ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Prpa.ba

#876 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Prpa.ba »

It_is_a_Leclerc wrote:Mi smo sadaka država jer, čim nam se desi i najmanji problem, tražimo pomoć Hrvatske, Rusije, Srbije, Turske, koga god.
Ali smo i "ako bog da" država.
Licno sam se manje bespomocnim osjecao '93.

Pogani mentalitet zadrzan jos od turske okupacije, krcmljenje onoga sto nije nase, propast i degradacija drustva u svakom segmentu, pa ovo nam ni agresori ne bi mogli izrezirati ni da su htjeli. Htjeli bismo da se igramo drzave i visoke politike, a drustvo i infrastruktura na nivou kamenog doba.

Situacija je preslikana kao na pocetku rata. Ratuje se u Hrvatskoj, to nije moj problem. Etnicko ciscenje u Posavini, to nije moj problem. Genocid u Podrinju, to nije moj problem. Sve dok nije zapucano na Alijinu rezidenciju. E tada je sve postalo problemom.

Tako ce biti i sa ovim pozarima. Samo ovaj nece biti pucano na Alijine, Zlajine, Suljine rezidencije, vec ce one zapucketati pod vatrenom stihijom. E onda ce biti problem.

To tada, rekonstrukcije vlada i turbo-folk. Uzivo iz Mordora, "heljp baznija". :x
Last edited by Prpa.ba on 01/09/2012 01:34, edited 1 time in total.
ActionWoman

#877 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by ActionWoman »

dva snimka o stanju u Hercegovini u vezi pozara

http://www.youtube.com/watch?v=3P1LiLNNWic
http://www.youtube.com/watch?v=9l9xzg0mYpw

Obratite paznju na drugi snimak!
Hemera

#878 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Hemera »

Hajlac wrote:Sace nama nasi dokazani prijatelji Amerikanci pomoci, vidjecete. Tuzla, Butmir?
mni se cini da su oni vise gasili nego domaci ili se varam,eufor je gasio prije nekoliko dana
nema ovo je sve kilavo i beskorisno
Hemera

#880 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Hemera »

http://balkans.aljazeera.net/makale/tur ... helikopter

zadnja vijest oko 23h valjda ce biti do ujutro ovdje da gasi
jalle

#881 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by jalle »

Ovaj helić nosi 500litara u korpi dok je onaj ruski nosio 5.000 litar u jednom naletu da izbaci, ogromna razlika
Hemera

#882 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Hemera »

bolje i 500 nego ništa,to je euforovo ,pomogli su koliko su imali da pomognu
Adnansu

#883 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Adnansu »

ja kad cujem sadik ahmetovic odmah mi je nekako muka..kad ce taj covjek skontati da nije za fotelje vec za motike i krompira :x :x

i cuj nemamo neko gorivo za kanader iz turske,pa hebemu ne gasimo na marsu pozar,moze se valjda nabaviti i to..ljudi cijepaju atome mi ne mozemo gorivo nabaviti
jalle

#884 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by jalle »

Hemera wrote:bolje i 500 nego ništa,to je euforovo ,pomogli su koliko su imali da pomognu
ma naravno da je bolje, ali komentarišem tek onako :zoka:
Hemera

#885 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Hemera »

jalle wrote:
Hemera wrote:bolje i 500 nego ništa,to je euforovo ,pomogli su koliko su imali da pomognu
ma naravno da je bolje, ali komentarišem tek onako :zoka:
ma ok,nisam ništa loše mislila

naravno da je razlika,ali eto bitno je da nije odmogao,
nego gdje je ruski trenutno?vjerovatno je angazovan negdje drugo
agnostic_front

#886 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by agnostic_front »

Tamo gdje država treba da bude najodgovornija, ovo nam se dešava.
Ja jednostavno ne mogu da vjerujem da se ovo dešava. Nije mi jasno kako se još uvijek mogu iznenadit nebrizi "odgovornih".

Svaka čast svima koji idu da gase požare, vi ste pravi heroji bosanski!!
poznanik

#887 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by poznanik »

Bili smo danas nas trojica iz Sarajeva (@coek, edit: @Coppertone i ja) na ispomoći Glogošničanima, od 7 ujutro do 19 sati večeras. Preumoran sam da bih opširnije pisao, ali je tim ljudima zaista dobrodošla svaka pomoć u ljudstvu. Opreme (naprtnjača) imaju relativno dovoljno, grablje su takođe potrebna alatka, ali glavni problem je dostava vode do požarišta. Jako je strm teren, protkan vrlo gustim niskim rastinjem, šibljem i mladim grabovima, hrastićima, ali i smrekama, koje, kad ih zahvati vatra, izgore za nekoliko sekundi.

Svakom ko namjerava poći u pomoć Glogošnici, savjetujem da obuje dobre gojzerice ili sličnu, čvrstu obuću, široke hlače, koje onemogućavaju zatezanje koljenima prilikom penjanja, jednostavnu majicu i neki šal za pokrivanje disajnih puteva. Ko nema snage da se uspenje uz ova brda, ko nema kondicije, ko je podložan panici, neka zamoli lokalno stanovništvo za neki drugi oblik pomoći, možda donos vode što bliže gore...

Mlatilica je alatka koju nisam nidio, a koja može pomoći, ponegdje mnogo više neko mlaz vode iz naprtnjača. Mi smo danas pogasili ogromnu površinu tinjajuće vatre mlateći je štapovima. Tek ponegdje smo morali zaljevati vodom.

Međutim, područje zahvaćeno vatrom je ogromno. Sada je prioritet zaštititi selo od moguće katastrofe, od naglog silaska vatre. Za ostala brda pomoći nema do velike kiše, ili dugotrajnih preleta kanadera.

Image

Image

Image

Image
Last edited by poznanik on 02/09/2012 12:01, edited 1 time in total.
Hajlac

#888 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Hajlac »

Hemera wrote:
Hajlac wrote:Sace nama nasi dokazani prijatelji Amerikanci pomoci, vidjecete. Tuzla, Butmir?
mni se cini da su oni vise gasili nego domaci ili se varam,eufor je gasio prije nekoliko dana
nema ovo je sve kilavo i beskorisno
A npr. donacija ovoga kao podsticaj za aktiviranje DVD drustava:

Image

Ako nas npr. 100ak iz Dobrovoljnih Vatrogasnih Drustava odmah po saznanju da se pojavio pozar recimo na Igmanu ode i to ugasi uz pomoc efikasne osnovne opreme, ne bi ni bilo potrebe razmisljati o kanaderima i slicnim dzidzama kad pozar proguta citavu planinu kao sto je progutao Prenj :(
jefferson

#889 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by jefferson »

Jaro, kanader ti treb jer je pola BiH minirano!
Dok ti sa 25ltr dodjes do sume na planini sve moze otici u pm.
Da je to tako jednostavno niko ne bi trosio pare na kanadere.
poznanik

#890 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by poznanik »

Hajlac wrote:Ako nas npr. 100ak iz Dobrovoljnih Vatrogasnih Drustava odmah po saznanju da se pojavio pozar recimo na Igmanu ode i to ugasi uz pomoc efikasne osnovne opreme, ne bi ni bilo potrebe razmisljati o kanaderima i slicnim dzidzama kad pozar proguta citavu planinu kao sto je progutao Prenj :(
:thumbup: Da, to je jedino rješenje - pravovremen izlazak na požarište, koje je prethodno uočila "službena" osoba, zadužena za to, onako kako u svojim odredbama nalaže Zakon o šumama i Zakon o zaštiti od požara i vatrogastvu.

Da su nadležne službe odmah i odlučno reagirale na prve dojave o požarima, ne bi bilo danas ni ove prenjske katastrofe, niti bilo kojih drugih velikih šumskih požara. Za ove požare najveći krivci su ljudi, piromani, u koje mnogi i u Glogošnici upiru prst, ali najviše - pojedinci nadležni za organizaciju sprečavanja i li gašenja velikih šumskih požara.
HM 2011

#891 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by HM 2011 »

malo matematike.....

ti ljudi moraju od tačke do koje su dovedeni sa motornim vozilima - tj tačke na koju je moguće dostaviti vodu (staging point) do požara preći oko 1000 do 1500 metara u optimalnim uslovima gašenja šumskog požara.....

to znači da 1000 ljudi koji nose 20 litara vode - iznosi 20 tona vode precizno plasirane u svrhu gašenja požara.....

domet te gasilice je maksimalno 5 metara ali recimo da je optimalni domet 3 metra....

ta vreća je prazna za 10 minuta.....

čovjek opterećen teretom od 20 litara i opremom prelazi 1000 metara uspona za 20 minuta u prvom pokušaju, a u svim sljedećim mu treba oko 30 i više minuta....

povratak iznosi oko 15 minuta, te dopuna 5 minuta bez odmora....

koliko vode 1 čovjek odnese u radnom danu od 10 sati:

1 pokušaj = 40 minuta
2 i svaki sljedeći pokušaj = 50 minuta

12 gašenja * 20 litara = 2400 litara vode....

2400 litar * 100 gasitelja = 240.000 litara i onda ide smjena....

potrebno je na staging point svakih 40 minuta dovesti 20 tona vode za samo 100 ljudi ?

dnevnice za 100 ljudi neka su po 40 KM keš na ruke (to znači 70 brutto) = 7000 KM, gorivo za cisterne neka bude 1000 a nije toliko zajedno sa troškovima amortizacije i vozača, to je 8000 KM....

potrebno je na teren dovesti 5 smjena da bi bilo optimalno gašenje i u kratkom roku ovako velikog požara - to je 40000 KM, plus transport, zadatak je "rukaj" tj. gasi u svojoj smjeni i nakon toga briši kući....
ali eto neka se izdvoji za 10 grupa, što 10 neka se izdvoji za 50 grupa - to je 400.000 KM ? vjerovatno imamo ta sredstva ?

Svaka grupa iznese 240 tona vode - 50 grupa * 240 tona = 12000 tona vode - valjda dovoljno da se ugasi ?
avione i helikoptere koristiti za aposlutno nepristupačne djelove ?

jel ok plan ?

sad neka mi samo neko kaže ko će ga provesti...

greška je u klakulaciji - teško bi načli profesionalaca za 40 Km 10 sati.... minimalno 50 ili čak i više.....
Last edited by HM 2011 on 01/09/2012 02:40, edited 1 time in total.
Koshpa

#892 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Koshpa »

Dobre vijesti, prema progonozi od sutra popodne pa naredna 4 dana bi trebala padati kisa hvala Bogu :dance:

Image
dječak sa šibicama

#893 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by dječak sa šibicama »

Imam ja bolji plan, povjesati bandu iz fotelja na bandere, prodati vozni park i kupiti air traktore.

Za koji kurac oni sluze, pa dokle vise???

Sad opet trebamo mi da se organizujemo, da se bar kuce spase, i nakon svega nikome nista, izgorila suma, stoka ostaje na vlasti, narod i dalje glasa za iste.

Dosta bolan vise preseravanja u ovoj drzavi.
Hajlac

#894 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Hajlac »

dječak sa šibicama wrote:Imam ja bolji plan, povjesati bandu iz fotelja na bandere, prodati vozni park i kupiti air traktore.

Sad opet trebamo mi da se organizujemo, da se bar kuce spase, i nakon svega nikome nista, izgorila suma, stoka ostaje na vlasti, narod i dalje glasa za iste.

+ primanja parlamentarcima iznose 'sitnih' 7 hiljada KM (7.000) :x X nekoliko stotina parazita
ActionWoman

#895 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by ActionWoman »

Lud i ponosan wrote:@ poznanik

Svaka cast, od tebe nista drugo i nisam mogao ocekivati. :thumbup: :thumbup:
:bih: :thumbup:
jefferson

#896 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by jefferson »

dječak sa šibicama wrote:Imam ja bolji plan, povjesati bandu iz fotelja na bandere, prodati vozni park i kupiti air traktore.

Pa da se odmah SIPA, FMUP, AID, MUPRS, MUPKS i ostali mupovi organizuju za 30 min i sve vas pretuku jer ugrozavate stabilnost drzave :D
Kako bi se svi organizovali kad bi neko pozvo na linc, pa amerikanci bi im zavidjeli na spremnosti i organizaciji.
fortaleza

#897 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by fortaleza »

Zanima me gdje su oružane snage, zašto se ne angažiraju i ne gase požar? :(
jalle

#898 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by jalle »

jefferson wrote:Jaro, kanader ti treb jer je pola BiH minirano!
Dok ti sa 25ltr dodjes do sume na planini sve moze otici u pm.
Da je to tako jednostavno niko ne bi trosio pare na kanadere.
ma najlakše je reć treba nam kanader, ali to kooooooošta :skoljka:

100 ljudi sa naprtnjačama može biti efikasno kao kanader jer sigurno mogu bolje da rasporede snage.
kanader garantujem u svakom preletu pogađa samo 50-60 posto ostalo vode se raspe...
luckylaka

#899 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by luckylaka »

ActionWoman wrote:
Lud i ponosan wrote:@ poznanik

Svaka cast, od tebe nista drugo i nisam mogao ocekivati. :thumbup: :thumbup:
:bih: :thumbup:
I od merne majstore svaka cast :thumbup: ziv i zdrav bio :thumbup: svaka ti dala :D
jalle

#900 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by jalle »

slažem se samo ja tebe pitam Ko će ih povješati , kako i kad ?
Nijedna organizacija više ne pravi proteste,
zadnj isu bili voojnici koji su strpali sebi penziju u đep i razbježali se , lopovi

K danas može da organizuje proteste, za 2. Oktobar recimo ?
Post Reply