Benq wrote:TESLA_EDISON wrote:
Još prije desetak godina taj zakon o taksama je proglašen protuustavnim a niti jedan zakon nije iznad Ustava. Šta misliš zašto nema računa za taj harač i zašto nikoga ne tuže već pokušavaju hinjski preko računa za struju uvaliti penzionerima i neupućenim da plaćaju? Od mene mogu dobiti samo.... da ne spominjem ovdje, nije umjesno.
Znam to sve, dok nisu poceli naplatu preko racuna za struju, dolazio mi je inkasant na vrata, izda mi potvrdu o naplacenoj taksi i put pod noge. Isto tako, dolazila je druga ekipa u vise navrata da trazi komsinicu iz zgrade jer je prijavila da ne posjeduje nikakav rtv prijemnik, ali je nikad nisu zatekli u kuci (ili im nije htjela otvoriti).
Meni je 1994. godine dolazio lik da naplati pretplatu. Granate padaju, nema struje, neko kuca na vrata. Na pitanje ko je, odgovor: tv pretplata.
Dakle ovako stvari stoje:
1. Zakon o naplati takse je protuustavan, dakle nevažeći,
2. Ako bih ja platio RTV taksu bez izdatog računa, inspekcija me zakonski može kazniti sa 50KM,
3. Protuzakonito je plaćati bilo kakvu uslugu bez izdatog računa i rizikuje se plaćanje kazne. Ako piješ kafu, ne dobiješ račun, ne smiješ platiti kafu jer rizikuješ kaznu ako te tržišna inspekcija zatekne.
E sad, zašto se odluke Ustavnog suda i legalni Zakoni ne sprovode, to je druga tema. Uglavnom, apsolutno te niko ne može sankcionisati ako ne plaćaš RTV taksu i ne treba da je platiš. Imaju oni ogromne prihode od marketinga i iz budžeta. Neka smanje broj uhljeba i eto para.