Ali bez obzira sutra je dan za pivo i kobasice
domaće pivo
Moderator: anex
- djulba
#876 Re: domaće pivo
Upravo postavljaju štandove za Tuzlanski festival piva. Lično ne očekujem ništa specijalno, možda ove lokalne pivare.
Javim kako je bilo.
- brewer
#877 Re: domaće pivo
@djulba sta je s tvojim pivom? da li si flasirao? 
- Zis
#878 Re: domaće pivo
Jasta neg je flasirao, cekamo degustaciju....

- djulba
#879 Re: domaće pivo
Danas je sedmi dan kako je flaširano. dobra stvar je da nijedna flaša nije pukla. A iduće srijede ću da otvorim jednu flašu i javljam kakvo je.
Degustacija će naravno da bude
Degustacija će naravno da bude
- brewer
#880 Re: domaće pivo
djulba wrote:Danas je sedmi dan kako je flaširano. dobra stvar je da nijedna flaša nije pukla. A iduće srijede ću da otvorim jednu flašu i javljam kakvo je.
ako se dobro sjecam sta si pisao, siguran sam da ces imati solidnu karbonizaciju u mjeri u kojoj treba da bude i da ti nece ni jedna flasa eksplodirati. obavezno javi dojmove i slikaj nam pivo
-
lordd
#881 Re: domaće pivo
Probao sam danas Eggenberg Urbock 23.

Pivo je dosta jako: 9.6 % alk.
Kad sam ga nasuo, pjena se takoreci nije ni stvorila, znaci nema onog "head". "Lacing" o kome je takodje pricao brewer se pojavljivao i zadrzavao u vidu tackica za casi.
Miris je jak, kao onaj paketic Kristal slada sto imam kuci
. Samo jace mirise i po mirisu sam osjetio neku slatku aromu.
Ukus piva je dosta slatkast, i osjeti se da je veci procenat alkohola. Na boci pise da ovo pivo zovu "konjak medju pivama". Navodno je odlezalo 9 mjeseci.
Cini mi se da je bolje ovo pivo piti polako kao sto se pije neko jace pice. Na vece gutljaje puno se osjeti slatkoca a i alkohol.
Ko voli jaca pica vjerovatno ce mu odgovarati i ovo pivo. Po mom ukusu da je manje slatko bilo bi bolje.

Pivo je dosta jako: 9.6 % alk.
Kad sam ga nasuo, pjena se takoreci nije ni stvorila, znaci nema onog "head". "Lacing" o kome je takodje pricao brewer se pojavljivao i zadrzavao u vidu tackica za casi.
Miris je jak, kao onaj paketic Kristal slada sto imam kuci
Ukus piva je dosta slatkast, i osjeti se da je veci procenat alkohola. Na boci pise da ovo pivo zovu "konjak medju pivama". Navodno je odlezalo 9 mjeseci.
Cini mi se da je bolje ovo pivo piti polako kao sto se pije neko jace pice. Na vece gutljaje puno se osjeti slatkoca a i alkohol.
Ko voli jaca pica vjerovatno ce mu odgovarati i ovo pivo. Po mom ukusu da je manje slatko bilo bi bolje.
-
AleksandarV
#882 Re: domaće pivo
Pratim temu od početka.
Tema je bacila novo svjetlo na pivo, koje svaki dan pijemo. Vesela i edukativna.
Upravo sam s godišnjeg, pa sam isti iskoristio da se upoznam s pivima Evrope. A i da iskoristim par stvari koje sam pročitao na forumu. Neću ulaziti u detalje, samo generalni utisak.
Te da započnem sa pivom od koga sam dosta očekivao
. Guinness draught.
Pred kraj boce, na meniju ugledam slijedeće.
[, Affligem Dubbel.
Pa, recimo da se Guinness igubio negdje daleko u prašini iza ovog piva. Prekrasno belgijsko pivo
U zdravlje
Tema je bacila novo svjetlo na pivo, koje svaki dan pijemo. Vesela i edukativna.
Upravo sam s godišnjeg, pa sam isti iskoristio da se upoznam s pivima Evrope. A i da iskoristim par stvari koje sam pročitao na forumu. Neću ulaziti u detalje, samo generalni utisak.
Te da započnem sa pivom od koga sam dosta očekivao
. Guinness draught.Pred kraj boce, na meniju ugledam slijedeće.
[, Affligem Dubbel.Pa, recimo da se Guinness igubio negdje daleko u prašini iza ovog piva. Prekrasno belgijsko pivo
U zdravlje
-
danny_boy
#883 Re: domaće pivo
Nedavno sam i ja po prvi put probao guinness i mogu reći da mi se
nije ni malo svidjelo. Za mene ispodprosječno pivo, i sigurno ga
više nikad ne pijem.
Ne znam samo otkud onolika cijena kod nas u BIH za to pivo,
ne znam po čemu je to zaslužilo...
Realna je cijena 1KM, a prodaju ga za 4,5KM, ako se dobro
sjećam.
nije ni malo svidjelo. Za mene ispodprosječno pivo, i sigurno ga
više nikad ne pijem.
Ne znam samo otkud onolika cijena kod nas u BIH za to pivo,
ne znam po čemu je to zaslužilo...
Realna je cijena 1KM, a prodaju ga za 4,5KM, ako se dobro
sjećam.
Last edited by danny_boy on 10/10/2012 22:27, edited 1 time in total.
-
AleksandarV
#884 Re: domaće pivo
Guinniss-a više i nema, bar ne u ovoj godini.
-
lordd
#885 Re: domaće pivo
Za danas sam ohladio Newcastle Brown Ale.

Nasao sam ga u Konzumu.
Dosta pitko pivo, pjena je brzo nestala, mada se tanki sloj na povrsini zadrzao do dna case. Tamnije malo. Na boci pise da sadrzi karamelu sto sam i osjetio dok sam pio. Nije gorko, dosta je pitko. Nedostaje mu malo mirisa.
Lako klizi niz grlo. Cini mi se da bi odlicno sjelo ukoliko bi se htjelo popiti vise komada. Samo da je jeftino
.

Nasao sam ga u Konzumu.
Dosta pitko pivo, pjena je brzo nestala, mada se tanki sloj na povrsini zadrzao do dna case. Tamnije malo. Na boci pise da sadrzi karamelu sto sam i osjetio dok sam pio. Nije gorko, dosta je pitko. Nedostaje mu malo mirisa.
Lako klizi niz grlo. Cini mi se da bi odlicno sjelo ukoliko bi se htjelo popiti vise komada. Samo da je jeftino
-
danny_boy
#886 Re: domaće pivo
lordd wrote:Za danas sam ohladio Newcastle Brown Ale.
Nasao sam ga u Konzumu.
Lako klizi niz grlo. Cini mi se da bi odlicno sjelo ukoliko bi se htjelo popiti vise komada. Samo da je jeftino.
U kojem konzumu?
-
lordd
#887 Re: domaće pivo
U HR, zaboravih reci. Kod nas naravno, nema nista.
-
danny_boy
#888 Re: domaće pivo
Taman sam se ponadao da to nije slucajnolordd wrote:U HR, zaboravih reci. Kod nas naravno, nema nista.
ovdje u BIH!
-
landlord
#889 Re: domaće pivo
Jako cesto pijem ovo pivo i meni je odlicno. Ovde je cijena prilicno ok i iznosi oko $1.2 po boci.
- brewer
#890 Re: domaće pivo
da, NBA je super pivo. lijepo balansirano. ja ga cesto kupujem.
ja sam danas probao pilsner iz talijanske Menabrea pivare. Pivara postoji od kraja 19. stoljeca, smjestena je u mjestu Biella na krajnjem sjeverozapadu zemlje (ovo je bitno jer ipak je to geografski i klimatski, koliko-toliko "pivarskiji" kraj).
Uglavnom, ova pivara proizvodi iskljucivo lager pivo, a ovo sa slike je napravljeno 1996. godine (i jos se prodaje) kao jubilarno pivo za 150 obljetnicu pivare.

zanimljiva ambalaza, ukrasna folija na grlicu boce, svjetlucava etiketa, boca je od 660 ml. pivo je solidno karbonizirano, mozda i preko mjere, ali to se kod pilsnera moze tolerirati. boja je u okviru stila, jako svijetla, zlatno zuta, bistrina apsolutno kristalna - izuzetno bistro pivo.
pjena je kratkotrajna, slabe cvrstoce, a lacing na casi nikako ne ostaje.
u nosu prije svega aroma hmelja sorte Saaz. a onda ide sladni karakter i nesto medastog mirisa. nema nikakvog posebnog odskakanja od klasicnih pilsnera.
prvo sto zasmeta nakon prvog gutljaja je okus kukuruza i tu odmah cijelo pivo pada u vodu. na zalost koriste kukuruz i na zalost isti se osjeti.
situaciju koliko toliko vadi ugodna, kratkotrajna i ostra gorcina koja se u finishu dugo zadrzava na bazi jezika. procjenjujem IBU na nekih 40 jedinica.
sve u svemu, od mene ocjena 3/10. iako je ambalaza jako privlacna, sadrzaj joj bas i nije tako zanimljiv. ako bih bio totalno drzak rekao bih da je ovo "granapsko" pivo - ono sto se ispred granapa na brzaka "salije" dok drzis cekere u ruci i nosis zeni sastojke za nedjeljni rucak
mozda bih rekao na kraju ovog posta da se talijani ipak drze vina, ali necu, jer me na degustaciju cekaju tri primjerka nove talijanske craft brewing skole sto bi ih moglo izvaditi
u zdravlju bili
edit: a za par minuta pisem i recenziju za ohara's stout.... stay tuned
ja sam danas probao pilsner iz talijanske Menabrea pivare. Pivara postoji od kraja 19. stoljeca, smjestena je u mjestu Biella na krajnjem sjeverozapadu zemlje (ovo je bitno jer ipak je to geografski i klimatski, koliko-toliko "pivarskiji" kraj).
Uglavnom, ova pivara proizvodi iskljucivo lager pivo, a ovo sa slike je napravljeno 1996. godine (i jos se prodaje) kao jubilarno pivo za 150 obljetnicu pivare.

zanimljiva ambalaza, ukrasna folija na grlicu boce, svjetlucava etiketa, boca je od 660 ml. pivo je solidno karbonizirano, mozda i preko mjere, ali to se kod pilsnera moze tolerirati. boja je u okviru stila, jako svijetla, zlatno zuta, bistrina apsolutno kristalna - izuzetno bistro pivo.
pjena je kratkotrajna, slabe cvrstoce, a lacing na casi nikako ne ostaje.
u nosu prije svega aroma hmelja sorte Saaz. a onda ide sladni karakter i nesto medastog mirisa. nema nikakvog posebnog odskakanja od klasicnih pilsnera.
prvo sto zasmeta nakon prvog gutljaja je okus kukuruza i tu odmah cijelo pivo pada u vodu. na zalost koriste kukuruz i na zalost isti se osjeti.
situaciju koliko toliko vadi ugodna, kratkotrajna i ostra gorcina koja se u finishu dugo zadrzava na bazi jezika. procjenjujem IBU na nekih 40 jedinica.
sve u svemu, od mene ocjena 3/10. iako je ambalaza jako privlacna, sadrzaj joj bas i nije tako zanimljiv. ako bih bio totalno drzak rekao bih da je ovo "granapsko" pivo - ono sto se ispred granapa na brzaka "salije" dok drzis cekere u ruci i nosis zeni sastojke za nedjeljni rucak
u zdravlju bili
edit: a za par minuta pisem i recenziju za ohara's stout.... stay tuned
- brewer
#891 Re: domaće pivo
Ohara's stout je jedan od najboljih komercijalni Stout-a koje sam probao. Siguran sam da ima i boljih i kompleksnijih, ali ovo je iz mog iskustva najbolji.

Prilikom tocenja kao da se moze osjetiti sirupasta tekstura i po tome se vec moze zakljuciti da je ovo pivo imalo poprilicno visok FG, odnosno terminalnu specificnu gustocu. Iako ima samo 4,3% alkohola, ne radi se o "laganom" pivu, nego o teskom i kompleksnom pivu punom okusa i mirisa u kojem je ostalo dosta neprevrelih secera.
Na etiketi stoji da pivo sadrzi i psenicu sto je vrlo neuobicajeno za ovaj stil.
Boja crna kao ugalj i potpuno neprozirna. Pjena je smedjkasta i lijepo se drzi (dodavanje pahuljica, bilo jecmenih ili psenicnih, kao sto je slucaj u ovom pivu, inace jako pospjesuje kozistentnost i retenciju pjene). Kod tamnih piva jako je cijenjen sto veci kontrast izmedju pjene i piva - idealno bi bilo da je pjena potpuno snijezno bijela, a pivo crno kao ugalj, a to je malo teze postici. Navodno, przeni nesladjeni jecam pospjesuje ovu bjelinu pjene. Kod ovog piva taj kontrast i nije tako izrazen.
Pjena (head) se brzo povukla, ali je ostao tanki sloj (cap) do kraja pijenja case. Na ovoj slici ovo pivo je posluzeno iz tradicionalne nonic pint case, bas kako i treba.
Prvi udah nosom jednostavno zbuni covjeka jer ima toliko jakih pomijesanih aroma da i nije bas najjasnije sta se to tamo osjeti. Nakon malo analiziranja izdvajaju se sljedece arome - espresso kafa, przena kafa, kakao, cokolada i okus preprzenog secera. vrlo ugodan miris, toliko ugodan da sam mirisao nekoliko puta prije nego sto sam otpio prvi gutljaj.
Na jeziku pivo je "tesko", odnosno ima solidno "tijelo". Daleko vise tijela nego sto ima guinness i daleko vise okusa i mirisa i kompleksnosti, a podsjecam da se radi o istom ili priblizno istom pivskom stilu.
Gorcina je vrlo jaka, ali balansirana. To znaci da gorcinu balansiraju jaki i kompleksni okusi sladova. po mojoj procjeni 50-60 IBU jedinica. Primjera radi, da je ovaj prethodni pilsner koji sam opisao imao toliku gorcinu, to pivo bi bilo jednostavno nemoguce piti. vjerujem da bi ga neki ispljunuli. medjutim, u slucaju ovog stouta, ta gorcina je balansirana jakim sladnim okusima pa, ne samo da je podnosljiva, nego je i ugodna.
ovo je jedno odlicno pivo koje bih u svakom slucaju prije odabrao od guinnessa.
najzanimljivije od svega ovoga je da ja svoj stout smatram jos boljim i sigurno mogu napraviti bolje pivo od ovoga koje sam opisao. stout je inace vrlo zanimljivo pocetnicko pivo, jer sve eventualne greske u upravljanju procesom fermentacije su zamaskirane jakim i kompleksnim aromama sladova.
uglavnom, moja ocjena za ovaj stout je 9/10. preporuka takodjer svima koji imaju priliku da probaju ovo pivo da se ne premisljaju, nego da uzmu sto vise komada.

Prilikom tocenja kao da se moze osjetiti sirupasta tekstura i po tome se vec moze zakljuciti da je ovo pivo imalo poprilicno visok FG, odnosno terminalnu specificnu gustocu. Iako ima samo 4,3% alkohola, ne radi se o "laganom" pivu, nego o teskom i kompleksnom pivu punom okusa i mirisa u kojem je ostalo dosta neprevrelih secera.
Na etiketi stoji da pivo sadrzi i psenicu sto je vrlo neuobicajeno za ovaj stil.
Boja crna kao ugalj i potpuno neprozirna. Pjena je smedjkasta i lijepo se drzi (dodavanje pahuljica, bilo jecmenih ili psenicnih, kao sto je slucaj u ovom pivu, inace jako pospjesuje kozistentnost i retenciju pjene). Kod tamnih piva jako je cijenjen sto veci kontrast izmedju pjene i piva - idealno bi bilo da je pjena potpuno snijezno bijela, a pivo crno kao ugalj, a to je malo teze postici. Navodno, przeni nesladjeni jecam pospjesuje ovu bjelinu pjene. Kod ovog piva taj kontrast i nije tako izrazen.
Pjena (head) se brzo povukla, ali je ostao tanki sloj (cap) do kraja pijenja case. Na ovoj slici ovo pivo je posluzeno iz tradicionalne nonic pint case, bas kako i treba.
Prvi udah nosom jednostavno zbuni covjeka jer ima toliko jakih pomijesanih aroma da i nije bas najjasnije sta se to tamo osjeti. Nakon malo analiziranja izdvajaju se sljedece arome - espresso kafa, przena kafa, kakao, cokolada i okus preprzenog secera. vrlo ugodan miris, toliko ugodan da sam mirisao nekoliko puta prije nego sto sam otpio prvi gutljaj.
Na jeziku pivo je "tesko", odnosno ima solidno "tijelo". Daleko vise tijela nego sto ima guinness i daleko vise okusa i mirisa i kompleksnosti, a podsjecam da se radi o istom ili priblizno istom pivskom stilu.
Gorcina je vrlo jaka, ali balansirana. To znaci da gorcinu balansiraju jaki i kompleksni okusi sladova. po mojoj procjeni 50-60 IBU jedinica. Primjera radi, da je ovaj prethodni pilsner koji sam opisao imao toliku gorcinu, to pivo bi bilo jednostavno nemoguce piti. vjerujem da bi ga neki ispljunuli. medjutim, u slucaju ovog stouta, ta gorcina je balansirana jakim sladnim okusima pa, ne samo da je podnosljiva, nego je i ugodna.
ovo je jedno odlicno pivo koje bih u svakom slucaju prije odabrao od guinnessa.
najzanimljivije od svega ovoga je da ja svoj stout smatram jos boljim i sigurno mogu napraviti bolje pivo od ovoga koje sam opisao. stout je inace vrlo zanimljivo pocetnicko pivo, jer sve eventualne greske u upravljanju procesom fermentacije su zamaskirane jakim i kompleksnim aromama sladova.
uglavnom, moja ocjena za ovaj stout je 9/10. preporuka takodjer svima koji imaju priliku da probaju ovo pivo da se ne premisljaju, nego da uzmu sto vise komada.
- Pitarrr82
#892 Re: domaće pivo
S tim da ne vjerujem da i Guinness koji kod nas dolazi ima veze s onim koji ga oni gore piju, pricali smo vec o onim limenkama i kuglicama u njima...
Vrijedi probati znaci, dobra ova casa u kojoj je Ohara's
- brewer
#893 Re: domaće pivo
pazi jednu stvar, guinness se prodaje u desetinama varijacija. razlog tome je sto mnoge zemlje imaju zakone koji oporezuju pivo po jedinici alkohola koji sadrzi. u irskoj je takav strog zakon i oni ne mogu sebi priustiti alkoholom jako pivo nego piju nekih 3,9-4,1% alc guinness. to je original extra stout. a foreign extra stout isto je namijenjen za izvoz i on ima visi procenat alkohola koji takodjer varira u zavisnosti od legislative u zemlji u kojoj se prodaje - na primjer u maleziji guinness ima 7,5% alc, dok u americi ima 8% alc. sve ovo zavisi od porezne i akcizne politike zemlje u kojoj se prodaje. ovaj kolega na prethodnih nekoliko postova je postavio sliku guinness draught piva koje je karbonizirano dusikom. itd, itd....Pitarrr82 wrote:S tim da ne vjerujem da i Guinness koji kod nas dolazi ima veze s onim koji ga oni gore piju, pricali smo vec o onim limenkama i kuglicama u njima...
sto se kuglica u limenci tice ili widgeta, to je opet samo varijacija na temu.
pio sam stvarno dosta varijanti guinnessa (s kuglicom, bez kuglice, flasiran, iz limenke, tocen, foreign extra, original, bottle draught itd...) i ovdje odgovorno tvrdim da niti jedna varijanta guinnessa nije ni do koljena ohara's irish stoutu.
casa je kul
- Pitarrr82
#894 Re: domaće pivo
Nista, onda cemo nabaviti ako nista barem jednu za probu a mozda i pokoju tu casu 
-
lordd
#895 Re: domaće pivo
Ja sam ranije kad idem u HR vracao sa po 10ak Leffova za zalihe. Sad se vracam sa O'Hara Stoutbrewer wrote: uglavnom, moja ocjena za ovaj stout je 9/10. preporuka takodjer svima koji imaju priliku da probaju ovo pivo da se ne premisljaju, nego da uzmu sto vise komada.
I meni je to odlicno pivo. Zajedno sa leffe mozda i najbolje komercijalno koje sam nasao da kupim u marketima kod nas i u HR.
-
mentalist
#896 Re: domaće pivo
Ako bi se išlo za NG po slad kakva je procedura?? Da li se treba najaviti da dolaziš tad i tad, koliko kupuješ da to kao rezervišeš ili, kao što bi rekli, otić kao s grlom u jagode. Rizično prevaliti 300 i kusur km a ne odraditi posao....
@brewer ostali ko je išao iskustva???
-
danny_boy
#897 Re: domaće pivo
Ja kad sam išao, prije 3 mjeseca, nazvao sam ujutro samo da provjerimmentalist wrote:Ako bi se išlo za NG po slad kakva je procedura?? Da li se treba najaviti da dolaziš tad i tad, koliko kupuješ da to kao rezervišeš ili, kao što bi rekli, otić kao s grlom u jagode. Rizično prevaliti 300 i kusur km a ne odraditi posao....
da li rade. Mislim da je to bolje napraviti, za svaki slučaj. Radno vrijeme
im je do 14h.
Trebaš pripremiti i kune, jer moraš platiti kešom. Ako ne pripremiš
moraćeš ići u grad do bankomata (kao što sam ja).
Račune obavezno sačuvaj, za slučaj da te na granici zaustave. Nemoj
im reći da je to za pivo, reci da je za stoku, ili nešto slično.
-
mentalist
#898 Re: domaće pivo
zahvaljujem na odgovorudanny_boy wrote:Ja kad sam išao, prije 3 mjeseca, nazvao sam ujutro samo da provjerimmentalist wrote:Ako bi se išlo za NG po slad kakva je procedura?? Da li se treba najaviti da dolaziš tad i tad, koliko kupuješ da to kao rezervišeš ili, kao što bi rekli, otić kao s grlom u jagode. Rizično prevaliti 300 i kusur km a ne odraditi posao....
da li rade. Mislim da je to bolje napraviti, za svaki slučaj. Radno vrijeme
im je do 14h.
Trebaš pripremiti i kune, jer moraš platiti kešom. Ako ne pripremiš
moraćeš ići u grad do bankomata (kao što sam ja).
Račune obavezno sačuvaj, za slučaj da te na granici zaustave. Nemoj
im reći da je to za pivo, reci da je za stoku, ili nešto slično.
još samo jedno pitanje, je li imaju kakvu prodavnicu gdje se kupuje ili se obratiš kod čuvara ili koga već???
-
danny_boy
#899 Re: domaće pivo
To je sve u sklopu fabrike, nema tu prodavnice.mentalist wrote: zahvaljujem na odgovoru
još samo jedno pitanje, je li imaju kakvu prodavnicu gdje se kupuje ili se obratiš kod čuvara ili koga već???
Javiš se portiru na kapiji, uplatiš, on te pošalje do skladišta i tamo ti
utovare plaćenu robu.
-
AleksandarV
#900 Re: domaće pivo
Koliko je sada vreća slada?
Pošto sam na beershop-u vidio da i oni prodaju slad po kg. E sada možda je bolje odmah sve to kupiti u Zagrebu, za jedno kuhanje. Plus melju isti.
Pošto sam na beershop-u vidio da i oni prodaju slad po kg. E sada možda je bolje odmah sve to kupiti u Zagrebu, za jedno kuhanje. Plus melju isti.
Last edited by AleksandarV on 13/10/2012 09:08, edited 2 times in total.