Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
granita

#8726 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by granita »

_turpija_ wrote:Pitanje za dr. ako bude imao vremena za odg.
Mene je u glavi vise strah epizitomije, nego poroda. Ukoliko bih ja trazila da se izricito ne radi epiziotomija, sta se moze iskomplikovati?

Bas, bas me strah tog cjepkanja...
Imam i ja isto pitanje - dakle, mogu li ja traziti da mi se ne radi. U USA i EU, npr., to rade samo u slucajevima kada je grlic tvrd, a ovdje, cini mi se, svakome. I onda ti pretvore porod u nocu moru, a poslije te naprave bolesnom.

I jos jedno pitanje - s obzirom da bih voljela da se porodim u vodi (to valjda ima samo u OB), je li istina da je manja vjerovatnoca da ti rade epiziotomiju?

Hvala :-D
kadinica

#8727 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by kadinica »

Ne rade ni ovdje po automatizmu, sve zavisi od tijeka poroda.

U principu, ovo samo pomogne na porodu, napravi se rez, što neko reče, taj dio i ne osjetiš. Šivanje osjetiš, a oporavak je isto individualan. Ne sjedaš odmah, malo se pripaziš i ranu slobodno možete mazati kantarionovim uljem (ja sam stavljala natopljen uložak).

Puno je gora varijanta, pucanje kože "prirodno", jer je rana tada nepravilna, teže je "zakrpiti" i oporavak je teži.

Babica odlučuje o ovome, mene zadnji put nisu sjeckali, prije toga par konaca, a na prvom porodu momački - i tada sam bila na nogama sutradan....

Sretno svima, kako god da bude.
manekenka u penziji

#8728 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by manekenka u penziji »

Počela sam i ja kantarion stavljati ali na neku gazicu, bojim se da uložak ne upije sve. Nego, ima li kakvog hajra od toga? Meni rana zarasla a konci stoje.
kadinica

#8729 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by kadinica »

Meni su savjetovali samo sušenje rane, skroz prirodno, bez ičega.

A rana je bila tako zategnuta i upaljena, da sam morala nešto. Sestra sa pedijatrije mi je rekla da slobodno stavim, i tad sam se preporodila. Stavljala sam na vir uložak, ali baš natopim, pola one bočice i tako ujutro i naveče.

Konci neznam kad ispadnu, nisam nikad smjela pogledati :D ni dodirnuti :D
manekenka u penziji

#8730 Re: Trudnjače i porodilje online

Ja nju svaku vecer pregledam, izluftiram,cak se i depiliram :lol: jer me srklet od svega hvata.
Bila nam je jutros Patronazna, pregledala je i moju ranu, kaže da je zarasla ali konci se pomjerili nisu pa mi je savjetovala da mazem kantarionom.
Ma ako se ne pomjere za 7 dana ja cu to sama povaditi.
vanad

#8731 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by vanad »

U svakom slucaju se govori da je bolje rezati nego cekati da zena popuca. Mene eto nisu ni kod jednog rezali, svaki put imala dva koncica negdje unutra, nisam smjela nista ni dirnuti, poslije jedne, dvije hefte poispadalo samo. Nisam nista mazala ali jesam nosala citavo vrijeme one mrezaste gacice i prirodne uloske jer mi je to bilo najugodnije. Bilo ljeto oba puta, fino luftalo :-)
safran

#8732 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

granita wrote:
_turpija_ wrote:Pitanje za dr. ako bude imao vremena za odg.
Mene je u glavi vise strah epizitomije, nego poroda. Ukoliko bih ja trazila da se izricito ne radi epiziotomija, sta se moze iskomplikovati?

Bas, bas me strah tog cjepkanja...
Imam i ja isto pitanje - dakle, mogu li ja traziti da mi se ne radi. U USA i EU, npr., to rade samo u slucajevima kada je grlic tvrd, a ovdje, cini mi se, svakome. I onda ti pretvore porod u nocu moru, a poslije te naprave bolesnom.

I jos jedno pitanje - s obzirom da bih voljela da se porodim u vodi (to valjda ima samo u OB), je li istina da je manja vjerovatnoca da ti rade epiziotomiju?

Hvala :-D
Ne znam za USA i EU ali ovdje, barem u OB, epiziotomiju rade kada uvide da je to manja šteta od onoga što možeš napraviti sama. I nije noćna mora i nisi poslije toga bolesna. Znam da djeluje dramatično ali zaista nije tako. Meni su od oba poroda (a drugi je bio prilično loše iskustvo) u mnogo goroj uspomeni ostale naredne sedmice borbe sa dojenjem.
Znam više porodilja koje su se pripremale za porod u vodi (obavile briseve i sl.) ali ne znam ni jednu koja je uspjela to ostvariti. Ili su završile na carskom ili je porod tekao tako brzo da nisu stizale noge smočiti. Tako da ne znam za vjerovatnoću epiziotomije.
PurpurHazel

#8733 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by PurpurHazel »

Doktore, kad naletite, opet ja. :D Odgonetnuh sinoć u knjižici da mi je napisala cerviks - 3/4 (tri četvrtine članka), zatvoren. Elem, jel to dobro ili kako? :-D Sad me samo buni to mirovanje, jer bih zbog svoje cirkulacije i heparina morala bar lagane šetnje upražnjavati, a ne se baciti na stalno ležanje, e sad, s ovim gore izgledom cerviksa za 32 sedmicu kako bi mi bilo preporučljivije?
max07

#8734 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by max07 »

princess Leia wrote:doktore molim Vas, kakvo je Vase misljenje u vezi nalaza
Biometrija ploda uredna - BPD 46mm, HC 171mm, AC 161mm, FL 31mm, HL 30mm, Sa ritmicna 147/min.
Morfologija ploda se za sada doima uredna - uz ciste pl chorioideusa obostrano 6,4mm i 9mm. Lateralne komore 6mm.
NF poprijeko 4,0mm
Dinamika ploda uredna
Protoci a uterina RI 0,47, a umbilicalis RI 0,73
zbog ovog boldiranog sam se strasno zabrinula, iako doktor kaze da se ovo desava i navodno nestaje do 28e sedmice. :( :( :( :(
radila sam double test u 12oj sedmici i nn je bio uredan kao i nalaz krvi
Sacekaj svakako doktora i njegovo misljenje ali te i ja mogu barem malo umiriti. I kod mog malog su oko 18./19.sedmice trudnoce uocene te tzv. ciste. Ti izgleda imas jako dobrog ljekara koji te je smirio. Ja nisam imala tu srecu i mene su isprepadali. Jedan od najpoznatijih ginekologa u zemlji i regionu mi je rekao da obavezno radim amniocentezu, da cu "mozda roditi debila" (i to bas ovim rijecima), a kako je za amnio vec bilo kasno radila sam pcr-test i slala uzorak plodne vode u beograd. Ne mogu opisati koji je to bio stres i koji sam strah prezivjela.
Naravno, test je bio potpuno uredan, jednako kao i svi drugi testovi ranije, "ciste" su se povukle već prije 25.sedmice i rodila sam zdravo dijete.

Takve ciste mogu ukazivati na neku od bolesti ali uz to na plodu moraju biti još neke karakteristike. Ako se dobro sjecam, to su nerazvijene odn. stisnute sake i stopala, nerazvijeno srce i bubrezi, mala tjelesna masa ploda itd. Ako tvoj ljekar nista od toga nije primijetio i ako je sve ostalo uredno, onda se ne brini, sve ce se to povuci. Koliko ja znam ljekari vani cak i ne spominju te ciste trudnicama ukoliko nije uocljiv nikakav drugi rizik.
Ja mislim da se kod svakog djeteta desavaju takve ili slicne promjene na mozgu u toku razvoju, ali da neki ljekari to jednostavno ne primijete odn. da zene nisu na pregledu tih dana kad se te promjene najvise vide. A i aparatura danas je znatno bolja nego ranije pa se vidi puno vise stvari.
Sretno i ne brini :kiss:
princess Leia

#8735 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by princess Leia »

hvala, ja sam od juce katastrofa. bas se brinem. zvala sam ponovo sinoc svog doktora da ga pitam da li smijem nesto za smirenje popiti jer nisam prestajala plakati, stomak mi otvrdnuo...bojala sam se kontrakcija od silnog stresa. i rekao mi je da smijem uzeti apaurin 2mg, i ponovio mi je da to nestaje, da je bilo jos nekog pokazatelja da bi me odma slao na aminosintezu, medjutim haj se ti smiri i budi miran :) pokazao mi je na ultrazvuku mozak, nepce, srce i sve srcane komore, bubrege, butnu kost, stopala... al jednostavno je ova briga jaca od mene :sad:

hvala ti puno, jos da mi je docekati 4 sedmice za ponovni pregled :)

hvala jos jednom :kiss:
max07

#8736 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by max07 »

princess Leia wrote:hvala, ja sam od juce katastrofa. bas se brinem. zvala sam ponovo sinoc svog doktora da ga pitam da li smijem nesto za smirenje popiti jer nisam prestajala plakati, stomak mi otvrdnuo...bojala sam se kontrakcija od silnog stresa. i rekao mi je da smijem uzeti apaurin 2mg, i ponovio mi je da to nestaje, da je bilo jos nekog pokazatelja da bi me odma slao na aminosintezu, medjutim haj se ti smiri i budi miran :) pokazao mi je na ultrazvuku mozak, nepce, srce i sve srcane komore, bubrege, butnu kost, stopala... al jednostavno je ova briga jaca od mene :sad:

hvala ti puno, jos da mi je docekati 4 sedmice za ponovni pregled :)

hvala jos jednom :kiss:
Razumijem te potpuno. Teško je kontrolisati takav strah. Mene je smirilo to sto sam na raznim americkim, engleskim i njemackim forumima pronasla masu takvih slucajeva i uvijek je sve bilo u redu i zene su rodile zdravu djecu. Znam da se ne treba oslanjati na forume i forumase niti kod nas niti vani ali je meni ovo pomoglo.
Vidjeces, vec na narednom pregledu te "ciste" ce biti puno manje pa mozda skoro i nestati. Popij apaurin, idi setaj i radi nesto sto te opusta. Duboko u sebi sigurno i osjetis da je s bebom sve u redu. Dopusti sebi da taj osjecaj jaca i odagna sve sumnje. Sretno jos jednom :kiss:
Sanda88

#8737 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Sanda88 »

.
granita

#8738 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by granita »

Pitanjce za mame ili one koji znaju - voljela bih se poroditi u Vojnoj uz prisustvo muza. Kako to gore funkcionise? Koje nalaze on mora da izvadi? Ako sve bude do kraja ovako uredno, voljela bih u vodu, pa se pitamo moze li i on tada biti tu? Placa li se prisustvo muza (kazu u Srbiji se placa)? Placa li se porod u kadi? Osigurana sam u KS. Hvala punooo! :-D
DaffyDuck

#8739 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by DaffyDuck »

Ma ne placa se nista. Samo kad kaze muz da hoce da prisustvuje cudno ga gledaju. Mog muza su cak odgovarali, i jedno 100 puta pitali je li siguran da hoce da prisustvuje :-)
Nije nikakve nalaze vadio.
granita

#8740 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by granita »

DaffyDuck wrote:Ma ne placa se nista. Samo kad kaze muz da hoce da prisustvuje cudno ga gledaju. Mog muza su cak odgovarali, i jedno 100 puta pitali je li siguran da hoce da prisustvuje :-)
Nije nikakve nalaze vadio.
Ma ja, jer je to kod nas "mimo svijeta". :-) Mom muzu je to zelja oduvijek, a i ja mislim da ce meni biti lakse jer niko ne zna moju paniku bolje smiriti od njega :D Uglavnom, onda mi idemo skupa, pa nek' gledaju i odgovaraju. Hvala puno!
Sheftelija

#8741 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Sheftelija »

Mene su prvi put rezali i taj dio ne boli ali mi je šivenje bilo strašno, užasno me bolilo i pored anestezije koju mi je dr. dala a bila su svega tri končića. Tada sam stavljala bivacin i nakon par dana konci su sami ispali.
Drugi put mi je dr. pošla raditi epiziotomiju kada je babica zaustavila i rekla da sačeka, da pokuša bez rezanja. Ja sam jedan napon predisala, babica odradila svoje, beba izašla bez problema. Zbog toga cu babici Fati ostati zahvalna do kraja života. Kada me dr.pregledala rekla je da sam samo unutra malo pukla i da mi stavi končić, eto tek da fino zaraste mada i ne mora. Poprskala mi je neki sprej, ja se u sebi pripremam na bolove kada ono ništa, apsolutno nisam osjetila dok me šila.
Nakon poroda sam ostala ležati u sali još sat vremena kada su nasuprot mene doveli ženu, prvorotku. Ista babica je porađala i nije je sjekla. I čujem dr. Rovčanina kako čestita Fati i govori joj: "Svaka ti čast Fato, ovo ni u Americi nema."
Sada se nadam da će me opet potrefiti Fata ili neka slična babica.

A što se tiče prisustva muža na porodu, moj prvi put nije stigao na vrijeme a drugi put su ga pustili u salu. Meni je baš puno značlio što je on uz mene u tim trenucima, iako naravno ne može umanjiti bol ali to što je bio uz mene i 'navijao' je super iskustvo za oboje. I kada sam rekla da će muž prisustvovati niko me nije čudno gledao.
granita

#8742 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by granita »

Sheftelija wrote:Mene su prvi put rezali i taj dio ne boli ali mi je šivenje bilo strašno, užasno me bolilo i pored anestezije koju mi je dr. dala a bila su svega tri končića. Tada sam stavljala bivacin i nakon par dana konci su sami ispali.
Drugi put mi je dr. pošla raditi epiziotomiju kada je babica zaustavila i rekla da sačeka, da pokuša bez rezanja. Ja sam jedan napon predisala, babica odradila svoje, beba izašla bez problema. Zbog toga cu babici Fati ostati zahvalna do kraja života. Kada me dr.pregledala rekla je da sam samo unutra malo pukla i da mi stavi končić, eto tek da fino zaraste mada i ne mora. Poprskala mi je neki sprej, ja se u sebi pripremam na bolove kada ono ništa, apsolutno nisam osjetila dok me šila.
Nakon poroda sam ostala ležati u sali još sat vremena kada su nasuprot mene doveli ženu, prvorotku. Ista babica je porađala i nije je sjekla. I čujem dr. Rovčanina kako čestita Fati i govori joj: "Svaka ti čast Fato, ovo ni u Americi nema."
Sada se nadam da će me opet potrefiti Fata ili neka slična babica.

A što se tiče prisustva muža na porodu, moj prvi put nije stigao na vrijeme a drugi put su ga pustili u salu. Meni je baš puno značlio što je on uz mene u tim trenucima, iako naravno ne može umanjiti bol ali to što je bio uz mene i 'navijao' je super iskustvo za oboje. I kada sam rekla da će muž prisustvovati niko me nije čudno gledao.
Je'l to na GAK-u bilo?
Sheftelija

#8743 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Sheftelija »

Jeste, oba puta GAK.
maki222

#8744 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by maki222 »

I moj muz je prisustvovao porodu u OB, nije vadio nikakve nalaze i niko ga nije cudno gledao...ali to je bilo prije 7 godina...mozda se nesto od tada promjenilo. Meni je bilo jako vazno da on bude tu vise u svojstvu svjedoka ako sta krene lose. Sto se pomoci tice drzao mi je glavu i bodrio me...nije vidio porod frontalno, samo bebu kad je isfurala...to iskustvo je bilo super za oboje, nimalo traumaticno. I opet ce prisustvovati kada za to dodje vrijeme...
CherryLips

#8745 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by CherryLips »

A meni je opet dr pred porod rekao da,ako muž planira prisustvovati,mora izvaditi bris. Ovo se odnosi na GAK
DaffyDuck

#8746 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by DaffyDuck »

Ja sam u OB 2010. Kao i kod poroda, vjerovatno je kako se kome posreci, jer kod nas nema nikakvog sistema.
Cijelu trudnocu sam vodila privatno, i zadnji mjesec sam isla gore na kontrole i da se prijavim pred porod. Svaki put je muz isao sa mnom i svaki put bi nekog pitali da on prisustvuje porodu, a maltene nikad nismo dobili odgovor, vec ono kao "vidjet cemo vec...". Kad su me ostavili gore da rodim, on je opet naglasio da zeli da prisustvuje, oni su mu rekli da je jos rano, da ce ga zvat. Covjek otisao na posao, vidi niko ga ne zove i dodje gore i sretne poznanika koji radi gore, pa ga je on odveo na porodjajno i rekao babicama da on misli ozbiljno i da ga uvedu, obukli ga u one mantile klix, a ja sam tada vec bila u porodjajnoj. I da budem sasvim iskrena, da on nije bio tu ja ne znam bi li prezivjela taj porod. Al ozbiljno.
Moram naglasiti da je babica bila super ( ne sjecam se imena, muz se sjeca), ali jednog doktora sam zapatila i mrzim ga :mrgreen:
Sto @maki kaze, bilo mi je vazno da on bude tu kao svjedok, jer ima svakakvih doktora, a svi se drugacije ponasaju kad je neko s tobom.

I moram se osvrnuti na ono rezanje, jesam li ja jedina ovdje koja je osjetila povlacenje skalpela? :D
manekenka u penziji

#8747 Re: Trudnjače i porodilje online

Do kada ste vi nosile steznjak poslje poroda?
Meni je već dodijao. Patronazna kaže da mi se maternica vratila a ja je zaboravih pitati da li to znaci da je vrijeme da prestanem nositi steznjak.
otherside

#8748 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

manekenka u penziji wrote:Do kada ste vi nosile steznjak poslje poroda?
Meni je već dodijao. Patronazna kaže da mi se maternica vratila a ja je zaboravih pitati da li to znaci da je vrijeme da prestanem nositi steznjak.
ja nosila mjesec dana, kunem se u njega :D
manekenka u penziji

#8749 Re: Trudnjače i porodilje online

Meni je problem, izmedju ostalog,sto nisam sigurna da li mi je ostao stomak ili salo. Ma ustvari, duboko u dusi ja znam da je to salo, ali zena mora da se tješi :D
Neka mi onda tog steznjaka još par dana pa cu da se razrahatim.
šatirana_ljubičica

#8750 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by šatirana_ljubičica »

Ma kakvo salo, to je stomak i ''spašće'' ubrzo :kiss:
Post Reply