Australian open 2013

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

Locked
tabija

#876 Re: Australian open 2013

Post by tabija »

Tijana_NS wrote:
zarko.filip wrote:
Carobnjak je mozda po eleganciji svoje igre.Po mnogom parametrima je daleko najbolji igrac u istoriji tenisa.Ali da li moze biti neko najbolji koji je RG osvojio kada je Rafa bio povredjen.Da ne spominjemo sta mu je sve Rafa radio na RG i ona rasturanja kao beba zvecku.Tukao ga je i na Vimbldonu i na AO a njega Rodzer nikada nije pobedio na RG(mislim da ga je samo jednom pobedio na sljaci).
Pobedio ga bar jednom na sljaci u Madridu, i bar jednom na sljaci u Hamburgu, sto se tice najbitnijih turnira. A sto se tice RAfinih pobeda, uvek je igrao sa 101% svojih mogucnosti protiv Federera, pa je to platio i zdravljem. A za vreme njegovih pauza, Federer je gomilao trofeje.
Razlika je velika - Federer 17GS, Rafa 11;
Federer 24GS finala, Rafa 16,

sto dublje ides, razlika je se veca, sto govori o Federerovoj konstantnosti.

p.s. uvek sam navijala za Rafu protiv Federera, ali se ovom drugom ne moze osporiti da je najbolji svih vremena.

Nego sta bi, Nole prekjuce drvlje i kamenje po Armstrongu, a danas kez od uveta do uveta kad je primao trofej od Agasija? :lol:

Cestitke na 3. uzastopnom AO trofeju, jos jedan rekord koji ce biti tesko prestici!
Pobjedio ga je na sljaci 2 puta.
Sad da je Rafa davao 101% protiv Federera,samo protiv njega, ne bih rekao.
Rafa svaki meč igra na trenutnom maximumu.

Slazem se da je Roger najbolji u open eri ali ne moze se reci za Nadala da je nekonstantan.
Od 2005 do 2012 je osvajao najmanje 1 GS u sezoni, sa 26 i po godina je izjednacen sa Rogerom po broju mastersa (21), ima najbolji omjer protiv ostatka velike cetvorke, Roger je u Rafinim godinama imao manje vise isto GS-ova (nemoj samo o stilu igre i dugovjecnosti jednog i drugog, sve znam :mrgreen: )

Roger je vjerovatno najkompletniji igrac ikad, najbolje se priviknuo na tu smjenu generacija,usporavanje podloga ali se ne slazem sa tim "sto ides dublje razlika je veca".

Iako ce me mnogo osporavat ja mislim da Roger nije imao ni priblizno jaku konkurenciju od samog pocetka, tj do Nadala dok je on imao extra tesku, ufatio je Rogera u primeu pa i Novaka.
Mozda je kompletan tour u to vrijeme bio bolji (brze podloge - vise iznenadjenja - slazem se) ali je Roger ipak toliko dominantan bio da mu taj nesto jaci tour (bez jednog pravog suparnika) nije pravio problem.
Vodim se politikom da je jednom vrhunskom teniseru koji odskace u svojoj eri (kao sto su Novak,Rafa i Roger) lakse doci do finala i osvojiti ako kroz cijeli turnir ukljucujuci i finale igra sa jakim igracima tipa Berdih,Tsonga, jakim igracima ali ipak igracima koji se ne mogu nosit sa pomenutim igracem, nego nekim levatima i onda u 1/2 i finalu ti dodju dva protivnika u najmanju ruku ravna tebi...šampioni.
Mislim da se slicno desilo i sa Rogerom, imao je vise jakih igraca, dobrih servera a tad su podloge bile brze ali mislim da nijedan od tih igraca na velikom turniru nije mogao ozbiljnije ostetit rogera, mozda pokoje iznenadjenje i to je to...
Da me ne shvatite pogresno, on je svoje dokazao i poslje i prije i jos uvjek to radi , sad opet procitajte bold prije nego sto me iskritikujete i ispljujete. :mrgreen:
veljaca

#877 Re: Australian open 2013

Post by veljaca »

tabija wrote:
Tijana_NS wrote:
zarko.filip wrote:
Carobnjak je mozda po eleganciji svoje igre.Po mnogom parametrima je daleko najbolji igrac u istoriji tenisa.Ali da li moze biti neko najbolji koji je RG osvojio kada je Rafa bio povredjen.Da ne spominjemo sta mu je sve Rafa radio na RG i ona rasturanja kao beba zvecku.Tukao ga je i na Vimbldonu i na AO a njega Rodzer nikada nije pobedio na RG(mislim da ga je samo jednom pobedio na sljaci).
Pobedio ga bar jednom na sljaci u Madridu, i bar jednom na sljaci u Hamburgu, sto se tice najbitnijih turnira. A sto se tice RAfinih pobeda, uvek je igrao sa 101% svojih mogucnosti protiv Federera, pa je to platio i zdravljem. A za vreme njegovih pauza, Federer je gomilao trofeje.
Razlika je velika - Federer 17GS, Rafa 11;
Federer 24GS finala, Rafa 16,

sto dublje ides, razlika je se veca, sto govori o Federerovoj konstantnosti.

p.s. uvek sam navijala za Rafu protiv Federera, ali se ovom drugom ne moze osporiti da je najbolji svih vremena.

Nego sta bi, Nole prekjuce drvlje i kamenje po Armstrongu, a danas kez od uveta do uveta kad je primao trofej od Agasija? :lol:

Cestitke na 3. uzastopnom AO trofeju, jos jedan rekord koji ce biti tesko prestici!
Pobjedio ga je na sljaci 2 puta.
Sad da je Rafa davao 101% protiv Federera,samo protiv njega, ne bih rekao.
Rafa svaki meč igra na trenutnom maximumu.

Slazem se da je Roger najbolji u open eri ali ne moze se reci za Nadala da je nekonstantan.
Od 2005 do 2012 je osvajao najmanje 1 GS u sezoni, sa 26 i po godina je izjednacen sa Rogerom po broju mastersa (21), ima najbolji omjer protiv ostatka velike cetvorke, Roger je u Rafinim godinama imao manje vise isto GS-ova (nemoj samo o stilu igre i dugovjecnosti jednog i drugog, sve znam :mrgreen: )

Roger je vjerovatno najkompletniji igrac ikad, najbolje se priviknuo na tu smjenu generacija,usporavanje podloga ali se ne slazem sa tim "sto ides dublje razlika je veca".

Iako ce me mnogo osporavat ja mislim da Roger nije imao ni priblizno jaku konkurenciju od samog pocetka, tj do Nadala dok je on imao extra tesku, ufatio je Rogera u primeu pa i Novaka.
Mozda je kompletan tour u to vrijeme bio bolji (brze podloge - vise iznenadjenja - slazem se) ali je Roger ipak toliko dominantan bio da mu taj nesto jaci tour (bez jednog pravog suparnika) nije pravio problem.
Vodim se politikom da je jednom vrhunskom teniseru koji odskace u svojoj eri (kao sto su Novak,Rafa i Roger) lakse doci do finala i osvojiti ako kroz cijeli turnir ukljucujuci i finale igra sa jakim igracima tipa Berdih,Tsonga, jakim igracima ali ipak igracima koji se ne mogu nosit sa pomenutim igracem, nego nekim levatima i onda u 1/2 i finalu ti dodju dva protivnika u najmanju ruku ravna tebi...šampioni.
Mislim da se slicno desilo i sa Rogerom, imao je vise jakih igraca, dobrih servera a tad su podloge bile brze ali mislim da nijedan od tih igraca na velikom turniru nije mogao ozbiljnije ostetit rogera, mozda pokoje iznenadjenje i to je to...
Da me ne shvatite pogresno, on je svoje dokazao i poslje i prije i jos uvjek to radi , sad opet procitajte bold prije nego sto me iskritikujete i ispljujete. :mrgreen:
:thumbup:

Za ovo boldirano .... :D
zarko.filip

#878 Re: Australian open 2013

Post by zarko.filip »

Rafa ima vise pobeda u medjusobnim duelima.Rafa je Rodzera tukao na Vimbldonu,na AO(jel da se podsecamo plakanja Carobnjaka),na RG se izivljavao nad njim(recimo 6:1,6:3,6:0 2008).Mozda je Rodzer najbolji svih vremena(po nekom parametrima) ali ako ne racunamo sljaku.

A svima vama kojima smeta "radovanje" i ostale gluposti koje nabrajate mogu reci da se pripremite na to duzi vre,enski period.Zaboravljate jednu osnovnu stvar u sportu a to je:nije bitno da li vam se neko svidja ili ne ali sportske rezultate i dostignuca morate postaovati.
ultima_palabra

#879 Re: Australian open 2013

Post by ultima_palabra »

Svaki igrač ima neku slabu tačku... fol je u tome da je neko u laboratoriji pravio tenisera koji će biti noćna mora za Federera, napravio bi Nadala.

Nadal je spriječio Federera da bude još veći nego što jeste, isto je i Đoković uradio Nadalu... do jučer sam mislio da i Murray to može uraditi Đokoviću, ali nisam baš siguran.
Bodkin

#880 Re: Australian open 2013

Post by Bodkin »

ultima_palabra wrote:Svaki igrač ima neku slabu tačku... fol je u tome da je neko u laboratoriji pravio tenisera koji će biti noćna mora za Federera, napravio bi Nadala.

Nadal je spriječio Federera da bude još veći nego što jeste, isto je i Đoković uradio Nadalu... do jučer sam mislio da i Murray to može uraditi Đokoviću, ali nisam baš siguran.
nije niko predvidjao ovakvog djokovica 2008 tako da ne otpisuj endija prerano :-D
Leopold_IV

#881 Re: Australian open 2013

Post by Leopold_IV »

zarko.filip wrote:Rafa ima vise pobeda u medjusobnim duelima.Rafa je Rodzera tukao na Vimbldonu,na AO(jel da se podsecamo plakanja Carobnjaka),na RG se izivljavao nad njim(recimo 6:1,6:3,6:0 2008).Mozda je Rodzer najbolji svih vremena(po nekom parametrima) ali ako ne racunamo sljaku.

A svima vama kojima smeta "radovanje" i ostale gluposti koje nabrajate mogu reci da se pripremite na to duzi vre,enski period.Zaboravljate jednu osnovnu stvar u sportu a to je:nije bitno da li vam se neko svidja ili ne ali sportske rezultate i dostignuca morate postaovati.
Kad vec spominjes, Rafa protiv Rogera ima samo pozitivan score na zemlji. Na preostalim podlogama je "kratak".

Roger ga je pobjedio vise puta na zemlji (2) nego Rafa njega na travi...(1).
Samo sto su se sticajem okolnosti vise puta susretali na zemlji gdje je Rafa neprikosnoven.

Uz to Rafa ga nikad nije dobio u dvorani...nikad nije osvojo WT finale...

A sto se tice devastiranja na RnR 2008, mislim da mu se lijepo oduzio 2011 godine na Masters-u sa 6:3, 6:0 i to sa >30 godina...

Gledanje iskljucivog H2H nije primarni kriterij za definiranje necije velicine premda smatram da Nadal jeste velicina i želim mu puno uspjeha po povratku.
zarko.filip

#882 Re: Australian open 2013

Post by zarko.filip »

Leopold_IV wrote:
zarko.filip wrote:Rafa ima vise pobeda u medjusobnim duelima.Rafa je Rodzera tukao na Vimbldonu,na AO(jel da se podsecamo plakanja Carobnjaka),na RG se izivljavao nad njim(recimo 6:1,6:3,6:0 2008).Mozda je Rodzer najbolji svih vremena(po nekom parametrima) ali ako ne racunamo sljaku.

Kad vec spominjes, Rafa protiv Rogera ima samo pozitivan score na zemlji. Na preostalim podlogama je "kratak".

Roger ga je pobjedio vise puta na zemlji (2) nego Rafa njega na travi...(1).
Samo sto su se sticajem okolnosti vise puta susretali na zemlji gdje je Rafa neprikosnoven.

Uz to Rafa ga nikad nije dobio u dvorani...nikad nije osvojo WT finale...

A sto se tice devastiranja na RnR 2008, mislim da mu se lijepo oduzio 2011 godine na Masters-u sa 6:3, 6:0 i to sa >30 godina...

Gledanje iskljucivog H2H nije primarni kriterij za definiranje necije velicine premda smatram da Nadal jeste velicina i želim mu puno uspjeha po povratku.

Ne mozes porediti Masters i Grand Slam.Kada vec nabrajas onda reci da i Rafa ima zlatnu medalju na OI(doduse ima je i Rodzer ali u parovima)sto Rodzer nikada nece imati a Rafa takodje ima i "salataru" sto Rodja isto nece imati(ajd da uzmemo da su ipak reprezentacije u pitanju).
Leopold_IV

#883 Re: Australian open 2013

Post by Leopold_IV »

zarko.filip wrote: Ne mozes porediti Masters i Grand Slam.Kada vec nabrajas onda reci da i Rafa ima zlatnu medalju na OI(doduse ima je i Rodzer ali u parovima)sto Rodzer nikada nece imati a Rafa takodje ima i "salataru" sto Rodja isto nece imati(ajd da uzmemo da su ipak reprezentacije u pitanju).
Ma i nisam poredio nego sam usputno napomenuo jer se radi o jako bitnom teniskom turniru. Sve sto si naveo stoji, pogotovo zlato sa OI....
Sto se tice DC-a to je ipak timski rad i ne bi ga ukljucvao u ovu raspravu...

Ma sve ove rasprave su poput onih "moj tata je jaci od tvog tate" i sl...
Kad se karijere svih ovih danasnjih velicina okoncaju, u miru ce se moci rezimirati velicina svakog od njih.

U svim ovim naglabanjima niko ne spominje vjerovatno najbitniju stvar - a to je broj provedenih sedmica na broju 1.
Samo se zagledajte u onih 237 sedmica u komadu na broju 1 u svom primeu (2004-2008) i pokusajte zamisliti narednog igraca koji ce to postici, a u tom periodu je Nadal vec osvajao GS, Roddick, Djokovic je bio tu, Safin, Nalbandian, Murray...znaci konkurencije je itekako bilo i puno je jaca od nadolazecih klinaca koji su sad konkurencija Djokovicu i Murrayu.

Tako da za sada je Federer GOAT, a sta ce biti za kojih par godina, vrijeme ce pokazati, a mi ljubitelji tenisa cemo tome svjedociti i uzivati u majstorijama omiljenih nam igraca...
Last edited by Leopold_IV on 28/01/2013 16:54, edited 1 time in total.
Leopold_IV

#884 Re: Australian open 2013

Post by Leopold_IV »

greska a ne znam da li se moze obrisati post...
tabija

#885 Re: Australian open 2013

Post by tabija »

Mislim da smo o ovome puno puta raspravljali i da ne vodi nicemu dobro, 99% nas se slaze da je Roger u open eri mozda i najbolji (po mnogim se Borg moze ugurati ispred) i to stoji.Da se razumjemo :mrgreen:

Ali evo sto se tice H2H Rafe i Rogera, recenice "Rafa je uzeo Rogera na travi 1 a Roger njega na sljaci 2 puta" je besmislica totalna, izvini sto ti tako kazem ali jeste :)

Na travi su odigrali ukupno 3 meča i to sva tri finala WB.Roger je uzeo 2006 i 2007 gdje je od Rafe bilo tesko ocekivati u tim godinama da uradi ista Rogeru u primeu, sam dolazak do finala je za mene bio fascinirajuci, a tek 2 otkinuta seta 2007 :) Vec sljedece godine Rafa pobjeđuje Federera u novom finalu WB.Da se opet sastanu na travi vece sanse bi imao Rafa, opet :) A ako cemo realno Federerova igra iz 2008 i 2007 na WB-u se i nije toliko razlikovala, igrao je dobro, bio u formi.Fazon je sto je Nadal 2008 bio u svom vrhuncu a i mnogo zreli i pametniji igrac kad je trava u pitanju.

Roger je odigrao 14 meceva sa Rafom na zemlji a pobjedio je dva i to nisu bili GS-ovi a finale RG-a je gubio 4 puta i jednom u polufinalu.

Na tvrdoj Roger vodi 6:5 ali od tih 6, 4 su u dvorani, tj zavrsni turnir.Bitan je to turnir,dosta bodova i novca je u igri ali mozda jedan od rijetkih koje Rafa nece osvojit nikad, kazem mozda.Hem sto je u dvorani hem sto se igra na kraju godine kad je on mnogo umoran i Rafa to igra samo sto mora, bez ikakvih ambicija vjerujem.

Ostane ti 5:2 za Rafu na otvorenim hc turnirima.
A o finalima ili mecevima na GS ne treba ni rijeci trosit :dance:

All: Nadal 18-10
Hardcourt: Federer 6-5 Clay: Nadal 12-2 Grass: Federer 2-1
Outdoor: Nadal 18-6 Indoor: Federer 4-0
Slams: Nadal 8-2 Masters Series: Nadal 9-4 Year End Championships: Federer 4-0
Finals: Nadal 13-6 Five Set Matches: Nadal 3-2

Jeste Novak uticao na Nadalov saldo turnira i to puno ali to je vremenski trajalo godinu i nece vise, bar ne u omjeru kako je bilo 2011, osvajace Novak GS-ove ali deranja Nadala moze zaboravit .Tri finala GS-a i 4 mastersa nije malo, slazem se.Puno bi drugacije bilo da Rafa sad ima 13 ili 14 GS-ova i 24 mastersa (vecina pa cak i necko :mrgreen: se slazu da bi Rafa iz 2011 pobjedio bilo koga na bilo kojoj podlozi u svim tim finalima, sem ludog upgrade turbodizel Novaka :mrgreen: ). Da se to desilo ne bih garantovao ni za Rogerov broj slamova

Za Rafu ne postoji idealan igrac koji bi ga pobjedio (na danasnjim uslovima) a to dokazuje i njegov H2H protiv preostale "velike trojke" koji je najbolji.On kad tad pronađe nacin za sviju :)
Leopold_IV

#886 Re: Australian open 2013

Post by Leopold_IV »

Eto Rafa sa 25 umoran na kraju sezone, a Roger sa 30 svjez ko jutarnja rosa...
Smjesno stvarno...

Ne omalovazavam Rafu jer mi je izuzetno drag igrac i ktome odlican igrac. Svjestan sam da je Rogera uskratio za kalendarski GS i to 2 puta, za mnostvo rekorda ali ga itekako cjenim.
Njegova igra ne lezi Rogeru, ma ne lezi nikome osim valjda Davydenka i od 2011 Djokovica.
Volio bi da se vrati jaci nego ikad i ovaj rivalitet cetvorke dodatno produbi ali tvrdnje da je kompletniji igrac id Rogera jednostavno ne stoje. Nije ni Rafa uzeo USO preko Rogera ako ti je to neki argument za all court igru.
Roger ima puno skladniju disperziju GS:
4 1 7 5 vs 1 7 2 1...
Leopold_IV

#887 Re: Australian open 2013

Post by Leopold_IV »

Ma sve da i Roger nikad turnira nije osvojio njgov stil igre, raznovrsnost udaraca, igra na mrezi, gracioznost i njegovo off court ponasanje mi je dovoljno da navijam za njega...
tabija

#888 Re: Australian open 2013

Post by tabija »

Leopold_IV wrote:Eto Rafa sa 25 umoran na kraju sezone, a Roger sa 30 svjez ko jutarnja rosa...
Smjesno stvarno...

Ne omalovazavam Rafu jer mi je izuzetno drag igrac i ktome odlican igrac. Svjestan sam da je Rogera uskratio za kalendarski GS i to 2 puta, za mnostvo rekorda ali ga itekako cjenim.
Njegova igra ne lezi Rogeru, ma ne lezi nikome osim valjda Davydenka i od 2011 Djokovica.
Volio bi da se vrati jaci nego ikad i ovaj rivalitet cetvorke dodatno produbi ali tvrdnje da je kompletniji igrac id Rogera jednostavno ne stoje. Nije ni Rafa uzeo USO preko Rogera ako ti je to neki argument za all court igru.
Roger ima puno skladniju disperziju GS:
4 1 7 5 vs 1 7 2 1...
S obzirom na Rafinu sezonu on poslje WB ne igra isto (sto zbog umora sto zbog podloga). Ona 2010 je bila fakat fenomenalna, zato je i osvojio US open.On je 17 godina bio umorniji samo od treniranja nego Roger. :mrgreen:

Ja uopste nisam pokusao davati nikakve argumente za Rafinu all court igru, nisam nigdje to ni spomenuo, a kamo li uzimanje US opena preko Rogera kao jedan od argumenata za all court....:D
Ja sam htio reci, ako vec vecina statistickih podataka ide na stranu Rogera (broj turnira,gs,broj 1...) onda H2H u potpunosti ide na stranu Nadala sem tog djela u dvorani

edit: sad mi pade na um..Rafa ima osvojene GS-ove na svakoj podlozi minimalno 2 puta - Roger nema :-) :lol: :evil:

malo zajebancije nije na odmet
CSKA

#889 Re: Australian open 2013

Post by CSKA »

Posto sam zapeo u NS i nemam komp ni vremena da palamudim sa vama :D ,samo da cestitam Novaku,nisam ni sumnjao :thumbup:

P.S. Radosni,mnogo ti je mali ovaj NS,prodjem ga pjehe za pola sata :)
Leopold_IV

#890 Re: Australian open 2013

Post by Leopold_IV »

1 uso i 1 ao.....pisao sam ti o rasporedu gsova u proslom postu
tabija

#891 Re: Australian open 2013

Post by tabija »

Leopold_IV wrote:1 uso i 1 ao.....pisao sam ti o rasporedu gsova u proslom postu
vidis da sam se zajebavao sa zadnjom recenicom miša mu jebem :mrgreen: iako nisam rekao nista netacno

Ugl, ja nikakav all court Rafe nisam spomenuo, samo sam se dotakao H2H i nista više :)
Leopold_IV

#892 Re: Australian open 2013

Post by Leopold_IV »

Ja bukvalac 8-)
radostan dan

#893 Re: Australian open 2013

Post by radostan dan »

CSKA wrote:Posto sam zapeo u NS i nemam komp ni vremena da palamudim sa vama :D ,samo da cestitam Novaku,nisam ni sumnjao :thumbup:

uvijek sam govorio, :dance: grad koji ne možeš upoznati za par dana, u kompletu. :mrgreen:

da si kužio koke, oteglo bi se na 5 sati.
tabija

#894 Re: Australian open 2013

Post by tabija »

Leopold_IV wrote:Ja bukvalac 8-)
Ne znam jesi ili nisi ali nisi trebo ponovit o rasporedu gs-ova kad sam ja post prije rekao da mi je sve jasno :mrgreen:

Ugl nebitno :) A i na off topicu smo, Australian Open zavrsio ima 2 dana :D
kisni indijanac

#895 Re: Australian open 2013

Post by kisni indijanac »

CSKA wrote:Posto sam zapeo u NS i nemam komp ni vremena da palamudim sa vama :D ,samo da cestitam Novaku,nisam ni sumnjao :thumbup:

a što mu ne čestitaš na forumima malo istočnije ?
Bodkin

#896 Re: Australian open 2013

Post by Bodkin »

kisni indijanac wrote:

a sto ti ne cestitas rafi malo zapadnije i fedexu malo sjeverozapadnije?
kisni indijanac

#897 Re: Australian open 2013

Post by kisni indijanac »

Bodkin wrote:
kisni indijanac wrote:

jesi to ti odvjetnik njegov ? ovaj forum pripada zemlji u kojoj ja živim......
Bodkin

#898 Re: Australian open 2013

Post by Bodkin »

kisni indijanac wrote:
Bodkin wrote:
kisni indijanac wrote:
jesi to ti odvjetnik njegov ? ovaj forum pripada zemlji u kojoj ja živim......
kad bude pripadao tebi ili kad budes jedini stanovnik te zemlje onda ti ljude salji na druge forume. do tada pusti ljude da pisu sta im se pise
ultima_palabra

#899 Re: Australian open 2013

Post by ultima_palabra »

Bodkin, posljednji Jugosloven :mrgreen:
vryzas

#900 Re: Australian open 2013

Post by vryzas »

ultima_palabra wrote:Bodkin, posljednji Jugosloven :mrgreen:

:lol: :lol: :thumbup:
Locked