Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
piplica
Grijem se na: Ćumur

#8726 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

pezzar wrote: 15/01/2020 11:46
Ermin ZM wrote: 15/01/2020 10:03
rovac13 wrote: 15/01/2020 09:45 Eto vec si poceo pogresne zakljucke donosit.
Ne donosi klima vlagu.
Razlog je negdje drugo :)
Bezbeli rovac poznajem zakone fizike i hemije djelomicno, znam da je vlaga prisutna u zraku bilo klime ili ne. Kod mene je klima uzrocnik jer puse u taj zid i tu se sudaraju hladni i topli zrak, jer taj mali dio zida oko vrata nije izolovan. Da mi nije mrsko, uzeo bi kamene vune i polijepio po tom zidu i rijeseno, no malo mi je mrsko svakako na proljece idu dodatni radovi. Pa me zanima ima li neko ovde neko privremeno rjesenje. A stiropor nmz vani se stavit dok ne otopli, predpostavljam da znas da ne lijepi dobro na niskim temperaturama.
Navodno JUB boje za .sprječavanje nastanka plijesni podižu temperaturu zida koji su premazani njima do 5° C. Nisam probao, ali čitam o tome jer imam par uglova u kojima zrak ne cirkuliše pa se dešava kondenzacija. I naravno oko prozora kad se rjeđe provjetrava (al' haj provjetravaj s ovakvim zrakom).
Premazi 5x, I ne treba ti grijanje, mozda 4x, jer je 25c bas preroplo.
pezzar

#8727 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by pezzar »

piplica wrote: 15/01/2020 12:00

Bezbeli rovac poznajem zakone fizike i hemije djelomicno, znam da je vlaga prisutna u zraku bilo klime ili ne. Kod mene je klima uzrocnik jer puse u taj zid i tu se sudaraju hladni i topli zrak, jer taj mali dio zida oko vrata nije izolovan. Da mi nije mrsko, uzeo bi kamene vune i polijepio po tom zidu i rijeseno, no malo mi je mrsko svakako na proljece idu dodatni radovi. Pa me zanima ima li neko ovde neko privremeno rjesenje. A stiropor nmz vani se stavit dok ne otopli, predpostavljam da znas da ne lijepi dobro na niskim temperaturama.
Navodno JUB boje za .sprječavanje nastanka plijesni podižu temperaturu zida koji su premazani njima do 5° C. Nisam probao, ali čitam o tome jer imam par uglova u kojima zrak ne cirkuliše pa se dešava kondenzacija. I naravno oko prozora kad se rjeđe provjetrava (al' haj provjetravaj s ovakvim zrakom).
Premazi 5x, I ne treba ti grijanje, mozda 4x, jer je 25c bas preroplo.
Jesi inače tako duhovit?

https://www.milkpaint.boutique/post/ter ... nje-zidove
Ermin ZM

#8728 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

Ne donosi klima vlagu.
Hvala na savjetu, danas cu bas otic vidjet. Mozda emulzijom prec prvo pa sa tim
Ermin ZM

#8729 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

dadoka84 wrote: 15/01/2020 11:36
Ermin ZM wrote: 15/01/2020 09:59
dadoka84 wrote: 15/01/2020 09:44 Imaš li staviti gdje ventilator kao kupaonski da izvuce vlagu. Meni se stvarala vlaga kad se zapusio sito filter na ventilacionom otvoru pa je zrak samo stajao. Onda se kod balkonskih vrata gdje ulazi hladan zrak stvarao kondenz i plijesan.
Imam. Kuptilo je odma pored ulaznih, tj tog zida sto je mokar. Na koji mislis ventilator jel klasicni ili?
Onaj sto se ugradi u ventilacioni otvor.
U kuci sam drug, nmm ugradjen ventilacioni odvod. Inace rado.
piplica

#8730 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Duhovit jesam, ali I tehnicki poprilicno pismen da znam da od toga nema nista.
Da se bojom moze podici temp zida niko ne bi stavljao izolaciju, ovo je cista glupost koja ne pije vode.
dadoka84

#8731 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by dadoka84 »

Zrak mora cirkulisati inače vlaga posebno u tom prostoru oko kupatila ostaje u objektu i kad se ohladi kondenzuje po zidovima. Imas uređaje za kontrolisanu ventilaciju tj rekuperatore, ali oni nisu jeftini.

Image

Druga opcija je postavljanje ventilacionog otvora sa ventilatorom sa klapnom. Kad radi klapna se otvori i zrak prolazi, po gasenju se zatvara.
Imaš one male posude koje sakupljaju vlagu iz zraka. Da postavis jedan ili dva u blizini zida mozda bi moglo malo pomoci.
rimano

#8732 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rimano »

piplica wrote: 15/01/2020 13:58 Duhovit jesam, ali I tehnicki poprilicno pismen da znam da od toga nema nista.
Da se bojom moze podici temp zida niko ne bi stavljao izolaciju, ovo je cista glupost koja ne pije vode.
Ne podize temperaturu zida vec je povrsinski sloj dakle farba toplija od zida, ovo vjerovatno prouzrokuje da zid u unutrasnjosti bude jos hladniji jer farba se ponasa kao toplotni izolator. I ja sam bio skeptik ali sam sam odradio jednu sobu u kojoj se javljao kondenz, koristio sam Jubovu Thermo boju i thermo glet.
Na dodir zid je osjetno topliji u odnosu na zid gdje nema thermo boje, jos se nije pojavio kondez, vidit cemo kad bude jos hladnije vrijeme. Inace sa vanjske strane je stiropor 5cm ali je klima udaljena od te prostorije te je ne moze dovoljno ugrijati.
ketronsd1

#8733 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

Ne donosi klima vlagu.
Možda su antigljivicne boje. A to za podizanje temperature je :-) :-) :-)
drug_profi

#8734 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by drug_profi »

Pa dobro ako je dobar izolator moze usporiti transfer energije iz zraka preko zida. Nista neobicno niti posebno.
rovac13

#8735 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Bezbeli rovac poznajem zakone fizike i hemije djelomicno, znam da je vlaga prisutna u zraku bilo klime ili ne. Kod mene je klima uzrocnik jer puse u taj zid i tu se sudaraju hladni i topli zrak
Pa upravo to sam i rekao.
Mislim da pogresne zakljucke donosis.

Klima uvlaci u sebe sobni zrak ispod plafona,protjera ga kroz vrele cijevi,i tako mu podigne temperaturu,ugrije ga,i tako ga ispuse dalje.

To ne moze nikako retultirat povecavanjem vlage,nego obrnuto,moze samo doprinijeti smanjivanju rel. vlaznosti.

Vlaga se proizvodi disanjem,sexanjem,tusiranjem,kuhanjem itd itd.....proguglaj.....sve je objasnjeno....cak imaju i nekakve tabele rel vlaznost,temperatura rosenja itd......meni se neda opet pisat po ko zna koji put.

Nadam se da neces mazat one otrove po zidu gdje zivis.
piplica

#8736 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

drug_profi wrote: 15/01/2020 15:29 Pa dobro ako je dobar izolator moze usporiti transfer energije iz zraka preko zida. Nista neobicno niti posebno.
Mora da se salis?
Ford_Fiesta

#8737 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ford_Fiesta »

Sto se tice konvektora... Imam dva, jedan 1,5kw drugi 2kw, Atlantic. Stan nutarnji, stanovi se povise i ispod griju, zgrada nema fasadu. Prozor od sobe PVC, stolarija u dnevnoj/ kuhinji drvena (nikakva) balkon, klizna stjenka. Stan 33m2
Za 18 dana grijanja na ta dva konvektora dosao mi racun 103KM. Ljeti placam cca 25KM.
Puno malo? Vase misljenje? Meni nekako puno. :-)
kosmos22

#8738 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by kosmos22 »

Posto uzimam inverter iskljucivo za grijanje volio bi da mi predlozite jos koji model osim Gree moze ici ispod -15C. Posto sam vidio na forumima da mnogi hvale Fujitsu i Daikin mene zanima zasto ti inverteri ne mogu zagrijati ispod -15C/-10C, a toliko su skuplji od Gree?
Gree vidim moze ici do -30 i jeftiniji model do -22C.
Last edited by kosmos22 on 15/01/2020 20:30, edited 1 time in total.
mehohem

#8739 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mehohem »

Gree je kineska klima i jos uz to i skupa
ketronsd1

#8740 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

drug_profi wrote: 15/01/2020 15:29 Pa dobro ako je dobar izolator moze usporiti transfer energije iz zraka preko zida. Nista neobicno niti posebno.
Vidi druze.Ovako to ide. Ovdje u Swe sam se susreo sa najmanje 10 proizvodjaca kuca i nijedan proizvodjac se jos nije odrekao tradicionalnih metoda pri izolovanju svojih kuca. da to ide tako kako ta REKLAMA kaze onda bi se davno preslo na takve boje. Fizika jasno kaze koji je problem kod kolege i on ga nece rijesiti dok god ne zastiti tu hladnu povrsinu a to apsolutno nikako nece postici sa tim farbama.Prakasa je mnogo puta do sada pokazala i dokazala takve stvari. Bezveze je skroz a i bezobrazno od strane proizvodjaca navestii da njihov proizvod ima neku takvu funkciju. U nekom normalnom svijetu taj bi debelo odgovarao za takvo nesto.
Nije mi namjera nikoga vrijedjati i ponizavati ali ono je jedna zesca laga.
kosmos22

#8741 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by kosmos22 »

mehohem wrote: 15/01/2020 20:57 Gree je kineska klima i jos uz to i skupa
Huawei i Xiaomi su pokazali da nisu svi kineski proizvodi losi. Cak imaju bolje uredjaje od Samsunga, Iphone.. O tome ja ne bi raspravljao vec samo trazim opciju osim Gree koji moze zagrijavati na velikim minusima.
drug_profi

#8742 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by drug_profi »

piplica wrote: 15/01/2020 18:42
Mora da se salis?
ketronsd1 wrote: 15/01/2020 21:10
Vidi druze.Ovako to ide. Ovdje u Swe sam se susreo sa najmanje 10 proizvodjaca kuca i nijedan proizvodjac se jos nije odrekao tradicionalnih metoda pri izolovanju svojih kuca. da to ide tako kako ta REKLAMA kaze onda bi se davno preslo na takve boje. Fizika jasno kaze koji je problem kod kolege i on ga nece rijesiti dok god ne zastiti tu hladnu povrsinu a to apsolutno nikako nece postici sa tim farbama.Prakasa je mnogo puta do sada pokazala i dokazala takve stvari. Bezveze je skroz a i bezobrazno od strane proizvodjaca navestii da njihov proizvod ima neku takvu funkciju. U nekom normalnom svijetu taj bi debelo odgovarao za takvo nesto.
Ja nisam rekao da to mora biti tacno. Samo da ako taj premaz ima izolatorske osobine, moze smanjiti gubitke preko tog zida. Dovoljno je par milimetara akrilnog kita da vec ne osjetis studen pod rukom. A da je to dovoljna izolacija, svakako da nije, ali ako usporava entropiju, to ce biti subjektivni efekat.
Ermin ZM

#8743 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

mehohem wrote: 15/01/2020 20:57 Gree je kineska klima i jos uz to i skupa
Nez, moj kinez za 1100.km sa ugradnjom grije 45 kvadrata sa potrosnjom od 800W. Ne cuje se rijetko ide u defroste. A po misljenjima nekih kad sam pitao za ovaj model nije dovoljan ni za 20 kvadrata. Ne valja taj potcjenjivacki stav
Maraschino

#8744 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Maraschino »

drug_profi wrote: 15/01/2020 21:27
piplica wrote: 15/01/2020 18:42
Mora da se salis?
ketronsd1 wrote: 15/01/2020 21:10
Ja nisam rekao da to mora biti tacno. Samo da ako taj premaz ima izolatorske osobine, moze smanjiti gubitke preko tog zida. Dovoljno je par milimetara akrilnog kita da vec ne osjetis studen pod rukom. A da je to dovoljna izolacija, svakako da nije, ali ako usporava entropiju, to ce biti subjektivni efekat.
Ja se slazem profi s'tobom.
Nije to neka extra izolacija ali ko moze da zamisli stiropor tako tanak u tecnom stanju koji malo sprecava odnosno zadrzava energiju unutra, moze shvatiti i tog proizvodjaca.
Ko je nekada radio sa emulzijama prije farbanja mogao je uociti da kada se osuse na tvrdoj podlozi izgledaju kao folija koju golim okom na zidu ne vidis.
drug_profi

#8745 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by drug_profi »

Zahvaljujem sto je neko pokusao da razumije post.
melac

#8746 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by melac »

kosmos22 wrote: 15/01/2020 19:50 Posto uzimam inverter iskljucivo za grijanje volio bi da mi predlozite jos koji model osim Gree moze ici ispod -15C. Posto sam vidio na forumima da mnogi hvale Fujitsu i Daikin mene zanima zasto ti inverteri ne mogu zagrijati ispod -15C/-10C, a toliko su skuplji od Gree?
Ja se bas pitam kakva je to tehnologija da moze da radi na minus 30 stupnjeva.
To bi znacilo da se isparavanje desava na minus 42 stupnja, da bi predao medij temperaturu okolini.

Moja logika nalaze da bi kompresori koji su konstruisani da rade vecu kompresiju i time moguce isparavanje na nizoj temperaturi,slabije rade kad se obrne proces tj. kad treba hladiti objekat. Ali da idu tako daleko da je isparavnje na ispod minus 40 stupnjeva, i da se takvi ugradjuju u klime ja nisam vidio.
Ermin ZM

#8747 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

melac wrote: 15/01/2020 23:27
kosmos22 wrote: 15/01/2020 19:50 Posto uzimam inverter iskljucivo za grijanje volio bi da mi predlozite jos koji model osim Gree moze ici ispod -15C. Posto sam vidio na forumima da mnogi hvale Fujitsu i Daikin mene zanima zasto ti inverteri ne mogu zagrijati ispod -15C/-10C, a toliko su skuplji od Gree?
To bi znacilo da se isparavanje desava na minus 42 stupnja, da bi predao medij temperaturu okolini.

Moja logika nalaze da bi kompresori koji su konstruisani da rade vecu kompresiju i time moguce isparavanje na nizoj temperaturi,slabije rade kad se obrne proces tj. kad treba hladiti objekat. Ali da idu tako daleko da je isparavnje na ispod minus 40 stupnjeva, i da se takvi ugradjuju u klime ja nisam vidio.
Javice ti se par njih koji poznaju tematiku bolje od mene. Nije da moze radit na tim minusima vec moze davat i dobru toplotu. Npr Panasonic Heatcharge grije i na -35 dokazano. Al je dosta skupa. Proguglaj.
melac

#8748 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by melac »

Ermin ZM wrote: 15/01/2020 23:29
melac wrote: 15/01/2020 23:27

Javice ti se par njih koji poznaju tematiku bolje od mene. Nije da moze radit na tim minusima vec moze davat i dobru toplotu. Npr Panasonic Heatcharge grije i na -35 dokazano. Al je dosta skupa. Proguglaj.
Hvala, procitao sam, moram priznati da mi to rjesenje nije ni palo na pamet kao iskoristivo :)
Nekad prije 6-7 godina sam bio na prezentaciji kada je panasonic predstavio model koji ce raditi na minus 25, ali to me tad nije zanimalo pa nisam ni pratio.
I inace budi receno, u to vrijeme je Panasonic ulagao najvise u razvoj inverter klima.
rimano

#8749 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rimano »

Ako negdje zbavim ir termometar izmjeriti cu temperaturu zida sa thermo bojim i bez boje. Pod rukom osjeti se razlika. Zbog vece povrsinske temperature zida trebalo bi na toj povrsini da se manje kondenzacija stvara. Nece ta boja nikada zamijeniti klasicnu izolaciju to nije njena namjena.
rimano

#8750 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rimano »

-15 je na papiru i to je napisano sa rezervom, griju te klime i na nizim temperaturama, sjecam se da je neko ovdje potvrdio da mu je fujitcu llc grijala na -28.
Post Reply