Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Bodkin

#8726 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Dope_Man wrote: 03/08/2023 12:19 Glup je zato sto je razlog za odabir Njemacke opstepoznat i stoga je besmisleno pitati zasto neko ne ide u Poljsku ili negdje trece.

Njemacka je Bosancima (cijeloj ex Yu zapravo) simbol za "american dream" unutar Evrope, tako je decenijama, i zato svi hrle tamo. Prezvakano, opcepoznato i samim tim besmisleno nabijati nesto na nos ljudima koji, kad vec mogu birati, odaberu bas to ste se smatra najboljim. To je kao da covjeku ponudis da bira Renault, Seat, Skodu ili Mercedes da uzme besplatno, i onda vodis "dubokoumnu" diskusiju zasto je odabrao bas Mercedes :-)
Mercedes izmedju ta tri brenda je objektivno najbolji. Njemacka nije i ne moze objektivno biti najbolja jer ovisi o pojedincu.
Meni je fascinantno da ljudi ovdje ne pisu o drugim zemljama, a i oni koji probaju su docekani sa deutschland uber alles postovima :D
Kako to da niko iz dubaija, drugih emirata, singapura ili kanade ne pise. Mozda ljudi rade tamo ili zadovoljavaju socijalnu potrebu pa ne moraju piskarati :D
Dope_Man

#8727 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

Debelo generalizujes, sa unaprijed formiranim negativnim stavom prema okolini, nije to bas nacin da se uklopis u ekipu u koju si dosao.

Ti bi haman da dodjes tu i da ljudi budu bas onakvi kao oni s kojima si se druzio u BiH. Ebes ga, ne ide to tako. Razlike medju ljudima stvarno nisu tolike, ljudi smo svi na kraju dana od Kanade do Australije, isti nas geni pokrecu. Naravno da neke razlike i postoje u navikama, al to znaci da se i ja moram otvoriti za iskustva, vidjeti sta ko voli, pa naci sta od toga meni pase. Ni u BiH se nisam druzio sa odredjenim ljudima, jer nemamo zajednickog, isto kao sto sa drugima jesam jer imamo zajednicke interese. To vazi svugdje. Nema homogene grupe.
JanuaryJones

#8728 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by JanuaryJones »

Dope_Man wrote: 03/08/2023 13:13
JanuaryJones wrote: 03/08/2023 13:11

Miris cigara :-D
To je to.. 'bem ti kafanu ako mogu u njoj disati :lol:
Al moras priznati da je specificno za nase podneblje. Mjesavina duhanskog dima i hrane (kafe, kolaca, palacinski, javnog prostora u trznom centru gdje se mijesaju svakakvi mirisi). Pa onda u frizeraju, u opstinskim sluzbama itd. Jednostavno duhanski dim je DNK drustva i kad odes vani sve je odjednom sterilno. I mirisi i okusi :D
Hakiz

#8729 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hakiz »

Bodkin wrote: 03/08/2023 13:59
Dope_Man wrote: 03/08/2023 12:19 Glup je zato sto je razlog za odabir Njemacke opstepoznat i stoga je besmisleno pitati zasto neko ne ide u Poljsku ili negdje trece.

Njemacka je Bosancima (cijeloj ex Yu zapravo) simbol za "american dream" unutar Evrope, tako je decenijama, i zato svi hrle tamo. Prezvakano, opcepoznato i samim tim besmisleno nabijati nesto na nos ljudima koji, kad vec mogu birati, odaberu bas to ste se smatra najboljim. To je kao da covjeku ponudis da bira Renault, Seat, Skodu ili Mercedes da uzme besplatno, i onda vodis "dubokoumnu" diskusiju zasto je odabrao bas Mercedes :-)
Mercedes izmedju ta tri brenda je objektivno najbolji. Njemacka nije i ne moze objektivno biti najbolja jer ovisi o pojedincu.
Meni je fascinantno da ljudi ovdje ne pisu o drugim zemljama, a i oni koji probaju su docekani sa deutschland uber alles postovima :D
Kako to da niko iz dubaija, drugih emirata, singapura ili kanade ne pise. Mozda ljudi rade tamo ili zadovoljavaju socijalnu potrebu pa ne moraju piskarati :D
Što više na ovakvim temama čitam o Njemačkoj, sve manje mi se sviđa.
Hakiz

#8730 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hakiz »

JanuaryJones wrote: 03/08/2023 14:00
Dope_Man wrote: 03/08/2023 13:13

To je to.. 'bem ti kafanu ako mogu u njoj disati :lol:
Al moras priznati da je specificno za nase podneblje. Mjesavina duhanskog dima i hrane (kafe, kolaca, palacinski, javnog prostora u trznom centru gdje se mijesaju svakakvi mirisi). Pa onda u frizeraju, u opstinskim sluzbama itd. Jednostavno duhanski dim je DNK drustva i kad odes vani sve je odjednom sterilno. I mirisi i okusi :D
Ne tukne paradajz na ribu vani?
Dope_Man

#8731 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

Bodkin wrote: 03/08/2023 13:59 Kako to da niko iz dubaija, drugih emirata, singapura ili kanade ne pise. Mozda ljudi rade tamo ili zadovoljavaju socijalnu potrebu pa ne moraju piskarati :D
Pisalo se i o tome. Opet, logiĆno, najveci broj ljudi je u Njemackoj -> najvise ljudi na forumu ce vjerovatno imati iskustvo iz Njemacke -> ljudi ce pisati o svom iskustvu u Njemackoj.

Osim da se pravimo i pisemo kako je zivjeti u Kini mi koji nikad nismo bili i imamo misljenje na osnovu youtube klipova i medija? Da pisemo kako je u Dubaiju a nismo ga vidjeli osim na slikama?
Hakiz

#8732 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hakiz »

Dope_Man wrote: 03/08/2023 14:02
Bodkin wrote: 03/08/2023 13:59 Kako to da niko iz dubaija, drugih emirata, singapura ili kanade ne pise. Mozda ljudi rade tamo ili zadovoljavaju socijalnu potrebu pa ne moraju piskarati :D
Pisalo se i o tome. Opet, logiĆno, najveci broj ljudi je u Njemackoj -> najvise ljudi na forumu ce vjerovatno imati iskustvo iz Njemacke -> ljudi ce pisati o svom iskustvu u Njemackoj.

Osim da se pravimo i pisemo kako je zivjeti u Kini mi koji nikad nismo bili i imamo misljenje na osnovu youtube klipova i medija? Da pisemo kako je u Dubaiju a nismo ga vidjeli osim na slikama?
Ja bih pitao Filipince i Filipinke i slične kako je tamo.
dr_Evil

#8733 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Dope_Man wrote: 03/08/2023 14:00 Debelo generalizujes, sa unaprijed formiranim negativnim stavom prema okolini, nije to bas nacin da se uklopis u ekipu u koju si dosao.

Ti bi haman da dodjes tu i da ljudi budu bas onakvi kao oni s kojima si se druzio u BiH. Ebes ga, ne ide to tako. Razlike medju ljudima stvarno nisu tolike, ljudi smo svi na kraju dana od Kanade do Australije, isti nas geni pokrecu. Naravno da neke razlike i postoje u navikama, al to znaci da se i ja moram otvoriti za iskustva, vidjeti sta ko voli, pa naci sta od toga meni pase. Ni u BiH se nisam druzio sa odredjenim ljudima, jer nemamo zajednickog, isto kao sto sa drugima jesam jer imamo zajednicke interese. To vazi svugdje. Nema homogene grupe.
Pa rekoh, mi se moramo prilagoditi njima, kao sto se i prilagodjavamo. Ali hedonisticki nacin zivota pripada mediteranu, vjerovatno jer smo historijski bili podrucje koje nije oskudijevalo, zbog klime i zemlje. A nije da i kod nas se nije umiralo od gladi. Ja sam se u Italiji osjecao kao kod kuce, na jugu Spanije takodjer. Mediteran.

Ne mogu ocekivati da oni zive hedonisticki kao mi, imaju svoje obicaje, uzivaju u njima i to ih cini sretnima. Ali meni niko ne moze reci da je 40 godina jesti 4 snite sa smedjim sirom na poslu kvalitet zivota. Istovremeno on nema direktora ili gazdu zbog kojeg ce dobiti secer, i nervozu prenositi na familiju, to jeste kvaliteta zivota, cak i socijalni aspekt o kojem govorim. S te strane sam se preporodio, idem na posao nasmijan i isto se vracam, samo sto nosim sada sendvice na posao, a to ni u skoli u BiH nisam radio :D
Bodkin

#8734 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

W0rM wrote: 03/08/2023 13:27
Didier wrote: 03/08/2023 12:50

Pa ako nemaš obrazovanja, ne znaš jezike i imaš kupljenu diplomu medicinske škole iz Lištice, alternative su veoma slabe.

Ako znaš engleski, imaš neka znanja i diplome, alternativa je mnogo, poput Belgije, Holandije, Francuske, Kanade, Emirata, Katara, Kine...

U Kanadu svako može useliti, a zemlja je sto puta bolja od Njemačke, po svemu.
Sta to nude navedene EU drzave sto Njemacka ne nudi? Svugdje drugi jezik moras uciti sem ako neces u bivse britanske kolonije.

-Kanada, prosjecnom Bosancu-Hercegovcu predaleko, standard je oke, ne znam kakav je penzioni sistem i sistem socijalne zastite.
-Emirati su sminkica, bio sam, mozes se covjek snaci, ruzno je reci, ali to sto si bijel je privilegija. Mane, pretoplo pogotovo Jun-Aug, zato oni i dolaze u tome periodu u Bosnu i Hercegovinu, stanarine su poskupe, ali je javni prevoz top. Podaleko avionom, 6 sati, dobra fora je ima direktan let za Sa. Oni mislim i da nemaju drzavni penzioni sistem, socijalna pomoc je pretpostavljam samo za drzavljane?
-Katar, slicno kao i za UAE, fino je, dobra je zarada, da li ce ti zena pristati tu da zivite ili ce te biti razdvojeni, koliko mozes dugo tu biti?
-Kina??? Ne znam zasto bi neko isao tamo, ali imam 5 razloga sad zasto ne bih.
Ne moras uciti jezik u beneluxu. Ili u svedskoj al dobro, pretpostavljam da ja pricam o poslovima sa obrazovanjem.

U principu glavni ti je argument predaleko :D mislim ok naravno, svako ide gdje mu vise odgovara.
Bodkin

#8735 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Sto volim vas sto odselite i automatski ste veci katolici od pape :D
Ne, ne mislim da trebas da glumis. Samo je fascinantno i izgleda treba zasebna tema o njemackoj. A ja i jos jedna mislim forumasica :D smo o dubaiju/ME pisali al smo bili popljuvani od branilaca iz DACH regije :D
Bodkin

#8736 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Hakiz wrote: 03/08/2023 14:04

Sto? Njima je isto puno teze doci u njemacku. A i nemamo previse prednosti u zivotu sto smo rodjeni u bosni. Treba biti zahvalan na tih par sto imamo :D
moimoi

#8737 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Ne zivi nas svijet dole kao Filipinci i Filipinke. Niti iste iko tjera da tamo zive. Dosli su sami da bi zaradilo lovu koju kuci ne mogu.

Ja bih se uvijek vratila dole na jos barem 5 god. Nadam se da ce nekada opet biti prilike.
Last edited by moimoi on 03/08/2023 14:13, edited 1 time in total.
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#8738 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by W0rM »

Bodkin wrote: 03/08/2023 14:06
Ne moras uciti jezik u beneluxu. Ili u svedskoj al dobro, pretpostavljam da ja pricam o poslovima sa obrazovanjem.

U principu glavni ti je argument predaleko :D mislim ok naravno, svako ide gdje mu vise odgovara.
Pa meni kao meni, daljina i brzina kojom mogu doci do Bosne je bitna, jer hem nisam planirao biti zauvijek u inostranstvu, hem zivio sam jedno vrijeme na velikoj udaljenosti od domovine, druze dok izmijenjas aerodrome, sacekas letove, hoce li kasniti, nece li, vucaras kofere i torbe sa sobom, ma nije ti do zivota. Ovako neki LCC, gas i u Bosni za sat, sat i po.

Kome naravno nije u interesu da posjecuje Bosnu i Hercegovinu, njemu je i francuska polinezija top destinacija :-D
dr_Evil

#8739 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

W0rM wrote: 03/08/2023 14:11

Pa meni kao meni, daljina i brzina kojom mogu doci do Bosne je bitna, jer hem nisam planirao biti zauvijek u inostranstvu, hem zivio sam jedno vrijeme na velikoj udaljenosti od domovine, druze dok izmijenjas aerodrome, sacekas letove, hoce li kasniti, nece li, vucaras kofere i torbe sa sobom, ma nije ti do zivota. Ovako neki LCC, gas i u Bosni za sat, sat i po.

Kome naravno nije u interesu da posjecuje Bosnu i Hercegovinu, njemu je i francuska polinezija top destinacija :-D

Sto se toga tice jug Njemacke ili Austrija je savrsen, mozes svaki mjesec za domovinu, ali koliko sam citao forumase iz minKena, nisu u stanju kupiti stan ni za 15zivota. Tako da bih ja radije uvijek Skandinavija ili sjever Njemacke, kupis svoj stan, i znas gdje ti godine idu. Kasnije ga prodas ili rentas i nisi protracio godine, barem sto se toga tice.

Skandinavija ti je 2 puta godisnje domovina. Malo.. to si upravu.
JanuaryJones

#8740 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by JanuaryJones »

dr_Evil wrote: 03/08/2023 14:05
Dope_Man wrote: 03/08/2023 14:00 Debelo generalizujes, sa unaprijed formiranim negativnim stavom prema okolini, nije to bas nacin da se uklopis u ekipu u koju si dosao.

Pa rekoh, mi se moramo prilagoditi njima, kao sto se i prilagodjavamo. Ali hedonisticki nacin zivota pripada mediteranu, vjerovatno jer smo historijski bili podrucje koje nije oskudijevalo, zbog klime i zemlje. A nije da i kod nas se nije umiralo od gladi. Ja sam se u Italiji osjecao kao kod kuce, na jugu Spanije takodjer. Mediteran.

Ne mogu ocekivati da oni zive hedonisticki kao mi, imaju svoje obicaje, uzivaju u njima i to ih cini sretnima. Ali meni niko ne moze reci da je 40 godina jesti 4 snite sa smedjim sirom na poslu kvalitet zivota. Istovremeno on nema direktora ili gazdu zbog kojeg ce dobiti secer, i nervozu prenositi na familiju, to jeste kvaliteta zivota, cak i socijalni aspekt o kojem govorim. S te strane sam se preporodio, idem na posao nasmijan i isto se vracam, samo sto nosim sada sendvice na posao, a to ni u skoli u BiH nisam radio :D
Ja sam zivjela 6 godina u Italiji, i socijalni aspekt zivota je top. I kad si mladi (20-te, rane 30-te), nema dalje - "more, koke i provod". Cim se pocnu rjesavati egzistencijalna pitanja u Italiji, fatas se za glavu ko i u Bosni. Administracija im je horor. Tri godine sam cekala "dozvolu boravka" (permesso) da bude izdata (da imam onaj njihov socijalni broj) i snalazila se sa "fake" brojevima za registraciju telefona, adrese, interneta :D

Mislim da se i iseljenje treba promatrati kroz prizmu godina i prioriteta i zelja one druge strane. Ne moze nekome od 20 god. bez djece, partnera, zavrenog faksa biti isti cilj i zelja kao nekome od 40 god. u braku, sa djecom, sa poslozenom karijerom i nekakvom karijernom putanjom. A cesto je ovdje na forumu generacijski clash.
Bodkin

#8741 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

:thumbup: Svakom gdje mu vise odgovara. Ja sam probao i jedno i drugo
Bodkin

#8742 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

JanuaryJones wrote: 03/08/2023 14:15
dr_Evil wrote: 03/08/2023 14:05

Ja sam zivjela 6 godina u Italiji, i socijalni aspekt zivota je top. I kad si mladi (20-te, rane 30-te), nema dalje - "more, koke i provod". Cim se pocnu rjesavati egzistencijalna pitanja u Italiji, fatas se za glavu ko i u Bosni. Administracija im je horor. Tri godine sam cekala "dozvolu boravka" (permesso) da bude izdata (da imam onaj njihov socijalni broj) i snalazila se sa "fake" brojevima za registraciju telefona, adrese, interneta :D

Mislim da se i iseljenje treba promatrati kroz prizmu godina i prioriteta i zelja one druge strane. Ne moze nekome od 20 god. bez djece, partnera, zavrenog faksa biti isti cilj i zelja kao nekome od 40 god. u braku, sa djecom, sa poslozenom karijerom i nekakvom karijernom putanjom. A cesto je ovdje na forumu generacijski clash.
Ovo je isto jako tacno. I dodaj na to struku i iskustvo i idu li da zarade i vrate se ii da ostanu
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#8743 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by W0rM »

dr_Evil wrote: 03/08/2023 14:14

Sto se toga tice jug Njemacke ili Austrija je savrsen, mozes svaki mjesec za domovinu, ali koliko sam citao forumase iz minKena, nisu u stanju kupiti stan ni za 15zivota. Tako da bih ja radije uvijek Skandinavija ili sjever Njemacke, kupis svoj stan, i znas gdje ti godine idu. Kasnije ga prodas ili rentas i nisi protracio godine, barem sto se toga tice.

:thumbup: Stan sad ne kupuju ni Nijemci ako bas ne moraju. Vidio sam neki dan interesantnu mapu, uploadovat cu je danas aBd ako mi ne bude mrsko, pa da bacimo komentare, u vezi je para (logicno). Svakako da treba traziti nacina gdje isti uzeti, Minhen nije centar svijeta, mada za neke nase ljude izgleda da jest :) Doduse u manjini. NRW nije losa sto se tice cijene rentanja stana i posla, opet, meni licno, podaleko.
dr_Evil

#8744 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

JanuaryJones wrote: 03/08/2023 14:15

To je to. Vjerujem da je u Italiji "ciganija" kao i u nas jer zive zivot punim plucima ko i mi. Osjecas se dobro, super, ali tu je kraj svega, kao i u Bosni. Imas sve, i onda ode ti roditelj doktoru, pa te pukne zivot.

Svoje potrebe za sigurnim zivotom, zivotom gdje se postuje zakon, i gdje me niko nece pregazit jer postujem isti sam nasao na sjeveru, ne pripadam u balkansku mocvaru jer nisam spreman nikoga upucati, prevariti niti ukrasti. Ali ne mogu zbog toga lagati sam sebe i govoriti da sam najsretniji na svijetu kada idem u sumu sa slatkisima u fiseku, nisam jer ja to nisam, i mogu da rezonujem da zivot tako iz moje perspektive ne treba da izgleda.
Dope_Man

#8745 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

dr_Evil wrote: 03/08/2023 14:14

To je razlog zasto sam ja tu gdje jesam. Imam na tri sata voznje SLO/ITA/HR more pa svaki vikend mogu. Na nekih 7 sati do BiH, sto mi je bitno zbog djece koja dolaze, da mogu nene obavljati svoje duznosti i dolaziti cesce :D

Para mozda ima vise negdje drugo, ima ih samo dva sata dalje u Becu, al vise mi ne treba, tako da je lokacija presudila. U sistemu sam koji cijenim, al opet dovoljno blizu da se ne pokidam socijalno skroz. Zato ne bih u USA iako bi se tamo sigurno, bar karijerno, savrseno snasao.

A pisao sam ranije.. penzija mozda u Spaniji, ako do tad ne postane pustinja.
elcaliente

#8746 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

W0rM wrote: 03/08/2023 13:53
dr_Evil wrote: 03/08/2023 13:49

Nema, uvoz je zadnje klase. A sto se tice mesnica zivotinje se ubijaju starije, i ne kolju se, niti na jednoj farmi neces moci zaklati zivotinju nego se iskljucivo upuca. Kupujem redovno janjetinu, i junetinu na farmi domacu. Placam vise i nije mi zao, i nije to meso ni blizu. Ali vecina ljudi moze zaboravit da kupi na farmi.
True,
covjek mora dobro pripaziti kako i gdje se hrani, bolje i skuplje platiti nego uzeti nezdravo.
Tacno, upuca se i mislim u roku minute od toga moraju joj krv drainirati nekom masinom, tacan postupak ne znam.
Zabranjeno je klati zivotinje na onaj nacin na koji mi poznajemo. Zato nema halal proizvoda iz Njemacke proizvodnje. Najveci producenti halal mesa su Poljska i Ceska. Svi halal Doneri u Njemackoj dolaze iz Poljske ili Ceske.
Bodkin

#8747 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

elcaliente wrote: 03/08/2023 14:27
W0rM wrote: 03/08/2023 13:53

True,
covjek mora dobro pripaziti kako i gdje se hrani, bolje i skuplje platiti nego uzeti nezdravo.
Tacno, upuca se i mislim u roku minute od toga moraju joj krv drainirati nekom masinom, tacan postupak ne znam.
Zabranjeno je klati zivotinje na onaj nacin na koji mi poznajemo. Zato nema halal proizvoda iz Njemacke proizvodnje. Najveci producenti halal mesa su Poljska i Ceska. Svi halal Doneri u Njemackoj dolaze iz Poljske ili Ceske.
Odakle da nema halal proizvodnje iz njemacke?
Didier

#8748 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

W0rM wrote: 03/08/2023 13:27 Sta to nude navedene EU drzave sto Njemacka ne nudi? Svugdje drugi jezik moras uciti sem ako neces u bivse britanske kolonije.
Nude državljanstva nakon pet godina, u nekim slučajevima i kraće, bez da se odričeš svog državljanstva. Osim Kine i Emirata, ali tamo se nudi mnogo više para.

Kanada, Holandija, Belgija, Francuska, Španija, Italija, sve su to zemlje gdje možeš kupiti nekretninu mjesec dana nakon što useliš, niko ti ne traži nikakav depozit.

U svim tim zemljama možeš raditi s engleskim, u Njemačkoj je to mnogo teže.
elcaliente

#8749 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Bodkin wrote: 03/08/2023 14:28
elcaliente wrote: 03/08/2023 14:27

Odakle da nema halal proizvodnje iz njemacke?
Pa nema jer je zabranjeno klati po islamskim propisima. Zato to zavrse u Poljskoj i Ceskoj i prebace meso u Njemacku.
Mada u zadnje dvije godine Turci i njihove firme vec slazu meso na Donere tamo u Poljskoj ili Ceskoj jer im je isplatnije.

U Njemackoj se zivotinja mora upucati u glavu prije klanja a to u Islamu nije dozvoljeno.
Perad se ugusi gasom a ni to nije u Islamu dozvoljeno.

Ustvari u Njemackoj se zivotinje uopste ne kolju. Sam cin smrti izvrsi pistolj ili gas, onda masine isjeku zivotinju.
Za muslimane je to totalni no go i zabranjeno, posto zivotinja ne pusti krv.
Last edited by elcaliente on 03/08/2023 14:45, edited 2 times in total.
Hakiz

#8750 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hakiz »

moimoi wrote: 03/08/2023 14:11

Ne zivi nas svijet dole kao Filipinci i Filipinke. Niti iste iko tjera da tamo zive. Dosli su sami da bi zaradilo lovu koju kuci ne mogu.

Ja bih se uvijek vratila dole na jos barem 5 god. Nadam se da ce nekada opet biti prilike.
Sit gladnom ne vjeruje :lol:
Post Reply