Nego gdje je?tempuser wrote:Znam, nisi jedini, NHF ali to je rezultat priliva Sarajlija koji imaju problem sa ucenjem dijelova grada pa im je Otoka od Hrasnog do Alipasina i od Merkura do podvoznjaka u B. Potoku!
Sta vas najvise nervira kod vozaca
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- basicm
#8726 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
-
zdruzdjo
#8727 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
O'zone wrote: Znam ja da sam papak. Ali eto volim gurati pristojnost, bečku školu, ta neka pravila napisana za levate i ono hvala, izvolite, dobar dan....i tako te gluposti
To je to.
Nekako mi pristojnost ne dozvoljava da vozim vanjskom. osjecam se isto kao da sam sam sebi zabio prst u oko.
Isto se osjecam kad vozim glavnom dzadom lijevom trakom 40. cak i kad nema nikoga. (e sad cu da zakuham kao da gledam)
-
direstraits0078
#8728 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Generalno problem s kruznim tokovima je kad imas dvije trake u kruznom, i po jednu traku na iskljucenjima. Onda imas wannabe schumachere koji kad idu na drugi izlaz (kad idu pravo) ulaze u unutrasnju traku i ocekuju da im se svi sklanjaju. Primjer na kruznom u BP, ides od fabrike duhana i nastavljas prema Brijescu. Po meni, ako zelis da ides u unutrasnju traku, super. Ali ako ti se s prvog izlaza ukljuci covjek, duzan si ga pustiti, jer se ne mozes prestrojiti u njega, tj, prestrojavanje po pravilu radis izmedju prvog i drugog izlaza, a covjek je vec s tvoje desne strane i nije te duzan pustiti, on ima prednost. Ako hoces ispod nadvoznjaka, prestrojavas se izmedju drugog i treceg izlaza, i opet moras pustiti ove iz pravca Brijesca da se ukljuce, jer si ti u unutrasnjoj traci, a oni ulaze u vanjsku.
@ zdruzdjo
Pojasni nam svoje kretanje u kruznom, ovako samo nagadjamo kuda si usao, kuda si izasao.
@ zdruzdjo
Pojasni nam svoje kretanje u kruznom, ovako samo nagadjamo kuda si usao, kuda si izasao.
-
tempuser
#8729 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Cvila su 2 ulice ex Ilije Engela i Palmira Toljatija, Prijedorska se vec racuna kao Aneks.supercali wrote:Ako cemo mak na konac nije ni uz aneks nego uz prijedorsku koja dijeli c vilu i otokuLeon16v wrote:U pravu si, uz Aneks, meni je sve to Otokatempuser wrote:
Ne moze se nigdje krenuti uz Otoku jedino uz Aneks. Otoka je jedno naselje, dvije ulice, Z. Fasizma i Brcanska i sve ravno ko teFsija, sve ostalo su Aneksi, Cengic Vile, Mojmlia, Svrakina, Nove Otoke itd...
-
tempuser
#8730 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Otoka je naselje od dvije ulice, Brcanska i Z. Fasizma, nista osim toga, pa ni Kvadrant, Cengic Vila I/IIbasicm wrote:Nego gdje je?tempuser wrote:Znam, nisi jedini, NHF ali to je rezultat priliva Sarajlija koji imaju problem sa ucenjem dijelova grada pa im je Otoka od Hrasnog do Alipasina i od Merkura do podvoznjaka u B. Potoku!
-
mahalas505
#8731 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ovo bi se moglo diskutovati, jer pravilo koje vrijedi kod ukljucivanja u kruzni tok sa dvije ili vise saobracajnih traka je istovjetno pravilu koje se primjenjuje kao npr. da se iz neke ulice koja ima obrnuti trokut ukljucujes na ulici sa dvije ili vise saobracajnih traka.direstraits0078 wrote:Ali treba imati na umu da ti imas prednost u odnosu na njega iskljucivo ako vozis vanjskom trakom.
-
direstraits0078
#8732 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Dozvoljeno je ukljuciti se u slobodnu traku. Isto kao na autocesti kad se ukljucujes. Pojedine drzave cak imaju ukljucenje rijeseno na nacin da onaj koji se nalazi ispred ima prednost. Nema obrnutog trougla na ukljucenju na autocesti.mahalas505 wrote:Ovo bi se moglo diskutovati, jer pravilo koje vrijedi kod ukljucivanja u kruzni tok sa dvije ili vise saobracajnih traka je istovjetno pravilu koje se primjenjuje kao npr. da se iz neke ulice koja ima obrnuti trokut ukljucujes na ulici sa dvije ili vise saobracajnih traka.direstraits0078 wrote:Ali treba imati na umu da ti imas prednost u odnosu na njega iskljucivo ako vozis vanjskom trakom.
-
tempuser
#8733 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ja ne znam za tu vecinu...Leon16v wrote:Pa da, ljudi vecinom i vise naselja stave pod jedno ime, meni nije problem.
A i nisam dosao u Sarajevo, mahalsko dijete bio
-
Leon16v
- Vozim: Staro željezo
#8734 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
To je onda do tebe
- supercali
#8735 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ne postoji ex ilije engelatempuser wrote:
Cvila su 2 ulice ex Ilije Engela i Palmira Toljatija, Prijedorska se vec racuna kao Aneks.
I ne moze biti aneks na semaforu kod tc otoka
-
zdruzdjo
#8736 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
ja sam u crnoj putanjidirestraits0078 wrote: @ zdruzdjo
Na mjestu x dajem zmigavac.
Na mjestu kad sam bio kod polovine autobusa, telekom kamikaza (pravac crveni) bez zaustavljanja i usporavanja se ukljucuje na samom mom iskljucivanju se utrpava ispred mene (crveni krug) na milimetar iako su svi zmigavci vidljivi i iako sam bio ispred kada sam poceo iskljucivanje.

-
mirzet87sa
#8737 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Nije da te furam ali trebo si se posutat
-
direstraits0078
#8738 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ako se ukljucio ispred tebe, duzan si ga propustiti, jer se ti prestrojavas, on se krece svojom trakom. Da ti se slijedeci put ne bi desilo isto, i da ne bi podijelio odgovornost za izazivanje saobracajke, prestroji se prije, tj. na dijelu gdje se skrece prema Brijescu, tako ce svi koji se ukljucuju morati da ti dozvole prolaz.
Iz njegove prespektive, ti se kreces unutrasnjom trakom, nisi mu smetnja kod ukljucivanja. Razumijem da je lik kamikaza, ali on samo koristi to sto si se ti, pretpostavljam, kretao nizom brzinom od njegove i nisi mu prijetnja kod ukljucenja. Ovo dolje bi bila idealna putanja, unutrasnju traku napustas na razdjelnom dijelu kod izlaza broj 2, ako nema vozila koja ti dolaze iza ledja:

Iz njegove prespektive, ti se kreces unutrasnjom trakom, nisi mu smetnja kod ukljucivanja. Razumijem da je lik kamikaza, ali on samo koristi to sto si se ti, pretpostavljam, kretao nizom brzinom od njegove i nisi mu prijetnja kod ukljucenja. Ovo dolje bi bila idealna putanja, unutrasnju traku napustas na razdjelnom dijelu kod izlaza broj 2, ako nema vozila koja ti dolaze iza ledja:

-
zdruzdjo
#8739 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ali fakat sam se drzao za volan. zena u autu i kcerka.....mirzet87sa wrote:Nije da te furam ali trebo si se posutat
Opet naglasavam nisam razbacan ali uvijek u autu imam "prirucnih sredstava. a uvijek se nadje baja koji pocnu svirati iza. jebo te ja kad vidim fight a da mi smetaju ljudi fino stanem iza i cekam, sabur ba nek se biju ljudi. pa mora se i to nekad.
I ne bi mi krivo bilo da je to neka guzva, spica.....
lagano ba nema srkleta nikakvog.
-
zdruzdjo
#8740 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ma jok ba, iza mene. ja sam ga vidio krajem oka da kamikazira. uvijek pratim situaciju ispred sebe.direstraits0078 wrote:Ako se ukljucio ispred tebe, duzan si ga propustiti, jer se ti prestrojavas, on se krece svojom trakom. Da ti se slijedeci put ne bi desilo isto, i da ne bi podijelio odgovornost za izazivanje saobracajke, prestroji se prije, tj. na dijelu gdje se skrece prema Brijescu, tako ce svi koji se ukljucuju morati da ti dozvole prolaz.
Ma vec dugo na tom kruznom pokusavam da se nosim onom: "Kad si u Rimu ponasaj se kao Rimljanin" sto ce reci u vanjsku i guli buraz kad sa krkanima vozis.
I nekad mi uspje. Ali kad vozim onako nehajno bez guzve onda valjda vozim instinktivno i samim tim kulturno.
-
direstraits0078
#8741 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Nije to strano ni vozacima koji voze u Becu i drugim gradovima slobodarske EU. Najnormalnije udjem u lijevu od dvije trake s namjerom da udjem u unutrasnju traku u kruznom da bih izasao na trecem ili cetvrtom izlazu, e da bi ovaj s moje desne strane krenuo da se ukljuci na istom mjestu u unutrasnju traku. Iz desne u unutrasnju.
I svirnes konju, ali nista on. I izlazi na izlazu br. 2 bez zmigavca, bez gledanja itd.
Sa sluzbenim samo upravim ako znam da sam u pravu. Izadjem, uslikam, zovem muriju ako nece da potpise izvjestaj i neka poslije objasnjava zasto je ostao bez vozacke, jos ako napuse koji promil, ljepota, mnoze promil s mjesecnom neto platom.
Oduzimanje prava prvenstva, vozi cvaka dijete naprijed, ja izlazim iz ulice s desne strane, ona upravila. Odvali u zadnji dio svojim desnim farom. Dijete place, ja zovem muriju. Ona tersa, ja je na ignore. Izlazi joj mater da me naruzi sto sam ih udario, u tome dolazi murija i objasnjavaju joj sta je uradila. Baba demonstrativno ulazi u auto i gleda na drugu stranu. Mlada mama u 11 sati napuse skoro 1 promil.
Sa sluzbenim samo upravim ako znam da sam u pravu. Izadjem, uslikam, zovem muriju ako nece da potpise izvjestaj i neka poslije objasnjava zasto je ostao bez vozacke, jos ako napuse koji promil, ljepota, mnoze promil s mjesecnom neto platom.
Oduzimanje prava prvenstva, vozi cvaka dijete naprijed, ja izlazim iz ulice s desne strane, ona upravila. Odvali u zadnji dio svojim desnim farom. Dijete place, ja zovem muriju. Ona tersa, ja je na ignore. Izlazi joj mater da me naruzi sto sam ih udario, u tome dolazi murija i objasnjavaju joj sta je uradila. Baba demonstrativno ulazi u auto i gleda na drugu stranu. Mlada mama u 11 sati napuse skoro 1 promil.
- insomnia78
#8742 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ma ima jasta. Ovdje zandarmerija redovno postavlja gifove i slike po fejsbuku i tviteru u kojima objasnjavaju voznju u kruznom toku.
PS: najjaci su ovakvi

-
direstraits0078
#8743 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
I naidjes lagano busom troosovincem, izlazis na trecem izlazu. 
- insomnia78
-
530i
#8745 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
insomnia78 wrote:Ma ima jasta. Ovdje zandarmerija redovno postavlja gifove i slike po fejsbuku i tviteru u kojima objasnjavaju voznju u kruznom toku.
Gledam sliku i kontam zašto li je ova Xantia problematična
-
mahalas505
#8746 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Kako mislis nema obrnutog trougla na ukljucenju na autocesti u BiH? U vecini slucajeva dodju sa kombinacijom znaka obavezujuci smjer.direstraits0078 wrote:Dozvoljeno je ukljuciti se u slobodnu traku. Isto kao na autocesti kad se ukljucujes. Pojedine drzave cak imaju ukljucenje rijeseno na nacin da onaj koji se nalazi ispred ima prednost. Nema obrnutog trougla na ukljucenju na autocesti.mahalas505 wrote:Ovo bi se moglo diskutovati, jer pravilo koje vrijedi kod ukljucivanja u kruzni tok sa dvije ili vise saobracajnih traka je istovjetno pravilu koje se primjenjuje kao npr. da se iz neke ulice koja ima obrnuti trokut ukljucujes na ulici sa dvije ili vise saobracajnih traka.direstraits0078 wrote:Ali treba imati na umu da ti imas prednost u odnosu na njega iskljucivo ako vozis vanjskom trakom.
Ja kazem da je to skaljivo pitanje kod ulaska u kruzni tok, postoji znak kojim moras dati prevenstvo, unutar kruznog su isprekidane linije, znaci mozes se prestrojiti kad hoces, naravno ako se niko ne nalazi u desnoj traci. Tako da ja mislim kad bi doslo do suda u slucaju sudara, onaj koji se nalazi u kruznom toku bi prosao bolje.
-
tempuser
#8747 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Pardon nije I. Engela ex ona je zadrzala ime, nego P.Toljatija je ex.supercali wrote:Ne postoji ex ilije engelatempuser wrote:
Cvila su 2 ulice ex Ilije Engela i Palmira Toljatija, Prijedorska se vec racuna kao Aneks.
Ja sam 25. god zivio na Otoci i znam da nista mimo "nase" dvije ulice bilo Otoka. Livada za luna parkove i cirkuse, kasnije Hepok pa Merkur i kakomli se vec danas zovu, bas kao i okretaljka trolejbusa nikad nisu bili na Otoci. To je isto kao kad bi V. Polje smatrao B fazom i obratno.
-
zdruzdjo
#8748 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
tempuser wrote:Pardon nije I. Engela ex ona je zadrzala ime, nego P.Toljatija je ex.supercali wrote:Ne postoji ex ilije engelatempuser wrote:
Ja sam 25. god zivio na Otoci i znam da nista mimo "nase" dvije ulice bilo Otoka. Livada za luna parkove i cirkuse, kasnije Hepok pa Merkur i kakomli se vec danas zovu, bas kao i okretaljka trolejbusa nikad nisu bili na Otoci. To je isto kao kad bi V. Polje smatrao B fazom i obratno.
NEMOJ GORANE, SVEGA TI!!!
- MOSALJOZE
#8749 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Bila je slična rasprava Čengić Vila,Otoka granice i slično

-
direstraits0078
#8750 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Pogresno si me razumio, odnosno, pogresno sam se izrazio. Boldovano se odnosilo na rjesenja u drugim drzavama. Kod nas je kod ukljucenja na autocestu obrnuti trougao, u Danskoj npr. imas ovaj znak kod ukljucenja na autocestu:mahalas505 wrote:Kako mislis nema obrnutog trougla na ukljucenju na autocesti u BiH? U vecini slucajeva dodju sa kombinacijom znaka obavezujuci smjer.direstraits0078 wrote:
Dozvoljeno je ukljuciti se u slobodnu traku. Isto kao na autocesti kad se ukljucujes. Pojedine drzave cak imaju ukljucenje rijeseno na nacin da onaj koji se nalazi ispred ima prednost. Nema obrnutog trougla na ukljucenju na autocesti.
Ja kazem da je to skaljivo pitanje kod ulaska u kruzni tok, postoji znak kojim moras dati prevenstvo, unutar kruznog su isprekidane linije, znaci mozes se prestrojiti kad hoces, naravno ako se niko ne nalazi u desnoj traci. Tako da ja mislim kad bi doslo do suda u slucaju sudara, onaj koji se nalazi u kruznom toku bi prosao bolje.

Kod saobracajke, vjestak uzima u obzir polozaj vozila u odnosu na ostvarivanje kontakta. U kruznom toku, kad vozilo iz unutrasnje trake napravi kontakt s vozilom u vanjskoj traci, kriv je vozac iz unutrasnje trake, jer se nije ispravno prestrojio. Ne moze vjestak znati gdje si ti usao u kruzni tok, vjestak vidi gdje je doslo do kontakta. Dalje, na onoj slici gore, jedini ispravan nacin je da se vozilo prije izlaska iz kruznog toka pozicionira u vanjsku traku. Ne smije se u isto vrijeme mijenjati traka i izlaziti iz kruznog toka.