Istočno Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Jedinstvo_Manchester

#876 Re: Istočno Sarajevo

Post by Jedinstvo_Manchester »

varijabilni wrote:
radostan dan wrote:da, u pravu si, samo što ja više ne vidim granicu koja djeli predgrađe od grada. ne u i sa ili sa, nego uopšte.

čudi me da neko ne napravi takvu kafanu-restoran.
ma dobro ali ipak ćeš prije naći pankera na vračaru nego u begaljici. :) restorani nisu nešto popularni u zadnje vrijeme. u istočnom je ribnjak u topliku stvarno ekstra ali ni oni nemaju muziku uživo, bar koliko ja znam. za druge restorane ne znam.
https://www.facebook.com/zavicaj.pale?ref=ts&fref=ts
Ima i muzika ne uvjek ali super restoran kod dvorane na Palama
iz zadnje klupe

#877 Re: Istočno Sarajevo

Post by iz zadnje klupe »

Meni nisu neke stvari bas jasne u vezi IS

Obicno kada negdje za vrlo kratko vrijeme nastane naselje-grad sa toliko stanova obicno je to vezano za neki novoosnovani industrijski kompleks-rudnik-elektranu jer u suprotnom ne bi bilo para za pravljenje stanova-kuca

Pretpostavimo da su pare od prodaje stanova u federalnom Sarajevo ali to je bilo u razdoblju 1996-98 godina, nije valjda da su cuvali te pare u steku-banci sve ove godine, gdje su zivjeli u Zvorniku, Bratuncu i Brčkom u medjuvremenu (mozda u zaposjednutim bosnjackim kucama ali to su mogli jedno 2-3 godine posto je povratak imovine vec bio nepovratan proces)

Drugo objasnjenje je da vecina radi u zajednickim institucijama BIH, a tu em velike i redovne plate em se banke polomise njima da daju kredite bez ziranata i po povoljnim uslovima jer su sigurne platise

I to mi je nategnuta verzija jer se onda ne bi trebali zvati IS vec istocni budžetgrad jer bi bili svjetski rekorderi po procentu stanovništva zaposlenog u drzavnim insittucijama.

Ovde bi napravio paralelu sa istocnim Mostarom

Kao i Bosnjaci u Mostaru, Srbi u Sarajevu ( iz različitih razloga) više ne žive u urbanom centru tih gradova, i jedni i drugi su prodali stanove i presli na svoju stranu obale-livade.

Medjutim u istocnom Mostaru se napravilo svega tri-četiri zgrade poslije rata , dok IS je buknuo.

Vec smo konstatovali da nijedni nemaju industrije.

Kako ovi imaju para a ovi ne ?
Jedinstvo_Manchester

#878 Re: Istočno Sarajevo

iz zadnje klupe wrote:Meni nisu neke stvari bas jasne u vezi IS

Obicno kada negdje za vrlo kratko vrijeme nastane naselje-grad sa toliko stanova obicno je to vezano za neki novoosnovani industrijski kompleks-rudnik-elektranu jer u suprotnom ne bi bilo para za pravljenje stanova-kuca

Pretpostavimo da su pare od prodaje stanova u federalnom Sarajevo ali to je bilo u razdoblju 1996-98 godina, nije valjda da su cuvali te pare u steku-banci sve ove godine, gdje su zivjeli u Zvorniku, Bratuncu i Brčkom u medjuvremenu (mozda u zaposjednutim bosnjackim kucama ali to su mogli jedno 2-3 godine posto je povratak imovine vec bio nepovratan proces)

Drugo objasnjenje je da vecina radi u zajednickim institucijama BIH, a tu em velike i redovne plate em se banke polomise njima da daju kredite bez ziranata i po povoljnim uslovima jer su sigurne platise

I to mi je nategnuta verzija jer se onda ne bi trebali zvati IS vec istocni budžetgrad jer bi bili svjetski rekorderi po procentu stanovništva zaposlenog u drzavnim insittucijama.

Kao i Bosnjaci u Mostaru, Srbi u Sarajevu ( iz različitih razloga) više ne žive u urbanom centru tih gradova, i jedni i drugi su prodali stanove i presli na svoju stranu obale-livade.

Medjutim u istocnom Mostaru se napravilo svega tri-četiri zgrade poslije rata , dok IS je buknuo.

Dosta ih radi u zajedničkim institucijama, neki nisu sve prodali, moj ujak je npr kupio stan u Lukavici a da nije prodao kuću i svu zemlju u Vogošći. Ljudi koji su napustili Sarajevo su tamo imali velika imanja u Vogošći, Ilijašu, Ilidži, Rajlovcu, Reljevu, nisu svi prodali do 99, opet do 2008 su se za zemlju mogle uzeti velike pare, jedan lik je prodao zemlju na trasi Sarajevske obilaznice i uzeo goleme pare. Pretpostavljam i ostali su tako.
El_comadante

#879 Re: Istočno Sarajevo

Post by El_comadante »

općina Isočni Mostar se nalazi u RSu i sasvim sigurno tu nežive Bošnjaci. valjda si mislo u istočnom dijelu grada Mostara a ne Isočni Mostar jer je to općina u RSu...
El_comadante

#880 Re: Istočno Sarajevo

Post by El_comadante »

bartek wrote:
Black swan wrote:samo jedna kritika

na ulasku u šabac sam vidio jednu izgradu pljunuta zgrada iz IS
ne mogu joj naći sliku

dakle potvrđuje se moja teorija o copy paste arhitektima :x

zasto bi ijedna normalna osoba isla i ulazila u Sabac?
išao čovjek u šabac na vašar pa vidio.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#881 Re: Istočno Sarajevo

Post by Truba »

pa valjda je istočni mostar daleko od centra... dok je zgrada kod toma od centra sa udaljena 7 kilometara
u mo je bilo 17.000 srba a u sa skoro 10 puta više
mnogi nisu bili debili koji su slušali SDSovce pa nisu još prodali stanove pa sad ubiru dobre kirije i neko drugi im plaća račune

također može biti razlog što mostar nema da se širi dalje a da se u grad ne mora dolaziti magistralom
iz zadnje klupe

#882 Re: Istočno Sarajevo

Post by iz zadnje klupe »

Na prodaju zemlje sam potpuno zaboravio :-)

Koliko samo dižu oni Srbi koji nisu prodali u prvom valu na Ilidži ili Poljinama :lol:
Jedinstvo_Manchester

#883 Re: Istočno Sarajevo

iz zadnje klupe wrote:Na prodaju zemlje sam potpuno zaboravio :-)

Koliko samo dižu oni Srbi koji nisu prodali u prvom valu na Ilidži ili Poljinama :lol:
Na Poljinama moj tetak prodao liku 1000m2 za čini mi se 40000K evrića, živi u Kanadi i ne misli se vraćati.
cicilija

#884 Re: Istočno Sarajevo

Post by cicilija »

:))
Last edited by cicilija on 04/04/2013 08:14, edited 1 time in total.
radostan dan

#885 Re: Istočno Sarajevo

Post by radostan dan »

Vendi rečnikom: budi u hibernaciji jer izlazak iz iste pokazuje tvoju insuficijentnost u korelaciji sa socijalnom inteligencijom
znaš šta bi ekrem reko, znaš šta bi ekrem reko - bjaaaži...
Bodkin

#886 Re: Istočno Sarajevo

Post by Bodkin »

bar IS nema problema sa grasom :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#887 Re: Istočno Sarajevo

Post by Truba »

trola, trnovski, kotorac...
sve su to linije koje se koriste

+ onaj grbavica lukavica naizmjenični
ultima_palabra

#888 Re: Istočno Sarajevo

Post by ultima_palabra »

Samo urbano, urbano 8-) Voditelj me podsjeća na Ognjena Tadića kad je onomad radio reportažu o srpskom moru :mrgreen:
Creasy

#889 Re: Istočno Sarajevo

Post by Creasy »

3:25 dje onaj posao sa ljiljanima... :-)

"teren nije idealan" - teren je njiva obicna, bolje da su na onom pomocnom igrali.

"popularni Sokolovi" :lol: :run:
varijabilni

#890 Re: Istočno Sarajevo

Post by varijabilni »

unio je ljiljane gledao ja na prenosu uzivo. kad je dao zeljo gol bio je jedan koji je mahao ljiljanima. voditelj zavija ko vuk, a i zna svakog gledaoca po imenu i prezimenu. :lol: na stranu to, decko se potrudio i napravio kakvu takvu reportazu, navijacki obojenu ali opet korektnu, bez mrznje i nipodastavanja protivnika i njegovih navijaca.
Chisum

#891 Re: Istočno Sarajevo

Post by Chisum »

Jako napet prigradski derbi.

Nego, Zeljo i ovi dresovi, a imena sve krasnopisom pisana... :lol: Je l' vam ovo Nura Bazdulj Hubijar u Wordu radila? Stvarno ne znam ko vam je zaduzen za stajling ove sezone, ali pocevsi od Mr. Mijagija, pa do ovih leprsavih slova na dresovima, stvarno imate muda, boli vas racku. :lol:
ultima_palabra

#892 Re: Istočno Sarajevo

Post by ultima_palabra »

Chisum wrote:Jako napet prigradski derbi.

Nego, Zeljo i ovi dresovi, a imena sve krasnopisom pisana... :lol: Je l' vam ovo Nura Bazdulj Hubijar u Wordu radila? Stvarno ne znam ko vam je zaduzen za stajling ove sezone, ali pocevsi od Mr. Mijagija, pa do ovih leprsavih slova na dresovima, stvarno imate muda, boli vas racku. :lol:
You can hate us, we don't care :mrgreen:
Image
:lol: Bolje nego oni ogromni brojevi birvaktile kod Sarajeva, Repuh vazda ostao pogrbljen, nije mogao onako malen podnijeti onoliki broj :lol:

A vi furate te stajlinge, Haad ovo ono :zoka:
Chisum

#893 Re: Istočno Sarajevo

Post by Chisum »

Ti znas da nasoj djeci sve cucne k'o da je za njih krojeno... pa i ove siptarske roze nijanse. :lol:

Image

Za vas smo uvijek bili manekeni. :D
OpusDei

#894 Re: Istočno Sarajevo

Post by OpusDei »

Chisum wrote: :lol: Je l' vam ovo Nura Bazdulj Hubijar u Wordu radila?:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
OpusDei

#895 Re: Istočno Sarajevo

Post by OpusDei »

A reportaza je....pa tipicno istocnosarajevska.
vetvadi

#896 Re: Istočno Sarajevo

Post by vetvadi »

kad ja krenuo pjesacka iz IUS-a na ilidzi prema butmir za Debelo Brdo ja sam prohodao skorz Istocno sarajevo. 10 kilometara sam hodao prosle hefte. Nema ni jedna park na lukavici da mozes sjest i odarat malo.
dok sam šetao sam imao promjenu promatrati i analizirati lica oponaša istočne Srba u Lukavici.

kao jedan Turcin,

Bošnjaci su puno više veseli i ljudi s nasmijana lica, dok ima dosta srbi su lica Srbi su teška, nije bas milosrdan, ali ozbiljna, zabrinjavajući lice

Prolazio sam kroz u Tivala s autom. ono što ja mogu reći da nakon što prođe Tus shopping centar u Lukavici prema Vracama vidite kuća s vrtom i ljude pasu stoka i bave poljoprivredom, Mislim kako se čini mi Srbi vole selo života oni su se na centru Lukavici, ali i dalje zadržati svoje tradicije, a oni su vrijedni u fizičkim radovima.

Koliko ja vidim oni se ne boje Bošnjaka, ali naši Bošnjaci su uznemirni od srba.

oni su isto na osjetljivost nacionalnog identiteta koliko Albanci su
što čini sandzaklije i Albanci i Srbi slični u mentalitetu života.

jer Srbin je u potpunosti svjestan svog etničkog identiteta kao sandzaklije i Albanci su poput njih

to je potpuno besmisleno plesti Jugoslaviji zastave na ulicama, dok su Srbi bili bombardiranje Sarajevu od Trebevića

Sljedeći put ću posjetiti Kalinovik insalah :-D

.
uglavnomja

#897 Re: Istočno Sarajevo

Post by uglavnomja »

nekada davno meni je najljepsi dio "grada" :-) bila ulica prema bolnici u kasindolu. sve kuca do kuce, svaka ima bastu, sve sredjeno, ono idila...
Creasy

#898 Re: Istočno Sarajevo

Post by Creasy »

Chisum, opus & Co@ SIKTER S TEME! :D
Creasy

#899 Re: Istočno Sarajevo

Post by Creasy »

vetvadi wrote:kad ja krenuo pjesacka iz IUS-a na ilidzi prema butmir za Debelo Brdo ja sam prohodao skorz Istocno sarajevo. 10 kilometara sam hodao prosle hefte. Nema ni jedna park na lukavici da mozes sjest i odarat malo.
dok sam šetao sam imao promjenu promatrati i analizirati lica oponaša istočne Srba u Lukavici.

kao jedan Turcin,

Bošnjaci su puno više veseli i ljudi s nasmijana lica, dok ima dosta srbi su lica Srbi su teška, nije bas milosrdan, ali ozbiljna, zabrinjavajući lice

Prolazio sam kroz u Tivala s autom. ono što ja mogu reći da nakon što prođe Tus shopping centar u Lukavici prema Vracama vidite kuća s vrtom i ljude pasu stoka i bave poljoprivredom, Mislim kako se čini mi Srbi vole selo života oni su se na centru Lukavici, ali i dalje zadržati svoje tradicije, a oni su vrijedni u fizičkim radovima.

Koliko ja vidim oni se ne boje Bošnjaka, ali naši Bošnjaci su uznemirni od srba.

oni su isto na osjetljivost nacionalnog identiteta koliko Albanci su
što čini sandzaklije i Albanci i Srbi slični u mentalitetu života.

jer Srbin je u potpunosti svjestan svog etničkog identiteta kao sandzaklije i Albanci su poput njih

to je potpuno besmisleno plesti Jugoslaviji zastave na ulicama, dok su Srbi bili bombardiranje Sarajevu od Trebevića

Sljedeći put ću posjetiti Kalinovik insalah :-D

.

Sırplar ve Boşnaklar (Müslümanlar), Uko yerden gelen tek fark hemen hemen aynıdır, ve kim Bosna, Sancak ve Kosova diğer bölgelerinden gelen Saraybosna, dan ...
Onlar Lukavica'dan biraz daha çeşitlidir, bu küçük bir kasaba ve insanların yanı sıra Saraybosna diğer bölgelerinde olduğunu görürdünüz.

Saygılarımızla!

:D
respo

#900 Re: Istočno Sarajevo

Post by respo »

sto pane spasoje koristi google translate :D
Post Reply