

Evo sad sam dosao iz grada kuci, temp unutra 17℃, ja upalio na termostatu da ide do 23, tek nakon 20-25 min pocinje da grije...

Ne znam dakle jel treba ovako, jel uredu ili treba kada se upali pec da se dize temp vode do max 70℃, bez da se spusta u medjuvremenu, sto bi po meni bilo logicno...?
Danguba

#898 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Danguba »

Regular1985 wrote:
Da, pumpa se pali, ali na 60℃, medjutim i prije toga peć nekoliko puta gubi temperaturu, kad se upali tek, prvi put temp vode dodje do 37-38°, pa padne na 30, zatim se popne na 40-45℃, pa se spusti na 35, pa opet ide do 50tak itd, dakle u nekim "krugovim", intervalima, iz 4-5 puta dodje temp vode do 70℃, i onda sve skupa traje i vise od pola sata...

Evo sad sam dosao iz grada kuci, temp unutra 17℃, ja upalio na termostatu da ide do 23, tek nakon 20-25 min pocinje da grije...

Ne znam dakle jel treba ovako, jel uredu ili treba kada se upali pec da se dize temp vode do max 70℃, bez da se spusta u medjuvremenu, sto bi po meni bilo logicno...?
Procita li ti sta sam ja napisao. :-)

Logicno je da permanentno dize temperaturu sve dok se pumpa ne ukljuci i onda dolazi do naglog pada ali i dalje ide gore.
Prije pumpe ne smije biti oscilacija u temeraturi ako je pelet u redu.
Filter

#899 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

Regular1985 wrote:
Magarece_godine wrote:Ako sam skonto pumpa ti se pali pa promiješa vodu...tako da ona hladna voda iz radijatora ohladi onu u kotlu...

a sta se dogadja kad nabije tu temperaturu od 70C da li i onda ima vece oscilacije? recimo, nakon dva sata grijanja, kad je svu vodu iz sistema ujednacilo? ako je do puza/svrdla i onda bi trebalo da ima oscilacije temperature.

elem, to je najlakse testirati. uzmi par vreca drugog peleta, ocisti silos, naspi novi. skuhaj kafu, zapali, sjedni pred pec i gledaj
Regular1985

#900 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Regular1985 »

Filter wrote:
Regular1985 wrote:

a sta se dogadja kad nabije tu temperaturu od 70C da li i onda ima vece oscilacije? recimo, nakon dva sata grijanja, kad je svu vodu iz sistema ujednacilo? ako je do puza/svrdla i onda bi trebalo da ima oscilacije temperature.

elem, to je najlakse testirati. uzmi par vreca drugog peleta, ocisti silos, naspi novi. skuhaj kafu, zapali, sjedni pred pec i gledaj

Meni nije logično da je do peleta, (a i nadam se da nije jer sam kupio 3 tone od istog proizvođača pripremajući se za zimu) ne znam kako bi onda ikako peć radila i dizala temp vode? Mada je moguće...

Ma peć radi na principu da se voda unutar grije 5-10 min, pa onda prestane grijati, i temp vode pada i to traje 15-20 minuta, pa onda opet počne grjati. I to sve ide u ciklusima..., kada dodje i do 70 stepeni, onda prestane raditi, temp vode padne do 45-50 stepeni, pa se opet upali i grije je do 65-70.

Zvuči mi nevjerovatno da joj treba 3-4 sata da ugrije prostor na 22 stepena, i to sada kada je vani 16-17 stepeni. Može li biti da je u postavkama nešto tako zadato - da peć radi 5-10 minuta, da grije, pa da prestane 15-20 min, i sve tako u ciklusima ?

Ovo je peć i uputstvo - http://www.ekonatim.rs/images/UPUTSTVO% ... 0%20kw.pdf

Pokušat ću kada dodjem sa posla, očistiti sve, silos i sve ostalo, i pokrenuti opet peć...
Post Reply