golfiista wrote:Bradafilozof wrote:lijepa u dusi wrote:Dok se vi svadjate koji ima vise, zena pretura po kontejneru trazeci karton za prodat da bi jela danas.
Nek se obrati memicu. Siguran sam da ce pronaci za nju neki zaostali kalaš i pokoji ćorak. Pa nek to proda.
1.900.000,00 KM je izdvojila Općina Ilidža za jednokratnu novčanu pomoć ljudima u stanju potrebe u skladu sa unaprijed određenim kriterijima. Na taj način pomoć je došla do velikog broja ljudi i ta novčana sredstva su iskorištena da bi ciljana populacija zadovoljila osnovne zivotne potrebe. Ova novčana sredstva daleko premašuju novčane iznose svih drugih opstina u Kantonu Sarajevo zajedno, a koja su namijenjena u navedenu svrhu.
Ta žena očigledno nema sreću da živi na Ilidži, ali zato ima srecu da uživa u odbojci na pijesku u bivšoj kasarni ili da se vrti u krug u Koldzinom dječijem kružnom toku, a to sve moze začiniti uživajući u igri u Starom gradu simboličnog naziva " ja sam ljetna basta - sad me vidiš / sad me ne vidiš "

Ova gospodja zivi na Ilidzi, tacnije u nekoj baraci u Hrasnici. Obzirom da je toliko novca izdvojeno, a pomoc je isla jednokratno i ocigledno nije mogla pokriti potrebe na neko pristojno vrijeme, onda je red da se zapitamo koliko je to stanovnika Ilidze primilo ovu pomoc? Koliko to stanovnika Ilidze zivi u bijednim uslovima i prezivljava slupljajuci karton? Mislim da ova cifra ne govori o vasoj velikodusnosti, nego o broju stanovnika koji zive najblaze receno, zivot nedostojan covjeka.
Medju tim ljudima, koliko je njih sposobno za rad, koliko njih bi prihvatilo bilo kakav posao samo da ima stalna primanja? Sto im opstina ne nadje kakvog bilo posla, umjesto sto je udijelila milostinju?
I nemojte me tjerat da kopam pa da dodjem do informacija kakva je i kolika pomoc zakacila svaku porodicu. Od navedenog iznosa vjerujem da je barem 20 % otislo sa strane.
Mozete li shvatit da je narod ogorcen jer nam je jasno da nas vodi ratni profiter, kriminalac, seljacina, lopov, da vam ne vjerujemo vise???
I sto se zemljista tice... Nije problem sad ova parcela kojom je ZAOKRUZEN citav posjed da bude u vlasnistvu strane kompanije. Problem je upravo u naglasenoj rijeci. Zasto se uopste ista prodavalo? Zasto Vrelo Bosne i Stojcevac nisu do sad dobili odredjenu zastitu i status?
I Boga ti, pitaj nacelnika hoce li i meni prodati tako neko usrano zemljiste na Vrelu Bosne po istoj cijeni? I pitaj ga kad ce isplate vlasnicima zemljista koje je oteto da bi se napravile lafo zgrade, a vise barake (dodjite i vidite na sta to lici) u Balvangradu (ne znam ko dade ovo ime?!), ispod Lasice. Desetine ljudi su osteceni u ovom procesu. Eto, nek ti ne bude mrsko, priupitaj.