POsao-Popis stanovnistva

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
gnjev

#876 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by gnjev »

GoodTaste wrote:Pa zato na ta pitanja o ETNICKOJ, VJERSKOJ i JEZICKOJ pripadnosti ne citas im odgovore, vec im samo kazes "ETNICKA PRIPADNOST ?" i on nek kaze sta god hoce. Isto tako i za ova druga dva pitanja.
To jeste ali dva kardinalna propusta greske debilizam nazovi kako hoces je to sto ako se izjasnis kao musliman ne krizas islamsku vjeroispovjest nego pises novu ili cak i islam. A druga je ovo sa entitetskim drzavljanstvom jer je separatisticki nastrojeno.
GoodTaste

#877 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by GoodTaste »

Pa da ... ako ti njemu postavis pitanje ETNICKA PRIPADNOST a on kaze MUSLIMAN ti pises, a onda ce taj hairlija opet dole da se izjasni da mu je vjera ISLAM i jezik BOSANSKI (vjerovatno) ....

A to za entite je posebna prica i politika, sve u cilju da se jednog dana razdvoje dva entite u dvije drzave, bar po meni ... :-)
coinspinner

#878 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by coinspinner »

gnjev wrote:
GoodTaste wrote:Pa zato na ta pitanja o ETNICKOJ, VJERSKOJ i JEZICKOJ pripadnosti ne citas im odgovore, vec im samo kazes "ETNICKA PRIPADNOST ?" i on nek kaze sta god hoce. Isto tako i za ova druga dva pitanja.
To jeste ali dva kardinalna propusta greske debilizam nazovi kako hoces je to sto ako se izjasnis kao musliman ne krizas islamsku vjeroispovjest nego pises novu ili cak i islam. A druga je ovo sa entitetskim drzavljanstvom jer je separatisticki nastrojeno.
To nije tačno. Kada je u pitanju vjera, odgovor musliman se izjednačava sa islamskom vjeroispovjesti.
perfect_guy

#879 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by perfect_guy »

coinspinner wrote:
gnjev wrote:
To nije tačno. Kada je u pitanju vjera, odgovor musliman se izjednačava sa islamskom vjeroispovjesti.
kad smo i mi danas komentarisali, ispalo je da nije
gnjev

#880 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by gnjev »

coinspinner wrote:
gnjev wrote:
Meni nije tako receno :D Pises ono sto ti kaze i samo u slucaju da kaze islamska krizas to :D
coinspinner

#881 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by coinspinner »

Za vjeru se podrazumjeva da je musliman islamske vjere.
Znači ako pitaš osobu za vjeroispovjest i on ti kaže: "Ja sam pravoslavac", ti nećeš križati odgovor 'pravoslavna', nego ćeš upisati pravoslavac???
gnjev

#882 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by gnjev »

coinspinner wrote:Za vjeru se podrazumjeva da je musliman islamske vjere.
Znači ako pitaš osobu za vjeroispovjest i on ti kaže: "Ja sam pravoslavac", ti nećeš križati odgovor 'pravoslavna', nego ćeš upisati pravoslavac???
Onda isto tako mogu za bosanca krizati bosnjak jer sta on zna ko je sta je znam ja bolje od njega. Helenejse mozda si i upravu samo ja ti kazem sta je nama danas receno od strane instruktora na konkretnom primjeru.
Ako se izjasni kao musliman ne kriza se islamska vjeroispovjest nego se upisuje u kockice MUSLIMAN. I to je to.
Ljuba Moljac

#883 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by Ljuba Moljac »

na ta tri pitanja se upisuje tacno ono sto je rekao, sta god da je rekao.
gnjev

#884 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by gnjev »

Ljuba Moljac wrote:na ta tri pitanja se upisuje tacno ono sto je rekao, sta god da je rekao.
o tome pricam i u slucaju greske nema ispravljanja nego je popisnica nevazeca zbog osjetljivosti ispitivanog podrucja :D
coinspinner

#885 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by coinspinner »

gnjev wrote:
Onda isto tako mogu za bosanca krizati bosnjak jer sta on zna ko je sta je znam ja bolje od njega. Helenejse mozda si i upravu samo ja ti kazem sta je nama danas receno od strane instruktora na konkretnom primjeru.
Ako se izjasni kao musliman ne kriza se islamska vjeroispovjest nego se upisuje u kockice MUSLIMAN. I to je to.
Bošnjak je jedno, Bosanac je drugo, tu nema dileme. Ako kaže Bošnjak križaš iksić Bošnjak, ako kaže Bosanac upisuješ odgovor Bosanac.
Ali kada je vjera u pitanju, musliman je osoba islamske vjeroispovjesti, isto kao što je katolik osoba katoličke vjeroispovjesti.
A zbog ovakvih pogrešnih shvatanja popis će pokazati sve i svašta, samo ne realnost...
Last edited by coinspinner on 18/09/2013 18:20, edited 1 time in total.
gnjev

#886 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by gnjev »

coinspinner wrote:
gnjev wrote:
Bošnjak je jedno, Bosanac je drugo, tu nema dileme. Ako kaže Bošnjak križaj, ako kaže Bosanac upisuj.
Ali kada je vjera u pitanju, musliman je osoba islamske vjeroispovjesti, isto kao što je katolik osoba katoličke vjeroispovjesti.
A zbog ovakvih pogrešnih shvatanja popis će pokazati sve i svašta, samo ne realnost...
Jeste ja sam se zajebo u primjeru ali mislim da ipak nisi upravu vezano za temu o kojoj raspravljamo .
bordo gandalf
Grijem se na: Gree Hansol 12

#887 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by bordo gandalf »

gnjev wrote:
A u slucaju da kaze pravoslavac?
coinspinner

#888 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by coinspinner »

[/quote]Jeste ja sam se zajebo u primjeru ali mislim da ipak nisi upravu vezano za temu o kojoj raspravljamo .[/quote]

Možeš li mi molim te reći, šta ćeš upisati ako ti osoba na tvoje pitanje o vjeri odgovori sljedećim riječima "Ja sam pravoslavac"
gnjev

#889 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by gnjev »

coinspinner wrote:Jeste ja sam se zajebo u primjeru ali mislim da ipak nisi upravu vezano za temu o kojoj raspravljamo .
Možeš li mi molim te reći, šta ćeš upisati ako ti osoba na tvoje pitanje o vjeri odgovori sljedećim riječima "Ja sam pravoslavac"[/quote]

PRAVOSLAVAC :D

simple as that

Nisam ja ovo rekao ovo su rekle ove tri djevojke sto drze predavanja ni ja ne kazem da ima ikakve logike. Uostalom nije to jedina nelogicnost ima ih masu pocevsi sa onom da beskucnik ima stan.
Sarcom

#890 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by Sarcom »

gnjev wrote:
coinspinner wrote:Jeste ja sam se zajebo u primjeru ali mislim da ipak nisi upravu vezano za temu o kojoj raspravljamo .
Možeš li mi molim te reći, šta ćeš upisati ako ti osoba na tvoje pitanje o vjeri odgovori sljedećim riječima "Ja sam pravoslavac"

simple as that

Nisam ja ovo rekao ovo su rekle ove tri djevojke sto drze predavanja ni ja ne kazem da ima ikakve logike. Uostalom nije to jedina nelogicnost ima ih masu pocevsi sa onom da beskucnik ima stan.[/quote]
Ili ona da penzioneru upises mjesto rada :-D
coinspinner

#891 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by coinspinner »

gnjev wrote:

simple as that

Nisam ja ovo rekao ovo su rekle ove tri djevojke sto drze predavanja ni ja ne kazem da ima ikakve logike. Uostalom nije to jedina nelogicnost ima ih masu pocevsi sa onom da beskucnik ima stan.[/quote]

Znači čitam i ne vjerujem. Znam da ima dosta nelogičnosti, ali ovo za vjeru nije nelogičnost već greška.
archi_a

#892 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by archi_a »

Popisivaci masovno odustaju od posla. To je tako neorganizovano,nevjerovatno. Instruktori blecci, nemaju odgovora ni na jedno pitanje. U Sa ce po listicu biti placeno 2,20 KM. Da bi covjek ispunio listu sa 90 pitanja, potrebno mu je oko pola sata. Govorimo o licnom odgovaranju i upisivanju. Dakle, pisem za sebe, bez dodatnih podpitanja. ( Da ga ebem, onog ko ce za petnaest dana od jutra do mraka zaraditi vise od 3 stoje). Instruktori po osobi koju obucavaju imaju 100 KM + osiguranje.(dakle tu treba traziti osobe koje su dosle stelom).
Sam popisni list ima takve nebuloze, nevjerovatno.
Primjer: xy pitanje: Koliko je zena imala zivorodjene djece, bez obzira jesu li oni danas zivi i njihova imena. U nastavku je ostavljen prostor za smo tri imena djece.
Na pitanje popisivaca, sta je sa zenama npr. iz Srebrenice koje su izgubile i po petero-sestero, odgovor instruktora je bio pa nek onda upise samo posljednje troje. Ludilo. :-)
Popisivaci ce ici sami, dakle nema kontrole o napisanom. Sad zamisli instruktora koji udje u kucu kod nekih staraca. Pa neka mi neko kaze da nece biti malverzacija. Nek nam je dragi bog na pomoci.
Al eto ako cemo biti pozitivni: bolje ikakav popis nego nikakav.
Samo da nakon popisa u Bosni ne bude 4,5 miliona Srba. :lol: s obzirom na posljednje pozive medija iz PiCija upucenih svim srbima preko Drine, kojima se cak nudi i placen put da budu u BiH tokom popisa.
Naprijed Bosnoooo, jooooooj
Last edited by archi_a on 18/09/2013 19:14, edited 1 time in total.
anonimus03

#893 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by anonimus03 »

Novo Sarajevo ostalo bez rezervi, svi koji su na obuci idu za popisivace. Ona cura koju sam jucer spominjala nije se ni danas pojavila, zvali PKLS, kazu zao nam je ali smo sve ljude ubacili iz rezerve i to je to, nemamo vam koga poslati.

Imali smo ''problema'' sa Kontrolnikom, kolone 7, 8 i 9. Po pravilima iz uputstva zbir brojeva u kolonama 8 i 9 moze biti jednak ili manji od broja u koloni 7, logicno. Medjutim, u uputstvu na str 38 ona tabela je pogresna jer je na nekoliko mjesta zbir veci od tog broja. Jucer smo pitali instruktora, jadan se mucio sat vremena s tim, zna da smo mi upravu, ali opet mu je nejasna knjiga. Uglavnom, danas smo dobili potvrdu od PKLS-a da smo mi upravu i da je u knjizi greska. :mrgreen:

Opet ja sa romanima. :skoljka: :run:
gnjev

#894 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by gnjev »

archi_a wrote:Popisivaci masovno odustaju od posla. To je tako neorganizovano,nevjerovatno. Instruktori blecci, nemaju odgovora ni na jedno pitanje. U Sa ce po listicu biti placeno 2,20 KM. Da bi covjek ispunio listu sa 90 pitanja, potrebno mu je oko pola sata. Govorimo o licnom odgovaranju i upisivanju. Dakle, pisem za sebe, bez dodatnih podpitanja. Instruktori po osobi koju obucavaju imaju 100 KM + osiguranje.(dakle tu treba traziti osobe koje su dosle stelom).
Sam popisni list ima takve nebuloze, nevjerovatno.
Primjer: xy pitanje: Koliko je zena imala zivorodjene djece, bez obzira jesu li oni danas zivi i njihova imena. U nastavku je ostavljen prostor za smo tri imena djece.
Na pitanje popisivaca, sta je sa zenama npr. iz Srebrenice koje su izgubile i po petero-sestero, odgovor instruktora je bio pa nek onda upise samo posljednje troje. Ludilo. :-)
Popisivaci ce ici sami, dakle nema kontrole o napisanom. Sad zamisli instruktora koji udje u kucu kod nekih staraca. Pa neka mi neko kaze da nece biti malverzacija. Nek nam je dragi bog na pomoci.
Al eto ako cemo biti pozitivni: polje ikakav popis nego nikakav.
Samo da nakon popisa u Bosni ne bude 4,5 miliona Srba. :lol: s obzirom na posljednje pozive medija iz PiCija upucenih svim srbima preko Drine, kojima se cak nudi i placen put da budu u BiH tokom popisa.
Naprijed Bosnoooo, jooooooj
Danas zena hardcore bosnjakinja. Odgovara na pitanje , nacionalnost bosnjakinja, islamska vjeroispovjest , bosanski jezik. Dodje do pitanje sa entitetskim drzavljanstvom kaze ona FBiH. Kardinalna greska. Time samo potpomaze separacijske naume manjeg bh entiteta , nesvjesno naravno.
Solarija

#895 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by Solarija »

Citam ovo i ne vjerujem svaki instruktor je svojim popisivacima rekao nesto drugacije (a pricaju o istim slucajevima), pored cinjenice da na pola postavljenih pitanja nemaju pojma, tako daj boze da ce ovaj popis da lici na nesto.
Ono sto mogu da zakljucim je da ko je isao na instruktazu u jednom entitetu a pozvan je da radi u drugom kao ja kuku njemu, narocito kome su instruktori kao moji u fazonu primjera koji se mogu desiti kod njih a vi ostali koji ce te ici kod nekog drugog instruktora sta me briga za vas.
Huremika

#896 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by Huremika »

Vlada velika konfuzija oko VJEROISPOVJESTI. Na obuci smo učili svaki odgovor koji ne odgovara modalitetu se upisuje u kućice. Musliman, jeste pripadnik Islama, sve je to nama jasno, ali nam je naznačeno, sve što ispitanik kaže,a ne odgovoara ponuđenom modalitetu, da je to ta ista riječ, dakle nije izgovorio Islam, već Musliman, i to se upisuje u kućice i svrstat će se kao ostali. Nelogično jeste, ali tako su nas obučili.

Je li kod ostalih ovakva situacija??
shmizlica

#897 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by shmizlica »

to ti samo govori o organizaciji čitave stvari.....žali bože potrošenih para, ali iz ovog ništa pametno ne može ispasti....papazjanija kao i sve drugo....katkad je bolje ne znati kako stvari funkcionišu u ovoj državi
bordo gandalf
Grijem se na: Gree Hansol 12

#898 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by bordo gandalf »

Usrat ce se i sef i stanica :D
lolol

#899 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by lolol »

tufahija18 wrote:Novo Sarajevo ostalo bez rezervi, svi koji su na obuci idu za popisivace. Ona cura koju sam jucer spominjala nije se ni danas pojavila, zvali PKLS, kazu zao nam je ali smo sve ljude ubacili iz rezerve i to je to, nemamo vam koga poslati.

Imali smo ''problema'' sa Kontrolnikom, kolone 7, 8 i 9. Po pravilima iz uputstva zbir brojeva u kolonama 8 i 9 moze biti jednak ili manji od broja u koloni 7, logicno. Medjutim, u uputstvu na str 38 ona tabela je pogresna jer je na nekoliko mjesta zbir veci od tog broja. Jucer smo pitali instruktora, jadan se mucio sat vremena s tim, zna da smo mi upravu, ali opet mu je nejasna knjiga. Uglavnom, danas smo dobili potvrdu od PKLS-a da smo mi upravu i da je u knjizi greska. :mrgreen:

Opet ja sa romanima. :skoljka: :run:
Ne mogu da vjerujem da ste takvu potvrdu dobili od njih ... ili su i oni u pkls jos neozbiljniji od instruktora :-)
gledaj, kolona domacinstvo je ukupno, npr zena, muz i dijete cine domacinstvo i u kolonu 7 ide 3, od toga clanova domacinstva je isto 3 u koloni 8, ali je dijete otislo na studij i u kolonu 9 ce biti 1. prema tome zbir kolona 8 i 9 u ovom slucaju je 4 sto je vece kolone 7 i to je ok.
alma24

#900 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by alma24 »

na pitanje vjeroispovijesti, ako neko kaze da je musliman to je modalitet islamska....potvrdili entitetski instruktori i zaposlenici zavoda za statistiku...isto tako zbir 8 i 9 kolone u kontrolniku moze biti veci od broja u koloni 7
Post Reply