Za predane Životu

Rasprave o filozofskim temama.
Post Reply
hrastov žižak

#876 Re: Za predane Životu

Post by hrastov žižak »

Ovo je jedina serija koju gledam. Gledao sam jedino još Gejm of trons za koju mogu reći da je dobra na narativnom planu, umijeću stvaranja zapleta, pa i po raznolikosti karaktera, ali je suviše plitka. Brejking bed je meni i nakon pete sezone vrhunsko ostvarenje. I dalje genijalan razvoj karaktera i psihologizacija likova, naracija fantastična, kompleksna priča. Naravno, i ona funkcioniše po tom nekom tržišnom kriteriju odugovlačenja, ali vjeruj da nema puno "prazne priče". Nisam ljubitelj serija kao što rekoh i radije ću pogledati film, ali BB je vrijedna pažnje. :)
bizet

#877 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

ahh to je ta sa vatrom i ne znam cim jos...game of thrones...pocela je gledati sa muzem ali kad je onaj glavni glumac umro nije mi se dalo dalje pratiti...ma nisam vise ni mogla upratiti ko je ko i ko je sta...mada takve serije su mi uvijek drage...smjestene u nekakvo doba vraceva i mitskih bica
dexter je meni bio simpatican...cuj neki manijak koji ubija samo lose ljude i jos ti postane simpatican...morbidno, sam nacin razmisljanja, ali interesantno...no ni prvi ni posljednji negativac koji je u stvari nekakav pozitivac...hej, uvodna spica za dextera je sjajna, a muzika je totalna zaraza
gledali smo dugo fringe...pa sve dok nisu poceli normalno se saltati izmedju paralelnih svjetova i cini mi se raditi zajedno, meni je serija bila prilicno zanimljiva...Walter je zanimljiv lik :)...ali pretvori se ona u tipicnu sapunicu...onaj u neznanju spava sa istom ali nije ista jer je ona iz paralelnog svijeta i zla, pa mu ova oprasta, pa ona je mozda trudna sad sa njim...e jbg, batalim je
sad, kad slucajno naletim na tv-u, pogledam ovog novg sherlocka holmesa...iako idu tek prve serije, a njih smo vec ranije gledali...ne znam u sta se sherlock pretvorio, ali kad ubodem da ide na tv-u pogledacu...i sherlock ima slicnu uvodnu muziku kao dexter
kad smo kod muzike game of thrones ima ubjedljivo najbolju muziku (upravo je sad motam po glavi, odlicna je)

breaking bed ima neki isti smek kao hung i neke slicnosti i sa californication...americki zivot iz drugacijeg ugla, realnijeg mozda...nisam fan
harač

#878 Re: Za predane Životu

Post by harač »

bizet wrote: sta je majke ti high art?...
you don't want to know :D mah općenito sve anti-hollywood (kojeg volim pogledati s vremena na vrijeme - što pliće to bolje :-) ). inače, sam izraz sam prvi put čuo u kontekstu nuri bilge ceylana
harač

#879 Re: Za predane Životu

Post by harač »

hrastov žižak wrote:Ovo je jedina serija koju gledam. Gledao sam jedino još Gejm of trons za koju mogu reći da je dobra na narativnom planu, umijeću stvaranja zapleta, pa i po raznolikosti karaktera, ali je suviše plitka. Brejking bed je meni i nakon pete sezone vrhunsko ostvarenje. I dalje genijalan razvoj karaktera i psihologizacija likova, naracija fantastična, kompleksna priča. Naravno, i ona funkcioniše po tom nekom tržišnom kriteriju odugovlačenja, ali vjeruj da nema puno "prazne priče". Nisam ljubitelj serija kao što rekoh i radije ću pogledati film, ali BB je vrijedna pažnje. :)
BB mi je sjajna i postaje bolja :D sve kontam da počnem i ovaj GoT, ali mi je djelovao iz trailera kao Sulejman Veličanstveni u Middle-Earth :-) kad ispucam BB razmislit ću (tek sam na trećoj sezoni)
bizet

#880 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

harač wrote:
bizet wrote: sta je majke ti high art?...
you don't want to know :D mah općenito sve anti-hollywood (kojeg volim pogledati s vremena na vrijeme - što pliće to bolje :-) ). inače, sam izraz sam prvi put čuo u kontekstu nuri bilge ceylana
bi nesretna sa tvojim odgovorom pa proguglah "high art"...kad naletim na neki clanak bas o tom nazivu a ima i na wiki nesto o high culture gdje se spominje i high art

nisam nikada razmisljala o pojmu high art ili visoka umjetnost kako bi se mozda prevelo na nas jezik...umjetnost je umjetnost...ne postoji dobra ili losa umjetnost....postoji umjetnost i sve ono sto bi voljelo da se zbroji u istu, ali ne moze jer im nedostaje bas ta umjetnicka strana...znaci sve sto ne spada u umjetnost, ma koliko licilo na nju, nije umjetnost nego obican izraz pojedinca, koja u svojoj sustini nema vecu vrijednost od one koju predstavlja za tog pojedinca, ili eventualno kratkorocnu zabavu za druge

i do want to know

edit: da ne postam ponovo..evo taj clanak o high art:
http://faculty.frostburg.edu/phil/forum/HighArt.htm

meni se dopao...mada moram ga procitati jos barem jednom kako bih razumjela bolje

i dalje moj organizam odbija podjelu umjetnosti...umjetnost je jedna, sve ostalo su samo pokusaji

GoT je meni super samo iz razloga sto volim takve igrice :oops: ...nisam nikada pogledala ni jednu seriju Sulejmana Velicnastvenog, ali vjerujem da joj nije ni nalik...i jednog razloga...Sulejmana gledaju i srednjovjecne zene, domacice i sl, koje nikada ne bi pratile GoT...Sulejman je mozda vise u rangu sa Povratak u Eden...a mozda grijesim
raoul duke

#881 Re: Za predane Životu

Post by raoul duke »

Image

Istina
harač

#882 Re: Za predane Životu

Post by harač »

"Why Tolerate Religion?", Brian Leiter, Princeton University Press, 2012/13?.

Čitao sam više njegovih članaka iz oblasti pravne i političke filozofije, kao i prvo poglavlje ove knjige, te prethodne članke gdje je izlagao temeljne ideje ovog djela. Postavlja pitanje zašto domaći i međunarodni pravni dokumenti religiji daju poseban status, koje ne uživaju drugi oblici uvjerenja (zašto je osnivanje vjerske javne kuhinje izuzeto od poreza u SAD, a sekularne javne kuhinje nije; zašto sikhi mogu nositi "ceremonijalne" bodeže u školu, dok drugi - čak i ako se pozivaju na neka ne-vjerska uvjerenja - zbog toga odbah bivaju izbačeni i sl.), te da li postoje principijelni moralni razlozi za tolerisanje religije - odgovara negativno. Sad kopam po googlu za ebook. Može se naći prvi dio, te fragmenti na google books. Great read. (Suffice to say - ako ko naleti: PM)
bizet

#883 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

pa dobro misa mu nije valjda da se nema vise o cemu palamudit
Great Cornholio

#884 Re: Za predane Životu

Post by Great Cornholio »

bizet wrote:pa dobro misa mu nije valjda da se nema vise o cemu palamudit
Izgleda da nam je sve jasno.

Ma nema svađe bez religije :evil: :lol:
Great Cornholio

#885 Re: Za predane Životu

Ako zanemarimo ovu prikazu na naslovnici, ova pjesma nije tako loša :)

Great Cornholio

#886 Re: Za predane Životu

Ova me pjesma podsjeti na srednju školu. Imali mi čas engleskog, i prije časa ja malo pustio ovu kasetu ( original bila, s tekstovima, američko izdanje 8-) :D ), i tako svidi se ova pjesma nastavnici i za domaći nam dade zadatak da prevedemo tekst. Ja preveo tekst i nisam dao nikome da prepiše zadaću, a 90% ovih iz mog razreda učilo njemački u osnovnoj školi :evil: :lol:
bizet

#887 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

Great Cornholio wrote:
bizet wrote:pa dobro misa mu nije valjda da se nema vise o cemu palamudit
Izgleda da nam je sve jasno.

Ma nema svađe bez religije :evil: :lol:
pa jesmo Bosanci i Hercegovci il' nismo
fatamorgana

#888 Re: Za predane Životu

Post by fatamorgana »

jesmo
bizet

#889 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

Great Cornholio wrote:Ova me pjesma podsjeti na srednju školu. Imali mi čas engleskog, i prije časa ja malo pustio ovu kasetu ( original bila, s tekstovima, američko izdanje 8-) :D ), i tako svidi se ova pjesma nastavnici i za domaći nam dade zadatak da prevedemo tekst. Ja preveo tekst i nisam dao nikome da prepiše zadaću, a 90% ovih iz mog razreda učilo njemački u osnovnoj školi :evil: :lol:
a misa mu Cornholio...pokvari mi savrseno dobru pjesmu
bizet

#890 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

fatamorgana, pomislila sam da ti se nesto desilo...ma koliko rjecit bio, fali tvoj komentar

laku noc vam zelim
fatamorgana

#891 Re: Za predane Životu

Post by fatamorgana »

noć, :)
Great Cornholio

#892 Re: Za predane Životu

bizet wrote: a misa mu Cornholio...pokvari mi savrseno dobru pjesmu
Oprosti, nije mi to bila namjera, htio sam se našaliti :)

Ti reče da si nekad bila vjernik, pa eto zamisli da ti ovu pjesmu pjeva Bog, možda te motiviše da razmisliš da se pomiriš s Njim :)

A poslije poslušaš Rokijev govor, i onda "poletiš", na mene ova kombinacija tako djeluje :)

harač

#893 Re: Za predane Životu

Post by harač »

čita li ko ove komentare na članke o oluji u New Yorku :lol: :-) haman se allah umorio od ubijanja muslimana zemljotresima, cunamijima, monsunima, poplavama, požarima i zarazama, pa malo udario na ove amere :D
bizet

#895 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

Great Cornholio wrote:
bizet wrote: a misa mu Cornholio...pokvari mi savrseno dobru pjesmu
Oprosti, nije mi to bila namjera, htio sam se našaliti :)

Ti reče da si nekad bila vjernik, pa eto zamisli da ti ovu pjesmu pjeva Bog, možda te motiviše da razmisliš da se pomiriš s Njim :)

A poslije poslušaš Rokijev govor, i onda "poletiš", na mene ova kombinacija tako djeluje :)

i ovo je neki tvoj humor? :)

Rocky...ma luda sam za njim...dijete 80-tih, vrijeme inspiracije...flashdance...a jooooooooj đe me nađe :D

ne vracaj nas na temu boga, ziv bio, a i nisam ja otisla iznenada, praceno nekakvom velikom tragedijom...otisla sam tiho, sa svojim razmisljanjima...ako se ikad budem vracala, necu poletiti...nego cu se opet vratiti tiho kako sam i otisla...ne treba meni cudo, niti inspiracija...bitnije mi postati covjek, koliko mogu i umijem i koliko mi to okolina dozvoli...a sad hocu li ja sutra u nesto vjerovati ili ne...pa recimo da ako postanem zadovoljna sobom, osobom u koju cu se razviti, necu imati razloga da se bojim ikakve vatre ili bijesa nekog bozanstva...tako da, kako ja to vidim, nisam na gubitku dok sam na svom putu

a sada u dobrom duhu 80-tih :D

Great Cornholio

#896 Re: Za predane Životu

bizet wrote: i ovo je neki tvoj humor? :)

Rocky...ma luda sam za njim...dijete 80-tih, vrijeme inspiracije...flashdance...a jooooooooj đe me nađe :D

ne vracaj nas na temu boga, ziv bio, a i nisam ja otisla iznenada, praceno nekakvom velikom tragedijom...otisla sam tiho, sa svojim razmisljanjima...ako se ikad budem vracala, necu poletiti...nego cu se opet vratiti tiho kako sam i otisla...ne treba meni cudo, niti inspiracija...bitnije mi postati covjek, koliko mogu i umijem i koliko mi to okolina dozvoli...a sad hocu li ja sutra u nesto vjerovati ili ne...pa recimo da ako postanem zadovoljna sobom, osobom u koju cu se razviti, necu imati razloga da se bojim ikakve vatre ili bijesa nekog bozanstva...tako da, kako ja to vidim, nisam na gubitku dok sam na svom putu

a sada u dobrom duhu 80-tih :D

Nije, mislio sam ovom kombinacijom poslati poruku da je vjera u Boga + vjera u Sebe = dobitna kombinacija :)

Ja od Rokijevih filmova najviše volim Rambo 2 :D

Pa i nauka kaže da brze promjene stavova nisu dobre. Zato su meni sumnjivi svi oni koji "preko noći" postaju vjernici ili prestaju biti vjernici.
Ma kakav ba strah od vatre, nema toga, nije Bog sadista da bi nekoga zauvijek mučio.

Lijepa pjesma :)

Evo i od mene jedna, i za danas toliko

ma prelaz sa osamdesetih na devedesete je zakon :D :lol:

bizet

#897 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

Great Cornholio wrote:
Nije, mislio sam ovom kombinacijom poslati poruku da je vjera u Boga + vjera u Sebe = dobitna kombinacija :)

Ja od Rokijevih filmova najviše volim Rambo 2 :D

Pa i nauka kaže da brze promjene stavova nisu dobre. Zato su meni sumnjivi svi oni koji "preko noći" postaju vjernici ili prestaju biti vjernici.
Ma kakav ba strah od vatre, nema toga, nije Bog sadista da bi nekoga zauvijek mučio.

Lijepa pjesma :)

Evo i od mene jedna, i za danas toliko

ma prelaz sa osamdesetih na devedesete je zakon :D :lol:
meni ova rijec blinka pred ocima, gledana u kontekstu
Great Cornholio

#898 Re: Za predane Životu

bizet wrote: meni ova rijec blinka pred ocima, gledana u kontekstu
Ne znam na šta aludiraš, ali ako ti 'zauvijek' u kontekstu u kome se nalazi, budi sumnje da bi Bog nekoga, jedno izvjesno vrijeme, mogao mučiti, mogu ti reći da ja vjerujem da je tako nešto moguće.

Mi patimo zbog naših loših misli, koje pruzrokuju loše ponašnje, a loše ponašanje prouzrokuje to da se loše osjećamo.
Taj " zatvoreni krug" misao - ponašanje -emocija se ne mora uvijek "vrtjeti" tim redoslijedom, može npr. na prvom mjestu biti emocija, pa misao , pa ponašanje, ili ponašanje, pa emocija, pa misao, ali bez obzira šta se prvo javilo, taj krug se uvijek mora zatvoriti.

Ako na ovaj način posmatramo stvari, i ako znamo da je navika jedna muka a odvika 100 muka, onda nam je jasno zašto se za korjenitu promjenu, koja će nas dovesti do nečeg boljeg, treba mnogo pomučiti.
Bog nam može pomoći, ali i On sam mora poštovati zakone na kojima Čovjek funkcioniše, a ako ga molimo da nas promjeni, jer nismo zadovoljni onim kakvi smo, onda trebamo biti spremni na to da se to ne može uraditi na lak način, jer ako Bogu damo "odriješene ruke", da nas mijenja, da nas učinimi drugačijim od onog kakvi jesmo, On to ne može učiniti bezbolno.

Ali, pošto mi uglavnom krivimo druge zbog lošeg što nam se dešava, rijetko kad sebe smatramo uzročnikom problema koje imamo, mi obično molimo Boga da mijenja druge, a pošto On nije "potkupljiv", muke koje bi nas snašle kad bi Boga zamolili da mijenja nas, ne dešavaju se baš često.
skafiskafsnjak

#899 Re: Za predane Životu

Post by skafiskafsnjak »

Evo posjetio sam temu o Religiji gdje se pitaju zasto ateisti posjecuju religijske teme.. pa da i ja, kao vjernik, posjetim ateisticku.

Smatram da je vjerovanje/nevjerovanje stvar licnog izbora i da ne mozemo nekoga osudjivati na osnovu toga. Ja sam izabrao da budem vjernik i mollio bih sve oko mene da to postuju kao sto ja postujem njihovo opredjeljenje.
Ako bih mogao birati, birao bih prijatelje vjernike. Ne zato sto ne volim ove druge, nego zato sto cu vjerovatno sa ovima imati vise zajednickih tema. Ali sudbina je takva da nisam mogao birati (valjda vjerujete u sudbinu ? ).

Uglavnom, vrllo mi je bitno da budes covjek, dobar i posten. Pa ako imas to, iako nisi vjernik, ja to prihvatam.
Uglavnom, mnogi vjernike zamisljaju kao iskljucive pojedince koji ne smatraju sebi ravnima ove koji ne vjeruju u iste stvari kao oni. Ja nisam takav i pored vjere, bitna mi je covjekova ljudskost .

A ako je neko neposten, bezobrazan i ne znam ti kakav, on nece imati prijatelja... bili oko njega vjernici ili nevjernici ...

Allahimanet i prijatno :thumbup: :bih:
harač

#900 Re: Za predane Životu

Post by harač »

L00d wrote:Smatram da je vjerovanje/nevjerovanje stvar licnog izbora i da ne mozemo nekoga osudjivati na osnovu toga. Ja sam izabrao da budem vjernik i mollio bih sve oko mene da to postuju kao sto ja postujem njihovo opredjeljenje. (...) Ali sudbina je takva da nisam mogao birati (valjda vjerujete u sudbinu ? ).
znaš ono što kažu: dođi sebi, pa onda meni :D
Post Reply